Vakuum bromsar ljudets hastighet – I dag vet vi att ljudvågor färdas genom 20 grader varm luft i exakt 343 meter per sekund. Hastigheten varierar dock beroende på luftens tryck, fuktighet och temperatur. När ljudvågor färdas genom ett annat material än luft, till exempel vatten och trä, ökar hastigheten.
- I 20 grader varmt vatten är ljudets hastighet 1 482 meter per sekund, medan hastigheten i trä är 4 100 meter per sekund.
- Redan år 1660 bevisade den brittiske forskaren Robert Boyle att ljud måste fortplantas genom någonting, till exempel luft, för att existera.
- Boyle gjorde ett experiment där han placerade en klocka i ett lufttätt kärl och sög ut luften ur den.
När det inte fanns någon luft kvar och klockan därmed befann sig i ett vakuum slutade den att ringa.
Visa hela svaret
I vilket material färdas ljud snabbast?
Ljudets hastighet – Ju tätare ett ämne är desto snabbare färdas ljudet i det. I luften färdas ljudvågor ca 340 m/s vilket motsvarar 1 224 km/h eller mach 1. I vatten är det ca 1 500 m/s och i metall är det upp till ca 6 300 m/s beroende på vilken sort det är.
Visa hela svaret
Hur snabbt rör sig ljud i betong?
Page 2 – detrr skrev:
- Hej,
- Ljud färdas snabbare i tätare medium, men har det med att ljudmolekylerna färdas en kortare sträcka innan de kolliderar med t ex en vattenmolekyl eller betongmolekyl?
- Ljudhastigheten i luft är 340m/s, i vatten 1500m/s och betong 3400m/s.
Det finns ingenting som heter ljudmolekyler. Ljudvågor är inget annat än longitudinella tryckvågor i mediumet det färdas i. Tryckvågor fortplantar sig snabbare om det är närmare till nästa “grannpartikel”, i en gas måste partikeln färdas en bit innan den stöter i nästa partikel.
I en metall däremot så är atomerna tätt packade och kan överlämna rörelsemängden mellan varandra mycket snabbare. Ljudmolekyl låter som en innovation. Ibland talar man om fononer, när det passar att betrakta ljud som partiklar. Ljudet fortplantas genom att atomer i mediet stöter emot varandra, så de lämnar över rörelseenergi till varandra.
Om avståndet mellan dem är större så tar det längre tid för dem att studsa tillbaka för att ta emot nästa stöt (om man föreställer sig en endimensionell idealiserad bild av hur det fungerar). Laguna skrev: Ljudmolekyl låter som en innovation. Ibland talar man om fononer, när det passar att betrakta ljud som partiklar.
Ljudet fortplantas genom att atomer i mediet stöter emot varandra, så de lämnar över rörelseenergi till varandra. Om avståndet mellan dem är större så tar det längre tid för dem att studsa tillbaka för att ta emot nästa stöt (om man föreställer sig en endimensionell idealiserad bild av hur det fungerar).
Jag tycker det var väldigt lustigt att vi skrev nästan exakt samma sak precis samtidigt. Ja, partikeltätheten i tätare föremål är större då densiteten är större. Så det innebär att ljudvågorna sprids snabbare mellan dessa partiklar Det korta svaret är att påståendet inte stämmer.
Eller det stämmer i alla fall inte för gaser, för vilka det motsatta snarare stämmer. Det är kanske bekant med principen att ljudets hastighet ökar med temperatur, att ljudhastigheten är något högre i en öken än över en frusen sjö vilket man kan ta som någorlunda rimligt – om partiklarn rör sig snabbare så rör sig säkert ljudet också snabbare.
Men då är man kanske också bekant med att varmare luft (med fixerat lufttryck) har lägre densitet än kall luft så man får en relation som säger att ljudhastigheten i luft ökar med minskande densitet och vice versa. Dvs för gaser kan mindre täta gaser snarare ha högre ljudhastughet.
- Det är möjligt att jag extrapolerar lite väl mycket här och finns säkert gaser som beter sig annorlunda men ta ljushastighetsreglationen för ideala gaser som vilket ger än känsla för proportionerna
- Det här med tätare medium är istället en tumregel för att ljudhastigheten mellan olika aggregationstillstånd generellt följer mönstret
- gas < vätska < fast *
dvs att ljudhastigheten är större i de flesta vätskor än i de flesta gaser osv. Men då handlar det snarare om att fundera kring hur själva mekanismen genom vilket ljudet fortplantar sig är olika i gaser vätskor och fasta ämnen snarare än att det är direkt relaterat till täthet/densitet.
Visa hela svaret
Hur fort går ett stridsflygplan?
Lockheed SR-71 Blackbird – Wikipedia Uppslagsordet “Blackbird” leder hit. För låten av The Beatles, se,
Den här artikeln behöver fler eller bättre för att kunna, (2015-05) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor (). Uppgifter utan källhänvisning kan och tas bort utan att det behöver diskuteras på, |
SR-71 Blackbird BeskrivningTypSpaningsflygplanBesättning2 manFörsta flygning23 december 1964I aktiv tjänstfebruari 1965UrsprungTillverkareLockheed MartinAntal tillverkade32DataLängd32,74 meterSpännvidd16,94 meterHöjd5,64 meterVingyta170 m²7,41,7Tomvikt30 600 kgMax.
Visa hela svaret
Hur breder ljud ut sig i ett rum?
Ljudnivåer och hälsoeffekter Ljud är en vågrörelse och en svängning. En ljudvåg är en svängning som breder ut sig i luften och genom material, t ex väggar. Ljud uppstår av små vibrationer och kan delas in i lågfrekvent ljud (infraljud) och högfrekvent ljud.
Visa hela svaret
Kan ljud färdas i yttre rymden?
Ett radioteleskop i Australien plockade under våren 2019 upp en mystisk signal i riktning från vår närmaste grannstjärna, Proxima Centauri. Forskarna har ännu inte kunnat förklara signalen som potentiellt skulle kunna komma från en intelligent livsform.
Parkes radioteleskop i Australien. Forskare lyssnar kontinuerligt på rymden efter signaler med hjälp av olika typer av radioteleskop, Organisationen Breakthrough Listen Initiative har som enda mål att lyssna efter radiosignaler som skulle kunna komma från intelligent liv någonstans i universum. De har nu med hjälp av ett radioteleskop i Australien fångat upp en mycket udda signal som verkar komma från vår närmaste granne i rymden, stjärnan Proxima Centauri, som tros ha minst en beboelig planet i sitt system.
Signalen observerades under flera timmar våren 2019. För att höra ljud måste det finnas något för ljud att färdas igenom. Ljud är partiklar som stöter in i varandra och bildar vibrationer. Partiklarna når till sist ditt öra och din trumhinna. Därefter tolkar hjärnan dessa signaler som hörbart ljud.
I rymden är koncentrationen av partiklar så liten att vanliga ljudvågor inte kan skapas och färdas vidare. Därför kan ingen där ute höra dig skrika. Radiovågor däremot har inga problem att färdas genom rymden. Radiovågor är inte ljud utan en sorts elektromagnetisk strålning, eller helt enkelt ett sorts ljus.
Det ljus vi kan se befinner sig i de synliga våglängderna ( 380 – 740 nm ), radiovågor har längre våglängd och på andra sidan av skalan befinner sig gammastrålning som har en mycket kort våglängd. Radiovågor är alltså uppbyggd av partiklar och kan därför färdas genom universum.
Oftast visar det sig att den här typen av signaler beror på utrustningen, satelliter som passerat under observationstillfället eller någon annan jordnära förklaring. Signalen från Proxima Centauri har dock inte kunnat förklarats ännu och forskarna kallar den fortsättningsvis för Breakthrough Listen Candidate 1.
Signalen har en sådan struktur att den stämmer överens med vad man skulle höra om den kom från en planet i rörelse. Sedan 2019 har man inte kunnat upptäcka signalen igen men det kan bero på en mängd olika saker som avstånd, jordens position mot stjärnan och andra interstellära störningar.
Visa hela svaret
Varför är ljud snabbare i vatten?
Luft innehåller en massa tomrum, mellan molekylerna, och det saktar ner ljudhastigheten. Men i vatten sitter molekylerna mycket närmare varandra. Vatten kan, till skillnad från luft, inte komprimeras. Därför går ljudet mer än fyra gånger så fort i vatten än i luft.
Visa hela svaret
Hur utbreder sig ljud i luften?
Hur bildas ljud? | minsida Ljud är energi som bildas när materia vibrerar, när ett föremål rör på sig. Luften består av små atomer som sitter ihop, atomerna bildar molekyler. Ljud uppstår när dessa molekylerna sätts i rörelse. Om vi tar en gitarr som exempel.
- En gitarr är en ljudkälla, när du drar på en gitarrsträng så hör du en ton, om du kollar på strängen kan du också se att den vibrerar.
- När gitarr strängen börjar vibrera så knuffar den på luften omkring sig.
- Då börjar luften också vibrera.
- Det skapas förtunningar och förtätningar.
- Förtunningarna och förtätningarna skapar ljudvågor som breder ut sig.
Det här är en ljudrörelse som är uppbygd av vågor, förtunningar och förtätningar. Förtätningar bildas när luften pressas ihop och luftmolekylerna ligger tätare, mellan förtätningarna bildas glesare mellan rum, det är förtunningar. Eftersom att ljudet breder ut sig så blir ljudet svagare ju längre bort det kommer pågrund av att molekylerna inte håller ihop lika bra.
- Om ljudet färdas igenom ett rör eller någonting liknande så hålls molekylerna ihop bättre och ljudet blir inte svagt lika fort.
- Ljudet sprids med hjälp av molekyler.
- Ljud kan spridas med hjälp av till exempel luftmolekyler och vattenmolekyler.
- Ljudets hastighet i luft är 340m/s.
- En ljudkälla är där ljudet kommer ifrån, där ljudet bildas.
Ljud har olika hastighet i olika föremål. Ljudets hastighet påverkas av egenskaperna hos föremålet eller mediet, först och främst påverkas hastigheten av tätheten (densiteten) och temperaturen hos mediet som ljudet färdas igenom. Ju tätare och högre temperatur medium har, desto fortare sprider sig ljudet. Ljudet färdas snabbare i marken än i luften. Därför lägger indianen örat mot marken för att höra bufflarna komma. På detta sätt hör han de snabbare än vad om han hade gjort i vanliga fall När ett jetplan ska starta och flyga iväg så låter jetmotorn väldigt högt, ljudet från motorn sprider sig åt alla håll.
- Flygplanet flyger iväg och ljudet fortsätter sprida sig åt alla håll, även åt det hållet som flygplanet flyger i.
- Ljudets hastighet är 1200km/h, efter ett tag så kommer planet ikapp ljudet och flyger i samma hastighet som ljudet.
- Det är nu som planet stränger ljudvallen.
- Tryckvågen som bildas när planet spränger ljudvallen gör att luften pressas ihop så att vattenångan kondenserar till en molnboll.
Eftersom planet flyger fortare än ljudets hastighet så hinner planet ikapp sina egna ljudvågor som tidigare skickats ut. De nya ljudvågorna staplas på de gamla ljudvågorna. När de staplade ljudvågorna når marken hör vi en kraftig smäll. Men piloten hör ingen smäll eftersom piloten flyger så snabbt att ljudet från smällen inte hinner ikapp. : Hur bildas ljud? | minsida
Visa hela svaret
Vilket material absorberar ljud bäst?
Tips på ljuddämpande material som du vill använda – Det finns ljud som du inte vill höra, och så finns det ljud som du inte vill att andra ska höra. För att hindra ljudet att sprida sig på ett oönskat sätt behöver du använda ljuddämpande material. Ett ljuddämpande material är i regel något som är mjukt, eller som åtminstone har en mjuk kärna. Nedan ger vi några exempel:
Porösa material – Med det menar vi exempelvis mineralull, stenull, glasull och andra fibermaterial. Fördelen med de porösa materialen är att de bromsar upp ljudvågorna så att de inte studsar tillbaka ut i rummet. Gips – Gipsskivor har en hög förmåga att dämpa onödigt ljud. Skivorna har speciella egenskaper att absorbera ljud och passar därför bra även i väldigt kvalificerade ljudmiljöer, exempelvis inspelningsstudios. För bästa ljuddämpande effekt kan du montera två gipsskivor ovanpå varandra. Filttyg – Det tjocka tyget i filt är ett väldigt bra ljuddämpande material. Du kan med fördel hänga upp filttyget bakom dina gardiner, montera det bakom tavlor, under bordsskivan och lägga under mattan. Med andra ord fungerar ljuddämpande material även om de inte syns. Ljuddämpande inredning – Det finns mängder av inredningsdetaljer som bidrar till att dämpa ljudnivåerna. Exempelvis kommer ett par tjocka mattor, gardiner i kraftigt tyg och stoppade möbler att fungera som effektiva ljudabsorbenter.
Läs även: Dämpa ljud i rum – så gör du! Så får du en trevlig ljudmiljö Om du trots ovanstående tips inte lyckas få en trevlig ljudmiljö så kan du med fördel vända dig till oss på Allakustik. Vi erbjuder flera olika produkter i ljuddämpande material som effektivt bidrar till bättre ljudmiljöer. Nedan listar vi några av dem.
Ljudabsorbenter för vägg Dörrar som öppnas och stängs, fötter som springer omkring på golvet, maskiner som väsnas och besvärande samtalsmummel kan lätt leda till koncentrationssvårigheter, huvudvärk och andra negativa påföljder. För att slippa denna problematik kan man med fördel hänga upp dekorativa ljudabsorbenter på väggarna. Låt dessa förhöja interiören i rummet och framhäva er kreativa, stilfulla eller personliga stil.
Läs mer om fördelarna med ljudabsorbenter för vägg,
Ljudabsorberande tak Vi erbjuder flera olika ljudabsorberande lösningar som kan monteras i taket. Oavsett om du är i behov av något som är lämpat för rum med hög luftfuktighet, enkla att rengöra eller rekommenderade av Astma och Allergiförbundet kan du med fördel välja takmonterade ljudabsorbenter. Välj själv om du vill att de ska smälta in med interiören eller om de ska bilda en intressant blickpunkt.
Läs mer om våra olika typer av undertaksskivor,
Ljudabsorberande skärmar I stora kontorslandskap där många vistas samtidigt kan det lätt bli höga ljudvolymer. Ett enkelt, snyggt och effektivt sätt att skärma av och dämpa ljudvolymen är att använda sig av ljuddämpande skärmar. Låt dom bilda ett arbetsbås eller placera dem strategiskt i fikarummet.
Läs mer om våra ljudabsorberande skärmar.
Visa hela svaret
Varför färdas ljud snabbare i olika material?
Ljudhastighet – Wikipedia Ljudhastighet är ett mått på i en viss vid en given, Ljud i fysisk betydelse har formen av tryckförändringar som utbreder sig som vågor. Mediet som ljudet färdas genom förtätas och förtunnas och hastigheten påverkas av egenskaperna hos mediet, framför allt tätheten (densiteten) och temperaturen.
Visa hela svaret
Vilket färdas snabbast ljus eller ljud?
Dopplereffekten – Står du och lyssnar på ett tåg som passerar, så hör du hur ljudet förändras från det förbipasserande tåget och tågvisslans tjut. När tåget närmar sig låter det på ett visst sätt och när tåget passerat dig låter det på ett annat sätt,
- Du kanske aldrig har funderat över varför det är så, men det gjorde Christian Doppler och hans beskrivningar och förklaringar till detta fenomen kallas dopplereffekten.
- Skälet till dopplereffekten kan förklaras så här: Du uppfattar ljudet från tågvisslan därför att ljudvågor med en viss frekvens rör sig med en jämn hastighet från tågvisslan in i ditt öra.
När tåget kommer åkande mot dig förändras inte ljudets hastighet, men varje ny våg får kortare väg till ditt öra än den våg som kom närmast före. Följden blir att vågorna trycks ihop och blir flera per sekund när de når dig som lyssnar, vilket gör att tonhöjden ökar dvs du hör en ljusare ton. När tåget står stilla, rör sig ljudvågorna från tågvisslan med en jämn hastighet till ditt öra. När tåget rör sig mot dig, trycks ljudvågorna från tågvisslan ihop, du hör en ljusare ton. När tåget rör sig ifrån dig, dras ljudvågorna från tågvisslan ut, du hör en mörkare ton. Ett enkelt experiment: Ställ in en vattenkran så att den droppar i jämn takt. Ta en plastbägare och håll den under kranen. Lyssna till droppet. För därefter bägaren först uppåt mot kranen och sedan neråt.
- Vad händer? Samma sak händer med ljuset.
- Ljus med olika färg har olika frekvenser (antal vågor per sekund), precis som ljud har olika tonhöjd.
- Ljuset färdas med en mycket högre hastighet än ljudet, så snabbt att världens snabbaste tåg ser ut att stå still vid en jämförelse.
- Detta gör att du inte kan se att tåget egentligen ändrar färg när det passerar dig (om du nu inte har tillgång till ytterst känsliga instrument).
Om du skulle kunna se ljusförändringen så skulle du upptäcka att när tåget rör sig mot dig förändras inte ljusets hastighet, men varje ny våg får kortare väg till ditt öga än den våg som kom närmast före. Ljusvågorna bli fler per sekund när de når dig, vilket gör att ljuset ser blåare ut. Det är detta fenomen du ser när du tittar på en regnbåge, då fungerar regndropparna som små prismor som delar upp ljuset. ännu ett enkelt experiment: Klipp ut en rund skiva i kartong, ca 10 cm i diameter. Dela skivan i sju lika stora delar. Varje del blir ungefär 51 (använd gradskiva). Ju fler ljusvågor per sekund desto “blåare” färgton hos ljuset (det vita ljuset), och ju färre ljusvågor per sekund desto “rödare” färgton hos ljuset, det är detta som gör att tåget egentligen ändrar färg. Detta fenomen kallas “rödförskjutning”, ljuset får en “rödare” färgton när det rör sig bortåt, respektive “blåförskjutning”, ljuset får en “blåare” färgton när det rör sig hitåt.
Dessa färgförändringar som bildas p g a dopplereffekten gör att vi kan mäta hur snabbt t ex en stjärna rör sig och åt vilket håll. Ibland säger man “med ljusets hastighet” när man egentligen menar “hur fort som helst”. Det är på sätt och vis alldeles riktigt, eftersom inga föremål kan färdas lika snabbt som ljuset.
Man hade länge på olika sätt gjort mätningar av ljudets hastighet. Alla mätningar tydde på att ljuset alltid gick lika fort oberoende av hur åskådaren rörde sig. Men det var inte så lätt att acceptera tanken på att ljuset skulle passera med samma hastighet oberoende av om man var på väg i samma riktning som ljuset eller åt andra hållet.
Visa hela svaret
Vilket material isolerar ljud bäst?
Ljudisolering – mot buller och störande ljud För att skapa en behaglig ljudkomfort inomhus måste vi minska ljudet från de ljudkällor som finns utanför huset eller rummet, genom att välja material i väggar, tak och golv med minsta möjliga ljudöverföring.
Mineralull fungerar utmärkt som ljudisolering och bullerskydd. I väggar och bjälklag isolerar mineralullen dessutom mot värme och brand. Ljud kan beskrivas som en vågrörelse. När ett föremål sätts i svängning alstras ljudvågor, som transporteras vidare genom att luftens eller det omgivande materialets partiklar också sätts i svängning.
När ljudvågen träffar örat uppfattar hjärnan detta som ljud. När ljudnivåerna är för höga för vårt öra, eller ljudet är oönskat, uppfattas det som störande ljud eller buller. För att skapa en behaglig ljudkomfort inomhus måste vi minska ljudet från de ljudkällor som finns utanför huset eller rummet, genom att välja material i väggar, tak och golv med minsta möjliga ljudöverföring.
Visa hela svaret