Vilken kakel ska man ha i badrummet?
Så får du badrummet att kännas större med rätt kakel – Om du har ett litet badrum kan du med fördel välja en ljus färg på kakel och klinker för att få rummet att kännas större. Ljusa färger ger intrycket av ett mer öppet rum medan mörkare färger får rummet att krympa.
En blank yta är också att föredra framför en matt, då det blanka kaklet ger en spegeleffekt samt reflekterar ljuset, vilket får badrummet att kännas större. Välj gärna stora plattor som ger en enhetlig yta. Och tänk på att upplevelsen ändras beroende på hur plattorna sätts. En liggande långsmal platta gör att rummet upplevs som längre och en stående långsmal platta gör att rummet upplevs som högre.
Tänk även på att inte köpa för stora badrumsmöbler, med undantag för spegeln som gärna får vara stor för att skapa en känsla av djup i rummet.
Visa hela svaret
Vad är Träklinker?
Träklinker består av samma material som en vanlig klinker, men med en unik känsla av värme och karaktär. Detta är ett bra val för er som är ute efter träkänsla men med alla fördelar av en klinker. Plattorna fungerar utmärkt på golv liksom vägg och finns i en mängd storlekar, färger och ytor.
Visa hela svaret
Hur lägger man Träklinker?
Att lägga träklinker Det finns många fördelar med träklinker. Slitstyrka är en, färgbeständighet en annan och med dagens teknik ser träklinker ut precis som ett parkettgolv. Det är enkelt att lägga och kräver bara ett plant underlag. Vi rekommenderar att du lägger upp ett par träklinker på golvet framför dig innan du fäster de i sättmassan. 1. Rengör kakelytan Börja med att torka plattan med en fuktig trasa, undersök kaklet och är det skadat eller sprucket så byt ut kakelplattan. 2. Välj en borr Välj alltid ett borr som är avsett för keramiska plattor, detta kan du hitta i de flesta byggvaruhusen eller special butiker: 3. Använd skyddsglasögon När du borrar och kapar ett kakel eller klinkerskiva så kan det flyga flisor, därför är det viktigt att du skyddar dina ögon, skulle du få flisor i dina ögon så skölj med vatten och kontakta genast sjukvården. 4. Täck området med maskeringstejpen Täck över området i kryss, vilket markerar hålets plats. Detta hjälper till att ge borren lite dragkraft, vilket minskar risken för att det glider. Tejpen gör också flisning mindre sannolikt på hålets yttre kant. 5. Tryck lätt på borren med en hammare En borr kan hoppa över och hoppa runt på kakels släta yta. Håll borren över mitten av X och knacka till den väldigt lätt med en hammare. Knacka försiktigt för att undvika skador, upprepa tills du har gjort ett litet hål genom glasyrytan.
Visa hela svaret
Kan man använda klinker som kakel?
Med kakel och klinker menar man egentligen ett och samma material, nämligen keramiska plattor. Kakelplattor förknippas mest med de kvadratiska, glaserade och högblanka plattor som i årtionden har varit vanliga i kök och badrum. Namnet klinker för däremot tankarna till rektangulära och fyrkantiga klinkerplattor i jordnära färger med lite skrovlig yta, klinkerplattor som främst passar på golvet i hallen, badrummet eller köket.
Men keramiska plattor är mycket, mycket mer, Det finns kakel och klinkerplattor i alla upptänkliga färger, former och ytstrukturer. Och med rätt kvalitet kan de användas nästan var som helst – ute, inne, på golv, väggar och till och med i taket. Keramiska plattor har använts i flera tusen år. Bland de äldst bevarade finns glaserade kakelplattor från ca 3 000 år före vår tideräkning.
Ordet keramik är också gammalt. Det kommer från grekiskan och betyder krukmakarlera. Benämningen “klinker” är dock betydligt yngre, från 1700-talet. Namnet härstammar troligtvis från tyskan och betyder klingande tegel. Keramiska, våtpressade plattor kallas i dagligt tal ofta för klinker, vilket förmodligen är en ordförväxling.
Visa hela svaret
Vilken storlek på kakel i badrum?
Det första du kommer behöva förhålla dig till är storleken på ditt badrum. Om golvytan i ditt badrum är under 6 kvm, kommer du kunna välja klinkerplattor som är max 15×15 cm. Och anledningen till det är fallet som krävs på ditt badrumsgolv. Fall i detta sammanhang refererar till den lutning på golvet som krävs för att vattnet från din dusch och/eller badkar ska rinna ner i golvbrunnen, och inte ut i hallen.
- För att uppnå de krav som sätts, för att bygga ett badrum enligt BRK:s regelverk, kommer lutningen på golvet inte tillåta plattor som är större än 15×15 cm i ett badrum under 6 kvm.
- Det problem som kommer uppstå är det blir så kallat fogsprång (att det blir nivåskillnad) mellan respektive klinkerplatta.
Just 6 kvm är att se som ett riktmärke då även storleken på duschplatsen och var i rummet brunnen ska placeras kommer spela in. Det kan också tilläggas att rummets förhållande mellan djup och bredd kan behöva tas i beaktning återigen för att fallet ska bli korrekt men också för att det kan finnas estetiska aspekter såsom att man inte vill tvingas lägga en tillkapad “snutt” av en platta in mot väggen.
Visa hela svaret
Vad är bäst kakel eller Våtrumsmatta?
Kakel och klinker – Keramikplattor är en klassisk och stilren lösning till badrumsgolvet. Materialet känns “typiskt badrum”, är skönt att gå på och passar utmärkt med golvvärme. Kakel och klinker finns i en mängd former och färger och går därför lätt att variera i oändlighet.
Ett svartvitt rutmönster med kvadratiska kakelplattor blir ett modernt och fräscht badrumsgolv som känns uppfriskande och lyxigt att ha under fötterna om morgnarna. Kakel är tåligt men kan gå sönder om man tappar något hårt på det. För familjen med livade, lekande barn kan därför en våtrumsmatta vara ett bättre alternativ.
Vill man kan man alltid lägga kakel över mattan senare. Det är också viktigt att tänka på att keramikplattor släpper igenom fukt. Det ställer med andra ord ett högre krav på underhållsarbete än en våtrumsmatta. I gengäld är känslan som ett golvvärmt kakelgolv ger svårslagen.
Visa hela svaret
Kan man lägga klinker på trägolv?
Viktigt att tänka på – Man ska inte lägga klinker direkt på underlag av trä eller spånskivor. Detta underlag rör sig lite, på grund av fukt och temperaturförändringar, vilket kan medföra att plattorna släpper. En fastskruvad gipsskiva mot en spånskiva, är ett sätt att få ett lämpligt underlag.
Visa hela svaret
Hur lägger man fiskben?
Lägg kakel i fiskbensmönster hemma – Fiskbensmönster lämpar sig särskilt för stora rum och ger en modern och på samma gång elegant retrolook. Men sättningen passar även bra i badrum och kök, framförallt på väggen. Innan du lägger kakel eller klinker i fiskbensmönster bör du tänka på vilken riktning du ska lägga, och vilka typer av plattor som passar bäst.
- När du vill sätta kakel eller lägga klinkergolv i fiskbensförband behövs plattor formade som enhetligt smala rektanglar.
- Färg och yta väljer du själv efter önskemål, enfärgade plattor ger ett lugnt elegant intryck medan olikfärgade plattor ger rummet en levande känsla.
- Det finns egentligen två olika sätt att lägga fiskben.
Antingen följer plattorna rummets form genom att man börjar i ett hörn, fiskbensmönstret löper då diagonalt över rummet. Du kan även lägga mönstret parallellt med två väggar, så mönstret blir rakt i rummet. Då kan du börja mitt på en vägg, plattorna vrids i detta fallet ut 45 grader från väggen.
Visa hela svaret
Vad Kaklar man först vägg eller golv?
Tips: Beräkna fogbredd – Ju högre materialets måttolerans (exempelvis grovkeramik), desto större blir även fogbredden. Det finns en rekommenderad fogbredd för varje kakel/klinker. Mer information finns i respektive produkts beskrivning. Bästa möjliga fogbredd som passar till plattornas storlek beräknar du enligt följande:
Typ av kakel/klinker | Fogbredd |
---|---|
Keramikplattor till 150mm kantlängd | 2mm |
Keramikplattor från 150mm kantlängd | 2-8mm |
Spaltplattor/klinker | 4-10mm |
04 Ytorna i duschen och badkaret måste tätas noggrant mot vatten. Vattenanslutningar förses med tätningsmanschetter, Självhäftande manschetter är särskilt praktiska. Det upprättgående hörnet förseglas med självhäftande tätningsband. Dra av en bit av den bakre skyddsfolien och starta uppifrån med tätningsbandet. 05 Efter att tätningsband och tätningsmanschetter monterats, tätas duschområdet inom din markering med en flytande tätning två gånger. Applicera med en utslätande murslev (utan tänder) för tätningsmassa. Efter torkning kan du rulla ett andra lager med djupgrundning.
06 Påbörja arbetet genom att förbereda underlaget inför plattsättningen. Följ tillverkarens anvisningar och kontrollera att rätt produkter används beroende på väggmaterial och om du arbetar i våtrum eller ej.
07 Om väggen ska kaklas från golv till tak börjar du vid golvet med en rad helt kakel. Om du planerat att kaklet ska sluta i en viss höjd börjar du på denna höjd med hela kakelplattor (markera höjden innan).
08 Sprid ut fix över delar av väggen och fördela med fixkam, Börja med en mindre yta. Allt eftersom du får upp farten kan du sprida fix över större ytor.
09 Sätt därefter kakelplattorna mot fixet och tryck samtidigt fast dem. Se till att du inte sätter kakelplattor där det inte finns något fix. När alla kakelplattor är på plats skall fixet torka innan fogning. På väggar är den normala fogbredden 2-3mm.
Av tillverkningstekniska skäl är det möjligt att det uppkommer färgavvikelser mellan enfärgade plattor, dekorer och nivåplattor och sockellister. Därför ska du med tanke på brännfärgen ta plattor från flera olika kartonger för att skapa ett harmoniskt slutresultat.10 Använd kakelsnöre för att få kaklet att sitta helt vågrätt.
11 Använd kakelkors för att få till en jämn fogbredd. Du kan också använda enbart kakelkryss för att få raka linjer. Se till att få jämna fogar även i inner- och ytterhörnen.
12 Vid ytterhörn låter du kakelplattan sticka ut med kakeltjockleken samt fixets tjocklek. På den andra väggen skärs kakelplattan av så att fogbredden bibehålls.
13 Det finns olika metoder för att göra hål i kaklet. Det är dock alltid viktigt att exakt märka ut hålets mittpunkt.
14 Om det behövs olika dimensioner är det en fördel att använda en hålsåg för kakel. Den passar för hål upp till cirka 90mm i diameter.
15 Kakelhålsågen lämpar sig för lite större hål, som exempelvis strömbrytare eller eluttag kräver. Tänk på att stänga av slagfunktionen på borrmaskinen.
16 Till mindre hål (kabelgenomföringar och liknande) kan du använda en kakelborr,
17 Se till att inget fix sticker ut från fogarna. Skrapa bort eventuella fixrester (till exempel med en liten träkil).
18 Använd en blandarvisp för att blanda pulvret till fogmassan så att massan blir smidig och klumpfri.
19 Sprid ut fogmassan diagonalt över kaklet med en gummiskrapa, och var noga med att den tränger in i fogarna. Massan bör inte ha några lufthål. Ta sedan bort överflödig fogmassa och grovrengör ytan.
20 Efter att fogmassan har härdat och blivit matt rengörs kaklet först med en fuktig svamp och poleras därefter med en trasa. För att få maximal styrka i fogarna kan de hållas fuktiga under ett par dygn med exempelvis en sprayflaska, Avsluta sedan med att lägga silikon (eventuellt våtrumssilikon) i hörn och golvfogar. Ditt kakelprojekt är nu klart!
HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete. Det kan alltid förekomma att du efter en tid måste byta ut kakel och klinker. Därför är det inte fel att spara en del kakel och klinker som ett förråd för att möjliggöra ett byte i samma färgton även efter några år. Kakel, klinker & tillbehör
Visa hela svaret