Klinker Som Ser Ut Som Trä?

Klinker Som Ser Ut Som Trä

Varför spricker klinker?

Våtrumsväggar och golv Badrummet har ett tätskikt som säkerställer att fukt inte kan tränga in i väggen eller ner i golvet. Gör därför aldrig hål i en kakelklädd vägg, särskilt vid duschplats och kring badkar. Använd tillbehör med sugfötter. Rengöring Väggar och golv beklädda med kakelplattor eller glaserade klinkerplattor rengörs i första hand med vatten och eventuellt rengöringsmedel (exempelvis diskmedel eller allrengöringsmedel). Vid kraftig nedsmutsning används skursvamp eller skurborste med alkaliskt allrengöringsmedel. Tänk på att fogarna är porösa och lätt smutsas ned. Eventuella mjuka fogar bör torkas rena så att smuts inte fastnar i fogen. Kalkavlagringar som bildats av kalkhaltigt vatten avlägsnas enklast med ett svagt, surt rengöringsmedel. Ca 50 grader varm hushållsättika fungerar utmärkt. Kom ihåg att vattenmätta fogarna före tvättning och skölj noga efteråt. Vissa kakelplattor har glasyrer eller speciella dekorer som kan vara känsliga för starkt sura rengöringsmedel, kontrollera därför leverantörens anvisningar. Avsluta rengöringen med rent vatten och mjuk svamp, avsluta alltid med att torka ytorna med torr trasa. Sprickor i kakel, badrum Alla hus rör sig. Utöver andra uppenbara anledningar, är detta en orsak till varför det finns hårda krav på tätskikt i badrum. Det är inte ovanligt att mindre sprickor kan uppstå. Så länge bakomliggande tätskikt är intakt finns ingen risk för fuktskada. Förhöjda fuktindikationsvärden i och kring duschutrymmet i badrum är normalt då området ofta belastas med vatten som absorberas i fixet under klinkerplattorna. Förhöjda fuktvärden vid spruckna kakelplattor beror sannolikt på att ökade mängder fukt hamnar mellan ytskiktet och tätskiktet, som fortfarande är intakt. Sprickorna är “bara” estetiska fel. Vill du byta ut spruckna kakelplattor måste styrelsen kontaktas (styrelsen @ brflovisedal5.se). En del tillverkare tillåter reparation av tätskiktet. Att byta spruckna kakelplattor på ett mindre område vill oftast försäkringbolag inte gå med på av den anledningen att detta lätt kan förstöra tätskiktet, som är speciellt viktigt att hålla helt i duschrummet. Mer info på: Byggkeramikrådet >>> Gällande branschregler BBV 15:1 >>> GVK Branchregler “Säkra våtrum” >>> / Styrelsen Uppdaterad 2019-01-02
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det innan man kan gå på klinker?

Du kan inte gå på det nylagda klinkergolvet förrän efter ca två till tre dagar. Kan du inte stänga av hela ytan du ska lägga får du lägga det i sektioner eller lägga ut en gångpassage som inte vidrör det nylagda klinkergolvet.
Visa hela svaret

Hur länge håller klinker?

Är det någonting man absolut aldrig ska slarva med vid nybyggnation och renovering så är det tätskiktet i våtutrymmen. Vattenskador är den allra vanligaste typen av skada i bostäder, och renoveringarna som krävs blir ofta både dyra, tidskrävande och omfattande.

 1. För att inte tala om hur besvärligt det kan vara för den boende att behöva klara sig utan sitt badrum en längre tidsperiod.
 2. Tätskiktets uppgift är att helt och hållet hindra fukt att komma i kontakt med golv och väggar, och sitter idag oftast bakom kakel och klinker.
 3. Minsta lilla fukt som tränger igenom kan ge upphov till skador och mögel.

Oftast tar det flera år innan vi upptäcker läckagen i våra badrum och då är risken mycket stor att det hunnit bli en totalskada För två år sedan lät Länsförsäkringar genomföra ett test av de tätskikt som är vanligast i svenska badrum. Hela 17 av 20 testade tätskikt släppte då igenom fukt.

 • I år har ett nytt test genomförts och resultatet är något bättre, om än långt ifrån bra.
 • I det nya testet läckte fortfarande 12 av de 20 testade tätskikten.
 • Testet utfördes av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), på uppdrag av Länsförsäkringar.
 • Alla tätskikt som testades tillhörde de vanligaste tätskikten i Sverige, samt är branschgodkända och CE-märkta.
You might be interested:  Vilken Sup Bräda Ska Man Välja?

“Tätskikten läcker vid skarvar och anslutningar, till exempel vid golvbrunnen. Oftast tar det flera år innan vi upptäcker läckagen i våra badrum och då är risken mycket stor att det hunnit bli en totalskada. Normal livslängd för ett badrum är 25–30 år, och så länge tycker vi också att tätskiktet ska hålla”, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar.
Visa hela svaret

Vad är glaserad klinker?

Vad är kakel? – Kakel är glaserade keramikplattor av relativt poröst lergods med en vattenabsorption på cirka 10-20%, vilket i vårt klimat innebär att de endast ska användas inomhus på vägg. Kakel är helt enkelt för skört att ha på golv och de tål inte golvvärme.

Ju högre vattenabsorption en platta har desto lägre hållfasthet och motståndsförmåga har den mot exempelvis slitage, kemikalier och frost. Kakel tillverkas genom att de torrpressas och bränns i ugnar omkring 700-1200 grader. Alla kakelplattor är glaserade, då glasmassa smälts ut över ytan i samband med bränningen av själva lergodset.

Glasyren ger en tät och lättstädad blank eller matt yta och tack vare den relativt låga bränntemperaturen kan glasyren framställas i klara och starka färger. Vid själva bränningen av glasyren är det lite som att baka bullar – nyansen i glasyren kan variera något från olika tillverkningstillfällen.

Denna nyansskillnad märks upp på paketen med en så kallad ton- eller batchkod. De allra flesta kakelplattorna har en rundad “standard” kant, men de kan även vattensågas i efterhand och då kallas det att de har en rakskuren eller rektifierad kant. Skillnaden mellan en kakelplatta som har en rundad och en rakskuren kant är att fogbredden bör ligga runt 3 mm eller större när kanten är rundad, medan fogbredden kan ligga på så lite som 1-2 mm när kanten är rakskuren.

Anledningen till detta är att plattornas storlek blir mer preciserad när de vattensågas, medan de plattor med en pressad rundad kant bör ha en större fogbredd som fungerar som ett spann för att kunna jämna ut skillnaderna i plattornas storlek. Klinker Som Ser Ut Som Trä
Visa hela svaret

Kan man lägga klinker på gammalt klinker?

Klinker på klinker – Man kan lägga klinker på klinker om det gamla klinkerplattorna sitter fast ordentligt. Ta reda på det genom att knacka på varje platta. Om en platta är lös ska denna limmas innan man kan lägga ett nytt klinkergolv ovanpå.
Visa hela svaret

Hur tåligt är klinker?

Klinker – Klinker Som Ser Ut Som Trä Klinker är grovkeramik, plattor tillverkade av stengods. Klinker har en låg vattenabsorption cirka 0 – cirka 6 procent, vilket innebär att det är ett tåligt material som är beständigt mot kemikalier. Klinker brukar anges i PEI-värde i en skala 1-5. Ju högre upp i skalan desto hårdare är ytan.

 1. PEI 5 kan till exempel användas i hårt trafikerade publika miljöer, medan en platta med PEI 1 lämpar sig för utrymmen i bostaden med lätt gångtrafik, så som hall eller badrum.
 2. När ska du välja klinker? Klinker är ett utmärkt val som golv i till exempel hall, kök eller badrum.
 3. Linker kan också monteras på väggen.

För dig som vill ha ett stilrent och enhetligt badrum är ett fint alternativ att köra på samma klinker till både golv och vägg. Alla klinker tål inte frost och du bör säkerställa att plattorna är gjorda för att användas utomhus om detta är syftet. Annars finns det en risk att plattorna spricker.
Visa hela svaret

Kan man byta en klinker?

maj 20, 2022 / i Nyheter / Att byta klinkergolv badrum är inte den lättaste uppgiften. För att få ett hållbart resultat som är helt korrekt utfört bör då låta en byggfirma utföra arbetet åt dig. Kanske har det uppstått en skada som gör att du måste laga spricka i klinkers, men helst utan att behöva bryta upp och byta hela golvet.

Givetvis kan du utföra arbetet på egen hand, men då finns det en del saker att ta hänsyn till. Idag finns det inga direkta förbud mot att byta ut enstaka golv- och väggplattor i badrummet. Däremot kan arbetet vara olika omfattande beroende på vilken tätskiktstypen är. I praktiken är det betydligt svårare att byta ut plattor där tätskiktet är vätskebaserat, medan ett foliesystem gör det betydligt enklare och säkrare.

Så även om det inte finns något förbud mot att byta ut enskilda plattor finns däremot risker som behöver tas med i beräkningen. Både GVK och BKR har instruktioner om hur en delreparation av tätskikt bör gå till och gemensamt för dessa är kravet på att tätskiktsprodukten är godkänd för delreparation och att tätskiktstillverkaren lämnar en beskrivning för hur ingreppet ska utföras. Klinker Som Ser Ut Som Trä Om du har tänkt byta ut klinkers själv i badrummet rekommenderas det starkt att du tar kontakt med en besiktningsman som noggrant kan undersöka så att tätskiktet återställts på rätt sätt, för att inte riskera något. Om du istället anlitar oss direkt på Renovera Nu får du en byggfirma med erfarna hantverkare som utför ditt planerade projekt medan du kan lägga din tid på annat.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det För Trä Att Brytas Ner?

Är klinkergolv bra?

Klinker består av pressad lera och har lägre vattenabsorption än kakel, detta gör klinker mer lämpligt på golv i våta utrymmen är kakel. Badrum Reportage 25 jan 2019 Klinker är väldigt slitstarkt och passar i alla rum inomhus men vanligast är hall, kök och badrum.

 • Det finns både glaserade och oglaserade klinkerplattor.
 • Linker med glaserad yta är väldigt lättskött och det räcker med att våttorka eller dammsuga, en oglaserad platta bör behandlas med klinker olja eller stenimpregnering, men det beror på vilken platta så fråga oss alltid om du är osäker.
 • Om du är intresserad av klinker kan du se vårt utbud och beställa klinker här,

Fördelar: Klinker är väldigt hållbart och slitstarkt. Det är ett väldigt uppskattat och levande golv eftersom varje klinkerplatta skiftar i färg på ett eget unikt sätt. Det lättskött och tål fukt, alltså perfekt i båda hall, kök och badrum. Nackdelar: Tappar du ett glas eller liknande på ett klinkergolv kommer det att gå sönder.
Visa hela svaret

Vad har man under klinkers?

Förberedelser och underlag – Ett klinkrat golv är mycket hårt i sin struktur. Det “rör sig” inte och påverkas inte av temperaturväxlingar. Ett trägolv däremot sväller vid fuktig väderlek och torkar isär när miljön är torrare. Ett klinkergolv ska därför inte läggas på en yta som riskerar att röra sig, då kan plattor lossna och fogarna spricka.
Visa hela svaret

Vilken tjocklek på klinker?

Vad är skillnaden på kakel och klinker? GRANITKERAMIKStörsta delen av vårt sortiment är numera granitkeramik. Tekniken gör att plattorna får väldigt låg vattenabsorption – under 0,5%. Detta innebär att plattan blir frostsäker och får mycket hög hållfasthet.

Med sina bra egenskaper mot slitage, är dessa plattor lämpliga för offentlig miljö med hög belastning. Tjocklek ca 8-10,5 mm. KAKELSätts på vägg inomhus. Ytan är glaserad i matt eller blankt. Tjocklek ca 5-10 mm beroende på plattans storlek. KLINKERSätts på både golv och vägg, har olika slitageklasser och kan vara frostsäkra.

Tjocklek ca 6,5-10,5 mm. MOSAIKSmå plattor som sätts på nät som bildar ett ark. Lämpligt att sätta som kökskakel, fondvägg eller i duschfallet. Tjocklek ca 4 mm. Se Byggkeramikrådets film om skillnaderna, Klinker Som Ser Ut Som Trä : Vad är skillnaden på kakel och klinker?
Visa hela svaret

You might be interested:  Max Fuktighet I Trä Vid Målning?

Hur mycket extra klinker ska man köpa?

Vid en badrumsrenovering finns det en uppsjö regler att förhålla sig till, och även om det finns mer än kakel och klinker att fundera på är det ju i slutändan det som syns utåt. Det blir helt enkelt ganska avgörande vilket slags kakel och klinker som ni landar vid.

 1. Det ska skapa rätt känsla och atmosfär och vara i linje med kommod, toalettstol, dusch och eventuellt badkar,
 2. Men vad är egentligen kakel och klinker? Det finns många skillnader på en teknisk och branschmässig nivå, men den stora skillnaden mellan de två är att kakel har man på väggen och klinker används på golv.

Generellt sett är klinker tåligare än kakel och därför mer avsedd för golv, men klinker används även för väggar. På Hornbach i Botkyrka arbetar Gabi Charro som ger sina allra bästa tips för vad man ska tänka på när det blivit dags för att bestämma kakel och klinker till sitt nyrenoverade badrum. Foto: Hornbach Håll koll på riktlinjer – Någonting som många missar när man börjar göra ett badrum är regler och riktlinjer — en del vill ha lite för stora plattor på golvet i badrummet, och då är det svårt att få till ett bra fall för vattnet. Här brukar vi rekommendera mosaik eller 10×10-20×20 centimeter, berättar Gabi.

 • Bestäm vilket format på plattor Bland det massiva utbudet av kakel och klinker så finns det också olika storlekar, eller format, på plattorna du köper.
 • Större plattor passar betydligt bättre till ett större rum, medan mindre plattor gör sig bättre på mindre ytor.
 • Dessa mindre format är vanligt förekommande i kök.

Obs! Kakel kommer i både blank och matt yta, där blank är betydligt lättare att hålla rent. Räkna ut mängden material – Många frågar ofta hur mycket material de behöver köpa, då de inte har full koll på hur man räknar ut det. Då handlar det om allt från tätskiktet i botten till fogen och silikonet som ligger ytterst.

Självklart är det något vi hjälper till med, så kunden får rätt produkter och mängd med sig hem, säger Gabi. Skräddarsy golvbrunnarna När du lägger klinker i ett badrum är det en bra idé att använda sig av mindre skurna plattor precis runt golvbrunnen, Det är för att få till en bättre lutning så att vattnet kan rinna undan enklare.

Köp allt vid samma tillfälle – Det är inte ovanligt att man behöver köpa 10-15% extra för att man behöver skära till plattor och det blir delar man inte kan använda. Det blir svårt att komplettera om man köper för lite, då man bör ha samma tillverkningsomgång (batch) för att inte få olika nyanser eller storlek på sitt kakel eller klinker, fortsätter Gabi.

 • Var noggrann med branschregler! – Självklart kan man som privatperson själv sätta kakel, klinker och även själva tätskiktet.
 • Det gäller bara att man är noggrann och följer branschreglerna som gäller.
 • Det är också viktigt att man dokumenterar varje steg man gör för att försäkringen man har ska gälla om olyckan skulle vara framme om något händer.

Praktiskt sett så är mosaik och stora plattor 30×60 centimeter eller 60×60 centimeter svårare att montera snyggt, än exempelvis 15×15-25×40 centimeter, menar Gabi. Foto: Hornbach Använd kakelskärare Det går alldeles utmärkt att ta till hjälp av en helt vanlig vinkelslip när man ska skära till sitt kakel, men eftersom dessa tenderar att skapa mycket damm vid användning är kakelskärare ett enklare (och dammfritt) alternativ.
Visa hela svaret