Hur Fuktigt Kan Trä Vara När Man Målar?

Hur Fuktigt Kan Trä Vara När Man Målar
Så här målar du på TRÄ Utomhus Målning utomhus på trä: – Måla helst vid varm och torr väderlek. Bästa målningstid är maj-augusti. – Träet ska vara torrt – fuktkvoten får inte överstiga än 16%. Om träet är för fuktigt kan linoljan inte tränga in ordentligt i underlaget.

– Linoljefärger torkar långsamt och torktiden förlängs vid kyla och fukt. Man bör därför inte måla vid temperaturer under +10°. – Måla inte heller vid risk för regn eller kraftig daggbildning – då risken annars är stor för att det uppstår mattfläckar. – Undvik också att måla på direkt soluppvärmda ytor då det kan ge för snabb torkning på ytan med blåsbildning som följd.

Målning på nytt trä: Se till att träet är rent och torrt. Borsta bort löst damm. Normalt fordras tre strykningar. – för Grundmålning späds färgen med 30-40% lågaromatisk lacknafta (alt. Balsamterpentin), dvs 3-4 dl lacknafta till en liter färg. Färgen ska bli lågviskös så den tränger in ordentligt i träet.

Var noga att mätta ändträ och skarvar så att färgen sugs in och ger ett bra fuktskydd på dessa utsatta ställen. – för Mellanstrykning späds färgen med 15-20% lacknafta. – för Slutstrykning används alltid oförtunnad färg. Tänk på: – Linoljefärg ska alltid strykas tunt. För tjockt målade skikt leder till sämre genomtorkning med stor risk för rynk- och blåsbildning som följd.

Det är viktigt att ytan är jämn och slät och icke-sugande före slutstrykningen. – Använd en rund eller oval pensel av god kvalitet och arbeta in färgen ordentligt i underlaget. Roller bör inte användas. – Torktid vid 20° C och normal luftfuktighet är ca 24-48 timmar. Hur Fuktigt Kan Trä Vara När Man Målar OBS! Poröst material som trasor, papper m.m. som är indränkt med linoljefärg, kan självantända. Lägg dessa i brandsäker behållare eller i vatten.
Visa hela svaret

Hur snart efter regn kan man måla?

MÅLA HELST PÅ EN DAG UTAN REGN – De allra mest gynnsamma förhållandena när man ska måla om en fasad är när det är uppehåll, men att måla när det är klar himmel och ett starkt ljus från solens strålar är dock inte heller att rekommendera då det påverkar hur färgen torkar på fasadytan.

 1. Det är istället när det är uppehåll fast molnigt som det är som allra bäst att måla om en fasad.
 2. Att måla när det regnar är alltså inte heller något som man bör göra.
 3. Eftersom att vädret är en viktig faktor för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt är det optimala målarvädret under sommarhalvåret.

Helst ska målnigen göras när vädret är torrt under en längre tidsperiod. Om det är en sommar med ostadigt väder är dock en riktlinje att inte måla när man vet att det kan komma regn inom samma dygn. Att ha flera dagars uppehåll innan målningen sätter igång är ännu bättre.
Visa hela svaret

Vad händer om det regnar när man målat?

Normalt händer ingenting alls om det börjar regna när du målat, men om det har varit slagregn kan färgen fälla och du kan, om du har otur, behöva måla om när fasaden har torkat. Låt gärna skyddsplasten för fönster och mark sitta kvar några dagar om det är risk för regn. Fler frågor & svar
Visa hela svaret

När ska man inte måla?

Undvik frost, dagg och direkt solsken. – Om det finns risk för frost eller dagg under natten bör du avsluta arbetet så att färgen hinner torka innan kvällskylan kommer. Tänk också på att inte måla i direkt solljus eftersom en alltför varm yta kan påverka utstrykning och torktider negativt. Vänta i så fall tills solen har passerat den aktuella sidan av huset.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga Ett Fritidshus?

Vad händer om man målar innan torktid?

2: Strunta i målartejpen. “Det tar ju så lång tid” – Det är inget lätt jobb att sätta målartejp på karmar, lister och andra detaljer, men det är värt besväret. Det ger snygga, raka linjer och du behöver inte vara rädd för att måla fel, vilket kan förstöra det färdiga resultatet.

 1. Låt det ta den tid det tar, men låt inte målartejpen sitta för länge efter att du har målat färdigt.
 2. Den kan lätt ta med sig färgen när du river av den.
 3. LÄS OCKSÅ: Målningsarbete kräver tålamod.
 4. Det gäller både övertäckning och själva arbetet med att måla, men tålamod är verkligen också en dygd när du ska låta färgen torka innan du ger dig i kast med det andra lagret.

Om färgen inte är tillräckligt torr riskerar du att den släpper när du målar igen, vilket förstör båda lagren. Torktiden står ofta på färgburken, och om du är osäker bör du låta den torka i 24 timmar. Ge det hellre för mycket tid än för lite, även om du är otålig att se resultatet efter två lager.
Visa hela svaret

Kan måla vått i vått?

Måla alltid en vägg i taget så att du hela tiden rollar ett fält delvis över det förra fältet medan färgen är våt – det kallas att måla vått i vått. På det sättet undviker du att det bildas skarvar i det färdiga resultatet.
Visa hela svaret

Hur snabbt torkar trä efter regn?

Hur varmt måste det vara? – I perioden maj-augusti kan du tjärolja om tillräcklig värme finns. Det skall vara + 18 grader och max 15% fukthalt i virket. Det är bara att vänta på solen, den kommer Solen fungerar som härdare och torktiden blir mycket kortare. Oftast torkar ytan på ett dygn en varm solig sommardag.
Visa hela svaret

Vad händer om man målar på fuktig fasad?

Så håller din målade träfasad längre Foto Alcro • Det finns inga genvägar Ett dåligt underarbete försämrar resultat och hållbarhet avsevärt. Räkna med att lägga ner 75% av arbetstiden på underarbete och 25% på själva målningsjobbet. Då når du lättare ett bra resultat. • Underarbete är A och O för en fin fasad – Tvätta noga.

 • Om fasaden blivit utsatt för alg- eller mögelangrepp använd alg- och mögeltvätt.
 • Ontrollera med kniv om trät är mjukt av röta.
 • Skadat trä byts ut.
 • Små sprickor lagas med målarfog.
 • Skrapa ytor där färgen sitter löst.
 • Var noga med skarvar och ändträ.
 • Om det gamla färgskiktet är tjockt och sprucket tas all färg bort; antingen genom skrapning, uppvärmning och skrapning eller med hjälp av färgborttagning.

Gammal Falu Rödfärg borstas av med hård kvast eller stålborste. – Slipa av uppruggat trä och runda av vassa kanter. Slipa också av hårda och blanka ytor för att den nya färgen ska kunna fästa bra. Damma av ytorna noga. – Behandla ändträ och panelskarvar med grundolja.

 • ANNONS – Måla aldrig på fuktigt virke.
 • Vid tveksamma fall, mät relativa fuktigheten i träet.
 • Den får vara max 16%.
 • Luftfuktigheten får inte vara högre än 85% under dygnet när träet skall målas.
 • Måla aldrig på ruttet trä.
 • Målar man in trä som har börjat ruttna sprider sig rötan under färgen.
 • Det finns ingen färg som kan återställa trä som har börjat ruttna.

• Vänta på målarväder – Väderleken är viktig när man målar. Det bör vara torrt och dygnstemperaturen lägst +5°C. Undvik att måla på alltför solheta ytor och i direkt starkt solljus. Finns risk för frost och dagg under natten bör arbetet avslutas så att färgen hinner yttorka före kvällskylan.

 1. Måla träfasaden smart Måla alltid fasaden innan du målar knutbräder, foder och vindskivor.
 2. Det är alltid lättare att måla en annan kulör mot fasadfärgen i stället för tvärtom.
 3. Använd stålspackel Använd inte maskeringstejp när du målar fönster.
 4. Efter en varm solig dag sitter tejpen så hårt fast att den måste skrapas bort.

Använd en bred stålspackel att måla emot i stället. Färg som kommer på fönstret tar du lätt bort med en stålspackel när den torkat. • Måla med fri hand Det går lättare om du inte behöver hålla färgburken i handen hela tiden. Tillverka själv eller köp en S-formad krok så kan du hänga ifrån dig burken på t.ex.

You might be interested:  Hur Tar Man Bort Mögel På Trä?

Stegpinnen. • Använd rätt verktyg Undvik att använda rulle eller penslar med för tät borst när du målar med oljefärger. Risken är stor att du får på alldeles för mycket färg och att färgen rynkar sig när den torkar. Vid målning med Bestå Täckfärg kan rulle användas, men se då till att alltid släta med pensel.

Risken är annars att färgen inte arbetas in ordentligt i ytan. • Att måla träfasaden räcker inte Fortsätt tvätta utsatta ytor minst en gång om året. Källa: Alcro : Så håller din målade träfasad längre
Visa hela svaret

Vad är Fuktkvoten och varför bör den inte överstiga 18 %?

Checklista vid fuktkvotsmätning i trä Fuktkvot är fuktinnehållet i kg vatten per kg torrt material i %. Fuktkvotsmätning är ofta den mest pålitliga metoden att mäta risken för mögelpåväxt i organiskt material som trä. Mäter du i gran eller furu bör fuktkvoten inte överstiga 17-18%,

 • Vid 24% och högre fuktkvot kan även röta få fäste i materialet.
 • För att mäta fuktkvot använder man ofta en Mätaren har två eller flera piggar som man trycker in i materialet.
 • Fuktkvotsmätaren mäter det elektriska motståndet mellan piggarna och kan på det sättet räknar den ut hur mycket vatten det finns i materialet.

Tillvägagångssättet är följande: 1) Kontrollera att materialet är inte behandlat eller sanerat med något salt som leder ström. Exempel på vanligt förekommande i byggnader är borsalt som förekommer i tryckt virke eller natriumklorid efter en sanering. Om konstruktionen är behandlad monteras referensvirke och nya mätningar utförs efter ca fem veckor.2) Kontrollera att rätt träslag är inställt på fuktkvotsmätaren.3) Om temperatur går att ställa in – gör det.

 • Annars kompensera efter instrumenttillverkarens instruktioner.4) Tryck in piggarna / elektroderna i fiberrikningen på träts flatsida, mest korrekt är ca 30 cm från ändträ.5) Avläs inom 2-3 sekunder.
 • Upprepa proceduren på ca tre till fyra ställen intill varandra och beräkna medelvärdet för området.
 • Nu har du relevanta värden! Tänk även på att en fuktkvotsmätare bör kalibreras med jämna intervall.

: Checklista vid fuktkvotsmätning i trä
Visa hela svaret

Vad ska fuktmätaren visa?

Använd fuktmätare innan du målar på trä – En fuktmätare är särskilt bra när du ska måla för utomhusbruk. Är träet för fuktigt riskerar du att den dyrt inköpta fasadfärgen inte fäster ordentligt. Det är tråkigt både för resultatet och för din plånbok. Men det kan du lätt undvika med en fuktmätare.

Innan du börjar måla ex. fasaden bör fuktmätaren visa ett vatteninnehåll under 18 procent i träet. Om fuktmätaren visar en högre procent bör målningen vänta några månader. Det beror på att du stänger in för mycket vatten, och vattnet kommer få färgen att flagna på vägen ut ur träet. Hittar du mörka områden på din träfasad kan detta indikera att det finns fukt i träet.

Med en fuktmätare kan du hela tiden hålla ögonen på om fukten försvinner av sig själv, eller om det är ett kvarvarande problem. Om fuktmätaren visar att träet, trots en längre torrperiod, innehåller mer än 20 procent fukt, ruttnar det lätt och bör bytas ut.
Visa hela svaret

Vad räknas som fukt?

Vad är fukt? – Fukt är helt vanligt vatten, det finns alltid en viss mängd vatten – vattenånga – i luften. Ju högre temperatur det är utomhus, desto mer fukt kan luften bära. För att byggnader och människor ska må bra krävs en viss mängd fukt – det ska varken vara för torrt eller för fuktigt.
Visa hela svaret

Vad händer om man målar för kallt?

Hej Dessa frågor är viktiga frågor för att nå ett bra och hållbart målningsresultat. För att den process som sker i färg när den torkar, inte ska förändras /störas så får temperaturen för ytan och luften över dygnet inte understiga 7-10 grader. Svalare temperaturer kan göra att färgen inte sedan torkar som den ska och förblir klibbig.

Även blåsor och missfärgningar kan uppstå och att ytan blir kulörmässigt flammig. Understiger temperaturen 0 grader kan i värsta fall om ytan inte hunnit torka tillräckligt frysa på ytan och då behöva tagas bort från ytan. De torktider som för våra produkter anges är vid optimal förutsättning 23 grader och max 50% luftfuktighet.

Om temperaturen istället är ca 15 grader så får man redan här en längre torktid. Vid högre fuktighet avdunstar mindre fukt från den nymålade ytan och torktid kan även förlänga pgs dessa omständigheter. Tänk därför på att: Inte måla om ytan eller dygnstemperaturen över dygnet kan understiga 7-10 grader.

Mycket viktigt att om man målar i svalare och eller fuktigare väderlek tänker på att ta till extra torktid och inte måla nästa varv för snabbt. Får de olika målningsvarven torka för lite finns risk för att lösningsmedel stängs in och bildar blåsor. Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter.

Hälsningar
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Tar Man Bort Kåda På Trä?

Hur kallt väder kan man måla i?

Temperatur – En period med torr väderlek och jämn temperatur är alltid att föredra, i synnerhet om du har ett större måleriprojekt. En grundregel vid utomhusmålning är att temperaturen inte ska understiga 7-8 grader vid något tillfälle på dygnet.
Visa hela svaret

Hur mycket fukt är ok i vägg?

Godkända fuktnivåer – Normalt brukar man ange 17 % som ett gränsvärde då detta i stort sett motsvarar att grunden har haft en relativ fuktighet under 75 % i snitt den senaste perioden. Om man ligger över 17 % så bör man se över varför man ligger över gränsvärdet.

Ibland är det ganska tydligt att det krävs någon form av åtgärd i grunden för att skydda den på sikt, men om man ligger precis på gränsen kan det vara en bra idé att undersöka hur grunden mår över en längre period. Ett enkelt sätt att undersöka grunden är att installera en logger som lagrar mätdata under en längre period.

Först när man har mätdata under en längre period, gärna med ett par mätpunkter per dygn, kan man dra slutsatser om grunden mår bra eller inte. Läs mer om att testa din krypgrund under ett års tid,
Visa hela svaret

Vad är skillnaden mellan fukthalt och fuktkvot?

Fukthalt (w) anger massa fritt vatten per volymenhet material i kg/m3. Fuktkvot (u) anger massa fritt vatten i förhållande till mängden torrt material i kg/kg, ofta anges fuktkvoten i viktprocent.
Visa hela svaret

Vilken fukthalt ska ved ha?

Eget förråd i skogen – vad tänka på? – Den som är lyckligt lottad med egen tillgång till träd kan förstås avverka efter behov. Dock gäller det att inte ha för bråttom. Nyhuggen, färsk ved består till mer än hälften av sin vikt av vatten. Veden behöver alltså torka – helst ett halvår, men gärna två säsonger, innan det är dags för vägen till brasan.

Barken fungerar som en isolering, som stänger inne fukten i stammen. Därför torkar veden bäst om den klyvs. Att elda med allt för fuktig ved är ingen bra idé. Det leder till dålig förbränning och därmed dålig värme. Att elda med fuktig ved gör också att risken ökar för att röken ska fastna som tjära och sot i skorstenen.

En bra fukthalt för ved ligger på cirka 15-20 procent. Då brinner den med bästa effekt.3
Visa hela svaret

Vad händer om man målar innan torktid?

2: Strunta i målartejpen. “Det tar ju så lång tid” – Det är inget lätt jobb att sätta målartejp på karmar, lister och andra detaljer, men det är värt besväret. Det ger snygga, raka linjer och du behöver inte vara rädd för att måla fel, vilket kan förstöra det färdiga resultatet.

Låt det ta den tid det tar, men låt inte målartejpen sitta för länge efter att du har målat färdigt. Den kan lätt ta med sig färgen när du river av den. LÄS OCKSÅ: Målningsarbete kräver tålamod. Det gäller både övertäckning och själva arbetet med att måla, men tålamod är verkligen också en dygd när du ska låta färgen torka innan du ger dig i kast med det andra lagret.

Om färgen inte är tillräckligt torr riskerar du att den släpper när du målar igen, vilket förstör båda lagren. Torktiden står ofta på färgburken, och om du är osäker bör du låta den torka i 24 timmar. Ge det hellre för mycket tid än för lite, även om du är otålig att se resultatet efter två lager.
Visa hela svaret

Vad händer om man inte tvättar innan målning?

Tvätta fasaden innan du målar Extra viktigt att tvätta fasaden är det inför ommålning. – Annars målar du in mögel och alger i färgen, vilket gör att de snabbt kommer tillbaka och din fasad ser ofräsch ut.
Visa hela svaret