Hur Tar Man Bort Lack Från Trä?

Hur Tar Man Bort Lack Från Trä
Ta bort lack med slipmaskin – Denna metod lämpar sig bäst då din möbel är målad med färg- eller klarlack, akryl eller shellack. Slipning med slipmaskin eller sandpapper är lite tidskrävande och kräver sin arbetsinsats, men i gengäld fungerar den på så gott som vilken träfinish som helst – från en liten bordsskiva till ett helt trägolv.

 1. Plana ytor går enklast och snabbast att slipa med hjälp av en elektrisk slipmaskin, medan slipblock eller handhållet sandpapper lämpar sig bäst för ojämna eller oregelbundna delar och detaljer.
 2. Om du planerar att måla om en möbel är slipning det enda helt nödvändiga steget för att få bort den gamla ytan.

Använd först ett grovt sandpapper med en kornstorlek på 150 för att rugga upp ytan, och sedan ett med kornstorlek 220 för att släta till den. Torka alltid bort slipdamm och annan smuts med fuktig trasa, och låt träet torka innan du målar.
Visa hela svaret

Kan man betsa på lackat trä?

Förbered ytan – Obehandlade träytor Kom ihåg, även “rena” obehandlade träytor kan vara smutsiga. Ta bort gångjärn, knoppar och andra detaljer. Ytan måste vara ren och torr. Ta bort smuts, damm, fett, vax och fingeravtryck med en trasa som är fuktad med målartvätt och låt ytan torka.

 1. Fyll igen eventuella hål och sprickor med ZAR® Träspackel.
 2. Låt träspacklet torka och slipa enligt anvisningarna på förpackningen.
 3. En slät yta kräver en mjuk start Slipa alltid i träets fiberriktning.
 4. Använd långa raka rörelser på plana ytor.
 5. Se till att slipa längs med fibrerna på runda ytor såsom knoppar och ben.

Om man slipar mot fibrerna kan man få repor och märken som kan synas igenom på den färdigbehandlade träytan. Slipa inte för mycket, då porerna kan fyllas igen och för-svåra för betsen att tränga in. Obehandlat trä: Slipa genom att succes­sivt använda finare och finare slippapper upp till 240 korn, tills ytan känns slät och len.
Visa hela svaret

Kan man lacka på lack?

Vi avråder från att lacka ovanpå våra snickeri/lackfärger. Det är bättre att i stället måla ytterligare ett varv med lackfärg. Detta gäller alla våra lackfärger. Våra lackfärger har en högre slitstyrka och en hårdare yta än klarlack.
Visa hela svaret

Hur får man bort gammal lack?

Kemisk färgborttagning – Att ta bort lack och annan ytbehandling med hjälp av kemiska färgborttagare fungerar bäst på ytor bestrukna av akryl, lack eller färg. Kemiska färg- eller lackborttagare är ofta mycket effektiva, och gör ingen åverkan på själva träet.

 1. En annan fördel är att materialet förblir vått en stund och därför fungerar väl på ytor med många lager ytbehandling.
 2. Varning: Kemiska färgborttagare innehöll länge den aktiva ingrediensen metylenklorid – en kaustisk kemikalie som kan skada ögon, hud och andningsorgan och är mycket miljöfarlig, så se upp med vad du använder! Nu för tiden har denna typ av produkt utvecklats till det bättre, och har du tillgång till lämplig säkerhetsutrustning och en mycket väl ventilerad arbetsmiljö kan du använda kemiska färgborttagare när du vill ta bort lack och annan ytbehandling från möbler.

Miljöskadligheten kvarstår dock, så andra alternativ kan vara att föredra för den som vill tänka klimatsmart. : Så tar du bort lack och annan ytbehandling från möbler
Visa hela svaret

Kan man Lasera lackat trä?

Hur gör man för lasera en träpanel inomhus. Sedan tidigare lackad panel rengör du med Alcro Målartvätt (enligt instruktion). Slipa med slippapper 180-240, damma sen av ytan innan lackning. Lacka minst 2 gånger för bästa resultat. Rör om lacken väl.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Får Man Bygga Utanför Detaljplan?

Kan man måla på lackad furu?

Möbler – Nu är det inte bara tak, väggar och lister som kan behöva en ansiktslyftning. Även gamla möbler kan ganska enkelt fräschas upp. Vi hade ett vitrinskåpet i lackad furu som blev en allt mer mörk och trist syn. För att fräscha upp den beslöt vi oss för att måla om den. Det gamla vitrinskåpet i furu var ingen upplyftande syn. Vips så blev den mörka trista hörnan och även resten av rummet som nytt! Och boten var ju inte längre bort än närmaste färgaffär.
Visa hela svaret

Hur får man trä blankt?

1. Rengör, skrapa och slipa – Det är viktigt att ta bort alla gammal färg innan du betsar och lackar trä. Använd ett färgborttagningsmedel, följ instruktionerna på förpackningen. Skrapa bort all färg, tvätta och skölj ytan noggrant. Trärena och obehandlade ytor rengörs med en fuktig svamp.
Visa hela svaret

Måste man slipa innan lackning?

Slipning/spackling – Sedan börjar slipjobbet. Starta med torrslippapper K 320 – K 400 så att ytan blir matt. Om det finns rost måste området slipas helt plåtrent. Använd slippapper K 120 eller grövre om det är segt. Om bilen är lackad med en termoplastisk 1K akryllack (amerikanare från 70-, 80- och 90-talen) eller en inte helt uthärdad syntetlack (europeiska bilar från 70 och 80-talen) måste all lack slipas bort.

Samma sak om det finns billig syntetisk sprayfärg på ytan. Gamla cellulosalacker kan också ställa till problem. Att slipa bort all lack är inte alls så roligt jobb, så här får man nog ta till grövre papper. Börja med K 40 eller K 80. Eventuellt kan en 2-komponent sealer läggas på i ställer för att slipa ner lacken, men det är inte helt säkert att det går vägen.

Från unket loppisfynd till en vacker möbel

Generellt kan man säga att risken för problem är störst om man tänker lägga en bas/metalliclack eftersom denna innehåller mycket thinner. Risken är alltså mindre vid en 2K solidlack. Eventuella problem visar sig direkt efter man lägger topplacken. Inom en halvtimme så “krackelerar” ytan.

 1. Ofta är det så att man inte ser några problem i samband med att grundfärgen (slipgrunden) läggs, utan det dyker först upp vid topplackeringen.
 2. Lösningsmedlet går helt enkelt igenom grundfärgen och löser sedan upp den gamla färgen som ligger under.
 3. Om det finns bucklor och andra skador som inte går att rikta så gäller spackling.

Stora skador kräver en 2-komponent fiberarmerat spackel. Det gäller att komma igång med slipningen innan spacklet sluthärdat. Annars blir det riktigt tungt. Mindre ojämnheter och skador klaras enkelt med ett finspackel, t ex Poly Soft eller Poly de Lux.
Visa hela svaret

Kan man använda aceton på billack?

Ämne: Aceton

2004-04-16, 22:25 fick tips nånstans att man kan ta bort uppstickande färg i stenskott med aceton har gjort det nu men de blev som en mattimmig yta på och runt om.körde me lite polish och de blev lite bättre.min fråga är kommer detta bli ännu jämnare när jag lämnar in bilen till en firma för rubbing och försegling och kommer även det mattimmiga på stenskotten och runt om av acetonet bli uppolerat??.och tål verkligen den vanliga lacken acetonet bra? 2004-04-16, 22:32 tänkte på me att det borde ju inte skada övrig lack efter som man bara kör försiktigt och lite i taget o de dunstar ju rätt fort 2004-04-16, 23:00 2004-04-17, 00:13 helt obegripligt att ingen kan nått om lack o polering av alla som e inne =) 2004-04-17, 00:32 suckar.nån som vet nått forum där folk vet nått då? 2004-04-20, 23:04 Den “vanliga” lacken tål aceton, ja! Jag antar att bilen inte är rollad med tapetfärg utan lackad med riktig 2-komponents-lack, kanske till och med fortfarande med ursprungslacken från fabrik kvar? I så fall är det ingen fara alls. Fortsätt att ta några omgångar till med polish eller rubbing så kommer acetonhinnan att vara som borttrollad sedan! =)

: Ämne: Aceton
Visa hela svaret

Vilket slippapper till trä?

Mirka Mirox 230 x 280mm är ett sandpapper lämpligt till slipning av trä, metall, färg, lack, komposit och plast. Mirox har en rivstark pappersrygg och effektiva slipmineraler av aluminiumoxid som ger en hög effektivitet och fint repmönster. Användningsområde: Mirox slipar snabbt och effektivt och är ett prisvärd sandpapper med lång livslängd.

Använd sandpapper med kornstorlek P40-80 för att avlägsna mycket material som t.ex. färg, ojämnheter, lack, grovt spackel. Använd slipkorn P100-180 för normal slipning av obehandlat trä och spackel. Kornstorlekarna jämnar till ytan och skapar en bra grund för vidhäftning av färg och lack. Fördelar och egenskaper – Slitstarkt papper för torrslipning av spackel, färg, trä, lack och plast.

– Delas pappret i mitten får man 2 x 140 x 230mm papper som passar ledbara sliverktyg. – För snickeri, måleri och hantverk. Teknisk Data

You might be interested:  Hur Ser Mögel Ut På Trä?
Produkt Mirox
Tillverkare Mirka
Modell Torrslippapper
Grovlek P40-P240
Bredd 230 mm
Längd 280 mm
Ryggmaterial D/C/B-papper
Slipmineraler Aluminiumoxid
Bindning Fullharts
Ströning Halvöppen
Färg Gul

Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att slipa?

Hur lång tid tar det att slipa, lacka och olja golv? – När vi ska slipa golv, tar vi normalt 40-45 kvadratmeter per dag. Det är sedan valet av ytbehandling som påverkar den totala tiden. Att lacka golv tar 4-5 timmar efter den sista strykningen. Vi lackar alltid 3 gånger eftersom det i vår erfarenhet ger snyggast resultat och bäst skydd.
Visa hela svaret

Varför använda Våtslippapper?

Våtslippapper för slipning av lack, målarfärg, trä, gelcoat, plast, komposit, GRP och primer. Våtslippapper har en fukttålig rygg vilket gör att man kan slipa med vatten utan att pappret trasas sönder. Här har vi samlat alla “slipark” som används vid våtslipning, vi har ett stort sortiment sliprondeller och slipklossar som också används vid våtslipning.

 • Våtslipning har några fördelar och gör det speciellt lämpligt jämfört med torrslipning.
 • Vid våtslipning binder man damm vilket gör arbetsmiljön trevligare.
 • Våtslipning ger också en jämnare och finare finish jämfört med torrslipning.
 • Våtslipning görs oftast med vatten vilket hjälper till att ta bort slippartiklar och minskar igensättningen av pappret.

Utan papper finns det risk att man bygger lager på slippappret vilket kan ge ojämnheter i ytan. Man kan med fördel tillsätta lite diskmedel i vattnet för att gå bättre “glid” och minska ytans ytspänning. Våtslipning görs primärt på ytor där man önskar en hög finish.

  Visa hela svaret

  Vad löser lackfärg?

  Kemiskt färgborttagningsmedel – Om objektet har flera lager färg kan du behöva upprepa färgborttagningen flera gånger En annan vanlig metod för att få bort färg är ett medel som går under det självklara namnet färgborttagningsmedel. Sådana medel biter på olje-, alkyd- och latexfärger, men även på lack.

  • Förr var dessa medel för färgborttagning riktigt giftiga, men idag är de oftast biologiskt nedbrytbara.
  • En klassiker är annars lut.
  • Den kemiska vägen är mest hanterbar på mindre ytor, och passar inte särskilt väl på fasader eller andra större ytor som ska rengöras på färg.
  • Men – om den yta som finns under det översta färglagret inte ska ryka i samband med färgborttagningen är den kemiska vägen bäst även på större ytor.

  Det kan handla om färgborttagning på ytor som tidigare målats med en gammal färg. Detta förekommer när äldre hus ska renoveras. Dessutom är det minimal risk för att skada träet om färgborttagningsmedel används.
  Visa hela svaret

  Hur tar man bort billack?

  Kommentarer – Du hade ju tur som inte fick en buckla, det brukar vara det vanligaste och de är besvärligare att få bort. När det gäller färgfläckar så kan du prova med vanlig cellulosaförtunning (thinner), det skadar inte din lack, men bör lösa färgfläcken. Sedan måste du lägga på vax på det stället du tvättat med thinner. Prova gärna med lite Autosol på en trasa. Med lite försiktigt gnuggande försvinner lacken men som saabnisse skriver så måste du även här lägga på vax efteråt.2013-04-13 17:12 Regel 1: Jag har alltid rätt. Regel 2: Om jag någon gång skulle ha fel träder regel 1 i kraft.

  1. Börja med med det snällare alternativet först nämligen lacknafta.
  2. Fungerar inte det så tycker jag i nästa steg T-Röd.
  3. Hjälper inte det.
  4. Så prova thinner.
  5. Men låt det inte ligga för länge bara.
  6. Autosol på en trasa rekommenderar dock inte jag för det blir svagt repigt av det, och syns väldigt lätt på en svart bil.

  Sista och dyraste alternativet är en rekonditioneringsfirma dom brukar kunna trolla bort det mesta.2013-04-15 08:18 Ben Sin Det är ingen risk att thinner skulle lösa billacken, men det tar effektivt bort all vax. Det är just svårigheten att lösa härdad lack som gör att det kanske inte räcker med thinnertvätt och då återstår polering. Det är en myt att thinner skulle skada lacken och den har sin grund från den tid man använde lösningmedelsbaserade cellulosalacker, men det är åtskilliga decennier sedan. Det som förvånar mig är att det blev en färgfläck! Lacken är ju så hård att det normalt blir en buckla -utan färg Men det kan vara färg från en bättrad dörr och då är den lösningsmedelsbaserad och bör inte vara svår att få bort med thinner. Kom gärna igen danne och berätta hur det gick.2013-04-15 13:23 Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre Provade med lacknafta, men det fungerade inte.

  Det släppte inte det minsta. Verkar sitta som satan. vet inte om jag vågar testa andra alternativ. Kanske får be verkstaden försöka fixa det vid nästa service. Till min förtvivlan såg jag att jag nu fått ett uppslag även på den andra dörren, där blev lacken lite bortskrapad (ser vitt ut) och även en buckla där som syns i en viss vinkel.

  Tur att man inte har en dyrare/finare bil.2013-05-03 21:28 Naturligtvis går det inte med lacknafta, det löser inte billack. Varför provar du inte med thinner? 2013-05-03 22:13 Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre Jag använder den finkornigaste sorten av Cut & Polish. Det funkar för det mesta.2013-05-04 08:11 När enbart lösningsmedel inte hjälper. http://m.youtube.com/watch?feature=related&v=uNBDFfHkN8g 2013-05-04 09:59 PREVIA danne1981: Jag tycker att du ska testa silverfärgad scratch remover finns att köpa på Biltema. Fick dörruppslag av en vit bil och en rejäl buckla på högerbakdörr men fick bort den vita färgen från den andra bilen med blå scratch remover. Finns i flera färger: http://www.biltema.se/sv/Bilvard/Exterior-rengoring/Scratch-remover-36654/ Därefter fick jag anlita Dentmaster som riktade ut bucklan.2013-05-04 21:02 Däcksparkare, snackepettrar, testpiloter och drömmare undanbedes, vänligen men bestämt. Det är klart att det ofta går utmärkt att slipa bort repor som “Okey” gör i PREVIAS klipp, men det är ju ofta en idiotisk metod eftersom man slipar bort upp till 90% av lackskiktet, har man otur blir det 100%. Det är ju den sista metod man bör tillgripa.

  Man börjar med thinner (cellulosaförtunning). Räcker det inte får man fortsätta med polish. Efterdet blir det rubbing. “Okeys” video är som att jaga mygg med hagelgevär.2013-05-05 12:42 Varje Saab är värd att vårdas och bevaras, sådana bilar görs inte längre Kan återkoppla med att färgen nu är helt borta, men jag överlämnade det till verkstaden som polerade bort färgen.

  Blev hur bra som helst, inte ett spår av färgen kvar.2013-06-01 10:49 Observera att det konto du använder för att kommentera artiklar skiljer sig från det konto som används för att logga in och läsa Premium-innehåll.
  Visa hela svaret

  Måste man slipa innan man målar möbler?

  Det mesta går att måla, nästan! – De flesta möbler och material går att måla, även laminat. Det viktiga är att välja rätt produkter och verktyg samt att göra ett bra förarbete. – Tvätta och slipa ytan så fäster färgen bättre. Och grundmåla alltid men den passande färg innan du målar med täckfärgen så blir resultatet mycket bättre.
  Visa hela svaret

  Måste man slipa mellan varje lackning?

  Slipa mellan varje lackning med 180 papper, bara så du får bort alla ojämnheter, gör om detta till totalt du uppnått 7 lager lack. jag tror inte du skall behöva spä ut lacken efter första lagret! det är till för att tränga in bättre på första lagret.
  Visa hela svaret

  Kan man lacka golv utan att slipa?

  5. Målarfärg – Ett målat golv gör en stor förändring i rummet. Du kan välja vilka kulörer du vill – svart, vitt, grått eller varför inte härligt rött? Du behöver inte slipa ditt lackade golv först – om inte lacken krackelerat och spruckit – utan bara målartvätta, grundmåla och toppstryka.
  Visa hela svaret