Vad Behöver Man Äta För Att Bygga Muskler?

Vad Behöver Man Äta För Att Bygga Muskler
Jag vill bygga muskler och gå upp i vikt, hur ska jag göra? För att gå upp i vikt behöver du först och främst se till att få i dig mer energi än du gör av med och när du styrketränar hårt är det extra viktigt att äta mycket. Ät större portioner och se till att få i dig både frukost, lunch och middag, samt minst tre mellanmål varje dag.

  1. Men för att din viktökning ska bestå till största delen av muskler och inte fett krävs det också att du äter bra mat – och framför allt rejält med högvärdigt protein, från exempelvis rött kött, kyckling, fet fisk och ägg.
  2. Baljväxter är en bra proteinkälla för dig som är vegetarian.
  3. Proteinrik mat innehåller essentiella aminosyror som är ett måste för att kroppen ska kunna bygga muskler, så du bör försöka få i dig åtminstone 2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag – gärna mer.

Komplettera med kolhydrater från till exempel potatis, pasta eller ris och lägg till mängder av grönsaker. Drick mycket vatten, men ta gärna mjölk till maten och se till att få i dig nyttiga fetter. Kosttillskott är oftast inte nödvändigt om du äter fullvärdigt, men kreatin kan ha en viss effekt om du vill bulka upp eftersom det binder vatten i musklerna och därmed kan bidra till att du ökar i vikt.

(Du ska däremot INTE äta kreatin om du har diabetes eller lider av njursvikt.) Det är också viktigt att du äter något direkt efter träningen, helst inom 20-30 minuter efter ett avslutat pass, för att hämma den muskelnedbrytande effekten av träningen och sätta igång återhämtningsprocessen så snabbt som möjligt.

Se till att återhämtningsmålet innehåller 20-30 gram protein och räkna på att du behöver ca 1,2 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt. Yoghurt och en skinkmacka eller en proteindrink och en banan kan vara lämpliga alternativ. Om du vill öka din muskelmassa och gå upp i vikt så fort som möjligt bör du också tänka på att inte lägga eventuella konditionspass samma dag som styrketräningen, detta då konditionsträningen negerar den muskelbyggande effekten av styrketräningen.

  • Lägg upp styrkepassen på max 45 minuter vardera och träna tre gånger i veckan med minst en vilodag emellan.
  • Se också till att träna olika muskelgrupper varje gång – exempelvis bröst och rygg dag ett, ben och mage dag två och axlar och armar dag tre – så att musklerna får extra tid att vila mellan varje veckopass.

Vilan är det allra viktigaste när du bygger muskler eftersom det är under vilan, medan musklerna återhämtar sig, som själva tillväxten sker. Därför är det också viktigt att du får ordentligt med sömn – minst 8 timmar per natt. Satsa på basövningar som engagerar stora muskelgrupper, såsom bänkpress, knäböj, marklyft och militärpress, så kommer du att öka muskelmassan snabbare över hela kroppen.

Men se till att du lär dig tekniken i varje övning innan du börjar lägga på vikter, annars finns risk att du gör övningen felaktigt, vilket inte bara kan påverka resultatet utan även orsaka skador. När du väl har kommit igång med träningen bör du successivt öka på vikten varje gång det börjar kännas “enkelt” att göra 10 repetitioner.

På så sätt jobbar du alltid med en belastning som tvingar muskeln ska arbeta på en optimal nivå. Och du ska känna dig rejält utmattad efteråt annars ger inte träningen det resultat du vill ha. : Jag vill bygga muskler och gå upp i vikt, hur ska jag göra?
Visa hela svaret

Vad är viktigast för att bygga muskler?

10 tips för att bygga muskler –

Träna basövningar. Basövningar aktiverar större delen av kroppens muskler vilket ger en helhetsträning och framförallt bättre och snabbare muskeltillväxt. De fem mest effektiva övningarna för att bygga muskler och utveckla styrka är – knäböj, marklyft, bänkpress, militärpress och rodd. Vill du bygga muskler behöver du också lyfta tungt. Det är viktigt att du tränar med en så pass tung vikt så att dina muskler bryts ned och behöver reparera sig större och starkare. Sikta på att träna på en vikt mellan 70–80% av ditt 1 RM, vilket är den vikt som du klarar att lyfta maximalt en gång. Träna regelbundet. Det finns bara ett sätt att bygga muskler snabbare och det är att träna oftare. Ju oftare du tränar en muskel desto bättre och snabbare växer den! Förutsatt att du vilar mellan träningstillfällena. Ät mycket mat. För att dina muskler ska växa måste du täcka ditt energibehov och även ha ett överskott kvar till att bygga ny massa på. Sikta på 500-1000 kalorier extra per dag i intag. Sov 7–8 timmar per natt. Det är under din sömn som återhämtningen och uppbyggnaden av musklerna sker. En powernap kan förbättra återhämtningen lite extra, särskilt om du sover mindre än rekommendationen. Dokumentera din träning. För träningsdagbok över din träning. Anteckna vilka vikter du använder, hur många set och reps respektive övning är och följ din utveckling. På så sätt kan du checka dina framsteg och ha en morot att alltid sträva efter att överträffa förra veckans resultat. Undvik inte cardio bara för att du vill bygga muskler. Bra kondition och syreupptagningsförmåga är viktigt även om man har som mål att bygga muskler och bli starkare. Som komplement till styrketräning rekommenderas intervallträning, där du växlar mellan hög intensitet och låg intensitet. Högt proteinintag, Protein är det viktigaste näringsämnet för att bygga muskler. Om du inte får i dig tillräckligt mycket protein, försämrar du dina träningsresultat rejält. För att optimera muskeltillväxten och utveckla en bra fysik bör du under ett dygn få i dig minst 1,5 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Variera din träning, Om du känner att du inte utvecklas längre i träningen bör du testa att variera vikt, reps, sets och vila eller byta ut övningar med jämna mellanrum. Om man tränar för ensidigt kommer musklerna till slut vänja sig och inte tvingas kompensera genom att växa sig starkare. Sätt upp tydliga mål. Att ha tydliga målsättningar med sin träning är närmast ett måste för att komma någon vart i gymmet. Sätt upp ett stort tydligt mål med träningen, och även delmål längs vägen. De som fattar beslut om sitt mål och håller sig stenhårt till sina beslut tenderar att i de flesta fall uppnå sitt mål.

You might be interested:  Hur Stort Skärmtak Får Man Bygga Utan Bygglov?

Vad Behöver Man Äta För Att Bygga Muskler Artikel | Basic
Visa hela svaret

Hur maximera muskeltillväxt?

3. Träningsvolym – Träningsvolymen bestäms främst utifrån hur många set du utför och har visat sig vara den mest avgörande variabeln för hur god effekt du får av din styrketräning (3,4). Träningsvolymen följer nämligen ett dos-responsförhållande som innebär att ju fler set du utför desto större blir muskeltillväxten (4,5,6).

  • Vid en viss nivå kommer dock en ökad träningsvolym bli kontraproduktivt och innebära en längre återhämtningstid utan att ge större muskeltillväxt.
  • En metaanalys om träningsvolym från 2017 visade att 1-4, 5-9 och 10 (eller mer) set per muskelgrupp och vecka resulterade i en ökad muskeltillväxt med ca 5 procent, ca 7 procent respektive ca 10 procent (4).

Andra studier har visat att det verkar räcka med enstaka set per vecka för att otränade och måttligt tränade individer ska öka sin muskelmassa (5,6), men att en ökning från 1 till 2 set per muskelgrupp och träningspass ger en stor vinst. Muskeltillväxten ökar då med 40 procent (5).

Att höja träningsvolymen från 1 set till 2-3 set kommer göra större skillnad för muskeltillväxten jämfört med att därefter öka volymen från 2-3 set till 4-6 set (5). Ett tidseffektivt alternativ som samtligt ger bra muskeltillväxt verkar således vara att köra 2-4 set per muskelgrupp och vecka. Men för att maximera muskeltillväxten krävs sannolikt minst tio set per muskelgrupp och vecka, framför allt för vältränade individer.

Noterbart är att avkastningen du får per extra utfört set kommer sjunka förhållandevis snabbt. Hur lång setvila? Hur länge du vilar mellan seten, den så kallade setvilan, kommer påverka hur många repetitioner du orkar utföra på en viss intensitet i nästa set och i förlängningen kommer det kunna påverka muskeltillväxten.

You might be interested:  Köpa Mark För Att Bygga Hus?

Setvilans längd bör anpassas utifrån intensiteten på träningen och vilka övningar du utför. Dels för att kunna utföra övningen med en god teknik, dels för att kunna orka fler repetitioner och set. Det är därför en god idé att vila längre mellan tunga set knäböj med skivstång, jämfört med lätta bicepscurls med hantlar.

En vanlig missuppfattning är att setvilan ska vara något kortare om målet är att bygga muskler. Det har dock visat sig att kort (under 60 sekunder) och lång (över 60 sekunder) setvila är lika effektivt för att öka muskelmassan.
Visa hela svaret

Hur många ägg ska man äta efter träning?

Omega-3 – De essentiella fettsyrorna EPA och DHA från familjen omega-3 har kopplingar till muskelmassa och muskeltillväxt. De lär underlätta upptaget av aminosyror genom muskelfibrernas cellmembran och därmed förbättra stimulansen av muskelproteinsyntesen. Fisk är utan tvekan den mest omtalade källan till omega-3, men även äggulan ger en hel del. En gula ger i snitt 0,019 gram DHA och 0,002 gram EPA. För att nå upp till mängder kopplade till muskeltillväxt hos styrketränande behöver du dock trycka i dig flera dussin ägg varje dag. Det känns alltså osannolikt att ett någorlunda normalt äggintag bidrar till muskeluppbyggnad den vägen. Och det är inte säkert att omega-3 överhuvudtaget har någon positiv effekt på muskelmassan. Den tillgängliga forskningen pekar lite hit och dit. Clin Nutr.2020 Jan;39(1):23-32. Is there sufficient evidence to supplement omega-3 fatty acids to increase muscle mass and strength in young and older adults? “> 7
Visa hela svaret

Vad ska vi tänka på för att musklerna ska må bra?

Rör på dig en halvtimme om dagen – Du behöver aktivera dig för att få bra kondition och starka muskler. En halvtimme måttligt ansträngande aktivitet om dagen räcker. Det behöver inte vara vid ett och samma tillfälle. En kvart två gånger varje dag eller flera fem-minuters-pass fungerar lika bra. Kom ihåg att varje steg räknas.
Visa hela svaret