Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen?

Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen
Oj oj oj vilken lastning – polisen bedömer de grova exemplen Det ska bara gå! Så verkar en del resonera när de lastar bilen vid byggvaruhuset eller åker med rivningsmaterial till återvinningen. Poliskommissarie Hans V Nilsson på trafiksektionen i Stockholm har tittat närmare på några exempel: “Inte många rätt” I Facebookgruppen, postas det en del bilder på fordon som är mer eller mindre överlastade med byggmaterial.

 • Personbilar som knäar betänkligt av för många kilon, bräder och reglar som sticker ut flera meter utan flagga och last som inte är förankrad.
 • Byggnadsarbetaren lät Hans V Nilsson, poliskommissarie på trafiksektionen i Stockholm, kika på några av bilderna.
 • Han är ganska säker på sin sak.
 • Samtliga förare till fordonen i den här artikeln skulle stoppas vid en trafikkontroll.

Flera skulle kunna få böter eller bli av med körkortet. – Det finns inte många rätt, säger Hans V Nilsson. Han påpekar dock att det kan vara svårt att se på bilder exakt hur lasten är förankrad, hur mycket den väger och hur mycket lasten sticker ut. Men ändå – bristerna är för omfattande för att kunna passera utan åtgärd vid en kontroll.

Det är förarens ansvar att lasten är surrad på ett tillförlitligt sätt och att det inte blir överlast. De som bryter mot regelverket får vanligtvis böter men vid grova förseelser sitter körkortet löst. – I vissa flagranta fall med bristande förankring där det finns en risk för att det faller av material kan det helt klart bli aktuellt med indraget körkort, säger Hans V Nilsson.

Enligt Hans V Nilsson är det inte alls ovanligt att det tappas byggmaterial vid transporter. Och det gäller såväl från vanliga personbilar där transporten är av mer privat karaktär till större yrkestransporter. – Det verkar som en del fortsätter att lasta så länge det finns utrymme.

Och de lägger på mer och mer utan att tänka på vikten. Jag tror att det handlar mycket om en kombination av okunskap och att folk chansar på att det inte ska bli upptäckta. Vad gäller då för att lasta rätt? Jo grunden är att lasten inte ska kunna röra sig. Den måste alltså vara väl förankrad och det får inte finnas någon risk att något ramlar av.

När lasten sticker ut mer än en meter bakom bilen ska den vara tydligt utmärkt. Med en vimpel eller om det är mörkt med reflexer och en lykta med rött ljus. Samma sak gäller framåt men där ska markeringen vara vit. Det får inte hänga något löst utanför fordonen som fladdrar i vinden. Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen Poliskommissarie Hans V Nilsson: “Skulle man hitta den där bilen på stan skulle den stoppas direkt. Det skulle nog ramla av en del rivningsvirke på vägen.” Poliskommissarie Hans V Nilsson: “Här hänger lasten utmed sidan och det verkar som att spännbandet går in på översidan av dörren. De ser ut som att hela lasten kan komma i gungning då det inte ser ut att vara något stopp framåt. Den där lastningen skulle jag nog ha synpunkter på vid en kontroll”. Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen Poliskommissarie Hans V Nilsson: “Ser väldigt tungt ut och det ser ut som virket bara sitter fast i bakluckan. Hela paketet kan komma i rörelse. Sedan ska det vara en flagga för utsticket.” Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen Poliskommissarie Hans V Nilsson: “På den här vita pickupen skulle jag vid en kontroll ha synpunkter på lastförankringen. Det enda som verkar finnas är det där tunna bandet som sitter i kroken. Sedan kan man fundera på det finns någon flagga i slutet även här.” Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen Poliskommissarie Hans V Nilsson: “Räkna gipsskivorna och så är det nog spånplattor därunder så har nog den här personen kommit över vikten för länge sedan. Sedan verkar det inte gå att stänga bakluckan och då blir det svårt att förankra lasten bakåt. Speciellt då spånskivor brukar vara ganska glatta och glida av lätt. Så här är det problem med både vikten och förstängningen. Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen Poliskommissarie Hans V Nilsson: “Jag kan inte se någon tydlig lastförankring och osäker på om den är tillräcklig. Sedan är svårt att veta hur långt växthuset sticker ut åt sidorna men det ser tveksamt ut. Släpet ser lite smalt ut i förhållande till lasten.
Visa hela svaret

Hur mycket får last sticka ut bakom bilen?

Regler för lastens/fordonets längd –

Med lasten inräknad får fordonets totala längd inte överskrida 24 meter. Detta gäller även med tillkopplad släpvagn. Undantag: Om vissa krav uppnås får totala längden vara 25,25 meter. All last som skjuter ut framför bilen ska markeras. Undantag: Lasten behöver inte markeras om den syns tydligt av andra trafikanter och inte skjuter ut mer än en meter framåt. All last som skjuter ut mer än en meter bakåt ska markeras. Last som skjuter ut framför fordonet eller mer än en meter bakom fordonet markeras i dagsljus med rödgula flaggor. I mörker ska lasten märkas med rött ljus och röda reflexer bakåt och vitt ljus och vita reflexer framåt.

Visa hela svaret

Hur långt får last sticka ut från sidan?

Lång odelbar last Ett villkor är att lasten inte får skjuta ut framför fordonståget eller mer än 5,0 meter bakom centrum av den bakersta axeln.
Visa hela svaret

You might be interested:  Lån För Att Bygga Nytt Hus?

Hur långt får brädor sticka ut från släpet?

MARKERA UTSTICKANDE LAST – Last som sticker ut mer än 1 m baktill ska markeras med flagga (eller tygbit) och, i mörker, med röda reflexer och lykta som visar rött ljus bakåt. (Reflexerna lågt placerade för att återkasta skenet från andra fordons halvljus.) Utskjutande last framtill märks med flagga i dagsljus och i mörker med vit lykta och vita reflexer.
Visa hela svaret

Får last skjuta ut i sidled utanför bilen?

På bredden/i sidled –

Lasten får max skjuta ut 20 cm i sidled. Totalbredden får max vara 260 cm (2,6 m).

Visa hela svaret

Hur mycket får sticka ut?

Hur mycket får last sticka ut i sidled? | iKörkort.nu Hur mycket får last sticka ut i sidled? Så länge den totala bredden på bilen och lasten inte överstiger 260 centimeter så får lasten sticka ut högst 20 centimeter i sidled på vardera sida. Om du kör en bil som är 180 centimeter bred så får eventuell last alltså sticka ut 20 centimeter åt höger och 20 centimeter åt vänster. : Hur mycket får last sticka ut i sidled? | iKörkort.nu
Visa hela svaret

Hur långt får lastens yttersta del sticka ut bakom fordonet innan det måste vara tydligt utmärkt?

Vilka regler gäller för utskjutande last? Vilka regler gäller för utskjutande last? Last som skjuter ut mer än 1 meter bakåt ska alltid märkas ut. Last som inte syns tydligt och skjuter ut framåt ska alltid märkas ut. Last som syns tydligt måste bara märkas ut om den skjuter ut mer än 1 meter framåt,
Visa hela svaret

Hur mycket får backspeglar sticka ut?

I sidled. Backspeglarna sticker ut ca 20 centimeter från bilen. Man vill inte riskera att lasten sticker ut mer än backspeglarna.
Visa hela svaret

Är det lagligt att köra med öppen baklucka?

Ja, alla dörrarna måste man kunna öppna antingen från insidan eller från utsidan. Detta gäller dock inte för bakluckan, men vi måste kontrollera att det finns en varningstriangel så ta gärna fram den innan besiktningen.
Visa hela svaret

Vilket avstånd ska man hålla om man kör i 90 km h?

Om du kör i 90 km / h, och det är bra väglag, ska du hålla ett avstånd på minst 90 meter. En bra tumregel är att hålla minst samma avstånd i meter som hastighet i km / h, så vid 50 km / h, ska du ha minst 50 m till fordonet framför dig. Läs mer om avståndsbedömning.
Visa hela svaret

Hur mycket trall kan man ta på ett släp?

Panel

Bredd på panelen Antal löpmeter/kvadratmeter
95 mm 11,36 lpm
120 mm 9,09 lpm
128 mm 7,81 lpm
145 mm 7,40 lpm

Visa hela svaret

Hur långt får släpet vara?

Vad är maximal tillåten längd bil och släpvagn? – Den totala längden (bil + släp) får maximalt vara 24 meter, Det finns dock ett undantag – om både bilen och släpvagnen har ABS-bromsar så får längden vara maximalt 25,25 meter.
Visa hela svaret

Hur surrar man en bil på trailer?

När ett fordon ska transporteras på ett släp är det viktigt att fordonet säkras på rätt sätt. Det krävs fyra hjulspännare – en för varje hjul – och de ska spännas riktigt hårt med spännöglan så nära mitten av hjulet som möjligt. I denna videoguide visar vi steg för steg hur lastning och säkring går till.

 • I videon säkrar Göran en Renault Trafic skåpbil med hjälp av hjulspännare från Trailerimport.
 • På större fordon som har högre tyngdpunkt och oftast mer fjädring än en vanlig personbil kan man även fästa en hjulspännare i bilens bogseringsögla.
 • Detta görs för att det inte ska bli för mycket rörelse på/med släpet vilket ger en stadigare och säkrare väghållning.

Kör försiktigt!
Visa hela svaret

Får last skjuta ut 100 cm bakom bilen?

Oj oj oj vilken lastning – polisen bedömer de grova exemplen Det ska bara gå! Så verkar en del resonera när de lastar bilen vid byggvaruhuset eller åker med rivningsmaterial till återvinningen. Poliskommissarie Hans V Nilsson på trafiksektionen i Stockholm har tittat närmare på några exempel: “Inte många rätt” I Facebookgruppen, postas det en del bilder på fordon som är mer eller mindre överlastade med byggmaterial.

Personbilar som knäar betänkligt av för många kilon, bräder och reglar som sticker ut flera meter utan flagga och last som inte är förankrad. Byggnadsarbetaren lät Hans V Nilsson, poliskommissarie på trafiksektionen i Stockholm, kika på några av bilderna. Han är ganska säker på sin sak. Samtliga förare till fordonen i den här artikeln skulle stoppas vid en trafikkontroll.

Flera skulle kunna få böter eller bli av med körkortet. – Det finns inte många rätt, säger Hans V Nilsson. Han påpekar dock att det kan vara svårt att se på bilder exakt hur lasten är förankrad, hur mycket den väger och hur mycket lasten sticker ut. Men ändå – bristerna är för omfattande för att kunna passera utan åtgärd vid en kontroll.

Det är förarens ansvar att lasten är surrad på ett tillförlitligt sätt och att det inte blir överlast. De som bryter mot regelverket får vanligtvis böter men vid grova förseelser sitter körkortet löst. – I vissa flagranta fall med bristande förankring där det finns en risk för att det faller av material kan det helt klart bli aktuellt med indraget körkort, säger Hans V Nilsson.

Enligt Hans V Nilsson är det inte alls ovanligt att det tappas byggmaterial vid transporter. Och det gäller såväl från vanliga personbilar där transporten är av mer privat karaktär till större yrkestransporter. – Det verkar som en del fortsätter att lasta så länge det finns utrymme.

Och de lägger på mer och mer utan att tänka på vikten. Jag tror att det handlar mycket om en kombination av okunskap och att folk chansar på att det inte ska bli upptäckta. Vad gäller då för att lasta rätt? Jo grunden är att lasten inte ska kunna röra sig. Den måste alltså vara väl förankrad och det får inte finnas någon risk att något ramlar av.

När lasten sticker ut mer än en meter bakom bilen ska den vara tydligt utmärkt. Med en vimpel eller om det är mörkt med reflexer och en lykta med rött ljus. Samma sak gäller framåt men där ska markeringen vara vit. Det får inte hänga något löst utanför fordonen som fladdrar i vinden. Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen Poliskommissarie Hans V Nilsson: “Skulle man hitta den där bilen på stan skulle den stoppas direkt. Det skulle nog ramla av en del rivningsvirke på vägen.” Poliskommissarie Hans V Nilsson: “Här hänger lasten utmed sidan och det verkar som att spännbandet går in på översidan av dörren. De ser ut som att hela lasten kan komma i gungning då det inte ser ut att vara något stopp framåt. Den där lastningen skulle jag nog ha synpunkter på vid en kontroll”. Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen Poliskommissarie Hans V Nilsson: “Ser väldigt tungt ut och det ser ut som virket bara sitter fast i bakluckan. Hela paketet kan komma i rörelse. Sedan ska det vara en flagga för utsticket.” Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen Poliskommissarie Hans V Nilsson: “På den här vita pickupen skulle jag vid en kontroll ha synpunkter på lastförankringen. Det enda som verkar finnas är det där tunna bandet som sitter i kroken. Sedan kan man fundera på det finns någon flagga i slutet även här.” Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen Poliskommissarie Hans V Nilsson: “Räkna gipsskivorna och så är det nog spånplattor därunder så har nog den här personen kommit över vikten för länge sedan. Sedan verkar det inte gå att stänga bakluckan och då blir det svårt att förankra lasten bakåt. Speciellt då spånskivor brukar vara ganska glatta och glida av lätt. Så här är det problem med både vikten och förstängningen. Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen Poliskommissarie Hans V Nilsson: “Jag kan inte se någon tydlig lastförankring och osäker på om den är tillräcklig. Sedan är svårt att veta hur långt växthuset sticker ut åt sidorna men det ser tveksamt ut. Släpet ser lite smalt ut i förhållande till lasten.
Visa hela svaret

You might be interested:  Bygga En Pergola Steg För Steg?

Vad händer om vätskenivån sjunker under strecket?

NIVÅER, FILTER Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen

 •  Kylvätska
 • Med stillastående motor och på plan mark ska vätskenivån när motorn är kall ligga mellan markeringarna “MINI” och “MAXI” på kylarvätskebehållaren 1,
 • Fyll på vätska när motorn är kall innan nivån når märkningen MINI.
 • Nivåkontroll
 • Kontrollera kylvätskenivån regelbundet (motorn kan skadas allvarligt om kylvätska saknas).
 • Använd endast godkänd vätska som garanterar:
 • – frostskydd;
 • – skydd mot rost i kylsystemet.
 • Bytesintervall
 • Se serviceprogrammet i underhållshäftet.

Vid arbete under motorhuven, se till att vindrutetorkarreglaget är i stoppläget. Risk för allvarliga skador. Sjunker nivån onormalt snabbt eller ofta, kontakta din märkesrepresentant. Ta aldrig av locket på expansionskärlet när motorn är varm. Risk för allvarliga brännskador. Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen

 1.  Bromsvätska
 2. Bromsvätskan ska kontrolleras ofta, och särskilt om du märker den minsta försämring av bromsarnas effektivitet.
 3. Nivåkontrollen görs med stillastående motor på plant underlag.
 4. Nivåkontroll 2
 5. Bromsvätskenivån sjunker normalt vid användning, men den får aldrig underskrida markeringen ” MINI “.
 6. Om du vill kontrollera hur slitna bromsskivorna och bromstrummorna är ska du använda kontrolldokumentet som finns hos din märkesrepresentant eller på tillverkarens webbplats.
 7. Påfyllning
 8. Varje ingrepp på bromssystemets hydraulkrets måste åtföljas av bromsvätskebyte utfört av en specialist.
 9. Använd endast vätska (i förseglad dunk) som rekommenderas av vår tekniska avdelning.
 10. Bytesintervall
 11. Se serviceprogrammet i underhållshäftet.

Sjunker nivån onormalt snabbt eller ofta, kontakta din märkesrepresentant. Var försiktig vid åtgärder i närheten av motorn eftersom denna kan vara varm. Dessutom kan kupéfläkten sättas igång när som helst.  -kontrollampan i motorrummet påminner om detta. Risk för allvarliga skador. Hur Långt Får Brädor Sticka Ut Från Bilen  Spolvätskebehållare Påfyllning Med stillastående motor, öppna locket 3, Fyll på tills du ser vätskan och sätt på locket igen. Anm.: kontrollera vätskenivån i behållaren regelbundet och fyll på innan du ger dig ut och kör. Vätska Rengöringsmedel. På vintern ska man använda frostskyddsvätska.

Använd produkter som rekommenderas av en märkesrepresentant. Anm.: Använd inte rent vatten (risk för skador på urluftningspumpen och kalkavlagringar på pumpen och munstyckena). Spolarmunstycken För att justera höjden på vindrutespolarmunstyckena, vänd dig till en märkesrepresentant. FILTER Byte av filterelement (luftfilter, kupéfilter, dieselfilter etc.) ingår i din bils underhåll.

Bytesintervall för filterinsatser: Se serviceprogrammet i underhållshäftet. Vid arbete under motorhuven, se till att vindrutetorkarreglaget är i stoppläget. Risk för allvarliga skador. Var försiktig vid åtgärder i närheten av motorn eftersom denna kan vara varm.
Visa hela svaret

Hur långt får det sticka ut bakom släpvagn?

Lastning av släpvagn – överskridningar, mått och markeringar – En släpvagn skall lastas så att lasten inte kan orsaka olägenhet för den övriga trafiken, skada egendom eller falla ned på vägen. I praktiken ska allt löst gods bindas fast och eventuell dammande last ska täckas.

 • Släpvagnens last får inte i sidled sträcka sig över släpvagnens sidor eller det område som är avsett som lastutrymme, till exempel botten av en släpvagn utan kanter.
 • Begränsningen tillämpas inte på transport av båt.
 • Vid transport av en båt som är bredare än den bredd som allmänt tillåts på väg tillämpas,

Specialtransport är möjlig med en släpvagn till en personbil om släpvagnen är minst 2,50 meter bred. Lasten får inom den tillåtna längden på väg för fordonet eller fordonskombinationen sträcka sig högst en meter framför fordonet och högst två meter bakom fordonet räknat från fordonets yttersta del.

En överskridning bakom fordonet på en meter eller mer ska dock märkas med en röd eller rödgul flagga. Vid mörker eller skymning ska röd belysning och en röd reflex användas bakom en lång last. På motsvarande sätt ska all överskridning framför fordonet märkas med en flagga och vid mörker eller skymning med vitt ljus och vit reflex.

Det viktigaste när lasten överskrids är att den inte på något sätt får påverka fordonskombinationens svängningsegenskaper eller orsaka olägenhet för den övriga trafiken. I praktiken begränsas en överskridning av lasten framför en släpvagn av dragbilens stötfångare och andra konstruktioner.
Visa hela svaret

Är snabb att sticka?

Värm upp händerna och dig själv – Stickning är ingen hastighetstävling, men väl en sport. Jaja: handarbete. Bete dig ändå som den atlet du är och skaka loss axlarna och sänk dem. Värm och mjuka upp fingrarna med lite handgympa och stretch innan du sätter igång att sticka.
Visa hela svaret

Hur brett får en bil vara?

Tillåten bredd – På gator och allmänna vägar får fordonsbredden inklusive last vara högst 260 cm. Lasten får skjuta ut högst 20 cm utanför fordonet. Om lasten är odelbar, till exempel en båt, får bredden vara upp till 310 cm, förutsatt att ekipaget är utmärkt enligt Transportstyrelsens föreskrifter 2010:141. Om lasten är bredare krävs dispens som du kan ansöka om hos,
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kostade Det Att Bygga Tower Bridge?

Hur många kilo klarar ett spännband?

Hur mycket vikt måste lastsäkringen tåla på en lastad släpvagn? Hur mycket vikt måste lastsäkringen tåla på en lastad släpvagn? Lastsäkringen (exempelvis spännband och plankor) måste minst tåla 80 % av lastvikten framåt och halva lastvikten bakåt och i sidled, : Hur mycket vikt måste lastsäkringen tåla på en lastad släpvagn?
Visa hela svaret

Hur långt ska ett fordon vara för att det krävs styrbara axlar?

33 Undantag för fordon eller fordonståg som är längre än 30,0 meter, lasten inräknad, bör förenas med villkor enligt 34–42. Styrbara axlar 34 Minst en av släpvagnens axlar ska vara styrbar.35 En varningsbil ska utom tättbebyggt område föras cirka 200 meter bakom den långa transporten.
Visa hela svaret

Vilket är det minsta avståndet som krävs mellan sista axeln på lastbilen och den första axeln på släpfordonet på BK 1 väg?

Vid färd på vägar med bärighetsklass 1 och 4 ska avståndet mellan de markerade axlarna i bilden nedan vara minst 3 meter. Vid färd på vägar med bärighetsklass 2 och 3 ska avståndet mellan de markerade axlarna i bilden nedan vara minst 4 meter.
Visa hela svaret

Vad gäller när man kör med passagerare?

Antalet passagerare – Fler passagerare får inte tas med i en bil än den är registrerad för. Passagerare ska färdas på de platser som är avsedda för passagerare. Undantag från regeln gäller i vissa fall:

Ytterligare passagerare som är barn får tas med i en bil om barnet färdas på en plats som är utrustad med en särskild skyddsanordning för barn. Skyddsanordningen ska vara typgodkänd, rätt installerad och användas på avsett sätt. Ytterligare passagerare får tas med i en bil med skåpkarosseri och bostadsinredning som hör till fordonsslaget lastbil, om bilen tagits i bruk före den 1 maj 2006. Passagerare måste färdas på ett annat lämpligt fast monterat säte. Vid kortare färd i samband med anordnad kortege, uppvisning eller motsvarande får ytterligare passagerare tas med i en personbil som framförs med en hastighet av högst 20 kilometer i timmen. Dessa passagerare måste färdas på ett lämpligt fast monterat säte. Ytterligare passagerare får färdas i en personbil en kortare sträcka i en anordnad kortege, uppvisning eller motsvarande, De ytterligare passagerare som tas med måste färdas på ett lämpligt fast monterat säte och fordonet får inte föras med en högre hastighet än 20 kilometer i timmen.

Visa hela svaret

Hur mycket ska en lastsäkring tåla?

Roger Berger drillar yrkesförare i lastsäkring för STR:s räkning. Kursen han håller är en del i den obligatoriska YKB-utbildningen. – På mina sju år är det ingen som vetat hur man räknar ut hur många spännband det behövs för att säkra en viss lastvikt.

 1. Grundkravet på lastsäkring är att den ska tåla hela lastens vikt framåt och hälften av vikten bakåt och åt sidorna.
 2. För att lösa detta behöver man – förutom lastens vikt – bland annat känna till både spännbandens och fästöglornas hållfasthet plus faktorer som styrs av friktion, bromskraft och tyngdpunkt.

– Det är många parametrar och inte helt lätt att räkna ut. Tack och lov finns det en väldigt bra lathund och det är framför allt den jag lär kursdeltagarna att använda, säger Roger Berger.
Visa hela svaret

När måste man markera last som skjuter ut bakåt?

Allmänt –

Kolla ditt körkort! Behörighet B räcker för att köra personbil och lätt lastbil med lätt släpfordon, där totalvikten på fordonskombinationen är högst 3 500 kg. Den utökade B-behörigheten ger rätt att köra fordonskombinationer där bilens och släpvagnens sammanlagda totalvikt är högst 4 250 kg. Om fordonskombinationen är tyngre än så krävs behörighet BE. Tänk även på bilens tekniska begränsningar! Läs gärna mer i foldern, Glöm inte markera utstickande last med exempelvis en röd vimpel. Om du kör i mörker ska utstickande last märkas ut med ljus och reflexer – vitt framåt och rött bakåt. Placera lastens tyngdpunkt så lågt och nära bilens mitt som möjligt. Var noga med släpkärrans kultryck så att inte bilen eller kärran lyfter sig. Ha gärna en reflexväst i bilen, om du behöver stanna på vägrenen och gå ut för att kontrollera lasten.

Hade du nytta av informationen på den här sidan? Tack för att du lämnade ett omdöme! Senast ändrad Senast uppdaterad: 2013-02-14, kl 11:22 : Lastsäkring – Transportstyrelsen
Visa hela svaret

Hur många kilo klarar ett spännband?

Hur mycket vikt måste lastsäkringen tåla på en lastad släpvagn? Hur mycket vikt måste lastsäkringen tåla på en lastad släpvagn? Lastsäkringen (exempelvis spännband och plankor) måste minst tåla 80 % av lastvikten framåt och halva lastvikten bakåt och i sidled, : Hur mycket vikt måste lastsäkringen tåla på en lastad släpvagn?
Visa hela svaret

Är det lagligt att köra med öppen baklucka?

Placera lasten nära golvet och långt in i bilen, t ex bakom eller under stolarna, Placera alltid tunga föremål nära golvet. I bagageutrymmet skall du lägga alla tunga föremål mot baksidan på ryggstödet och spänna fast om möjligt. Om bilen är tungt lastad måste du även vara beredd på att bilens köregenskaper förändras,

Bromssträckan blir längre och du riskerar att få sladd vid en undanmanöver. Lasten får inte -Skymma registreringsskylten eller lamporna -Skapa dammbildning för bakomvarande trafik (täck över om du kör med grus i släpet) -Skymma sikten för föraren så att det blir svårare att manövrera Passagerare räknas som last,

Bilen får inte lastas med mer än en viss vikt (maxlasten), Om bakluckan är öppen riskerar du att avgaser tränger in i kupén, För att motverka detta kan du köra med stängda sidorutor och kupéfläkten på högsta varv. Det finns en gräns för hur mycket du får lasta på bilens tak,

 • I bilens instruktionsbok kan du läsa om hur mycket du maximalt får lasta på taket.
 • Lasten får inte skjuta ut mer 20cm åt sidorna Last som skjuter ut mer än 1 meter bakåt måste markeras Väl synlig last som skjuter ut framåt måste markeras om den skjuter ut mer än 1 meter.
 • Last som inte är väl synlig för övriga trafikanter måste alltid märkas ut.

I dagsljus markerar du lasten med en flagga, I mörker markerar du lasten med reflexer och ljus, Bilens totala bredd inklusive last får aldrig överstiga 260 centimeter. Den maximala längden för fordon med last är 24 meter, Undantag : Om både dragbilen och släpvagnen är utrustade med ABS-bromsar får längden uppgå till 25,25 meter.
Visa hela svaret