SUP har vuxit fram explosionsartat i Europa och Sverige de senaste åren! Det finns idag en mängd olika typer av brädor att välja på så på den här sidan har vi sammanställt de stora skillnaderna så att du lättare kan välja rätt SUP för dig! Att välja SUP-bräda är egentligen inte svårt.
Utgå ifrån vem eller vilka som ska paddla, i vilka typer av vatten och med vilket syfte; alltså om du ska motionspaddla, paddla med barn, SUP-yoga eller en kombination av flera. För att nå bästa möjliga paddlingsupplevelse och få fram båda brädans främsta egenskaper och din fulla potential är valet av bräda centralt.
Här förklarar vi på ett enkelt sätt hur du ska resonera i valet av SUP! Vid frågor och funderingar finns vi alltid tillgängliga via telefon och mail – eller kom förbi butiken och träffa oss! Kontakta oss Uppblåsbar eller hård Den största skillnaden mellan en uppblåsbar och en hård SUP är portabiliteten. En uppblåsbar bräda tar du enkelt med i den medföljande väskan, vilket är otroligt smidigt för dig som vill ha med din SUP på semestern, på båten, flyget, i bilen eller i husvagnen.
En hård SUP har å andra sidan oftast bättre kapasitet i vattnet eftersom den är styvare och därmed har bättre glid, bättre riktningsstabilitet och större fartpotential. Till skillnad från den uppblåsbara SUPen behöver du inte pumpa upp brädan när du ska paddla, vilket gör att du snabbare kommer ut på vattnet.
Samtidigt är en hård SUP svårare att förvara och inte lika smidig att ha med sig. Kommer du oftast använda brädan på samma ställe rekommenderar vi generellt en hård SUP, medan en uppblåsbar är att föredra om du ska ta med dig brädan till olika platser och vatten. Kompositbrädor, hårda SUPar, har generellt bättre prestanda än uppblåsbara. De är tillverkade i flera lager av olika material där en kärna av frigolit omsluts av lager i glasfiber, kolfiber och trä. Idag är dock skillnaden i prestanda mellan uppblåsbara brädor och håra, kompositbrädor, inte alls lika stor som den en gång var.
Tekniken för uppblåsbara SUPar har utvecklasts enormt de senaste åren och de är nästan lika styva och lättpaddlade som hårda. Uppblåsbara SUPar är ofta också tåligare än hårda när det kommer till sammanstötningar med stenar och andra hårda kanter. Det är samtidigt viktigt att vara uppmärksam på kvaliteten på en uppblåsbar SUP då det skiljer mycket mellan de olika märken och modeller som finns på marknaden.
Var alltid noga med att ta reda på maxtrycket, som på kvalitetsbrädor alltid klarar minst 20 psi. Hos oss säljer vi enbart brädor som klarar 20 psi, då paddlingsupplevelsen blir väldigt tråkig på en bräda i dålig kvalitet. LÄNK läs mer om våra hårda SUP-brädor Brädans form och egenskaper Brädans form har stor påverkan på dess egenskaper. De faktorer som påverkar formen och paddlingsupplevelsen är brädans längd och bredd och brädans för – som kan vara spetsig eller rundad. Förenklat brukar man säga att en längre SUP är snabbare, en kortare SUP är lättare att manövrera och en bredare SUP är mer stabil.
En bräda med spetsig för skär vattnet bättre och har bättre glid. De här brädorna är generellt lite smalare och längre vilket ger jättebra riktningsstabilitet och fart och passar dig som är intresserad av så kallad touring; motionspaddling. En spetsig för är även en stor fördel i vågor. Rundade brädor är oftast något bredare och kortare.
Det gör dem stabila och lätta att manövrera. De här brädorna är inte lika snabba men är lätta att paddla och passar de flesta, oavsett erfarenhet och ålder. Viktigt att tänka på är att det kan vara stor skillnad i paddlingsupplevelse mellan att paddla på platt vatten i en sjö och vildare vatten på öppet hav.
Ansträngningen blir större i turbulent vatten och då kan det underlätta mycket att ha en lite bredare bräda som är mer stabil. För SUP-yoga är det viktigast att ha en stabil bräda som brukar vara både lite kortare och bredare än andra SUPar. Fokus ligger här inte på att kunna paddla fort. Yogabrädan är också täckt med ett mjukare material med bra grepp på hela översidan vilket gör att den liknar en stor yogamatta.
För SUP-yoga är det vanligt med en uppblåsbar bräda. När du väljer SUP är det viktigt att brädan har en volym som passar alla som ska paddla. Här utgår man från paddlarnas vikt. Uppblåsbara SUPar finns i tjocklekarna; 4, 5 eller 6 tum.6-tumsbrädor är betydligt styvare än tunnare brädor på 4 & 5 tum, vilket gör att brädan går snabbare och är mer riktningsstabil i vattnet.
Väger du 70 kg och uppåt bör du välja en bräda med 6 tumstjocklek. Hårda SUP-brädor finns också i flera tjocklekar och längder som påverkar bärigheten. De vanligaste längderna är 10.8, 11.6 och 12.6. För paddlare över 85 kg bör man välja en sup med längden 12.6. Paddlarens längd & vikt Olika typer av brädor och olika storlekar har varierande bärighet.
Det innebär inte att en bräda nödvändigtvis sjunker för att en paddlare är lite för tung – men brädans egenskaper och paddlingsupplevelsen påverkas. Paddlingen kan bli onödigt svår, instabil eller trög. Det gäller både om paddlaren väger för lite och för mycket för brädan.
I informationstexten under alla våra SUPar här på hemsidan kan du läsa rekommendation för hur mycket vikt varje bräda klarar och du kommer upptäcka att de allra flesta brädor kommer i två storlekar för att passa alla. Generellt gäller att längre brädor klarar tyngre paddlare, men det finns undantag. Att välja rätt SUP är alltså viktigt för att du ska nå både din och brädans fulla potential och för att brädans egenskaper ska komma till sin rätt.
Vi vill alltid att brädan ska glida smidigt i vattnet och att paddlingen ska vara så enkel som möjligt! Prova ut en bräda åt dig Vi på StandUpPaddleBoard erbjuder ett enormt utbud av paddlingstillfällen! Allt ifrån nybörjarpaddlingar för dig som aldrig tidigare stått på en SUP och gruppaddlingar för alla oss som älskar att komma ut på vattnet och koppla av, till motionspass och kurser i SUP-yoga och SUP-fitness för dig.
Delta på någon av vår paddlingar och prova ut en bräda som passar just dig. LÄNK läs om våra paddlingar Tillbehör När du har hittat den SUP som passar dig bäst är det dags att välja till lite tillbehör. Här har vi listat de viktigaste: Paddel – Paddeln har stor betydelse för din paddlingsupplevelse. Förenklat kan man säga att en lätt paddel är bättre och en tung paddel är sämre.
Leash – Leashen är din absolut viktigaste utrustning när det kommer till säkerhet. Med en leash kan du vara trygg i att du alltid snabbt når tillbaka till brädan om du ramlar i vattnet. Leashen fäster du enkelt i brädan och runt ditt ben. Flytväst – Vi rekommenderar alltid flytväst.
- Hos oss hittar du flera olika modeller av bekväma flytvästar som passar perfekt till SUP-paddling.
- I valet av flytväst ska du tänka på att du vill kunna röra dig obehindrat.
- Pump – Till din uppblåsbara SUP behöver du en pump.
- Till alla våra SUP-ar får du med en pump, men ibland vill man byta upp sig till något mer effektivt.
Kolla in vårt kompletta pumpsortiment på www.luftpump.se eller kom förbi butiken. Väska – SUP-väskan är jättesmidig för att enkelt kunna transportera och förvara den. En väska skyddar också mot onödigt slitage och skador. Till våra uppblåsbara SUPar får du alltid med en väska i paketet.
- Vill du ha en väska till din hårda SUP hittar du dem här på hemsidan under fliken “Tillbehör” eller hos oss i butiken.
- Välkommen att kontakta oss! Du är alltid välkommen att ringa till oss, maila, eller komma förbi butiken så hjälper vi dig att välja en SUP som är perfekt för just dig! Vi har mer än 10 års erfarenhet av SUP-paddling och paddlar mycket själva så vi kan garantera professionell service och vägledning.
Välkommen! Öppettider Butik – vi har öppet året runt! Vardagar (måndag till fredag) 11:00-18:00 Lördagar (april-september) 11:00-14:00 & (oktober-mars) 12:00-14:00 Malia oss kontaktformulär Eller ring oss på 08-7151880
Visa hela svaret
Contents
Vilken paddleboard ska man köpa?
Avslutningsvis – Till sist finns det en annan aspekt som man även bör ta hänsyn till, nämligen vikt. Allt är relativt. En person som vill ha en glidar-SUP och väger 90 kg behöver en större SUP. Gärna runt 11 fot eller längre. En lättare person runt 60 kg klarar sig på en SUP som är cirka 1-2 fot kortare.
Men här får man åter även ha i åtanke hur man ska använda den. Är det träning eller cruisa runt man ska göra? Då kan det i många fall vara positivt att ha en lite längre, för att den glider bättre i vattnet. Vi hoppas att du/ni har blivit klokare och att ni vågar ta steget till att köpa en SUP. För när ni väl har gjort det kommer ni inte ångra er en sekund.
Den ger en otrolig frihetskänsla, träning för hela kroppen och en närhet till naturen som är svår att slå. Om ni undrar över något mer, tveka inte att höra av er till oss så ska vi hjälpa er så gott vi kan på [email protected],
Visa hela svaret
Vilken uppblåsbar SUP är bäst?
Utmanare premiumklassen: Saimaa Supboard Moon 11.8 – Även detta är ett mycket prisvärt paket som innehåller allt du behöver för att komma igång med stand up paddle. Brädan är högkvalitativ och toppglidande. Ca pris 7500 kr. Det här är ett prisvärt paket som inte enbart innehåller en högkvalitativ Paddleboard, utan även allt annat du behöver för att utöva SUP. Resebrädan är toppglidande och tillverkad av ett hållbart material som klarar tryck upp till 25 psi. Här ingår även en styv och lätt kolfiberpaddel, en fena med ett snabbfäste, en snabb och effektiv dubbelriktad handpump, en fångrem, en reparationssats och ventilverktyg samt en slitstark tygryggsäck.
Prisvärt paket Hög kvalitet Toppglidande Av hållbart material Bredd på 76 centimeter Hög maxvikt på 140 kg
Nackdelar
Inga nackdelar
Specifikation
Maxvikt: 140 kg Bredd: 76 cm
MER INFORMATION OCH PRIS:
Visa hela svaret
Hur bra är rustas SUP?
Stabila och flexibla paddelbrädor – En SUP påminner om en surfbräda, men är generellt större både till längden och bredden. Istället för vind eller vågor används en längre paddel för att ta sig fram. Rustas paddelbrädor är uppblåsbara, vilket gör dem enkla att ta med sig.
Visa hela svaret
Hur hårt ska man pumpa en SUP?
Pumpa brädan hårt, det ska den hålla för. – För att en SUP skall bli tillräckligt hård så måste du passera 15PSI i tryck. Då blir de tillräckligt hårda för att vara bra att paddla på. Under det trycket så är de hemska och bör anses som badleksaker snarare än SUP brädor.
Visa hela svaret
Hur lång ska SUP brädan vara?
Guide till SUP-bräda En nybörjare kan komma i gång med paddleboarding med så gott som alla typer av SUP-brädor, men genom att genast välja rätt utrustning kan man få ut mer av paddleboardingen och få mest valuta för pengarna. Man kommer också snabbare i gång, utrustningen hänger med i ens utveckling och man slipper tänka på att köpa en ny bräda efter den första sommaren när man upptäcker att man tar sig fram på vattenmassorna på en bananformad bräda i en hastighet av 2km/h! Vilken SUP-bräda lönar det sig att skaffa? När man köper en Sup-bräda kanske man inte bör köpa den första eller billigaste bräda man ser.
Valet av SUP-bräda påverkas av användarens vikt, användningssyfte och önskemål. Genom att genast välja en bräda som passaranvändningssyftet håller utrustningen i flera år och behöver inte efter en kort tid uppgraderas. Att komma i gång med paddleboarding är inte svårt, utan enkelt! Rätt typ avbräda av hög kvalitet hjälper till att hålla balansen och nybörjarerekommenderas att börja paddleboarda stående på knä.
Genom att börja lugnt gåräven utvecklingen snabbt och lärandet känns roligt och avkopplande redan frånbörjan. Stödmusklerna i mellankroppen jobbar effektivt vid paddleboarding, ochaktiv paddling gör även sporten till en bra träningsform eller till och med ett hjälpmedel vid kroppsrehabilitering.
Varifrån kommer förkortningen SUP? Förkortningen SUP kommer i det här sammanhanget från orden Stand Up Paddling. Detta har sina rötter hos surfare som ville ta sig längre från stranden för att komma åt större vågor. Att paddla med händerna, liggande på mage, var tidskrävande och tungt, och man försökte sig i stället på att paddla stående med hjälp av en paddel.
Tricket fungerade riktigt bra och samtidigt upptäckte man att detta var riktigt trevligt att utöva även i stilla vatten ochsom ett resultat av detta har SUP-brädorna spritts (såväl hårda som uppblåsbara) över hela världen och paddleboarding på floder, i sjöar och hav blev en egen gren.
Var kan jag få tag i en SUP-bräda? Det finns flera butiker som säljer SUP-brädor online, och även någratraditionella sportbutiker säljer SUP-brädor. Vid köp av SUP-bräda lönar det sig att försäkra sig om säljarens sakkunskap, så att man får rätt tekniska information och till exempel inte lovas för mycket vad gäller brädans bärförmåga.
Hur bred ska SUP-brädan vara? SUP-brädans bredd påverkar t.ex. brädans stabilitet, hantering ochhastighet. För nybörjare och paddlare som uppskattar lugn takt rekommenderas en ganska bred och rund bräda med en bredd på till exempel 79–85 cm. Önskar man mer fart eller långdistansegenskaper, glider brädor som är mindre än 80 cm breda och skarpare i formen snabbare och bryter vågytan bra.
Hur lång ska SUP-brädan vara? SUP-brädans längd korrelerar vanligtvis också med den önskadefärdhastigheten. SUP-brädor gjorda för tävlingsbruk och längre distanser är riktigt långa, cirka 12,6–15 fot (380–450 cm) och brädor för mer avslappnad användning är något kortare, cirka 10–12 fot (300–360 cm) långa.
Hur pumpar man en SUP-bräda? Beroende på bräda pumpas en uppblåsbar bräda till en tryckavläsning på cirka 12–25psi (0,8–1,7 bar) med antingen en konventionell handpump, enelektrisk SUP-pump eller en luftkompressor. Det är inte möjligt att fylla brädan genom att blåsa, på grund av det tryck brädan kräver, och dess ventil.
- Man använder sig ofta av ventiltypen Halkey Roberts i SUP-brädor.
- Ska SUP-brädan tömmas inför vintern? Brädan kan förvaras uppblåst eller tom över vintern.
- När den förvaras uppblåst rekommenderas att brädan inte fylls till maximalt tryck, utan t.ex.
- Hälften av den rekommenderade tryckmängden.
- Det viktigaste vid vinterförvaring av en SUP-bräda är att låta den torka ordentligt och rengöra den innan den förvaras.
Håller SUP-brädan en hund? Materialen i högkvalitativa SUP-brädor är hållbara och starka, så man kan utan några bekymmer ta sin hund med på brädan. Hundens klor skadar inte brädan, även om det förstås kan uppstå märken efter klor på brädans mjuka delar.
- Det är en bra idé att träna sitt husdjur att leka och vistas på brädan.
- Flytvästar rekommenderas inte enbart för människor utan även för hundar.
- Vårt team har tio års erfarenhet av paddleboarding, så vi prissätter våra produkter för att matcha deras egenskaper.
- Vi marknadsför inte erbjudanden till -50 % eller överdimensionerade bärkrafter – i stället erbjuder vi professionella produktbeskrivningar, instruktioner och service vid val av, samt kvalitetsbrädor i alla prisklasser.
Med de bärkrafter vi ger glider brädorna vi säljer fint och paddleboardingen är kul. Med kvalitetsutrustning är paddleboardingen trygg, efter tusentals sålda SUP-brädor har ingen av våra brädor tömts under användning. SUP är en förkortning av Stand Up Paddle (stå och paddla), vilket betyder en surfbrädliknande men större bräda, på vilken man paddlar stående. Vid jämförelse av SUP-brädor kan grovindelningen göras i två grupper: och, Valet mellan en hård och en uppblåsbar bräda styrs oftast av pris samt förvarings- och transportmöjligheter. bärs bekvämt i en väska, medan genast är redo att användas utan att behöva pumpas upp.
- Hårda brädor glider lite bättre vid kraftigare vind och högre vågor, så ska man paddla på bara ett ställe och även vid utmanande väder, och kräver det bästa av sin bräda, är en hård SUP-bräda ett bra val.
- De flesta av de SUP-brädor vi säljer är eftersom de är förmånligare, lättare att transportera och förvara och lika hållbara som de,
De uppblåsbara brädorna av högsta kvalitet motsvarar så gott som helt egenskaperna hos hårda brädor. vi säljer får behändigt plats i en väska som även rymmer annan utrustning. På stranden öppnar man väskan, rullar ut brädan och pumpar SUP-brädan full på 5–15 minuter!Vid val av SUP-bräda bör man vara uppmärksam på brädans dimensioner och form, oavsett om det är en hård eller uppblåsbar bräda. SUP-brädans längd: En kort SUP-bräda är behändig att manövrera även för en minde person, dvs brädan går lätt att vända. Som minus kräver en kort bräda tätare byte av paddlingssida, vilket gör att riktningsstabiliteten lider även om brädan är lätt att manövrera.
- En lång bräda är svårare att manövrera, men riktningsstabiliteten är bättre, så man behöver inte byta paddlingssida lika ofta som på en kortare bräda, till exempel vid längre distanser.
- Är en enkel, lätt och smidig bräda för även mindre personer, medan är den stabilaste brädan i vår butik.
- SUP-brädans bredd: Bredden ger brädan stabilitet, så ju bredare brädan är, desto stabilare är den och därmed lättare för en nybörjare eller en person med sämre balans.
är ett bra exempel på en enkel, bred och stabil SUP-bräda som passar hela familjen och även bär en storvuxen man med ett barn. En smal och lång bräda gungar mer, men det man mister i stabilitet vinner man vad gäller farten. SUP-brädans tjocklek/volym: En tjock bräda har mer volym, vilket tillför brädan såväl bärkraft som styvhet.
Om en uppblåsbar bräda är under 15 cm tjock och dessutom har ett lågt tryck, är bärkraften lätt otillräcklig för en vuxen, brädan böjs och man kommer inte framåt. Hos en 15 cm tjock bräda till samma längd men tillverkad av högkvalitativa material, är bärkraften lätt över 120 kilo och brädan fungerar för både juniorer som för större personer med barn och/eller hundar.
SUP-brädans form: SUP-brädans form har en betydande inverkan på brädans beteende. Den runda formen vid fören och aktern gör brädan lekfull och lätt att vända, men med sämre riktningsstabilitet. Den här formen med bred för är den mest populära formen på SUP-brädor i världen på grund av brädans allmänna användningssyfte.
Som exempel är och brädor som lämpar sig för hela familjen, som passar både för ett barn och en större person med last eller varför inte för avslappnande yoga.Den snabbaste formen utgörs av en vass kajakliknande för och en rektangulär akter. Fören på en sådan bräda klyver vågorna väl och den rektangulära aktern skapar inga virvlar utan minskar vattenmotståndet.
Med dessa egenskaper vänder brädan inte lika lätt, men glider snabbt och stadigt framåt. Bra exempel på snabba brädor är eller, När man väljer en uppblåsbar eller pumpbar SUP-bräda är det också värt att notera tryck och tillbehör. Trycket korrelerar ofta med brädans kvalitet – även brädor av högre kvalitet börjar vid 15psi, vilket ger brädan tillräcklig styvhet så att den inte blir en “banan” under belastningen, som skjuter vattenmassan framför en, utan behåller sin form och glider bra på vattnet.
Det är dock värt att notera att materialen som används vid tillverkningen är viktigare faktorer än trycket. Brädorna är gjorda av PVC-plast, vars tjocklek och kvalitet är väsentliga faktorer. Förutom PVC-plasten är en annan viktig faktor tråden som löper inuti brädan från ovansidan till botten, vilken upprätthåller brädans form så att den inte blir en boll när tryck pumpas in i brädan.
Trådväven kallas dropstitch-material. Dropstitch finns i olika styrkor: tunn och normal väv, förstärkt, glesare och tätare, och det mest avancerade sytt i ett X-mönster som i, Dropstitch av högsta kvalitet är en förstärkt och tät väv, vilken också tillåter ett hårdare tryck.
I de brädor som säljs hos Supcentrum.se har man alltid använt de bästa dropstitch- och PVC-materialen i sin prisklass. När brädans material håller hög kvalitet, böjds brädan inte ens vid låga tryck, och bräda behöver inte nödvändigtvis pumpas över 15psi även om maximitrycket skulle vara 25psi, såsom hos flaggskeppsmodeller och,
säljs ofta som paket. Här bör man vara uppmärksam på tillbehören, eftersom det finns betydande skillnader mellan dem. Det viktigaste är att paketet innehåller en ordentlig steglöst justerbar paddel med en bladvinkel som förbättrar draget. Paddlarna utgörs av allt från aluminiumpaddlar som lämpar sig för nybörjare, till ultralätta och stela kolfiberpaddlar, vilket påverkar paketpriserna.
- En bärväska ingår i alla förpackningar vi säljer och den ska vara hållbar så att SUP-brädan utan problem kan transporteras från plats till plats i åratal.
- Väskorna finns tillgängliga av tygmaterial, vattentäta och hjulförsedda modeller och kan köpas som tillval efter behov.
- Ett SUP flyktband är också en mycket bra säkerhetsanordning – i blåsigt väder driver SUP-brädan förvånansvärt snabbt sin väg om man råkar falla.
Det är värt att kontrollera att flyktbandet är flexibelt, så att bandet hålls på brädan när man paddlar och inte släpar efter, vilket orsakar onödigt vattenmotstånd. Vid är det värt att överväga brädans användningssyfte. Bambubrädorna har en utmärkt finish och är eleganta.
- Brädornas glidegenskaper är mycket goda på grund av att brädan är hård och noggrant formgiven.
- Bamboo-seriens brädor är det absoluta valet om man önskar en SUP-bräda med utmärkt finish och topprestanda! Bästsäljande hårda SUP-bräda är Om man däremot väljer en hård SUP-bräda för allmänt bruk, t.ex.
- Till en sommarvilla, lägergård eller uthyrningsfirma där brädorna hanteras mer vårdslöst, så är Titan-serien ett utmärkt alternativ.
Dessa bombbeständiga r är gjorda av glasfiber och polykarbonat och är mycket motståndskraftiga mot stötar mot stenar och betongbryggor. De utmärkt glidande Titan SUP-brädorna, tillverkade med Jobes monocoque-konstruktion, är de lättaste på marknaden när det gäller hållbarhet.
Visa hela svaret
Hur tar man sig upp på en SUP?
Har du precis köpt en SUP eller är du sugen på att prova? Kul! Här har vi skrivit ihop en kort guide med fem enkla steg som du kan följa för att komma igång. Lycka till och ha så roligt! 1. Det första du ska göra innan du går ut på nattnet är att kontrollera att du fäst fenan och din leash ordentligt på brädan.
Ställ sedan in höjden på paddeln. När du ställer paddeln brevid dig ska den nå ca 10-20 cm över ditt huvud. Du kan redan nu mäta ut hur brett ditt armtag ska vara. Det gör du enkelt genom att hålla paddeln med båda händerna och lägga den horisontellt på huvudet, men armbågarna neråt. Du ska hålla dina händer på det avstånd som ger 90 grader i båda dina armbågar.
Kom ihåg att testa det här då och då ute på vattnet, så du inte håller för brett eller för nära – det gör paddlingen onödigt svår och tung. Nu är du redo för vattnet! 2. Börja alltid din paddling på knä. Skulle det vara så att du tappar balansen ska det inte finnas något i närheten som du kan ramla och skada dig på. Nästan alla SUP-brädor har ett handtag i mitten som markerar var du ska stå. Det här riktmärket gäller både när du står på knä och på fötter.
- Placera knäna parallellt på brädan och titta framåt.
- Ta tag i paddeln och börja paddla ut.3.
- När du känner dig redo är det dags att ställa dig upp.
- Det gör du enklast genom att lägga ner paddeln tvärt över brädan och hålla den med båda händerna.
- Res dig sedan upp med en fot i taget och placera fötterna på rätt plats på var sin sida om handtaget på en gång.
Försök resa dig och komma upp till stående ganska fort. Det är lätt att tappa balansen om du tvekar för länge.4. Snyggt, nu står du! Tänk på att komma igång med paddlingen så fort du ställt dig upp. Precis som när vi cyklar är det lättare att hålla balansen när vi har lite fart.
Ett tips när du står stilla är också att ha paddelns blad i vattnet – det gör stor skillnad för stabiliteten. Se nu till att du står axelbrett med fötterna och med lite lätt böjda knän. Överkroppen ska vara sträckt och bålen lite lätt spänd. Håll den övre handen på kroppen högst upp på paddeln och kontrollera igen att du har händerna på ett bra avstånd från varandra.
Nu paddlar vi! 5. Sätt i paddelns blad så långt fram som möjligt och dra den längs med brädan hela vägen bak till hälen. Din övre armbåge ska vara lite lätt böjd medan din undre arm ska vara helt sträckt genom hela rörelsen. I paddeltaget böjer du på knäna och lutar dig framåt för att lägga tyngd på paddeln genom den övre armen.
Visa hela svaret
Vad tränar SUP?
Är SUP träning verkligen bra träning? Är det sant att SUP träning är en allsidig träningsform för hela kroppen och vad är egentligen poängen med att träna på SUP? Vi har träffat tre personer som verkligen vet. Att vi stärker kroppen när vi rör oss är ju inget nytt, men den ena träningsformen är ju inte den andra lik.
Det vet Louise. Genom åren har hon alltid hållit på med dans, styrketräning och utomhusträning och hon är licensierad inom bland annat gruppträning, styrketräning och yoga och har dessutom utvecklat ett eget träningskoncept yogiWOD – yoga med influenser från crossfit. Så om någon har koll på olika träningsformer så är det Louise.
Så här säger hon om att träna på SUP: -Jag älskar varierad träning som gör att jag både tränar upp min styrka och kondition. Så när jag för åtta år sedan blev utmanad att göra ett huvudstående på en SUP-bräda blev jag fast. Jag upptäckte en ny träningsform med det jag redan gjorde på fast mark, men nu ute på vattnet – jag blev helt förälskad.
- Att träna på SUP är en unik träningsform som du inte hittar lika enkelt i andra träningsformer.
- Här tränar du upp allt från styrkan och balansen i dina fötter till vader, lår, core, armar och överkropp.
- Det är en fin träningsform som vi kan ta med oss hela livet – från unga år till upp i åldrarna – och dessutom vart vi än åker där det finns vatten.
SUP träning kan man dessutom hålla på med året runt, säger Louise. Det är egentligen bara när isen lägger sig som man inte kan träna på SUP. Elias Ehlers, håller med. Elias är till vardags komiker och manusförfattare med egen radioshow på Danmarks Radio men också utbildad kroppsterapeut.
-Jag tycker att SUP träning är en extremt bra träningsform eftersom den kombinerar flera olika saker: Det finns naturligtvis den fysiska aspekten där man rör kroppen och tränar muskler, hjärta och ökar blodflödet. Du tränar också koordination och balans eftersom du inte “bara” behöver paddla utan faktiskt också måste röra dig på brädan och behärska olika tekniker om du vill få ut det mesta av din SUP.
Det gör det väldigt omväxlande. Martin Hunter, australiensaren med ett gediget cv inom paddlingssporter, är inne på samma linje som Elias. SUP träning är en dynamisk träningsform där man får använda hela kroppen -Det finns både aeroba och anaeroba fördelar med att träna på SUP. Långa träningspass är bra för aerob träning och gör att din uthållighet ökar, sänker din vilopuls och ditt blodtryck.
Kortare, mer explosiv SUP träning, är perfekt för att bygga anaerob kapacitet och styrka. Armar, core och abs, rygg, bröst och ben får alla ett bra träningspass på SUP. Martin vet vad han pratar om. Han har varit med i två OS som atlet och fyra som coach. Illustrationen på Martin visar musklerna aktiverade i paddlingscykelns pull phase. SUP träning för mig är en allroundträning, säger Martin. Den ger stora träningseffekter samtidigt som du är ute och njuter av naturen. Alla brädor jag använder för plattvatten är 14 fot och cirka 20 tum breda.
Det betyder att jag kan få bra glid, de går rakt och gör det mycket lättare att träna på än de kortare uppblåsbara modellerna som är vanligast på marknaden. Vår balans försämras med åren om vi inte tränar den kontinuerligt, menar Louise. På en SUP får du balansträning varje gång du är ute och SUPár. Ett exempel på detta är Martin som tränat upp sin balans till den grad att han inte har några som helst problem med balansen oavsett vilken bräda han får under fötterna eller vilka vågförhållanden det är.
Louise fortsätter: -Precis som med yoga tränar vi upp vår balans och motorik på ett sätt som gör att vi utvecklar ett sundare rörelsemönster vilket i sin tur gör att vi rör oss “lättare”. Bra balans och bättre stabilitet ger bättre hållning och kan förebygga skador och överbelastningar.
SUP en mycket mild träningsform för kroppen, så de rörelser du gör är inte lika ansträngande för leder och muskler som till exempel styrketräning eller löpning, säger Elias. Martin instämmer: SUP är en low impact sport, vilket innebär att risken för skador är låg. I all form av träning finns det risk för skador och överbelastning, så lyssna på kroppen, tipsar Louise.
Om du inte är van vid att träna barfota kan det kännas i fötterna. Ta då kortare paddelturer så du tränar upp och vänjer kroppen. Starka fötter är något bra, så träningsvärken du kan få är något positivt, men se till i rätt dos. Även paddeldraget är viktig och som med all annan träning är det viktigt att träna upp tekniken.
En risk som Martin nämner som inte har med själva träningen att göra, är hinder som finns i vattnet. Det kan finnas stenar, stockar eller andra saker som man inte ser i vattnet. Även sjögräs, vass, löv och plastpåsar kan sätta tvärstopp på brädan om de fastnar på fenan. Då flyger man handgripligen framåt och kan göra sig illa i fallet.
För mig handlar faktiskt SUP mer om det mentala än det fysiska, säger Elias. Förutom den fysiska träningen du får, försvinner alla andra intryck när du är mitt på vattnet och du blir ett med havet och vågorna. Det rensar hjärnan och ger en känsla av total närvaro här och nu.
Det är så avstressande och det utlöser massor med endorfiner, säger han. Något bara händer med kroppen och psyket när du lämnar fast mark och står mitt ute på vattnet. De mentala aspekterna med SUP paddling är det vi verkligen behöver i dagens uppkopplade samhälle, säger Louise. Släpp mobilen och paddla ut på vattnet.
För all del – ta med mobilen ut i ett vattentätt fodral som en säkerhetsgrej. Du kommer ändå inte kunna titta på den med paddeln i händerna. På vattnet får du möjlighet att släppa allt och bara fokusera på ett paddeltag åt gången. : Är SUP träning verkligen bra träning?
Visa hela svaret
Vad är en SUP gjord av?
3. Softtop SUP-brädor – Softtop SUP-brädor är den idealiska brädan för nybörjare och att dela med familjemedlemmar vid en sjö eller strandhus. Framdäcket på en paddleboard med mjuk topp är gjord av ett svampigt, mjukt material som gör den extremt lätt att använda och hållbar.
Visa hela svaret
Hur långt kan man paddla på en dag?
Vanliga frågor Hur anmäler jag mig till en aktivitet?
- Vad gäller vid avbokning?
- Hur vet jag att jag orkar en 3:a tur?
- Är det stor risk för att välta, och vad händer om man välter?
- Vilken kajak skall jag välja till turen?
- Vilken längd skall jag ha på paddeln?
- Vilka paddelkläder skall jag ha vid vår- och höstturer? Varför har vi kajaker med skädda och inte roder? Skäddan har fastnat. Vad ska jag göra? Hur skall kajaken packas för turpaddling? Vad behöver jag kunna? Kan jag hyra kajak av friluftsfrämjandet?Hur hittar jag? Mera frågor??
Hur anmäler jag mig till en aktivitet? Alla anmälningar skall gå via anmälningsformulär på lokalavdelningens hemsida. Kajakledarna tar alltså inte emot anmälningar. Dår får vi automatiskt en lista på deltagare och kan lätt skicka ut information. Betala samtidigt avgiften så är du säker på att få plats.
Än så länge sker betalning via pg143535-3 ange medlemssnummer och tur Vad gäller vid avbokning? Avbokningar förekommer och ibland ställer de till problem för oss som arrangerar turerna. Ett inte ovanligt scenario är att vi först placerar intresserade på “reservbänken” för att på slutet få avhopp, men då har reservisterna bokat in sig på annat.
Vi har förståelse för att sena avbokningar är oundvikliga ibland, men vi ber er ändå att hantera detta på ett respektfullt sätt gentemot såväl paddelkamraterna på reservlistan som ledarna som arrangerar. Följande gäller vid avbokning: Om du bara inte dyker upp, eller avbokar samma dag, debiteras 100% av avgiften.Om du avbokar 1-5 dagar före turen, debiteras 50% av avgiften.
- Avbokning hyrkanoter
- Vid avbokning av kanoter gäller följande:
- Bokade ej avhämtade kanoter debiteras med full kanothyra
Avbokning mellan 1 till 3 arbetsdagar i förväg debiteras med en avgift motsvarande halva kajakavgiften. Avbokning minst 3 arbetsdagar i förväg medför ingen avgift. Hur vet jag att jag orkar en 3:a tur? En 3:a tur är en tur för “normala” paddlare. Vi försöker undvika grov sjö och längre sträckor i motvind.
- Turlängden ligger mellan 15 – 25 km på en dag och effektiv paddeltid brukar vara 4 till 5 timmar.
- Orkar du paddla en kvällstur runt Orlången utan att bli helt slut kan du hänga med.
- Delta gärna i vår endagstur på Orlången som just är till för att på “hemmaplan” paddla 2 mil under “turlika” förhållanden.
Är det stor risk för att välta, och vad händer om man välter? Alla våra kajaker är stabila och det händer väldigt sällan att någon välter. Vanligast är att man välter vid i- eller urstigning. Skulle olyckan vara framme brukar det inte ta mycket mer än någon minut innan vi med hjälp av kamraträddning har fått paddlaren på plats i kajaken igen.
Vilken kajak skall jag välja till turen? Våra enmanskajaker är av “havskajaktyp”. Dvs de har vattentäta packutrymmen med gummiluckor och liten till medelstor sittbrunn. Våra kajaker är av normalstabil typ och lämpar sig såväl för nybörjare som erfarna paddlare.Om du hyr själv är bra nybörjarkajaker tex Trapper Dolphin, Trapper Albacore och Kanotbryggan Arctic, den sista lämpar sig väl för mindre personer.
Zegul Arrow Play och North Shore Atlantic är två väldigt lättsvängda kajaker då de har en ganska böjd köllinje. För större personer är Kajaksport Artisan Milennium och Trapper Dolphin ett bra alternativ, båda dessa är även riktiga laståsnor som lätt sväljer packning för en veckotur.
För vana paddlare har vi även de mer avancerade kajakerna Skim Dex, Skim Differ och Skim Distance. Alla tre är lättsvängda kajaker som av ovana paddlare kan upplevas som ranka. Skim Dex lämpar sig bäst för lätta personer medan man inte får vara för kort för att paddla Skim Distance. Vi har två kajaker med roder vilket dock sällan är en särskilt stor fördel.
Vilken längd skall jag ha på paddeln? Rätt längd är beroende av paddelstil och paddlarens kroppslängd. Hålls paddeln högt dvs. i axelhöjd, och sätts i nära kajaken kan man ha en kortare paddel än om den hålls lågt och sätts i långt ut från kajaken.
- Tabellen under ger anvisningar om vilken längd man bör ha på paddeln
- Kroppslängd Paddellängd
- 150 cm 210 – 215 cm
- 160 cm 210 – 215 cm
- 170 cm 215 – 220 cm
- 180 cm 218 – 225 cm
- 190 cm 218 – 225 cm
- Vilka paddelkläder skall jag ha vid vår- och höstturer?
Kallt vatten är en av de stora farorna. I 10-gradigt vatten (en vattentemperatur som är vanlig i Östersjön i början av juni) överlever man från en halvtimme till några timmar om förutsättningarna är mycket gynnsamma. Den sänkta kroppstemperaturen gör att både motoriken och omdömet försämras.
De flesta klarar inte ens av att simma 200 m i denna temperatur. Det går att planera för säker paddling även i kallt vatten, men man måste vara noggrann. Kläder för kallt vatten: Den som tänker ge sig ut på kajakturer i kallt vatten under vår eller sen höst har lite extra att tänka på. Det gäller även forspaddling i kallt vårvatten för det är inte alltid så lätt att ta sig i land snabbt.
Absolut det bästa att ha på sig är en ventilerande torrdräkt, men det är också det dyraste. Det är tjockleken på det inre lagret som avgör hur länge du kan ligga i vattnet. Våtdräkt är det näst bästa, men den kan bli obehaglig att ha på sig och obehaglig att ta av sig i kyla.
- Ditt yttre lager är regn- eller vindtåligt med små eller åtdragbara öppningar vid armar, vrister och hals.
- Din flytväst sluter runt bålen som en tjock tröja.
- Hellre förböjda neoprenhandskar än vanliga paddelhandskar som sitter på paddeln.
- Mössa, gärna i neopren.
- Varma skor, gärna med åtdragbart skaft.
Det viktigaste att tänka på är att minimera vattengenomströmningen runt kroppen. Det vatten som tränger in bör helst tränga in så långsamt som möjligt, och gärna stanna där. Då undviker man köldchock (torrdrunkning) och bromsar nedkylningen Varför har de flesta kajakerna skädda och inte roder? För att lättare manövrera kajaken eller underlätta att hålla en rak kurs finns det på de flesta kajaker ett roder eller skädda.
- Det är kajakens skrovform som avgör om ett roder eller en skädda behövs eller om den kan paddlas utan dessa hjälpmedel.
- Ur underhållssynpunkt har vi valt att ha skäddakajaker, det är färre saker som kan gå sönder i uthyrningsverksamheten och de är enklare att reparera om något går sönder.
- Men vi har inget emot roderkajaker som vissa hävdar, flera av kajakledarna har roder på sina privata kajaker.
Skäddan är som ett litet reglerbart “centerbord” på undersidan av kajakens akter och höjs och sänks med ett reglage vid sittbrunnskanten. Skäddan används för att hålla rak kurs i förhållande till vinden genom att minska/öka kajakens tendens att svänga upp mot vinden (lovgirighet).
- Om skäddan är nedfälld faller kajaken av från vinden, är den uppfälld lovar den upp mot vinden.
- Däremot kan du inte “styra” kajaken på samma sätt som med roder.
- Ajaker med skädda styr du med paddeln och genom att luta kajaken så att köllinjen förändras.
- OBS du lutar inte kroppen utan vickar på höften så att kajaken lutar i vattnet.
Skäddan har fastnat. Vad ska jag göra? Den vanligaste orsaken är att sandkorn har fastnat mellan skeddan och sidorna i “skäddahuset” (platsen där skäddan sitter under kajaken). Detta händer ofta när kajaken dragits upp på en sandstrand. Lösning: Dra ut skäddan från huset med hjälp av det lilla snöret / buntbandet som (förhoppningsvis) sitter fastknutet i skäddans underkant.
- Alltså, be en paddelkamrat stoppa ner handen i vattnet under kajakens akter och dra i snöret.
- Paddlar du ensam måste du ta dig i land för att själv dra loss skäddan.
- Finns det inget snöre behöver du istället en plattång för att dra ut skäddan.
- Så det är klokt att kolla i förväg att det verkligen sitter ett litet snöre på skäddan.
Finns det någon genväg? Nej, tryck absolut inte skäddareglaget bakåt med kraft om skäddan sitter fast. Då lossnar nämligen hela vajerpaketet inne i kajaken, med ett omfattande reparationsarbete som följd. Inget som man direkt fixar när man är ute paddlar i alla fall.
Hur skall kajaken packas för turpaddling? Generellt gäller att tunga saker skall placeras på botten strax framför och bakom sittbrunnen. Lätta saker längst fram och längst bak. Även om kajaken har vattentäta utrymmen så skall fuktkänslig utrustning (mobiltelefon, bilnycklar, kamera m.m) alltid packas i vattentäta påsar.
Det underlättar att packa i små kollin. Däckslast eller packning i sittbrunnen bör man undvika. Till viss del kan kajakens egenskaper styras genom fördelningen av vikt vilket är bra om man paddlar en kajak med skädda. Tung packning akterut gör kajaken fallgirig, vilket innebär att den svänger från vinden och ner mot lä.
- Detta beror på att aktern får bättre grepp i vattnet.
- Med tung packning förut händer motsatsen och kajaken blir lovgirig d.v.s.
- Den vill gira upp mot vinden.
- SVÅRIGHETSGRADERING VID KAJAKTURER 1 Nybörjare Du behöver inte ha paddlat förut eller ha någon tidigare friluftsvana.
- Vi paddlar i lugna, mycket skyddade vatten.
Du lär dig grunderna i paddling. Simkunnighet är ett krav Dagsetyapp max 10km Fart i snitt 1 km/tim 2 Ovana paddlare Du har varit med på Prova-på-turer, eller motsvarande på egen hand. Du känner dig trygg i och kan manövrera kajaken. Du behöver inte ha någon tidigare friluftsvana.
Vi paddlar i lugn takt max 3km/tim i skyddade vatten där vi kan möta korta vågor som inte bryter. Om du vill får du hjälp att utveckla din paddelteknik.Dagsetapp max 15km 3 Vana paddlare Du har varit ute på flera heldagsturer där du paddlat 2-3 timmar i sträck. Du har genomfört kamraträddning. Du har paddlat i mindre vågor och dåligt väder och behärskar det.
Du har gjort kortare tältutflykter. Vi paddlar ofta i delvis oskyddade vatten på fjärdar där vi kan möta brytande vågor. Om du vill får du hjälp med att finslipa din paddelteknik. Paddling 2-3 timmar såväl före som efter lunch. På dessa turer skall samtliga deltagare ha kajaker med vattentäta skott.
Genomsnittsfart 5km/tim max 20km per dag 4 Säker paddlare Du har varit ute på flera flerdagsturer eller minst en veckotur där du paddlat 2-3 timmar i sträck såväl före som efter lunch. Du har paddlat i dåligt väder och brytande vågor och behärskar det. Du behärskar kamraträddning. Du har veckotältat eller gjort flera kortare tältutflykter.
Vi paddlar ofta i oskyddade vatten på stora fjärdar där vi kan möte större, brytande vågor. Marschfart upp till 6km/tim. upp till 40km per dag Istället för ovanstående kan det röra sig om paddling tidig vår/senhöst där vattentemperaturen ställer högre krav på säkerhet.
- På dessa turer skall samtliga deltagare ha kajaker med vattentäta skott.5 Avancerad paddlare Du har varit ute på flera veckoturer där du paddlat 2-4 timmar i sträck såväl före som efter lunch.
- Du har paddlat i dåligt väder och grov, brytande sjö och behärskar det.
- Du behärskar kamraträddning och flottöruppgång.
Du har veckotältat en eller flera gånger. Vi paddlar ofta i helt oskyddade vatten där vi kan möta grov, brytande sjö och de extrema väderförhållanden som kan råda utomskärs. Paddling 2-4 timmar såväl före som efter lunch, ofta i hög takt. Istället för ovanstående kan det röra sig om paddling vintertid där vattentemperaturen ställer högre krav på säkerhet.
På dessa turer skall samtliga deltagare ha kajaker med vattentäta skott. Dagsetapper på upp till 50km med marschfart upp till 7km/tim Vad behöver jag kunna? Våra turer kräver olika grade av erfarenhetTurer i skärgården kräver viss friluftsvana från vandring eller fjälltur plus tillräcklig kajakvana.Vissa turer sepciellt i ytterskärgården kräver mera vana och erfarenhet.
Du måste kunna paddla längre,klara motvind och vågor- För varje tur finns svårighetsgraden på en skala 1-5 angiven där 1 gäller nybörjare och 5 mycket vana paddlare- se ovan
- Är du tveksam kontakta ansvarig ledare för råd
- Nybörjaren som vill prova på och lära sig mer om kajakpaddling rekommenderas att anmäla sig till någon av våra kvällskurser och komma på de öppna träningskvällarna tisadar och torsdagar vid Sundby/Orlången
- Kajakhyra
För träninspaddlingar i Orlången ing¨år kajak. Till turer kan du hyra kajak från oss till rabatterat pris som är 500kr per veckoslut för icke medlemmar och 400kr för medlemmar. Ledaren kan annars ge anvisning om lämplig lokal uthyrareDu svarar själv för transporten ibland kan vi samordna sådan för dig som saknar egen bil.
- Några dar innan turen får du ett PM och deltagarelista.
- Ontakta dessa och hör om någon har takplats till kajak Hur hittar jag till startplatsen? Paddlingarna i Orlången startar från kanothusen som ligger nere vid sjön rakt nedafr den första parkeringen på Sundby gårdsväg Man följer en stig längs ängen ner till sjön.
Har du kommit till bussvändplan har du åkt för långt. Kartbild och adressangivelse finns i äventyrsbeskrivningern för varje aktivitet Andra frågor Kontakta ansvarig ledare för turen eller grenledare Dan Sundgren0704889099 eller kansliet tel 087748599 : Vanliga frågor
Visa hela svaret
Hur många fenor på en SUP?
5. Fenor – Slutligen, fenorna på en SUP board låter dig justera de grundläggande egenskaperna för åkningen. Tumregeln påminner om den för själva brädan: större och bredare fenor ger mer stabilitet, medan mindre fenor förbättrar manövrerbarheten. Fenorna är vanligtvis avtagbara och enkla att byta ut. De kommer också i varierande setups men de vanligaste typerna är:
Enkel fena – saktar inte ned din bräda så mycket medan du paddlar (på grund av vikt och mer friktion med vattenytan). Denna setup är bra för flatwater SUP. Setup med 3-fenor, som också är känd som “thruster setup”, ger raka spår på stilla vatten och samtidigt god kontroll vid surfing. Alla tre fenor har vanligtvis samma storlek. 2+1 setup inkluderar också tre fenor, men den mittersta är större än de två på sidorna. Denna setup föredras för surf SUP.
Uppblåsbara SUP boards kan också vilken som helst av ovanstående fen-konfigurationer. Den enda skillnaden är att de använder antingen avtagbara semistyva fenor eller en flexibel gummifena som sitter fast på brädan. Du kan också åka på uppblåsbara SUPs utan fenor om du vill följa med en flod med små forsar och grunt vatten.
Vilken typ av SUP-åkning du vill utöva. Brädstorlek i fråga om volym och längd. Bestäm om du vill ha en uppblåsbar eller fast bräda. Välj rätt paddel och rätt fen-uppsättning.
: Köpa en SUP board
Visa hela svaret
Hur bra är rustas SUP?
Stabila och flexibla paddelbrädor – En SUP påminner om en surfbräda, men är generellt större både till längden och bredden. Istället för vind eller vågor används en längre paddel för att ta sig fram. Rustas paddelbrädor är uppblåsbara, vilket gör dem enkla att ta med sig.
Visa hela svaret
Hur hård ska en SUP vara?
Pumpa brädan hårt, det ska den hålla för. – För att en SUP skall bli tillräckligt hård så måste du passera 15PSI i tryck. Då blir de tillräckligt hårda för att vara bra att paddla på. Under det trycket så är de hemska och bör anses som badleksaker snarare än SUP brädor.
Visa hela svaret
Hur lång ska paddeln vara vid SUP?
1 PADDELLÄNGD – Din optimala paddellängd för SUP paddeln beror på en hel del olika faktorer. De mest uppenbara är din kroppslängd och tjocklek på brädan. Sedan spelar allt från användningsområde, erfarenhet (idrottsspecifik kondition) och personliga preferenser en roll.
Tendensen går dessutom till kortare paddlar ju mer SUP sporten utvecklas. Längderna vi anger i den här guiden gäller för flatwater och kan även användas för downwind paddling. Generellt så kan du lägga 20-25 cm till din kroppslängd när du är nybörjare, 15-20 cm som intermediate och 10-15 cm när du är vältränad.
Detta spektrum lämnar tillräckligt spelrum för personliga preferenser men är samtidigt tillräckligt exakt så att du inte kommer ligga helt fel med paddellängden. Att det rekommenderas kortare paddlar för erfarna paddlare beror på att du behöver orka stå i en mer böjd position vilket blir svårt om du inte tränat den muskulaturen.
Visa hela svaret
Hur lång ska SUP brädan vara?
Guide till SUP-bräda En nybörjare kan komma i gång med paddleboarding med så gott som alla typer av SUP-brädor, men genom att genast välja rätt utrustning kan man få ut mer av paddleboardingen och få mest valuta för pengarna. Man kommer också snabbare i gång, utrustningen hänger med i ens utveckling och man slipper tänka på att köpa en ny bräda efter den första sommaren när man upptäcker att man tar sig fram på vattenmassorna på en bananformad bräda i en hastighet av 2km/h! Vilken SUP-bräda lönar det sig att skaffa? När man köper en Sup-bräda kanske man inte bör köpa den första eller billigaste bräda man ser.
Valet av SUP-bräda påverkas av användarens vikt, användningssyfte och önskemål. Genom att genast välja en bräda som passaranvändningssyftet håller utrustningen i flera år och behöver inte efter en kort tid uppgraderas. Att komma i gång med paddleboarding är inte svårt, utan enkelt! Rätt typ avbräda av hög kvalitet hjälper till att hålla balansen och nybörjarerekommenderas att börja paddleboarda stående på knä.
Genom att börja lugnt gåräven utvecklingen snabbt och lärandet känns roligt och avkopplande redan frånbörjan. Stödmusklerna i mellankroppen jobbar effektivt vid paddleboarding, ochaktiv paddling gör även sporten till en bra träningsform eller till och med ett hjälpmedel vid kroppsrehabilitering.
Varifrån kommer förkortningen SUP? Förkortningen SUP kommer i det här sammanhanget från orden Stand Up Paddling. Detta har sina rötter hos surfare som ville ta sig längre från stranden för att komma åt större vågor. Att paddla med händerna, liggande på mage, var tidskrävande och tungt, och man försökte sig i stället på att paddla stående med hjälp av en paddel.
Tricket fungerade riktigt bra och samtidigt upptäckte man att detta var riktigt trevligt att utöva även i stilla vatten ochsom ett resultat av detta har SUP-brädorna spritts (såväl hårda som uppblåsbara) över hela världen och paddleboarding på floder, i sjöar och hav blev en egen gren.
- Var kan jag få tag i en SUP-bräda? Det finns flera butiker som säljer SUP-brädor online, och även någratraditionella sportbutiker säljer SUP-brädor.
- Vid köp av SUP-bräda lönar det sig att försäkra sig om säljarens sakkunskap, så att man får rätt tekniska information och till exempel inte lovas för mycket vad gäller brädans bärförmåga.
Hur bred ska SUP-brädan vara? SUP-brädans bredd påverkar t.ex. brädans stabilitet, hantering ochhastighet. För nybörjare och paddlare som uppskattar lugn takt rekommenderas en ganska bred och rund bräda med en bredd på till exempel 79–85 cm. Önskar man mer fart eller långdistansegenskaper, glider brädor som är mindre än 80 cm breda och skarpare i formen snabbare och bryter vågytan bra.
Hur lång ska SUP-brädan vara? SUP-brädans längd korrelerar vanligtvis också med den önskadefärdhastigheten. SUP-brädor gjorda för tävlingsbruk och längre distanser är riktigt långa, cirka 12,6–15 fot (380–450 cm) och brädor för mer avslappnad användning är något kortare, cirka 10–12 fot (300–360 cm) långa.
Hur pumpar man en SUP-bräda? Beroende på bräda pumpas en uppblåsbar bräda till en tryckavläsning på cirka 12–25psi (0,8–1,7 bar) med antingen en konventionell handpump, enelektrisk SUP-pump eller en luftkompressor. Det är inte möjligt att fylla brädan genom att blåsa, på grund av det tryck brädan kräver, och dess ventil.
- Man använder sig ofta av ventiltypen Halkey Roberts i SUP-brädor.
- Ska SUP-brädan tömmas inför vintern? Brädan kan förvaras uppblåst eller tom över vintern.
- När den förvaras uppblåst rekommenderas att brädan inte fylls till maximalt tryck, utan t.ex.
- Hälften av den rekommenderade tryckmängden.
- Det viktigaste vid vinterförvaring av en SUP-bräda är att låta den torka ordentligt och rengöra den innan den förvaras.
Håller SUP-brädan en hund? Materialen i högkvalitativa SUP-brädor är hållbara och starka, så man kan utan några bekymmer ta sin hund med på brädan. Hundens klor skadar inte brädan, även om det förstås kan uppstå märken efter klor på brädans mjuka delar.
- Det är en bra idé att träna sitt husdjur att leka och vistas på brädan.
- Flytvästar rekommenderas inte enbart för människor utan även för hundar.
- Vårt team har tio års erfarenhet av paddleboarding, så vi prissätter våra produkter för att matcha deras egenskaper.
- Vi marknadsför inte erbjudanden till -50 % eller överdimensionerade bärkrafter – i stället erbjuder vi professionella produktbeskrivningar, instruktioner och service vid val av, samt kvalitetsbrädor i alla prisklasser.
Med de bärkrafter vi ger glider brädorna vi säljer fint och paddleboardingen är kul. Med kvalitetsutrustning är paddleboardingen trygg, efter tusentals sålda SUP-brädor har ingen av våra brädor tömts under användning. SUP är en förkortning av Stand Up Paddle (stå och paddla), vilket betyder en surfbrädliknande men större bräda, på vilken man paddlar stående. Vid jämförelse av SUP-brädor kan grovindelningen göras i två grupper: och, Valet mellan en hård och en uppblåsbar bräda styrs oftast av pris samt förvarings- och transportmöjligheter. bärs bekvämt i en väska, medan genast är redo att användas utan att behöva pumpas upp.
- Hårda brädor glider lite bättre vid kraftigare vind och högre vågor, så ska man paddla på bara ett ställe och även vid utmanande väder, och kräver det bästa av sin bräda, är en hård SUP-bräda ett bra val.
- De flesta av de SUP-brädor vi säljer är eftersom de är förmånligare, lättare att transportera och förvara och lika hållbara som de,
De uppblåsbara brädorna av högsta kvalitet motsvarar så gott som helt egenskaperna hos hårda brädor. vi säljer får behändigt plats i en väska som även rymmer annan utrustning. På stranden öppnar man väskan, rullar ut brädan och pumpar SUP-brädan full på 5–15 minuter!Vid val av SUP-bräda bör man vara uppmärksam på brädans dimensioner och form, oavsett om det är en hård eller uppblåsbar bräda. SUP-brädans längd: En kort SUP-bräda är behändig att manövrera även för en minde person, dvs brädan går lätt att vända. Som minus kräver en kort bräda tätare byte av paddlingssida, vilket gör att riktningsstabiliteten lider även om brädan är lätt att manövrera.
- En lång bräda är svårare att manövrera, men riktningsstabiliteten är bättre, så man behöver inte byta paddlingssida lika ofta som på en kortare bräda, till exempel vid längre distanser.
- Är en enkel, lätt och smidig bräda för även mindre personer, medan är den stabilaste brädan i vår butik.
- SUP-brädans bredd: Bredden ger brädan stabilitet, så ju bredare brädan är, desto stabilare är den och därmed lättare för en nybörjare eller en person med sämre balans.
är ett bra exempel på en enkel, bred och stabil SUP-bräda som passar hela familjen och även bär en storvuxen man med ett barn. En smal och lång bräda gungar mer, men det man mister i stabilitet vinner man vad gäller farten. SUP-brädans tjocklek/volym: En tjock bräda har mer volym, vilket tillför brädan såväl bärkraft som styvhet.
Om en uppblåsbar bräda är under 15 cm tjock och dessutom har ett lågt tryck, är bärkraften lätt otillräcklig för en vuxen, brädan böjs och man kommer inte framåt. Hos en 15 cm tjock bräda till samma längd men tillverkad av högkvalitativa material, är bärkraften lätt över 120 kilo och brädan fungerar för både juniorer som för större personer med barn och/eller hundar.
SUP-brädans form: SUP-brädans form har en betydande inverkan på brädans beteende. Den runda formen vid fören och aktern gör brädan lekfull och lätt att vända, men med sämre riktningsstabilitet. Den här formen med bred för är den mest populära formen på SUP-brädor i världen på grund av brädans allmänna användningssyfte.
- Som exempel är och brädor som lämpar sig för hela familjen, som passar både för ett barn och en större person med last eller varför inte för avslappnande yoga.Den snabbaste formen utgörs av en vass kajakliknande för och en rektangulär akter.
- Fören på en sådan bräda klyver vågorna väl och den rektangulära aktern skapar inga virvlar utan minskar vattenmotståndet.
Med dessa egenskaper vänder brädan inte lika lätt, men glider snabbt och stadigt framåt. Bra exempel på snabba brädor är eller, När man väljer en uppblåsbar eller pumpbar SUP-bräda är det också värt att notera tryck och tillbehör. Trycket korrelerar ofta med brädans kvalitet – även brädor av högre kvalitet börjar vid 15psi, vilket ger brädan tillräcklig styvhet så att den inte blir en “banan” under belastningen, som skjuter vattenmassan framför en, utan behåller sin form och glider bra på vattnet.
- Det är dock värt att notera att materialen som används vid tillverkningen är viktigare faktorer än trycket.
- Brädorna är gjorda av PVC-plast, vars tjocklek och kvalitet är väsentliga faktorer.
- Förutom PVC-plasten är en annan viktig faktor tråden som löper inuti brädan från ovansidan till botten, vilken upprätthåller brädans form så att den inte blir en boll när tryck pumpas in i brädan.
Trådväven kallas dropstitch-material. Dropstitch finns i olika styrkor: tunn och normal väv, förstärkt, glesare och tätare, och det mest avancerade sytt i ett X-mönster som i, Dropstitch av högsta kvalitet är en förstärkt och tät väv, vilken också tillåter ett hårdare tryck.
I de brädor som säljs hos Supcentrum.se har man alltid använt de bästa dropstitch- och PVC-materialen i sin prisklass. När brädans material håller hög kvalitet, böjds brädan inte ens vid låga tryck, och bräda behöver inte nödvändigtvis pumpas över 15psi även om maximitrycket skulle vara 25psi, såsom hos flaggskeppsmodeller och,
säljs ofta som paket. Här bör man vara uppmärksam på tillbehören, eftersom det finns betydande skillnader mellan dem. Det viktigaste är att paketet innehåller en ordentlig steglöst justerbar paddel med en bladvinkel som förbättrar draget. Paddlarna utgörs av allt från aluminiumpaddlar som lämpar sig för nybörjare, till ultralätta och stela kolfiberpaddlar, vilket påverkar paketpriserna.
- En bärväska ingår i alla förpackningar vi säljer och den ska vara hållbar så att SUP-brädan utan problem kan transporteras från plats till plats i åratal.
- Väskorna finns tillgängliga av tygmaterial, vattentäta och hjulförsedda modeller och kan köpas som tillval efter behov.
- Ett SUP flyktband är också en mycket bra säkerhetsanordning – i blåsigt väder driver SUP-brädan förvånansvärt snabbt sin väg om man råkar falla.
Det är värt att kontrollera att flyktbandet är flexibelt, så att bandet hålls på brädan när man paddlar och inte släpar efter, vilket orsakar onödigt vattenmotstånd. Vid är det värt att överväga brädans användningssyfte. Bambubrädorna har en utmärkt finish och är eleganta.
Brädornas glidegenskaper är mycket goda på grund av att brädan är hård och noggrant formgiven. Bamboo-seriens brädor är det absoluta valet om man önskar en SUP-bräda med utmärkt finish och topprestanda! Bästsäljande hårda SUP-bräda är Om man däremot väljer en hård SUP-bräda för allmänt bruk, t.ex. till en sommarvilla, lägergård eller uthyrningsfirma där brädorna hanteras mer vårdslöst, så är Titan-serien ett utmärkt alternativ.
Dessa bombbeständiga r är gjorda av glasfiber och polykarbonat och är mycket motståndskraftiga mot stötar mot stenar och betongbryggor. De utmärkt glidande Titan SUP-brädorna, tillverkade med Jobes monocoque-konstruktion, är de lättaste på marknaden när det gäller hållbarhet.
Visa hela svaret