Få Trä Att Se Gammalt Och Slitet Ut?

Få Trä Att Se Gammalt Och Slitet Ut
Att få ljust trä att se gammalt ut Det brukar vara en hel del hemmafixande på semestern, så jag tänkte att jag skulle slänga in ett tips till er som gillar att renovera gamla möbler. Jag är väldigt förälskad i den grå drivvedsfärgen som återfinns på många av till exempel Artwoods möbler (bild), men inte alltid lika förtjust i prislappen som följer med.

Men att få till den där väderbitna färgen själv är inte det lättaste. Jag hittade för ett tag sen på just detta och jag letar fortfarande efter nåt att testa det på. Jag kollar lite på Blocket efter gamla furubord som kan slipas ner och sen behandlas och hittar jag nåt delar jag självklart av mig av resultatet.

Tills dess är det kanske någon av er som har något ni vill prova på? Så här går det till: Ta stålull, lägg det i en burk och täck ullen med vinäger. Låt den stå och dra i minst 24 timmar. Ju längre desto bättre. Under tiden du väntar på att vinägermixen drar kan du slipa träet du ska behandla så att inget lager av lack eller annat ytskick finns kvar.

 1. Tekniken hänger på att vätskorna kan tränga in ordentligt i träet.
 2. Efter minst 24 timmar kokar du en stark kopp te (i artikeln jag hämtar detta från användes chai, men det torde vara irrelevant).
 3. Pensla träet med te och låt det torka.
 4. När träet är torrt igen penslar du på vinägermixen.
 5. Det tar någon / några timmar innan effekten syns, så ha tålamod.

Lite trixigt, men om resultatet blir som nedan är det helt klart värt alla vändor. Lycka till! : Att få ljust trä att se gammalt ut
Visa hela svaret

Hur får man trä att se ut som drivved?

Ett enkelt sätt att få trä att se åldrat ut, som drivved ungefär, är att använda stålull och vinäger.Häll några deciliter, 2-3 dl, vinäger i en behållare och lägg i en bit stålull. Se till så hela –
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Stort Får Man Bygga Utan Bygganmälan?

Hur snabbt ruttnar trä?

Hur länge håller trä Splintved drabbas av rötangrepp redan efter tre år i markkontakt. Det gäller oberoende av träslag. Kärnveden är dock oftast mer motståndskraftig än splintveden och vissa speciella träslag är mycket beständiga. Bland våra inhemska träslag är beständigheten inte så bra.

Furukärnved klarar sig 4-8 år i markkontakt och i mellan 5-10 år vid användning i utsatta lägen ovan mark. Tabellen anger tiden i år till då det normalt uppträder rötskador. Den naturliga variationen i virket och förutsättningarna under exponeringen gör att tidsangivelsen ges som ett intervall. För ovan mark har virket exponerats horisontellt och oskyddat.

Enhet (år). Naturlig beständighet mot röta är mycket väl dokumenterad och känd. Uppgifter återfinns i Europastandarden EN 350 med en förteckning över alla träslag. Läs en sammanfattning av EN 350, Vetenskapliga försök visar att NTR-klassat trä håller i 20 – 40 år i kontakt med mark.

Tabellen visar hur mycket av träet som ruttnat (orange färg) efter tre år i markkontakt (fältförsök enligt standard EN 252 (EuropaNorm).Notera att oskyddad splintved är helt genomrutten, medan rötangreppen på NTR-klassat virke är nästintill försumbara.Den blåa andelen som kan sägas visa beständighet, visar hur stor del som är oskadad efter 3 år i markkontakt.

Visa hela svaret

Hur gör man shabby chic?

Så här skapar du Shabby Chic med kalkfärg –

Innan du börjar se till att ytan på objektet du målar är rent och fritt från damm, tvätta med målartvätt och använd gärna en klippduk för att få bort dammpartiklar. Om du skall behandla en gammal möbel så bör du även sandpappra denna för att minska risken för att den gamla lacken skall resa sig.Rör om i färgen ordentligt innan du börjar måla.Applicera färgen jämnt med en bra pensel, försök att hålla penseldragen längst med träets riktning för att få en finare finish. Använd en mindre rundpensel till detaljer och snidningar. Måla hellre 2-3 lager i tunna skikt än för mycket färg på en gång för att slippa rinningar, vänta ca 4 timmar mellan strykningarna.För dig som vill ha en Vintage/Shabby Chic look så kan du börja sandpappra först när färgen har genomhärdat. Slipa med ett fint papper på ytor som skulle ha fått förslitningar naturligt. Sandpappra små ytor i taget, detta är ett hantverk och det är du som avgör hur resultatet skall bli. Ta ett steg tillbaka och känn efter.När du är nöjd med resultatet är det dags att ge ett skydd för Kalkfärgen, aplicera Rust-Oleum Möbelvax. Möbelvaxen är enkel att påföra med en gammal trasa eller med pensel. Efter ca 10 minuter så kan du polera vaxen med en ren trasa för att avlägsna överflödigt vax. Låt detta torka i en kvart. Alternativt så kan du stryka på Rust-Oleum Möbellack för en slitstarkare finish.Om du vill öka känslan av elegans så kan man grunda först med Rust-Oleum Möbelfärg, som finns i metallic silver och guld. Möbelfärgen går även attanvända som en dekorativ täckfärg eller att lyfta fram detaljer såsom lister eller andra designdetaljer.

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga En App?

Se gärna på instruktions filmen till höger för att få mer tips och råd om hur du lyckas Kalkfärg. Söker du mer inspiration så besök gärna MAKE IT YOURS online magasin.
Visa hela svaret

Kan man måla över gammal färg?

Underlag Akrylat- och Alkyd-färger – Först måste man först ta bort all gammal färg som sitter löst. Ofta använder man en färgskrapa för ändamålet. Man upptäcker snabbt att på vissa ytor släpper den gamla färgen lätt, men på andra ställen sitter den hårt fast, och frågan infinner sig: Måste all färg skrapas bort? Före du tar ett beslut måste du fundera över om du har resurser och ork att genomföra en fullständig rensning av underlaget.

 • Linoljefärg har en fantastisk förmåga att fästa på olika ytor tack vare oljans små molekyler och inträngningsförmåga.
 • Övermålning på hårt sittande gammal färg, som inte är linoljefärg, brukar i de allra flesta fall fungera utmärkt.
 • Man trollar inte bort den gamla färgen genom att måla över den, och linoljan kan inte tränga in i träet, men det kanske inte behövs alla gånger.

Det är i sol och vindutsatta väderstreck som söder och väster som nedbrytning av färgytor sker och där krävs underhåll oftare. I norrlägen kan man vara lite “slarvig” och ibland hoppa över ommålningen. Det kanske räcker med att tvätta ytan. Den som vill känna sig hundra procent säker rensar bort all gammal akrylat eller alkydfärg inför en ommålning med linoljefärg.
Visa hela svaret

Vilken olja Ändträ?

Ändträbehandling – En träbits ändar, ändträet, suger cirka 20 gånger mer vatten per tidsenhet än träets flatsidor. Detta gör att det är ytterst angeläget att hindra vattenånga och fritt vatten från att kunna komma in i träet den vägen. Därför är grundning av ändträet med en behandling som tränger in i träet mycket viktig. Bild 2. Ändträ doppas i en hink med grundolja. Bild 3. Ändträ behandlas med pensel,
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Stor Carport Får Man Bygga Utan Bygglov?

Vad händer med trä efter användning?

Träavfall kommer i många former och från alla typer av industrier, byggarbetsplatser och kommersiella flöden. Med innovativa lösningar ser vi till så att ditt företags förbrukade trämaterial återanvänds eller återvinns till nya produkter eller energi. 8.4, 9.4, 11.4, 11.6, 12.2, 12.5, 12.6, 12.7, 15.1, 17.16, 17.17 Genom att välja den här tjänsten bidrar du till ovan nämnda globala mål. Träet transporteras till en avfallsanläggning där det sorteras, krossas och återvinns till flis. Metaller, t ex spikar och gångjärn sorteras ut av magneter i en shredderprocess. Träflis används som bränsle för att producera energi eller till att skapa nya träprodukter.

 1. Olika typer av träslag är lämpade för olika typer av återvinning.
 2. Under inga omständigheter ska det finnas CCA eller kreosotbehandlat trä (impregnerat) i denna blandning eftersom dessa måste behandlas som farligt avfall.
 3. Efter att träet har samlats in och sorterats, lagras det på en belagd yta för vidare bearbetning och nedbrytning.

Eftersom träflis betraktas som en ny vara och försämras i kvalitet och värde om den lagras ute, lägger vi stor vikt vid planering av produktions- och försörjningskedjan för att tillhandahålla just-in-time leveranser till våra kunder. Därför kan vi alltid garantera våra avsättningskunder de bästa kvalitetsprodukterna till överenskommen standard.
Visa hela svaret