Enkla Saker Att Bygga Av Trä?

Enkla Saker Att Bygga Av Trä
En sorts virke – 10 byggprojekt 45 x 95 mm planhyvlade reglar används till många större byggprojekt och är en billig standardvara i alla byggvaruhus. Men de kan användas till mycket mer än vad de traditionellt används till.Om du tänker kreativt, kan du bygga många olika saker av samma sorts virke.

 • Det gör det lätt när du ska köpa material, och lätt att utnyttja de rester som du kanske har liggande.
 • Ett enkelt sätt att använda reglarna på är att såga ut dem i samma längd och använda dem till en jätteversion av Kapla byggstavarna.
 • Det är snabbt gjort med en kap- och geringssåg.
 • Slipa till varje bit litegrann i kanterna.

Om du sågar reglarna i kvadratiska bitar och borrar hål för värmeljus får du ett par ljusstakar. Hålen görs med en hålsåg med djupstopp, så att du bara borrar ca. halvvägs ned i träet. Du kan eventuellt måla eller betsa träet. Har du ett rum med rejäl takhöjd kan du utnyttja höjden genom att bygga hyllor av reglar som förvaring.

Hyllorna är byggda som ramar med kortlingar och en plywoodskiva ovanpå. På framsidan av hyllorna är det monterat ett par lodräta reglar, som fästs i en vågrät regel i taket. Lådans botten är kvadratisk och bottenreglarna sitter tätt inpå varandra, så att botten blir helt tät. Sidoreglarna sitter i lodräta hörnstycken med lite mellanrum, så att det är lätt att se lådans innehåll.

I lådans front monteras ett handtag, så att det är lätt att köra runt den på de fyra hjulen som är monterade under varje hörn i botten. Lådans hörnstycken är delar av reglar monterade lodrätt som en del av sidorna. Hyllpats är alltid användbart. Här i form av en avlång bänk med två hyllor under.

 1. Bänken delas av på mitten av två stödreglar.
 2. I sidorna är reglarna sågade med diagonala snitt så att de kan sättas upp som ett effektfullt kryss.
 3. Beslagen i hörnena gör bänkskivan starkare och ger bordet patina.
 4. En soffa av reglar är solid och tål att stå ute året runt, om du väljer tryckimpregnerat trä och ger det träskyddsmedel.

Soffan har en kraftig sits som stöttas underfrån hela vägen runt. Benen är fastskruvade i den stöttande ramen och försedda med tvärsgående reglar i fronten till armstödet och en längsgående regel till soffans rygg. Gör det lätt för dig genom att anpassa måtten på soffan så att de passar till de dynor som kan köpas färdiga.

I varje hörn är en lodrät regel monterad som ben. Soffans sits består av en ram, som i sin tur består av sex reglar med några centimeters mellanrum.45 x 95 mm reglar är konstruktionsträ som traditionellt används till byggnadskonstruktioner. Träet är hyvlat på alla fyra sidor och faktiskt så fint förarbetat att du lätt kan bygga möbler av det.

Den här pallen är byggd av reglar som är utsågade till 45 x 45 mm reglar. Det kräver noggrannhet och efterslipning, men resultatet blir minst lika fint som dyrare, hyvlat möbelvirke, så det är en god investering att använda 45 x 95 reglar. Priset för pallen är bara ca.50 kronor, då vi har använt 3,5 m trä för ca.14 kr/m.

Det är viktigt att reglarna sågas med rena och exakt vinkelräta snitt, så en bordcirkelsåg är nästan ett måste. Du kan även såga träet i längden på bordcirkelsågen, men har du en kap-/geringssåg, så använd den – den är perfekt för uppgiften. Pallen fogas samman med så kallade bladfogar, och när du ska såga ut dem i exakt samma djup, är kap-/geringssågen också suverän.

Tvärslåarna på pallen är fastgjorda med bladfogningar, där vi gjort ett hack i benet. Sitsen är gjord av en bit regel som är uppdelad i fem lister à 2 x 6 cm och ihoplim-mad. Den fästs även i stolen med lim. Pallen är sammanfogad med blad fogar. Det ger en stark konstruktion när det är hack i benen för tvärslåarna.

Reglarna sågas på längden till kvadratiska reglar på 45 x 45 mm. En bord-cirkelsåg med vass klinga är ett måste för vinkelräta snitt, och släta ytor får du med en lätt slipning. Reglarna (A, B, C, D) sågas till i längden med en kap-/geringssåg. Reglarna till sitsen sågas lite för långa. De sätts ihop med lim och sågas av i rätt längd när limmet torkat.

Såga för bladfogningar med kapsågen. Sågdjupet ställs in så att klingan kan såga täta spår halvvägs ner i regel A till fogningen. Spåret rensas med stämjärn och fil. Sidorna fogas samman med trälim och skruvtvingar. Det är en skruvfogning överst, där benen görs fast i ramdelen (D) under sitsen.

Ontrollera ofta med vinkelhaken. Sitsen limmas fast i ramdelarna (B och D) och hålls ihop med skruvtvingar, tills limmet torkat. Slutligen slipas alla kanter lätt med slippapper, korn 120, och pallen betsas svart. Med en simpel konstruktion kan du bygga en bänk, som trots sitt massiva utseende även är elegant.

You might be interested:  Bygga Växthus Av Gamla Fönster Ritning?

Det beror på de snygga skarvarna som framhävs och liknar tappfogar. De är gjorda så att varannan av de lodräta reglarna till benen är lite kortare, så att det blir plats till varannan av de vågräta reglarna till sitsen. De linjerar med de längsta lodräta reglarna.

Bitarna fogas samman med trälim och skruvar satta snett in i träet från insidan av bänken. De förskjutna fogningarna framhäver hörnorna och ger bänken elegans. En enkel hylla byggd med tätt sittande reglar som botten, hylla och bänkskiva. Sidorna är öppna, så att konstruktionen inte blir för massiv. Träet är slipat grundligt och slutligen betsat för att få en snygg, mörk, patinerad yta.

Beslagen i hörnena ger stabilitet åt konstruktionen. Reglar är också bra att bygga högbäddar av. Träet sågas till i lämpliga bitar, så att du får högbädden i den storlek som passar dig. Högbäddarna är byggda som rektangulära ramar med en höjd som motsvarar två stycken reglar.

 • Sidorna görs fast i stolpar i hörnorna.
 • Stolparna är reglar i samma dimension, dock sticker de ner lite grann så att de kan grävas ner i jorden, så att högbädden inte bara står på marken, utan i marken.
 • Det är en bra idé att klä insidan med fiberduk innan den fylls med jord.
 • Fiberduken ligger på marken.

Använd inte tryckimpregnerat trä till högbäddar för matodling. Text: Lene Dinsen och Søren Stensgård. Foto: Lasse Hansen Gör som över 80.000 andra, Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan. Då får du: Säsongsrelevanta nyheter Byggbeskrivningar med materiallista, 3D-modeller, ritningar och grundliga steg-för-steg-illustrationer Videor med tips och vägledning om material, reparationer och verktyg.
Visa hela svaret

Vad man kan göra av trä?

En klimateffektiv byggprocess – I Sverige har vi en lång tradition av att bygga en- och tvåvåningshus i trä. De senaste årtiondena har man även insett träets stora tekniska och miljömässiga fördelar. Det har lett till att allt fler höghus, sporthallar och vägbroar byggs med trästomme.

I dag står det moderna träbyggandet av flervåningshus för en marknadsandel på nästan 15 procent och intresset fortsätter att öka. Ingen annan byggteknik har utvecklats så snabbt som det moderna träbyggandet. Med trästommar i våra byggnader kan vi visa upp ett spektrum av fördelar jämfört med annat byggande.

Vi bygger kostnadseffektivt, snabbt, säkert och utan att öka byggsektorns negativa miljöbelastning. Byggnäringen har arbetat för att få ner energiförbrukningen i nya byggnader. Men vi får inte glömma själva byggprocessen och de material som ingår i byggnaden.
Visa hela svaret

Hur gör man en Krympburk?

Krympburk mini Enkla Saker Att Bygga Av Trä En krympburk slöjdar du av en färsk träbit till burkens cylinder och en torr träbit till bottnen. Färskt trä är fuktigt och krymper när det torkar. Därför kommer burken att krympa fast runt den torra bottenbiten. Du kan läsa mer om rått och torrt trä under rubriken Slöjdtekniker & material/Trä. Enkla Saker Att Bygga Av Trä Verktyg

 • Såg
 • Täljkniv, gärna med smalt blad
 • Borr (gärna med centrumspets) eller navare16-20 mm

Material

 • En bit färskt lövträd ca 35-50 mm i diameter
 • En bit torrt trä till lock
 • Såga av ett litet lövträd vars stam mäter 35-50 mm i diameter.
 • Kapa till kvistfria bitar som är 150 mm längre än höjden du vill ha på din burk.
 • Kapa 2-3 st bitar, så att du har en bit i reserv.

Lägg bitarna i en plastpåse, så att de inte börjar torka. Om du inte genast ska göra burken, förvara plastpåsen med bitarna i kylskåp. Om det dröjer flera dagar innan du ska slöjda burken, kan du lägga plastpåsen i frysen. Kapa också några kvistfria bitar till bottnar av samma stam, ca 150 mm långa. Enkla Saker Att Bygga Av Trä Enkla Saker Att Bygga Av Trä

 1. Klyv en bit till bottnen
 2. Klyv ut 5 mm tunna skivor till bottnar med kniven.
 3. Ställ upp bottenämnet, håll kniveggen rakt över märgen i träbiten, knacka lätt med en klubba eller vedträ ovanpå kniven så ämnet klyvs i två bitar.

Klyv ena halvan en gång till och en gång till, så du får ut ett platt bottenämne utan spår av märgen. Gör några extra bottnar att ha i reserv. Om du ska slöjda burken direkt måste du först torka bottnen. Lägg den i mikrovågsugn på lite hushållspapper, som suger upp vattnet, och kör på medelvärme i 15 sekunder. Enkla Saker Att Bygga Av Trä Såga en bit till bottnen Om du har en torr bit stam, kan du såga till en bottenbit av den. Såga först av 10 cm av ena änden och se ifall du får fram en bit som inte har sprickor kring märgen. Är den sprickfri kan du såga 5 mm tjocka skivor och använda som botten.

You might be interested:  Bygga En Pergola Steg För Steg?

Att göra bottnar så här, eller genom att klyva en bit stam rakt över, fungerar när du gör små burkar. Om du gör större burkar behöver du klyva ut botten med stående årsringar, utan märg, för att få en stark botten. Dags att göra burken Om du behöver avbryta arbetet innan du satt in bottnen, lägg burken i plastpåse i kylskåp eller frys, så att den inte torkar för tidigt.

Spänn fast burkämnet i snickarbänk, täljhäst eller på annat sätt. Den måste sitta fast ordentligt när du borrar. Där burken är fastspänd blir det fula märken, men den biten sågar du bort när du borrat klart. Borra med en 16-20 mm borr. Använd en timmerborr, så kallad navare, eller borrsväng.

 • Borrningen går snabbt om du gör det för hand.
 • Det är svårare att borra i färskt trä med en borrmaskin, eftersom fuktigt trä blir som gröt i borrhålet och gör att borren går trögt.
 • Det är viktigt att borra rakt.
 • Be en kompis titta från sidan så att du håller borren rakt.
 • Du behöver inte borra djupare hål än du tänkt att burken ska bli hög.

Den del som sitter fastspänd ska du ju sedan såga av. Om du vill göra en fyrkantig istället för rund burk, gör du precis likadant. Den fyrkantiga formen täljer du till på burkens utsida. På bilderna nedan ser du både fyrkantig och rund burk. Enkla Saker Att Bygga Av Trä Enkla Saker Att Bygga Av Trä Renskär burkens insida Ett smalt knivblad är till fördel. Lägg eggen mot burkens insida och rotera burken mot eggen. Det går lätt att skära när virket är färskt. Se upp så du inte skär så burkväggarna blir för tunna! Låt väggarna blir 5-6 mm tjocka. Tälj insidan så slät du kan.

 1. Fyrkantig burk Om du vill göra en fyrkantig ask ritar du upp yttermåtten på träbitens ändyta.
 2. Rita sedan en upp linjer för askens insida, låt väggarna bli 5 mm tjocka.
 3. Tälj hörnen och väggarna inuti asken till det stämmer med dina pennstreck.
 4. Tälj sedan burkens utsida till fyrkantig form.
 5. Ontrollera att burken står rakt.

Lutar den justerar du nederkanten med kniven. Skär ett spår för bottnen 5-7 mm från burkens nederkant skär du med knivspetsen in ett spår för bottnen. Rita först med blyerts två streck med 3 mm mellanrum. Skär spåret v-format med två snitt från olika vinklar, 2-3 mm djupt så att en botten kan passas in i spåret. Enkla Saker Att Bygga Av Trä Enkla Saker Att Bygga Av Trä Här syns det färdigskurna spåret i en fyrkantig burk. I spåret ska bottnen nu passas in. Enkla Saker Att Bygga Av Trä Sätt bottnen på plats Tälj bottnens ovan- och undersida plana. Låt bottnen bli cirka 3 mm tjock. Ställ burken på bottnen, rita av insidans kontur på bottnen. Rita också ett streck från burkväggens insida ner över bottnen, så du vet åt vilket håll den ska tryckas in i burken.

Tälj bottnens yttermått så att ytterkanterna ligger ca 1 mm utanför pennstrecket. Den utstickande millimetern fasar du av från undersidan. Ovansidan ska vara slät. Bottnen ska från undersidan smalna av ut mot kanterna och blir 2 mm tjock längst ut. Skär in ditt bomärke eller signatur och årtal på bottnens undersida med knivspetsen innan bottnen sätts fast.

Prova att trycka in bottnen i burkens skåra. Var noga med att kolla pennstrecken så bottnen hamnar åt rätt håll. Tälj lite mer på bottnens ytterkanter om det behövs. Gör inte bottnen mindre än nödvändigt, då blir burken kanske inte tät när den krympt. Ställ burken på tork när botten är på plats.

 • Ontrollera att botten ligger mot/i spåret längs hela insidan.
 • Torka burken När burken torkar och krymper fastnar bottnen i spåret.
 • För en miniburk tar det bara någon dag.
 • På nedre bilden syns på en trasig burk hur bottnen är avfasad på undersidan och hur burkens vägg är avfasad under spåret.
 • Gör ett lock När burken är helt torr rentäljer du utsidan så den får den form du vill ha.

Du kan också välja att behålla barken eller nävret som utsida. Sen täljer du locket av en torr träbit. Till en rund burk kan du göra ett lock som trycks ner en bit i burken, som en kork. Du ser exempel på bilden, på burk 1 och 3 från vänster. Delen som sticks ner i burken bör vara 7-10 mm lång och smalna av i svag vinkel.

Då sitter locket bra. Burken till vänster har fått en hög genomskuren knopp inborrad i locket. Den runda burken med vitt näver har ytterligare en variant av lock. Där har burkens sidor två ståndare som sticker upp och håller locket på plats. Då kan locket vara helt platt på undersidan. Den svarta burken till höger har ett lock som sluter tätt emot burkens överkant.

Har du gjort en fyrkantig ask kan du göra ett utanpåliggande lock som fästs med små gångjärn av ståltråd. Om du vill kan du skära in mönster och måla burken. Nu är burken klar! Bra jobbat! Dags att fylla den med något. : Krympburk mini
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det Att Bygga En Toyota?

Hur bearbetas trä?

Avverkning – När ett träd är moget för avverkning och har fällts, kvistas och kapas stammen vanligtvis i rotstock, mellanstock, toppstock och en till tre massavedsbitar. Grenar och toppar, så kallad GROT, kan samlas in för att flisas och sedan användas som skogsbränsle.
Visa hela svaret

Vad kostar det att bygga hur?

Skaffa översikt av utgifter och budget – När man ska bygga hus handlar det om stora pengar. Exakt hur mycket som ett husbygge kan kosta hänger både på komplexitet, storlek och standard. Det är svårt att uppskatta en mer precis summa utan att först få ut en fackkunnig person på platsbesök, men man kan i varje fall skapa sig en ungefärlig bild av kostnaden genom att titta på genomsnittspriset för att bygga hus.

 1. Baserat på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart ligger kostnaden för att bygga ett nytt hus på omkring 28.000 kr per kvadratmeter i genomsnitt.
 2. Detta svarar mot en totalkostnad på runt 3,5 miljoner kronor för ett komplett hus på 125 kvadratmeter.
 3. Det förekommer dock stora prisvariationer.
 4. De lägsta kvadratmeterpriserna hamnar kring 22.000 kr per kvadratmeter, medan de högsta kan sluta på över 45.000 kr kvadraten.

De här snittpriserna inkluderar allt arbete och material som är kopplat till uppförandet av huset. Arkitekt- och projekteringskostnader är däremot inte inkluderade i riktpriserna. Dessa kan variera från totalt 200.000 kr till över en miljon kronor, beroende på typen av projekt.

Det är en lång rad faktorer som påverkar slutpriset i samband med att man ska bygga hus. När det gäller markarbetet och materialen till konstruktionsarbetet så har man små möjligheter till att påverka kostnaderna som byggherre. Något som man däremot kan påverka är den standard som man uppför huset i och vilka ytskikt som man använder både ut- och invändigt.

Härmed går det faktiskt att påverka slutpriset för projektet. Innan man drar igång med att planera själva arbetet så är det viktigt att man skaffar sig en översikt av de medel som man har tillgängliga för projektet. På så vis kan man försäkra sig om att man planerar ett projekt som man faktiskt har möjlighet att finansiera.
Visa hela svaret

Vad kostar det att bygga?

Vad kostar det att bygga hus per kvadratmeter? – Vad kostar det egentligen att bygga ett nytt hus? Årets (2022) statistik från Byggstart.se visar att nybyggda hus med ordinär standard och storlek ofta ligger runt ett kvadratmeterpris på 22 500 kr. Movehomes husmodeller i standardutförande kostar från cirka 19 000 kr per kvadratmeter om du väljer totalentreprenad.

 1. Den slutliga kostnaden per kvadratmeter beror naturligtvis på de tillval du gör och i vilken kommun du bygger.
 2. Väljer du istället materialleverans för att själv handla upp entreprenörer eller bygga delar av huset på egen hand så ligger priset för själva materialet från Movehome från cirka 10 000 kr per kvadratmeter.

Jämför gärna offerter med andra hustillverkare innan du bestämmer dig – men se till att offerterna är likvärdiga. Dubbelkolla till exempel om kostnaden för grunden ingår. Bygger du ett Movehome med totalentreprenad ingår självklart kostnaden för grunden (kan variera mellan cirka 170 000-350 000 kr beroende på vilken husmodell du väljer).

Även tre viktiga försäkringar ingår i vår totalentreprenad, Färdigställandeförsäkring, 10-årig Nybyggnadsförsäkring samt 1-årig villaförsäkring. Här kan du läsa om en familj och hur deras kostnader för ett nytt hus såg ut när de valde att bygga ett Movehome med totalentreprenad. Deras månadskostnad baseras på de kostnader Maria och Mikael haft för hus, tomt, mark och byggherrekostnader.

I boendekalkylen finns drifts- och uppvärmningskostnader medräknade. I vårt interaktiva verktyg Bygg online upplever du alla färger och material på ett unikt sätt i 360ᐤ. Välj kommun där du vill bygga för att se priser. När du är nöjd med ditt hus kan du med ett enkelt klick skicka underlaget till en säljare där du vill bygga.
Visa hela svaret