Hur Får Man Trä Att Se Ut Som Drivved?

Hur Får Man Trä Att Se Ut Som Drivved
Ett enkelt sätt att få trä att se åldrat ut, som drivved ungefär, är att använda stålull och vinäger.Häll några deciliter, 2-3 dl, vinäger i en behållare och lägg i en bit stålull. Se till så hela –
Visa hela svaret

Hur hittar man drivved?

Om man har tur kan man hitta dem, bitar av trä, uppspolade på land, men drivved är inte det lättaste att hitta längs med våra stränder längre. Det går att tillverka egen, vacker drived, som den som blivit rundad och slipad av havet. Gör man den själv blir den dessutom måttanpassad enligt behov. Det här behöver du:

 • gamla kvistiga bräder
 • såg
 • yxa
 • gasolbrännare eller öppen eld
 • stålborste
 • penslar
 • grå lasyr av vattenburen hobbyfärg
 • vit vattenburen lackfärg
 • tygtrasa av bomull

Gör så här:

 1. Börja med att såga brädan till den längd du vill ha. Såga gärna medvetet snett.
 2. Använd såg och yxa och “misshandla” bräderna – såga bort hörn och gör hack.
 3. Bränn bräderna så att ytan förkolnas.
 4. Använd stålborste till att borsta bort alla brända träfibrer.
 5. Späd ut svart, vit och brun hobbyfärg med vatten till en gråaktiglasyr, för att få till den rätta solblekta nyansen.
 6. Måla med pensel och låt torka.
 7. Späd ut vit vattenburen lackfärg med vatten och måla på flödigt så att färgen lägger sig i alla små fördjupningar.
 8. Torka bort all överlopps färg med en tygtrasa.
 9. Låt torka.
 10. Driveden är klar!

Tips! Mina drivvedsbitar blev till en enkel typ av bordsdekoration i skärgårdsstil. Jag skruvade fast ljushållare för kronljus asymetriskt på drivvedsbitarna. Sätt i olika långa ljus, enklare än så kan det knappast bli.
Visa hela svaret

Hur målar man så det ser gammalt ut?

Hur gör man för att måla shabby chic? – Det första man bör göra är att se till att den möbel man ska måla och behandla är hel och ren. Eventuella reparationer görs bäst innan målning sker. Om möjligt är det också bra att avlägsna eventuella metallinslag på möblerna för att undvika rost.

När möbeln är lagad och preparerad ska man tvätta den noggrant med målartvätt och trasor för att avlägsna fett och smuts som kan göra att färgen fäster sämre.Därefter kan man med fördel sandpappra den yta som ska målas för att ytterligare ge en bättre yta som färgen kan fästa på.

Om man vill ha krackelerad färg på vissa ställen av möbeln, vilket kan uppstå på gamla träytor, kan man ta till ett knep med hjälp av ett vaxljus eller annan typ av liknande vax. Man vaxar helt enkelt in den del av ytan där man önskar krackelering. När man sedan målar, fäster inte färgen ordentligt på den vaxade ytan utan spricker.

När ytan är preparerad är det dags att måla. Man täcker hela ytan med hjälp av breda penseldrag. Skulle penseldragen synas en aning gör det inget, det är en del av charmen med gamla, lantliga möbler. Möbeln ska inte grundmålas, man vill ha endast ett tunt lager färg för att därefter kunna ta bort färg på vissa delar.

När färgen har torkat är det dags att gå på med sandpapper igen för att få en matt, sliten yta på färglagret. För att möbeln ska se naturligt sliten ut bör man därefter slipa lite extra på t.ex. kanten av sitsen på en stol, kanske längst fram på armstöden, runt knopparna på en byrå o.s.v.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kostar Det Att Bygga Ett Hus Själv?

Hur får man Furu att se ut som ek?

Våra bästa tips när du ska använda bets Är du trött på dina gamla ekmöbler och loppisfyndade prylar i furu? Med träbets kan du få ett träslag att se ut som ett helt annat! Förvandla dina trämöbler enkelt med bets och ge liv åt dina gamla möbler. Innan du börjar kan det vara bra att fundera över vilken typ av bets som passar för den yta du vill behandla.
Visa hela svaret

Var får man tag på gamla brädor?

Välkommen till ByggIgen. – Här kan du hitta Reservdelar till gamla hus, begagnat byggmaterial som ofta är billigare och framför allt bättre och vackrare än det du hittar i byggvaruhusen. Se till vänster hur du kommer igång Tack vare vår sökmotor, hittar du lätt annonser för gamla dörrar, fönster, vedspisar och kaminer, gammalt virke och och stortegel, gamla takpannor och beslag.

 1. Det finns förstås en mängd gamla spegeldörrar, pardörrar eller dubbeldörrar, ståldörrar, balkongdörrar, spröjsade fönster och isolerglasfönster, valsat och blåst glas.
 2. Badkar och vattenradiatorer i gjutjärn eller plåt har vi också annonser för, liksom för handfat, toalettstolar, lås, trycken och handtag, klippspik och järnskruv.

Alla kan kostnadsfritt själva annonsera sina överblivna godsaker Klicka bara på Lägg in annons och registrera dig och det du vill sälja. Följ sedan instruktionerna och lägg gärna in en bild på varan. Annonsen publiceras omedelbart och hamnar överst i listan för Snabbsökning och förstås även överst i den artikelgrupp du valt, under Avancerad Sökning.
Visa hela svaret

Vart köper man drivved?

Köp Lasyrkulör DRIVVED från Ottossons färgmakeri hos Tranes Handelskompagni – alltid med vänligt bemötande och bra priser Portionsförpackad linoljefärg i burk avsedd att blandas med 1 liter LASYROLJA. Blandning blir en transparent LASYRFÄRG. Lasyren är lämplig för golvbehandling, möbler mm.

 • Och ger en stark och tålig yta.
 • Vill man uppnå högre glans kan man fernissa ytan med Le Tonkinois Bioimpression.
 • Önskar man en sidenmatt yta så behandlar man den laserade ytan med Linoljevax.
 • Oljevaxen missfärgar lasyren minimalt och ytan blir skönt sammetslen.
 • Så här gör du – se filmen! I den här filmen visar vi hur du med vår oljelasyr behandlar ett obehandlat trägolv och på ett enkelt sätt förbättrar och förskönar golvet.

: Köp Lasyrkulör DRIVVED från Ottossons färgmakeri hos Tranes Handelskompagni – alltid med vänligt bemötande och bra priser
Visa hela svaret

Var kan man köpa återvunnet trä?

Hos oss kan du köpa möbler av återvunnet trä och metall direkt på nätet! – Vi strävar efter att kunna erbjuda fantastiska möbler till riktigt bra priser. Alla produkter köps direkt från utvalda fabriker i Rajasthan i Indien och alla möbler är handgjorda och i solitt trä.

Jag besöker själv fabrikerna regelbundet. Eftersom vi inte har några mellanhänder kan leveranserna för de varor som inte finns på lager ibland vara 12-16 veckor, men vi försöker vara så tydliga som möjligt med vilken leveranstid du kan förvänta dig för den möbel just du vill ha. Vi hoppas förstås också att våra fina möbler är värda att vänta på 🙂 Vi arbetar också med små kollektioner så ibland blir det tyvärr så att en kollektion tar slut och inte går att beställa igen.

You might be interested:  Bygga Innervägg Utan Att Förstöra Golvet?

Har du frågor eller vill veta mer om oss eller våra möbler är du alltid välkommen att ta kontakt. Möbler av återvunnet trä Våra fabriker i Indien tillverkar främst möbler av åtevunnet trä och de skickliga hantverkarna förvandlar det återanvända träet till fantastiska och unika möbler.
Visa hela svaret

Måste man grunda innan man målar?

Varför ska man grundmåla väggar? – Det spelar ingen roll vilken väggbeklädnad du har bestämt dig för – tapet, väggfärg, inomhusputs eller väggtegel – en ordentligt grund är basen för projektets framgång. Genom att grundmåla väggar får du en lite råare och bra häftande yta som den nya väggbeklädningen kommer sitta bra på.
Visa hela svaret

Vad gör trä grått?

Naturfärgat virke som åldras naturligt Det modifierade virket behåller sin naturliga färg men åldras därefter naturligt. När virke åldras grånar det och antar med tiden en silvergrå ton. Grånaden av virke uppkommer på grund av en mängd olika externa faktorer.

Solljuset bryter bl.a. ner ligninet och hemicellulosan i det yttre virket vilket gör att virket bleks. Andra faktorer som smutspartiklar, ytlig påväxt och döda vedpartiklar gör att virket blir grått. Kombinationen av blekningen och grånaden skapar en silvergrå nyans. Beroende av i vilken miljö virket placeras kommer åldringen att gå i olika hastighet.

Åldringen går snabbare om virket är placerad i väder och vind och står i söderläge som är mest exponerat mot sol. I furu som består av kärna och splintved kommer åldringen även gå snabbare i splintveden på grund av att det tar upp vatten betydligt enklare än kärnan och därmed får en högre fuktkvot som påskyndar den ytliga påväxten.

OrganoWood ® -modifierat virke åldras naturligt vilket medför att grånaden inte alltid sker jämnt över virket. I standardvirket kommer exempelvis splintveden att gråna snabbare än kärnveden. I ett tidigt skede kan även grånaden upplevas fläckig men detta jämnas ut relativt snabbt. Efter 1-2 år har en trädäck som är placerat utomhus i solljus fått en vacker jämngrå yta.

En effekt som kan uppkomma på allt virke som placeras utomhus och åldras är ett fenomen s.k. fliskritning (“fiberludd”) där fiber lossnar från virkets yta. Detta uppkommer när ligninet som binder ihop fibrerna i virket bryts ner av solens UV-strålning.

Problemet uppkommer framförallt på virke som placeras i kraftigt solexponerade miljöer, detta kan minska med ytbehandlingar och ordentligt underhåll. För att få en jämnare grånadsprocess och minska risken för att fenomenet ska uppstå har OrganoWood utvecklat ytbehandlingsprodukten OrganoWood ® Träskydd 02 som är speciellt anpassat för OrganoWood ® virke.

Produkten ger ytan extremt vattenavvisande (superhydrofoba) egenskaper som minskar risken för fenomenet och ger en jämnare grånadsprocess. OrganoWood ® Select Plus är industriellt behandlad med OrganoWood ® Träskydd 02 och har därmed fått ett mycket effektivt skydd.
Visa hela svaret

Måste man lacka trä?

Varför ska man lacka sin träbåt? – Det finns många fördelar med att ha en båt i trä och en träbåt är mycket vacker. Dock är materialet känsligt, framförallt mot solens UV-strålar. Det är av just denna anledning som det är viktigt att lacka båten årligen.
Visa hela svaret

Hur får man en stubbe att ruttna?

4. Ruttna stubben – Den kanske minst arbetsamma metoden att ta bort stubbar. Du borrar helt enkelt hål i stubben och häller kaliumnitrat i varje hål. Därefter häller du varmt vatten i hålen så att det blandas med kaliumnitratet. Sedan väntar du i upp till 6 veckor medan stubben absorberar kaliumnitratet och blir mjuk. Därefter hugger du den i mindre bitar.
Visa hela svaret

Kan man återanvända trä?

Återanvändning och återvinning – I många fall kan det dock vara befogat att återanvända eller återvinna träprodukter av ekonomiska skäl. Återanvändning av högkvalitativa träprodukter som fönster, dörrar och bjälklag sker regelmässigt. Förpackningar av trä, till exempel lastpallar, pallkragar och kabeltrummor, återanvänds gång på gång, repareras vid behov och återanvänds tills de är uttjänta. Bild 2. Träprodukters kretslopp.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Muskler Kan Man Bygga Utan Doping?

Hur ser ekträ ut?

Inspiration / Djur och natur Eken (Quercus robur) är med sin styrka, skönhet och långa levnad kanske det mäktigaste trädet i vår skog. I äldre tider ansågs den vara ett heligt träd och var i den nordiska mytologin helgad åt åskguden Tor, som ensam hade rätt att fälla och splittra ekar.

 • Eken blev också ett av de vanligaste vårdträden.
 • Skogseken har grov stam och vid krona och kan nå en höjd på cirka 30 meter.
 • I Sverige finns flera ekar med stammar som är över tio meter i omkrets.
 • Barken är grov och skrovlig och bladen är avlånga och rundflikiga.
 • Eken är relativt snabbväxande och kan bli över 1.000 år gammal.

I skogsbruket skördas eken vid 120-150 år och är då 50-75 centimeter i diameter. En kraftig pålrot med grova sidorötter gör trädet mycket stormfast. Eken är ljuskrävande och trivs bäst på mullrik, lerhaltig jord, men kan även växa på bergiga, magra marker.

Ekbestånd är för det mesta ganska öppna och trädkronorna glesa. Genomsläppet av ljus ger en rik undervegetation och ekbackar är ofta rika på sippor och andra örter. Gamla ekjättar hyser en stor mångfald av arter och minst 1.500 svampar, mossor, lavar och småkryp är mer eller mindre beroende av eken. I slutna bestånd, som gallras regelbundet, får man höga och raka träd, så kallad stångek, som skiljer sig starkt från den symboliska eken med dess knotiga grenar och grova stam.

Det finns en annan ekart i Sverige – bergek (Quercus robur) – som man hittar främst i de sydligaste delarna av landet.
Visa hela svaret

Hur många träslag kan man ha?

Hur Får Man Trä Att Se Ut Som Drivved Sköna hem Det finns egentligen inga “regler” kring hur man blandar träslag, men det finns ju såklart riktlinjer som är bra att hålla sig till om man är osäker:

man bör hålla samma träslag på golv för att få en enhetlig känsla – rent generellt är det bra att minimera antal träslag om man vill ha en enhetlig känsla om man har olika trägolv kan man eftersträva att få dem lika varandra, t.ex. lasera dem i samma vita nyans vissa träslag, som t.ex. valnöt & ek går ofta bra att blanda gulnad furu & ek brukar vara en dålig kombination eftersom den gula känslan förstärks man bör undvika samma träslag på köksluckor som på köksgolv eftersom det blir “för mycket” regeln att inte använda mer än 2 träslag är en gammal regel & naturligtvis går det bra att blanda fler MEN om man inte är säker är det en bra tumregel. Det blir lätt fel om man blandar för många träslag och man inte vet vad man gör olika träslag är ofta förknippade till olika inredningsstilar – vill man ha en tydlig stil ska man också hålla sig till de olika träslagen

Visa hela svaret

Vad är det för skillnad på bets och lasyr?

Bets eller lasyr Hur Får Man Trä Att Se Ut Som Drivved Bets eller betsning är en subtil färgning som på ett enkelt sätt kan förändra karaktären på ditt trägolv. Det går att finna bets i ett stort antal nyanser och kulörer från mörkaste svart till ljusare grått och vitt. Traditionellt lackas alltid bets i efterhand med en som kan väljas i varianterna Blankt, Sidenmatt, Matt och Ultramatt.
Visa hela svaret