Hur Får Man Bort Jordgubbsfläckar På Trä?

Hur Får Man Bort Jordgubbsfläckar På Trä

Hur får man bort Jordgubbsfläck från trä?

Fläckar på bänkskivan? Så får du bort dom snabbt och enkelt! En envis fläck på din bänkskiva kan vara ett störande moment. Olika material är olika känsliga mot både fläckar och rengöringsmetoder. Därför har vi samlat våra bästa tips för varje material: Om du får en fläck på din träskiva är det bästa att använda rengöringsmedel, vatten och någon typ av trasa eller borste.

Skulle fläcken sitta hårt kan man i vissa fall slipa skivan och olja in den på nytt. Ett annat vanligt problem med bänkskivor i trä är svarta fläckar som bildas när fuktig metall fått stå en stund, exempelvis en konservburk eller stekpanna. Dessa går inte bort med vanligt rengöringsmedel, men de går däremot att få bort med oxalsyra som finns att köpa på de flesta byggvaruhus.

Blanda pulvret med vatten, lägg blandningen på fläcken med en sked och låt verka tills du ser att fläcken är borta. Natursten är olika känsliga mot fläckar, en porösare sten som exempelvis marmor har hög absorberingsförmåga och blir lättare fläckad. Många stenar är också känsliga mot kemikalier, därför bör du undvika att använda starka rengöringsmedel då det kan förvärra fläcken.

Generellt är det bästa att torka bort sådant som kan lämna fläckar så fort som möjligt för att förhindra att det sprider sig i stenmaterialet. Skulle en fläck sätta sig kan du använda dig av pastametoden som innebär att man blandar ett lösningsmedel, exempelvis milt diskmedel och vatten, med ett absorberande pulver som krita eller potatismjöl och lägger på fläcken.

Låt pastan ligga kvar tills den torkat och tvätta sedan bort med vatten. Det kan vara bra att först testa på en liten yta för att se hur stenmaterialet reagerar. Skulle fläcken inte gå bort helt kan du upprepa processen. Granitkeramik och kvartskomposit är oftast väldigt tåliga och beständiga mot fläckar.

Skulle du däremot få en fläck har tillverkaren ofta ett specialrengöringsmedel som är anpassat efter materialets specifika uppbyggnad. Laminat är också ett tåligt material med en beständig ytbehandling som gör att det inte fläckas speciellt lätt. Får du dock en fläck är det bästa att använda vanligt diskmedel eller rengöringsmedel.

Är fläcken svår kan man gnugga med en diskborste, mjuk nylonborste, trasa eller den mjuka sidan av en tvättsvamp. Viktigt att tänka på är att inte använda medel och verktyg med slipverkan, då det kan rispa upp ytan. : Fläckar på bänkskivan? Så får du bort dom snabbt och enkelt!
Visa hela svaret

Hur man får bort Jordfläckar?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

 • Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön.
 • Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier.
 • Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

 • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
 • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
 • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
 • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
 • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

 • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
 • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
 • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin. Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

 1. Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar.
 2. Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt.
 3. Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det.
 4. För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

 1. Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar.
 2. Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör.
 3. Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt.
 4. Citron fungerar på ljusa tyger.

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

 1. Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron.
 2. Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar.
 3. Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar.
 4. Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe.
 5. Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj. En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel. Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund. Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till. Tvätta därefter plagget som vanligt. Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar. Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

You might be interested:  Färg Som Ser Ut Som Trä?

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel. Skölj av och tvätta sen som vanligt. Ketchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten. Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit. Klister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta. Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

 • När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt.
 • Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin.
 • En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd.
 • Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken.
 • Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

 1. Det fungerar dock inte på syntetmaterial.
 2. På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin.
 3. Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg.
 4. Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper.
 5. Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

 1. En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det.
 2. Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra.
 3. Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta.
 4. En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

 • Smink
 • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
 • Solkräm
 • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
 • Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

 1. Spritpenna
 2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
 3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

Upprepa tills fläcken är borta. Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt. För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten. Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det. Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper. En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde. För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått. Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.
Visa hela svaret

Vilka fläckar kan bikarbonat ta bort?

Tvätta –

Blir bordservetterna ordentligt nedsmutsade under en rolig fest ska du strö bikarbonat på fläckarna av vin och mat. Låt verka tills du får möjlighet att ta itu med dem. När gästerna har gått, sträcker du servetterna över en bunke, strör på mer bikarbonat och häller på varmt vatten som rinner ner i bunken. I princip är fläckarna därefter ett minne blott. Unna dig själv en snövit tvätt. Om du brukar använda blekmedel för att få tvätten vit, kan du tack vare bikarbonaten minska dosen med hälften. Kläderna blir lika vita, om inte ännu vitare. Tillsätt 1/2 kopp bikarbonat för toppmatade maskiner och 1/4 kopp för frontmatade maskiner och njut av en snövit tvätt, utan klor. Ersätt industriella mjukgörande medel med en kopp bikarbonat under sköljcykeln. Bikarbonaten är naturligt mjukgörande. Idealiskt för personer som är känsliga för kemikalier. För att göra reningseffekten effektivare när du tvättar, kan du ersätta hälften av tvättmedlet med bikarbonat. Bikarbonaten inverkar på pH-balansen och gör att tvättmedlets reningseffekt ökar. Din tvätt blir riktigt ren och dessutom sparar du pengar. Ta bort blodfläckar på kläder och linne så här: fukta tyget med kallt vatten och strö på bikarbonat innan du tvättar. Gnugga in bikarbonaten i tyget och låt verka en stund. Gör i ordning en pasta av bikarbonat och vatten för att rengöra smutsiga kragar och bli kvitt fläckar från smink osv. Gnid in pastan med fingrarna. För särskilt envisa fläckar kan du tillsätta lite vinäger i pastan innan du tvättar plaggen. Kontrollera att plaggen inte färgar om du blandar vittvätt och kulörtvätt! Rengör mocka med bikarbonat och en mjuk borste, låt pulvret verka en stund och borsta sedan bort pulvret. Om någon i familjen är allergisk mot industriella tvättmedel (vissa produkter är mycket starka), kan du ersätta dem med bikarbonat. Detta är framför allt viktigt när det gäller sänglinnet Har man bebisar och småbarn i huset händer “små olyckor” allt som oftast. Ha alltid en lösning av en halv kopp bikarbonat och en halv kopp vatten i en sprayflaska tillhands. Om bebisen kräks på sina kläder. Torka bort och spraya med lösningen. Syran neutraliseras och fläckarna blir lätta att få bort i tvätten. Leksaker med fyllning, och speciellt gosedjur, blir lätt förstörda när man tvättar dem. Fräscha upp dem med lite bikarbonat. Låt bikarbonaten vara kvar över natten. Borsta och skaka bort överskottet innan du ger tillbaka dem till den lyckliga ägaren. Fuktskadade och mögliga filtar, lakan och sovsäckar kan räddas med en blandning av vinäger och bikarbonat. Ta fram den största baljan du har, häll i bikarbonat (i riklig mängd), vatten och vinäger och lägg dem i blöt. Tillsätt sedan 1 liter vinäger och låt det dra. Får täcket plats i maskinen är det bara att köra det på ett skonsamt program, annars måste du skölja för hand.

Dessutom. Hårda knutar blir lättare att lösa upp om man strör lite bikarbonat på knuten. I webshopen hittar du bikarbonat med eterisk olja men även naturell och ekologisk bikarbonat i storpack om 500g Längre fram kommer ett inlägg om hur du kan använda bikarbonaten som skönhetsprodukt.
Visa hela svaret

Hur tar man bort fläckar med bikarbonat?

Vita textilier kan bli lite gråa och tråkiga med tiden. När du har tvättat dina vita kläder många gånger så kan de förlora sin vithet, detta kan bero på att kläderna innehåller optiska vitmedel, men det kan också bero på andra orsaker. Recept för vita skjortor: Mät upp 0,5 dl pressad citron och rör i 2 msk bikarbonat.

 1. Häll 4,5 l ljummet vatten i ett kärl och häll i lösningen och rör om.
 2. Lägg i tvätten och låt ligga i blöt över natten.
 3. Tvätta som vanligt.
 4. För skjortkragar och manschetter: Blanda en lös pasta av bikarbonat och citron, gnugga in pastan på skjortkragar och manschetter.
 5. Behandla på ett naturligt sätt! DIRO tar bort de flesta fläckar, men ibland är fläckar så svåra att man måste använda fläckborttagningsmedel, då kan man använda vilken sort man vill, vare sig man köper ett medel i affären eller gör ett eget.

Vi på SWATAB vill gärna tipsa dig om miljövänliga alternativ. Börja alltid med att spraya DIRO-vatten på fläcken och försök suga upp så mycket som möjligt med en svamp eller trasa. Om detta inte räcker kan man använda olika naturliga produkter att gnida in fläcken med, såsom filmjölk, citron, vitvinsvinäger, ättika, galltvål och bikarbonat och låt verka ca 15 minuter.

You might be interested:  Hur Nära Fornlämning Får Man Bygga?

Tvätta sedan som vanligt. Ibland kanske fläcken behöver blötläggas hela natten med något av dessa ämnen. Använd: Galltvål ; Finns i flytande och fast form. Svåra fläckar från vätskor tar man lämpligast bort genom att blanda flytande galltvål och DIRO-vatten i en sprayflaska. Spraya på fläcken, vänta 10 minuter och tvätta sen som vanligt.

Fläckar från fasta ämnen behandlar du genom att blöta en fast galltvål och gnugga lite med den på fläcken. Vänta 10 minuter och tvätta som vanligt. Bikarbonat ; För fläckar som är extra svåra t.ex. saffran eller intorkat blod behöver man ta i med hårdhanskarna. Det finns fläckar som är så inbitna i tyget att de inte ens kan behandlas med fläckborttagning. Om du tvättar och behandlar fläcken gång på gång men den inte försvinner så kan man bleka bort det. Populära vittvättmedel har ibland blekning i sig, men blekning kan förstöra tyget efter ett tag.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar som inte går bort?

Använd först flytande tvättmedel och tvätta sedan som vanligt. Är det en svår fläck kan det behövas lacknafta som förbehandling. Andra kurer kan vara vaselin eller att gnida in fläcken med torrt vitt bröd.
Visa hela svaret

Vad är Galltvål bra till?

Användning: – Använd flytande galltvålen koncentrerad vid svåra fläckar och hård smuts. För normal smuts och rengöring kan den spädas ut med vatten i till exempel sprayflaska.1 del tvål / 3 delar vatten. Fläckar förbehandlas innan tvätt för bästa resultat. Ingredienser: 30% vatten, 15-30% tvålbas* (kokosolja*^ och palmolja*^). <5% etanol, Citrate, Natriumklorid, Oxgalla, Glycerin*, Klorofyll. * = ekologisk, ^ = odlade i ett Fair Trade-projekt i Brasilien och Dominikanska Republiken. Tillverkad i Tyskland. Galltvål är ett miljövänligt alternativ vid all slags fläckborttagning och rengöring. Finns både i fast och flytande form samt som tvättmedel för att ta bort dålig lukt ur kläderna. Endast naturliga ämnen ingår i Galltvål. Den är helt biologiskt nedbrytbar och inga konserveringsmedel eller parfymer är tillsatta. Oxgallan produceras av restavfall från vanliga normala slakterier. Det är inga djur som tappas levande eller slaktas enbart för gallans skull. Galltvål 99 kr Finns i lager

Beställ före kl.12 – skickas samma dag Fri frakt över 499 kr

Visa hela svaret

Kan man ta bort gamla fläckar?

Ta bort fläckar på kläder – I de allra flesta fall är det lättare att få bort en fläck om du kan behandla den så snart som möjligt. När fläcken väl torkat in i tyget krävs det vanligen en lite större insats. När du ska använda varmt vatten är det oftast bäst om det är kokande eller i alla fall så hett som möjligt.

 1. Läs på tvättlappen vilken temperatur ditt plagg tål så att det inte riskerar att krympa.
 2. Du ska alltid förbehandla fläcken innan du tvättar i tvättmaskin.
 3. Det är nämligen mycket svårare att få bort fläckar när plagget väl är tvättat.
 4. Fettfläckar på kläder behöver du till exempel först behandla med majs- eller potatismjöl och därefter med såpa eller diskmedel innan du tvättar.

Fläckar av deodorant tar du bort genom att droppa lite diskmedel eller citronsyra, alternativt gnida in galltvål tills det skummar. Är kläderna dessutom missfärgade av svett eller urin kan du också applicera ättika som är uppblandat med lite vatten. Låt verka i en halvtimme innan du tvättar i maskinen.
Visa hela svaret

Hur bra är Vanish?

1 november 2018 kl 11:26 Tester Lägg inte pengar på sprejer och andra fläckborttagningsmedel i onödan – ibland gör de mer skada än nytta. Det du redan har hemma i skåpen funkar ofta bättre eller lika bra, visar Hem & Hyras test. Specialiserade medel i all ära. Inget slår dock de gamla beprövade knepen. Att man kan behandla fläckar genom att spreja på medel innan man slänger kläderna i tvätten har vi lärt oss från tv-reklamen. Men hur bra funkar det? Hem & Hyra har jämfört sex fläckborttagningsmedel med kända husmors- knep.

 • Likadana vita T-tröjor sölades ner med matolja, chokladsås, vin och kaffe.
 • Fläckarna fick torka in innan de förbehandlades med de olika medlen.
 • Sedan tvättades de i maskinen med ett vanligt vittvättmedel.
 • Som referens lät vi en tröja gå rakt i tvättmaskinen, utan att fläckarna förbehandlades alls.
 • När resultaten granskas står det klart att medlen funkar ibland, men det finns inget som är bra på allt.

Fixas sprej klarar matoljefläcken bäst, men rår inte alls på chokladsåsen. Vanish lyckas sämre med oljan men funkar bättre på vin. I vissa fall gjorde fläckborttagningsmedlen till och med mer skada än nytta – fläckarna syntes tydligare än när samma sorts fläck bara tvättades i maskinen direkt.

 • Affefläcken försvinner allra bäst på tröjan som inte förbehandlades alls, och alla medel förutom Attitude lämnar kvar en värre chokladfläck än vad som blir kvar om maskintvättmedlet får verka ensamt! Att ta till husmorsknep mot fläckarna funkar på det hela taget bäst.
 • Fet varm mjölk visar sig vara en överlägsen metod för att ta bort vinfläcken, och vanligt diskmedel är lika bra som de flesta av de bättre specialmedlen när det gäller matoljan.

Husmorsknep Totalbetyg: 13 Olika beroende på fläck Konsumentkontakt Ingen Instruktion Matolja: Gnugga med diskmedel och vatten. Vin: Sänk ner fläcken i varm mjölk (3%) några minuter. Choklad: Skölj, gnugga under kallt vatten, sedan varm mjölk på samma sätt som vinfläcken. Kaffe: Sänk ner i kokande vatten i några minuter. Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 4 Chokladsås 2 Kaffe 3 Totalbetyg 13 Attitude Totalbetyg: 11 Fläckborttagare Citrus zest Konsumentkontakt cleanattitude.com Cirkapris per förpackning 70 kronor Jämförelsepris 147 kronor per liter Instruktion Spreja direkt på fläcken. Gnugga in i tyget. Låt medlet sugas upp i 1-5 min beroende på hur svår fläcken är. Tvätta med tvättmedel. Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 2 Chokladsås 2 Kaffe 3 Totalbetyg 11 Bara tvättmedel Totalbetyg: 11 Delbetyg 1 till 5 Instruktion Bara tvätta i tvättmaskinen som vanligt. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 2 Chokladsås 2 Kaffe 4 Totalbetyg 11 Fixa Totalbetyg: 10 Fläckborttagningsspray Konsumentkontakt axfood.se Cirkapris per förpackning 43 kronor Jämförelsepris 57 kronor per liter Instruktion Spreja direkt på fläcken och låt verka i några minuter. Tänk på att inte överdosera. Tvätta som vanligt för hand eller i maskin. Delbetyg 1-5 Matolja 5 Rödvin 2 Chokladsås 1 Kaffe 2 Totalbetyg 10 Vanish Totalbetyg: 10 Oxi Action Konsumentkontakt vanish.se Cirkapris förpackning 70 kronor Jämförelsepris 93 kronor per liter Instruktion Spreja på fläckar, gnugga försiktigt och låt verka i 1-5 minuter (ej mer). Tvätta sedan som vanligt. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 3 Chokladsås 1 Kaffe 3 Totalbetyg 10 Imse Vimse Totalbetyg: 9 Stain Remover Citrus Soap Konsumentkontakt imsevimse.se Cirkapris förpackning 130 kronor Jämförelsepris 565 kronor per kilo Instruktion Blöt fläcken, gnugga på tvål och låt verka i ett par minuter innan du tvättar i maskin. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 2 Chokladsås 1 Kaffe 3 Totalbetyg 9 Via Totalbetyg: 8 Tabort 3D Clean System Konsumentkontakt unilever.se Cirkapris förpackning 45 kronor Jämförelsepris 90 kronor per liter Instruktion Spreja direkt på fläcken eller på det smutsiga området. Låt verka i minst 5 min och tvätta plagget normalt. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 2 Chokladsås 1 Kaffe 2 Totalbetyg 8 Galltvål Totalbetyg: 7 Flytande Konsumentkontakt galltval.se Cirkapris per förpackning 100 kronor Jämförelsepris 200 kronor per liter Instruktion Blöt tyget, gnid in lite galltvål och arbeta upp ett lödder. Låt ligga en stund och skölj sedan med vatten eller tvätta i tvättmaskinen.

 • Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 1 Chokladsås 1 Kaffe 1 Totalbetyg 7 Fakta: Varning: Medlet kan fixera fläcken På vissa fläckar gjorde en del fläckborttagningsmedel mer skada än nytta – fläckarna syntes tydligare än när samma sorts fläck enbart tvättades i maskinen.
 • Det verkar underligt, men när vi frågar Anne-Charlotte Hanning, specialist på tvättprocesser på Swerea IVF, visar det sig att även hon stött på fenomenet.

– Beroende på vilka ämnen ett fläckborttagningsmedel innehåller så funkar det olika bra på olika fläckar. I värsta fall kan fläcken fixeras, säger hon. Fakta: Så gjorde vi Specialmedlen Likadana vita T-tröjor fläckades med 2 ml matolja, 2 ml vin, 2 ml kaffe och 1 ml chokladsås.

Fläckarna behandlades med medlen. Tröjorna tvättades därefter var för sig i maskin (40°C, en timma) med vittvättmedel. En av de fläckade tröjorna tvättades enbart i maskin, utan förbehandling. En visuell bedömning av resultatet gjordes i både lampljus och dagsljus. Betygen motsvarar: 5: Perfekt. Fläcken syns inte.4: Mycket bra.

Fläcken syns svagt.3: Okej. Vi kan tänka oss att ha tröjan på oss.2: Inte bra. Fläcken syns tydligt.1: Dåligt. Fläckens syns mycket tydligt. Husmorsmetoden Matolja: Gnugga med handdiskmedel och ljummet vatten. Vin: Låt fet mjölk sjuda i en kastrull. När mjölken svalnat en aning sänker du ner fläcken i mjölken.
Visa hela svaret

Vilket fläckborttagningsmedel är bäst?

Effekttestet visade att Grumme Fläckborttagning hade bäst effekt på enzymatiska fläckar och fettfläckar av alla fläckborttagningssprayer som ingick i testet. När det gällde fettfläckar var fläckborttagningen från Grumme dessutom överlägset mest effektiv.
Visa hela svaret

Vad händer om man blandar ättika och bikarbonat?

Bikarbonat är ett vitt pulver och vinäger är en sur vätska. När bikarbonaten blandas med vinäger blir det en kemisk reaktion och en färglös gas bildas som får det att bubbla. Gasen är koldioxid.
Visa hela svaret

Kan man använda bakpulver istället för bikarbonat?

Bikarbonat kan bytas ut mot bakpulver, ½ tsk bikarbonat = 1 tsk bakpulver.
Visa hela svaret

Hur mycket bikarbonat och ättika?

Visste du att du kan använda bikarbonat för att bli av med dålig lukt, rensa avlopp och städa badrum? Ättikan å sin sida är rejält effektiv men bör inte användas på alla material. Nedan berättar vi allt du behöver veta för att städa med ättika och bikarbonat. Hur Får Man Bort Jordgubbsfläckar På Trä Foto: Unsplash/Pexels När bikarbonat framställs för att användas i hushållet är den en ren produkt utan konstiga tillsatser. Dock är det viktigt att ha lite koll på dosering och detsamma gäller ättika. Detta ska du tänka på När det kommer till dosering av ättika är det viktigt att ha koll på om du har ättika eller ättiksprit i flaskan.

Ättikan har en styrka på 24% ättiksyra medan ättiksprit har 12% styrka. Du måste alltså dubblera mängden ättiksprit om receptet på rengöringsmedel anger ättika som ingrediens. När det kommer till bikarbonat kan det vara bra att testa med en mindre mängd först om du är osäker och sedan öka. Använd inte heller ättika till att avkalka strykjärn, tvätta inte natursten som granit och marmor, använd inte på vaxade ytor, inte heller glansiga ytor som lackerade bordsskivor.

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga En Industrihall?

Använd inte heller ättika till fläckar av ägg som då koagulerar och fäster ännu mer. Städa köket Bikarbonat kan användas för att lösa stopp i avloppet i diskhon. Häll 1 dl bikarbonat i avloppet och häll sedan på ½ dl vinäger eller ättika. Låt det bubbla och fräsa i ca fem minuter och spola sedan med hett vatten.

Du kan även använda bikarbonat för att göra rent diskhon, göra rent ugnen och spisen. Fukta insidan på diskhon med hett vatten, pudra bikarbonat och skrubba med en kökssvamp. Till ugnen tar du en del bikarbonat och en del salt och blandar med hjälp av lite vatten ut det till en pasta. Stryk ut blandningen i ugnen och värm upp till 200 grader.

Stäng därefter av och låt den svalna och torka ur med fuktig trasa. På spisen kan du sprida ut ättika över ytan som ska göras ren och sedan pudra över bikarbonat. Torka av med en fuktig trasa när det bubblat klart. Städa badrummet Blanda 2 dl ättika och 2 dl vatten i en sprayflaska.

Passar bra som allrengöring till badrum och kök. Du kan även använda bikarbonatpasta för att få bort ingrodd smuts i kaklet. Använd allregöringen för att göra rent i toastol och handfat. Fönsterputs och glasputs För egen fönsterputs kan du blanda 1 msk ättika med 1 l vatten i en sprayflaska. Spraya på fönsterglas och spegelglas.

Torka sedan rent med en trasa som inte luddar, exempelvis en mikrofiberduk. Fläckborttagning Svettfläckar i armhålor, matfläckar, blodfläckar envetna smutsfläckar på kläder eller möbler tas lättare bort med ättika. Badda fläcken och gnugga försiktigt med en trasa som är doppad i vatten med en skvätt ättika i.

 1. Avvakta en stund och tvätta sedan plagget som vanligt.
 2. Blanda 1 dl vatten med 1 dl ättika i en sprayflaska för att få bort fläckar på mattor, spraya på fläcken, gnugga och badda försiktigt med en ren handduk.
 3. Upprepa tills fläcken är borta.
 4. Läs även: Därför ska du alltid slänga in en våtservett i tvättmaskinen.

Därför bör du tvätta med såpa. Så upptäcker du hur smutsig din tvättmaskin faktiskt är.6 saker du inte visste att du kunde använda bikarbonat till. Videon när frun tvättar sin mans kuddar har blivit viral. Källa: Hemfrid
Visa hela svaret

Hur gör man rent ett träbord?

Med rätt skötsel kan ett bord eller köksbänk i trä vara fint i många år, men det blir slitet och trist om du inte tar hand om träet. Den dagliga rengöringen behöver bara bestå av en avtorkning med en trasa och ljummet vatten. Undvik att använda diskmedel eller rengöringsmedel, som avfettar träet och gör det mottagligt för fukt och smuts.

Ett träbord kan behandlas antingen med olja eller överfettad såpa som är anpassade för trä. Det räcker med att göra det ett par gånger om året, eller att vara uppmärksam på när träet talar om att det är dags: om bordsskivan är grå och trist och sträv att röra vid, och vattnet inte längre ‘pärlar sig’ på ytan, så är det dags att kavla upp ärmarna och skrida till verket.

Såpa är lättast att arbeta med men det härdar inte ytan, och du måste räkna med att behandla bordet flera gånger. Tänk på att inte använda får mycket vatten när du fuktar trasan. Olja härdar träet, men kladdar i gengäld mer och kräver mer noggrannhet medan du arbetar med den.

Om bordsskivan slits hårt kan det vara bäst att härda träet. Här hittar du lokala snickare och timmermän Glöm inte att ge även kanterna på bord, köksö eller arbetsbänk en omgång, vare sig du behandlar bordet med såpa eller olja. Kom också ihåg att maska av med målartejp om du har känsliga ytmaterial som angränsar träet.

Ett träbord tål inte varma pannor och grytor, så kom ihåg att alltid ställa dem på ett grytunderlägg eller galler. Om du vill ta bort fläckar och missfärgningar är det bäst att putsa eller slipa hela ytan, för att slippa fläckar som är ljusare än resten av träytan.

 1. Därefter kan du behandla hela skivan med olja eller såpa.
 2. Om du oljar in bordet är det viktigt att du torkar bort överflödig olja noggrant, annars riskerar du att oljan härdar och bordskivan ser fläckig ut.
 3. Läs bruksanvisningen och fråga en fackman om du är tveksam! Se fler snygga kök i vårt gigantiska bildarkiv Om du har ett gammalt träbord, kan du “nollställa” det med sandpapper och trärens, och därefter behandla det med antingen såpa, olja, färg eller lack.

Gå försiktigt tillväga och starta med ett fint sandpapper. Sedan kan du övergå till ett grövre, om det behövs. Visst kan man ha trä i badrum, men det tål inte att obehandlat utsättas för vatten under någon längre tid, så det krävs att man torkar av vattnet runt handfatet och kranen.

 • Underhåll det med olja eller såpa.
 • Fråga experten: Kan man ha trä i badrummet? Bordsskivor av fanér har ett tunt lager trä på ytan.
 • En del modeller kan slipas och behandlas, men det beror på fanérets tjocklek.
 • Om det är en mycket tunn träyta gör du bäst i att avstå från att slipa den.
 • Fråga annars försäljaren om råd om hur du underhåller ett fanérbord.

BERÄTTA! Har du något superknep som gör träytor som nya? Dela med dig i kommentarerna!
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar på teakbord?

Trendig på 50-talet, hopplöst ute på 70-talet för att återigen vara hett eftertraktat. Retromöbler i teak är omåttligt populära i våra hem. Men hur tar vi egentligen bäst hand om dem? Teak är ett hållbart material men möblerna behöver ändå en hel del kärlek och omvårdnad för att de ska hålla länge.

På 50-talet valde många formgivare särskilt i Danmark och Sverige att jobba med teak och nu är möblerna återigen populära och går att fynda på loppisar och i second hand-butiker. Men ett loppisfynd med drygt 50 år på nacken är sällan helt felfritt. Precis som annat trä är teak ett levande material som mår bra av din omsorg.

Som tur är går repor och skador på teakmöbler ofta lätt att åtgärda om du vet vad du gör. Här får du tips på hur du kan fräscha upp din möbel och hur du kan ta hand om den i förebyggande syfte. Tips för att hålla din teakmöbel fin och fräsch

Teak är känsligt mot ljus, värme och vätska. Använd alltid underlägg om du ställer varma koppar eller andra kärl på en möbel och undvik att ställa den i direkt solljus eller nära ett element.Putsa regelbundet möbeln med teakolja, tänk på att följa träets riktning. Torka bort den olja som blir över med en torr duk.Om du har fått ringar eller fläckar på möbeln kan du testa husmorsknepet att strö lite aska på en fuktig trasa och gnugga på fläcken. Avsluta med teakolja.Är din möbel rejält sliten och behöver ännu mer omsorg kan du testa att slipa den. Massivt trä går alltid att slipa, men tänk på att många teakmöbler är täckta av ett tunt lager faner. Då behöver du vara mer försiktig. Använd fint sandpapper och se till att sandpappra hela bordsskivan, annars blir bordet fläckigt.Om din möbel har väldigt stora skador eller om du är rädd att den ska gå sönder kan du överväga att lämna in den till en möbelrenoverare.

Hur Får Man Bort Jordgubbsfläckar På Trä

Av Nella Bergström 20 juni, 2018

Visa hela svaret

Hur rengör man trämöbler?

Hur man får bort smuts som kommer från vardagen och hamnar på trämöbler Det är viktigt att rengöra trämöbler regelbundet- även om du tar hand om de väldigt försiktigt. Smuts har en tendens att byggas upp på trämöbler med tiden och hela processen leder till orena möbler. Hur Får Man Bort Jordgubbsfläckar På Trä Rengöring och skötsel av trämöbler: Hur du ska rengöra dina trämöbler beror dels på vad för slags trämaterial de är gjorda av samt hur de har behandlats och finish. Trädet kan ha blivit behandlad med en mjuk oljefinish eller en fabrikstillämpad hård finish.

Damma av trämöbler en gång i veckan regelbundet med en väldigt mjuk trasa eller en fjäderdamm. Du bör tvätta dina trämöbler en gång om året och det gör du genom att fukta en trasa med en mild tvållösning och torka av träet. Skölj sedan och torka möbeln. Några gånger om året bör du också polera de naturliga träslagen så att de inte torkar ut.

Använd alltid samma typ av poleringsmedel, om du använder olje en gång och vax nästa kommer du att gå ett resultat som kommer ha en grumlig yta. Undvik silikonytor då de är svåra att ta bort och kan byggas upp med tiden. Silikonytor framhäver också fläckar mer.

Laminat, lack och förseglade träytor har inte något behov av polering. Torka endast av dem med en fuktig trasa. Få bort fläckar och repor av trämöbler: Om fallet är att du vill dölja repor som har uppstått på dina möbler och få de att se fräscha och nya ut kan du göra detta. Du behöver 3 matskedar kokt linolja och 1 liter varmt vatten.

Lägg in ingredienserna i en kastrull över värme tills fukten är så varm så att det känns när du har handen över. Doppa en mjuk och ren trasa i lösningen och pressa tills det inte droppar. Torka av området en, två gånger och doppa om trasan efter behov. Hur Får Man Bort Jordgubbsfläckar På Trä Hur håller man trämöblerna fina: — För att förhindra problem med trämöbler bör man alltid använda underlägg och trivetter. — Lägg underlägg under skålar och statyer på trämöbler för att förhindra att de repar träet. — Undvik att solljus kommer i direkt kontakt med trämöbler, då det kan torka ut och bleka träet.
Visa hela svaret

Hur får man bort bläck på trä?

En del bikarbonat och en halv del vatten är perfekt mot bläckfläckar på trägolv.
Visa hela svaret

Hur får man bort mörka fläckar på parkettgolv?

2. Använd bakpulver och vatten – Har olyckan väl varit framme och du upptäcker att det uppstått fläckar på golvet, kan du med fördel använda dig av bakpulver och vatten. Ett smart husmorstips som effektivt avlägsnar fläckar från exempelvis frukt, vin, urin och liknande.
Visa hela svaret