Hur Många Kalorier För Att Bygga Muskler?

Hur Många Kalorier För Att Bygga Muskler
Kalorier och muskeluppbyggnad – Läroböcker i fysiologi säger att ett energiöverskott på 350 till 950 kcal över en viss tid nybildar ett kilo muskelmassa. Den lägre uppskattningen är för viktstabila idrottare och den högre för personer som har svårt att gå upp i vikt eller som tränar mycket.

 • De här siffrorna utgår från sammansättningen av människans muskulatur, det vill säga 75 % vatten, 20 % protein och resten intramuskulärt fett, glykogen och mineraler.
 • För att nybilda ett kilo muskelmassa måste du i alltså täcka den sammanlagda energimängden i det kilots innehåll.
 • Därefter tillkommer energikostnaden för proteinsyntes och det faktum att du förbrukar mer energi ju mer kroppsmassa du lägger på dig.

Nybildning av muskelmassa och kroppsfett följer dock inte några exakta matematiska modeller. En lång rad omständigheter påverkar hur mycket av energiintaget och energiöverskottet som kommer att bilda det ena eller det andra. Styrketräning är kanske den största faktorn.
Visa hela svaret

Måste män gå upp i vikt för att bygga muskler?

Kort sammanfattning:

 • Att äta mer kalorier än du behöver ger energi till mer och hårdare träning, samt ger möjlighet att återhämta dig och anpassa dig positivt till en större träningsvolym,
 • För att öka kroppsvikten är ett kaloriöverskott ett måste. Ett kaloriöverskott är dock inget måste för att bygga muskler, utan du kan bygga muskler och ligga stilla på samma kroppsvikt men följdaktligen minska i fett.
 • För stora kaloriöverskott leder till en ogynnsam ratio mellan mängden fett och muskelmassa du lägger på dig.
 • Att lägga på dig onödigt mycket fett leder till permanent sämre förutsättningar att hålla dig vid låga kroppsfettnivåer.

Att bulka innebär att du äter mer kalorier än ditt normala behov, samtidigt som du styrketränar. Detta är en metod för att bygga muskler snabbt, För vissa personer passar en bulk perfekt för att hjälpa dem närmre sina fysikmål, men många bulkar helt utan att behöva det.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Ska Man Styrketräna För Att Bygga Muskler?

Hur mycket kalorier ska män äta vid styrketräning?

Nyckeln till starkare muskler går genom ett överskott av kalorier, det är faktiskt sant! Med en extra kaloribuffert på 300 till 500 kcal kan kroppen effektivt bygga ny muskelmassa och förse densamma med viktiga näringsämnen. Ett tips: vid regelbunden styrketräning behöver du få i dig mer protein än annars.
Visa hela svaret

Hur mycket kalorier bör man äta för bulk?

Vad du ska äta när du bulkar – När det kommer till att bulka och bygga muskelmassa är rekommendationen att sikta på ett dagligt kaloriöverskott på 250-500 kalorier.1 För att göra det behöver du äta energirik mat, full med de rätta näringsämnena som hjälper dig att öka i storlek.
Visa hela svaret

Måste män äta nyttigt för att bygga muskler?

För att bygga muskler brukar man huvudsakligen prata om 3 saker: Styrketräning, sömn och kost. Låt oss anta att du tränar hårt och sover bra, vad behöver du då äta? Vissa skulle säga att kosten spelar allra högst roll för att bygga muskler, vilket inte är helt sant.

 • Du kan träna hårdast på gymmet och äta lite hur du vill, så länge du äter tillräckligt mycket, och öka din muskelmassa.
 • Däremot kan du inte äta dig till en muskulös fysik utan styrketräning.
 • Skillnaden är att om du vill gå ner i vikt och tappa fett så är kosten viktigast.
 • Vill du i en viktminskning behålla så mycket muskelmassa som möjligt (eller t.o.m.

öka muskelmassan) så vill du få i dig mellan 1,7 upp mot 3 gram protein/kg kroppsvikt. Om målet däremot är att enbart öka din muskelmassa är det utan tvekan träningen som måste ligga i centrum. Vad har vi då kommit fram till? Jo, viktigast av allt i ditt försök till att bygga muskler är protein & kalorier! Kroppen vill gärna inte ge dig mer muskler vid ett kaloriunderskott.

 • Om du vill skapa de bästa förutsättningarna till att öka din muskelmassa bör du ligga på ett kaloriöverskott, helst med proteinrika måltider och gärna någon form av struktur med kosten.
 • Ett alltför högt energiintag kan bli jobbigt att senare behöva motionera bort.
 • Du behöver inte räkna ut allt du äter i minsta detalj.
You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga Garage?

Försök att räkna ut så du fyller ditt proteinbehov och fyll sedan ut dina måltider med valfria kolhydrat- & fettkällor. Ät regelbundet under dagen med någon proteinkälla vid varje måltid. Exempelvis: Frukost (ägg, bröd, gröt, smoothie) Mellanmål (kvarg, knäckebröd med ex keso & kalkon, proteinshake) Lunch (kyckling, ris, valfria grönsaker, valfri sås) Mellanmål (havregryn, proteinpulver, bär) Middag (lax, potatis, valfria grönsaker, valfri sås) Kvällsmål (stekt ägg, nötter, kvarg) //Simon
Visa hela svaret

Hur många kalorier äter en bodybuilder?

1.1 Bodybuilding och kost Inför tävlingar är fettinnehållet i kosten i princip obefintligt och kaloriintaget kan vara så lågt som 1000 kcal, medan bodybuilders under uppbyggnadsfasen kan äta över 5000 kcal.
Visa hela svaret

Hur mycket kalorier ska jag äta vid deff för att bibehålla muskelmassa?

Räkna kalorier eller ej? – Att räkna kalorierna du äter och se till att de är färre än ditt behov är ett av de säkraste sätten att se till att du kommer att gå ned i vikt. Så här går du tillväga:

 1. Beräkna ditt energibehov. Du börjar med att beräkna ungefär hur många kalorier du behöver per dag. Det kan du göra med den här kalkylatorn,
 2. Dra ifrån ca 20 %. Ju större kaloriunderskott du ligger på, desto snabbare kommer du att gå ned i vikt – men du riskerar också att tappa mer muskelmassa. Att gå ned 0,5-1 % av kroppsvikten per vecka verkar vara en takt som gör att du behåller mycket muskelmassa ( 3 ). Ett underskott på 20 % är en bra början för att uppnå detta, och innebär att om du har ett kaloribehov på 2 500 kcal så minskar du det med 500 kcal, och äter 2 000 kcal per dag.
 3. Räkna kalorierna i maten du äter. Nu räknar du kalorierna i maten du äter, och ser till att landa nära det intaget du vill ligga på.

Det är punkt tre ovan som är den svåraste biten. Det kan vara ganska mödosamt att att räkna kalorierna i all mat man äter, särskilt om man är ny på det. Det finns dock flera appar (sök efter “Kaloriräknare”) som kan hjälpa dig med det. Du kommer att behöva använda en köksvåg flitigt! Alternativet till att räkna kalorier är att istället arbeta med andra metoder och förändringar som leder till att du äter färre kalorier.

 • Minska intaget av energitäta livsmedel. Det här är livsmedel som innehåller många kalorier per gram, och som är lätta att få i dig mycket kalorier utav före du blir mätt. Exempel är läsk, godis, snacks och bakelser.
 • Öka intaget av livsmedel som har låg energitäthet. Livsmedel som har låg energitäthet (men hög näringstäthet ) är till exempel grönsaker, rotfrukter, frukt och baljväxter. Magra kött- och mejeriprodukter kan också passa in här.
 • Undvik att dricka dina kalorier. Du blir mindre mätt av att dricka kalorier, än om du äter samma mängd. Drick vatten istället för kaloriinnehållande drycker.
 • Protein mättar. Vi kommer att återkomma till protein längre fram på grund av dess muskelsparande effekt, men en annan fördel med proteinrik mat är att den mättar mer än annan mat gör.
 • Enformighet mättar. Det här kanske är det märkligaste rådet, men man har sett att personer blir snabbare mätta och äter mindre om maten är enformig och helst lite tråkig. Det finns alltså en fördel med den klassiska enformiga kroppsbyggarmatlådan som alltid innehåller ris, kyckling och broccoli.
You might be interested:  Vad Kan Man Bygga Av Lastpallar?

De ovanstående råden kan du sedan kombinera med att öka din kaloriförbrukande aktivitet – det vill säga till exempel promenader, cykling eller löpning – för att angripa kaloriunderskottet från två håll. Det är dock en typ av träning som du ska prioritera framför all annan vid en deff, och det ska vi gå in på nu.
Visa hela svaret

Vad behöver jag för att bygga muskler?

Forskning indikerar nämligen att optimal muskelväxt kräver runt 1,4-2 g protein/kg kroppsvikt och dygn. Hur mycket du äter kan påverka din muskelväxt på flera sätt. Allra bäst förutsättningar för att bygga muskler får du genom att se till att du får i dig den mängd kalorier du behöver varje dag, och gärna lite till.
Visa hela svaret