Sedan 1994 finns det inga regler som begränsar höjden på trähus. Kraven gällande brandsäkerhet är funktionsbaserade. Detta innebär att byggnaden måste uppfylla vissa funktioner och utifrån dessa krav kan material och konstruktioner väljas fritt. Exempel på ett funktionskrav är till exempel att brandavskiljande byggnadsdelar mellan lägenheter ska stå emot brand i en timme, det vill säga uppfylla brandteknisk klass EI 60.
Visa hela svaret
Contents
Kan man bygga hur högt som helst?
När krävs det inte bygglov? – Staket och grindar i normalt utförande kräver inte bygglov. Du behöver inte bygglov för att med mur eller plank anordna en skyddad uteplats inom 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus. Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter.
- Om uteplatsen, planket eller muren placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande från berörda grannar.
- Medgivandet bör vara skriftligt.
- Ger grannarna inte sitt medgivande måste du söka bygglov.
- Då får byggnadsnämnden avgöra om du får bygga så nära tomtgränsen.
- Om fastigheten ligger utanför detaljplanerat område och utanför sammanhållen bebyggelse behöver du oftast inte bygglov för murar eller plank i omedelbar närhet av en- och tvåbostadshus.
Byggnadsnämnden i din kommun kan svara på vad som gäller för din fastighet.
Visa hela svaret
Hur högt får ett fritidshus vara?
Vad får man bygga utan att ansöka om bygglov? – Friggebod En friggebod är en komplementbyggnad som inte kräver bygglov. Trots att du inte behöver söka bygglov finns det andra krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda. Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i närheten av bostadshuset.
Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvadratmeter. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter. Höjden beräknas från markens medelnivå invid byggnaden. En friggebod är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Det måste därför finnas ett sådant bostadshus på tomten när du börjar bygga din friggebod.
Friggeboden ska vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad. Om du vill placera din friggebod närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av berörda grannar. Medgivandet bör vara skriftligt. Attefallshus Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom friggebod på maximalt 15 kvadratmeter, även uppföra Attefallshus på maximalt 30 kvadratmeter från och med den 1 mars 2020.
- Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.
- Storlek på ett Attefallshus Attefallshus får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet.
- Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter.
- Du kan bygga flera Attefallshus, men den totala byggnadsarean får inte överstiga 30 kvadratmeter.
Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage (komplementbyggnad). Om du uppför Attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande. Medgivandet bör vara skriftligt.
Läs mer om Attefallshus, Altan/uteplats Från den 1 juli 2019 behöver man inget bygglov för att uppföra en altan om den byggs inom 3,6 meter från bostadshuset, inte är högre än 1,8 meter och inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter. Pool
Om du gräver ner en pool krävs normalt inte varken bygglov, marklov eller anmälan. Om du däremot bygger en pool ovanför mark och klär in den med exempelvis en mur eller plank kan du behöva söka bygglov. Läs mer om pool, : Vad får man bygga utan bygglov?
Visa hela svaret
Hur vet man hur högt man får bygga?
Att man ska börja räkna byggnadshöjd från den genomsnittliga marknivån invid byggnaden. byggnadshöjden ska räknas upp till skärningen mellan fasadplanet och ett plan som med 45 graders lutning inåt byggnaden berör taket. om byggnadens är placerade närmare gatan än 6 meter ska man utgå från gatans medelmarknivå
Visa hela svaret
Hur högt kan vi bygga?
Framtiden är vertikal, menar arkitekten David Malott. Men de riktigt höga byggnaderna behöver bli smartare. Världens högsta byggnad är Burj Khalifa, som sträcker sig 828 meter och 160 våningar ovanför stadslivet i Dubai. Av världens i dag tio högsta byggnader ligger nio i Asien, varav fem i Kina.
- I Jeddah i Saudiarabien byggs nu Jeddah Tower, som ska bli över en kilometer högt.
- Hur högt du än bygger kommer någon annan att bygga högre.
- Glöm skyskrapor, nu är det “molnskrapor” som gäller, säger David Malott, ordförande i CTBUH, Council on Tall Buildings and Urban Habitat, den organisation som utser världens högsta byggnad.
Sex av de sju byggnader i världen som är över 500 meter höga är byggda under 2010-talet. Utvecklingen med att bygga riktigt högt kommer att fortsätta, spår David Malott. Skälet är de stora urbaniseringstrenderna och en starkare ekonomisk utveckling i världsdelar som Afrika och Sydamerika, som i dag inte har någon byggnad med på topp 100-listan i världen.
- Och i de delar av världen som redan i dag bygger högt finns behov av att skapa ännu tätare städer.
- Vi måste göra vårt fotavtryck mer kompakt.
- Lösningen är att bygga vertikalt.
- Framtiden är vertikal, säger han.
- Läs mer: Om det inte fanns hissar skulle det inte byggas höga hus.
- Och genom att koppla upp hissar och andra delar av huset mot internet ser David Malott stora möjligheter att förenkla transporter inom en byggnad.
Hissfärden kan beställas i förväg, hissen kan känna igen den som färdas i hissen och hjälpa till med tjänster, som att beställa taxi. David Malott, Council on Tall Buildings and Urban Habitat. Foto: Martin Adolfsson Hissystemet skulle också kunna gruppera användarna efter var de ska åka, och fördela dem till olika hissar, så att det inte blir så många stopp på vägen. – Internet of things kan göra att byggnader samverkar mer med människorna som vistas där, säger David Malott.
Visa hela svaret
Får man bo i vinterbonat fritidshus?
5 TIPS NÄR DU SKA BYGGA HUS 2022-2023
Skillnader mellan fritidshus och permanenthus Vi får ofta frågan om skillnaderna mellan och permanentboende och om våra hus kan användas året runt. Alla våra hus är vinterbonade och du kan bo i dem året runt. De senaste åren har många valt våra hus för permanentboende.
- Trots detta har vi valt att kalla våra hus för fritidshus.
- Skälet är att vi då kan utforma dem precis som våra kunder vill ha dem.
- Läs mer om att bygga fritidshus.
- Vilket hus man väljer att söka bygglov för och hur man i ett senare skede väljer att använda det är två separata frågor.
- Det är tillåtet att flytta permanent till ett hus där bygglovsansökan angav fritidshus.
Och det går såklart utmärkt att fritidsbo i ett hus som i bygglovet kallades permanenthus. Det finns skillnader i Boverkets krav på hus som ansöks som permanenthus och som fritidshus. De viktigaste är följande:
Fritidshus omfattas inte av Boverkets energikrav vilket ger större frihet att ha stora glasytor och välja det uppvärmningssätt man själv önskar. Fritidshus har färre regler om invändig utformning. Utan tillgänglighetskrav och specifika regler om hur olika funktioner ska se ut kan fritidshus ha mindre kök och badrum, fler och mindre sovrum samt större allrum i ett litet hus än vad som skulle godkännas för ett permanenthus.
Är du intresserad av att använda ett hus från Sommarnöjen som permanentboende kan du söka det som fritidshus och senare flytta in permanent. Alternativt hjälper vi dig att göra de anpassningar som krävs för att huset ska uppfylla bygglovskraven för ett permanenthus.
En detaljplan kan inte hindra att människor att flytta in permanent i sina fritidshus. I områden där kommunen vill stimulera permanentboende kan planen dock ange att nya hus ska vara permanenthus eller ge mer generösa byggrätter för permanenthus än för nya fritidshus. Om våra hus ska ansökas som permanenthus adderar vi normalt 50 mm extra isolering i golv och tak, monterar ett vattenburet uppvärmningssystem och gör en energideklaration.
Vi justerar också planlösningen vilket innebär att en del modeller får något större badrum och sovrum och bredare innerdörrar. De flesta som väljer våra hus för permanentboende väljer dock att söka bygglov för fritidshus då de föredrar flexibiliteten som det ger.
Visa hela svaret
Vad är skillnaden mellan villa och fritidshus?
Skillnad mellan fritidshus och villa – Skillnaden mellan ett fritidshus och en villa är framförallt hur huset används. Medan villor är tänka som permanenta bostäder är fritidshus och olika typer av stugor oftast tänkta att användas under kortare perioder.
Idag suddas gränserna ut mer och mer och allt fler väljer att bosätta sig i sitt fritidshus under hela, eller stora delar av, året. Det finns ingenting som hindrar att man använder sitt fritidshus som permanentbostad och många fritidshus ser ut, och fungerar, precis som en villa. Även om samma hus kan användas både som villa och fritidshus så finns det en del praktiska förutsättningar, inte minst kopplat till läget och placeringen av huset, som kan skilja sig åt.
För dig som planerar att bygga ett fritidshus kan det vara bra att tänka på följande:
El – Alla tomter och områden för fritidshus är inte anslutna till elnätet. Därför behöver du ta reda på om och vad det kostar att ansluta ditt fritidshus till elnätet. Kostnaden beror på avståndet mellan huset och närmaste anslutningspunkt samt hur stort elbehov (säkring) du behöver. Vatten och avlopp – Villaplanerade tomter har oftast kommunalt vatten och avlopp, vilket inte alltid är fallet i fritidshusområden eller på avskilda tomter i skog och mark. Om din tomt inte är ansluten till kommunens vatten och avlopp behöver du ordna enskilt avlopp och eget vatten. Uppvärmning – Ett fritidshus som enbart ska användas på sommaren kanske kan värmas upp med direktverkande el (element). Men om du planerar att också bo och värma upp huset under vintern är det bra att ha en annan uppvärmningskälla, som exempelvis luft- eller bergvärmepump. Internet och bredband – För bara några år sedan var det många som var nöjda med att koppla ner och inte ha tillgång till internet i sina fritidshus. Men behoven förändras och idag vill de allra flesta ha internetuppkoppling även i sin sommarstuga. Se över vilken täckning som finns där du planerar att bygga ditt fritidshus och vilka möjligheter det finns att ansluta till bredband i området. Husets storlek – Traditionellt är fritidshus mindre än villor, eftersom de är tänkta som tillfälliga bostäder. Ett litet fritidshus på 50-60 kvadratmeter är såklart också billigare att bygga än ett större hus. Det viktigaste är dock att utgå från dina behov och förutsättningar. Om du bygger ett fritidshus som du delar tillsammans med släkt och vänner vill ni kanske bygga ett större hus, så att alla får eget utrymme. Tänk också till på antalet sovplatser. Vad händer om någon vill ta med en extra vän eller en familj stannar över en helg? Se till så att ni har utrymme nog för era behov. Utrustning och standard – Vilken standard vill du ha i ditt fritidshus? Om du planerar att bo där i långa perioder kan det vara praktiskt med tvättmaskin. Om ditt fritidshus är i fjällen eller i närheten av sjö och hav kanske du vill ha en bastu? Ska ni bo många tillsammans kan det vara skönt med en diskmaskin. Fundera över vilken standard och vilken utrustning som är viktigast för dig – dina val påverkar både husets storlek liksom behovet av el-, vatten- och avlopp. Tomtens förutsättningar – Tomter för fritidshus kan variera mycket, så fundera igenom vilket markarbete som kommer att krävas.