Bygga Om Bromsat Släp Till Obromsat?

Bygga Om Bromsat Släp Till Obromsat
“Går det att göra om en bromsad släpvagn till en obromsad? Är det byråkratiskt omständigt? Vill slippa bromsen.” Vi Bilägare svarar. Vi Bilägare svarar på vardagar på läsarfrågor om bilar och trafik. FRÅGA: Går det att göra om en bromsad släpvagn till en obromsad? Har ett Löövesläp -92 och måste nu helrenovera bromsarna på det.

An man göra om det till obromsat bara eller måste man byta axel och påskjut? Är detta byråkratiskt omständligt? Önskar slippa bromseländet. Anders Bergmark SVAR: Ja, det går bra. Man kan behålla samma axel. Du tar bara bort bromswire/stag och så måste du “steloperera” påskjuts-anordningen. Totalvikten blir högst 750 kg efter att den byggts om till obromsad och genomgått registreringsbesiktning.

Dessutom blir den skattefri tack vare den lägre totalvikten. Bengt Dieden, Vi Bilägare Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?
Visa hela svaret

Kan man typa om en släpvagn?

Har jag rätt körkort? Kontrollera på ditt körkort vilken behörighet du har. Följande gäller för de olika körkortsbehörighet. B-körkort Du får köra alla släpvagnar med en totalvikt om högst 750kg. Om totalvikten är över 750kg gäller att släpvagnens och bilens sammanlagda totalvikt inte överstiger 3500kg.

 • Alltså är den sammanslagna totalviken under 3500kg får du köra med b-körkort.
 • B-körkort, utökad behörighet B Är totalvikten för bil och släp över 3500kg så får du dra ekipaget endast om du har utökad behörighet B.
 • Dock får bil och släps totalvikt inte överstiga 4250kg.
 • BE-körkort Du får dra släpvagnar med en totalvikt upp till 3500kg, förutsatt att bilen är godkänd för det.

Max totalvikt för din bil Hur tung släpvagn eller husvagn får din bil dra? Uppgifter om hur tungt släp din bil får dra (högsta släpvagnsvikt) finner du på bilens registreringsbevis. Du kan också använda Transportstyrelsens tjänst Sök Fordonsuppgifter för att kolla uppgifterna på din bil.

 1. På Transportstyrelsens sida ser du efter att du knappat in ditt registreringsnummer den maximala totalvikten på släp som din bil får dra, se under avsnittet ” Tekniska data ” och “Släpets maximala totalvikt vid körkortsbehörighet B: XXXX”.
 2. Vet du registreringsnumret på den släpkärra du funderar på om du kan dra bakom din bil kan du också använda e-tjänsten Släpvagnskalkylatorn för att få reda på om du får dra kärran eller inte.

Typa ner vikt För att få typa ner vikten på ditt släpfordon måste en fysisk förändring äga rum. Har du ett släp med ett VOV, TSV eller T nummer har du tur för då behöver du bara byta kulkoppling /kulhandske till rätt vikt. Du kan även byta däckdimension till rätt vikt.

Om du har ett EU nummer måste du göra samma förändring, dock behöver du ett bromsberäkningsintyg också. Kontrollera alltid med Svensk Bilprovning vad som gäller för ditt släp. Hur fort får jag köra? Använd e-tjänsten Släpvagnskalkylatorn för att ta reda på hur fort du får köra med din släpvagn eller husvagn.

Max 80 km/tim med Bromsad släp- eller husvagn Obromsad släp- eller husvagn (totalvikt max 750kg) om 1. Totalvikt inte överstiger bilens halva tjänstevikt eller 2. Släp- eller husvagn är olastad och tjänstevikten inte överstiger bilens halva tjänstevikt.

 1. Max 40 km/tim med Obromsad släp- eller husvagn (totalvikt max 750kg) om 1.
 2. Totalvikten överstiger bilens halva tjänstevikt eller 2.
 3. Släp- eller husvagn är olastad och tjänstevikten överstiger bilens halva tjänstevikt.
 4. När måste en släpvagn ha vinterdäck? Vinterdäck krävs under perioden 1 december – 31 mars om det är vinterväglag.

Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton. När måste en släpvagn ha dubbdäck? Om dragbilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha dubbade däck när det är vinterväglag. Kravet gäller släpvagnar som dras av personbil, lätt lastbil eller buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt även släpvagnar (med totalvikt av högst 3,5 ton) som dras av tunga fordon.
Visa hela svaret

Hur vet jag om släpet är bromsat eller Obromsat?

En obromsad släpvagn betyder att släpvagnen bromsar när bilen bromsar. Att se skillnad på en bromsad och en obromsad släpvagn gör du enklast genom att titta efter en gummidamask alldeles bakom draget. Ser du ingen sådan vet du att släpvagnen är obromsad.
Visa hela svaret

Måste man ha Säkerhetsvajer på Obromsat släp?

Det är ett lagkrav att alla släpvagnar med en totalvikt på över 750 kg måste ha en säkerhetsvajer monterad, för att öka säkerheten om ett kopplingsfel skulle inträffa. Nödbromsvajern fungerar på ett sätt som en säkerhetslina mellan bilen och släpet.
Visa hela svaret

Måste man besiktiga Obromsat släp?

Måste man besiktiga obromsad släpvagn? – Ja, det är samma regler. Den ombromsade släpkärran ska, precis som alla andra släp, besiktigas regelbundet.
Visa hela svaret

Vilka regler gäller för obromsad släpvagn?

Släpvagn – En släpvagn är ett släpfordon på hjul eller band som är tillverkat för att dras av ett motorfordon, en traktor eller ett motorredskap. En släpvagn kan behöva vinterdäck under perioden 1 december–31 mars om det råder vinterväglag. Läs mer på sidan Vinterdäck på släpvagn,
Visa hela svaret

Vad kostar det att typa om ett släp?

Typa om slp 1000 -> 1300kg – Ngon som vet vad detta kostar p bilprovningen? r det bara att rulla in och fixa det? Slpet har 1300-axel men r nedklassat till 1000kg. dEffektgaraget: Corvette Stingray, Camaro BB, Ascona B och Ginetta G34 Registered User det kostar runt 800 kr om jag inte minns fel. men det gller ju att hela slpet tidigare har varit gjort fr att ha 1300kg. du fr boka tid p telefon eller p bilprovningens kontor. Iska:)) Kolla dcken, dom mste ju klara minst 650 kg st, och d pratar vi nog C dck (frstrkta) Registered User Ursprungligen postat av rikard Kolla dcken, dom mste ju klara minst 650 kg st, och d pratar vi nog C dck (frstrkta) Precis, dcken r ett hett tips! En jobbarkompis klassade ner en hstfinka, och det enda han gjorde var att byta dcken mot ett par med lgre klassning. E30 nrd. Varfr klassar man ner ett slp? Eller har jag missat ngot? Jag kr lastbil, grvare samt hjullastare. Skicka PM om du behver hjlp med ngot. dEffektgaraget Ursprungligen postat av Amplify Varfr klassar man ner ett slp? Eller har jag missat ngot? Fr att folk med mindre bilar skall kunna kra krran p b-kort dEffektgaraget: Corvette Stingray, Camaro BB, Ascona B och Ginetta G34 Registered User Rcker med 600kg (LI 90) dck p ett 1300kg slp.600*2+10%=1320kg Senast redigerat av Donne den 2008-06-13 klockan 10:37, Chillax! Nu vet jag inte hur det r fr slpvagnar men nr vi typar om vikter p husvagnar mste vi byta draganordning, trots att de r likadana p alla typvikter som finns. Lite skum regel, men s r det tydligen fr oss. dEffektgaraget Ja nu r krran inkpt s det r bara till att hlla tummarna p att det r ltt att fixa dEffektgaraget: Corvette Stingray, Camaro BB, Ascona B och Ginetta G34

You might be interested:  När Slutade Man Bygga Med Asbest?

Visa hela svaret

Får man köra med obromsad släpvagn på motorväg?

Obromsat släp på motorväg? > > > Obromsat släp på motorväg? Allt jag hittar säger att endast fordon som är konstruerade för en hastighet på minst 40 kmh får köra på motorväg (dock inte moped klass I) Sen ser jag att har man obromsat släp som överstiger halva bilens tjänstevikt är hastighetsbegränsningen 40 kmh. Får man köra med obromsat släp med tjänstevikt/totalvikt som överstiger halva bilens tjänstevikt på motorväg? Ligger du i 40km/h på motorväg kommer du garanterat att få besök av polisen om du överlever färden. Släpvagnen är väl konstruerad för max 40 km/h och inte minst 40 km/h. Släpvagnen är väl konstruerad för max 40 km/h och inte minst 40 km/h. Menas “högre hastighet än 40 km/tim” med “minst 40 km/tim”? Så måste det väl vara? I så fall bör det vara förbjudet att köra på motorväg och motortrafikled med en släpvagn som är obromsad och med en totalvikt (eller tjänstevikt när den ej är lastad) högre än halva fordonets tjänstevikt. För övrigt anser jag personligen att det bör vara obligatoriskt med färdbromsar på samtliga släpvagnar, för såvitt jag vet så är det inget krav på färdbromsar på lätta släpvagnar, d.v.s. släpvagnar med en totalvikt högst trekvarts ton. Men det är ju å andra sidan tillåtet att köra lika fort med obromsad släpvagn som med bromsad släpvagn, alltså högst 80 km/tim, om den obromsade släpvagnen har en totalvikt (eller tjänstevikt när den ej är lastad) som är högst hälften av fordonets tjänstevikt. Jag undrar för övrigt om det är vanligt förekommande med släpvagnar eller påhängsvagnar som är förbundna med sitt dragfordon genom gemensam last? Såvitt jag vet så är ju en sådan typ av fordonståg också begränsat till relativt låg hastighet, enligt hastighetstablån högst 50 km/tim. Exakt vad menas med “släpvagn som är förbunden med dragfordonet genom gemensam last”? Ligger du i 40km/h på motorväg kommer du garanterat att få besök av polisen om du överlever färden. Generellt sett är det väl heller inte tillåtet överhuvudtaget att köra i sådan låg hastighet på motorväg och motortrafikled, utom vid tät köbildning. : Obromsat släp på motorväg?
Visa hela svaret

Får min bil dra Obromsat släp?

Hur tung släpvagn bilen får dra – Obromsad släpvagn Registrerad släpvagn med fjädring men utan bromssystem. Bilar utan EEG godkännande, dvs. bilar tillverkade t.o.m.1996 får dra en obromsad släpvagn med en totalvikt på högst 750 kg. Bilar med EEG godkännande, dvs bilar tillverkade från 1996 får dra en obromsad släpvagn på högst den släpvagnsvikt som anges i bilens registreringsbevis sid 2 vid T51B.
Visa hela svaret

Vad är skillnaden mellan bromsat och obromsat släp?

Tips & Råd För den som vill köpa släpvagnar som kan användas till allt möjligt står valet mellan en bromsad släpvagn eller ett obromsat släp. De bromsade släpvagnarna klarar av lite tyngre laster medan en obromsad släpvagn inte har samma lastkapacitet.

 • En obromsad så kallade EU-trailer har dock fördelen med att den är befriade från fordonsskatt, dock gäller fortfarande samma besiktningsregler som för en bromsad släpvagn.
 • Ett obromsat släp kan vara en bra investering för den som vet att den inte kommer behöva överstiga den tillåtna totalvikten på 750 kg.

Om man är osäker på om man behöver en högre lastkapacitet än så kan det vara bra att också ta en titt på de bromsade alternativ som finns. Oavsett om man väljer en släpvagn med eller utan bromsar så är det viktigt att man också tar sig tid att se över de enskilda modellerna när man bestämt sig för att köpa släpvagnar. Bygga Om Bromsat Släp Till Obromsat Bygga Om Bromsat Släp Till Obromsat För den som ska köpa släpvagnar finns det alltså en rad olika modeller att välja på. Tänk över vad det huvudsakliga användningsområdet för ditt släp kommer att bli. Behöver du främst kunna använda det till sporadiska sysslor i hemmet, som att forsla iväg trädgårdsavfall eller byggmaterial i samband med en renovering? Vill du ha möjlighet att frakta lite tyngre objekt som gräsklippare eller en ATV? Om man vet att man kommer behöva en släpvagn då och då så är det hur som helst oftast ett bättre alternativ att köpa släpvagnar än att hyra dem.

Dels så har man större frihet och möjlighet att använda sitt släp när man önskar och dels så slipper man betala de ofta ganska höga hyrpriserna. Eftersom de flesta släpvagnar på marknaden har god hållbarhet riskerar man normalt sett inte att andrahandsvärdet sjunker kraftigt efter en tids användning.

Så länge man tar hand om släpvagnen på rätt sätt kommer man utan problem att kunna sälja den vidare när man inte längre behöver den. De flesta släpvagnar på marknaden är idag tillverkade av antingen galvaniserat stål eller aluminium. Båda materialen har sina olika fördelar.

 1. Ett aluminiumsläp är normalt sett dyrare men eftersom aluminium är ett mycket effektivt material när det gäller både hållbarhet och bränsleeffektivitet så kan det löna sig i längden.
 2. På grund av materialets lätthet väger dessa släp ofta ganska lite i förhållande till vad de hanterar när det gäller maxlast.

En släpvagn i galvat stål är inte ett lika bränsleeffektivt val men priserna är å andra sidan lägre. Genom att tänka på vad man kommer vilja använda sitt släp till kan man ofta korta ner listan över köpalternativ. Behöver man använda släpet ofta och till relativt tunga laster kan det vara värt att lägga till några kronor för att få ett aluminiumsläp med högre lastkapacitet. Bygga Om Bromsat Släp Till Obromsat Bygga Om Bromsat Släp Till Obromsat Kontrollera att kulkopplingens låsmekanism slagit till ordentligt om dragkulan. Kontrollera elkoppling mellan bil och släp. Kontrollera att katastrofwirer är hel och fastsatt i bilen. Den bör inte fästas i eller runt dragkulan då den skall fungera även om dragkulan går av. Den måste vara fäst så att den går rakt utan något som kan bromsa mellan bil och påskjutbroms. : Tips & Råd
Visa hela svaret

Varför 80 med släp?

Högsta tillåtna hastighet Tänk på att den högsta tillåtna hastigheten när du ska köra med släp är 80 km/h. Kör du fortare riskerar du att få sladd på släpet vilket gör att både släp och bil kan kana av vägen och välta.
Visa hela svaret

Får jag dra släpet om det är tomt?

Det finns många regler man måste ha koll på när man ska använda släp till bilen. Tillsammans med Transportstyrelsen reder vi ut vad som gäller och vilka råd man bör ta med sig när man kör med bilsläp. Vad är det för skillnad på tjänstevikt och bruttovikt? Och hur vet man om man har rätt körkortsbehörighet? Få bilförare har full koll på samtliga regler för vilka släp som får köras med vilka vikter och körkortskombinationer.

 1. En som är expert på området är handläggaren Gunnar Dicander på Transportstyrelsen.
 2. Ska du dra bil med släp finns två villkor, körkortsbehörighet och vad bilen håller för.
 3. På körkort är det totalvikt och vad bilen håller för är bruttovikt.
 4. Han konstaterar att regelverket inte har ändrats sedan 2013 då innehavare av B-körkort gavs möjlighet till utökad B-behörighet.
You might be interested:  Hur Mycket Kostar Det Att Bygga En Padelhall?

Det innebär att den som uppgraderar sitt körkort även får dra tyngre husvagnar eller hästsläp efter sin bil. Gränsen för bilens och släpets sammanlagda totalvikt får då uppgå till max 4 250 kilo. För vanligt B-körkort är motsvarande siffra 3 500 kilo. En vanlig missuppfattning i sammanhanget är att den utökade B-behörigheten även skulle ge rätten att köra tyngre fordon, över 3500 kilo, men så är inte fallet.

Kan du nämna någon vanlig regelmiss kring släp? – “Jag har en släpvagn med totalvikt 1 500 kilo men med min bil och mitt körkort får jag bara dra totalvikt 1 300. Men det går väl bra om jag kör med tomt släp?”. Svaret är att det gör det inte eftersom en släpvagns totalvikt alltid anses tom. Totalvikten är tjänstevikten plus det man får lasta.

Den kan naturligtvis ha en bruttovikt på 1 500, att den är fullastad, men det spelar ingen roll. och en vanlig fråga som ni får? – “Jag har ett obesiktigat släp, kan jag sätta på en LGF-triangel (symbol för långsamt gående fordon) och bara köra i 30 km/h med den?”.

 • Men det är inte heller tillåtet.
 • Släp som kan bära last och dras efter en bil är både registrerings- och besiktningspliktiga.
 • Har du något råd till den ovana föraren som ska hyra ett släp för att frakta möbler? – Använd dig av släpvagnskalkylatorn,
 • Den underlättar oerhört mycket, även för oss som jobbar på Transportstyrelsen, och där framgår vilka körkortskombinationer och vikter som tillåts för din bil.

Hur ser det ut gällande husvagnar. De ökar i popularitet? – Ja. Ett exempel på en vanlig fråga folk har är: “Vi ska byta bil nu, får vi dra husvagn efter den?”. Det handlar mycket om de olika vikterna för husvagnar (totalvikt, tjänstevikt och bruttovikt).

Ibland kan svaret bli att: “Ja du får köra med husvagn men du får inte lasta den med mer än 40 kilo för annars går du över max bruttovikt för släp för din bil”. Kontrollera alltid att du verkligen har en godkänd fordonskombination. Vad gäller för besiktning av husvagn och släp? – Intervallerna är längre än för personbilar.

En ny släpvagn ska besiktigas fyra år efter att den har tagits i bruk. Observera, tagits i trafik. Därefter är det vartannat år som gäller. Kan man få körförbud? – Ja. Exempelvis kan hjulaxlarna vara rostiga och finns risken för ett haveri kan du få ett körförbud meddelat på besiktningen, säger Gunnar Dicander.
Visa hela svaret

Kan man få p böter på släpvagn?

Dubbla böter för bil och släp Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!Det framgår inte av din uppgift vilket parkeringsbolag som gett dig böter men av t.ex. Q-Parks regler framgår det att varenda fordon måste ha egen parkeringsbiljett.
Visa hela svaret

Vad kostar det att besiktiga ett obromsat släp?

Pris Kontrollbesiktning Övriga Fordon –

Fordon Totalvikt Kontrollbesiktning Efterkontroll
A-traktor Max 3 500 kg 679 kr 429 kr
A-traktor 3 501 kg – 1 499 kr 999 kr
Lätt lastbil Max 2 400 kg 729 kr 459 kr
Lätt lastbil Drop-in Max 2 400 kg +100 kr 459 kr
Lätt lastbil 2 401 – 3 500 kg 839 kr 459 kr
Lätt lastbil Drop-in 2 401 – 3 500 kg +100 kr 459 kr
Lätt buss Max 3 500 kg 1 219 kr 479 kr
Lätt buss Drop-in Max 3 500 kg +100 kr 479 kr
Lätt släpvagn Max 750 kg (obromsad) 529 kr 319 kr
Lätt släpvagn Drop-in Max 750 kg (obromsad) +100 kr 319 kr
Lätt släpvagn Max 3 500 kg (bromsad) 579 kr 419 kr
Lätt släpvagn Drop-in Max 3 500 kg (bromsad) +100 kr 419 kr
Husvagn Bromsad 719 kr 429 kr
Husvagn Obromsad 579 kr 319 kr
Husbil Max 3 500 kg 799 kr 529 kr
Husbil Drop-in Max 3 500 kg +100 kr 529 kr
Husbil 3 501 – 7 000 kg 1 079kr 599 kr
Husbil 7 001 – 16 000 kg 1 359 kr 649 kr
Husbil 16 001 kg – 1 819 kr 699 kr

Visa hela svaret

Vad kostar det att besikta en obromsad släpkärra?

Kontrollbesiktning Övriga Fordon

Fordon Totalvikt Efterkontroll
A-traktor 3 501 kg – 799 kr
Husvagn Bromsad 343 kr
Husvagn Obromsad 255 kr
Husbil Max 3 500 kg 423 kr

Visa hela svaret

Hur ofta besikta Obromsat släp?

Första gången senast 48 månader efter den månad då fordonet första gången togs i trafik. därefter senast 24 månader efter den månad då föregående fullständiga kontrollbesiktning utfördes.
Visa hela svaret

Måste man ha dubbdäck på Obromsat släp?

Däck på släpet – Om bilen som drar ett släp har dubbdäck måste även släpet ha dubbdäck när det råder vinterväglag. Om bilen vid vinterväglag har odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck. Det är viktigt att släpet inte har sämre väggrepp än bilen för att till exempel undvika att släpet sladdar vid inbromsning.
Visa hela svaret

Är Hästsläp bromsade?

Hur ändringen av totalvikten går till och vad det kostar varierar på släpvagnsmodell, årsmodell på släpvagnen samt på vilken förändring som måste göras för den önskade vikten. Vi vägleder och hjälper dig att vikta om ditt släp här >>> Privatimporterade släpvagnar kan endast registreras i full totalvikt vilket kan ställa kravet på BE-körkort för föraren. Du behöver ett tillverkarintyg och en bromsberäkning av oss för att kunna svenskregistrera släpvagnen. Kostnaden för intygen är 12.500 kr och registreringen kostar ca 2.000 kr (priserna inkl. moms). Dina vinterdäck ska vara märkta med en snöflinga/alptoppsymbol eller vara dubbade. Om dragbilen har friktionsdäck är det valfritt att ha dubbat eller odubbat på släpvagnen. Har däremot dragbilen dubbdäck måste även släpvagnen ha dubbdäck. Vinterdäck är tillåtet från 1 december – 31 mars. Det är polisen som avgör om “vinterväglag” råder när du stoppas och förutom is, snö och snömodd så räknas även frost på någon del av vägen in i definitionen “vinterväglag”. Du får köra max 80 km/tim med en bromsad släpvagn, husvagn eller hästtransport. En lättare släpvagn (totalvikt max 750 kg) får också köras i max 80km/h * om släpet är lastat och totalvikten inte är högre än bilens halva tjänstevikt * om släpet är olastat och tjänstevikten inte högre än bilens halva tjänstevikt. I alla andra fall gäller maxhastighet om 40km/h för släpfordon. För exakta föreskrifter hänvisar vi till Transportstyrelsen. Detta är ett vanligt problem på alla bromsade släpvagnar – oavsett fabrikat på släpet eller bromsarna. Ta en kraftig hammare eller en handslägga och slå en eller flera gånger på toppen av hjulbultarna på det eller de hjul som låst sig (slå aldrig på själva fälgen!). Prova därefter att rulla släpet och om det forsätter kärva upprepa proceduren. Från 10-tumsfälg till 16-tumsfälg kan det vara mellan 0,5mm till 0,8mm glapp vilket är helt normalt. På de flesta Ifor Williams transporter så sitter chassinumret instansat på höger dragbalks ovansida. Det kan ibland också hittas på trailerns längsgående balk eller på tvärgående rambalks utsida, beroende på släpmodell och utförande. Testa följande manöver:

Hitta stället där tryckslangen sitter i kolven.Montera loss slangen från kolvenGänga ut övertrycksventilenKontrollera att det inte sitter något som hindar flödet av hydraulolja och att positionen på ventilen inte har ändrats från sitt ursprungliga läge

Kvarstår problemet ring vår verkstad för rådgivning 035 – 512 20. De delar på Ifor Williams hästtransporter som är lackade, är behandlade med billack, vilket innebär att du kan använda schampo och rengöringsprodukter avsedda för biltvätt när du tvättar din hästtransport.

Detta gäller för såväl in- som utvändig tvätt. Det går även utmärkt att tillämpa produkter avsedda för husvagn och husbil. Undvik avfettning eller rengöringsprodukter som innehåller avfettning. Du kan tvätta för hand men hästtransporten tål högtryckstvätt vilket vi oftast själva tillämpar när vi utför service och reperationer.

Håll bra med avstånd och var extra försiktig kring fönster, ventilationsöppningar och dörrar. Lyft handtaget några millimeter när du hanterar låset. Titta på den korta filmen här på sidan för att se vad vi menar. Detta är en bakläm på hästtransporten, med dubbel funktion: Den kan öppnas som en dörr eller användas som en ramp.
Visa hela svaret

Hur mycket böter för Obesiktad släpvagn?

Att bli ertappad med att köra runt med en obesiktad släpvagn kostar 1500 kronor i böter.
Visa hela svaret

Får man bygga ett eget släp?

Här finns information till dig som har byggt en släpvagn men inte är en registrerad yrkesmässig tillverkare hos Transportstyrelsen. Innan du kan få din egenbyggda släpvagn registrerad behöver du ansöka om ursprungskontroll med beskrivningen egen tillverkning.
Visa hela svaret

Hur släp gratis?

Pelican Self Storage erbjuder smarta, enkla och billiga lösningar. – När sommaren närmar sig är det vanligt att projekten man klurat på under vinterhalvåret sätts igång och ofta blir de lite mer omfattande än vad man först tänkt sig. Men oavsett om du rensar bland kläder, dynor, barnleksaker eller helt enkelt har handlat mer saker än vad du får plats med i bilen, kan du låna ett bilsläp gratis hos Pelican Self Storage.

En perfekt och enkel lösning för alla de projekt som inte kräver hjälp av en hel flyttfirma. Vi lånar ut alla våra släpvagnar helt gratis till kl.08.00 dagen efter, så att du i lugn och ro kan få hjälp med allt det du behöver göra. Du kan också enkelt förhandsboka en släpvagn i mobilen mot en mindre avgift om du vill försäkra dig om att en finns tillgänglig.

Att reservera, aktivera och lämna tillbaka släpet är lätt, säkert och smart – allt med hjälp av din mobiltelefon. Boka släpvagn
Visa hela svaret

Måste släpet vara tomt vid besiktning?

Körförbud – Om släpet inte är besiktat när besiktningsperioden är slut får det körförbud. Då får du endast köra släpet kortast lämpliga väg till en besiktningsstation. Körförbudet upphävs när släpet blivit besiktat.
Visa hela svaret

Kan man typa om en husvagn?

Att ändra totalvikten (antingen högre eller lägre) är rätt populärt inom vår bransch, men det är inte alltid en enkel process. För att du ska förstå vad en förfrågan gällande en ev. viktförändring innebär, ber vi dig att ta del av informationen nedan. Ändring av totalvikt på din husvagn En uppvägning (för högre totalvikt), eller en nedvägning (för lägre totalvikt) är i vissa fall möjlig på din husvagn.

 1. Det som avgör om det är genomförbart eller ej beror på uppgifterna som finns inskrivet i ditt fordons typgodkännande.
 2. Vid möjlighet till höjning eller sänkning av totalvikten på en husvagn så måste fordonet genomgå en registreringsbesiktning hos Bilprovningen där ett intyg med den nya totalvikten visas upp – samt att en ny typskylt med de nya uppgifterna måste monteras på fordonet.

För husvagnar så kräver Bilprovningen alltid att en “teknisk förändring” är gjord innan fordonet registreringsbesiktigas – detta krav gäller oavsett om totalvikten höjs eller sänks på din husvagn. Ändring av totalvikt på din husbil En uppvägning (för högre totalvikt), eller en nedvägning (för lägre totalvikt) är i vissa fall möjlig på din husbil.

 1. Det som avgör om det är genomförbart eller ej beror på uppgifterna som finns inskrivet i ditt fordons typgodkännande.
 2. Vid möjlighet till höjning eller sänkning av totalvikten på en husbil så måste fordonet genomgå en registreringsbesiktning där ett intyg med den nya totalvikten visas upp – samt att en ny typskylt med de nya uppgifterna måste monteras på fordonet.

Vid uppvägning till högre totalvikt så krävs i vissa fall även en “teknisk förändring” så att fordonet uppfyller den tekniska specifikationerna som finns inskrivet i fordonets typgodkännande. Att sänka totalvikten på en husbil är i vissa fall möjligt.
Visa hela svaret

Vad händer om man kör för tung släpvagn?

Kan för tungt släp innebära att jag blir av med körkortet? Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga! Straffrättsligt innebär olovlig körning med “fel” släp att du kommer att dömas till böter. När domen vunnit laga kraft är det upp till Transportstyrelsen att bedöma om det finns skäl att återkalla körkortet.

Ett körkort ska återkallas om körkortshavaren brutit mot någon regel som är väsentlig från trafiksäkerhetssynpunkt, om överträdelsen inte kan anses som ringa (). Av förarbetena till körkortslagen framgår att körkortsfrågan ska avgöras efter en helhetsbedömning av överträdelsens svårighetsgrad från trafiksäkerhetssynpunkt.

Trafikfaran i det enskilda fallet får beaktas. Om omständigheterna tyder på att någon faktisk fara inte har förelegat bör överträdelsen inte genast leda till en så hård reaktion som en återkallelse. Flagranta överträdelser och medvetet risktagande måste bedömas allvarligt medan en överträdelse som beror på ett tillfälligt förbiseende bör kunna bedömas ringa (prop.1979/80:178 s.79).

Mot bakgrund av att det ska göras en bedömning i varje enskilt fall spretar praxis ganska mycket och det går inte att ge ett klart svar på din fråga. Det finns en risk att körkortet återkallas, alt. att du tilldelas en varning. Det finns även en chans att överträdelsen ses som ringa vilket inte utmynnar i någon åtgärd för körkortsinnehavet.

Vänligen, : Kan för tungt släp innebära att jag blir av med körkortet?
Visa hela svaret

Kan man få p böter på släpvagn?

Dubbla böter för bil och släp Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!Det framgår inte av din uppgift vilket parkeringsbolag som gett dig böter men av t.ex. Q-Parks regler framgår det att varenda fordon måste ha egen parkeringsbiljett.
Visa hela svaret

Måste släpvagn ha Katastrofvajer?

Faktabank / Frågor inom körkortsteori Varför måste man koppla katastrofbromsvajern rätt när man kopplar en släpvagn till bilen? Det är väldigt viktigt att vajern till katastrofbromsen kopplas rätt eftersom det är katastrofbromsen som bromsar släpvagnen om den skulle lossna från bilen under färd. Läs mer om att köra med släpvagn,
Visa hela svaret