Kan Man Måla På Betsat Trä?

Kan Man Måla På Betsat Trä
Kommentarer –

Hej Stefan Tack för att du ställer din fråga till oss. Javisst går det vanligtvis alldeles utmärkt att måla betsade fönster inomhus. Förarbete är dock viktigt! Det finns dock tillfällen där syrabets använts som ibland i sig själv är missfärgande och kan ge missfärgningar som blöder igenom in i färgfilm.

Tvätta noga ytan med Inomhustvätt, mycket viktigt att alla rester från målartvätt, fönsterputs och andra rengöringsmedel noga torkats bort.Mattslipa ytan för ökad vidhäftning, med fint slippapper. Om träytan någonstans blivit porös eller om lösa träfibrer finns behövs dessa slipas ned till fast underlag.Grundmåla sedan ytan med Panelgrund 1-2 varv beroende på hur mycket genomslag som uppkommer. Panelgrund minskar risk för missfärgning och genomblödning av de i trä naturligt förekommande ämnen som kan finnas. Det finns dock vissa betser som är svåra att måla över och som i sig missfärgar. Dessa är dock inte så idag vanligt förekommande.

Viktigt att Panelgrund får torka ordentligt mellan varven så att den hinner kapsla in de ämnen som tränger igenom.

Därefter målar ni två varv med vår Living lackfärg,

(Mood Professional Finish skall inte användas till ytor målade med Panelgrund) Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter. Hälsningar Christina Kundcenter Beckers Färg

Visa hela svaret

Hur får jag bort bets på trä?

Betsa möbler med målade eller lackade ytor – För att kunna betsa möbler eller annan träyta måste färg- och lackskikt tas bort. Använd färgborttagning. Skrapa sedan bort färgen och tvätta/skölj ytan. Alternativt kan färgen slipas bort med slippapper eller med slipmaskin. Borsta eller dammsug bort allt damm.
Visa hela svaret

Kan man måla på Lackbets?

Använder du lackbets krävs det inte så mycket förbehandling. Men du ska ta bort gammal färg och lack innan du målar med lasyr. Om du vill ha en vacker betsad yta gäller det att vara noggrann. Därför är det viktigt att du slipar träytan ordentligt och att du tar bort allt damm innan du börjar betsa.
Visa hela svaret

Kan man betsa på bets?

Betsning – Att betsa är ett lätt sätt att färga träytor – Golvslipning Stockholm Att betsa är ett lätt sätt att färga träytor. Det finns lite olika typer av bets, det vanligaste är i dag Lackbetser. Dessa är en blandning av bets och lack i samma burk. De är lösnigsmedelsburna, dvs de innehåller lacknafta eller i vanligaste fall T-sprit.

T-röd). Om det är en yta som är betsad förut och man vill betsa över denna, så går det bra i de flesta fall. Det brukar inte funka att betsa en yta till en ljusare kulör utan man får betsa mörkare om man vill förändra. Vill man ljusa upp en yta får man använda sig av en lasyr istället. Har du en obehandlad träyta som du vill färga utan att förlora trästrukturen, ska du välja bets.

Du kan även betsa behandlat trä om du väljer lackbets. Lackbetsen kräver egentligen ingen förbehandling för att fästa, men vill du få en fin bör du ta bort all gammal färg eller lack. Du kan välja mellan två typer av bets: vattenbets eller lackbets. Om du använder vattenbets kan du byta ut en del av vattnet mot T-röd sprit.

Spriten gör att vätskan bättre tränger in i träet. Dessutom hämmas träfiberresningen något. Lackbets är en kombination av vanlig bets och lack. Detta innebär att du inte behöver lackera den betsade ytan, eftersom det så att säga redan är gjort. Lackbets kan du använda om träet tidigare är behandlat, men resultatet blir bättre om du tar bort gamla lackrester och slipar ytan.

Eftersom bets inte har någon täckande förmåga styrs både kulören och ytans utseende av träslag och kvalitet. Färgnyansen kan variera ganska mycket från den du valde från färgkartan. Förutom att en del träslag är mörkare än andra suger trä olika från “stam till stam”.
Visa hela svaret

Hur får man trä att gråna?

Järnvitriol (järnsulfat) används ibland som ytbehandling för att få ett intryck av en grånad träyta, så att fasaden ser väderpåverkad ut vilket naturen annars sköter själv för obehandlat virke. Järnvitriol blandat med vatten är en färglös vätska som penslas eller sprutas på ohyvlad träpanel av nytt eller tidigare järnvitriolbehandlat trä.

 • En behandling med järnvitriollösning på en träyta ger efter kort tid en vacker och beständig, brungrå till silvergrå färg.
 • Brädorna bör behandlas före uppsättning, då det ger bättre inträngning även i sponten.
 • Behandling med järnvitriollösning ger en färgning av träet, men inget nämnvärt skydd mot biologiska angrepp och inget som helst fuktskydd.

Järnvitriol kan köpas i pulverform och blandas sedan ut med vatten i lämpliga proportioner. Med svagare eller mer koncentrerad vitriollösning (även kopparvitriol blandat med järnvitriol förekommer) kan man på kort tid nå fram till en färgton som ganska väl överensstämmer med ytåldrat trä, som fått sin gråa färg av väder och vind.

You might be interested:  Hur Många Komplementbyggnader Får Man Bygga?

I litteraturen kan man hitta olika rekommendationer av blandningsförhållandet. Den slutliga färgen beror på temperaturen, trämaterialet och ytans grovhet. Järnvitriol kan ge en flammig yta om panelens yta har porösare områden eller områden med kärnvirke, eller om den utsätts för regn direkt efter målning innan den torkat in.

Man brukar rekommendera ½ kilo järnvitriol till cirka 10 liter ljummet vatten vid behandling av nytt virke. I en del fall kan en mer utspädd lösning vara tillräckligt. Det är tillrådligt att göra prov i god tid före behandlingen, helst några månader innan, eftersom resultatet kan variera beroende på virkets beskaffenhet, hur länge det har lagrats och så vidare.

Det bästa resultatet uppnås på nytt virke. Redan efter några timmar blir ytan mörk och efter ytterligare någon månad får ytan en brungrå till silvergrå färg (ibland grågrön). Järnvitriolbehandlad panel som exponerats längre än en månad är olämpligt underlag för täckmålning. En järnvitriolbehandlad panel uppför sig i princip som obehandlat virke.

Behandling med järnvitriol:

skyddar inte mot regn, utan fukt ska kunna torka ut genom att panelen ventileras väl skyddar inte mot solens UV-ljus, som bryter ner träet så att ytan eroderas och spricker ger ett litet till inget motstånd mot svamp- och mögelpåväxt ger en yta där träets struktur framträder ger en färg som varierar med ljus och luftfuktighet ger större fuktrörelser i träet än målat trä kräver att spik och bleck är rostfria annars rostar de så att rostränder bildas kan missfärga fönster, glas, grund och plåttak kan missfärga närliggande mark och golvytor vid urlakning.

Visa hela svaret

Hur många gånger ska man betsa?

Så betsar du din trärena furumöbel – En bets kräver en trären yta och bygger på att pigmentet tränger ner i träet. Bets är genomskinligt och påverkas därför av underlagets färg och struktur. Därför är det viktigt att alltid prova sig fram på en dold yta eller ett liknande träslag för att säkerställa att resultatet blir som du tänkt dig.

Ju fler lager bets du lägger på – desto mörkare och mer täckande blir resultatet.1. Tvätta och slipa – det viktiga förarbetet Trärena och obehandlade ytor rengörs först med en fuktig svamp. Fukten gör att träfibrerna reser sig. När ytan torkat helt slipar du bort de små fibrerna i träets längdriktning med ett fint slippapper (korn 180-240 brukar vara lagom).

Borsta bort dammet. Om du ej fuktar träet innan betsning kommer fiberresning att ske efter första lagret av betsning. Då är det däremot ej rekommenderat att slipa eftersom detta kan innebära att ytan och dess kulör förändras.2. Betsa – sätt färg på träet Var noga med att röra om betsen ordentligt innan du börjar och även då och då när du arbetar.

Pigmenten sjunker mot botten och gör att kulören kan förändras. Lägg på betsen med en pensel eller svamp i träets längdriktning. Arbeta in betsen ordentligt med en svamp eller luddfri trasa för ett så jämnt slutresultat som möjligt. Då kan du också styra hurpass framträdande ådringen skall vara. Lägg på ett eller flera lager bets – beroende på hur täckande resultat du vill ha.3.

Skydda ytan med lack – för bättre hållbarhet En betsat yta som ska utsättas för slitage bör lackas. En lackad yta gör dessutom det lättare att rengöra och torka av. Ju mattare lack, desto mindre syns lacken. Lacka ytan 2-3 gånger, med en lätt slipning mellan lager ett och två. Kan Man Måla På Betsat Trä Pressbild IKEA Livet Hemma | Foto Ragnar Ómarsson | Styling Anna Lenskog Belfrage | Stylistassistent Alicia Sjöström
Visa hela svaret

Hur får man bort bets?

Hur f bort betsfrg? – Har betsat ett skrivbord i fr mrk betsfrg och vill f bort det fr att mla i en ljusare nyans. Bordet har s mnga skrymslen och vrr att det r omjligt att slipa bort allt, hur fr man bort betsen p annat stt? Registered User Tjena! Jag hittade ingen konkret fakta men dremot fick jag fram lite information om va betsen bestr av, och tydligen ska det g att lsa upp betsen med samma vtska som betsen lstes i, allts tunnades i. S om du har anvnt vattenlslig bets br det g att vattentvtta alternativt vtslipa (jag lste vad du skrev angende det) dr det gr.

Sika har en produkt som terstller teak till sin naturliga frg, inte fr att det r troligt att det r teak du har betsat, men ondigt vetande r bttre n inget =) Jag hittade ven en trd p ett btforum dr en kille hade ngrat sin betsning, han vattentvttade hela ytan samt slipade pga hans dliga underarbete. Men tydligen ljusnade betsen med bara vatten, men det va tack vare att han hade anvnt vatten “baserad” bets.

Det var visserligen teak, men det borde bli samma resultat p andra trsorter, iallafall enligt ovanstende fakta. Har du anvnt nt annat kan det blir dyrt, och eventuellt frstra tret. wikipedia.org har lite mer information om betsens lslighet osv. om det r av intresse =) Hoppas det hjlpte lite iallafall. World Speed Record Holder Swedish Steel Kaustiksoda? Lser upp frg m.m Legally Insane! Problemet med bets e vl att den r lite oljelik o gr ner i treet p s stt? Iaf de ggr jag har gjort ngt fr man slipa ner en bra bit fr att det skall frsvinna. /Tobbe In dreams and lies, everything is possible! Nya tag nu. Stockholm Streetrace Crew Vinnare NightRun 2007 – Vinnare SOS Street Challenge 2012 Teamchef, Fel Fil Racing. Bets suger in i trt, du kommer aldrig kunna f bort det p annan vg n genom mekanisk bearbetning. Med lsningsmedel och dylikt kan du kanske ljusa upp det lite, men slipning och ganska djupt r det som gller fr betsat tr. Tyvrr. Fel Fil-racing 2009.
Visa hela svaret

You might be interested:  Fördelar Med Att Bygga I Trä?

Hur får man bort Lackbets?

Hur får jag bort betsfläckar på händerna? – Betsfläckar kan vara svåra att få bort med vanlig tvål. Prova med diskmedel, det löser oftast fläckar bättre än tvål och är skonsamt mot händerna. Om fläckarna fastnat ordentligt behöver du en effektivare rengöring som mer eller mindre bleker bort missfärgningarna.
Visa hela svaret

Vad är betsa trä?

Granvirke vars högra halva är betsad. Betsning är ytbehandling av trä med vatten – eller spritlösningar av färgämnen, bets, Betsning färgar ytan utan att täcka den; ytstrukturen förblir alltså nästan oförändrad. Tekniken kan användas på träinredning (golv, väggar och tak), men kanske framför allt på möbler.

Betsning är egentligen ett samlingsnamn för flera olika tekniker att färga in trä: • Färgbetser ger den önskade färgnyansen direkt, det vill säga vatten- och spritbetser, som innehåller lösliga färgämnen som färgar in träet. • Kemiska betser ger färgverkan genom att de reagerar kemiskt inne i träet. Detta kan ske antingen med ämnen som finns naturligt i träet eller med tillförda ämnen.

Om man börjar arbetet med att tillföra ett reagensämne kallas det förbetsning, Om arbetet avslutas genom tillförsel av reagensämnet kallas det efterbetsning,
Visa hela svaret

Måste man slipa innan man Betsar?

Guide till att betsa golv, lister, paneler och bänkskivor – Viktigt att tänka på innan du sätter igång är att slipa och sedan ta bort allt slipdamm. Pensla därefter träytan med varmvatten innan du börjar betsa så att du undviker att fibrerna reser sig.
Visa hela svaret

Kan man måla på lasyr?

Hej Therese Tack för att du ställer din fråga till oss. Vårt råd och vår rekommendation är att i första hand välja samma sorts målningssystem som er fasad sedan tidigare var målad. Om er fasad sedan tidigare är målad med en täcklasyr eller annat täckfärgssystem så kan ni fritt välja kulör och önskas en ljus faluröd kulör så är detta absolut möjligt.

Är er fasad målad med en transparent Fasadlasyr går det vanligtvis och ofta bra att byta till ett av de täckande målning systemen. Här behöver man dock se till fasadens konstruktion vilket av de täckande systemen som passar bäst. (Vissa timmerfasader kan vara undantagna ) Är man osäker på vilken typ av färg som tidigare använts så kan vi hjälpa er att ta reda på detta.

I de flesta a återförsäljande butiker finns av oss utbildad personal som på plast kan hjälpa er med att undersöka detta. Ibland kan ett prov från fasad behöva skickas till oss och våra tekniker hjälper butik med en bedömning. Om man vill byta till annat färgsystem än vad som tidigare använts När man sedan vet med vilka produkter som fasaden tidigare målats med kan man enklare ta beslut kring eventuellt byte av färgsystem eller om man redan har det färgsystem som passar fasaden allra bäst.

Detta är alltså en fråga som är beroende av vad som tidigare målats med samt hur fasadens konstruktion ser ut. Till din sista fråga gällande Falu rödfärg- slamfärg. Faluröd slamfärg kan enbart målas på nytt virke som ej är hyvlat och på ytor som sedan tidigare målats med slamfärg. Slamfärg- Falurödfärg har en lite stofftig lös grusaktig yta som inte fäster på andra typer av färger.

Den bör heller inte målas över med annan typ av färg än just Slamfärg. Om du har fler frågor eller undrar över något i vårt svar här är du självklart välkommen åter. Hälsningar
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för bets att torka?

Applicera ZAR Polyuretanlack – Skaka aldrig en lack. Skakning bildar luftbubblor som kan bli kvar i lacken. Om det behövs kan man röra om lacken, följ anvisningen på etiketten. Om lacken appliceras på en betsad yta, skall ytan slipas lätt och slipdammet avlägsnas med en trasa fuktad med lacknafta.

 • Om en vattenbaserad polyuretanlack appliceras får inte lacknafta eller förtunning användas.
 • Använd istället en dammsugare för att ta bort slipdammet (se instruktioner för Aqua ZAR).
 • ZAR polyuretanlack appliceras enkelt med en ren pensel av högkvalitet (nylon- eller naturhårsborst).
 • Doppa penseln i burken och låt överskott rinna av.

Flöda ut lacken genom att använda långa penseldrag i fibrernas riktning. Pensla inte för mycket då luftbubblor kan bildas. ZAR Polyuretanlack är självutjämnande och ger en jämn och slät yta. : Betsa en möbel med träbets – M&P
Visa hela svaret

Måste man lacka bets?

Här kan du hitta svar på dina frågor om våra produkter. Hittar du inte vad du letar efter? Skicka in din fråga via formuläret nedan eller ring oss på telefon. Sök på t.ex. projekt eller produkt (utomhus, bets): Ja, det går bra förutsatt att det är helt trärent samt ordentligt och jämnt slipat.

Herdins Oljebets fungerar bra på golv. Svarad datum 12 oktober, 2018 Beroende på vilken bets du valt kan du alltid öka skyddet på din yta. – Äkta Bets måste efterbehandlas med Betslack. – Lackbets kan förstärkas ytterligare med Betslack eller Betslack Aqua. – Lackbets Aqua kan förstärkas med Betslack Aqua.

– Oljebets förstärks med Vaxolja eller Hårdvaxolja. Svarad datum 12 oktober, 2018 Betser är transparent infärgning som samarbetar med underlaget. Det är därför alltid underlaget och betsen i kombination som får en slutgiltig kulör. För att vara säker på att du fått just den kulör du vill ha bör du testa på en liten yta först.

 1. Det finns flera möjligheter att anpassa nyansen efter personliga önskemål.
 2. Det enklaste är att variera kulören genom att stryka betsen mer eller mindre flödigt, en eller flera gånger eller att späda betslösningen.
 3. Späd Äkta bets och Lackbets Aqua med vatten och Lackbets med T-sprit.
 4. Om du önskar en helt annan kulör går det bra att med utgångspunkt från nuvarande sortiment blanda egna kulörer.
You might be interested:  Verktyg För Att Gröpa Ur Trä?

Svarad datum 12 oktober, 2018 Ja, det finns det. Välj en vattenburen lack istället, Betslack Aqua eller om det gäller ett golv, Herdins Golvlack. Svarad datum 12 oktober, 2018 Vi rekommenderar att betsning endast utförs 1 gång. Vid önskan om starkare kulör kan ytan betsas fler gånger.
Visa hela svaret

Kan man betsa all trä?

Kan man betsa bordsskivor, golv och trämöbler? – Ja! Du kan i princip betsa alla ytor som är av trä – du behöver bara vara uppmärksam på vad du kräver av ytan som ska betsas. Om du behöver betsa ditt trägolv är det nödvändigt att lacka ytan i efterhand, eller att använda vår träbetslack som redan innehåller lack och därmed ger träet en mer robust och slitstark yta.
Visa hela svaret

Kan bets självantända?

Flytande oljebetsrester och tvättvätska utgör brandfarligt avfall och skall inte hällas ut i avloppet, utan också lämnas till miljöstationen. Produkten innehåller torkande oljor. Därför finns det risk för självantändning av indränkta trasor, trassel etc.
Visa hela svaret

Vad gör att trä grånar?

Naturfärgat virke som åldras naturligt Det modifierade virket behåller sin naturliga färg men åldras därefter naturligt. När virke åldras grånar det och antar med tiden en silvergrå ton. Grånaden av virke uppkommer på grund av en mängd olika externa faktorer.

Solljuset bryter bl.a. ner ligninet och hemicellulosan i det yttre virket vilket gör att virket bleks. Andra faktorer som smutspartiklar, ytlig påväxt och döda vedpartiklar gör att virket blir grått. Kombinationen av blekningen och grånaden skapar en silvergrå nyans. Beroende av i vilken miljö virket placeras kommer åldringen att gå i olika hastighet.

Åldringen går snabbare om virket är placerad i väder och vind och står i söderläge som är mest exponerat mot sol. I furu som består av kärna och splintved kommer åldringen även gå snabbare i splintveden på grund av att det tar upp vatten betydligt enklare än kärnan och därmed får en högre fuktkvot som påskyndar den ytliga påväxten.

 1. OrganoWood ® -modifierat virke åldras naturligt vilket medför att grånaden inte alltid sker jämnt över virket.
 2. I standardvirket kommer exempelvis splintveden att gråna snabbare än kärnveden.
 3. I ett tidigt skede kan även grånaden upplevas fläckig men detta jämnas ut relativt snabbt.
 4. Efter 1-2 år har en trädäck som är placerat utomhus i solljus fått en vacker jämngrå yta.

En effekt som kan uppkomma på allt virke som placeras utomhus och åldras är ett fenomen s.k. fliskritning (“fiberludd”) där fiber lossnar från virkets yta. Detta uppkommer när ligninet som binder ihop fibrerna i virket bryts ner av solens UV-strålning.

Problemet uppkommer framförallt på virke som placeras i kraftigt solexponerade miljöer, detta kan minska med ytbehandlingar och ordentligt underhåll. För att få en jämnare grånadsprocess och minska risken för att fenomenet ska uppstå har OrganoWood utvecklat ytbehandlingsprodukten OrganoWood ® Träskydd 02 som är speciellt anpassat för OrganoWood ® virke.

Produkten ger ytan extremt vattenavvisande (superhydrofoba) egenskaper som minskar risken för fenomenet och ger en jämnare grånadsprocess. OrganoWood ® Select Plus är industriellt behandlad med OrganoWood ® Träskydd 02 och har därmed fått ett mycket effektivt skydd.
Visa hela svaret

Kan man göra trä mörkare?

Patinera ditt trä med ättika & stålull Det finns flera olika sätt att patinera trä på. Här visar vi en superenkel metod där du behandlar träet med en blandning av ättika och stålull. Blandningen är lätt att göra och lätt att använda, och ju längre tid du låter blandningen vara kvar, desto mörkare blir träet – särskilt om du patinerar ekträ.
Visa hela svaret

Vilken färg på bets?

Kan Man Måla På Betsat Trä Kan Man Måla På Betsat Trä När du betsar får du inte bara en vacker yta. Du lyfter även fram träets ursprungliga karaktär med ådringar och skiftningar. Med Beckers Träbets kan du måla allt obehandlat trä i önskad kulör. Slutresultatet beror dels på vilken teknik du använder och mängden bets, men också på träslagets ursprungliga kulör, sugförmåga och ådring.
Visa hela svaret

Hur många lager bets?

Mängden bets som sedan torkas av bestämmer den slutliga trätonen. Låt betsen torka i minst 3 timmar. Om en mörkare ton önskas skall ytan slipas lätt med fint slippapper, torkas ren och därefter kan ytterligare ett lager bets appliceras.
Visa hela svaret

Hur får man bort Lackbets?

Hur får jag bort betsfläckar på händerna? – Betsfläckar kan vara svåra att få bort med vanlig tvål. Prova med diskmedel, det löser oftast fläckar bättre än tvål och är skonsamt mot händerna. Om fläckarna fastnat ordentligt behöver du en effektivare rengöring som mer eller mindre bleker bort missfärgningarna.
Visa hela svaret

Hur gör man trä ljusare?

Lösning: – Om bänkskivan inte är av ett mycket mörkt träslag så kan den bli ljusare om du behandlar den med till exempel vit oljebets och vitpigmenterad olja. Det blir den mycket ljus av. Tvätta och avfetta skivan noga och slipa den sedan. Häll på oljebets och arbeta ner den ordentligt i träet.

Efter cirka 20 minuter torkas all överflödig bets av. Vädra medan du arbetar. Efter ett dygn kan skivan behandlas i två omgångar med vit bänkskiveolja. LÄS OCKSÅ: Bänkskivan slipas, först med grovt slippapper (korn 80) och sedan med fint (t.ex. korn 120-150). Den vita oljebetsen arbetas ner i träet. Avsluta med att dra trasan längs ådringen.

Torka av efter 20 minuter. : Kan vi förnya bänkskivan i köket?
Visa hela svaret