Bygga Garage Själv Steg För Steg?

Vill du slippa skrapa rutor på bilen om vintermorgnarna? Då bör du slå slag i saken och bygga dig ett garage. I garaget får du förutom bilen även möjlighet till förvaring av bilens tillbehör, men också sådant som cyklar, trädgårdsredskap och verktyg. Vi har tagit fram en guide till dig som går i garagetankar, uppdelat i följande avsnitt.

 1. Läs på om bygglov och planera
 2. Sök bygglov
 3. Titta på garage modeller som skulle passa er tomt
 4. Skaffa material
 5. Börja bygg och stäm av med någon professionell

Räkna med att behöva återupprepa steg fyra och fem flera gånger och att du behöver vara beredd på att repetera eller till och med börja om flera gånger. Och viktigast av allt, läs verkligen på när det kommer till bygglov. Repressalierna när du har byggt utan tillstånd är inte nådiga.
Visa hela svaret

Får man bygga garage själv?

Bygga garage eller carport? – Först och främst ska du bestämma dig för om du vill ha ett garage eller en carport. Båda har sina för- och nackdelar men egentligen beror det helt på dina förutsättningar och önskemål. Med ett isolerat garage slipper du skrapa rutor på vintern eller oroa dig för vandalism och inbrott i bilen. Du har även en bekväm och uppvärmd yta för att exempelvis meka och byta däck. Att bygga ett garage kräver dock mer planering och kostar mer än en carport och du bör se till att det finns ventilation och avlopp. Fördelar med garage:

Det är säkrare mot stöld.Bilens skyddas från regn och snö.Man kan meka med bilen inomhus.Bilen får ett behagligt klimat hela året.Du kan tvätta bilen utan att påverka miljön.Perfekt förvaring för andra saker än bilar.

En carport består av ett tak och stolpar och skyddar mindre mot väder och vind än ett garage. På sommaren skuggar dock taket så du slipper sätta dig i en stekhet bil. Det går snabbt och smidigt att bygga och tar inte mycket plats. En nackdel är att bilen inte är skyddad mot inbrott. Fördelar med carport:

Billigare än ett garage.Det går snabbt att bygga.En carport tar mindre plats än ett garage.Rummet fylls inte av avgaser.Det är lätt att parkera.

Vi har samlat några tips som annars är lätta att glömma bort i planeringen. Kom ihåg att du kan jämföra offerter hos oss på Dorunner om du väljer att anlita hjälp för bygget av ditt garage eller din carport.

När du jämför olika offerter, be om en specifikation av vad som ingår i priset.Glöm inte att räkna med eventuella extra avgifter såsom ritningar, anslutning av el, vatten och uppvärmning.Du får mer användningsmöjligheter när du bygger ett isolerat garage.Låt alltid professionella utföra el- och VVS-arbeten. Se till att uppfarten intill garaget eller carporten är tillräckligt stor.

Du får bygga ett fristående hus upp till 30 kvadratmeter med en höjd på högst 4 meter utan bygglov. Då bygger du ett så kallat attefallshus, Ska du däremot bygga garaget eller carporten i anslutning till huset räknas det som tillbyggnad och då krävs bygglov. Det finns också några saker att tänka på om du vill bygga nära tomtgränsen.

Du ska alltid söka bygglov om bygget planeras för över 30 kvadratmeter.

Sök bygglov om du redan har ett attefallshus på tomten som tillsammans med garaget eller carporten överstiger 30 kvadratmeter.

Det behöver det vara minst 4,5 meter till tomtgränsen eller granntomten. Fråga dina grannar om lov om du vill bygga närmare, och få det gärna skriftligt godkänt.

Skicka alltid in en bygganmälan till kommunen, även om bygget inte kräver bygglov.

I bygganmälan ska du bifoga en kontrollplan som omfattar de kontroller som ska göras och vad de avser.

Visa hela svaret

Vad kostar en grund till garage?

Kostnad bygga garage | Byggahus.se Av Elina Blom Westergren Uppdaterad 3 aug 2017 Bygga Garage Själv Steg För Steg Ett arkitektritat garage som matchar huset. Foto: Marlén Eskilsson Vad kostar det att bygga garage? Här går vi igenom olika sätt att bygga garage och ger exempel på vad de olika varianterna kan kosta. Det finns ett antal olika faktorer som påverkar priset för att bygga ett garage:

 • Vilken typ av garage du ska ha, dvs dubbelgarage, enkelgarage eller carport
 • Storlek
 • Övrig utformning som t ex antal fönster, dörrar, avloppsbrunn etc.
 • Hur välisolerat garaget ska vara
 • Typ av grundläggning
 • Mängden markarbeten som behöver göras
 • Prefab eller lösvirke
 • Om du bygger själv eller anlitar hantverkare

Allt det här behöver du ta ställning till innan du kan få fram ett pris på vad garaget kommer att kosta. Nedan ger vi exempel på kostnader för olika varianter av garagebyggen. Kostnad garage i lösvirke Mats Olofsson på XL-bygg i Älmhult berättar att de nyligen har räknat på ett garagebygge i lösvirke till en kund.

 • Mats uppskattar att kostnaden för betong och grävning till grund gick på 1 500 kronor per kvadratmeter.
 • – Jag har också byggt två garage själv och jag skulle vilja säga mellan tummen och pekfingret att det kostar cirka 5 300-5 500 kronor per kvadratmeter inklusive allt att bygga ett garage, det vill säga om du anlitar hantverkare och inte gör något jobb själv, säger Mats Olofsson.
 • Du som är händig har såklart möjlighet att välja bort delar ur byggentreprenaden och genomföra dem själv, och på så sätt spara pengar.

Bygga Garage Själv Steg För Steg Dubbelgarage som byggdes samtidigt med huset. Foto: Marlén Eskilsson Kostnad prefabricerade garage Det finns även företag som säljer prefabricerade garage där du själv kan välja till det material du är ute efter. – Vårt mest populära dubbelgarage, B=6290, kostar 88 600 kronor för 37,7 kvadratmeter.

 1. Ett sådant prefabricerat garage kan således kosta:
 2. Markarbeten 37,7*1500 = 56 550 kr Byggsats 88 600 kr Snickare 2 st, 4 dagar 64 * 450 = 28 800 kr
 3. TOTALT 173 950 kr eller 4 614 kr per kvm
 • Bygga Garage Själv Steg För Steg
 • Ett enkelgarage bekvämt nära ingången. Foto: Marlén Eskilsson

Garage genom hustillverkaren Även hustillverkarna säljer garage. Hos vissa krävs det att du redan köpt ett hus från samma företag, till exempel Eksjöhus och Älvsbyhus, medan Fiskarhedenvillan även säljer enbart garage. Vi har talat med dessa tre hustillverkare om priser på garagebyggen.

 1. Samtliga uppskattar priset med totalentreprenad till mellan 5 000-6 500 kronor per kvadratmeter.
 2. Fiskarhedenvillan ger oss ett räkneexempel på ett oisolerat 61 kvadratmeter stort dubbelgarage med entreprenad inräknat i priset, och slutnotan landar då på 323 000 kr.
 3. Det ger 5 295 kronor per kvadratmeter.
You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga Ett Slott?

Även Eksjöhus ger oss ett räkneexempel på ett 61 kvadratmeter stort oisolerat dubbelgarage. Det garaget är utrustat med dubbla automatiska garageportar, två stycken fönster samt en förrådsdörr. Grunden är platta på mark. Golvbrunn ingår, elinstallation, belysning, uttag med mera ingår i installationen och priset mot kund blir då cirka 4 800 kronor per kvadratmeter.

 1. Slutligen har vi Älvsbyhus som uppger att de prismässigt ligger på cirka 3 500 kronor per kvadratmeter för garage och garagegrund samt stomresning, men då gör kunden en hel del själv – exempelvis gjuter golvet, drar el och installerar VVS.
 2. – Ett oisolerat fristående så kallat kallgarage på 55,4 kvadratmeter kostar från 175 700 kronor beroende på var i landet kunden önskar bygga, säger Sara Bohlin hos Älvsbyhus.
 3. I det priset ingår material, grund och montering.
 4. Älvsbyhus håller med om att en rimlig prisbild för ett kallgarage med totalentreprenad är omkring 5 000 kronor per kvadratmeter.
 5. Bygga Garage Själv Steg För Steg
 6. Ett garage med några år på nacken. Foto: Marlén Eskilsson
 7. Offerten på ett garagebygge Det som är viktigt när du jämför priser är att du undersöker exakt vad som ingår i offerten som du fått.
 • Hur välisolerat är garaget?
 • Vad är det utrustat med för typ av garageport och vad har den för funktioner?
 • Vilken typ av takmaterial ingår?
 • Ingår fönster?
 • Ingår förrådsdörr?
 • Ingår grundmaterial?
 • Ingår hängrännor, stuprör?
 • Ingår el, vatten och avlopp?
 • Ingår försäkring?
 • Hur sker leveransen?

För att få så jämförbara offerter som möjligt kan du redan innan fatta beslut om vad du vill ha för typ av garage och därefter skicka ut ett underlag till företagen som du vill ha in offerter från. Forummedlemmarnas kostnader för garage Nedan följer några expempel på vad våra forummedlemmar uppger att man fått betala för sina garage.

 1. Eran: Jag fick ett bra pris på plattan 200 isol och golvbrunn, ~1400 kr/kvm 50 kvm totalt.
 2. Byggnaden har jag satt ihop själv men en granne fick betala 150 kkr för material och jobb på oisolerad stomme för 50 kvm.
 3. Detta skulle då bli 4500 kr/kvm,
 4. Madmagnus: Jag räknar med ca 300 000 kronor innan jag är färdig med mitt 60 m2 garage/verkstad, med oisolerat förrådsloft, då har jag inte snålat på något men gjort allt arbete själv.190 mm isolering i väggar och 230 mm i mellanbjälklaget.

Kraftig betongplatta och 6 meter till nock. Mf76: 35 kvm garage, återannvände plattan från gammalt garage som jag rev.95+45 reglar i stomme. Allt jobb själv. Virke, leca, puts, plastduk till undertak mm ca 40000. Takplåt 12000. Portar 7000. Elektriker 10000 inkl jobb med byte av central för att få plats med “huvudsäkringar” för garaget.

ca 2000 kr / kvm. Saknas nog en del så 2500 kr/kvm slutar det nog på. Men plattan är ju en stor del av totalkostnaden normalt Vithaken: Jag har byggt ett isolerat (170 isolering i tak och vägg) enkelgarage, gjutenplatta med 300mm isolering vatten och avlopp indraget, stommen rest av snickare, resten har jag gjort själv (elektriker har godkänt min dragning av elen och han har kopplat in den) totalt blev kostnaden ca 4 250 kr/kvm inkl.

moms für alles. Skooda: Jag landar på ca 6 000 kr/kvm och då har jag inte snålat på isolering, garageportar, golvbrunnar, gångdörrar. Wester: Betalade ca 4 000 kr/kvm för ett varmgarage på ca 65 kvm + övervåning = totalt ca 100kvm med takkupa (beskrivet i en annan tråd).

 • Lejde bort allt inkl målning, el etc.
 • Platta givetvis isolerad + golvvärme.
 • Priset är dock utan värmepumpen (som inte änne finns på plats).
 • Byggagarage: Mitt landar på 4 000-4 500 kr/m2, då bygger jag “allt” själv, har god takhöjd och har inte snålat någonstans.
 • Innan jag började räknade jag på om jag hade haft hantverkare till allt, då kom jag fram till att det skulle bli 7 500-8 000 kr/m2,

Lika hög standard som ett vardagsrum. Karmajoyst: Jag hörde med vår husleverantör på garagepris. De ville ha 250 000 för detta (dubbelgarage 6×8.4m). Sa till dem att till det priset så skulle de inte sälja garage till mig. Bygger nu ett lösvirkes dubbelgarage 6.60×9.00 m istället.

 1. Bygger i lättbetong så det är enligt min mening bra mycket bättre kvalitet än det som trivselhus hade levererat.
 2. Dessutom så har vi lagt golvvärme i garaget och förrådsdelen.
 3. Garaget som vi bygger kommer att hamna någonstans runt 65 000 kronor.
 4. Plus 70 000 kronor för plattan,
 5. Arbetet gör vi själva.
 6. Diskussioner i forumet om vad det kostar att bygga garage Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.

: Kostnad bygga garage | Byggahus.se
Visa hela svaret

Vad ska man tänka på när man ska bygga garage?

Tips när du ska bygga garage –

 1. Kombinera gärna garaget med ett förrådsutrymme.
 2. Bygger du ett isolerat garage ökar användningsmöjligheterna, men tänk på att du behöver bra ventilation.
 3. Bygg tillräckligt stort och avsätt plats till cyklar, gräsklippare och vinterdäck.
 4. Glöm inte att uppfarten framför garaget också behöver vara tillräckligt stor.
 5. Ska garaget användas för mer än uppställning av bilen, sätt gärna in en separat gångdörr så slipper du öppna garageporten varje gång du ska plocka fram något.
 6. För el och VVS-arbeten, anlita alltid seriösa hantverkare. Självklart kan du göra en del av snickeriarbetet själv. Var särskilt noga med vem du anlitar till att göra grunden. Blir något fel med grunden är det ofta både dyrt och besvärligt att åtgärda.
 7. Det är praktiskt med en vattenutkastare utanför garaget, eller kanske till och med inne i garaget. Vill du också ha en golvbrunn i garaget kan det krävas att du också installerar oljeavskiljare eller någon annan form av rening av avloppsvattnet.

LÄS MER: Fem bra tips när du ska välja högtryckstvätt Nybliven husägare? Så kan du lösa din trädgårdsplanering Så fixar du ett säkert och snyggt staket – guide till att bygga altanräcke Har du fler tips att bidra med? Eller vill du rätta ett faktafel? Kontakta oss på [email protected]
Visa hela svaret

Hur billigt kan man bygga ett garage?

Garage – totalentreprenad – Vad kostar det att bygga garage? Priset kan skilja sig till det högre om du väljer vägen genom en totalentreprenad. Igen måste du ställa dig frågan hur mycket du arbete du egentligen vill göra på egen hand när det kommer till ditt nya garage.

 1. Att använda sig av en totalentreprenad kan vara ett enkelt alternativ att välja om du föredrar struktur och allting på en och samma plats.
 2. Med en totalentreprenad ingår du avtal enbart med en och samma part.
 3. Projektering, material och arbete kommer alltihop från samma samarbetspartner.
 4. Du bör vara beredd på att det kan kosta mellan 5 000 – 6 500 kronor per kvadratmeter om du anlitar en totalentreprenad för att bygga ditt garage.
You might be interested:  Bygga Om Garage Till Bostad Utan Bygglov?

Det innebär som sagt en mindre arbetsinsats från dig som framtida garageägare, men var uppmärksam på att du lägger alla dina ägg i samma korg. När du är beroende av ett och samma företag, försäkra dig då om att företaget är pålitligt och värderar dig som kund.
Visa hela svaret

Vad kostar det att gjuta en betongplatta till garage?

Kostnad för betongplatta – Vad kostar det då att gjuta och anlägga betongplatta på mark? För att få ett hum om kostnaden inför att du tar in offerter på just din betongplatta går vi här igenom cirkapriser för betongplatta som anläggs av markentreprenörer. Priserna är uppskattningar för 2011/2012. Bygga Garage Själv Steg För Steg Betongplatta på mark Varje jobb är unikt, men utgå i första hand från en materialkostnad för platta på mark på 900-1400 kr/kvadratmeter, Materialpriser varierar mycket, och precis som när du anlitar hantverkare är det t.ex. något dyrare i storstäder än på landsort.

 • Arbetskostnaden, som berättigar till ROT-avdrag, kan sägas vara ungefär 500 kr i timmen för en hantverkare, men mer relevant är nog att titta på priset per kvadratmeter.
 • Räkna med någonstans runt 400-700 kr/kvadratmeter betongplatta i arbetskostnad.
 • Detta är alltså den del av kostnaden som du får göra ROT-avdrag på (det ska givetvis specificeras från entreprenören i offert och faktura vad som är arbetskostnad).

Avdraget gör att arbetskostnaden minskar med 30 % och istället kan sägas landa på 280-490 kr/kvadratmeter. Ovanstående schablonpriser för betongplatta på mark är bara riktmärken, din specifika kostnad får du först fram när du begärt in offerter från olika markfirmor och valt den som erbjuder bäst pris och verkar bäst för jobbet.
Visa hela svaret

Vad kostar betong per m3 2022?

Bygga Garage Själv Steg För Steg Betong kostar för vibrationsfri, självkompakterande C28/35, S4 (halvflyt) betong runt 8 till 10.000 kronor per kubikmeter. En normal pool på 4×8 meter rymmer runt 5 kubikmeter betong och kostar i runda slängar 50.000 kronor. Läs mer om denna betongs egenskaper här ->
Visa hela svaret

Måste man dränera garage?

Vi svenskar gillar vårt garage. Faktiskt så mycket att det sällan förblir bara ett garage. Vi börjar med att förvara bil och vinterdäck i garaget. Sedan rullar det på och några år senare står vi där med garaget fullt av trädgårdsredskap, utemöbler, grill, gräsklippare, cyklar, skidor, skridskor, pulkor med mera.

Ofta har det gått så långt att bilen inte längre får plats i garaget. – 1. Att tänka över användning och framförallt försöka se några år in i framtiden är a och o när du ska bygga garage. Hur du vill använda ditt garage kommer att sätta förutsättningarna för placering, storlek, isolering och byggmetod.

Ett vanligt misstag är att underskatta sina framtida förvaringsbehov. Det kan vara smart att besöka familj och vänner för att se hur de använder sina garage och fråga om det är något de skulle önska var annorlunda med deras garage. Önskar de att deras garagebyggnad hade flera garageportar? Eller att garaget skulle ligga intill köket? Eller att de skulle ha valt platta på mark som grund? All information du kan få tag i kan hjälpa dig att få ut det mesta ut av ditt garage. 2. När det gäller placering har man ofta inte så många alternativ att välja mellan. Dock är det viktigt att tänka på att det ska se fint ut och passa tillsammans med huset, annars kan ett garage faktiskt sänka värdet på ditt hus. Ett garage kan vara en fristående byggnad eller en tillbyggnad till bostaden, ibland med en dörr mellan garage och bostad. 3. Storleken på ditt garage beror på om du vill ha plats för en eller flera bilar samt hur stor plats till förvaring du tror att du kommer behöva i framtiden. Kom ihåg, det är smart att lägga på några extra kvadratmeter. Räcker det med 25m 2 håller du dig inom gränsen för attefallshus som komplementbyggnad, och kan bygga utan bygglov. 4, Kall- eller varmgarage? Ett kallgarage är billigare att bygga men det begränsar också garagets användningsområde rejält. Planerar du att använda garaget för att förvara målarfärg, trädgårdsmöbler, elektriska verktyg eller annat som lätt kan ta skada av fukt och kyla är ett varmgarage att föredra.

Dessutom höjer du värdet på ditt hus om du väljer ett varmgarage. Ett varmgarage som inte isoleras på rätt sätt blir dyrare i drift så var noga med isoleringen om du vill ha låga uppvärmningskostnader. Det är också viktigt med god ventilation för att föra bort all fukt som bilen tar med sig in i garaget.

Att slippa ha bilen på tomgång medans man skrapar is av framrutan en kall vintermorgon är också en stor anledning till att fler och fler väljer varmgarage, både för sin egen del och för miljöns skull. Bygger du ett varmgarage ökar användningsområdena och garageinredning blir också viktigare.

En bra grund lägger förutsättningarna för ett lyckat bygge. är ett genialiskt kantelement för byggnation av platta på mark. Dess utformning resulterar i en platta med förhöjd sockel där syllen placeras torrt och skild från övriga plattan. Siroc® garageelement är ett lämpligt val i lokaler med högre fuktbelastning vid golv, till exempel garage. Isolering i väggar är något av de viktigaste att få rätt när man bygger varmgarage och Jackon har flera som kan vara aktuella. Väljer du våra vanligaste garageblock eller bygger du garaget snabbt och effektivt. Enkel montering och låg vikt gör att du undviker tunga lyft och när gjutningen är gjord har du färdigisolerade väggar utan köldbryggor. Bygger du garage i souterräng är det otroligt viktigt med dränering för att få ett torrt och välfungerande garage. är en formstabil, uttorkande, dränerande och värmeisolerande dräneringsskiva som kan fås med eller utan fiberduk. Enligt fukthandboken ska det vara 200mm dränerande material mot väggen och med Thermodrän® får man det resultatet med bara en skiva. Slutresultatet blir ett torrt och varmt garage med lägre uppvärmningskostnad. När det gäller garageport finns det en del att välja mellan (takskjutport, vikport, vipport, slagport) men takskjutporten är vinnaren eftersom den inte tar något utrymme och kan beställas som eldriven med eller utan fjärrkontroll.

Så till den viktigaste frågan innan du kan sätta igång ditt projekt, vad kommer mitt garagebygge att kosta? Det är svårt att ge ett generellt pris eftersom det beror på storlek och hur påkostade materialen är men någonstans mellan 3500 kr och 6500 kr per kr/kvm är vanligt.

Väljer du att bygga garage själv blir det förstås billigare men det tar en del tid att bygga garage själv steg för steg. Det är smart att anlita proffs som vet vad de gör om man inte själv är händig. Ett tips när du anlitar proffs är att kontrollera exakt vad som ingår i offert; port, dörrar, fönster, isolering, ritningar, anslutning el och vatten, uppvärmning etc.

Vi hoppas att du har haft nytta av våra tips och att du – och din bil – får stor glädje av ditt nya garage. : Jackon | 5 saker att tänka på när du ska bygga garage
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Tar Man Bort Kåda På Trä?

Måste man ha gips i garage?

Övriga krav på brandsäkerhet – Invändiga tak- och väggytor skall ha ytskikt som ej är lättantändliga, lägst brandteknisk klass -s2,d0 vilket uppfylls av träpanel, spånskiva, gipsskiva. Yttertaket skall ej antändas vid brand i intilliggande byggnader, som lägst skall taktäckningen ha klass BROOF (t2) vilket uppfylls av betongpannor och plåttak samt viss typ av ytpapp som uppfyller kravet.
Visa hela svaret

Hur lång ska en garageuppfart vara?

Tips och råd när du ska bygga garage –

Fundera på hur stort garage du vill ha. Om ditt behov är större än vad attefallsreglerna medger, undersök både din detaljplan och att du får plats med garaget på din fastighet. Om du bor nära stranden finns också särskilda regler för strandskydd och om strandskyddsdispens. Läs mer i vår artikel Då krävs bygglov för ditt projekt, Utanför område med detaljplan finns ytterligare möjligheter att uppföra bygglovsfri komplementbyggnad. Gör inte allt på en gång! Möjligheterna är många. Ska du exempelvis bygga varmgarage med förråd eller förråd kombinerat med carport? Ta hänsyn till plånboken och tänk på att det går att isolera och inreda i efterhand om du skapat byggtekniska möjligheter för det. Ta hänsyn till serviceledningar när du placerar garaget. Undersök vilket avstånd det måste minst vara från gatan eller din tomtgräns och in till garageväggen. Garageuppfarten ska normalt vara minst sex meter in för att minska olycksrisken att bli påkörd från gatan. Bygg garaget i lämpligt väderstreck om du funderar på solcellsanläggning. Du bör i så fall skapa ett tak med taklutning, exempelvis ett pulpettak som vetter åt söder eller sydväst. Du kan bland annat använda solcellerna för att ladda en elbil eller en elcykel. Planera för en laddplats. Även om du inte har en elbil idag så kan det vara klokt att skapa en laddplats för elbil längre fram. Gör därför utrymme för en plats för elbilsladdning och dragning av elmatarkabel till garaget för att klara detta. Bygg uteplats eller växthus bakom garaget. Garagets baksida ligger kanske mot väderstreck som lämpar sig bra för uteplats och växthus? Tänk då på regler om bygglov och krav på planenlighet. Kontakta kommunen om du har frågor. Förebygg inbrott. Om du bygger ett garage där du förvarar veteranbil, racercykel, moped eller annat av högre värde, kan det vara lämpligt att undersöka om ditt försäkringsbolag kräver avancerade lås eller om du kan förebygga inbrott med exempelvis mer inbrottssäkra väggar. Du kanske till och med kan förbereda så att det finns larm eller övervakningskamera i garaget. Vissa försäkringsbolag ställer dessa krav eller så kan du få en lägre premie om du förebygger inbrott med olika typer av åtgärder.

Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att bygga ut 40 kvm?

Det korta svaret på den frågan är 20 000–30 000 kr per kvm boyta du vill bygga.
Visa hela svaret

Hur nära huset får man bygga garage?

Du behöver söka bygglov för att:

bygga ett garage eller en carport om reglerna för attefallshus inte uppfylls

Du behöver göra en anmälan om:

ditt garage eller din carport ryms inom reglerna för attefallshus,

Avståndet till granntomten behöver vara minst 4,5 meter om garaget ska byggas utan bygglov. Om grannen ger sitt medgivande, kan garaget byggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Vill du bygga närmare än 4,5 meter, men grannen motsätter sig detta, kan en bygglovsansökan skickas in till kommunen.

 1. Beroende på omständigheterna i övrigt, kan kommunen då avslå ansökan eller bevilja bygglov.
 2. För grannsämjans skull avråder vi dock från detta alternativ.
 3. Försök istället att hitta en lösning som ni kan vara överens om.
 4. Ovanstående gäller inom detaljplanelagt område.
 5. Utanför detaljplanelagt område och utanför sammanhållen bebyggelse krävs inte bygglov för att göra en komplementbyggnad, t.ex.

ett garage eller carport, under förutsättning att det sker i omedelbar närhet av bostadshuset och att det inte är närmare än 4,5 m till tomtgränsen. Är det närmare, behöver du få din grannes medgivande. Golvbrunn i garage anses inte vara nödvändigt i ett vanligt villagarage.

Fordon ska tvättas hos fordonstvättar med extra reningssteg och golvbrunn är därför inte nödvändig för att avleda tvättvatten från garaget. Risken för att olja och andra vätskor ska nå golvbrunnen är större än nyttan med att ha en golvbrunn för, till exempel avrinning av snö från bilen. Här kan du läsa mer om biltvättar,

Smältvatten som uppkommer i garaget ska inte avledas till avloppsnätet eftersom det kan innehålla ämnen som det kommunala reningsverket inte kan ta hand om. Att byta ut en garageport till en vägg med ett fönster eller bygga en vägg på en carport är så kallade fasadändringar.
Visa hela svaret

Får man bygga sin egen bil?

Att bygga sin egen bil I dag skriver vi om vad man måste tänka på när man funderar på att antingen bygga sin egen bil, från grunden, eller bara ändra om. Vidare tittar vi på hur det kan vara att ha sin alldeles egna, första bil – något som är speciellt oavsett om man är ung eller gammal.

 • I Sverige är det tillåtet att faktiskt bygga sin egen bil helt från grunden, en frihet som följs av en hel radda regler som man måste hålla koll på.
 • Bland annat måste man ju klara bilprovningen.
 • I kan vi läsa att det är ovanligt att något i land få bygga sin egen bil, Sverige står på detta sätt ut i statistiken.

Bland annat är det bra att veta detta:

Skaffa dig SFRO:s bygghandbok Gör skillnad mellan ombyggd och ändrad för regelverket skiljer sig mellan dessa Bygga Garage Själv Steg För Steg Vinge som sticker upp från bakluckan är i princip förbjudet Bilen ska klara samma krav som ställs på originalet om det är ändrat Man kan göra nästa vad som helst som inte försämrar bilens egenskaper Bilar av årsmodell 1970 och senare måste uppfylla de krav som gällde tillverkningsåret

I kan vi läsa hur ett par i Ludvika byggde en bil helt från grunden, från bara fyra hjul, rampipor och ett skal. Genom digert arbete, besiktningar i flera etapper och buller- och bromsprov står nu bilen klar med flammor och nummerplåt, med tillstånd att användas som en vanlig bil.
Visa hela svaret