Bygga Orangeri Orangeri Av Gamla Fönster?

Bygga Orangeri Orangeri Av Gamla Fönster
Bygga orangeri av gamla fönster – Att bygga ett orangeri av gamla fönster kan bli riktigt fint och personligt. Att fönstren har olika storlek kan göra bygget lite mer komplicerat men desto roligare och mer intressant slutresultat. Se till att renovera fönstren innan du påbörjar bygget genom att skrapa, kitta och måla dem.

 • Då håller de länge.
 • Om du har hittat fönster som inte har något glas i sig, eller där glaset är trasigt, kan du be en glasmästare att sätta i nytt fönsterglas åt dig.
 • En glasmästare kan också hjälpa till med att kitta fönster.
 • Att bygga eget orangeri kan bli ett riktigt roligt projekt, på Blocket kan du hitta mycket begagnat byggmaterial och med lite händighet och fantasi kommer du långt.

Orangeri inspiration. Bild: Västerhage, Styleroom
Visa hela svaret

Vad kostar det att bygga ett orangeri?

Amanda från Qvesarum Byggnadsvård – Klassiskt orangeri – Amanda från Qvesarum Byggnadsvård. Rymligt orangeri med generös takhöjd och spröjsade fönster, med plats för både odling och samvaro. Klassiskt sadeltak, vikdörrsparti som kan öppnas upp på ena långsidan för fri in- och utpassage.

 1. Valfri bröstning, exempelvis i tegel eller murblock.
 2. Materialkostnad till bröstning tillkommer.
 3. Levereras som byggsats för montering på gjuten platta.
 4. Orangeriet finns i vitmålad svensk, senvuxen furu eller oljad FSC-märkt teak.
 5. Mått:  4×5,8 meter.
 6. Yta: 25 kvadratmeter.
 7. Exempel på tillval: Isolerglas, takstolshöjning.

Pris: Från 249 000 kronor.
Visa hela svaret

Måste orangeri ha glastak?

Ett vackert tak – Orangeriets tak kan gärna vara klätt med tegel eller bandplåt, men till stilen hör också glastak som på ett vanligt växthus. Nocken kan ha ornamentik och dekorationer i gjutjärn i för att hindra fåglar att slå sig ner. Nockdekoration går att köpa hos försäljare av växthus om man inte hittar på en egen dekor. Bygga Orangeri Orangeri Av Gamla Fönster Orangeri på trädäcket vid hus till salu i Strängnäs. Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling
Visa hela svaret

Hur stort bör ett orangeri vara?

Tips när du skall bygga växthus eller orangeri! Planerar du för att bygga ett växthus eller ett orangeri i år? Jag hade länge gått och drömt om ett växthus innan vi började planera vårt orangeri förra våren. Hade jag vetat hur mycket jag skulle använda mitt orangeri och hur lustfyllt allting är med mitt orangeri så hade jag med all säkerhet gjort detta flera år innan.

 1. Först måste man bestämma hur man vill använda det. Skall det vara ett växthus eller ett orangeri?
 2. Skall det bara vara för att odla eller vill man även ha plats för fika och middagar och en lugn ro?
 3. Hur stort skall man föra det?
 4. Behövs bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden?
 5. Beställ i god tid för det är denna tid på året du fortfarande kan få det i god tid. Om du väntar några veckor så förlorar du avsevärd tid på att leveransveckorna skenar iväg.
 6. Planera att bygga växthuset på en vacker plats för det är också när du tillbringar tid på insidan du vill blicka ut över någonting vackert!
 • Jag tänkte kommentera lite runt dessa sex punkter.

Vad är skillnaden mellan ett växthus och ett orangeri? Ett växthus är en plats för odling och ett orangeri är en plats som man har möjlighet till att värma upp och på så vis kan övervintra vissa känsliga växter som olivträd, citrusträd, vindruvor, fikonträd.

I mitt eget fall så ville jag har ett orangeri av två anledningar nämligen att både kunna ha middagar där ute under större delen av året och även kunna övervintra känsliga växter. Jag hade bestämt mig från början att jag ville ha både odling och en plats för middagar och fika, men jag ville bara att den skulle planeras utifrån mig och Stefan, alltså inget större bord utan bara plats för oss två! När jag var yngre så planerade jag alltid för alla eventualiteter, nu för tiden planerar jag för oss, mig och Stefan för jag har lärt mig att det är som allra oftast vi två och dom situationer när vi är flera kan man lösa då! Bygg alltid större än du tänkt är mitt förslag, och aldrig mindre än 10 kvadratmeter.

När det väl är byggt så gör man inte gärna om det och bygger man mindre så tror jag att risken är mycket större att man inte använder det! Ta reda på redan från början vad som gäller på din tomt och var du skall bygga det. Då blir det mycket enklare att välja modell.

 • Gör också färdigt detta i god tid för när du väl bestämt dig vill du inte vänta på bygglov eller en bygganmälan.
 • Ta reda på leveranstider, ibland är de långa och om man inte vet om det i förväg så kan man bli rejält besviken för så fort solen tittar fram så börjar beställningarna komma in och då blir leveranstiderna längre.
You might be interested:  Bygga Egen Dator Eller Köpa Färdig?

Vi beställde vårt orangeri i tid och önskade att få leveransen vecka 29! Huset levererades i tid och på ett proffsigt sätt. Glöm inte heller att platsen du bygger på skall vara vacker. Det skall vara underbart att sitta på insidan och blicka ut över sin trädgård.

Själv byggde vi vårt orangeri på en berghäll, vilket innebär att vi har underbar utsikt över vår lilla köksträdgård och allt vad det innebär och vi har gjort odlingslådor runt växthuset där vi planterat fjärilsbuddleja som kommer bli ca 2 meter hör med lila vackra blommor! Så vackert mot vårt svarta orangeri.

Känslan av att planera och se detta växa fram är svår att förklara. Lite som när man tapetserar och nästan inte kan bärga sig och se nästa våd! Orangeriet blev klart i augusti och jag har använt orangeriet på ett sätt jag inte ens kunnat föreställa mig.
Visa hela svaret

Måste man förankra växthus?

2. Var noga med förankring och montering – Säkerställ att ditt växthus är väl förankrat. Se också till att växthusets profiler är uppsatta enligt monteringsanvisningen och gör en regelbunden tillsyn för att upptäcka eventuella skador. Vi rekommenderar att växthuset monteras på en sockel som man förankrar i marken.
Visa hela svaret

Måste växthus stå i direkt solljus?

Placering av växthus – Sol eller skugga? Den bästa placeringen av växthuset är egentligen varken direkt sol eller helskugga utan något mitt emellan – vandrande skugga är allra bäst. Om möjligt, placera växthuset så att det skuggas av ett hus, träd eller en hög buske mitt på dagen då det är som varmast.
Visa hela svaret

Vilken färg till gamla fönster?

Renovera fönster Originalfönster i en gammal byggnad ska man vara rädd om. Hantverk och kvalitet, form och proportioner samspelar med husets detaljer och munblåsta glas sprider ljuset fint inne i rummen. Gamla fönster behöver underhåll och ibland en mer omfattande renovering för att överleva.

I de flesta fall är det något man kan utföra själv, även om det kräver tid och tålamod. Beslag Lossa försiktigt de beslag som sitter löst eller behöver underhåll. Märk gångjärnen så att de senare hamnar på samma plats igen. Lägg beslagen i koncentrerad linsåpa för att få gammal färg att lossna. Låt dem ligga tills färgen lätt går bort.

Rost borstas bort med en stålborste. Sönderrostade beslag ersätts med nytillverkade kopior. Utvändiga beslag rostskyddas med rostskyddsfärg, t.ex. järnmönja, eller linoljebränns. Formpressade hörnjärn fylls med linoljekitt innan de monteras. Beslag brukade förr målas i samma kulör som bågarna, både utvändigt och invändigt.

 1. Vill man inte måla invändiga beslag av järn eller plåt kan man skydda dem med linolja eller vax.
 2. Glas Märk upp bågarna och glasen (ofta finns det en nummerserie märkt i fönsterbågens övre kant).
 3. Rutorna skall tillbaks till samma plats, vända åt samma håll.
 4. Glasen kan märkas med spritpenna eller tejp innan de tas ut.

Ju äldre glas desto svårare att ersätta. Det munblåsta glaset var vanligt ända fram till 1930-talet, då det ersattes av s.k. maskindraget glas. Ojämnheten och blåsorna i det blåsta glaset var inget man eftersträvade, glaset delades in i olika kvaliteter och finare fasader hade jämnare glas.

Glas som har gått sönder ersätts med glas som är så likt de omgivande som möjligt. Att flytta det handgjorda glaset till ytterbågarna och använda annat glas i innerbågarna är en möjlighet. Det finns också nytillverkat glas som kan ersätta gammalt glas, där sådant fattas. Är kittet borta eller sprucket på endast några enstaka ställen behöver man inte ta bort allt.

Skrapa bort det kitt som sitter löst och lägg i nytt linoljekitt där det saknas, var noga med att fylla alla sprickor. Om det gamla kittet är torrt och sprucket bör man olja kontaktytorna men tänk på att oljan då måste torka ordentligt innan du går vidare med kittningen.

 1. Är fönsterna i behov av en större renovering tas glasen lättast ut genom att man värmer upp kittet med en kittlampa, en värmelampa som är skonsam mot glaset.
 2. Använder man varmluftspistol kan blöta handdukar läggas på glaset, som annars lätt spricker när det blir varmt.
 3. När kittet är borta dras glasstiften ur och glaset lossas försiktigt från bågen, tänk på att glaset fortfarande kan häfta fast vid det undre kittlagret mellan glas och båge.
You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga En Industrihall?

Om det sitter hårt måste man värma kittet igen. Skrapa och olja När man tar bort gammal färg ska man ha en bra färgskrapa med ett vasst blad. Byt blad ofta! En färgskrapa med olika profilblad kan vara bra när fönstrets profiler skall rengöras. Varmluftspistol underlättar skrapandet.

Gammal linoljefärg med bra vidhäftning kan gärna sitta kvar medan plastfärg bör tas bort. Tänk på att gammal färg kan innehålla bly. När färgen är borta kan man stryka på s.k. halvolja, 50% linolja och 50% terpentin, vilket ger virket ett bra skydd. Stryk på oljan flödigt och låt virket suga en halvtimme.

Stryk igen på torra fläckar. Torka bort överflödet med trasa. Observera att linoljetrasor kan självantända, lägg dem i en hink med vatten eller häng dem på tork utomhus. Efter oljningen kan småsprickor och spikhål spacklas igen med linoljekitt, använd vattenfast lim till eventuella trälagningar.

Låt den första oljningen torka ordentligt innan målningen börjar, virket ska kännas torrt och hårt. Kitta Innan glaset sätts tillbaka stryks schellack i kittfalsen för att förhindra att träet stjäl oljan i kittet. Grundmåla bågarna innan rutor och beslag sätts tillbaka, se mer om målning nedan. Knåda linoljekittet i handen en stund för att få rätt konsistens.

Underdelen av falsen täcks av kitt och glasskivan trycks försiktigt ned så att kittet pressas ut på baksidan. Glasstift spikas med en liten hammare, som är tejpad så att glaset inte repas. Lägg en sträng av kitt i falsen en hel sida åt gången och dra snett mot kanten med en kittkniv.

 1. Ta bort överflödet med kniven.
 2. Ittet ska inte synas inifrån genom glaset.
 3. Låt kittet torka tills ytan blir tillräckligt stabil att måla, ca ett dygn.
 4. Penslar Innan man börjar måla med en ny pensel bör den tvättas med vatten och såpa och sedan oljas in med rå linolja.
 5. Använd en pensel med tät naturborst.

Mellan strykningarna kan penslarna förvaras hängandes i en burk med rå linolja över hela borsten. Penseln hängs så att borsten inte böjs mot burkens botten. Placera dem mörkt så kan de stå på detta sätt i flera veckor. Innan man använder penseln igen skall oljan strykas bort från penseln.

Vid rengöring av penslar används linoljesåpa. Arbeta in såpan ordentligt i penseln och skölj med vatten. Måla När man skrapar ser man ofta spår av tidigare färgsättning i de olika färglagren. Man kan vända sig till sitt länsmuseum eller till stadsarkitektkontoret för att få hjälp att ta fram originalkulörer och ursprungsutförande.

Se över karmar, foder och fönsterbänkar, skrapa och måla där det behövs. Några av linoljefärgens fördelar är att den tränger in och skyddar träet och att den bryts ned utifrån, vilket underlättar vid framtida ommålningar – man behöver då inte skrapa utan bara tvätta och lägga på ett nytt lager.

När man målar med linoljefärg skall färgen läggas på i tunna lager och dras ut ordentligt. Linoljefärg målas med tre strykningar. Grundmåla innan rutor och beslag sätts tillbaka. För utvändiga ytor blandas grundfärgen enligt följande: 35% färg, 50% rå linolja, 15% terpentin. Det är lämpligt att använda en linoljefärg med zink, t.ex.

Vit Titan-Zink, som skyddar virket mot svarta mögelprickar. Till invändiga ytor kan färgen spädas till grundfärg med ca 10% balsamterpentin, det underlättar penselstrykningen och gör att färgen torkar snabbare. Späd även kommande lager om materialet fortsätter att suga, ca 5% i andra och måla det sista lagret outspätt.

 1. Målningen ska gå ca 2 mm ut på glaset.
 2. En metod är att måla en bit ut på glaset och sedan använda sig av en bred spackel som stöd och med en rakbladsskrapa skrapa en jämn kant.
 3. Spreja först med fönsterputs så går det extra lätt.
 4. Uppsättning Sätt upp fönstrena, justera eventuellt gångjärn så att bågarna hänger rakt.

Kontrollera tätningen. Tätningen ska alltid sitta mellan den innersta bågen och karmen så att den varma luften inomhus hindras från att läcka ut mellan fönsterbågarna där den annars kan kondenseras. Tunna springor mellan ytterbågen och karmen gör att ventilation kan ske mellan innersta och yttersta glaset.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Kostar Ett Vindkraftverk Att Bygga?

Varför bomull mellan fönster?

Bygga Orangeri Orangeri Av Gamla Fönster    25 cm x 4m i en rulle, 100% bomull. Fönstervadd läggs mellan ytter- och innerbågen på fönster som har lösa innanfönster. En rulle räcker till fyra normalstora fönster

Beskrivning Produktdetaljer

25 cm x 4m i en rulle, 100% bomull. Fönstervadd läggs mellan ytter- och innerbågen på fönster som har lösa innanfönster. Vår vadd har tillverkats i obruten tradition sedan 1902 och är en välkänd kvalitet för alla som bor i gamla hus. Vadden läggs in i samband med att man klistrar igen fönstren för vintern.

Den anses dämpa drag, vilket visserligen kan vara sant, men dess huvudsakliga uppgift är troligen att vara dekorativ. Vadden har en baksida av tunt papper och formas som en rulle i fönstret. Vill man, så kan man styva upp rullen genom att först rulla upp den runt ett tidningspapper. Vadden sjunker nämligen gärna ihop av fukten mellan fönsterbågarna.

Vill man dekorera ytterligare kan man placera ut eterneller, eller andra torkade växter ovanpå vadden. En rulle räcker till fyra normalstora fönster Referens 8084 Finns i lager först 15 objekt Särskilda referenser Användningen av servicen är tryggt, allt datatrafiken är skyddat. Leveranser med postpaket och busspaket eller avhämtning från butiken. Konsumenter har lagligt tillrätt att returnera oanvända produkter.
Visa hela svaret

Hur täcka fönster vid renovering?

Fönsterparaplyer – mer information – Ett fönsterparaply skyddar mot väta – men i allt annat väsentligt skiljer det sig från ett traditionellt paraply. Fönsterparaplyer skyddar inte människor mot ösregn – här är det fönster som skyddas, främst vid ombyggnad och renovering.

Ett fönsterparaply fungerar helt enkelt suveränt när man vill hålla borta fukt för att underlätta renoveringen. När man ska montera ned ett fönster är det många störningsmoment som kan drabba huset. Vinden blåser in, det regnar in och det blir kallt och ruggigt på nattetid. Vid byggnationer är fönsterparaplyer en ultimat lösning när man vill skydda huset mot denna yttre påverkan.

Intresserad av att köpa fönsterparaply? Välkommen att kontakta oss på Parawind så kan vi hjälpa dig.
Visa hela svaret

Varför kostar bygglov så mycket?

10 st. vanliga misstag när du ska söka Bygglov! – Ange din e-post så skickar jag dig PDF inom 2 minuter! Många byggherrar anser att bygglovskostnaden är orimligt höga, men tänk på att många av delarna som redovisas nedan ser du inte. Till exempel administration och arkivering av ditt ärende. Första delen av bygglovet består av följande delar:

 • Administration och arkivering av ditt ärende
  • Administration i POIT
 • Planprövning
 • Kontroll av ritningar
  • Byggnadens placering
  • Yttre utformning
  • Färgsättning
  • Användbarhet
  • Tillgänglighet
  • Måttgranskning
 • Tomtens planering
  • Utfarter
  • Parkering
  • Gångvägar
  • Dagvattenhantering
  • Fyllning och schaktning
  • Skred och högvatten
 • Platsbesök under projektet

Enligt Plan- och bygglagen har kommunerna rätt att ta ut en avgift för att bygglovet har nytta av detaljplanen eller områdesbestämmelserna. Det är dock inte alla kommuner som gör detta. Kostnaden som du ser i exemplet nedan kan vara högre än bygglovsavgiften.

 1. Exempel från Göteborgs stad för en villa: Planavgift 50 000 kr Bygglovsavgift inkl.
 2. Startbesked 23 000 kr Nybyggnadskarta 7 000 kr Utstakning 8 000 kr Lägeskontroll 3 500 kr Totalt 91 500 kr Kommunen ansvarar även för att upprätta nybyggnadskartor samt utföra mättjänster så som utstakning, inmätning etc.

Dessa kostnader är något som tillkommer i din bygglovsansökan. Kartprodukter är dyrare desto fler detaljer som skall finnas på kartan. Har fastigheten ej mätts in i modern tid kommer nybyggnadskartan att vara som dyrast då kommunens mättekniker måste åka ut till din fastighet för att mäta in tomtgräns och byggnader på nytt.

Bygglovsavgiften är uppdelad i olika delar. I grunden är kostnaden en ekvation av tjänstemännens lön samt tiden det tar för varje del i bygglovet. Generellt skall bygglov även vara delvis skattefinansierat. Det betyder att kommunen står för en del av kostnaden själva. Det är i Plan- och bygglagen som taxan för byggnadsnämndens arbete regleras.

Där regleras även att kommunens avgift inte får överstiga den genomsnittliga kostnaden för den typen av besked, beslut eller handläggning. Taxan ska även beslutas av kommunfullmäktige. Det finns som sagt ingen ingen nationell bestämmelse om vad ett bygglov får kosta.
Visa hela svaret

Hur bygger man ett eget växthus?

Grunden till växthuset ska grävas ner till frostfritt djup. Det kan betyda olika djup beroende på var du bor så kolla gärna med någon som är van att bygga i ditt område. Om du vill övervintra växter och ha plusgrader i växthuset året runt ska du bygga en isolerad grund.
Visa hela svaret