Bygga Om Cykel Till Elcykel Habo?

Bygga Om Cykel Till Elcykel Habo
För endast 10800kr konverterar vi din cykel till elcykel med upp till 3 års garanti. Vår erfarenhet är Din trygghet. Vi har el-konverterat 1500 cyklar! Har Du ingen lämplig cykel att konvertera, har vi säkert en som passar just dig.
Visa hela svaret

Kan man göra om en vanlig cykel till elcykel?

Zipforce förvandlar din vanliga cykel till en elcykel – Zipforce är perfekt för dig som vill cykla eldrivet men inte vill köpa en elcykel. Zipforce elmotor monteras på fram- eller bakhjulet på din vanliga cykel och gör dig till stolt ägare av en elcykel.

När du vill cykla eldrivet, klickar du enkelt i Zipforce laddningsbara hjälpmotor i det monterade fästet och du är redo att cykla i väg med härlig motorassistans. Med extra fästen kan du dessutom flytta din Zipforce mellan olika cyklar. Ett klart prisvärt alternativ till en renodlad elcykel. Zipforce Slim är en ny generation av Elcykel-kit för att bygga om din cykel till elcykel.

Den är lätt, tyst och med ett fulladdat batteri räcker den upp till ca 40 km. Perfekt för dig som pendlar eller cyklar i stadsmiljön. Kan monteras på både fram och bakhjul, du väljer. Zipforce Distance är en ny generation av Elcykel-kit för att bygga om din cykel till elcykel.

Den är tyst och med ett fulladdat batteri räcker den upp till ca 70 km. Perfekt för dig som vill cykla längre sträckor. Kan monteras på både fram och bakhjul, du väljer. Zipforce ONE är vår första modell för att bygga om din vanliga cykel till en elcykel med en räckvidd på upp till 60 km. Kan monteras på både fram och bakhjul, du väljer.

PAS anslutning är trådbunden på denna modell.
Visa hela svaret

Får man bygga en egen elcykel?

Jag funderar på att bygga om min cykel till en elcykel. Vad ska jag tänka på? En vanlig cykel är inte byggd för att klara eldrift och elmotorn kan till exempel påverka cykelns stabilitet och köregenskaper på ett negativt sätt. Cykeln kan kännas obalanserad och svårstyrd.

Tänk också på att högre hastigheter ställer högre krav på bromsar och däck och att din cykel kommer utsättas för större slitage. Det är därför tveksamt om det är att rekommendera att bygga om sin cykel till en elcykel. Om du ändå köper en ombyggnadssats bör du förvissa dig om att den är CE-märkt och uppfyller kraven i EU-standarden EN 15194:2017, samt att du har tillräckliga tekniska kunskaper för att montera motorn korrekt.

Läs igenom monteringsanvisningen noggrant före köp. Kontrollera så att motorns effekt inte överstiger 250 w eller har en högre hastighet än 25 km/tim. Det finns flera starkare modeller på marknaden, men de uppfyller då inte kraven på vad som är en elcykel.

Troligtvis skulle din ombyggda cykel då istället klassas som en moped klass I eller II och med det följer krav på körkort/förarbevis, trafikförsäkring med mera. Hjälpte denna information dig? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så håller vi dig uppdaterad inom trafiksäkerhetsområdet, ange din e-postadress nedan.

Du är nu anmäld till vårt nyhetsbrev.
Visa hela svaret

Hur stark motor får en elcykel ha?

Elcykel eller moped – vad är skillnaden? 2018-04-18 Marknaden för elcyklar växer. Men att köpa en elcykel kan vara dyrt och det finns många modeller med olika motorstyrka att välja mellan. Och alla elcyklar klassificeras inte som cykel, enligt lagen. – Det är motorstyrkan som avgör skillnaden mellan elcykel och moped.

Ju högre motoreffekt desto snabbare går cykeln. Det kan verka lockande, men en elcykel får inte vara hur snabb som helst, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen. För att klassas som elcykel får motorstyrkan vara max 250 W och motorn får bara förstärka trampningen. Motorn får bara ge kraft vid trampning upp till 25 kilometer i timmen.

Det finns modeller med starkare motorer på marknaden, men då är dessa inte att en cykel, enligt lagens mening. Den som vill ha starkare motorer får söka inom kategorin mopeder, klass I eller klass II. En moped klass II kan likna en vanlig elcykel. Skillnaden är att den kan ha en starkare motor och att det inte finns krav på att trampa för att motorn ska ge kraft.
Visa hela svaret

Får man cykla med elcykel i skogen?

Att köra elcykel ingår inte i allemansrätten. Det betyder att du i nuläget inte får köra dem på stigar, leder eller fritt i terrängen utan lov av markägaren.
Visa hela svaret

Kan man köra elcykel utan att trampa?

Det finns många anledningar att köpa elcykel. Fler och fler hakar på trenden. Här har vi samlat 10 vanliga frågor om elcyklar och svarat på dom.

Måste jag trampa på elcykeln? Ja. Du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra skjuts. Du kan enkelt ställa in hur mycket assistans du vill ha från motorn, så du kan ta dig framåt utan ansträngning. Hur fort kan jag köra på en elcykel? Hur snabbt kan du trampa? Precis som med en vanlig cykel är det du själv som bestämmer hastigheten. Själva motorn på elcykeln slutar hjälpa till när du kommit upp i 25 km/h, men du kan fortfarande trampa dig upp till en högre hastighet. Undantaget är så kallade Speedbikes som har en starkare motor och hjälper till upp till 45 km/h. Kan jag använda elcykeln som en vanlig cykel? Ja, du väljer själv om du vill ha igång elassistansen eller inte. Att tänka på är att motorn och batteriet tillför några kilo på cykelns vikt. Hur långt räcker batteriet på en elcykel? Det beror på ganska många saker. Bland annat din vikt, däcktryck, temperatur, terräng osv. Men i snitt räcker ett normalt batteri 30-70 km. Hur lång tid tar det att ladda batteriet? Beroende på vilket typ av batteri du har kan det ta mellan 2,5 och 8 timmar. Kan jag ta loss batteriet från elcykeln och ladda det inomhus? Absolut! Vad kostar en elcykel i drift? Elen som krävs för att ladda batteriet en gång kostar i storleksordningen en krona. Om du kör 4 mil på en laddning så blir alltså milkostnaden 25 öre. Jämför det med bränslekostnader för bil eller månadskort för kollektivtrafik. Påverkar kyla batteriet till en elcykel? Ja, det gör det. Så förvara gärna batteriet inomhus om det är under +10 °C. Batteriet kan tappa 20 procent av sin kapacitet när det är nollgradigt och upp mot 40 procent av sin kapacitet om det är -15 °C. Måste jag ha hjälm när jag åker elcykel? Elcyklar har samma hjälmkrav som vanliga cyklar. Om du är under 15 år är det lag på att du ska ha hjälm. Äldre måste inte ha hjälm, men vi rekommenderar alltid hjälm, det är ju en enkel säkerhetsåtgärd. Om du cyklar på en speedbike är det krav på hjälm oavsett ålder. Klassificeras en elcykel som en moped? Nej, elcykeln räknas som en vanlig cykel. Elmotorn aktiveras först när du trampar så att vevrörelsen går igång. Motorn ger heller inget krafttillskott vid hastigheter över 25 km/h. Du cyklar på vanliga cykelbanor och parkerar som vanligt. Däremot så räknas Speedbikes som moped.

You might be interested:  Vilka Partier Vill Bygga Ut Kärnkraften?

Läs mer: 8 anledningar till varför ska man välja elcykel! Läs mer: 7 saker att tänka på innan köp enligt experten! Läs mer: Hur fungerar en elcykel? Läs mer: Vad är en speedbike?
Visa hela svaret

Är elcykel avdragsgillt?

Om elcykeln enbart ska användas i verksamheten så är det tillåtet att göra avdrag för kostnaden. Om elcykeln även ska användas privat, så är den fortfarande avdragsgill i bolaget men då ska den som använder cykeln förmånsbeskattas. Detta kan göras månadsvis, eller vid ett engångstillfälle.
Visa hela svaret

Får man någon motion med elcykel?

Hög fart och att det är “fusk” och inte lika hälsosamt att använda en cykel med batteri är några invändningar som elcyklisterna brukar få höra. Foto: Shutterstock En ny studie visar att man får lika mycket motion av att cykla elcykel som att cykla utan hjälp av batterier.
Visa hela svaret

Får man göra avdrag för elcykel?

Cykelförmån Emma får använda sin arbetsgivares elcykel privat. Cykelns marknadsvärde (vad det skulle kosta att köpa cykeln) är 15 000 kronor inklusive batteri. Cykeln beräknas hålla i sex år medan batteriet behöver bytas vartannat år. Arbetsgivaren betalar service och reparationer under året med 600 kronor.
Visa hela svaret

Var ska motorn sitta på en elcykel?

Motorplacering i bakhjulet – Bakhjulsmotor är också av den billigare varianten. Den ger ett bra grepp, känns oftast lite piggare och rappare och är något effektivare i uppförsbackar än framhjulsmotor. Eftersom cykeln drivs av bakhjulet precis som på en vanlig cykel får du också en mer naturlig känsla än framhjulsmotorn.
Visa hela svaret

Hur mycket fortare går en elcykel?

Hur snabbt går en elcykel? | Sportson Svarar Bygga Om Cykel Till Elcykel Habo Enligt lag är maxhastigheten för en elcykel 25km/tim, och det är den gränsen som de flesta elcykel håller sig till. Det finns dock en hel del undantag som har möjlighet till 40, 50 och upp mot 80km/h! Det finns så klart vissa som är riktigt extrema. Här kan du läsa om kvinnan som byggde och satte nytt rekord. : Hur snabbt går en elcykel? | Sportson Svarar
Visa hela svaret

Kan en elcykel stå ute?

Hur bör elcykeln förvaras när det regnar? – En elcykel kan användas i regn, precis som en vanlig cykel. Elcykeln går inte heller sönder om den lämnas stående i regnet ett tag, även om det inte är att rekommendera. Din elcykel bör inte förvaras i växlande väder någon längre period, utan det optimala sättet att förvara din elcykel är på en torr och varm plats.
Visa hela svaret

Hur lång livslängd har en elcykel?

Elcykeldrift Och Batterier – Livslängden för batteriet på en elcykel kan variera mellan tillverkare men motsvarar vanligtvis mellan 500 och 1 000 laddningscykler innan batteriet slutar att vara användbart för daglig användning. Detta motsvarar ett par varv runt vår planet vilket innebär att om du tar hand om ditt batteri på ett bra sätt så kan du vara lugn att du får tusentals kilometers användning innan du behöver fundera på att byta ut det.
Visa hela svaret

Hur länge håller en elcykel motor?

Absolut inte. Man slår på batteriet och ställer in på kontrollpanelen hur mycket hjälp man vill ha. Sedan cyklar man iväg precis som på en vanlig cykel. Man ändrar enkelt assistansnivån medan man cyklar. Vissa gillar att cykla med låg assistans medans andra alltid kör med max hjälp.

 1. Man väljer enkelt på kontrollpanelen hur mycket hjälp man vill ha.
 2. De lägre nivåerna ger mindre assistans men sparar samtidigt kraft i batteriet och den som cyklar får ta i lite mer.
 3. Motorerna har knappt någon extra friktion alls och man cyklar utan motorhjälp som på vilken cykel som helst.
 4. Tyvärr upplever de flesta elcyklister att det är tungt utan assistans eftersom cykeln är så tung.

Dessutom tillkmmer en psykologisk effekt i det att man vant sig vid motorassistansen. Det är nästa ingen skillnad att laga punkteringen jämfört med en vanlig cykel. Har cykeln en navmotor finns det en snabbkontakt för att lossa motorkabeln då man vill montera av det hjul som har inbyggd motor.

Om man väger ca 80 kg och cyklar normalt kuperad väg så kan man räkna med att kunna cykla minst: 40 km för ett batteri med 8 Ah 36V vilket motsvarar ca 280 Wh 45 km för ett batteri med 9 Ah 36V vilket motsvarar ca 320 Wh 50 km för ett batteri med 10 Ah 36V vilket motsvarar ca 360 Wh 55 km för ett batteri med 11 Ah 36V vilket motsvarar ca 400 Wh 70 km för ett batteri med 14 Ah 36V vilket motsvarar ca 500 Wh Det är olika men de flesta moderna batterier väger ca 2-3 kg.

You might be interested:  Vad Kostade Det Att Bygga Hus 1960?

Man räkna man med att batteriet håller kapaciteten 3-6 år eller 800 laddningar. Har du ett kvalitetsbatteri från de kända leverantörerna, tex Bosch och Yamaha, kan du räkna med 7+ års livslängd eller 1000 laddningar. För litiumjonbatterier som sitter på nya elcyklar så är det är bättre för batteriet om det laddas upp ofta än att man alltid kör slut på det helt mellan laddningarna.

 1. En halv laddning räknas som en halv laddningscykel så man förlorar ingen livlängd på att ladda ofta.
 2. Batteriet kan normalt laddas antingen då det sitter monterat på cykeln eller separat.
 3. Oppla in laddaren till väggen först och se att den gröna ledden på laddaren lyser.
 4. Oppla sedan in batteriet och notera att ledden växlar till rött sken.

När den slår över till grönt igen så är batteriet färdigladdat. Det tar ca 5-6 timmar att ladda ett helt tomt batteri med standard 2A laddare. Detta är den normala proceduren men det kan såklart skilja mellan olika cykelmärken. Det fungerar bra att cykla med elcykel på vintern men batteriet tappar mycket kapacitet.

Batteriet har tappar ca 25-30% kapacitet när man cyklar i några minusgrader jämfört med varma sommardagar. Man kan inte ladda upp batteriet utomhus på vintern, uppladdning skall helst alltid ske inomhus. På vintern bör man förvara batteriet i rumstemperatur så att batteriet är varmt när man påbörjar sin cykeltur.

Förvara batteriet i rumstemperatur ungefär halvfullt, batteriet får aldrig förvaras tomt under längre perioder. Det är även rekommenderat att man underhållsladdar batteriet varannan månad för att förlänga livslängden.
Visa hela svaret

Måste man ha försäkring på elcykel?

Elcyklar som klassas som moped klass II måste ha trafikförsäkring. Elcyklar som klassas som moped klass I ska vara registrerade i vägtrafikregistret och måste ha trafikförsäkring.
Visa hela svaret

Får man cykla utan hjälm på elcykel?

Elcykel med assistans – Enligt transportstyrelsen ska en cykel med elassistans vara konstruerad på följande sätt för att räknas som cykel.

Elmotorn kopplas in när du trampar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i stark motvind. Motorn får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/timMotorns nettoeffekt får vara högst 250 watt.

En Elcykel har verken åldersgräns eller krav på körkort. Det är inte tvunget att ha hjälm även om det är lämpligt att använda hjälm när du cyklar. Är du under 15 år gäller lagen om cykelhjälm. Du får skjutsa ett barn under 10 år om du är över 15 år om lämplig plats för passageraren finns.
Visa hela svaret

Får man köra elcykel på gångbana?

Det är inte tillåtet att köra en elsparkcykel på en trottoar eller gångbana. Det är inte tillåtet att parkera en elsparkcykel på en gång- eller cykelbana om det inte finns en uppställningsplats eller anordning för parkering av cyklar. Parkera inte elsparkcykeln på sådant sätt att den är i vägen för andra trafikanter.
Visa hela svaret

Är det lättare att cykla med elcykel?

Det är ingen träning att cykla på elcykel Fel! Om du inte har på elmotorn får du exakt samma motion som på en vanlig cykel, om inte mer då en elcykel är tyngre än en vanlig. Kom ihåg att en elcykel inte är en moped.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att cykla 2 mil med elcykel?

1 mil räknas ta 30-40 minuter och tre kilometer tar ofta inte mer är 10 minuter. Ju mer du cyklar desto mer kan du oftast trycka på vilket gör att du får upp farten en aningen och du kommer fram snabbare. Ytterligare en sak att tänka på är att välja cykel utifrån din väg och dina behov.
Visa hela svaret

Kan man ta bort spärr på elcykel?

Innan en elcykel är trimmad finns vanligtvis en spärr vid 25 km/h där motorn slutar hjälpa till. Monterar man ett trim på elcykeln kommer den spärren tas bort och motorn hjälper så länge man hinner med att trampa. Normalt kan man på en trimmad elcykel trampa ca 35-40 km/h. Det som avgör är vad det är för typ av cykel, vilka växlar som sitter på den och hur snabba ben man har.

Vad gör ett trim till elcykel? Elcykeln blir inte starkare av trim Är trim skadligt för motorn på en elcykel?

Visa hela svaret

Vilken elcykel är bäst i test 2022?

Vanliga frågor –

Hur fort går en elcykel? Motorn på en elcykel slutar att hjälpa till när du har kommit upp i en hastighet av 25 km/h, men det går att trampa sig upp till en högre hastighet om man vill. Hur fungerar en elcykel? El elcykel har en liten motor (på max 250 watt) som aktiveras när du börjar att trampa på cykeln. Det är alltså ingen handgas som reglerar motorn. Motorn hjälper till att driva cykeln framåt upp till 25 km/h. Vilken elcykel är bäst? Vi har valt att utse Batavus Harlem E-Go Herr 2022 till den elcykel som är bäst i test. Den är lätt, bekväm och smidig att cykla på och du kan välja mellan fyra olika assistansnivårer. Den har en räckvidd på 4-7 mil och passar bra för stadscykling.

Visa hela svaret

Vad är fördelen med en elcykel jämfört med en vanlig cykel?

Vilka är största fördelarna med elcykel? | Sportson Svarar Bygga Om Cykel Till Elcykel Habo En eldriven sensation are tagit över cykelvärlden, elcykel! Men hur mycket skiljer den sig får en vanlig cykel och är det värt att köpa den? Nedan nämner vi de tre största fördelarna med elcykel. Spela filmen 1. Det är jäkligt roligt! Känslan av cykel är så klart bekant men att slungas iväg med mer kraft ger dig lite extra lyckorus.2. Transportmedel – Elcykeln har en perfekt balans mellan bekvämlighet och snabbhet vilket gör den till en klockren ersättare av bil och kollektivtrafik.

 1. Inga oväntade bilköer och du bestämmer avgångstiden helt själv.3.
 2. Du cyklar oftare – Motvind och backar kan lätt göra att du tappar motivationen, men med elcykel är det lätt att trampa och bekvämt hela vägen oavsett väder och väglag.
 3. Det gör att du cyklar oftare än du hade gjort med en cykel utan el-assistans.4.
You might be interested:  Bygga Vägg Utan Att Skruva I Golv?

Du slipper bli svettig! Du väljer själv hur mycket elassistans du vill ha så att du antingen får mer träning vid mindre assistans, eller torrare arbetskläder vid mer. Du väljer själv! : Vilka är största fördelarna med elcykel? | Sportson Svarar
Visa hela svaret

Är det lättare att cykla med elcykel?

Det är ingen träning att cykla på elcykel Fel! Om du inte har på elmotorn får du exakt samma motion som på en vanlig cykel, om inte mer då en elcykel är tyngre än en vanlig. Kom ihåg att en elcykel inte är en moped.
Visa hela svaret

Är det jobbigt att cykla med elcykel?

Hur är det att cykla på en elcykel? – Jag hade nog inte riktigt fattat hur en elcykel fungerar innan jag fick prova denna. Jag tänkte mig att det skulle vara lite som en sämre moped, men den här cykeln är ju som en helt vanlig cykel – fast med elmotor.

 • Så fort du börjar trampa så boostar elmotorn dig, men man ska inte luras att tro att man inte behöver jobba – för det måste man.
 • Slutar du trampa slutar motorn att driva, så det går inte att slöa.
 • Däremot blir man inte trött på samma sätt som med en vanlig cykel.
 • Att cykla elcykel är som att cykla i en ständig nedförsbacke, oavsett hur brant uppförsbacke det är.

Du trampar, men det är aldrig tungt. Du kan välja hur mycket hjälp du vill ha genom att ställa in läget på cykeln. På den cykel jag prövat finns det fyra lägen, Eco+, Eco, Standard och High. Bygga Om Cykel Till Elcykel Habo Vi hade med oss elcykeln till Kangos i helgen och testade den i skogsterräng. Den fick med beröm godkänt.
Visa hela svaret

Hur mycket snabbare går det att cykla med elcykel?

Snabbare än bussen – med elcykel! Behöver du en boost för att göra gott för både dig själv och miljön? Möt Clara, som berättar att hon och sambon använder elcykeln som en andrabil. Har du också blivit omkörd i en uppförsbacke av en cyklist som knappt verkar behöva trampa? Kanske tar det också ett tag innan du inser att det inte är din kondition som är dålig, personen som just körde förbi dig satt förmodligen på en elcykel.

 1. Just elcyklarna är numer en vanlig syn på Växjös gator, en växande trend som Clara Enqvist varit tidig med att haka på.
 2. Hallå där Clara, du använder din elcykel till och från jobbet, en sträcka på cirka 11 kilometer.
 3. Vad är egentligen grejen med elcykel? Elcykeln för mig och min sambo fungerar lite som en andrabil.

Genom att ta elcykeln till jobbet minimerar jag tiden och slipper bli svettig som jag skulle bli om jag cyklade med en vanlig cykel. Nu tar det mig cirka 30 minuter att cykla till jobbet, det går till och med snabbare än om jag tar bussen! Cykelturen på morgonen ger mig också frisk luft och vackra omgivningar i morgonljuset och är ett härligt sätt att starta dagen på utan att ta ut sig totalt.

 1. När jag inom kort kommer att vara föräldraledig hoppas vi kunna klara oss bra med en bil och elcykel.
 2. Jag känner mig lite osäker på hur en elcykel fungerar.
 3. Tänk om batteriet tar slut och jag har jättelångt hem? Hur laddar jag förresten ens batteriet? Tar batteriet slut är det bara att trampa på! På min elcykel har jag en display där jag kan ha koll på hur mycket batteri jag har kvar.

Jag kan även se vilken hastighet jag cyklar i vilket jag tycker är lite spännande! Batteriet i elcykeln får hjälpa till i upp till 25 km/h, men det går såklart att cykla snabbare när motorn inte längre hjälper till. Mitt hastighetsrekord i nedförsbacke ligger på 45 km/h! Det finns flera olika batterier att välja mellan till elcykeln, vi valde ett som funkar för oss och hur långt vi tänkt cykla.

 • Batteriet mår dessutom bra av att laddas och användas.
 • När jag kommer hem pluggar jag bara in laddaren i eluttaget.
 • Men min bil är så praktisk! Den tar mig snabbt mellan olika platser, jag åker bekvämt, hela familjen får plats och jag kan packa med mig alla matkassar när jag veckohandlat.
 • Varför skulle jag då välja en elcykel? Hur du vill och kan använda en elcykel beror ju helt på dina förutsättningar! Tar jag till exempel elcykeln så får sambon stå för handlingen.

Det känns också gott i magen att svänga in på parkeringen på jobbet och känna att jag haft så liten miljöpåverkan på vägen dit. Plus att jag får en härlig start på dagen! I Växjö finns idag bra cykelvägar och det investeras i att bättra dem ytterligare.

Jag tror det blir toppen när snabbcykelvägen längs Söderleden blir klar. Okej, men helt ärligt – är elcykeln inte bara latmansversionen av en helt vanlig cykel? Haha, det kan man säkert påstå, men om valet står mellan att välja att ta bilen eller att cykla elcykel så tycker jag att elcykeln är ett toppenval! Vi är bekväma av oss idag och kan behöva en boost för att göra det lilla extra för miljöns skull.

Skulle jag inte haft en elcykel skulle jag säkert tänka att jag någon gång skulle cykla på min vanliga cykel till jobbet, men det skulle troligen aldrig bli av och min klimatångest skulle bara växa! Smarta uppfinningar som på ett enkelt sätt hjälper mig att vara mer miljövänlig, det är vad som behövs! Vet du, det verkar väldigt praktiskt och miljövänligt med en elcykel, det kanske vore något! Har du några tips som kan vara bra att ha med sig om man funderar på eller redan har skaffat en elcykel?

Fundera över vilket batteri du behöver, beroende på hur långa sträckor du kommer att cykla. Observera även att batteriet inte alltid är inräknat i priset för cykeln! Investera i en cykelhjälm, har du inte det redan till din vanliga cykel tycker jag absolut det finns anledning att ha det i detta fall, i och med de hastigheterna du kan komma upp i. Nyttja elcykelpremien! Vi köpte vår cykel för tidigt för att kunna nyttja det, men från den 20 september 2017 kan du få ta del av den retroaktivt.

: Snabbare än bussen – med elcykel!
Visa hela svaret