Hur går det till? – Tid som behövs: 6 timmar. Så här sätter du upp en innervägg utan att skada golv eller tak
- Mäta ut storleken Mät upp hur stor din vägg kommer att vara. Detta för att veta hur mycket material du behöver köpa.
- Bestäm ditt materialbehov Tänk efter vad du behöver för material. Ska du sätta upp tunga saker så kan det vara en god idé att inhandla en OSB-skiva för att montera i gipsväggen. Denna kan borras i och säkerställer att TV och bokhyllor inte trillar ner. Ska du ha välisolerat så kommer du behöva tänka på att köpa ljudisolerande material.
- Inhandla allt material Inhandla allt material. Det som är viktigt att handla om du inte har det hemma är gipsskivor eller plywoodskivor, skruv, reglar, isolerskivor, spackel, slippapper, lister och glasfiberremsa. Beroende på hur ljudisolerande du vill att det ska vara så köp varierande mängd isolering. Fråga i butik hur mycket du behöver.
- Gör markering Markera hela golvet där väggen kommer att vara.
- Markera ut var dörren ska vara (vid behov) Ska du ha en dörr? Glöm inte att i sådana fall markera ut den så att den hamnar på ett bra ställe och kan öppnas.
- Skriva fast reglarna Skruva fast reglar i väggen och eventuellt taket. För de allra flesta behov så räcker det att skruva fast väggen i väggen och taket vilket gör att du inte behöver skada ditt golv. Kontrollera så att reglarna i taket och på väggarna verkligen är i linje med varandra.
- Förbered materialet Såga till materialet så att det passar för din vägg.
- Lägg el i väggen om du behöver det Glöm inte att lägga el i väggen om du ska ha det. Det ska göras innan väggen monteras och du behöver anlita en behörig elektriker för detta. Se till så att du inte står samma dag och behöver ringa elektriker utan ha bra framförhållning.
- Täck med gips- eller plywoodplattor och borra reglarna Täck hela den ena sidan med gips- eller plywoodplattor och borra fast i reglarna. För detta steg är det viktigt att du har mätt riktigt så var ordentlig när du mäter.
- Lägg den isolering du behöver Beroende på hur väl isolerande du vill att väggen ska vara så lägger du nu i isolering. Det är också nu du borrar fast din OSB-skiva om du skulle ha behov för det.
- Sätt dit skivorna på andra sidan Skruva fast skivorna på den andra sidan av väggen
- Täck skarvarna där skivorna möts För att du ska kunna spackla och få en fin yta så måste du täcka alla skarvar där skivorna möter varandra. Det gör du med självhäftande glasfiberremsa och sedan spacklar du över och en bit utanför fiberremsan. Efter att det har stelnat så slipar du ner det till en fin yta.
- Måla / Tapetsera Nu kan du måla eller tapetsera väggen efter önskemål. När du har målat eller tapetserat så kan du sätta dit listerna som det sista du gör. Det är enklast att göra efter att du har målat eller tapetserat.
- Klart! Bra jobbat! Nu är du klar och kan njuta av ditt nya rum.
Contents
Vad behövs för att bygga en innervägg?
Bygga innervägg med dörr – Verktyg att ha hemma: Tumstock, vinkelhake, penna, vattenpass, skruvdragare, fogsvans, spackelspade, ev. mattkniv, ev. slipmaskin, Inköp av material: Reglar, gipsskivor, ev. plywood eller OBS-skiva, ev. gummimatta/grundpapp, ev.
Isolerskivor, träskruv, gipsskruv/spik, glasfiberremsa, spackel, slippapper, ev. golv-/taklister, Gör så här: 1. Börja med att mäta bredd och höjd på den nya väggen/väggarna och gör en enkel skiss för att kunna beräkna åtgången av material. Stommen ska bestå av en regel i taket (hammarband) och en regel på golvet (syll) som sen lodräta reglar skruvas fast i med jämna mellanrum.
Om du ska använda gipsskivor som är 900 mm breda ska cc-måttet mellan reglarna vara 450 mm och är gipsskivorna 1200 mm ska cc-måttet mellan reglarna vara 600 mm.2. Fundera på om du behöver kunna sätta upp tunga saker på väggen eller hur viktigt det är med ljudisolering.
Om du vill kunna sätta upp till exempel vägghyllor eller TV kan du montera plywood eller OSB-skiva bakom gipsskivorna eller planera för extra reglar just där. För bättre ljudisolering kan du ha dubbla lager gipsskiva på hela väggen.3. Inhandla allt material som behövs och de verktyg som du eventuellt saknar.4.
Markera på golvet hela sträckan där väggen ska vara. Dubbelkolla att hörnen är vinkelräta. Enklast är att mäta rummets diagonaler och se till att de är lika långa.5. Mät ut och markera placering av eventuell dörr. Öppningen ska minst vara lika stor som dörrens modulmått.
- Om du har en gammal dörr kan du använda karmyttermåttet plus ca 20 mm.6.
- Skruva fast en regel (syllen) längs med din markering på golvet (med undantag för där ev.
- Dörr/öppning ska vara).
- Vill du ha extra ljudisolering kan du lägga en syllisolering mellan golvet och syllen.
- Använd till exempel en gummimatta, är underlaget betong kan du ta grundpapp.7.
Skruva fast en regel (hammarband) på motsvarande sätt i taket. Hammarbandet ska sitta i lod med syllen i golvet. Dubbelkolla med vattenpass innan du skruvar fast regeln.8. Montera de lodräta väggreglarna genom att skråskruva (skruva dem snett) i syllen och hammarbandet med jämna mellanrum.
Börja nertill och kontrollera att regeln är helt lodrät innan du skruvar fast den upptill i hammarbandet. Avståndet bestäms av storleken på gipsskivorna (se punkt 1). Tänk på att det behöver vara en väggregel på vardera sida om eventuell dörröppning.9. För att stärka väggen kan du montera korta reglar (så kallade kortlingar) vågrätt mellan de lodräta reglerna.
Det kan du till exempel göra där du vet att du ska sätta upp tunga saker på väggen. Du behöver också montera en kortling ovanför eventuell dörröppning. Du måste också sätta en lodrätt regel från mitten av den vågräta kortlingen ovan dörröppning upp till hammarbandet.
- Den ska du sen skarva gipsskivan på för att minska risken för sprickbildning.10.
- Om du behöver dra el i väggarna ska du göra det nu innan väggen kläs med gipsskivor.
- Ontakta en behörig elinstallatör i god tid så att jobbet inte blir stående i väntan på att elektrikern.11.
- Skruva eller spika fast gipsskivorna i reglerna på ena sidan först.
Om du behöver skarva skivorna på höjden ska kanterna alltid mötas över en vågrätt regel (kortling).12. När ena sidan är täckt med gipsskivor kan du isolera väggen för en bättre ljudbild. Använd till exempel isolerskivor som du skär till vid behov.13. Skruva eller spika fast gipsskivorna på den andra sidan.14.
- För att få ett jämnt och fint underlag att måla eller tapetsera på behöver du spackla alla skarvar där gipsskivorna möts.
- Sätt en självhäftande glasfiberremsa över skarvarna och spackla sen med en bred spackelspade så att spacklet räcker hela remsan och en bit över på båda sidor.
- När spacklet torkat slipar du ytan för att få bort eventuella ojämnheter.
Spackla och slipa en gång till vid behov.15. Rengör ytan och måla, tapetsera eller kakla. Avsluta med lister längs golv och eventuellt vid tak. Lycka till! Se vårt sortiment av inomhusfärg Läs också: Montera innerdörr – 10 enkla steg Läs också: Det ska du tänka på när du målar om hemma Läs också: Spackla vägg – allt du behöver veta
Visa hela svaret
Får man riva vägg i lägenhet?
Renoveringar som kräver tillstånd – Enligt bostadsrättslagen behöver du tillstånd från styrelsen för att:
Göra ingrepp i bärande konstruktion, exempelvis riva en bärande vägg.Göra ändringar av befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten. Du måste därför ha tillstånd för att flytta kök, badrum eller vattenburna element.Göra annan väsentlig förändring av lägenheten – det kan till exempel handla om att du inte får ändra ventilationskanaler som kan påverka hela fastigheten.
Samma lag säger dock samtidigt att styrelsen inte får vägra dig tillstånd om åtgärden inte är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen – något som kan vara lite svårtolkat. Förutom tillstånd från styrelsen kan du även behöva kontakta din kommun för att göra en bygganmälan eller ansöka om bygglov.
Visa hela svaret
Hur dra el i innervägg?
Gör det själv: Bygg in sladdarna i väggen I ett modernt hem med mycket elektronik kan det lätt kännas som om kablarna tagit kommandot. En tv med surroundhögtalare och subwoofer bidrar med ganska många sladdmeter som i många hem ligger och skräpar längs väggar och i hörn.
En del tar det här med jämnmod medan andra får så kallat tokspel på kabelhärvorna som dessutom är rent mästerliga på att samla på sig damm. Det går givetvis att på rent old school-manér spika fast kablarna längs väggen så att de åtminstone inte går att snubbla på, men det finns ju coolare lösningar. Flera möjligheter För den som verkligen vill bli av med kablarna finns det flera olika lösningar.
Kabelrännor är en variant, men renast blir det ju att bygga in kablarna helt och hållet i väggen alternativt att bygga en ny vägg utanpå kablarna. I den här guiden visar vi hur du bygger in kablarna i en befintlig vägg av gips eller trä, har du betongväggar hemma får du vänta på en annan guide.
- Vi har pratat med Daniel Olsson i Helsingborg som visar hur han har gömt sina kablar i väggen.
- Han avskyr kablar och har ett extra motivationsmoment i sina två små barn som gärna vill dra i alla sladdar som ligger längs golven.
- Daniel har inte bara byggt in kablarna i väggen, han har också valt att montera inbyggnadshögtalare i stället för vanliga utanpåliggande.
På så sätt blir väggytan ytterligare mycket renare. Han har också monterat takhögtalare i de flesta av husets rum, och allt styrs via en mediacentral i rummet intill vardagsrummet. Det är dit alla kablar går – genom väggar eller i tak. Du kan följa vår guide oavsett om du har vanliga högtalare eller sådana som ska byggas in.
Steg 1 Det första steget är också ett av de viktigaste. Innan du börjar såga i väggar är det givetvis bra om du har planerat ditt bygge så noggrant som möjligt, och det gäller att tänka till. Det kan till exempel vara en bra idé att framtidssäkra bygget så att det går att dra mer kabel i framtiden utan att du behöver riva väggen och göra om allt.
Dubbla rör är alltså ingen dum idé, du vet aldrig vad du vill installera i framtiden. Börja med att rita en enkel skiss över ditt rum eller hus. Rita in den elektronik du vill ha och hur du tänker dig att kablarna ska gå. Tänk också igenom eventuella alternativ, till exempel om du utökar med en högtalare, skaffar en projektor eller bara vill ändra placeringen på något sätt. Det enklaste är egentligen att köpa flexslang, då slipper du hålla på med skarvar och rörböjar som du måste med vp-rör. Å andra sidan behöver du inte lika stor diameter om du väljer vp-rör, så det får bli en avvägning. Lämplig diameter på röret/slangen beror på vilken typ av kabel du ska dra.
Med högtalarkabel i ett vp-rör fungerar 16 millimeter bra och ska du dra till exempel en hdmi-kabel fungerar oftast 20 millimeter. Väljer du i stället flexslang bör du fundera på att gå upp ett steg i diameter. Du behöver också någon form av snygga kabelgenomföringar. Det allra enklaste och billigaste är att köpa vanliga doslock och låta kabeln löpa under detta, men det finns snyggare varianter.
Du kan exempelvis köpa snygga kontaktpaneler i alla möjliga varianter, för att till exempel sätta dit en hdmi- eller en högtalarkontakt direkt på väggen. Det finns också paneler med en fullständig 5.1-uppsättning högtalarkontakter som passar bra bakom receivern. Steg 3 Nu är det dags att börja dra rören i väggen. Mät upp och markera på väggen var du vill ha dina högtalare samt var receiver, blurayspelare och tv ska anslutas till den. Såga upp ett hål i väggen, det gör du enklast med en liten fogsvans eller cirkelsåg om du är försiktig.
Hålet ska vara rektangulärt och så litet som möjligt, men ändå tillräckligt stort för att du ska komma åt att arbeta inuti den. Därefter drar du rören där det behövs. Du blir troligen tvungen att ta fram borrmaskinen för att kunna dra röret genom reglarna, borra i så fall mitt i regeln så att du inte riskerar att dra en skruv genom kabeln när du hänger upp en tavla om tio år.
Ta chansen att dra dubbla rör medan väggen ändå är öppen, det kan spara dig en hel del arbete om du bestämmer dig för en annan lösning i framtiden. Se till att rören ligger på plats genom att skruva fast dem med skruvbleck, och glöm inte att dra ett snöre genom dem innan du lägger dit dem, det förenklar framtida kabeldragning. Märk upp alla rör ordentligt så att du vet vart kablarna går, det är lätt att tappa bort sig om man inte riktigt har koll. Särskilt där alla högtalarkablar från receivern går in i väggen finns det möjligheter att göra fel. Steg 4 Nu är det dags att mata alla kablar genom rören.
Det är inte alltid så enkelt att få igenom kablarna, särskilt inte om du har valt ett rör med liten diameter. Om du inte har lagt trådar i kablarna behöver du en så kallad dragfjäder, som är tillräckligt styv för att kunna tryckas igenom rören. Om du vill vara säker på att få igenom den så smidigt som möjligt kan du olja in den lite försiktigt för att få bättre glid.
Dragfjädrar finns i både nylon och metall, och vilken du använder är egentligen en smaksak. Tänk bara på att metall leder elektricitet, så om du ska dra kablar till elcentralen är kanske nylonvarianten att föredra. Steg 5 För att kunna sätta tillbaka den gipsbit du nyss tagit bort behövs något att skruva i. Har du köpt kontaktpaneler av olika slag ingår det oftast en mall som du kan använda för att rita på väggen. På så sätt får du exakt rätt dimensioner på hålen. Steg 7 Såga försiktigt ut hålen för dina högtalare. Om du har valt inbyggda högtalare fäster du sedan monteringslisten till högtalarna, ansluter kablarna och trycker dit högtalarna på sina platser.
Om du i stället har vanliga utanpåliggande högtalare monterar du kontaktpanelen och ansluter kabeln till den. Steg 8 Efter allt sågande och borrande lär din vägg inte se ut som den gjorde innan du började, om du inte varit extremt noggrann med att sätta tillbaka dina utsågade gipsbitar på exakt rätt plats.
Det är troligt att du behöver spackla och slipa en aning och därefter måla eller tapetsera väggen på nytt för att inte spåren efter ditt arbete ska synas.
Steg 9 Nu bör allt vara klart för att njuta av skönt filmljud utan kablar. Slå på en skön rulle, luta dig tillbaka och njut av ett väl genomfört arbete. Fakta Om Daniel Daniel Olsson är 30 år gammal och arbetar som processoperatör. Han bor i en fem år gammal egenbyggd villa i Helsingborg tillsammans med sin fru och två barn.
VP-rör alternativt flexslang Skarvar och böjar till vp-rör Väggpanel till kontakter/doslock Plywood för att återfästa utsågad gips Spackel Färg /tapet
: Gör det själv: Bygg in sladdarna i väggen
Visa hela svaret
Hur bygger man en Industrivägg?
Industrivägg | Måttanpassade & Spröjsade Industriväggar Ett unikt samspel mellan design och industri Måttanpassning enligt ert individuella behov Industriväggen är exceptionell när du önskar dela upp två rum, men samtidigt vill låta naturligt ljus strömma in. BYGG DITT GLAS Vår industrivägg i glas och smidesstål är ett samspel mellan industri och stilren design.
Du har möjlighet att själv välja hur indelningen av industriväggen ska se ut. Våra industriväggar kan varieras på flera olika sätt. Spröjsindelningen är flexibel och följande faktorer avgör dess storlek:
Enkeldörr, dubbeldörr eller utan dörr Glasens indelning Total bredd/höjd på hela partiet Placering av dörren
Om du önskar att industriväggen ska monteras på en lägre innervägg kommer partiet delas upp. Ena delen kommer vara den totala höjden och den låga delen vid sidan om. Det är på den höga höjden som dörren placeras på. Indelningen är yttermåttet totalt samt dörrplacering och bredd.
- BYGG DITT GLAS Ange industriväggens mått.
- Design Glas Våra glas tillverkas med 6,38 mm lamellglas.
- Detta hantverk i smidesstål har inga standardlösningar.
- Allt skräddarsys enligt dina önskemål.
- Design Glas Alla våra glaspartier skräddarsys efter önskemål och skapas från grunden i vår verkstad.
- För att alltid ligga i framkant inom allt som rör glasarbeten både inom design och funktion, ser vi till att alltid utföra varje projekt så nära perfekt som möjligt.
Design Färg Moderna, stilrena ramar i pulverlackerade stålprofiler måttillverkas av 5mm stål som svetsas, slipas och pulverlackeras. Du har möjlighet att välja valfri RAL-kulör. Beroende på färg så kan fogen avvika i nyans och vi rekommenderar oftast att välja svart eller vit kulör.
Design Färg Moderna, stilrena ramar i pulverlackerade stålprofiler måttillverkas av 5mm stål som svetsas, slipas och pulverlackeras. Du har möjlighet att välja valfri RAL-kulör. Beroende på färg så kan fogen avvika i nyans och vi rekommenderar oftast att välja svart eller vit kulör. Design Process Våra glasväggar tillverkas med 6,38 mm lamellglas som säkerställer hög säkerhet.
Glasen fogas sedan för att garantera att dom sitter fast. Design Process När vi tillverkar industriväggar i glas slipar vi, pulverlackerar och svetsar glaspartierna. Vi fogar även glasen så att det skapas en extra stabilitet efter monteringen. Design Handtag Våra industriväggar har ett standardhandtag på utsidan och insidan.
Välj enkeldörr eller dubbeldörr Släpper in naturligt ljus Livar upp hemmet eller kontoret
Design Glasdörrar Industriväggar finns med enkeldörr, dubbeldörr, skjutdörr eller ett fast parti.
Max bredd vid enkeldörr/dubbeldörr 900 mm Vid skjutdörr är det vikten som avgör storlek på dörren, d.v.s bredd x höjd på partiet Välj med överljus eller dörr hela vägen upp
Design Spröjsar Du bestämmer spröjsindelning av rutorna. Tänk på att ev. dörr, partiets bredd och höjd samt indelning (minsta spröjsmått är ca 300×300 mm) påverkar indelning. Tänk på att dörrar kan ha en annan storlek än övriga partiets indelning. Design Spröjsar Du bestämmer spröjsindelning av rutorna. Glas Detta hantverk i smidesstål har inga standardlösningar. Allt skräddarsys enligt dina önskemål. Färg Moderna, stilrena ramar i pulverlackerade stålprofiler måttillverkas av 5mm stål som svetsas, slipas och pulverlackeras. Du har möjlighet att välja valfri RAL-kulör.
Beroende på färg så kan fogen avvika i nyans och vi rekommenderar oftast att välja svart eller vit kulör. Process Våra glasdörrar tillverkas med 6,38 mm lamellglas som säkerställer hög säkerhet. Glasen fogas sedan för att garantera att dom sitter fast. Handtag Våra industriväggar har ett standardhandtag på utsidan och insidan.
Dörrarna hålls stängda med hjälp av en magnet i ovankanten. Glasdörrar Dörren går att tillverkas antingen som dubbeldörr eller som enkeldörr.
Välj enkeldörr eller dubbeldörr Släpper in naturligt ljus Livar upp hemmet eller kontoret
Spröjsar Du bestämmer spröjsindelning av rutorna. Tänk på att ev. dörr, partiets bredd och höjd samt indelning (minsta spröjsmått är ca 300×300 mm) påverkar indelning. Tänk på att dörrar kan ha en annan storlek än övriga partiets indelning. “Vi är så glada över vår glasvägg och slutresultatet! Patrik och hans team var superproffsiga från första kontakt till att väggen hade monterats upp.
Måste också säga att jag är imponerad över hur smidigt hela processen gick till!” Lisa Ejesdotter “Vi beställde industriväggar till vårt kontor som hela kontoret blev väldigt nöjda med. Vi hade kontakt med Patrik som hjälpte oss med bra tips längs hela projektet, så fråga gärna efter honom!” Framia AB “Vi är så glada över vår glasvägg och slutresultatet! Patrik och hans team var superproffsiga från första kontakt till att väggen hade monterats upp.
Måste också säga att jag är imponerad över hur smidigt hela processen gick till!” Lisa Ejesdotter “Vi beställde industriväggar till vårt kontor som hela kontoret blev väldigt nöjda med. Vi hade kontakt med Patrik som hjälpte oss med bra tips längs hela projektet, så fråga gärna efter honom!” Framia AB 2.
Visa hela svaret