Hur Mycket Protein Ska Man Äta För Att Bygga Muskler?

Hur Mycket Protein Ska Man Äta För Att Bygga Muskler
Kort sammanfattning:

 • När du styrketränar ökar ditt proteinbehov på kort sikt för att reparera kroppen efter träningen, och på lång sikt för att bibehålla din ökade muskelmassa.
 • Samma träningsprogram kan ge större muskeltillväxt och styrkeökningar om du äter lite mer protein.
 • Den minsta mängd de flesta icke-tränande personer behöver för att inte tappa muskelmassa är 0,8 g protein/kg/dag.
 • De Nordiska Näringsrekommendationerna för icke-tränande personer är ungefär 0,8– 1,6 g/kg.
 • För styrketränande personer som vill öka sin muskelmassa och styrka rekommenderas ett intag om minst 1,4–2,2 g/kg.
 • Vid kaloriunderskott ökar proteinbehovet och du kan motverka muskelförlust genom att öka proteinintaget med ytterligare cirka 0,5 g/kg.
 • Det finns ingen känd övre gräns där proteinintaget blir farligt högt för friska personer, givet att det inte medför att du äter för lite av andra näringsämnen. Samtidigt finns det inga direkta ytterligare fördelar med att gå högre i proteinintag än siffrorna nämnda ovan samt i inlägget.

Protein används för att bygga upp det mesta i våra kroppar: hår, hud, skelett, hormoner, blod, och inte minst muskler. Idag är det fastställt bortom allt tvivel att samma träningsprogram kan ge dig större muskeltillväxt och större styrkeökningar om du äter lite mer protein.
Visa hela svaret

Hur får man i sig 100 g protein per dag?

Listor över proteinrika livsmedel – Här nedan hittar du listor över bra proteinkällor, från olika typer av livsmedel. Observera att proteininnehållet kan variera mellan till exempel olika delar hos ett djur, eller olika märken av produkter, men jag har försökt välja det mest representativa värdet, med näringsinformation från livsmedelsdatabasen (4).

 1. Tonfisk: 23 g
 2. Kyckling: 22 g
 3. Nötkött: 22 g
 4. Makrill: 20 g
 5. Fläskkött: 19 g
 6. Blandfärs: 19 g
 7. Nötfärs: 19 g
 8. Lax: 18 g
 9. Torsk: 18 g
 10. Ägg: 12 g

Vegetariska proteinkällor (per 100 g): Avser torkade varor.

 1. Sojabönor: 34 g
 2. Linser (gröna/röda): 24 g
 3. Bönor (kidney/vita/bruna): 22 g
 4. Ärter (gula/gröna): 22 g
 5. Kikärter: 21 g
 6. Quinoa: 14 g
 7. Quorn: 14 g
 8. Pasta: 13 g
 9. Havregryn: 13 g
 10. Bovete: 11 g

Proteinkällor från nötter och frön (per 100 g):

 1. Jordnötter: 26 g
 2. Pumpafrö: 25 g
 3. Solrosfrö: 23 g
 4. Jordnötssmör: 23 g
 5. Chiafrö: 21 g
 6. Mandel: 20 g
 7. Linfrö: 18 g
 8. Cashewnötter: 15 g
 9. Valnötter: 13 g
 10. Hasselnötter: 13 g

Proteinkällor från mejerier (per 100 g):

 1. Parmesanost, 30 % fett: 42 g
 2. Hushållsost, 17 % fett: 31 g
 3. Hushållsost, 28 % fett: 27 g
 4. Kvarg: 12 g
 5. Keso, 4 % fett: 12 g
 6. Mjölk: 3,5 g
 7. Fil/yoghurt: 3,4 g

Till sist finns det förstås även proteinpulver som kan vara till god hjälp för att öka proteinintaget. Här nedan är några olika exempel. Whey- och Gourmet-proteinerna utvinns från mjölk, och Soy Pro kommer från sojabönor. Proteinpulver (per 100 g): (Listade utan inbördes ordning, eftersom de kan fylla olika behov)

 • Whey-80 ( mest prisvärt – rekommenderas ): 76 g
 • Whey-100 (låg laktoshalt): 85 g
 • Gourmet Pro (godast): 78 g
 • Soy Pro (vegetariskt): 70 g

Visa hela svaret

Hur mycket protein ska man äta om dagen om man tränar?

Räkna ut hur mycket protein du behöver – Beroende på hur mycket du tränar eller hur ditt liv ser ut i allmänhet kan det vara svårt att räkna ut EXAKT hur mycket protein just du behöver. Saker som också kan påverka ditt proteinintag är exempelvis om du vill öka i muskelmassa, gå ner i vikt men ändå bevara muskler, om du är överviktig eller underviktigt etc. Är man intresserad av att veta specifika mått för sin kropp så kan man ta hjälp av en kostrådgivare. Det finns några utgångspunkter man kan hålla sig till. För att räkna ut ditt dagliga proteinintag kan man ta -> 1,0 – 2,0 gram protein per kilogram kroppsvikt, För en person som tränar regelsbundet kan man ta mellan -> 1,4 – 2,0 gram protein per kilogram kroppsvikt. För en person som inte är lika aktiv räcker det att ta -> 1 gram protein per kilogram kroppsvikt. Exempel: Stina tränar 3-4 gånger i veckan och väger 60kg,60 x 1,5 = 90. Stina bör äta cirka 90 gram protein om dagen.
Visa hela svaret

Hur mycket protein ska jag äta?

Medianbehovet för protein är 0,66 gram per kg kroppsvikt och dag, och rekommendationen är 0,83 gram. De som teoretiskt sett skulle behöva mest protein är kroppsbyggare, men en översiktsartikel anger att mer än 1,6 gram per kg kroppsvikt per dag inte gör någon nytta.
Visa hela svaret

Vad händer om man får i sig för mycket protein?

Vanlig kost ger tillräckligt med protein Av Krista Korpela-Kosonen • Allsidig kost innehåller i normala fall tillräckligt med protein. Man behöver inte överdriva andelen protein i maten. Stort proteinintag under lång tid belastar njurarna och stör kroppens insulinmetabolism.

De senaste åren har kvarg, yoghurt och drycker med extra mycket protein blivit mycket populära och konsumtionen har ökat rekordartat. Marja Mutanen, professor i näringsfysiologi på Helsingfors universitet, tror att populariteten åtminstone delvis kan förklaras med att reklam och medier har skapat en bild av att proteinrika produkter ger hälsa, välbefinnande, energi och uthållighet.

– Det existerar inget fysiologiskt behov av att använda proteinprodukter och man behöver inte oroa sig för att få i sig för lite protein. Normalt innehåller varierad vanlig kost tillräckligt med protein, om man äter tillräckligt mycket i relation till förbrukningen.

 • Allsidig kost tillgodoser också proteinbehovet hos fysiskt aktiva, friska vuxna.
 • Det ser det ökade energibehovet vid fysisk aktivitet till.
 • Både energiintaget och proteinintaget ökar när en fysiskt aktiv människa äter tillräckligt mycket av vanlig mat.
 • Marja Mutanen vill inte rekommendera regelbunden användning av proteinrika produkter under normala förhållanden, och framför allt inte till småbarn.

Omfattande internationella befolkningsstudier tyder nämligen på att stort proteinintag i tidig barndom ökar risken för övervikt och kan öka risken för att få bland annat typ 2-diabetes. Mer protein till äldre Äldre behöver mer protein än andra, och det är relativt vanligt att äldre människor får i sig för lite protein.

Proteinbehovet ökar i synnerhet vid kroniska sjukdomar eftersom en sjuk kropp behöver mer protein än en frisk. Tack vare proteinet kan man behålla muskelmassa och mineralmassa i skelettet. – Om man vill försäkra sig om att kroppen inte använder proteinet som energi, är det viktigt att äldre människor får i sig fett och kolhydrater för att tillgodose energibehovet.

Ibland kan man tumma på hälsokraven. A och O är att man har aptit och äter tillräckligt mycket, säger Marja Mutanen. Äldre människor kan gärna inta mat och drycker som innehåller protein till varje måltid för att få i sig de viktiga aminosyrorna under hela dagen.

 1. Proteinkvarg och proteindrycker kan vara ett sätt att höja proteinintaget, men vanlig mjölk och surmjölk har samma funktion om de intas till alla måltider och mellanmål.
 2. Till kvällsmålet är det bra att hellre kombinera en ostsmörgås med ett glas mjölk än med en kopp te, ger hon som exempel.
 3. Överskott blir energi Enligt näringsrekommendationerna ska proteinintaget hos vuxna och barn över två år stå för 10–20 procent av det dagliga energibehovet.
You might be interested:  Hur Ser Mögel Ut På Trä?

Personer över 65 år ska äta en aning mer proteiner, 15–20 procent av energibehovet. Kosten innehåller mycket protein om den står för 25 procent eller ännu mer av det dagliga energiintaget eller om intaget är mer än 1,5 gram per kilo kroppsvikt. En person som väger 80 kilo ska alltså få i sig 120 gram protein om dagen.

Får man i sig för mycket protein, omvandlas det inte direkt till muskelmassa. I stället använder kroppen de överflödiga aminosyrorna till energi eller omvandlar dem till glukos och fett. Kan belasta njurarna Kroppen har begränsad kapacitet att anpassa sig till ett stort proteinintag. Det är till skada för kroppen att inta för mycket protein under en lång tid.

Det belastar framför allt njurarna eftersom protein innehåller kväve och överskottskvävet utsöndras i urinen via njurarna. Extra skadligt är det att äta för mycket protein om man redan har något fel i njurfunktionen. Stort proteinintag stör sockeromsättningen.

Det gör att insulinutsöndringen ökar samtidigt som insulinets effekt i vävnaderna minskar. I vissa studier har stort proteinintag kopplats till ökad risk för att få typ 2-diabetes. – Risken kan förklaras med sambandet mellan proteinintag och insulinmetabolism, förklarar Mutanen. Större intag av växtprotei Kost med stora mängder animaliskt protein förefaller att vara ogynnsammare för hälsan än kost med stora mängder vegetabiliskt protein, visar undersökningar.

Animaliskt protein finns i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter, medan vegetabiliskt protein kommer från baljväxter, nötter, frön och fullkornsspannmål. Animaliskt protein tillgodoser behovet av alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. Normalt ger också vegetarisk kost tillräckligt med aminosyror om den innehåller flera olika typer av vegetabiliskt protein, till exempel bönor och spannmål, samtidigt.
Visa hela svaret

Hur mycket protein i 1 dl havregryn?

En portion havregryn (kokt på 1 dl havregryn ) ger 23 gram kolhydrater (varav hela 4 gram är fibrer), 5 gram protein och 3 gram fett.
Visa hela svaret

Hur mycket protein per dag 60 kg?

Fysiskt aktiva kvinnor – I studien, som han gjort tillsammans med sin kollega Andreas Nilsson, ingick över 100 kvinnor mellan 65 och 70 år. – Kvinnorna i studien var en fysiskt aktiv grupp som motionerade minst 30 minuter om dagen. Frågan var vilken skillnad proteinintaget då kan göra på muskelmassa och funktionsförmåga, säger Fawzi Kadi.

I studien mättes muskelmassa, fysisk funktionsförmåga, och hur proteinrik mat kvinnorna åt. För att behålla muskelmassan räcker det att äta 0,8 gram protein per kilogram du väger. Det betyder att en kvinna som väger 70 kg behöver äta 56 gram protein per dag. Men för att främja fysisk funktion krävs 1,1 gram protein per kilogram du väger.

En kvinna som väger 70 kg behöver då äta 77 gram protein per dag.
Visa hela svaret

Hur får man i sig 150g protein?

Vegetarianer och veganer – oroa er inte! – Vegetarianer och veganer behöver inte vara oroliga för att få för lite men bör tänka på att få proteiner från olika livsmedel. Det låter krångligt men kan vara så enkelt som att äta en bit bröd till böngrytan.
Visa hela svaret

Kan man bygga muskler utan protein?

Vad är protein? – Protein är din kropps byggmaterial! Alla celler i din kropp är beroende av protein för att fungera som de ska. Dina organ och dina muskler bryts hela tiden ned, och för att reparera och bygga upp sig igen, behöver de protein. Utan protein får du inga resultat i form av större och starkare muskler av din styrketräning,
Visa hela svaret

Hur mycket protein efter gym?

Oavsett om du tränar för kondition, för att bygga muskler eller för att bränna fett finns det många anledningar till att äta direkt efter ett träningspass. Under tiden du tränar och från några timmar upp till ett par dygn efteråt är kroppen inställd på nedbrytning, vilket bland annat ger dig nedsatt immunförsvar och hämmar muskeltillväxten.

För att träningen ska få önskad effekt behöver du få denna nedbrytningsprocess att avstanna och aktivera återhämtningsfasen så snabbt som möjligt. Det gör du lättast genom att äta direkt efter träningen, helst inom 20-30 minuter efter passet. Så ta för vana att alltid ha med dig ett mindre återhämtningsmål till gymmet, så att du inte behöver vänta tills du kommer hem med att äta.

Direkt efter träningen är kroppens insulinkänslighet extra hög och musklerna har lättare att ta till sig glukos. Denna effekt avtar emellertid efter någon timme, så det gäller att utnyttja tillfället att fylla på glykogenlagren. Den ökade glykogenhalten gör att muskelcellerna kan binda mer vätska vilket är positivt både för muskeluppbyggnaden och omsättningen av proteiner.

Samtidigt får musklerna mer energi, vilket du har nytta av vid nästa träningspass. Att äta direkt efter träningen gynnar därmed inte bara återhämtningen och muskeltillväxten utan gör också att du både mår och presterar bättre i det långa loppet. Det viktigaste efter träningen är att fylla på med proteiner och kolhydrater.

Hur mycket du ska äta beror lite på vad och hur intensivt du har tränat. Vid styrketräning behöver du exempelvis inte fullt lika mycket kolhydrater som vid konditionsträning och vice versa. Men räkna med att du behöver runt 10-20 gram protein och 1-1,2 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt.

Ett bra återhämtningsmål kan exempelvis bestå av kvarg eller yoghurt och en banan, eller grovt bröd med skinka. Har du styrketränat kan det även funka bra med en proteindrink. Se också till att få i dig ordentligt med vätska efter träningspasset. Har du tränat väldigt hårt eller länge och svettats mycket, kan du med fördel dricka en sportdryck för att återställa natriumbalansen i kroppen.

När du sedan kommer hem, helst inom två timmar efter träningen, behöver du äta ett ordentligt mål mat med alla näringsämnen – gärna upplagt enligt tallriksmodellen.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Snabbt Färdas Ljud I Trä?

Är 24g protein mycket?

Hur mycket protein behöver man per dag – Hur mycket protein din kropp behöver varierar självklart beroende på dina förutsättningar och skiljer sig mycket från person till person. Det är många faktorer som spelar in och avgör hur mycket protein just du behöver.

 • Stora skillnader i proteinintaget kan förekomma beroende på om du tränar hårt, din kroppssammansättning, andel och mängd muskler på kroppen och ålder.
 • Om vi ska vara lite generella kan man säga att 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt är en riktlinje att få i sig på en dag.
 • För att vara lite mer noggrann måste man ta hänsyn till vissa parametrar som vi nämnde ovan men även stressnivå, aktivitetsgrad och vilken typ av arbete du har.

Det är givetvis stor skillnad på om du är en fysiskt aktiv kroppsarbetare eller om du har ett stillasittande jobb. Är du fysiskt aktiv och tränar hårt flera dagar i veckan är en riktlinje 1,8 – 2,2 gram per kilo kroppsvikt och dag. Detta intag är att rekommendera om du tränar prestationsmässigt för att bli starkare, har behovet att prestera bättre hela tiden eller om du är kroppsbyggare.
Visa hela svaret

Hur mycket protein i en potatis?

Goda och h lsosamma

Kokt potatis Chips
Kcal 114 450
g protein 3 7
g kolhydrater 25 57
g fett 21

Visa hela svaret

Måste man äta protein varje dag?

Det behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Många är rädda för att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att nästan alla får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat.
Visa hela svaret

Hur vet man om man har proteinbrist?

Proteinbrist Här hittar du ny inspiration varje vecka! Publicerat: 2016-05-16 Protein är ett viktigt näringsämne i vår kropp som bland annat behövs för att bygga upp våra muskler. Man skulle kunna säga att protein är kroppens byggstenar. Brist på det kan leda till en rad olika symptom och i längden till allvarliga sjukdomar.

 1. Det kan finnas olika anledningar till proteinbrist och vissa grupper är mer utsatta.
 2. Protein och träning Den som tränar har ett ökat behov av protein, och speciellt om det gäller hård träning.
 3. Proteintillskott som till exempel från kan hjälpa din kropp med, muskelenergi och uppbyggnad av nya muskler, samt att uppnå snabbare resultat i din träning.

Det är speciellt viktigt att få i sig protein efter träning och en proteindrink är då ett smidigt och enkelt val. Även om tillskott av protein kanske främst är förknippat med att bygga muskler så är det också bra som kosttillskott vid exempelvis löpning och andra träningsformer.

 • Protein och träning hör med andra ord ihop, men med det sagt är risken ganska liten att du ska drabbas av proteinbrist även om du tränar hårt.
 • Så länge du äter en normal, varierad husmanskost får du vanligtvis i dig det kroppen behöver för att inte riskera brist på protein.
 • Du behöver med andra ord inte äta tillskott av den anledningen – däremot kan det vara bra för dig som tränar att äta proteintillskott just för att få ut det mesta av din träning och förbättra återhämtningen.

Veganer och vegetarianer Som vegan eller vegetarian är risken att drabbas av proteinbrist större eftersom köttet måste ersättas med vegetabiliskt protein. Äter du mejeriprodukter och ägg är det oftast inga bekymmer, men om du utesluter detta från din kost måste du vara noga med att du får i dig protein på annat sätt.

Baljväxter som ärtor, bönor och linser samt ris och sädesslag i form av till exempel bröd och pasta är bra källor till protein. Har du inte koll på ditt proteinintag och vet att du slarvar med proteinkällor ibland kan det vara en bra idé att använda kosttillskott som vegetarian eller vegan för att komplettera den dagliga kosten.

Tränar du är det extra viktigt att du håller koll på ditt proteinintag eftersom du då har ett ökat behov av protein. Det finns många bra kosttillskott för vegetarianer som är helt fria från exempelvis mjölkprotein. Ett av dem är, Det finns även veganska proteinpulver som du hittar,

Symptom vid proteinbrist Det finns olika symptom som kan vara tecken på proteinbrist. Att tappa i vikt är ett av dem, och det beror på att musklerna bryts ner då kroppen tar protein därifrån när den inte får i sig tillräckligt mycket via kosten. Trötthet och svaghet är en annan följd av att muskelvävnaden bryts ner.

Du kan också få problem med håravfall eller tunt och sprött hår, och även naglarna kan påverkas då hår och naglar är uppbyggda av protein. Långsamt läkande sår är en annan följd av proteinbrist. Det är viktigt att ta proteinbrist på allvar, gör du inte det kan det i förlängningen leda till allvarliga sjukdomar som bland annat muskelförsvagning, hjärtproblem, artrit eller gallsten.

Man ska dock inte överdosera. Som med allt annat är det inte heller bra att få i sig för mycket protein då även ett överskott kan vara skadligt, bland annat för njurar och lever. Äldre och gravida Äldre människor behöver mer protein då kroppens förmåga att ta upp protein försämras. För att hålla sig smidig och stark och därmed minska risken för fallolyckor och annat är det viktigt att äldre människor inte förlorar för mycket muskelmassa.

Efter 65 kan det med andra ord vara bra att se över sitt proteinintag lite mer noggrant. Även gravida har ett något ökat behov av protein under graviditeten, men detta täcks av det ökade intaget av mat och det finns nästan aldrig något behov eller någon anledning till att äta extra protein i form av tillskott.
Visa hela svaret

Hur mycket är 40 gram protein?

Hur mycket protein behövs för att stimulera muskelproteinsyntesen maximalt? – Ungefär 10 g av de essentiella aminosyrorna (EAA). Det är vad du hittar i ungefär 20–25 g protein av hög kvalitet (till exempel protein från mjölk, kött eller ägg) ( Phillips, 2011 ). Hur Mycket Protein Ska Man Äta För Att Bygga Muskler Det har även visat sig att äldre personer behöver lite mer protein för att få samma höjning av muskelproteinsyntesen som yngre personer, och det är möjligt att minst 40 g protein per måltid är bra att sikta på ( Churchward-Venne, 2016 ). Det här ska dock inte tolkas som att mer än 20–40 g protein i en måltid är bortkastat, utan det ska snarare tolkas som en miniminivå.

 1. Att äta mer protein i en sittning innebär bara att proteinet kommer att ligga kvar i magsäcken och utsöndras under en längre tid.
 2. Som vi ska komma in på längre ned i artikeln, verkar distribueringen av protein inte spela särskilt stor roll, inte ens om du äter allt protein i en enda måltid per dag.
 3. Att äta protein är ett sätt att stimulera muskeproteinsyntesen.
You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det Att Bygga Upp Immunförsvaret?

Att styrketräna är ett annat, även om styrketräning även ökar nedbrytningen lite grand på grund av reparationsarbetet efteråt. Men: När du både äter protein och styrketränar, blir muskelproteinsyntesen mycket större än nedbrytningen. Proteinintag och styrketräning har en synergistisk effekt på muskeluppbyggnaden.
Visa hela svaret

Kan protein omvandlas till fett?

Proteiner och träning – Vi behöver protein för att bygga upp och upprätthålla kroppens muskelmassa. Överskottet av proteiner vi får från maten kan användas för att skapa energi, eller omvandlas till fett och lagras i kroppen. När du tränar är det viktigt att du får i dig tillräckligt med proteiner.
Visa hela svaret

Hur mycket protein är det i två ägg?

Näringsvärdet i ägg – Som kan utläsas i tabellen ovan innehåller ett medelstort ägg på ca 55 g (utan skal) strax under 80 kcal, ca 7 g protein, 5 g fett och i princip inga kolhydrater. En äggvita innehåller ca 15 kcal och strax under 4 g protein medan gulan bidrar med strax över 60 kcal, 3 g protein och allt fett.

Notera att allt protein INTE sitter i vitan vilket är en vanlig missuppfattning. Ägg innehåller en rad vitaminer och mineraler varav de flesta finns i just gulan. Vitamin E, D-vitamin, B12, fosfor, zink, selen och folat är exempel på de mikronutrienter vi hittar i riklig mängd i äggula. Ägg är en komplett proteinkälla, det innehåller nämligen alla essentiella aminosyror som människan behöver.

Människans proteinbehov kan alltså tillgodoses genom att endast äta ägg. Fettsammansättningen är gynnsam i ägg, 25 E% är enkelomättat fett, 9,4 E% är fleromättat och 18,1 E% kommer från mättat fett. Kolesterolhalten är relativt hög, därav den långlivade myten om att ägg skulle höja LDL-kolesterolhalten i blodet.
Visa hela svaret

Är havregrynsgröt bra för att bygga muskler?

Därför fungerar havregryn bättre än sportdryck Det säger i alla fall ett amerikanskt forskarlag efter att ha testat det på en grupp kvinnliga cyklister. Forskarna fick idén när de ville hitta ett hälsosamt, billigt och lättillgängligt alternativ till sportdrycker.

 • Och det fungerar.
 • När du tränar musklerna, till exempel vid styrketräning, uppstår små muskelbristningar och när bristningarna läker igen blir muskeln starkare.
 • Rätt mat och dryck underlättar den här återuppbyggnaden.
 • Havregrynen effektivare Både sportdrycker och med mjölk fyller musklernas reserver av musklernas egna bränsle glykogen efter träningen, men havregrynen gör det snabbare och mer effektivt.

Andra fiberrika frukostprodukter har samma effekt. **LÄS OCKSÅ: Goda nyheter för tänderna Dina tänder gillar att havregryn med lättmjölk och lite socker kan ersätta sportdrycker. Experter har de senaste åren flera gånger påpekat att det mycket höga sockerinnehållet i många sportdrycker är sämre för tänderna än läsk.
Visa hela svaret

Hur mycket protein är det i ett glas mjölk?

Mjölkprodukternas bidrag till vår proteinkonsumtion – Mjölk, fil och yoghurt är naturliga proteinkällor och ost är ett naturligt proteinrikt livsmedel. Tillsammas står dessa livsmedel för cirka 18% av det totala proteinintaget i Sverige. Ett glas mjölk (2 dl) ger 7 g protein. Två skivor ost (15 g) ger ca 4 g protein.
Visa hela svaret

Hur mycket protein per dag 75kg?

Proteinbehov vid konditionsidrotter – Rekommendationen för dig som tränar mycket kondition är att äta cirka 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt( 1 ). Det innebär 113 gram för en person på 75 kg och 83 gram för en person som väger 55 kg. Observera att proteinrika livsmedel inte bara består av protein.
Visa hela svaret

Är det bra att ta proteinpulver?

7. Du byter ut dina måltider mot proteinshakes – Säg efter oss: en proteinshake är INTE en måltid. Det finns faktiskt en anledning till att det kallas för just tillskott. En proteinshake är ett bra tillskott för att öka ditt dagliga proteinintag. Ett proteinpulver kan också hjälpa dina muskler att reparera sig och växa.

 • MEN en enkel proteinshake blandat med vatten kan inte ge dig alla de nödvändiga näringsämnen du behöver under en dag.
 • Och om du inte ger dina muskler det bränsle de behöver kommer du inte att få de resultat du vill ha. Och du.
 • Om du startar dagen med en hälsosam, fullvärdig måltid, så kommer din kropp att behöva jobba hårdare för att bryta ned det du har ätit.

Det innebär du bränner fler kalorier! Win, win!
Visa hela svaret

Hur få i sig 120 gram protein?

Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter, som ärtor, bönor och linser. Genom att blanda olika proteiner från växtriket kan man få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött och annan mat från djurriket.
Visa hela svaret

Hur får jag i mig 200 gram protein?

Dietexempel: 200 gram protein på en dag – Här är ett exempel på hur du kan äta för att få i dig 200 gram protein under en dag på ett hälsosamt sätt. Glöm inte att äta mycket grönsaker för att motverka proteinets syra och hjälpa till att bevara muskler och skelett.

 • Frukost: 3 ägg, grönsaker, en apelsin, grönt te.
 • Mellanmål: 100 g naturell lättyoughurt, 1 skopa whey, ett äpple.
 • Lunch: 1 burk tonfisk, romansallad, olivolja.
 • Mellanmål: 100 g mixade nötter.
 • Post-workout shake: 1 skopa whey, 300 ml mjölk, havregryn, en banan.
 • Middag: 150 g kycklingbröst, spenat, babymorötter.
 • Innan sänggående: 200 g keso, bär, linfrö, fiskolja.

Visa hela svaret

Hur får jag i mig 60 gram protein?

Räkna ut ditt proteinbehov så här – Men hur gör man egentligen för att räkna ut hur mycket protein man fått i sig? Här är några exempel: En vuxen person som väger 70 kilo behöver få i sig strax under 60 g protein om dagen, om man räknar på 0,8 g per kilo kroppsvikt och dag (0,8×70=56).

Kyckling innehåller 21 g protein per 100 gram.300 gram kyckling ger därför 63 g protein. Det skulle alltså räcka för att den här person ska nå upp till sitt dagliga behov, men det är ju bra att äta lite mer varierat såklart.Ägg innehåller 13 g protein per 100 gram.Nötfärs innehåller 25 g protein per 100 g.

Totalt skulle 1 ägg (60 g), 150 g kyckling och 100 nötfärs ge ca 65 g protein, vilket är perfekt under en dag. Tränar du mycket behöver du, som sagt, äta ännu mer protein.1,4 g per kilo kroppsvikt och dag ger då exempelvis ett dagligt intag på nästan 100 g (1,4×70=98).8 bra proteinkällor som är både billiga och nyttiga Att äta för mycket protein är inga problem, studier har tittat på ganska höga nivåer utan att se några större risker.
Visa hela svaret