Bygg enkel träkruka i valfri storlek Vi behövde fler stora krukor till uteplatsen denna sommar. Såg detta som en chans till att ta en paus i övriga kreativa projekt (omväxling förnöjer). Är trött på plastkrukor och sönderfrusna lerkrukor. Det hade definitivt varit trevligt och kul med egengjutna krukor i betong.men hinner ej med detta just nu.
Det får bli en annan gång. Istället klurade jag ut denna variant Kostade endast tre murarhinkar, lite spillvirke och en rulle spikband. Bestämde mig även för att göra krukorna “självvattnand e”, dvs med en vattenreservoar i bottnen. Till detta använde jag bla de badkarsutkastare som står i krukorna. Då jag postade dessa krukor på min Facebooksida fick jag helt sjuka 46.000 läsare och en massa frågor.
Det var samtidigt under den period vi lärare har som mest att göra så jag hann ej svara alla. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord.och kanske en film ännu mer. Så jag spelad in en 7 min lång film med instruktioner. Har sagt det förr och säger det igen.
- Om alla människor varje dag:1.
- Skapade något.2.
- Läste något.3.
- Odlade något.skulle världen vara en bättre plats.
- Tror inte terrorism, främlingsfientlighet och andra destruktiva krafter skulle få fäste om människor byggde upp istället för rev och förstörde.
- Vidgade sina vyer istället för sluta sig i sitt eget.
Och slutligen tog sig tid att både betrakta och pyssla om det som är levande. : Bygg enkel träkruka i valfri storlek
Visa hela svaret
Contents
Hur planterar man i höga krukor?
Dra nytta av höjdskillnader – Få höjd på planteringen med en stor växt i mitten eller i bakgrunden. Placera halvhöga växter kring den högsta växten och plantera låga och brett växande eller hängande växter längst ut. I en avlång planteringslåda kan det bli mer intressant att sätta en högre växt närmare ena änden.
Visa hela svaret
Kan man använda kottar istället för lecakulor?
💚Använd kottar från naturen istället för lecakulor när du planterar i krukor inomhus och utomhus. De funkar lika bra som dränering, det är billigare, mer naturligt och du behöver inte släpa hem påsar från affären. Dessutom förmultnar kottar medan lecakulor inte bryts ner i komposten.
Visa hela svaret
Hur stor är en kruka på 40 liter?
Kruka Epoque Svart H:37 cm 40 liter 44 cm 32 cm.
Visa hela svaret
Vad kan jag använda istället för lecakulor?
Onödiga lecakulor – därför går det lika bra med kottar Det går lika bra med nästan vad som helst. Kottar, pinnar, krukskärvor, plastbitar, småsten. Lecakulor i blomkrukan är ett onödigt slöseri med energi. KAMPANJ: Lecakulor är onödiga och egentligen lite för små. De vill gärna rasa ur hålet i krukans botten. FOTO: TT Lecakulor gör många bra saker. Luftar och isolerar utan att väga för mycket. Problemet är tillverkningen. För att göra en lecakula går det åt massor av energi. Återbruka trasiga krukor i stället. Samma material som lecakulor. FOTO: TT Skillnaden är att leran trillas runt medan den bränns så att den blir till kulor. Använder du ändå lecakulor, kom ihåg att de kan återanvändas. Sikta bort jorden, tvätta av och spara. Plockade kottar från gräsmattan dränerar lika bra. FOTO: TT Lecakulor i botten på en kruka används för att jorden ska lyftas upp lite så att vatten som blir stående på fatet under krukan inte ska dränka rötterna så att de ruttnar. Vad du än använder, leca eller annat, kan de inte ersätta ett hål i krukans botten. Bra jord är inte homogent mörkbrun. Den är full med smågrus, lövrester och pinnar. FOTO: Istock Pyttesmå lecakulor blandas ibland i blomjord för att förbättra dräneringen. Kulorna ger stuktur och förhindrar att jorden blir en ogenomtränglig kaka. Det görs ofta för att förbättra jord med hög andel torv, som lätt kan bli för blöt.
Visa hela svaret
Vad händer om man planterar i för stor kruka?
Omplantering – så lyckas du Vid plantering i kruka blir växternas näring och vattenreserv begränsad till krukans storlek. För att dina växter inomhus ska må som bäst är det lämpligt att plantera om dem med ny jord och i större kruka efter något år. På så sätt får rötterna mer plats och mer tillgång till näring och syre.
Vattna växten innan du ska plantera om. Den nya krukan bör vara en till två storlekar större än den gamla. För stor kruka och jordvolym kan göra att jorden inte kan torka upp ordentligt, vilket gör att rötterna inte mår bra. Lägg ett 2 cm lager med lecakulor i botten och sedan lite jord på det. Använd en passande jord för växten. Ta växten ur krukan och ta bort en del av den gamla jorden och vissna rötter. Sätt växten i den nya krukan och fyll upp med jord runt om, vattna och fyll eventuellt på med lite mer jord. Vänta tre till fyra veckor efter omplantering innan ny näring tillförs.
När ska man plantera i större kruka?
Plantera om krukväxter | Tips och råd När ljuset börjar komma åter är det dags för att plantera om sina vintertrötta växter och köpa nya fräscha. Men måste man verkligen plantera om sina krukväxter? Räcker det inte med att tillföra näring till växten? Vill du inte plantera om dina krukväxter är det faktiskt ingen katastrof, men desto viktigare är det då att du tillsätter en svag näringslösning vid varje vattning.
- Många krukväxter utvecklas dock allra bäst om de får komma i ny fräsch jord och i en större kruka.
- Genom att försiktigt slå ut jordklumpen ur krukan kan man se hur rötterna har det.
- När krukan börjar bli full av rötter är det omplanteringsdags.
- Unga plantor behöver vanligen planteras om varje vår.
- Äldre exemplar kan oftast vänta två till tre år, ibland ännu längre.
På dessa kan man däremot gärna byta ytjordlagret. Därför ska man skaka av så mycket gammal jord som möjligt i samband med omplanteringen. En växt lever av den näring som finns i krukjorden. Efter en tid har växten förbrukat de näringsämnen som just den växten behöver och plantan börjar svälta.
- Ett tydligt tecken är att plantan fäller ett av de nedersta bladen samtidigt som ett nytt utvecklas.
- Plantan orkar helt enkelt inte försörja fler blad.
- Tillväxten blir långsammare och plantan får blekare och blekare blad.
- En annan orsak till att man planterar om är att ge plantan en större kruka och därmed större plats för rötterna.
Då det är rotsystemets möjlighet till utveckling som styr plantans tillväxt, får plantan en chans att växa till och bli större. Tänk på motsatsen är den lilla kruka/lilla jordvolymen och rotbeskärning som gör en bonsia till en bonsai. Februari och mars är bra månader för omplantering.
Visa hela svaret
När ska man byta till större kruka?
Ny jord – ny kruka – Det bästa är att utföra jordbytet när växternas viloperiod är över, normalt från månadsskiftet februari-mars och framåt. För långsamt växande arter räcker det kanske att byta jord vartannat eller var tredje år. Snabbt växande plantor behöver större kruka varje år eller till och med flera gånger på ett år.
Visa hela svaret
När plantera i större kruka?
27 Feb När ljuset börjar komma tillbaka i början av året är det dags att plantera om krukväxterna i ny blomjord. Ny jord innehåller den näring växterna behöver för att få kraft att börja växa igen. Yngre växter bör planteras om varje år. Äldre växter kan planteras om mer sällan men mår bra av att få ett litet tillskott av ny jord varje år genom att du tar bort en del gammal jord på ytan och lite på sidorna.
Visa hela svaret
Måste krukor ha hål i botten?
Måste krukorna ha hål i botten? Mina är så fina och jag vill inte borra hål i dem. – Svar: Du kan plantera i krukor utan avrinningshål, men du måste vara mycket försiktig med hur du vattnar. Häll ett rejält lager lecakulor eller småsten i botten på krukan.
Visa hela svaret
Hur stor ska en kruka vara?
Jag brukar rekommendera en ytterkruka som är ungefär 2-3 cm större i diameter än innerkrukans mått. Eftersom innerkrukan är 24 cm i diameter i ditt fall bör du ha en ytterkruka på 26 cm eller större.
Visa hela svaret
Var köper man gjutformar?
Gjuta betong och gips i formar är ett enkelt och roligt sätt att skapa egna ting. Du kan till exempel färga in betongen med färpigment, måla eller vaxa och lacka. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Alla gjutformar du hittar hos oss är noga utvalda och i hög kvalitet.
- Många av våra formar är designade och tillverkade av oss, från idé till färdig produkt, i vår formverkstad.
- Du hittar silikongjutformar, latexgjutformar och plastgjutformar.
- Alla garanterar dig många roliga gjutningar i betong eller gips.
- I den här huvudkategorin hittar du många underkategorier med gjutformar i latex, plast, silikon mm.
Du hittar även gjutformar för marksten, betongstämplar för mönsterbetong, gjutnät och ett brett utbud av figurer från hjärtan, djur, formar för barn, ljuslyktor och många andra dekorativa gjutformar. En del kallar det betongformar, men vi kallar det för gjutformar.
Visa hela svaret
Hur tjockt lager med lecakulor?
Steg för steg – så lyckas du med balkongodlingen –
Använd alltid tillräckligt stora krukor. En större kruka kan hålla mer av både vatten och näring, vilket gör att växterna kommer att utvecklas betydligt bättre. Om krukan står exponerad för väder och vind är det viktigt att det finns dräneringshål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut.Använd jord av hög kvalitet, exempelvis U-jord eller trädgårdsmästarjord. Börja med ett cirka tio centimeter tjockt lager lecakulor i botten. Blanda upp jorden med långtidsverkande gödsel innan du plantera dina blommor. Långtidsverkande gödningsmedel frigör näringen långsamt under hela växtsäsongen och växterna har därigenom alltid god tillgång på näring.De växter som ska planteras ska vara väl genomvattnade innan plantering. Vid planteringen tar du bort innerkrukor och placerar växterna i ungefär samma jordnivå som de tidigare haft, dvs inte för djupt men inte heller för grunt.När du sedan ska arrangera dina växter – sätt dem på ett avstånd så att bladverken precis nuddar vid varandra.Efter planteringen så vattnar du igenom det hela grundligt. Låt planteringen sedan torka ut lite lätt innan du vattnar nästa gång. De flesta växter trivs bäst när tillgången på fukt är jämn, utan att det för den skull är blött. Genom att känna efter med fingret någon centimeter ner i jorden går det att hålla koll på fuktigheten. Under varma dagar är det bra att vattna tidigt på morgonen och/eller på kvällen. Tillför växtnäring under hela säsongen.
Fler tips på växter och hur du lyckas med växterna på din balkong hittar du hos Plantagen,
Visa hela svaret
Kan man lägga lecakulor i botten på kompost?
Hej Lättklinker, med varunamnet Leca, framställs av kalkfattig lera som bränns vid 1100 grader i en roterande ugn, så det är helt enkelt bränd lera det är i dem. Du kan lugnt lägga dem i komposten. Med vänlig hälsning Sylvia
Visa hela svaret
Kan man plantera direkt i Ytterkruka?
Gör så här – 1. Blommorna bör inte vara snustorra när de planteras om, så vattna dem kvällen innan du skrider till verket. Blötlägg också lerkrukor ett par timmar innan så att keramikporerna täpps igen. Annars suger krukan i sig av fuktigheten i jorden och drar kalken ur den.
- Det ger krukan en vacker patina förstås, men plantan snuvas på nyttigheter.2.
- Öp blomjord av bra kvalitet.
- De flesta växter tar vad de behöver av näring i jorden och klarar sig i samma jord.
- Men vissa blommor är mer kinkiga och vill ha en egen diet, lite mer mager eller sur, till exempel orkidéer, azaleor, flamingoblommor och kaktusar.3.
Krukan ska ha hål i botten så att rötterna inte står i vatten och börjar ruttna. Plast- eller lerkruka spelar mindre roll. Är du slarvig att vattna passar plastkrukan bäst, särskilt till växter som dricker mycket, eftersom den håller fuktigheten bättre.
Hör du till dem som oftare vattnar ihjäl de små liven, bör du välja lerkrukor. Gamla krukor duger gott, men gör rent dem ordentligt.4. Välj en lite större kruka om blomman vill bre ut sig. Men man måste inte alltid ta ett nummer större kruka för vart år – resultatet kan efter några år bli en ohanterlig fönsterbänk av jättestora krukor.
I sydliga länder kan man ju se fantastiskt prunkande pelargoner på rad i pyttesmå krukor! En del blommor, som murgröna och klivia, gillar också att stå trångt. Om blomman står stadigt i sin lilla kruka och verkar trivas, räcker det att skära bort döda rötter och friska tjockare rötter och plantera i ny jord i den gamla krukan.5.
Lägg i lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan så att inte rötterna står blött om det är vatten kvar på fatet eller i ytterkrukan. Detta är särskilt viktigt om du sätter någon växt direkt i en ytterkruka, då måste du ha ett rejält lager lecakulor.6. Ta bort gammal jord från rötterna och klipp bort döda blad och rotdelar.
Fyll på med ny jord upp till någon centimeter under krukkanten. Det måste finnas plats att vattna krukan. Vattna igenom den nyplanterade blomman ordentligt. Vänta ett par veckor med att beskära växten tills den fått vänja sig i den nya myllan.
Visa hela svaret