Hur Bygger Man En Låda Av Trä?

Hur Bygger Man En Låda Av Trä
Botten – Botten är oavsett konstruktionstyp en viktig bärande del av lådkonstruktionen. I synnerhet när godset är långt och tungt gäller att ju större låda desto säkrare utförande krävs. Den stora trälådan har en botten av medtyp. Bottenbrädorna bör läggas i kortriktningen och spikas mot syllarna eller medarna.

 • Tvärreglar bidrar till att fördela belastningen och förstärka botten.
 • Godset ska alltid fästas mot och längs hela botten med bultar och skruvar eller i en ramkonstruktion som fästs i lådan.
 • Botten ska föreberedas för att kunna lyftas med kran eller truck anpassat till tyngdpunkten med packat gods.
 • Vid tyngre gods måste botten förstärkas.

Hänsyn måste också tas till godsets tyngdpunkt, se figur 4.21. Figur 4.20 visar enkla lådor i trä för låga och jämnt fördelade godsvikter. Botten på stora lådor förses med minst två bärande längsgående medar. Avståndet mellan medarna bör inte vara större än 800 mm, se figur 4.22.

Medar och reglar bör tillverkas av konstruktionsvirke. Det viktigaste kriteriet för dimensioneringen är böjhållfastheten. Medarnas höjd och toleranserna i höjdled är viktiga. Däremot har medarnas bredd mindre betydelse. Hållfastheten står i relation till kvadraten på medhöjden medan förhållanden mellan hållfastheten och medbredden är linjärt.

Meddimensionen kan minskas om konstruktionsvirke med högre hållfasthetsklassning väljs. De tvärgående reglarna används för att överföra belastning inom emballaget. När en truckgaffel når in under tre av fyra medar kommer tvärregeln att överföra belastningen till den “obelastade” meden och därmed göra förpackningen mer stabil. Figur 4.19 Utrymme och avstånd för truckgafflar vid olika godsvikter. a) Bruttovikt ≤ 3 000 kg. b) Bruttovikt ≤ 10 000 kg. c) Bruttovikt > 10 000 kg. Figur 4.20 Enkla trälådor för låga och jämnt fördelade godsvikter. Figur 4.21 Tyngdpunktens inverkan på botten för lyft med gaffeltruck. Figur 4.22 Större låda i genomskärning.
Visa hela svaret

Hur gör man en utdragbar låda?

Du kan bygga lådorna i precis den bredd och höjd som du vill. Du sågar bara till front, botten och bakstycke och fäster delarna i de färdiga metallsidorna. De monteras på skenorna som fästs i skåpen. Höga lådor stabiliserar du med så kall-lade relingar – en justerbar stång på varje sida.
Visa hela svaret

Vad kan man använda en låda till?

Hur Bygger Man En Låda Av Trä Inredning behöver inte vara komplicerad och bestå av dyra och avancerade möbler utan det går att göra otroligt mycket med enkla medel. Varför inte köpa ett gäng enkla trälådor och använda på olika sätt för att få den förvaring, möbel eller inredningsdetalj du behöver.

Här kommer några enkla tips men tänk brett och kreativt så kommer du säkert på ännu flera smarta sätt att använda de på. Stapla på höjden eller bredden Behöver du enkel förvaring på höjden eller bredden? Stapla lådorna på varandra till en hög pelare så får du en form av bokhylla eller ställ de på bredden för att skapa en känsla av ett sideboard.

Perfekt med några lådor på varandra i barnrummet så barnen enkelt kommer åt sina leksaker men även kan leka med sina saker i lådorna. På väggen Flera kuber i oregelbunden form på väggen skapar både en snygg dekoration men även bra förvaring för fina prydnadssaker.

På väggen i köket blir det perfekt för kökssaker. Måla gärna insidan på några kuber i färg för att få lite mera liv. Lådor för förvaring I butikerna finns lådor av alla de slag och sorter. Perfekt för förvaring och särskilt i barnrummet. En enkel öppen trälåda kan sättas hjul på eller målas och ger en bra plats för mjukisdjur och andra leksaker.

Lådor med lock är perfekt om man vill skapa dold förvaring och en större låda med lock kan även bli ett perfekt sängbord bredvid sängen. Odla Att odla på balkongen hör våren och sommaren till och vill man skapa en lättare känsla är det perfekt med lite lådor att plantera i.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Kan Man Bygga Upp Muskler Snabbt?

Hur man viker en låda?

Att vika en låda av papper kan vid första anblicken se väldans krångligt ut men det är mycket lättare än vad man tror. Detta är ett origami-sätt att vika en låda så inget lim eller tejp behövs utan bara ett kvadratiskt papper i valfri storlek. Vill du göra en ask med lock gör du likadant med två kvadratiska papper bara att det ena är snäppet större än det andra. Hur Bygger Man En Låda Av Trä Små lådor och askar kan man aldrig få för många av eller hur? Och när du nu kan göra dem själv så kan du sluta köpa en massa från butiken utan bara skapa egna med de papper du har hemma. Hur Bygger Man En Låda Av Trä Och om du nu är i julpysseltankar så vill jg tipsa om hur de kan bli fina att hänga i granen också. Kolla HÄR, Att tänka på: Använd gärna lite kraftigare papper än det vanliga kopieringspappret för bästa resultat men inget måste. Och samtidigt så är för kraftigt papper för svårt att jobba med.100 – 110 g är jättebra. Hur Bygger Man En Låda Av Trä Gör så här: Vik ditt kvadratiska papper på mitten åt båda håll så det blir ett kryss mitt över. Vik in hörnorna. Dra hårt över kanterna. Vik ut flikarna från mitten så de möter långsidans kant. Veckla ut. Vik varje flik till streck nr 2 (se bild) och veckla ut.

 • För vänster och höger flikar mot mitten och vik så det blir till väggar.
 • Håll i väggarna och lyft nedre fliken uppåt och inåt.
 • Hörnvecken viks in och göms bakom den undre fliken som “klär in” dem.
 • Detta är det klurigaste momentet men brukar ge sig efter några försök.
 • Tryck ner de båda flikarna och kläm åt i kanterna på väggarna så lådan/asken blir rak och stadig.

Lådorna och askarna är nu klara att fyllas med världens alla ting. Sugen på mer papperspyssel? Testa de här: • Vik en pappershatt • Vik enkelt vackra hjärtan • Vik hela alfabetet av papper
Visa hela svaret

Var röd låda för?

Du som bor i småhus kan beställa en röd miljöbox. Där kan du lägga ditt farliga avfall, gamla armaturer, lysrör och annat elavfall.
Visa hela svaret

Hur djupa är Ikeas kökslådor?

Djup på IKEA:s stommar – Som tidigare nämnts har IKEA genom åren tillverkat två olika stommar. Den första versionen kallades för Faktum och tillverkades under åren 2000–2013. Från och med 2013 började man tillverkade en uppdaterad version som går under namnet Metod.

Det som skiljer de två åt är framförallt måtten på bredden. De gamla stommarna är alltid 2 mm mindre än närmaste heltal. En stomme som har bredden 40 cm är alltså i själva verket 398 mm bred. De nya stommarna är istället exakt 40 cm / 400 mm. Vad gäller djupet på stommarna så är dessa detsamma. De tillverkas framförallt i två olika mått – 37 cm och 60 cm.

Det förstnämnda alternativet används framförallt på väggskåpsstommar, medan det sistnämnda framförallt används på bänkskåpsstommar.
Visa hela svaret

Vad är expansionsbeslag?

Expansionsbeslag med fullutdrag. Monteras vid sidan om lådan men skruvas fast i underkant då skruvöglorna sticker ut 90 grader. (Det går att slå in dessa öglor om man önskar montera direkt i sidan av lådan.) Finns i flera olika storlekar. Kommer i ett par.
Visa hela svaret

Hur bred är en kökslåda?

Kökslådor | 5 lådor | Standardbredd Ett komplett insatssystem bestående av 5 lådor som har rullfunktion med glidlister i metall. En genialisk upphängningsanordning bestående av 2 st metallramar med minimalt byggmått = breda lådor. Med Fixlines lådhurtssystem kan ni behålla befintliga lådfronter och handtag (OBS! Lådfronter ingår ej, finns som tillval under fliken kategorier).

 • Lådornas höjd : (spelar mindre roll eftersom fronterna justeras)
 • Låda 1: 82 mm
 • Låda 2: 82 mm
 • Låda 3: 82 mm
 • Låda 4: 82 mm
You might be interested:  Bygga Innervägg Utan Att Förstöra Golvet?

Vägledande information i höjd för 5 lådor – 4 st lådfronter 125 mm + 1 st lådfront 185 mm vid 3 mm fog = 697 mm

 1. Viktig information för dig som monterar själv:
 2. • Monteringsanvisning medföljer.
 3. • Lådorna har förborrade hål för infästning och lådfronter.
 4. • Knoppar och handtag (ingår ej) fästes med skruv genom både lucka och låda.
 5. • Skruv för montering av lådfronter 24 st ingår.
 6. • Innermått mellan metallram och skåpsida justeras med mellanlägg, 4 st pappremsor ingår.
 7. • Skruv för montering av metallramarna 12 st ingår.
 8. Standard: Lådsidor med 9 mm björkplywood, botten 3,2 mm vitlackerad board.

Exklusivt tillval rekommenderas: Lådsidor med 9 mm björkplywood, klarlackad på insida och kant. Botten 8 mm björkmönstrad melaminskiva i samliga lådor. : Kökslådor | 5 lådor | Standardbredd
Visa hela svaret

Vad kan man göra med en Äppellåda?

1 AV 3 Lådorna blir utmärkta sittpuffar om du vänder dem upp och ner och lägger på en dyna. Foto: Magnus Selander 2 AV 3 Lådan är köpt begagnad i en blomsteraffär, likande säljs hos Granit för 399 kronor. Foto: Magnus Selander 3 AV 3 Det är inte alls svårt att snickra ihop en egen trälåda, här har vi gjort en vedlåda.

 • Foto: Magnus Selander Publicerad: 15 sep 2015, kl 13:34 Gamla äppellådor i trä har blivit populära i inrednings­sammanhang och de kan användas på många olika sätt.
 • Vi har idéerna och visar även hur du kan bygga en själv.
 • Fruktlådor/åppellådor är trendiga nu.
 • Du kan ha en låda som sängbord, som skohylla eller som massor av andra saker.

Lådor kan du få tag på i exempelvis en begagnad blomsteraffär, eller i affärer som till exempel Granit. Det går också utmärkt att göra en egen – beskrivning påd det finns längst ner i den här artikeln. LÄS OCKSÅ: Så här gör du snygga möbler av lastpallar
Visa hela svaret

Vad kan man göra med Vinlådor?

Upcycla vinlådor och gör en annorlunda och snygg rullvagn Förvaring kan vi aldrig få för lite av, eller hur? Här har jag gjort en vagn på hjul av trälådor till ett kök. Den är lätt att rulla och flytta runt var du än behöver den. Lådorna är sådana som vinflaskor levereras i till Systembolaget.

Jag gick helt enkelt till Systembolaget och frågade om de hade några över och gick därifrån med ett helt gäng. En del Systembolag skänker bort lådorna medan du på andra kan behöva betala en slant. Det enda du behöver tänka på är att de ska ha exakt samma mått och kanske vill du ha det fina trycket på lådorna åt samma håll.

Här har jag valt lådor som alla har tryck på kortsidorna. Jag tycker att lådorna är finast obehandlade och att de får mörkna med tiden. Men vill du, så kan du betsa eller lasera lådorna. Då är det lättast att göra det innan du börjar bygga. Om du inte har möjlighet att kapa skenorna hemma kan du be om hjälp i byggvaruhuset och redan där få dem kapade i rätt längder.

De skenor jag använder är 1 meter långa. Du behöver: Tre vinlådor i samma storlek, fyra hjul, stålskenor med 90-graders vinkel så att skenorna kan fungera som hörn, tvingar och hybridlim. Eventuellt lite sandpapper. Så gör du: Placera trälådorna på golvet såsom du vill ha dem i en rullvagn med rätt avstånd emellan.

Lägg på limmet på järnskenorna och placera skenan längs hörnen på alla trälådornas ena sida enligt bilden och tryck till så att limmet fäster ordentligt. Gör likadant på andra sidan och håll koll så att trälådorna fortfarande står på sin plats. Låt limmet torka och härda.

 1. Vänd på trälådorna som nu sitter fast i skenorna på ena sidan.
 2. Gör sedan likadant på de två motstående sidorna och låt torka.
 3. Tänk på att torka bort överflödigt lim och använd tvingar för att hålla skenorna på plats.
 4. Du kan sätta fast hjulen undertill med skruv men eftersom min understa trälåda är så tunn använder jag samma hybridlim som jag fäster skenorna med.
You might be interested:  Vad Händer Om Man Målar På Fuktigt Trä?

Skruva fast ett handtag på kortsidan så att det blir lättare att rulla vagnen. Skruva även dit ett längre handtag på långsidan för att hänga kökshanddukar på. Det här handtaget kommer ifrån Beslag Design. Om trälådorna är smutsiga eller skadade kan du behöva slipa lite lätt med ett fint sandpapper.
Visa hela svaret

Hur mäter man en låda?

MÅTTBESTÄLL LÅDMATTOR: – Vill du beställa iläggsmattor eller lådmattor krävs endast ett bottenmått i lådan för att vi ska kunna anpassa produkten efter din låda. Då mäter du bredden (från sida till sida) och djupet (framkant till bakkant) invändigt i lådans botten och anger vid beställning! Hur enkelt som helst!
Visa hela svaret

Hur mycket vikt klarar en Ikea låda?

Vad är maxvikten för METOD stommar? METOD köksskåp uppfyller de EU-tester som finns vilket betyder att stommens konstruktion är testad för 168 kg. Observera att detta inte innebär att ett väggskåp kan hängas på väggen och lastas med 168 kg, utan det är stommens konstruktion som är testad för att klara av vikten.

 • Det är viktigt att vara medveten om att maxvikten också påverkas av hur du väggförankrar skåpen.
 • Om felaktiga eller otillräckliga skruvar och beslag används kommer väggen inte klara vikten för skåpsstommarna.
 • METOD upphängningsskena avlastar och jämnar ut vikten men är inte ett komplement till korrekta väggförankringsbeslag.

En fackman bör alltid konsulteras om väggens material eller bärighet är osäker.
Visa hela svaret

Vem bar låda på magen?

Korven var snabbmaten nummer ett innan hamburgare och annat blev mode. Det framgår inte minst av att Owe Thörnqvists låt ‘Varm korv boogie’ blev en sådan succé 1959. Där sjunger han bland annat: ‘Han hade låda på magen, det gillas inte av lagen.’
Visa hela svaret

Var kan man köpa stora kartonger?

Kartonglådor – Praktisk förvaring – Vi har också wellpapplådor som är anpassade för pallar och andra anpassade för A4-papper. Det finns också blankettlådor som är till för A4-papper med en smidig självlåsande konstruktion och vit utsida som låter dig skriva tydligt på utsidan för att inte glömma vad som finns i den.
Visa hela svaret

Hur bygger man en hurts?

Kasta inte bort hela möbeln fast en del av den är sönder. Två överblivna lådor kan komma väl till pass om du plötsligt behöver ett litet skåp. Gamla lådor med zinkade hörn och fin patina kan t ex bli en funktionell hurts för räkningar eller oförglömliga kärleksbrev. Detaljerad ritning för lådskåp Ritning: Här kan du skriva ut Jims detaljerade ritning på lådskåpet i pdf-format Det här behöver du: Kryssfanér 12 mm tjockt: – 2st sidor, 390×510 mm – 1st tak, 420×522 mm – 1st bakstycke, 420×390 mm – 1st framstycke, 402×420 mm 2 st lister under för hjul, 120×420 mm: Hjul, helt runt snurrande gummihjul med diameter 120 mm Arbetsmoment: 1. Såga till alla delar och skruva ihop med lite lim emellan. 2. Såga upp hålet för lådorna. 3. Mät ut på bakstyckets insida var hålet på framstycket är och rita ut för glidlisterna. 4. Glidlisterna kommer i nedre kant av hålet, förborra och skruva fast. 5. Skruva fast lister under hela lådan som hjulen skall komma fast i. 6. Skruva fast hjul. TIPS! En liknande låda kan du också laga om av en gammal dörr och utseendet på helheten beror på vad du hittar för lådor eller dörrar. Jag valde att inte måla eller putsa speciellt mycket utan lät hurtsen vara ganska rå. Hur Bygger Man En Låda Av Trä
Visa hela svaret

Hur mäter man en låda?

MÅTTBESTÄLL LÅDMATTOR: – Vill du beställa iläggsmattor eller lådmattor krävs endast ett bottenmått i lådan för att vi ska kunna anpassa produkten efter din låda. Då mäter du bredden (från sida till sida) och djupet (framkant till bakkant) invändigt i lådans botten och anger vid beställning! Hur enkelt som helst!
Visa hela svaret