Vanliga frågor om Göta kanal – och svaren När började Göta kanal att grävas? Göta kanal började grävas 1810 och grävandet startade samtidigt i Motala och i Forsvik. Totalt tog det 22 år att bygga Göta kanal. Slussen i Forsvik är den äldsta slussen i hela systemet och det är också den enda slussen som är uthuggen ur berg.
Hur många män behövdes för att gräva Göta kanal? Under hela byggnationen deltog sammanlagt runt 58.000 soldater men också civila och ungefär 200 ryska desertörer. Det finns fakta på att det under 1812 arbetade cirka 7000 man samtidigt med att gräva, spränga och schakta bort jord. Varför har man grävt kanalen så krokig? Man har följt den naturliga höjdkurvan i naturen så att man har kunnat använda ena sidan som “vägg”.
Då behövde man bara bygga en bank på kanalens ena sida. På så sätt kom även alla jordmassor som grävdes upp till användning, och inget behövde fraktas bort. Varför grävde man en kanal när det finns vattendrag bredvid? Även i de naturliga vattendragen hade man varit tvungen att bygga slussar.
Det är mycket svårare både att bygga och att reparera slussarna om man måsta dämma upp naturliga vattendrag. I naturliga vattenleder varierar vattenståndet också mycket, vilket ställer till problem, speciellt i slussarna. Vad hade kanalbygget för betydelse för vår historia? Den moderna verkstadsindustrins utveckling i Sverige är troligen den viktigaste betydelsen som kanalen haft för landet.
På Motala verkstad fick blivande ingenjörer och verkmästare utbildning i modern verkstadsindustri. Här utvecklades ett stort kunnande i gjutjärnsteknik som kom landet till godo. Samtidigt växte Motala till en modern industristad. Karlsborgs fästning ses som en direkt följd av kanalbygget.
När Sverige förlorade Finland 1809 ansåg man att Stockholm låg för oskyddat, nära fiendeland. Det som behövde skyddas vid krig, vapen, guld, kungafamiljen, regeringen mm, skulle vara säkrare på en stark fästning inne i landet. Kanalen gjorde transporten dit möjlig. Det tog nästan 100 år att bygga Karlsborgs Fästning, 1820-1909, men den blev ändå aldrig helt färdig och togs aldrig i bruk för sitt ursprungliga ändamål.
Under andra världskriget förvarades guldreserven här. Numera har Livregementets Husarer, K3, Fallskärmsjägarskolan och Försvarsmaktens överlevnadsskola sin förläggning på fästningen. Förutom försvarsverksamheten finns civila bostäder, affärer, café och museum inom fästningsområdet.
- Analen är idag ett av Sveriges starkaste turistiska varumärken.
- Användes några smarta lösningar som fungerar än idag? När man läser på om hur kanalen är byggd blir man imponerad av hur genialt, men enkelt, man löst olika problem.
- Stämportarna är ett exempel.
- Det är portar som alltid stod öppna på flera ställen i kanalen, särskilt på längre sträckor utan slussar, och de hade två syften.
Skulle ett ras inträffa i kanalen, så slog de automatiskt igen av vattensuget. På så sätt tömdes bara en kortare sträcka och förstörelsen kunde minimeras. Att det fungerade fick man bevis för 1847 när högbanken i Venneberga brast. Bara 100 meter bort slog stämporten igen och hindrade att en längre sträcka tömdes.
- Idag är dock stämportarna låsta och stängs inte automatiskt.
- Stämportarnas andra funktion används dock fortfarande, och det är att kunna tömma kortare sträckor av kanalen för reparationer.
- Vid kanalbyggandet var man tvungen att korsa både bäckar och större vattendrag.
- Detta vatten ville man inte ha in i kanalen.
Dels blir det svårt att reglera vattenståndet, till exempel skulle bassängerna vid slussarna fyllas väldigt snabbt vid vårfloden. Dels skulle vattnet föra med sig en massa slam, som skulle göra kanalen för grund. Därför finns ett imponerande system av bigravar (diken) och stensatta kulvertar under kanalen, som leder vattnet till andra flöden.
Visa hela svaret
Contents
Hur mycket kostar det att slussa i Göta kanal?
Viktiga saker vad gäller slussar i Göta kanal –
Det viktiga är att du har förberett fendrar, tampar och en båtförsäkring när du ska ut bland slussar i Göta kanal.
De flesta slussar är idag fjärrstyrda och av säkerhetsskäl slussas i regel en båt i taget. Det kan således innebära väntetider, så var ute i god tid om du har bråttom att ta dig vidare på Göta Kanal!
Ni måste alltid vara minst två personer för att slussa: en på båten och en på land som ansvarar över tamparna.
På Göta Kanal är det regel på att yrkestrafik har företräde, vilket kan innebära längre väntetider.
Tänk på att det kan vara rent utav farligt att slussa vid åskväder och spöregn. Dålig väder innebär också att slussarna kan vara temporärt avstängda av säkerhetsskäl.
Det kostar 225 kronor per dag eller 1170 kronor per vecka att slussa i Göta Kanal.
Vill du veta mer om kanalen, slussning eller priser? Du kan läsa mer på Göta kanals hemsida! Du kanske hellre vill åka båt längst med svenska stränder snarare än på Göta Kanal? Isåfall rekommenderar vi dig att läsa vårt blogginlägg om svenska vackra stränder som definitivt är värda ett besök (eller två). Trevlig resa! Share the post “Allt du behöver veta om slussar i Göta kanal”
Visa hela svaret
När öppnar Göta kanal 2023?
Öppettider och tidsåtgång En resa på Göta kanal är fylld av upplevelser. Vi rekommenderar att du tar god tid på dig och passar på att njuta av allt du möter under resans gång. Hur lång tid den tar beror på hur lång sträcka du väljer att resa, samt under vilken säsong du reser.2023 är Göta kanal öppen 4 maj till 30 september.
- Försäsong: 4 maj – 16 juni
- Högsäsong: 17 juni – 16 augusti
- Eftersäsong: 17 augusti – 30 september
Slussarnas öppettider Under för- och eftersäsong går samtliga båtar i konvoj enligt en fast färdplan, och slussning genomförs i enlighet med den. Under högsäsong är Göta kanal öppen varje dag kl.9-18. Observera att sista slussning ska vara avslutad kl.18 och att det innan dess även ska vara möjligt att ta sig till en gästhamn eller annan natthamn.
- Högsäsong
- Under högsäsongen tar en resa på Göta kanal mellan Mem och Sjötorp, eller omvänt, normalt 6-8 dagar, Reser du endast någon av våra delsträckor bör du räkna med följande tidsåtgång:
Sjötorp – Karlsborg, 1-3 dagarMotala – Berg, 1-3 dagar Norsholm – Mem, 1-2 dagar Vissa veckor, då många har semester och vill åka Göta kanal, kan det vara mycket trafik vilket skapar väntetider och gör att resan tar längre tid. För- och eftersäsong Under för- och eftersäsong går all trafik i konvojer enligt en fast färdplan.
Resan genom hela Göta kanal från Sjötorp till Mem, eller omvänt, tar då 5 dagar, Reser du endast någon av delsträckorna gäller följande antal dagar: Sjötorp-Karlsborg, 2 dagar Motala-Berg, 2 dagar Norsholm-Mem, 1 dag Göta kanal Express Under för- och eftersäsong kan du även köpa biljetten Göta kanal Express, som lämpar sig för dig som på ett snabbt sätt vill transportera din båt genom kanalen.
Hela Göta kanal tar då 3 dagar, och delsträckorna 1 dag vardera. Trollhätte kanal Fortsätter du resan vidare till Göteborg och västkusten får du räkna med ytterligare 1-2 dagar för Trollhätte kanal, plus den tid det tar att korsa Vänern. Avstånd och gångtider Obs! Gångtiderna är beroende av trafiksituationen och det kan uppstå väntetider under kanalresan. : Öppettider och tidsåtgång
Visa hela svaret
Finns det några lediga hus längst Göta kanal?
Kanalhus och affärslokaler – ledigt för uthyrning AB Göta kanalbolag hyr ut fastigheter för året runt-boende och näringsverksamhet. Fastigheterna har egen trädgård och ligger i direkt anslutning till Göta kanal. Du kan anmäla ditt intresse för boende längs Göta kanal genom att skicka in en intresseanmälan via länken nedan.
Visa hela svaret
Hur många är är Göta kanal?
Man kan säga att idén till kanalen föddes ur ilska, där en av de främsta anledningarna var att slippa danskarnas höga tullavgifter. Efter många år av olika utredningar och kanalförslag var det Baltzar von Platen som till slut lyckades förverkliga drömmen om en vattenväg tvärs över Sverige.
B ygget av Göta kanal startade år 1810 och var färdigt 1832, och det är ett av de största byggnadsprojekt som någonsin genomförts i Sverige. Göta kanal sträcker sig från Sjötorp vid Vänern till Mem vid Slätbaken och är 190 km lång med 58 slussar. Av sträckan är 87 km grävd, för hand, av cirka 58 000 svenska soldater.
Det är en lång och vacker historia, full av själ och hjärta. Och här kan du läsa en del av den.
Visa hela svaret