Bygga med lösvirke med byggfirma – Väljer man att bygga ett lösvirkeshus och man vill använda sig av en byggfirma brukar bygget också gå ganska snabbt. Det är givetvis också beroende på hur stor byggfirma man väljer och hur många snickare som är igång samtidigt.
Visa hela svaret
Contents
Hur långt tid tar de att bygga hus?
Vi på Åsbo Hus kan det där med att bygga hus. I de över 1 000 husdrömmar vi förverkligat har vi samlat på oss erfarenhet och kunskap som vi gärna delar med oss av. Här får du svar på de vanligaste frågorna som dyker upp när det är dags att bygga hus. Vi vill bygga hus – i vilken ände börjar vi? Förmodligen har ni redan börjat! Själva processen med att bygga sitt hus börjar i regel långt innan första spadtaget – kanske har ni inspirerats av tidigare byggda hus, och vet i stora drag vad ni gillar och vad ni inte gillar.
Innan det är dags att börja bygga finns oändligt mycket inspirationsmaterial att ta del av och bearbeta. En del idéer är bra, andra inte. Samla inspiration från nätet, tidningar, tv-program och från vänner och bekanta. Försök sedan sammanställa det till något ni själva tycker om och passar era behov, era förutsättningar och inte att förglömma – aktuell tomt eller område.
Hur ska vi tänka när det är dags att välja tomt? Här råder klyschan “ett hus kan man förändra, tomtens läge är permanent”. Tänk därför igenom vad ni vill. Lockar stadens puls? Småstadslivets lunk? Eller kanske lugnet på landet? Här kan det vara bra att se över kommunikationer, barnomsorg och annan service som kan vara avgörande faktorer.
Ni behöver också fundera över om tomten är byggklar – om inte kan det krävas stora åtgärder för att kunna starta en byggnation. Det är också viktigt att se efter vad ni får och inte får bygga på tomten. På vissa tomter får man bara bygga 1-planshus, på andra måstre man bygga fler än ett plan. Kontrollera detaljplanen noga innan ni beslutar er för en tomt.
Vad kostar det att bygga ett hus? En vanligt förekommande fråga som kan likställas med att gå in till en bilhandlare och ställa frågan “vad kostar en bil?”. Valmöjligheterna är nästintill oändliga. Storlek, planlösning, konstruktion, inredning och placering är bara några exempel på de faktorer som påverkar prislappen.
Anske har ni tänkt göra delar av arbetet själva? Det påverkar också kostnaden en hel del. Hur många kontaktpersoner har vi under processen? Hos Åsbo Hus har ni en och samma kontaktperson under hela processen. Ni som kund ska inte behöva lägga tid och energi för att hitta den specialkompetens som krävs – det sköter vi.
Hur mycket kan vi ändra i den ursprungliga planlösningen? När det gäller ändringar kan i stort sett allt förändras. Att flytta en innervägg hit eller dit är oftast inga problem. Inte heller brukar det vara ett bekymmer att spegla, förlänga eller på annat sätt modifiera huset så att det passar just era behov. Vilken hjälp kan vi få med val av interiör, vilka tillval finns? På Åsbo Hus är målet att vi tillsammans ska skapa ert drömhus, både utvändigt och invändigt. Hos våra välkända leverantörer finns en mängd olika tillval att välja mellan. Viktigt är dock att sy ihop alla på ett såväl praktiskt som estetiskt vis.
En röd tråd bör genomlysa ert nya drömhus – en process där vi gärna hjälper er att hitta rätt. Vilka uppvärmningssystem används i era hus? Det vanligaste är att våra hus värms upp av en frånluftsvärmepump och av golvvärme. Vad innebär nyckelfärdigt koncept? De flesta av våra drömhus levereras med en nybyggnadsförsäkring med färdigställandegaranti,
När ni undertecknat köpekontraktet kan ni tryggt lita på att ert hus kommer att finnas på plats i rätt tid och i överenskommet utförande. Ert drömhus står alltså klart som avtalat, färdigt att flytta in i för många års ombonad trivsel. Kort sagt – det enda du behöver göra är att ta emot nyckeln till ditt nya hem.
Hur går en slut- eller tvåårsbesiktning till? Vid slutbesiktning medverkar kunden, säljaren, kontrollansvarig och en besiktningsman. Tillsammans går vi igenom huset, rum för rum. Eventuella anmärkningar skrivs ner och åtgärdas snarast möjligt. Vad gäller slutbesiktning har vi en nollvision på anmärkningar, vilket vi gång på gång uppnår.
Viktiga papper om husets utrustning överlämnas tillsammans med en skötselpärm. Efter denna besiktning är huset, och därmed också ansvaret för huset, kundens. Vid önskemål genomför vi en kostnadsfri tvåårsbesiktning. Tillsammans går vi igenom huset och eventuella synpunkter åtgärdas på bästa möjliga sätt.
Visa hela svaret
Hur lång tid har man på sig att bygga?
Ett bygglov är giltigt i fem år men du ska påbörja byggnationen inom två år för att bygglovet ska fortsätta gälla.
Visa hela svaret
Får man börja bygga direkt efter Startbesked?
En ny förvaltningslag träder i kraft den 1 juli 2018. Den innehåller bland annat bestämmelser om när beslut får verkställas. På grund av detta införs särskilda bestämmelser i plan- och bygglagen, PBL, om när beslut om bygglov, rivningslov och marklov får verkställas.
Även denna lagändring träder i kraft den 1 juli 2018. Idag finns det inga bestämmelser i plan- och bygglagstiftningen som reglerar när beslut om bygglov, rivningslov och marklov får genomföras. Av rättspraxis framgår att sådana beslut får verkställas direkt, det vill säga innan de har fått laga kraft*.
Det innebär att den åtgärd som beslutet gäller får påbörjas även om beslutet är överklagat eller fortfarande kan överklagas. Om åtgärden påbörjas innan beslutet fått laga kraft görs det dock på byggherrens egen risk eftersom beslutet kan komma att upphävas.
Du som beviljats lov får inte påbörja arbetet innan byggnadsnämnden har gett ett startbesked, ett startbesked kan ges samtidigt som lovbeslutet eller senare. Efter lagändringen i PBL 1 juli får en lovpliktig åtgärd, trots att startbesked har getts, inte påbörjas, förrän fyra veckor efter det att lovbeslutet har kungjorts och fått laga kraft.
Precis som tidigare kan byggherren påbörja åtgärden även om beslutet inte fått laga kraft. Byggherren gör då det på egen risk eftersom beslutet kan upphävas om det överklagas. Om beslutet upphävs är det byggherrens ansvar att ta bort åtgärden eftersom den i så fall saknar bygglov.
Visa hela svaret
Hur många timmar att bygga attefallshus?
Tid bygga attefallshus själv i lösvirke: Ca 8 mån-1 år – Är du en effektiv byggare – som vår medlem MickeK – och tillbringar all din lediga tid med att bygga, kan du faktiskt bygga ditt attefallshus själv på så lite som 8 månader. Men han byggde på sitt attefallshus alla semesterdagar utom två, samt varje helg fram tills dess att det stod färdigt.
Vet du med dig att du kanske inte kommer att bygga varje ledig timme får du räkna med en byggtid på i alla fall omkring 1 år. – Det som tog längst tid var det invändiga arbetet. Det gick ganska fort att få attefallshuset stomrest och vädertätt, men sedan var det mycket pul inomhus med rör- och eldragning, isolering och att få klart ytskiktet på innerväggarna, säger MickeK.
Så här såg hans process ut: 1 vecka: Det tog egentligen bara någon dag att rita upp de enkla ritningar som kommunen krävde, det räckte med fasadritningar och en planskiss på tomten. Men MickeK gjorde även lite mer detaljerade ritningar för egen del, såsom ett genomsnitt av vägg, bjälklag och liknande.
Detta för att kunna räkna på material och dimensionering.3 veckor: MickeK fick sitt startbesked efter 3 veckor. Tänk på att tiden här varierar med vilken kommun du bor i, och hur belamrade byggnadsnämnden är med arbete.3 månader: Markarbetet innebar att MickeK grävde ut med grävmaskin (sin egen) och gjöt plintar till attefallshuset.
Därefter byggde han bjälklaget, ytterväggar och tak. Slutligen satte han upp panel och målade denna. Nu var attefallshuset vädertätt.5 månader: Att få klart det invändiga arbetet var det som tog mest tid i anspråk. – Det går fort i början när man snickrar, stomme panel och tak.
Men på insidan ska det dras el, fnulas med isolering, planeras och dras värmegolv, tätas, spacklas, målas osv. Det tar mer tid än man tror, säger MickeK. Totalt tog denna del 5 månader och därefter stod huset inflyttningsklart. Projektet påbörjades i april 2015 och sonen i familjen flyttade in i attefallshuset lagom till jul samma år.
Läs mer om MickeK:s attefallshus i hans forumtråd Mitt projekt Attefallshus med lösvirke, MickeKs attefallshus är nu klart. Foto: Medlemmen MickeK
Visa hela svaret
Får man bygga på natten?
Byggarbete på natten – Buller från byggarbetsplatser utomhus vid bostadsfasad bör inte överstiga 45 dBA ekvivalent och 70 dBA max klockan 22.00–07.00. Inomhus med stängda fönster bör ljudnivån inte överstiga 30 dBA ekvivalent och 45 dBA max. det innebär i praktiken att inga bullrande moment får utföras klockan 22.00–07.00.
Visa hela svaret
Får man dammsuga på natten?
Renovering och störande ljud – Tänk på att visa hänsyn under tiderna 21:00 – 08:00. Att borra och spika med maskiner som låter mycket är tillåtet mellan 08:00-20:00 ( lördag – söndag mellan 09:00 – 18:00), undantaget är planerade reparationer av föreningen som är tillåtet på andra tider.
Visa hela svaret
Får man bygga på en lördag?
Får byggarbeten på ett hyreshus pågå varje dag i veckan och har man som hyresgäst då rätt till nedsättning av hyran?
Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!Jag tolkar din fråga som att du undrar om byggarbeten på ett hyreshus får pågå varje dag i veckan och om man i sådana fall som hyresgäst har rätt till en hyresreducering. Fasadrenoveringen:
Det finns ingen lag som reglerar hur mycket och under vilka tider det får bullra från en byggarbetsplats. Det finns dock allmänna råd och riktlinjer från naturvårdsverket om vad som gäller vid buller från byggarbetsplatser. Generellt sett får byggarbeten ske i stort sett dygnet runt.
Bullret får dock inte vara lika högt alla tider på dygnet. De tidpunkter på dygnet när högre ljudnivåer tillåts är mellan kl.07-19 på vardagar. Även på helger får man starta kl.07.00 men då är det något lägre ljudnivåer jämfört med vardagar som är tillåtna. Om du vill ha mer detaljerad information kan du gå in på naturvårdsverkets hemsida och läsa deras.
Hyresreducering: I hyreslagen finns regler om hyresreducering, alltså nedsättning av hyran. Enligt hyreslagen har hyresgästen rätt till nedsättning av hyran om lägenheten inte kan användas för det avsedda ändamålet, alltså att det föreligger en brist i lägenheten,
- Om lägenheten alltså inte är fullvärdig ska inte hyresgästen behöva betala full hyra Att en hyresgäst inte kan befinna sig i lägenheten på grund av oväsen från en byggarbetsplats eller att ljusinsläppet minskas på grund av ett bygge skulle kunna utgöra en brist.
- Hyreslagen stadgar även att om hinder eller men i hyresrätten har uppkommit kan hyresgästen få nedsättning av hyran,
Hinder och men kan till exempel handla om störningar, såsom ljud eller ex minskat ljusinläpp, på grund av arbete som din hyresvärd utför på fastigheten. Man måste dock, som boende i ett tätbebyggt område, tåla störningar i viss utsträckning. Alla störningar från till exempel en byggarbetsplats anses alltså inte utgöra brist, hinder eller men i nyttjanderätten.
- Sammanfattat svar: Hyresvärden har alltså rätt att fasadrenovera huset varje dag i veckan men i begränsad utsträckning under helgdagar och under vissa timmar på dygnet.
- En hyresgäst om utsätts för dessa störningar kan ha rätt till nedsättning av hyran,
- Om hyresgästen har rätt till viss nedsättning av hyran blir en bedömning i det enskilda fallet av arten och omfattningen av störningarna.
Detta är en objektiv bedömning vilket innebär att man måste ta hänsyn till vilka typer av störningar en hyresgäst i en lägenhet av aktuellt slag normalt utsätts för. Hoppas du fick svar på din fråga! : Får byggarbeten på ett hyreshus pågå varje dag i veckan och har man som hyresgäst då rätt till nedsättning av hyran?
Visa hela svaret
Hur lång tid tar det att bygga upp ett hus från Fiskarhedenvilla?
När ditt nya hus från Fiskarhedenvillan har levererats till din tomt tar det normalt 20–28 arbetsveckor att bygga det. Valet av husmodell, vilken tid på året huset byggs och huruvida grunden har kommit ner till rätt fuktnivåer är omständigheter som kan påverka byggtiden.
Det är vanligt att man pratar om nyckelfärdiga hus och då menar man ofta att huset är klart för inflytt, utan att du som kund byggt hela eller delar av huset själv. För att få ett hus från Fiskarhedenvillan nyckelfärdigt och redo för inflytt så krävs det, utöver villabyggsatsen, sex olika typer av hantverksarbeten.
Hos oss kan du som kund välja att göra vissa av dessa hantverksarbeten själv om du så önskar. De olika typerna av hantverksarbeten består av:
Mark-och grundarbete Snickeri VVS-arbete
Husbygget börjar med ett mark- och grundarbete. Därefter tar snickarna över och bygger stommen, kompletterar huset utvändigt och invändigt och ser till att det är klart för el, kakling, målning och det sista VVS-arbetet. Vill du snabbt se hur det går till att bygga ett hus? Kolla in de här två timelapse videorna för att få en uppfattning om hur det kan se ut. Tillsammans med din agent från Fiskarhedenvillan kontaktas en grundentreprenör för att ta en första titt på tomten och planera för hur grunden ska läggas.
- Man tittar framför allt på marken och vilka förutsättningar den ger för husbygget.
- Utifrån sin erfarenhet kan grundentreprenören ge tips om hur huset kan placeras samt vilken höjd den färdiga grunden bör ha.
- Detta för att få vattenavrinning från huset samt kostnadseffektiva markarbeten.
- Därefter får du ett kostnadsförslag där eventuella extrakostnader specificeras.
Sådana utgifter kan till exempel vara om det behövs sprängas eller om marken behöver pålas. En grundentreprenör kan i de flesta fall hjälpa till med grovplaneringen för den framtida trädgården. Om vi tittar på vilket underlag som är mest lämpat att bygga på så toppar berg och pinnmo listan.
Visa hela svaret