Hur Får Man Skator Att Sluta Bygga Bo?

Hur Får Man Skator Att Sluta Bygga Bo
Hur blir vi av med skatorna? Hur Får Man Skator Att Sluta Bygga Bo Foto: colourbox.com Publicerad: 29 jun 2009, kl 13:46 Skator har byggt bo i ett träd invid ­huset på vår lilla tomt. De tar över, skränar, skriker och tränger ut småfåglarna. Hur blir vi av med fridstörarna utan att behöva fälla trädet? Svar: Ett skatbo är välbyggt med en “murad”, stadig bottenplatta av hopsamlad lera och små kvistar.

  • Ta ned precis allt ris ur trädet när skatungarna har lämnat boet.
  • Skator bygger inte så sällan ett nytt bo ovanpå det gamla, så tar ni inte ner boet kan ni få samma hyresgäster nästa år.
  • Använd en lång stadig ribba eller rundstav med krok längst fram så att ni lättare får tag i det flätade grenverket.

Sedan kan ni förebygga nya skatbon genom att peta bort de första grenarna så fort skatorna försöker bygga ett nytt bo. Det brukar de börja med ­i februari. Då ger de snabbt upp och hittar ett mer ostört ställe att bo på. Men var rädd om boet om honan reda lagt ägg eller om det finns ungar i boet.
Visa hela svaret

Hur länge bor skator i sitt bo?

Här bodde en gång även ett riktigt skatpar tills en sommarstorm slet ner deras fina bo. Grindstolpen pryds av en skata i naturlig storlek – och när den var nymålad kraxade mängder av skator runt den. Bygger skatorna högt blir sommaren fin, säger somliga, medan andra påstår att det är tvärtom.

  1. Förhoppningsvis stämmer talesättet “Bygger en skata sitt bo på gården ger den lycka till dem som bor där”.
  2. Ungefär samma innebörd har väl “Där skatan bygger bo, får bonden ro”.
  3. Fågelsång tar vi för given, den hör ihop med trädgårdens värld.
  4. Till en trädgård hör självklart, vare sig man vill det eller ej, också skator – av många ansedda som riktiga trädgårdsdemoner.

Men stackars fågel, att användas i uttryck som “Du ser ut som ett riktigt skatbo!”, “Vilken skata!” Å andra sidan har Gioacchino Rossini skapat en hel opera om den tjuvaktiga skatan, “La gazza ladra”, som har en av de pampigaste ouvertyrer som någonsin skrivits, och i Pompeji finns skator avbildade på frescomålningarna.

  1. Det är i mars som skatorna flyger lågt, då är det hög tid för dem att förbättra bostaden eller rentav bygga en ny.
  2. Samma skatpar kan leva tillsammans hela sitt skatliv som kan bli upp till femton år och de är fantastiska bobyggare.
  3. Det gamla boet används oftast som grund till årets påbyggnad och boet kan bli över en meter högt.

Under cirka en månad brukar de bygga, bättre gratisunderhållning kan man knappast få. Stora pinnar balanserar de galant i luften. De börjar med grövre pinnar och tar sedan vekare, tunnare. Men i detta bo som ser ut som en rishög kan honan inte lägga sina ägg. Hur Får Man Skator Att Sluta Bygga Bo Foto: Kerstin Engstrand Nog är de vackra, i full segelflykt syns deras skönhet bäst. Svart och vit med svartblå metallic på vingarna, en riktig högtidsdräkt. En skata är inklusive den långa stjärten cirka 47 cm lång. Dess mest karakteristiska läte är ett lätt kraxande skratt som man ofta kan höra på våren då de håller “skatriksdag” och ett tjugotal skator samlas högt uppe i ett träd.

  1. Ibland verkar de ha bestämt sig för att reta katten, de nästan drar den i svansen.
  2. Men är de tjuvaktiga? Inte, en pytteliten blänkande silversked och ännu mer glänsande godispapper ute på gräsmattan tittar de inte ens åt.
  3. Och naturen har sin gång.
  4. Skator äter mask, sniglar, insekter och möss men också andra fåglars ägg och ungar.

Text och foto: Kerstin Engstrand
Visa hela svaret

Vad tycker skator inte om?

Klicka här till fem snabba frågor – Plötsligt sitter de där, hela körsbärsträdet är fullt av skator som nöjt pickar sönder varenda bär de kan nå. Och inte hjälper det att gå ut och vifta bort dem, fem minuter senare är de på plats igen. Harar och rådjur kan snabbt länsa det mest välskötta grönsaksland och lämna det utan en endast lite morotsblast kvar. Foto: Bauhaus Fågelskrämma verkar genom att simulera närvaron av en rovfågel genom sin siluett och sitt naturtrogna rörelsemönster i vinden som varierar både i mönster, hastighet och flyghöjd. Vid minsta bris rör draken sig och upplevs som ett hot av fåglarna. Set med 7 meter hög stör och två varianter av rovfågelsdrakar, 1 295 kr, Bauhaus, Foto: Granngården Den reflexklädda ugglan är avsedd för att skrämma bort störande fåglar i träd och buskar. Säljs i 2-pack.149 kr, Granngården, Foto: Stick Ugglan med rörligt huvud är ett effektivt sätt att hålla bort fåglar. Tack vare skrämselfunktion (rörelse) som aktiveras av vinden minskar risken att fåglar vänjer sig vid ugglan och den har därför effekt under lång tid.389 kr, Stick, Foto: Watski Lägg en plastorm i jordgubbslandet så skräms fåglarna bort. Glöm inte att informera resten av familjen bara.105 cm, 79 kr, Watski, Foto: Fagelskramma Tre stycken tåliga ballonger med ögon sätter skräck i traktens fågelhuliganer.870 kr, Fagelskramma.se, Foto: Jula Naturtrogen fågelskrämma som hängs upp. Rovfågelsreplikan håller borta kajor, skator, duvor och andra fågelarter från odlingar, trädgårdar och hus. Fågelskrämman är tillverkad av plast och levereras med snöre att hängas i.199 kr, Jula, villaprodukter Bärnät, special 4×5 meter 199,00 kr Läs mer
Visa hela svaret

Vad hatar skator?

Tips för att skrämma bort/hindra fåglarna –

Spänn en tråd cirka tio centimeter över taknockar, staket, balkongräcken och takrännor. Tråden måste vara tillräckligt spänd för att fåglarna inte ska kunna trycka ner den. Placera plastband eller prasslande material, fladdrande plastpåsar eller ballonger som draperier där fåglarna passerar eller där du inte vill att de ska vara. Placera smala stående strån med piggar med knopp där fåglar brukar sitta. Tänk dock på att dessa inte ska vara så vassa att fåglarna kan ta skada. Spikar med huvudet uppåt fungerar. Produkter för detta finns att köpa inom kategorin “fågelsäkring”. Sätt upp roterande skyltar, skärmar med störande reflexer/färger/speglar. CD-skivor fungerar ofta bra. Sätt upp två tefatsstora skivor i material som tål fukt och måla dem som stora ögon med svart pupill. Sätt upp på en stav eller häng dem intill varandra så att de syns från fåglarnas sittplatser. Placera ut en trädgårdsprydnad/modern fågelskrämma med rörliga delar som rör sig av vinden. Använd ljudeffekter. Koppla in en radio och använd timer så att ljud spelas upp oregelbundet. Mest effektiva ljud är varningsskrik från en fågel i fara av samma art som den du vill skrämma bort. Tänk på att ljudnivån inte ska störa dina grannar. Placera leksaksormar inom synhåll från där fåglarna brukar sitta och flytta dessa dagligen så att fåglarna inte ska genomskåda tricket. Sätt upp uvbulvaner. De kan hjälpa men blir ofta snabbt nonchalerade och ibland attackerade av vilt som ska skrämmas. Uvbulvaner som snurrar och har ett byte i klorna sägs vara mest effektiva. Se till att sopkärl är väl förslutna så att fåglar inte kommer åt innehållet. Sätt upp skyltar som vädjar till kunder att kasta skräp i papperskorgar. Se till att brickor med kvarlämnad mat kommer inomhus direkt efter att kunder är klar. Kanske kan restaurangen be kunden att själv bära in bricka för att motverka problem med fåglar?

Visa hela svaret

Får man riva ner fågelbo?

Under häckningssäsongen, som pågår från 1 april till 31 juli, är fåglar fredade vilket innebär att du inte får plocka bort bon eller ägg. Om fåglarna orsakar allvarliga skador eller besvär får man trots fredning under häckningssäsongen ta bort bo, ägg och ungar.
Visa hela svaret

Var sover skator på vintern?

Artbeskrivning och ekologi – Kråkan ( Corvus corone ) är en vanligt förekommande fågel som ofta ses i närheten av odlade områden, vid bebyggelse och i tätorter. Kråkparen håller ihop under lång tid. Kråkan är en partiell flyttare, dvs. en del övervintrar i sina revir medan andra flyttar söderut till Nordsjöländerna.

  1. Fåglar från såväl norra Sverige som Finland flyttar under oktober-november till södra Sverige eller Danmark.
  2. Det innebär att en del av kråkstammen i Östergötland vintertid består av övervintrande exemplar som kommer ifrån norra Sverige.
  3. Skjuter man en kråka på vintern vet man aldrig om det är en lokal fågel eller en som häckarpå annan ort och bara är här tillfälligt.

Kråkan äter en varierad kost bestående av säd, växtdelar, insekter och andra smådjur samt avfall. Det händer också att den tar ägg och småfåglar. I mycket ovanliga fall kan kråkan även ge sig på nyfödda ungar av harar, kaniner,får med flera,Boet läggs i träd i skogsbryn, hagar och parker.

Det byggs av kvistar och tovor. Skatan ( Pica pica ) häckar gärna i närheten av människor och bygger ett stort klot- eller kvastformat risbo i en trädkrona. Skatparet håller ihop hela livet. Skatorna är stannfåglar som stannar i sitt revir hela året. Ibland samlas skatorna i pratsamma flockar och sover vintertid flockvis.

Skatan har ryktet om sig att gilla glittriga saker och därför vara en silvertjuv. Skatan är allätare och kan anpassa sig efter det som finns att tillgå. Det blir avfall av olika slag men också fågelungar och ägg. Till och med vuxna småfåglar kan råka illa ut. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Visa hela svaret

Får man skjuta skator på sin tomt?

– Skjuta skata och kråka i trädgården • Luftvapen.info Frågor angående skyddsjakt & lagar kring detta. Denna Forumdel är under test. Forumdelen ska hållas inom forumets Term of use, Moderatorer:,,,, av 09 maj 2010, 08:45 Hej,har haft denna diskussion vid tidigare tillfälle utan att vi nådde hel klarhet.Jag är skyddjägare och läste i senaste Jakttabellen från jägarförbundet följande (sid 69):SKYDDJAKT(Skyddsjakt på enskilds initiativ)Pkt 3.Lång lista med arter.kråka, råka, skata, tamduva, björktrast.listan fortsätter.som kommer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas 1 juli – 30 juni.Detta borde betyda att om jag innehar skyddjaktlicens så bör jag året runt kunna skjuta ex. Inlägg: 49 Blev medlem: 10 jan 2010, 23:07 Ort: Snart i Mora Tack utdelade: 1 gång Tackad: 0 gång i 0 inlägg Luftvapen favorit: PCP/Weihrauch inköps plane av 09 maj 2010, 09:11 Det var ju inte själva poängen utan bara ett exempel. Inlägg: 63 Blev medlem: 11 sep 2009, 19:11 Tack utdelade: 0 gång Tackad: 0 gång i 0 inlägg av 09 maj 2010, 09:28 Det beror på hur du bor, bor du inom detaljplanerat område behöver du skottlossningstillståndvilket du antagligen inte får utan blir hänvisad till kommunjägare, utanför detaljplan är det inga problem.

Inlägg: 562 Blev medlem: 22 okt 2008, 15:00 Ort: Södermanland Tack utdelade: 4 gång Tackad: 21 gånger i 17 inlägg av 09 maj 2010, 09:29 jodre skrev: Det beror på hur du bor, bor du inom detaljplanerat område behöver du skottlossningstillståndvilket du antagligen inte får utan blir hänvisad till kommunjägare, utanför detaljplan är det inga problem.

Tror du det gäller även då jag har skyddsjaktslicens på ett pcp -gevär? Har licensen på en FX Revolution. Bor dessutom riktigt långt ut på landet men dock i ett friliggande villakvarter som ingår i en detaljplan. Senast redigerad av 09 maj 2010, 09:30, redigerad totalt 1 gång. Inlägg: 1498 Blev medlem: 25 mar 2008, 18:22 Ort: Finland Tack utdelade: 67 gång Tackad: 62 gånger i 49 inlägg Skytteklubb: N/a Luftvapen favorit: Air Arms TX200HC av 09 maj 2010, 09:49 Luftvapen behöver inte skottlossningstillstånd under §6 Allmänna ordningsstadgan, då dessa bara omfattar “eldvapen”.Det går alltså bra att skjuta skator året runt OM de orsakar en olägenhet, du är dock skyldig att BEVISA vilken nivå av olägenhet som har förelegat och då gäller det att ev åklagare delar din syn på saken.Bevis i fallet kan exempelvis vara utdrag ur bokföringen för en verksamhet (ex handelsträdgård) som styrker nivån av kassaktion på exempelvis bär/frukter/frön på grund av skadedjur eller saneringskostnader bokförda för rengörning av spillning etc.

  1. Licens på vapnet krävs ingenstans (den som påstår motsatsen är välkommen att hänvisa till aktuellt lagrum), det som gäller är 180 mps med kaliber 22 (eller större) samt en projektil konstruerad för att expandera.
  2. Vapnet måste dock lagligen innehas och dess ändamål för inte motsäga möjligheten att jaga med det (ex ändamål Målskytte).

CZ 200T,177 – Leupold 3-9/33 EFR VX-II (8.00J)BSA Lonestar,25 – Tasco Varmint II 6-24/42 (62.00J) BSA Ultra,22 – Tasco Varmint I 2.5-10/42 (25.00J) Inlägg: 483 Blev medlem: 02 dec 2009, 21:17 Ort: Ödsmål Tack utdelade: 0 gång Tackad: 5 gånger i 5 inlägg av 09 maj 2010, 09:49 xargon skrev: Sådan kan ex.

  1. Vara att de äter smulor och rester på en altan och skiter ner stället och riskerar att sprida sjukdomar.
  2. Det är förmodligen få skyddsjägare som har befogenhet att ställa en diagnos på populationen och som har kontrollen i de fågelarternas anamnes som du räknar upp,
  3. Tycker att man i rollen som skyddjägare skall ta sig en ordentlig funderare i hurvida ett skonsammar sätt är möjligt att avhysa dessa djur från sin tomt, eller del från plats av tomt, detta borde vara mer regel än undantag,och det är att föredraga ur livets etiskt perspektiv,

Jag får lite av vibbarna ´när man pratar med vissa skyddsjägare av att de är mera skjutglädje än skyddsjakt, Inlägg: 1769 Blev medlem: 28 apr 2009, 22:36 Ort: Skogen. Tack utdelade: 15 gång Tackad: 60 gånger i 30 inlägg Skytteklubb: Laxå Skytteförening Luftvapen favorit: FwB 150 av 09 maj 2010, 10:08 Det tror jag du har helt rätt i.

  • Man får inte underskatta det rekreativa värdet av att skjuta skator och detta kan naturligtvis lätt fördunkla motiven till skyddsjakten som sådan.
  • CZ 200T,177 – Leupold 3-9/33 EFR VX-II (8.00J)BSA Lonestar,25 – Tasco Varmint II 6-24/42 (62.00J) BSA Ultra,22 – Tasco Varmint I 2.5-10/42 (25.00J) Inlägg: 483 Blev medlem: 02 dec 2009, 21:17 Ort: Ödsmål Tack utdelade: 0 gång Tackad: 5 gånger i 5 inlägg av 09 maj 2010, 10:10 Utgår från att du inte avser mig men vill bara upplysa om att jag jagar större delen av året och framförallt gris, dessutom utövar jag målskytte och tränar dynamisk skytte så jag lovar och svär att den “thrill” jag får av att skjuta några stackars skator är minimal.Jag är bara intresserad av hur reglerna skall tolkas som skyddsjägare eftersom jag tycker att dom i vissa delar är tvetydiga och svår bedömda.
You might be interested:  Byta Fasad Från Trä Till Tegel?

Hela jaktlagstiftningen verkar vara skriven på ett sätt så man alltid skall kunna sätta dit en jägare om man bestämmer sig för det. MVH Xargon Inlägg: 63 Blev medlem: 11 sep 2009, 19:11 Tack utdelade: 0 gång Tackad: 0 gång i 0 inlägg av 09 maj 2010, 10:17 Om du menar mig så tänkte inte jag på dig, utan det vara bara en mera allmänt hållen reflektion.Att lagstiftningen är skriven som den är utgör ingen slump, det är en del av vårt politiska arv och har sina rötter i Jägarförbundets utformning av jaktpolitiken ifrån Jaktstadga 1938.

Det var då vi exempelvis förlorade bågjakten, jakt med mynningsladdare, fick förbud mot ljuddämpare och skapade synen på att jakt är ett undantag för samhället snarare än en naturlig del av samhället. Detta arv lever dessvärre kvar än idag. CZ 200T,177 – Leupold 3-9/33 EFR VX-II (8.00J)BSA Lonestar,25 – Tasco Varmint II 6-24/42 (62.00J) BSA Ultra,22 – Tasco Varmint I 2.5-10/42 (25.00J) Inlägg: 483 Blev medlem: 02 dec 2009, 21:17 Ort: Ödsmål Tack utdelade: 0 gång Tackad: 5 gånger i 5 inlägg av 09 maj 2010, 10:21 Det minns jag nu när du skriver det Johnny, hela principen som jaktlagstiftningen vilar på är att det är ett undantag från det normala.

Dessvärre finns risken att detta kan medföra onödigt lidande. Till detta kan man lägga att den som skrev lagarna kring skyddsjakt förmodligen är samma person som uppfann otydligheten Inlägg: 63 Blev medlem: 11 sep 2009, 19:11 Tack utdelade: 0 gång Tackad: 0 gång i 0 inlägg av 09 maj 2010, 10:21 Till att börja med så faller inte kråka under de arter man får skjuta med luftgevär, så vida den inte är klassad under klass4.För det andra så får man inte skjuta vilt med vapen som är på målskyttelicens (gäller alla vapen, hagel osv)Och då faller ju alla lagliga vapen bort.

  • Ja pre -92 blir kvar men dom är ju igentligen målskyttevapen under “dispens” För det tredje så är väl det bara att söka skyddsjakt på det aktuella objektet, får man avslag ja då var ju saken biff! Annars är det ju bara att köra på.
  • Inlägg: 3563 Blev medlem: 02 feb 2008, 13:49 Ort: Skaraborg/Lidköping Tack utdelade: 42 gång Tackad: 61 gånger i 42 inlägg Skytteklubb: Ljsk Luftvapen favorit: G-sor Light av 09 maj 2010, 10:28 Ponera att man har en projektil som är,22 “konstruerad för att expandera” och gör över 180 m/s i 10J.

Det finns alltså inga lagliga hinder för detta? OBS jag vill inte ha svar på det etiskt förkastliga i att jaga med endast 10 J, det är jag vuxen nog att inse själv. Det är principen jag är ute efter. Inlägg: 1498 Blev medlem: 25 mar 2008, 18:22 Ort: Finland Tack utdelade: 67 gång Tackad: 62 gånger i 49 inlägg Skytteklubb: N/a Luftvapen favorit: Air Arms TX200HC av 09 maj 2010, 10:37 Läste du mitt inlägg?Har du den på målskytte licens? svar nej!Har du den på hemmatrimmat? svar nej! Har du den på pre-92? svar vet ej, men tvivlar! Inlägg: 3563 Blev medlem: 02 feb 2008, 13:49 Ort: Skaraborg/Lidköping Tack utdelade: 42 gång Tackad: 61 gånger i 42 inlägg Skytteklubb: Ljsk Luftvapen favorit: G-sor Light av 09 maj 2010, 10:50 Ponera att man har en projektil som är,22 “konstruerad för att expandera” och gör över 180 m/s i 10J.

Det finns alltså inga lagliga hinder för detta? Det finns inget formellt lagrum som hindrar detta.Däremot så är det per automatik inte sagt att man inte kan bli fälld för det, en rättsinstans (typ Tingsrätten) tittar inte bara på lagrum utan även eventuella prejuridikat (utgången av tidigare snarlika rättsfall) samt eventuella förarbeten till lagstiftningen och i vissa fall även tillämplig praxis för liknande ärenden.Det är alltså (ännu, innan någon är fälld/friad) lite av en oklar gråzon, ungefär som att man rent juridiskt sett får jaga klass I utan “högviltsbehörighet” om man har ett lagligt klass II vapen för jakt vars ammunition klarar klass I prestanda.

Inget säger att detta är olagligt men ändå kan man riskera att bli fälld eftersom saken är oprövad. CZ 200T,177 – Leupold 3-9/33 EFR VX-II (8.00J)BSA Lonestar,25 – Tasco Varmint II 6-24/42 (62.00J) BSA Ultra,22 – Tasco Varmint I 2.5-10/42 (25.00J) Inlägg: 483 Blev medlem: 02 dec 2009, 21:17 Ort: Ödsmål Tack utdelade: 0 gång Tackad: 5 gånger i 5 inlägg av 09 maj 2010, 10:59 Skulle oavsett söka tillstånd för skottlossning även om lagen säger “eldvapen”, samt så skulle jag inte bliförvånad om ett icke effektbegränsat luftvapen skulle kunna komma att tolkas som likvärdigt med etteldvapen och därav falla under det, men det är väl upp till skytten om man vill få till ett predikat.Griniga grannar som anmäler dig även om du inte gör något fel kan göra att du hamnar i en lågprioriterad utredning som tar lång tid med samtliga vapen beslagtagna under utredningen.

Inlägg: 562 Blev medlem: 22 okt 2008, 15:00 Ort: Södermanland Tack utdelade: 4 gång Tackad: 21 gånger i 17 inlägg Följande användare vill tacka för detta inlägg (13 aug 2012, 15:38) av 09 maj 2010, 11:01 Puhhh. det låter som att det är fälla som gäller. HW97K,20″ + BSA CatsEye 4-16x44AONorica Sport,177″ + Tasco 4×20 Norica No1, Gamo R77 Combat, HW40 och Zoraki luftpistoler Inlägg: 190 Blev medlem: 27 mar 2010, 22:03 Ort: Kiruna Tack utdelade: 3 gång Tackad: 1 gång i 1 inlägg av 09 maj 2010, 11:05 Griniga grannar som anmäler dig även om du inte gör något fel kan göra att du hamnar i en lågprioriteradutredning som tar lång tid med samtliga vapen beslagtagna under utredningen.

Vilket iofs inte är något problem om vapnen inte ligger på licens. CZ 200T,177 – Leupold 3-9/33 EFR VX-II (8.00J)BSA Lonestar,25 – Tasco Varmint II 6-24/42 (62.00J) BSA Ultra,22 – Tasco Varmint I 2.5-10/42 (25.00J) Inlägg: 483 Blev medlem: 02 dec 2009, 21:17 Ort: Ödsmål Tack utdelade: 0 gång Tackad: 5 gånger i 5 inlägg av 09 maj 2010, 11:08 TS skriver att det handlar om skyddsjaktslicens samt att han uppenbarligen har andra vapen.

Inlägg: 562 Blev medlem: 22 okt 2008, 15:00 Ort: Södermanland Tack utdelade: 4 gång Tackad: 21 gånger i 17 inlägg av 09 maj 2010, 11:19 Om man har “enorma” problem med skadedjur kan man ju höra med sin kommun om inte kommunjägarna kan lösa problemet,en del kommuner vill helt enkelt inte att det börjar skjutas hej vilt i trädgårdarna FX Cyclone,22FX Typhoon,177FX Whisper,22Bam B51,22QB 78,177QB 79,22QB 36,22,.177QB B3Hatsan Striker X,25 Crosman 2240,22 Inlägg: 655 Blev medlem: 26 dec 2007, 22:50 Ort: Sollentuna Tack utdelade: 3 gång Tackad: 11 gånger i 10 inlägg av 09 maj 2010, 11:22 jodre skrev: TS skriver att det handlar om skyddsjaktslicens samt att han uppenbarligen har andra vapen.

Iofs sant. CZ 200T,177 – Leupold 3-9/33 EFR VX-II (8.00J)BSA Lonestar,25 – Tasco Varmint II 6-24/42 (62.00J) BSA Ultra,22 – Tasco Varmint I 2.5-10/42 (25.00J) Inlägg: 483 Blev medlem: 02 dec 2009, 21:17 Ort: Ödsmål Tack utdelade: 0 gång Tackad: 5 gånger i 5 inlägg av 09 maj 2010, 11:35 jodre skrev: Skulle oavsett söka tillstånd för skottlossning även om lagen säger “eldvapen”, samt så skulle jag inte bliförvånad om ett icke effektbegränsat luftvapen skulle kunna komma att tolkas som likvärdigt med etteldvapen och därav falla under det, men det är väl upp till skytten om man vill få till ett predikat.Griniga grannar som anmäler dig även om du inte gör något fel kan göra att du hamnar i en lågprioriterad utredning som tar lång tid med samtliga vapen beslagtagna under utredningen.

Jag pratade både med polisen och länstyrelsen i kommunen innan jag fick min skyddsjaktslicens för att gå igenom rutiner ang. skyddsjakt. Jag gör dom flesta jobben åt kommunen men även andra företag. Enligt dom personer jag har varit i kontakt med behöver jag inga tillstånd så länge jag inte skjuter krut förutom fastighetsägarens (jakträttsinehavaren) tillåtelse och skyddsjaktslicensen på på bössan förstås.

Har en signalväst med texten skyddsjägare och polisen vet hela tiden var jag håller hus. Jag anmäler när jag starta skyddsjakten var jag är efter varje längre förflyttning. När jag är klar ringer jag och säger att jag är färdig för dagen. Så jag går inte och smyger omkring utan visar mig öppet.

  1. Än så länge har ingen klagat, utan jag har bara fått positivt bemötande när jag är ute.
  2. Skyddsjägare FX Impact,25-Bushnell Elite 6500 2.5-16×42 TACTICAL http://www.mkhundochjakt.se Inlägg: 305 Blev medlem: 15 dec 2008, 12:51 Ort: Skellefteå Tack utdelade: 3 gång Tackad: 4 gånger i 3 inlägg Skytteklubb: Piteå luftvapenklubb Luftvapen favorit: FX Cyclon av 09 maj 2010, 11:50 Bra info, setter.Gäller detta kommunjägare och annan skyddsjakt på uppdrag eller även skyddsjakt på egen markutan tillstånd.Dessutom även om inte tillstånd i sig behövs så skall det göras i samförstånd vilket i stortblir samma sak i mina ögon.Ringa in till polisen och fråga om lov eller ringa in och meddela jakt ger ju samma arbete i fråga även om man inte riskerar ett avslag.

Inlägg: 562 Blev medlem: 22 okt 2008, 15:00 Ort: Södermanland Tack utdelade: 4 gång Tackad: 21 gånger i 17 inlägg
Visa hela svaret

Kan skator attackera?

Slåss tillbaka mot skatorna – Jimmy, som hade med sig en riktig kamera, plockade upp den för att se vad som var på gång. – Då får jag syn på en harmamma och hennes barn som verkar ha lite bekymmer. Det är flera skator som försöker attackera barnet som är väldigt modig och försvarar sig själv.

  1. Fajten pågar under ungefär 15 minuter och under tiden försöker en byggarbetare komma emellan och sära på dem. Men skatorna var ihärdiga och försökte hacka
  2. – Jag förstod ju att det var ett speciellt ögonblick men samtidigt har man ju en kluven känsla.
  3. Hur det gick för den lilla haren vet vi inte, men vi håller tummarna för att den kom undan skatorna till slut

– Man vet ju att naturen har sin gång men samtidigt ser det grymt ut. Jag hoppas den klarade sig. : Unika filmen: Här tar den lilla harungen fighten – mot stora skatorna
Visa hela svaret

Hur smarta är skator?

Kråkfåglar som korpar, kråkor, skator och kajor är inte bara roliga att titta på – de är också mycket intelligenta – i alla fall med fåglars mått mätt. Kråkfåglar i allmänhet är helt enkelt smarta. Hur kan det komma sig? Och hur har deras spännande sociala relationer utvecklats? Vi träffar Jan Ekman som är professor i ekologi vid universitetet i Uppsala och forskar i det här ämnet.

  1. Roliga berättelser om kråkors förhållande till såväl biskopar som ubåtar (!) förser oss lyssnare med.
  2. I mitten på 1920-talet tjänstgjorde Väinö Strömberg som matros på ubåten Sälen i Karlskrona.
  3. Väinö hade med sig en tam kråka ombord, Kraxen.
  4. Hur det gick till när Kraxen lyckades sabotera en hel militärövning hör vi Gunilla Thelander berätta om.

Trollsländor blir allt fler naturvänner intresserade av. Vi har följt med entomologen Linda Strand på trollsländejakt vid Skanörs Ljung – som annars är ett eldorado för fågelskådare på hösten. En ovanlig fågelbok ska vi också presentera. Till skillnad från de flesta fälthandböcker vill den visa hur man bär sig åt för att identifiera olika fågelarter.

Ladda ner (92 min, MP3)

Hur Får Man Skator Att Sluta Bygga Bo Kraxen (på Väinö Strömbergs hand) bland manskapet på ubåten Sälen.
Visa hela svaret

Vad kan man mata skator med?

Det är fascinerande och underhållande att mata fåglar under årets kalla period. På nära håll kan vi bland annat studera deras beteenden, utseenden, könsskillnader, hur man skiljer gamla fåglar från unga och många andra likheter och skillnader mellan de olika fågelarterna.

  1. I princip gäller att utfodra fåglarna med så mycket kolhydrater och fett som möjligt, och fåglarna har själva oftast en bra känsla för vad som passar dem.
  2. Är man osäker vad fåglarna utanför fönstret åter så kan man till en börja med mata dem med olika typer av frön.
  3. Ganska snart lär man sig vilken typ av frön som går åt mest.

Om man bor i park- eller skogsnära områden brukar solrosfrön vara ett utmärkt alternativ. I stadsmiljö eller i närheten av odlingslandskap brukar en blandning av olika fröarter vara bättre än enbart solrosfrön. Sedan är det bra att komplettera frödieten med annan föda.
Visa hela svaret

När får man skjuta skator?

Det finns gott om tid till att bedriva jakt och fångst på kråkfåglar. För krå- ka och skata gäller jakttiden 16 juli–30 april i de fyra nordligaste länen och 1 juli–15 april i övriga landet. Nötskrika får jagas 16 juli–31 mars.
Visa hela svaret

Hur länge kan en skata leva?

Skata – Skata (Pica pica) är en kråkfågel inom släktet skator. Den förekommer i stora delar av världen. I Europa är skatan vanlig, särskilt i bebodda områden, och med sin karakteristiska svartvita fjäderdräkt och påfallande långa stjärt är den svår att förväxla med andra arter.

Skatan är ofta starkt knuten till mänsklig bebyggelse, en så kallad kulturföljare, och uppträder både i städer och på landsbygden. Den häckar också i kustområden. Skatan är allätare och ses ofta proviantera på marken. Den äter både animalisk och vegetarisk föda under hela året. Skata (Pica pica) är en kråkfågel inom släktet skator.

Den förekommer i stora delar av världen. I Europa är skatan vanlig, särskilt i bebodda områden, och med sin karakteristiska svartvita fjäderdräkt och påfallande långa stjärt är den svår att förväxla med andra arter. Skatan är ofta starkt knuten till mänsklig bebyggelse, en så kallad kulturföljare, och uppträder både i städer och på landsbygden.

Den häckar också i kustområden. Skatan är allätare och ses ofta proviantera på marken. Den äter både animalisk och vegetarisk föda under hela året. Skator är 40–51 cm långa, varav stjärten är 20–30 cm, och har ett vingspann på 48–53 cm. (medelvikt 233 g för hanar mot 203 g för honor). I Sverige är den vanlig i hela landet ända upp till Lycksele lappmark och mellersta Norrbotten, men saknas i norra delen av fjällkedjan och i Östersjöns mellan- och ytterskärgårdar.

Skatan har ökat i Sverige sedan 1970-talet och 2007 uppskattades antalet skator till mellan 300 000 och 700 000 par. Skator brukar starta dagen ungefär en halvtimme före soluppgång, varierande efter årstid. Under timmen före solnedgång närmar sig skator mer och mer sin sovplats, som de kort därefter intar.

Skatan lever i två olika samhällsformer. Under häckningstiden lever paren ensamma i sina revir, medan icke häckande skator sluter sig samman i grupper. På vintern bildar skator flockar på från ett dussin upp till några hundra fåglar. Under vårvintern kan man ibland se stora antal skator samlade på särskilda platser, där de utför spelhandlingar som höga hopp med utspärrade stjärtar och kraxande.

You might be interested:  Vid Vilken Temperatur Börjar Trä Brinna?

Dessa sammankomster, som ibland kallas skatriksdag, tros vara en form av gemensamt parningsspel. Skatorna bor framför allt i väl strukturerade, delvis öppna landskap med ängar, häckar, buskar och enstaka träddungar. Den lever även vid skogsbryn, i närheten av vattensamlingar och i träsk med vassruggar, videbuskage och busksnår.

Mer sällsynt är den i smala skogsremsor, små skogstomter, vidsträckta skogar och i ängs- och åkerlandskap utan träd. Den undviker även branta sluttningar, smala, djupt inskurna dalar samt klippiga och snöiga regioner. Endast de ovan nämnda undantagen lever i bergskedjor, delvis också bortom snögränsen.

I Europa uppskattas idag mer än hälften av beståndet häcka i och på gränsen till orter. Där breder skatorna ut sig i städer. De bor framför allt i villaområden med kortklippta gräsytor, samt parkanläggningar, alléer, kyrkogårdar och stora husträdgårdar.

Tidigare var den däremot även i Europa en karakteristisk fågel i jordbrukslandskapet med häckar och åkerskogsdungar, alléer eller gamla frukträdgårdar. Skatan är allätare och ses ofta proviantera på marken. Den äter både animalisk och vegetarisk föda under hela året. Födan består sommartid särskilt av insekter och deras larver, daggmask, spindlar, sniglar och snäckor.

Dessutom äter skatan små ryggradsdjur upp till en fältsorks storlek, exempelvis groddjur, ödlor, små däggdjur, ungfåglar och små fåglar. Skator är boplundrare som under häckningstiden på vår och försommar plundrar andra fåglars bon på ägg och ungar. Dessutom äter de under hela året as.

  1. De lever också av människans avfall och vintertid kan de även förtära exempelvis hundspillning.
  2. Frukter, fröer och svampar utgör särskilt på hösten och på våren delar av födan.
  3. Det som inte kan smältas kastas upp i form av spybollar.
  4. När den jagar insekter och spindlar i låg växtlighet springer den en bit, stannar upp, sträcker sig högt upp och håller utkik.

Om den har upptäckt ett byte springer eller hoppar den snabbt dit och hugger tag i det med näbben. Om den är i högre växtlighet när den söker byten går den omkring utan pauser och springer till bytesdjuret. Den jagar smådjur på liknande sätt. För att samla in insekter hoppar den högt på höga gräsax eller blad.

Ytterligare tekniker är att peta omkring på marken och att krafsa med näbben och kasta löv eller jord åt sidan. En annan teknik är att vrida omkring små stenar (upp till cirka 10 cm stora) eller grästuvor. Skatan plockar också bär och ibland äter den även fiskar. För det mesta slukar skator insekter hela, men getingar krossar den först grundligt med näbben.

Större djur håller den oftast fast vid marken med fötterna. Dödandet sker genom hugg med näbben, i regel mot bytets bål, eller genom att slunga bytet mot hårda föremål. Småfåglar plockar skatan noggrant innan den äter. Skator anlägger under hela året näringsförråd, som oftast töms inom tio dagar.

Om det finns plundrande kråkor i närheten, deponerar de förråden omväxlande på olika ställen. Framför allt på hösten samlar de fröer eller as. På en utvald plats slår de ett litet hål i marken med näbben, lägger födan där och täcker sedan hålet igen med jord och växter. När födan blir knappare på vintern kan fyllda födomagasin vara viktiga för överlevnaden, framför allt i bergsområden.

Skatan lever i livslång monogami, men om den ena partnern dör ersätter den andra den oftast snabbt med en ettårig fågel. Om upprepade häckningsförsök misslyckas skiljs i regel paret åt. På hösten tillbringar ett framtida par allt mer tid tillsammans, men är ensamma när de födosöker.

Om ett ungt skatpar har erövrat ett revir sker ibland spelartade handlingar. Skator föredrar särskilt två sorters platser för sitt bo. Å ena sidan bygger de ofta reden i de översta grenarna i höga träd på 12–30 meters höjd, eftersom de där är svåra att nå och fåglarna kan få god överblick över omgivningen.

När de väljer bohöjden görs en avvägning mellan säkerhetsbehovet och den energi som ska användas till att uppföda ungarna. Med stigande höjd ökar säkerheten, men även energianvändningen tilltar. Å andra sidan bygger skator även reden på tre till fyra meters höjd i tätt törnigt buskage eller i törniga häckar.

  • I trädlösa områden kan boet också placeras på byggnader, ofta på gaveln under taknocken.
  • Stadsskator använder i sällsynta fall också ställen som stålgallerkonstruktioner, antenner eller järnvägsledningsmaster som häckningsplats.
  • Bobygget utförs av båda könen och kan pågå under lång tid med början redan på hösten eller under midvintern året före häckningen.

I Centraleuropa börjar det dock först i februari eller mars. Ibland kan boet vara klart efter bara två veckor om det påbörjas under våren, men den sammanlagda tiden för bobygget uppgår i snitt till 40 dagar. Medan nya par börjar bobygget med utdraget spel, påbörjar gamla par bygget efter en förkortad spelritual.

  • De plockar specifika pinnar från marken som provas ut väl innan de flyger till boet med dem.
  • Där läggs de på plats med ibland mycken möda eftersom pinnarna ibland kan vara upp till en halv meter långa.
  • Redet är ett klotformat, ganska stort bygge av grenar.
  • Utsidan av boet är 35 till 75 cm brett och består av torra, ofta korslagda utåtstående grenar.

Boskålen består av jord och lera och är fodrad med fina rötter som arbetas ihop till ett enhetligt flätverk. Boskålen har en diameter på cirka 135 mm och ett djup på ungefär 100 mm. De flesta reden har en huvartad överbyggnad som består av stora grenar med en eller ofta två utgångar på sidorna.

Om huven saknas, beror det på att passande byggmaterial saknas eller att paret är oerfaret. Överbyggnaden tjänar till att skydda kullen mot kråkor eller rovfåglar. Bona blir ofta mycket stadiga och kan till och med klara de värsta höststormar. Ett par påbörjar ofta reden på flera ställen, men avslutar bobyggena till förmån för den bestämda platsen för häckningen.

Detta beteende sker särskilt om paret blir stört under bobygget. Så länge ett par håller ihop, bygger de ofta många reden, även om det är vanligt att de förbättrar gamla bon till häckningen. Gamla skatbon, och även kråkbon, används av hornugglor, tornfalkar och lärkfalkar, som själva inte bygger några bon.

Om skatbon förstörs, drabbar det därmed även dessa arter. Ungarna är vid födelsen nakna och under första fyra till åtta dagarna blinda. Fram till den elfte eller tolfte dagen blir de värmda. Under denna tid utfodrar hanen dem med svald föda ur krävan, senare gör bägge partner detta. Fågelungarnas vikt stiger under de första knappa 20 dagarna ungefär linjärt till omkring 180 gram.

Efter ungefär 22 till 29 dagar lämnar ungarna för första gången redet. I södra Sverige brukar ungarna hoppa ut ur boet i början av juni. Före den första utflygningen klättrar ungfåglarna omväxlande in och ut och gymnastiserar utan hjälp på redets tak och i grenar runt omkring.

De utfodras dock fortfarande i redet av föräldrarna och tas hand om i reviret. Ännu inte flygfärdiga ungar förblir i skydd och kan själva klättra högt upp från marken på relativt glatta trädstammar och slå med vingarna. Vid uppfödandet av ungar utgör insekter en viktig näringskälla, på grund av deras höga proteininnehåll.

Under loppet av uppfödningsfasen ändrar sig dock näringsbehovet. Under den första tredjedelen av den tid då ungarna är i boet utfodras de med mindre och mer lättsmält material (flugor, larver, spindlar). Under mitten och den sista tredjedelen av tiden i redet består födan i lika andelar av stora och små beståndsdelar (maskar, steklar, skalbaggar, bitar av ryggradsdjur).

När de är ungefär 45 dagar gamla börjar ungfåglar själva söka föda på marken, men förblir fortfarande beroende av föräldrarna i sex till åtta veckor efter utflygningen. Efter en viss tid börjar de flyga ut i de närmsta omgivningarna ensamma, men återvänder fortfarande till sina föräldrars revir. Så snart ungarna kan flyga bra förs de till en gemensam sovplats.

Ibland tar även den yngre generationen initiativet. Som del av självständigheten ansluter sig ungfåglarna till grupperna av icke häckande artfränder. Skator som lever långt norrut flyger som strykfåglar på vintern så långt söderut som är nödvändigt. Skatan kan bli upp till 16 år gammal, men blir i naturen på grund av sina naturliga fiender i genomsnitt cirka två och ett halvt år gammal.
Visa hela svaret

Kan man skjuta skator med luftgevär?

Re: Kan jag skjuta skator med detta gevär & ammo utan licens – “Kan jag skjuta skator med detta gevär & ammo utan licens?”. Svaret är: Självklart kan du det. I min ungdom såg jag många mindre nogräknade individer som sköt ihjäl fåglar, däribland skator, med licensfria luftvapen.

  1. Tyvärr såg jag även en del skadeskjutningar.
  2. Jag har själv skjutit en skata i min ungdom med ett luftgevär som numera ingår i min samling (SMK B2, vapnet tillhörde min numera avlidne morfar vid tillfället).
  3. Men det var inte frågan om jakt, utan ett barmhärtighetsmord där jag såg mig tvungen att avliva ett djur som vår katt hade rivit mycket svårt.

Enda gången i mitt liv som jag skjutit ihjäl ett djur, och något jag tyckte var väldigt sorgligt att utföra. Enligt lagen kan man dock inte skjuta djur med luftgevär hursomhelst. Skjuter man ett djur med ett licensfritt luftgevär, så gör man sig förvisso inte skyldig till vapenbrott, däremot jaktbrott.
Visa hela svaret

Är skator fridlysta?

Nu under våren hör vi allt mer fågelsång, men det finns också fåglar som stör människor. Tänk på att fåglar och deras bon generellt är fridlysta. Kommunen tillåter inte skyddsjakt eller flytt av bon även om fåglarna väsnas. Störande fåglar, inklusive deras ägg och bon är generellt fridlysta, med undantag för vissa arter och vissa jaktperioder.

Det är inte tillåtet att förstöra eller flytta ett fågelbo om det inte går att visa betydande skada på egendom eller hälsa. I Vaxholms stad bedrivs inte skyddsjakt men däremot viltvård för skadade djur. Kommunen tillåter inte skyddsjakt eller flytt utav bon även om fåglarna för ett fasligt liv. Enligt jaktförordningen får jakträttshavare bedriva jakt och förstöra bon av björktrast, fiskmås, gråsparv, gråtrut, havstrut, kaja, korp, kråka, pilfink, råka, skata, skrattmås och tamduva i syfte att förhindra skada eller annan olägenhet.

Men kraven för att jaga eller undanröja bon med hänvisning till skada eller olägenhet är högt ställda enligt lagen. Det är alltså inte tillåtet att förstöra ett bo om det inte går att påvisa betydande skada på egendom eller hälsa.
Visa hela svaret

Får man förstöra fågelbon?

Tänk på att under häckningssäsongen är fåglar fredade vilket innebär att du inte får plocka bort ägg eller bon. Dock får dessa tas bort om allvarlig skada eller olägenhet orsakats av dem, rådgör med skadedjursbekämpare innan.
Visa hela svaret

När börjar skatorna bygga bo?

Skatans liv och leverne Visst tar det lång tid innan värmen och våren kommer men är man riktigt uppmärksam så börjar de första vårtecknen redan i januari. Ett är skatan som börjar reparera och bygga till sitt bo. Skatan gillar höghus. Lämplig årstid: vinter / tidig vår Skatan är en rosad och risad fågel som vi ofta finner runt våra skolor.

Skatan är ingen skicklig flygare och det är inte så konstigt med en så lång stjärt. Det kompenserar den med att vara desto uppmärksammare. Det finns en sägen om varför skatan ser ut som den gör: “En målare stod på sin stege i kyrkan och kalkade taket. Han hade tagit av sig sin ring som han lagt på bordet.

Då flög det in en svart fågel som stal ringen. Målaren blev så arg att han kastade färgen efter skatan som tappade ringen och flög sin väg. Sedan den dagen är skatan kritvit på sidorna”

Hur många skatbon hittar ni kring skolan? Skatan bygger bo av lera och ris och täcker insidan med gräs och rottrådar. Låt eleverna prova att bygga bo. Gör små grenklykor i skokartonger där era skatbon kan byggas. Det kan bli en fin utställning. Följ parallellt skatornas bobyggande från januari/februari till slutet av mars. Tänk på att skatan inte har några händer.Vad finns det att äta för skatan en januaridag? Gå ut och se vad ni kan hitta. Skatorna äter det mesta: maskar, insekter, sniglar, fågelägg, spillsäd, bär och matrester. Skatan är en allätare, det är skatans överlevnadsstrategi. Vad blir dagens rätt på skatrestaurangen?Rita av skatan, det är en bra fågelstudie. Låt även eleverna teckna vad de tror skatan ser från sitt träd.Leta efter fjädrar. Jämför fjädrarna med vårt hår och våra naglar. Dra isär strålarna i en täckfjäder. Låt en skadad fjäder och en hel fjäder falla till marken. Vad händer? Går det att reparera? Låt eleverna försöka genom att stryka med fingrarna. Fåglarna använder sin näbb för att hålla ordning på fjäderskruden. Studera hur fjädern fungerar i vatten. Fåglarna har osynliga regnkläder.Skatan beskylls ofta för att vara ond eftersom den ibland ger sig på fågelungar. Vi blir upprörda över detta men knappast när koltrasten drar upp en mask ur gräsmattan Varför? Diskutera utifrån skatans beteende hur olika vi värdesätter liv,

: Skatans liv och leverne
Visa hela svaret

Är skator bra?

Kråkor och skator äter frön av hundratals svenska växtarter, och många kommer ut intakta i spybollar och bajs. På så sätt får växterna vingar och sprids till nya platser och miljöer. Det här hade August Heintze koll på redan för 100 år sedan, men hans forskargärning är sorgligt okänd bland oss fågel vänner.
Visa hela svaret

Vilka djur äter skator?

Skata © Steve Dahlfors Latinskt namn: Pica pica – vilket betyder, skata. Typiska kännetecken: 46 cm, varav stjärten 25 cm. Svartvit fjäderdräkt och lång, grönskimrande stjärt. De svarta fjäderpartierna är metallglänsande i flera färger. Hanen och honan lika.

Finnes: Skatan finns i hela landet med undantag för den norra delen av fjällkedjan. Äter: Insekter, daggmask, sniglar, bär men även ägg och fågelungar. Läte: En låg kvittrande sång, men även ett hest skrattande läte. Häckar: Allmänt från Skåne till Lycksele lappmark och mellersta Norrbotten, ofta starkt knuten till mänsklig bebyggelse.

Den häckar även i skärgårdsmijö, men saknas helt i Östersjöns mellan- och ytterskägårdar. Boet börjar byggas tidigt på vintern och består av pinnar, kvistar, lera, gräs, fjädrar m.m, som med jämna mellanrum byggs på och med tiden kan bli meterhögt. Under vårvintern samlas ibland ett stort antal skator på bestämda platser, där de utför diverse spelhandlingar med kraxanden, höga hopp i luften med utbredda stjärtar.

Man antar att dessa “massmöten” är ett slags gemensamt parningsspel. Skatan är en typisk stannfågel och i Sverige har arten ökat under senare tid. Idag finns mellan 300.000 och 700.000 par. Historiskt sett, finns det mycket att berätta om skatan. Långt tillbaka i tiden var en allmän uppfattning världen över att skatan var en demonisk fågel, som hörde samman med Hin håle.

Många sjukdomar skylldes på skatan, men den kunde även bota sådana. Hade man exempelvis bölder, behövde man bara stryka lite av varet på en bit bröd och slänga den till skatan. Sedan den ätit upp brödet, flög den bokstavligen bort med bölden. Ett annat exempel från medeltida tysk tro är, att äter man skatkött får man klara ögon.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Kalorier Ska Man Äta För Att Bygga Muskler?

Hur håller man skator borta från fågelbordet?

Så håller du borta skatorna från fågelmatningen Vi är många som blir sura när skatorna kommer och glufsar i sig all fågelmat på nolltid, och dessutom håller undan de småttingar vi egentligen vill mata. Här får du tips om hur du skräddarsyr matningen för småfåglar.

Du vill ha blåmesar, domherrar, grönfinkar och annat smått och fint. Men allt som oftast är skator där vid fågelmatningen och försöker komma åt frön, nötter och talgbollar. Känner du igen det? Ofta lyckas de. En skata är till exempel smart nog att ta upp en talgboll som hänger i ett snöre från en gren.

Den tar upp snöret med näbben, håller fast det med foten mot grenen och når då talgbollen, och hackar sönder den. Det som skulle räckt i flera dagar åt småfåglarna försvinner nu i ett nafs. Du hänger upp en ny talgboll och hoppas att skatorna håller sig någon annanstans.

  • Här kommer bara vi småfåglar in! En bur runt fågelmataren håller undan skator och andra stora och glupska fåglar.
  • Hoppas kan man ju alltid.
  • Men fiffigare är att göra något åt saken.
  • Anske har du gammalt hönsnät eller kompostgaller bland alla “bra att ha”-grejor.
  • Hönsnät är böjligt och formbart och kan ofta sättas upp runt befintliga matningsplatser.

Småfåglarna tar sig lätt in och ut, men det gör inte skator och andra större fåglar. Även katter hålls undan. Med fem bitar kompostgaller kan du lätt bygga en bur att ställa på marken, och sedan hänga matningsanordningar och talgbollar i “taket”. Även här har bara små tillträde.
Visa hela svaret

Hur många skator i ett bo?

Häckning. Lägger 1-10 ägg i april-maj. Honan ruvar, ruvningstid 17-22 dygn. Ungarna i boet 22-35 dygn.
Visa hela svaret

Hur fånga skator?

Bygg egna fågelfällor Kråkbåset är en vanlig typ av fågelfälla som används för att fånga kråka, skata och mås. Fällan byggs av bland annat sågat trävirke, gångjärn av läder eller balatarem, ståltrådsnät av galvaniserad tråd eller ståltrådsnät som är plastbehandlat.

Konstruktionen består av en ram, en lucka och nät. En norsk kråkfälla är anpassad för att fånga kråka och skata. Det är en större fälla än kråkbåset, så du behöver mer trävirke och ståltrådsnät, som antingen är plastbehandlat eller gjort av galvaniserad tråd. Med materialet tillverkar du ramar, en dörr, nät, stegben och stegpinnar som sätts ihop till en stege.

Things you need to know about MAGPIES!

Med skatfällan M/Gotland kan du fånga skata och kråka. Det är en stor konstruktion som byggs av trä eller likande material, gångjärn av rostfritt stål, fjäder av rostfritt stål, rundstav och ståltrådsnät. Materialet sätts ihop till en stomme, fångstluckor och giller som bildar den bur du fångar fågeln i.

Skatfällan M/Gävleborg liknar den från Gotland, men ser lite annorlunda ut i konstruktionen. Det är samma typ av material som används, men fångstrummen är inte byggda på riktigt samma sätt. Här utgör också fångstluckan en större del av konstruktionen. Den här fågelfällan är gjord för att fånga kråkor och skator.

Leufstabrukfällan konstrueras med ramar och luckor av sågat trävirke, nät av ståltråd och en stege. Luckorna sitter överst på fällan och har den vågräta stegen mellan sig. Med vindrarpsfällan fångar du kråkor och skator med hjälp av en lockfågel. Den består, likt de flesta andra fågelfällor, av en fångstlucka med en fjäder till den och nät.
Visa hela svaret

Hur bor skator?

Skata – Skata (Pica pica) är en kråkfågel inom släktet skator. Den förekommer i stora delar av världen. I Europa är skatan vanlig, särskilt i bebodda områden, och med sin karakteristiska svartvita fjäderdräkt och påfallande långa stjärt är den svår att förväxla med andra arter.

Skatan är ofta starkt knuten till mänsklig bebyggelse, en så kallad kulturföljare, och uppträder både i städer och på landsbygden. Den häckar också i kustområden. Skatan är allätare och ses ofta proviantera på marken. Den äter både animalisk och vegetarisk föda under hela året. Skata (Pica pica) är en kråkfågel inom släktet skator.

Den förekommer i stora delar av världen. I Europa är skatan vanlig, särskilt i bebodda områden, och med sin karakteristiska svartvita fjäderdräkt och påfallande långa stjärt är den svår att förväxla med andra arter. Skatan är ofta starkt knuten till mänsklig bebyggelse, en så kallad kulturföljare, och uppträder både i städer och på landsbygden.

  1. Den häckar också i kustområden.
  2. Skatan är allätare och ses ofta proviantera på marken.
  3. Den äter både animalisk och vegetarisk föda under hela året.
  4. Skator är 40–51 cm långa, varav stjärten är 20–30 cm, och har ett vingspann på 48–53 cm.
  5. Medelvikt 233 g för hanar mot 203 g för honor).
  6. I Sverige är den vanlig i hela landet ända upp till Lycksele lappmark och mellersta Norrbotten, men saknas i norra delen av fjällkedjan och i Östersjöns mellan- och ytterskärgårdar.

Skatan har ökat i Sverige sedan 1970-talet och 2007 uppskattades antalet skator till mellan 300 000 och 700 000 par. Skator brukar starta dagen ungefär en halvtimme före soluppgång, varierande efter årstid. Under timmen före solnedgång närmar sig skator mer och mer sin sovplats, som de kort därefter intar.

  • Skatan lever i två olika samhällsformer.
  • Under häckningstiden lever paren ensamma i sina revir, medan icke häckande skator sluter sig samman i grupper.
  • På vintern bildar skator flockar på från ett dussin upp till några hundra fåglar.
  • Under vårvintern kan man ibland se stora antal skator samlade på särskilda platser, där de utför spelhandlingar som höga hopp med utspärrade stjärtar och kraxande.

Dessa sammankomster, som ibland kallas skatriksdag, tros vara en form av gemensamt parningsspel. Skatorna bor framför allt i väl strukturerade, delvis öppna landskap med ängar, häckar, buskar och enstaka träddungar. Den lever även vid skogsbryn, i närheten av vattensamlingar och i träsk med vassruggar, videbuskage och busksnår.

  1. Mer sällsynt är den i smala skogsremsor, små skogstomter, vidsträckta skogar och i ängs- och åkerlandskap utan träd.
  2. Den undviker även branta sluttningar, smala, djupt inskurna dalar samt klippiga och snöiga regioner.
  3. Endast de ovan nämnda undantagen lever i bergskedjor, delvis också bortom snögränsen.

I Europa uppskattas idag mer än hälften av beståndet häcka i och på gränsen till orter. Där breder skatorna ut sig i städer. De bor framför allt i villaområden med kortklippta gräsytor, samt parkanläggningar, alléer, kyrkogårdar och stora husträdgårdar.

  1. Tidigare var den däremot även i Europa en karakteristisk fågel i jordbrukslandskapet med häckar och åkerskogsdungar, alléer eller gamla frukträdgårdar.
  2. Skatan är allätare och ses ofta proviantera på marken.
  3. Den äter både animalisk och vegetarisk föda under hela året.
  4. Födan består sommartid särskilt av insekter och deras larver, daggmask, spindlar, sniglar och snäckor.

Dessutom äter skatan små ryggradsdjur upp till en fältsorks storlek, exempelvis groddjur, ödlor, små däggdjur, ungfåglar och små fåglar. Skator är boplundrare som under häckningstiden på vår och försommar plundrar andra fåglars bon på ägg och ungar. Dessutom äter de under hela året as.

De lever också av människans avfall och vintertid kan de även förtära exempelvis hundspillning. Frukter, fröer och svampar utgör särskilt på hösten och på våren delar av födan. Det som inte kan smältas kastas upp i form av spybollar. När den jagar insekter och spindlar i låg växtlighet springer den en bit, stannar upp, sträcker sig högt upp och håller utkik.

Om den har upptäckt ett byte springer eller hoppar den snabbt dit och hugger tag i det med näbben. Om den är i högre växtlighet när den söker byten går den omkring utan pauser och springer till bytesdjuret. Den jagar smådjur på liknande sätt. För att samla in insekter hoppar den högt på höga gräsax eller blad.

Ytterligare tekniker är att peta omkring på marken och att krafsa med näbben och kasta löv eller jord åt sidan. En annan teknik är att vrida omkring små stenar (upp till cirka 10 cm stora) eller grästuvor. Skatan plockar också bär och ibland äter den även fiskar. För det mesta slukar skator insekter hela, men getingar krossar den först grundligt med näbben.

Större djur håller den oftast fast vid marken med fötterna. Dödandet sker genom hugg med näbben, i regel mot bytets bål, eller genom att slunga bytet mot hårda föremål. Småfåglar plockar skatan noggrant innan den äter. Skator anlägger under hela året näringsförråd, som oftast töms inom tio dagar.

Om det finns plundrande kråkor i närheten, deponerar de förråden omväxlande på olika ställen. Framför allt på hösten samlar de fröer eller as. På en utvald plats slår de ett litet hål i marken med näbben, lägger födan där och täcker sedan hålet igen med jord och växter. När födan blir knappare på vintern kan fyllda födomagasin vara viktiga för överlevnaden, framför allt i bergsområden.

Skatan lever i livslång monogami, men om den ena partnern dör ersätter den andra den oftast snabbt med en ettårig fågel. Om upprepade häckningsförsök misslyckas skiljs i regel paret åt. På hösten tillbringar ett framtida par allt mer tid tillsammans, men är ensamma när de födosöker.

Om ett ungt skatpar har erövrat ett revir sker ibland spelartade handlingar. Skator föredrar särskilt två sorters platser för sitt bo. Å ena sidan bygger de ofta reden i de översta grenarna i höga träd på 12–30 meters höjd, eftersom de där är svåra att nå och fåglarna kan få god överblick över omgivningen.

När de väljer bohöjden görs en avvägning mellan säkerhetsbehovet och den energi som ska användas till att uppföda ungarna. Med stigande höjd ökar säkerheten, men även energianvändningen tilltar. Å andra sidan bygger skator även reden på tre till fyra meters höjd i tätt törnigt buskage eller i törniga häckar.

I trädlösa områden kan boet också placeras på byggnader, ofta på gaveln under taknocken. Stadsskator använder i sällsynta fall också ställen som stålgallerkonstruktioner, antenner eller järnvägsledningsmaster som häckningsplats. Bobygget utförs av båda könen och kan pågå under lång tid med början redan på hösten eller under midvintern året före häckningen.

I Centraleuropa börjar det dock först i februari eller mars. Ibland kan boet vara klart efter bara två veckor om det påbörjas under våren, men den sammanlagda tiden för bobygget uppgår i snitt till 40 dagar. Medan nya par börjar bobygget med utdraget spel, påbörjar gamla par bygget efter en förkortad spelritual.

De plockar specifika pinnar från marken som provas ut väl innan de flyger till boet med dem. Där läggs de på plats med ibland mycken möda eftersom pinnarna ibland kan vara upp till en halv meter långa. Redet är ett klotformat, ganska stort bygge av grenar. Utsidan av boet är 35 till 75 cm brett och består av torra, ofta korslagda utåtstående grenar.

Boskålen består av jord och lera och är fodrad med fina rötter som arbetas ihop till ett enhetligt flätverk. Boskålen har en diameter på cirka 135 mm och ett djup på ungefär 100 mm. De flesta reden har en huvartad överbyggnad som består av stora grenar med en eller ofta två utgångar på sidorna.

Om huven saknas, beror det på att passande byggmaterial saknas eller att paret är oerfaret. Överbyggnaden tjänar till att skydda kullen mot kråkor eller rovfåglar. Bona blir ofta mycket stadiga och kan till och med klara de värsta höststormar. Ett par påbörjar ofta reden på flera ställen, men avslutar bobyggena till förmån för den bestämda platsen för häckningen.

Detta beteende sker särskilt om paret blir stört under bobygget. Så länge ett par håller ihop, bygger de ofta många reden, även om det är vanligt att de förbättrar gamla bon till häckningen. Gamla skatbon, och även kråkbon, används av hornugglor, tornfalkar och lärkfalkar, som själva inte bygger några bon.

  • Om skatbon förstörs, drabbar det därmed även dessa arter.
  • Ungarna är vid födelsen nakna och under första fyra till åtta dagarna blinda.
  • Fram till den elfte eller tolfte dagen blir de värmda.
  • Under denna tid utfodrar hanen dem med svald föda ur krävan, senare gör bägge partner detta.
  • Fågelungarnas vikt stiger under de första knappa 20 dagarna ungefär linjärt till omkring 180 gram.

Efter ungefär 22 till 29 dagar lämnar ungarna för första gången redet. I södra Sverige brukar ungarna hoppa ut ur boet i början av juni. Före den första utflygningen klättrar ungfåglarna omväxlande in och ut och gymnastiserar utan hjälp på redets tak och i grenar runt omkring.

  1. De utfodras dock fortfarande i redet av föräldrarna och tas hand om i reviret.
  2. Ännu inte flygfärdiga ungar förblir i skydd och kan själva klättra högt upp från marken på relativt glatta trädstammar och slå med vingarna.
  3. Vid uppfödandet av ungar utgör insekter en viktig näringskälla, på grund av deras höga proteininnehåll.

Under loppet av uppfödningsfasen ändrar sig dock näringsbehovet. Under den första tredjedelen av den tid då ungarna är i boet utfodras de med mindre och mer lättsmält material (flugor, larver, spindlar). Under mitten och den sista tredjedelen av tiden i redet består födan i lika andelar av stora och små beståndsdelar (maskar, steklar, skalbaggar, bitar av ryggradsdjur).

  1. När de är ungefär 45 dagar gamla börjar ungfåglar själva söka föda på marken, men förblir fortfarande beroende av föräldrarna i sex till åtta veckor efter utflygningen.
  2. Efter en viss tid börjar de flyga ut i de närmsta omgivningarna ensamma, men återvänder fortfarande till sina föräldrars revir.
  3. Så snart ungarna kan flyga bra förs de till en gemensam sovplats.

Ibland tar även den yngre generationen initiativet. Som del av självständigheten ansluter sig ungfåglarna till grupperna av icke häckande artfränder. Skator som lever långt norrut flyger som strykfåglar på vintern så långt söderut som är nödvändigt. Skatan kan bli upp till 16 år gammal, men blir i naturen på grund av sina naturliga fiender i genomsnitt cirka två och ett halvt år gammal.
Visa hela svaret

Hur länge häckar skator?

Fågelungar – från ägg till utflugna

Art Vetenskapligt namn Ruvningstid, dygn
Skata Pica pica 17-18
Kaja Corvus monedula 17-20
Kråka Corvus corone 18-21
Stare Sturnus vulgaris 12-13

Visa hela svaret

När får man skjuta skator?

Det finns gott om tid till att bedriva jakt och fångst på kråkfåglar. För krå- ka och skata gäller jakttiden 16 juli–30 april i de fyra nordligaste länen och 1 juli–15 april i övriga landet. Nötskrika får jagas 16 juli–31 mars.
Visa hela svaret

När häckar skator?

Häckning. Lägger 1-10 ägg i april-maj. Honan ruvar, ruvningstid 17-22 dygn. Ungarna i boet 22-35 dygn.
Visa hela svaret