Måla Lackat Trä Utan Att Slipa?

Måla Lackat Trä Utan Att Slipa
Hemmet – Häftgrund på lackad möbel Jag har ett vitrinskåp som jag fick för ca 15-16 år sedan, som är lackat. Eftersom jag har rätt skralt i kassan hade jag tänkt måla om det i stället för att köpa något som bättre passar min stil. Men nu är det så att jag älskar gamla almogemöbler och när något ska målas är det bara linoljefärg som gäller. Fast nu tänkte jag alltså gå mot mina egna ideal och måla skåpet på annat vis Den är alltså ganska tunt klarlackad och jag orkar inte slipa ned allt för att måla med traditionella färger, så jag tänkte måla på lacken med någon typ av “plastfärg”. Hur gör jag, är det någon som kan tipsa mig? Tänkte slipa lite lätt med sandpapper, tvätta med målartvätt och måla med en häftgrund först innan jag målar med själva färgen.

  1. An jag ha en färg på häftgrunden och en annan på färgen? Hade tänkt slipa lite färgen på vissa ställen så att den ser lite sliten ut och så att bottenfärgen kommer fram.
  2. Vad tror ni, hur ska jag göra för att få det någorlunda bra och få den att passa till mina andra möbler? Sv: Häftgrund på lackad möbel Är det ingen som målar med färger från vanliga färgbutiker och på redan lackade/fabriksmålade möbler? Berätta hur du gjorde och hur det blev.

Vad tror ni om mitt förslag på att måla skåpet eller ska jag göra det på annat sätt? Sv: Häftgrund på lackad möbel Min pojkvän har precis målat om ett klarlackat furubord med vanlig lackfärg (svart) från Biltema. Slipade först, men inte så att det blev trärent utan rätt mycket lack kvar, torkade av och målade sen med lackfärgen.

Nu var det för bara någon dag sedan så det är svårt att säga hur bra det kommer att hålla i längden, men just nu ser det bra ut! Jag har målat om en del möbler annars och brukar oftast slipa så gott det går (dock sällan det blir trärent), ibland målar jag med grundfärg och slutligen på med lackfärg (servalac, oftast oljebaserad men har också använt vattenbaserad).

Har hållt jättebra än så länge. Hur du ska göra för att det ska passa ihop med dina övriga möbler är svårt att säga, jag har ju ingen aning om hur de ser ut! Jag blir osäker på vad du menar med “plastfärg”? Jag är dock ingen hejare på det här med färger. För att kunna veta om det kommer passa in hos dig så vore det ju bra med lite bilder! Sv: Häftgrund på lackad möbel Sv: Häftgrund på lackad möbel Möbeln är som sagt från 1990-talet någon gång så jag sörjer inte om den målas med annan färg än linoljefärg, men den bör inte se blankplastig ut menar jag. Jag hade inte några bilder inlagda såg jag, men om det blir färg inom snar framtid ska jag fota skåpet före och efter + mina övriga möbler.

You might be interested:  Bygga Hus När Man Redan Äger Ett?

Sv: Häftgrund på lackad möbel Jag har ett lackatskåp som jag ska måla och jag ska inte slipa eller nått på det. Bara på med häftgrund (som är en grundfärg med en skrovlig yta som fäster på lack) sedan på med vanlig färg. Detta ska funka enl målare och en även målarbutiken jag pratat med. Sv: Häftgrund på lackad möbel Den finns i alla varianter – helmatt, matt, halvblank, blank osv! Lite olika beroende på fabrikat kan jag tänka mig, men servalac tror jag finns i några olika varianter.

Jag har målat ett flertal möbler i servalac halvblank och det har blivit bra, inte alls jätteglansigt. Jag har provat matt också och det blir också jättefint! Den halvblanka kanske blir lite glansig dock om man väljer en starkare kulör än vad jag hade, det är möjligt att det framträder mer då (jag målade med en bruten vit, antikvit tror jag). Sv: Häftgrund på lackad möbel Nordsjö skriver så här om sin häftgrund: – Den utmärkta vidhäftningen gör att Häftgrund V kan användas vid målning av svåra underlag som laminat, keramiska plattor, hård PVC, härdlackerade snickerier m.m. – vilket gör att jag tror du är på helt rätt anfallsvinkeln. Sv: Häftgrund på lackad möbel Nordsjö skriver så här om sin häftgrund: – Den utmärkta vidhäftningen gör att Häftgrund V kan användas vid målning av svåra underlag som laminat, keramiska plattor, hård PVC, härdlackerade snickerier m.m. – vilket gör att jag tror du är på helt rätt anfallsvinkeln.

Börjar man slipa men inte får bort all lack tror jag däremot det lyser igenom rätt bra att det är områden som fortfarande är klarlackade under. Häftgrund och en schysst lackfärg tror jag är da shit, men en färgbutik brukar veta råd! Glöm inte före- och efterbilder! Tack till dig, Scilla och maria85 nu vet jag lite mer.

Härligt att jag inte behöver slipa överhuvudtaget Nu kör jag på häftgrund och en mattare typ av lackfärg. Ska kolla om häftgrunden finns i olika färger för i så fall tar jag en nyans på den och en liknande fast ljusare eller mörkare (har inte bestämt mig en) lackfärg på.

  • Sedan provar jag med att slipa lite på vissa ytor så att den ser lite chabby chic ut.
  • Bilder kommer när jag ska sätta igång det lovar jag, fast det kanske dröjer innan jag kommer till skott Senast ändrad: 22 Okt 2009 Sv: Häftgrund på lackad möbel Uppdatering.
  • På lördag ska jag handla färgen till skåpet.

Men jag kan inte bestämma mig för vilken färgnyans jag vill ha. Skulle behöva hjälp från er kloka buketalister. Alla möblerna i rummet går i brunt. Antingen är de som matgruppen i ek eller så är det som den gamla skänken målad i drickamålning/ådermålning eller vad man nu rätt kallar det för.

Vitrinskåpet kommer att stå vid ena kortänden på rummet där en gammal fotölj också står, den är omklädd i ett linnetyg. Hur skulle ni göra? Försöka måla skåpet i någon brun, brunsvart färg för att försöka få det att smälta in. Eller skulle ni måla det i en helt annan färg som bryter helt, men ändå passar i ett rum med gamla möbler.

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det Att Bygga En Bil?

Först var jag nog helt inne på att försöka måla så att den skulle smälta in, men risken är den att det bara får den att sticka ut ännu mer. Den är ju inte gammal och den har inte ett träslag som måste visas för att just det är vackert som t ex ek. Vit är bokhyllan som står där nu och det passar verkligen inte alls här.

Hitta linnetygets färgvariant men risken är överhängade att skåpet bara blir nogatfärgat En varm röd färg som de också hade efter gammalt, engelsk röd heter den kanske man ha den i. Men det får inte vara så att den sticker ut så mycket att det bara blir skåpet man ser. Hjälp mig Sv: Häftgrund på lackad möbel Har hittat några gamla bilder från delar av rummet.

Det ger väl en lite bild av vad som finns i rummet i alla fall. Det här är de älsta möblerna, hittar tyvärr inga andra bilder på hela rummet eller den delen som skåpet kommer att stå i. Men ni kanske kan få några ideér i alla fall. Sv: Häftgrund på lackad möbel Jag tycker du ska följa ditt hjärta. Engelskt röd är underbart, jag borde veta eftersom hela nedervåningen är i den färgen Tror benhårt på tesen att om man älskar och har handplockat sina möbler kommer de att matcha. En del tar det lite tid för att hitta rätt plats, men då låter jag dem vila ett tag, så kommer de till ro.
Visa hela svaret

Måste man slipa mellan varje målning?

Slipa mellan lagren – Något som brukar skilja proffs från amatörer är noggrannheten, och det gäller hela processen vid målning. En proffsmålare slipar alltid ytan mellan målningarna, eftersom färgen får träfibrerna att resa sig. Genom att slipa och damma av noggrant mellan strykningarna så ser du också till att hela tiden ha en jämn och fin yta att måla på.
Visa hela svaret

Hur noga ska man slipa innan målning?

Måla möbler – steg för steg – Applicera snickerifärg i önskad glansgrad, flödigt i två strykningar. Mattslipa ytan lätt mellan strykningarna och glöm inte att ta bort slipdammet. Detta ger en extra jämn och slät yta. Använd en helsyntetisk pensel av god kvalitet eller en lackfärgsroller för bästa resultat.

Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Vid all målning är det viktigt att rengöra noga, för att få en jämn och slät yta samt god vidhäftning. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Slipa därefter lätt över ytan med fint sandpapper. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Ta bort slipdammet med en borste eller en microfiberduk. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Eventuella hål och skador spacklas. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Spacklade områden fläckmålas med grundfärg. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Grunda med 1-2 strykningar beroende på underlag samt produkt. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Applicera snickerifärg i önskad glansgrad flödigt i 2 strykningar. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Mattslipa ytan lätt mellan strykningarna och glöm inte att ta bort slipdammet. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Använd en helsyntetisk pensel av god kvalitet eller en lackfärgsroller för bästa resultat.

You might be interested:  Får Man Bygga Attefallshus På Obebyggd Tomt?

Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Vid all målning är det viktigt att rengöra noga, för att få en jämn och slät yta samt god vidhäftning. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Slipa därefter lätt över ytan med fint sandpapper. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Ta bort slipdammet med en borste eller en microfiberduk. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Eventuella hål och skador spacklas. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Spacklade områden fläckmålas med grundfärg. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Grunda med 1-2 strykningar beroende på underlag samt produkt. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Applicera snickerifärg i önskad glansgrad flödigt i 2 strykningar. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Mattslipa ytan lätt mellan strykningarna och glöm inte att ta bort slipdammet. Måla Lackat Trä Utan Att Slipa Använd en helsyntetisk pensel av god kvalitet eller en lackfärgsroller för bästa resultat.

Här kan du läsa hur du väljer rätt färg när du ska måla möbler. Skriv ut
Visa hela svaret

Måste man slipa bort all lack?

1. Lackborttagning: – Första momentet är att ta bort all lack. Givetvis går det bra att slipa bort all lack för hand eller med hjälp av maskin för den som vill stå i ett moln av farligt lackdamm och dessutom byta slippapper stup i kvarten. En mer effektiv och behaglig metod är att använda sig av lackborttagningsmedel.

Vi använder oss av STRIPP BEK färgborttagningsmedel, vilket är ett mycket effektivt medel. Lägg på ett flödigt lager över hela ytan, antingen med trasa eller med pensel, tänk på att bära plast/gummihandskar eller liknande för att undvika att få medlet på händer. Medlet är frätande och torkar ut huden väldigt snabbt.

En rekommendation är att också bära skyddsglasögon. Efter ca 1 timme är det dags att börjar du skrapa, jag själv använder mig av en sickel men en spackelspade går även det. Skrapa bort så mycket som möjligt, det gör ingenting om du skrapar bort en del trä, om du använder en sickel planar du dessutom ytan en aning.
Visa hela svaret

Hur får man bort lackfärg?

Ta bort färg med varmluftspistol – Varmluftspistolen är ett väl beprövat verktyg för att få bort gammal färg, och idag också en av de vanligaste. Värmen från pistolen får färgen att lossna från underlaget. Det gör att färgen relativt enkelt kan dras loss i sjok och tillsammans med en bra skrapa blir varmluftspistolen ett kraftigt verktyg mot färgen.
Visa hela svaret

Kan man Rolla lackfärg?

Måla lackfärgen utan penselränder med skumroller – Vill du måla med lackfärg utan penselränder så ska du måla med en s.k. skumroller. Det som är viktigt att tänka på när du rollar med en skumroller, är att du rollar ut lackfärgen långsamt så att du får minimalt med luftbubblor i färgen.
Visa hela svaret