Hur Får Man Bort Blåbärsfläckar Från Trä?

Hur Får Man Bort Blåbärsfläckar Från Trä
Bärfläckar på trä / Loppan var ensam hemma och lekte med en förpackning blåbärssoppa vilket resulterade i stor intorkad blåbärsfläck på golvet. 😩🐶Jag vet ju att kokhett vatten tar bort bärfläckar på kläder så jag gjorde som jag testat tidigare med blåbärsfläckar på köksbänken i trä.
Visa hela svaret

Hur får man bort intorkade Blåbärsfläckar?

Beprövade husmorsknep för att få bort blåbärsfläckar – Undrar du hur man tar bort blåbärsfläckar med naturliga metoder? Här kommer några beprövade husmorsknep för att ta bort fläckar av blåbär som kan vara värda ett försök om ovanstående tips inte har varit effektiva.

 • Filmjölk: Häll lite filmjölk på fläcken utan att gnugga. Låt ligga över natten så att filmjölken får torka ordentligt. Tvätta sedan plagget efter rekommendationerna på plaggets tvättlapp.
 • Citron: Om plagget är tillverkat av ett tåligt material såsom ren bomull kan du prova att droppa citronjuice på blåbärsfläckarna. Låt verka i några minuter och stoppa sedan plagget i tvättmaskinen enligt instruktionerna på plaggets tvättlapp.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Notera att de här fläckborttagningstipsen är avsedda för att ta bort blåbärsfläckar på normaltåliga tyger som bomull och polyester. Om du har fläckar på mer ömtåliga material som till exempel siden eller acetat så är det bäst att gå till din närmaste kemtvätt.

 • Spola fläcken under kallt vatten.
 • Blötlägg sedan plagget i kallt vatten som blandats med Via Color flytande och lite ättiksprit. Kombinationen av ett effektivt tvättmedel och ättikspriten gör att fläckborttagningsprocessen sätter igång direkt och börjar luckra upp blåbärsfläcken.
 • Skölj därefter plagget noggrant i kallt vatten.
 • Tvätta plagget antingen i tvättmaskin eller för hand, beroende på vad som rekommenderas på plaggets tvättlapp.

Visa hela svaret

Hur får man bort intorkade Bärfläckar?

BÄR. Här är nycklarna vinäger, kokande vatten eller filmjölk. Applicera vinägern försiktigt och använd kokande vatten bara om tyget klarar det. Filmjölken används på intorkade bärfläckar och gör sig bäst om det får verka över natten.
Visa hela svaret

Hur får man bort blåbär på händerna?

Blåbär på fingrarna – Rengöra händer – Har du varit och plockat blåbär och blivit blå om fingrarna blir du ren om du gnuggar händerna med citronsyra och vatten.
Visa hela svaret

Vilka Fläckar går inte bort?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

 1. Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön.
 2. Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier.
 3. Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

 • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
 • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
 • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
 • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
 • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

 • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
 • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
 • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

 1. Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin.
 2. Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde.
 3. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

 1. Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt.
 2. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt.
 3. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

 1. Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar.
 2. Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt.
 3. Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det.
 4. För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.
You might be interested:  Insekter Som Gör Hål I Trä?

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar. Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör. Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt. Citron fungerar på ljusa tyger.

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

 1. Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron.
 2. Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar.
 3. Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar.
 4. Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe.
 5. Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

 • Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra.
 • Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj.
 • En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel. Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund. Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till. Tvätta därefter plagget som vanligt. Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar. Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel. Skölj av och tvätta sen som vanligt. Ketchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten. Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit. Klister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta. Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt. Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd. Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

 1. Det fungerar dock inte på syntetmaterial.
 2. På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin.
 3. Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg.
 4. Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper.
 5. Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

 • En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det.
 • Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra.
 • Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta.
 • En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

 • Smink
 • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
 • Solkräm
 • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
 • Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

 1. Spritpenna
 2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
 3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

You might be interested:  Kost För Att Gå Ner I Vikt Och Bygga Muskler?

Upprepa tills fläcken är borta. Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt. För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten. Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det. Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper. En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde. För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått. Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.
Visa hela svaret

Vad tar man bort Blåbärsfläckar med?

Var snabb med kokande vatten – Med alla fläckar är oftast den första regeln att behandla den så fort som möjligt. Samla ihop kläderna och tygerna som har fått fläckar och koka upp vatten. Lägg sedan plagget över ett upp och nervänt durkslag. Placera fläcken mitt på durkslaget och häll kokande vatten direkt på fläcken.

 • Vips kommer du se att fläcken sakta försvinner bort! Gör det några omgångar och stoppa sedan in plagget i tvättmaskinen.
 • Om det är stora fläckar eller många plagg går det även att lägga ner plaggen i en balja med kokande vatten, men bäst resultat blir om du häller rakt på.
 • Något så enkelt som kokande vatten kan rädda dina kläder från blåbärsfläckar.

Foto: Istock
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar på trä?

Den överraskande lösningen: Tandkräm – Hur Får Man Bort Blåbärsfläckar Från Trä Det är rätt. Tandkrämen ger dig inte bara ett bländande leende utan den kan också ge ditt matbord eller soffbord ett uppsving. Så här gör du:

Du behöver en vit tandkräm – undvik de färgade varianterna Tryck ut lite tandkräm på en trasa eller en handduk Gnid den på fläcken i en cirkulär rörelse – skrubba inte för hårt Gnid bara direkt på fläcken så att du inte skadar ytan

Är tandkräm inte tillräckligt för att få fläcken att försvinna kan du ta till mer drastiska åtgärder:
Visa hela svaret

Vad är Bikarbonatpasta?

3. Bikarbonatpastan som alla pratar om – På Instagram tipsar det populära kontot om sin bikarbonatpasta. Du blandar enkelt bikarbonat och vatten tills du har en pasta, alltså en krämig och något seg konsistens. Applicera pastan på ytor som behöver göras rent, exempelvis kakelfogar i badrummet, diskhon, badkar m.m.
Visa hela svaret

Hur gör man med Vanish?

Snabba fakta –

Förbehandlingsspray för fläckar på kläder Tar bort även svåra intorkade fläckar Sprayas direkt på fläckarna

Förbehandlingsspray för fläckar på kläder. Verkar direkt på fläckar på första försöket. Säkert att använda på vanliga material, både kulör- och vittvätt. Vanish Oxi Action fläckborttagningsspray tar bort även svåra intorkade fläckar och ger dig fläckfri tvätt på första försöket, varje gång.

 1. Sprayens kraftfulla formula gör att den tränger djupt ned i tyget och löser upp även de de svåraste fläckarna, som smuts och fett på kragar och manschetter.
 2. Från de svåra fläckarna som syns tydligt till de som kan vara dolda djupare ned i tyget.
 3. För bästa resultat, behandla fläcken så snabbt som möjligt och på båda sidor.

Spraya alltid direkt på fläckarna. Följ alltid anvisningarna på klädesplagget och tyget. Spraya Vanish direkt på fläckarna och gnugga försiktigt. Låt Vanish verka i 1-5 minuter och tvätta sedan som vanligt. Kontrollera alltid färgäktheten genom att testa produkten på ett område på tyget som inte är synligt.

 1. Skölj och låt torka.
 2. Vanish förbehandlingsspray kan appliceras på kulörta och vita kläder om användning sker enligt tillverkarens instruktioner.
 3. Vanish förbehandlingsspray bör inte användas på ull, silke, läder, behandlade eller belagda ytor (t.ex.
 4. Trä, metall etc.) eller på kläder för vilka endast kemtvätt rekommenderas.

Dessutom ska förbehandlade eller blötlagda textiler inte utsättas för direkt värme eller direkt solljus innan de tvättas eller sköljs noggrant då produkten inte får torka på tyget. Läs hela bruksanvisningen på produktens förpackning. Orsakar allvarlig ögonirritation.
Visa hela svaret

Hur får man bort Blåbärsfläckar på matta?

Få bort blåbärsfläckar från mattor: – Instruktionerna för att tvätta bort blåbärsfläckar från mattor är samma som att få bort blåbärsfläckar från möbler. Men när det gäller mattor kan du som ett ytterligare avslutande steg blanda en mix av ammoniak och varmt vatten.
Visa hela svaret

Hur snabbt blir blåbär dåliga?

Blåbär i kylen: – Blåbär förvaras bäst i kylen. Då håller de sig i regel fräscha i upp till en månad. Tänk på att undvika att skölja bären innan då de har ett skyddande lager som sköljs bort, vilket påverkar hållbarheten.
Visa hela svaret

Får mörka blåbär?

Vissa blåbär saknar den ljusblå vaxhinnan och har därför en mörkare, nästan svart, färg. Dessa kallades ibland för skomakarbär, men hade också olika dialektala benämningar. De undveks ofta förr eftersom folktron sade att korna eller räven ‘pissat på dem’.
Visa hela svaret

Kan blåbär vara svarta?

Blåbär Vaccinium myrtillus Kännetecken: Blåbäret är ett flerårigt, upprätt ris som blir mellan 10 och 30 centimeter högt. Stjälkarna är kantiga och gröna. Bladen är ovala, spetsiga, sågkantade och de faller av till vintern. Blåbäret blommar i maj–juli. De ljusröda blommorna är klocklika och finns enskilt i bladvecken.

Växtplatser: Skördeperiod: Näringsvärde: Näringsämne: Användning:

Blåbäret förekommer allmänt i hela Finland. Blåbäret är en typisk barrskogsväxt och riset kan bli till och med 30 år. Bäret förekommer rikligt i södra Finland på lundartade och tämligen torra moar samt friska moar. I norra Finland förekommer blåbäret på aningen torrare och kargare momarker.

Blåbäret trivs på skuggiga växtplatser, inte i direkt solljus. Nordliga sluttningar, kanterna på hyggen och strandbrinkar på skogstjärnar är ställen där det lönar sig att söka efter blåbär. Den bästa tidpunkten för blåbärsplockning är från slutet av juli till början av september. Skörden är som rikligast ungefär två veckor efter att bären blivit mörkblå.

Nattfrost under blomningen försämrar skörden. Mängden insekter som pollinerar blommorna har en avgörande påverkan på skördens storlek. Om det är kyligt väder under försommaren flyger inte insekterna, vilket leder till att pollineringen misslyckas. Det övervintrande blåbärsriset behöver ett snötäcke som skydd för att undgå köldskador och för att det ska kunna producera bär under skördetiden.

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga A-Traktor?

Blåbär innehåller C- och E-vitaminer. Dessutom är blåbär en bra kostfiberkälla. Blåbärets trumf är emellertid antocyanföreningar som det i vilda blåbär finns en fyrdubbel mängd av i jämförelse med odlade amerikanska blåbär. Den blåa saftiga märgen i vilda blåbär är full av naturliga antocyaner som ger den blåa färgen, då amerikanska blåbär är ljusa inuti.

Blåbär passar som råvara till bland annat bärsoppor, bakverk, milkshake, gröt och safter. Man konserverar blåbär genom att djupfrysa, torka, mosa samt koka saft och sylt. Livsmedelsindustrin använder blåbär inom produktion av safter, sylter, saftkoncentrat, torkade bär, bärpulver samt sädes- och mejeriprodukter. Den bästa tidpunkten för blåbärsplockning är från slutet av juli till början av september. : Blåbär
Visa hela svaret

Kan man ta bort fläckar med ättika?

Svettfläckar och andra gula fläckar på vita kläder – Gula fläckar på vita kläder är en tråkig effekt som tyvärr är vanligt då produkter som deodoranter och solskydd kan missfärga. Men att ta bort svettfläckar på våra favoritkläder behöver inte vara särskilt svårt. Det finns flera sätt att gå till väga, kanske har du redan något av hjälpmedlen hemma i köksskåpet?

Om du vill få bort fläckar på vita kläder med en vanlig maskintvätt får du bäst effekt av ett tvättmedel som är speciellt framtaget för vittvätt. Till naturmaterial finns det flera husmorsknep som fungerar hur bra som helst. Du kan enkelt ta bort gula fläckar på vita kläder med ättika eller vitvinsvinäger utan färg. Badda lite direkt på fläcken och låt stå i 30 minuter innan du tvättar. Det går även bra att pudra svettfläckar och andra gula fläckar med bakpulver. Blöt först plagget i kallt vatten och låt stå över natten. Tvätta sedan enligt anvisningarna.

Visa hela svaret

Kan man få bort gamla fläckar?

Ta bort fläckar på kläder – I de allra flesta fall är det lättare att få bort en fläck om du kan behandla den så snart som möjligt. När fläcken väl torkat in i tyget krävs det vanligen en lite större insats. När du ska använda varmt vatten är det oftast bäst om det är kokande eller i alla fall så hett som möjligt.

 1. Läs på tvättlappen vilken temperatur ditt plagg tål så att det inte riskerar att krympa.
 2. Du ska alltid förbehandla fläcken innan du tvättar i tvättmaskin.
 3. Det är nämligen mycket svårare att få bort fläckar när plagget väl är tvättat.
 4. Fettfläckar på kläder behöver du till exempel först behandla med majs- eller potatismjöl och därefter med såpa eller diskmedel innan du tvättar.

Fläckar av deodorant tar du bort genom att droppa lite diskmedel eller citronsyra, alternativt gnida in galltvål tills det skummar. Är kläderna dessutom missfärgade av svett eller urin kan du också applicera ättika som är uppblandat med lite vatten. Låt verka i en halvtimme innan du tvättar i maskinen.
Visa hela svaret

Kan man ta bort fläckar med tandkräm?

1. Hur får jag bort gräsfläckar? – Grönt är skönt, men om dina barn älskar att leka utomhus och kanske spela brännboll eller fotboll eller bara fladdrar runt på gräsmattan hemma i trädgården, behöver du ha koll på hur du blir av med envisa gräsfläckar.

 1. Så här gör du: • Lägg de gräsfläckade kläderna i blöt i varmt vatten med några droppar ofärgat diskmedel.
 2. Skrubba försiktigt på fläcken i små, små cirklar med en mjuk tandborste.
 3. Om fläcken kvarstår, blötlägg igen i en blandning av lika delar ättika och vatten i minst 30 minuter.
 4. Skölj och tvätta plagget enligt instruktionerna på tvättlappen.

Ett annat smart och superenkelt sätt att få bort gräsfläckar innefattar en produkt vi alla har – tandkräm! Gräsfläckar på kläder kan avlägsnas med en gammal tandborste och vanlig vit tandkräm. (Se till att du använder vit tandkräm, inte gele). Krama ut en liten mängd tandkräm på området, doppa tandborsten i rent vatten och skrubba helt enkelt bort fläcken.
Visa hela svaret

Vad tar man bort Blåbärsfläckar med?

Var snabb med kokande vatten – Med alla fläckar är oftast den första regeln att behandla den så fort som möjligt. Samla ihop kläderna och tygerna som har fått fläckar och koka upp vatten. Lägg sedan plagget över ett upp och nervänt durkslag. Placera fläcken mitt på durkslaget och häll kokande vatten direkt på fläcken.

 • Vips kommer du se att fläcken sakta försvinner bort! Gör det några omgångar och stoppa sedan in plagget i tvättmaskinen.
 • Om det är stora fläckar eller många plagg går det även att lägga ner plaggen i en balja med kokande vatten, men bäst resultat blir om du häller rakt på.
 • Något så enkelt som kokande vatten kan rädda dina kläder från blåbärsfläckar.

Foto: Istock
Visa hela svaret

Hur tar man bort blåbär fläckar från mattan?

Få bort blåbärsfläckar från mattor: – Instruktionerna för att tvätta bort blåbärsfläckar från mattor är samma som att få bort blåbärsfläckar från möbler. Men när det gäller mattor kan du som ett ytterligare avslutande steg blanda en mix av ammoniak och varmt vatten.
Visa hela svaret

Hur får man bort Blåbärsfläckar på soffa?

Så tar du enklast bort blåbärsfläckar Så tar du enklast bort blåbärsfläckar Blåbär är en välkänd fiende för alla som brottas med fläckar på kläder och andra textilier. Småbarnsföräldrar vet hur svårt det är att få bort blåbär när barnen spillt sylt eller bär på kläderna – och den som får en blåbärsfläck på soffan brukar kunna se framemot några timmars hårt arbete. Ett tips av husmorskaraktär som har fungerat för många människor i kampen mot blåbärsfläckarna involverar varken kemikalier eller starka produkter. Istället är det helt Det går dock inte bara att hälla på vanligt kallt kranvatten och hoppas att det ska lösa problemet eftersom det riskerar att smeta ut fläcken ytterligare.

 1. Tricket är att värma upp vattnet så mycket det går och därefter lägga tyget i blöt i några minuter.
 2. Det betyder rent praktiskt att tyget måste befinna sig i det kokande vattnet i åtminstone några minuter för att fläcken ska försvinna.
 3. Om du har tur och har tillräckligt med tålamod är tyget som nytt igen när du plockar upp det ur vattnet igen.

Ett annat sätt är att på problemområdet. Ättika är ett ämne som har välkända effekter i en rad olika husmorstips. Det sägs bland annat kunna hjälpa mot både rökdoft och insekter. Vissa menar att det fungerar utmärkt att hälla ättika i lagom mängd på blåbärsfläcken och därefter se den lösas upp.

För att få tillbaka kläderna eller sofftyget i ursprungligt skick igen behöver du bara ge dem en vanlig maskin- eller handtvätt och se hur de fräschas upp. Det slutliga resultatet kan variera beroende på metod och typ av tyg, men normalt bör dina kläder vara i betydligt bättre skick än när du påbörjade processen.

När du behandlar blåbärsfläckar är det också viktigt att veta vad du inte bör använda. Det kan vara frestande att plocka fram olika typer av frätande syror, men då riskerar du att förstöra tyget.2016-05-04 : Så tar du enklast bort blåbärsfläckar
Visa hela svaret