Hur Mycket Kostar Det Att Bygga En Epa?

Hur Mycket Kostar Det Att Bygga En Epa
Nya reglerna – så kan du bygga A-traktor av en Porsche Turbo med 500 hk Nya regler gör det mycket enklare att bygga en A-traktor. Nu räcker det med en växellåda – och det går att få igenom vanliga bilar utan total ombyggnad. Bilar som Porsche Cayenne, Audi TT och Mercedes C-klass blir allt populärare – och får mopedbilar att se ut som simpla leksaker. Hur Mycket Kostar Det Att Bygga En Epa Tidigare fanns det en regel om att bilen fick gå högst tio kilometer i timmen på lägsta växeln när motorn gick på två tredjedelar av maxvarvet. Oftast har det krävts en extra växellåda för automatbilar. Många har i stället sökt och fått dispens för en hastighetsspärr.

 1. Transportstyrelsen har fått hantera 30-40 ansökningar om dagen.
 2. Nu släpper Transportstyrelsen på det gamla kravet om nedväxling.
 3. Det blir alltså enklare att bygga sin egen A-traktor genom att helt enkelt programmera om motorstyrningen så att bilen inte kan gå fortare än 30 km/h.
 4. Det blir också enklare att använda nyare om mer miljövänligare bilar som helt enkelt programmeras ner för att inte gå fortare än 30 km/h.

Och att varvtalen sjunker ger ytterligare fördelar. Dispenserna har redan skapat en trend i att göra A-traktorer av ganska så fina och sportiga bilar. Det har börjat dyka upp allt fler Porsche Cayenne, Audi, BMW och Mercedes som A-traktorer. Till och med Ford Mustang har gjorts till A-traktor.

 • En Porsche Cayenne Turbo S som har 500 hk har byggts om – och där går det undan upp till 30 km/h.
 • Elektronikboxen skickas helt enkelt till Porsche i Tyskland för att spärras vid 30 km/h.
 • Något Porsche är lite förbryllade över.
 • Och det behöver inte längre vara något flak på bilen som på de klassiska ombyggda duetterna och 740-bilarna.

Om bilen är fyrhjulsdriven så försvinner reglerna om att den måste ha ett ballastflak. En dragkrok måste däremot finnas. Och sedan måste baksätes- och bagageutrymmet kapslas in så att det inte finns något utrymme. Sedan är det bara att gasa på. Men inte fortare än 30 km/h – men många vill se gränsen höjd till 45 km/h. Hur Mycket Kostar Det Att Bygga En Epa Maths Nilsson är grundare av Carup. : Nya reglerna – så kan du bygga A-traktor av en Porsche Turbo med 500 hk
Visa hela svaret

Hur mycket kostar en ny EPA?

“En tank kan gå åt en fredagkväll” Jakob Wahlström och Jennie Karlsson är båda 15 år och går i nian. De är två av Kisas stolta EPA-traktorägare, uppskattningsvis finns det mellan 10 och 20 stycken som tar sig fram i dessa fordon på orten.

 • Varför blev det EPA-traktor?
 • – Man kan köra hela tiden oavsett om det regnar eller snöar, det kan man inte med en moppe, säger Jakob Wahlström.
 • – Jag gillar att meka med den en del, fortsätter Jakob.
 • – Jag är inte så mycket för att meka, köra är roligare, säger Jennie Karlsson.
 • Varför är EPA-traktor så populärt i Kisa?

– Det brukar vara det i små orter. Sen finns det ett stort motorintresse i Kinda, säger Jakob. Att ha EPA-traktor kostar på. Att köpa en besiktigad och körklar kostar allt från 30 000 kronor upp till 150 000 kronor beroende på märke och skick. Framförallt är det själva bränslet som kan bli en dyr historia för en EPA-ägare.

 1. Just bränsleåtgången är det som lockar många att köra olagligt tror Jakob:
 2. – Det som nog lockar många med att köra olagligt är att köra snabbare men också för att dra ner på bränslekostnaden.
 3. Att köra EPA är inte bara ett sätt att ta sig runt, utan det har också blivit en gemenskap och ett intresse.

– Man kör mest för skojs skull och mest runt här i Kisa. Man träffar andra folk som kör, säger Jennie. På helgkvällar är det allra mest aktivitet: – Man träffas vid skolans parkering eller stationen, vet man inte var någon är så åker man dit. Det är alltid någon ute på fredagar och lördagar, säger Jakob.

 1. Nästa skolår väntar gymnasiet för de båda och i dagsläget ser det ut som om båda kommer att söka sig åt fordon- och transportlinjer.
 2. Har du fått några reaktioner på att du som tjej kör EPA? – Nej, inga särskilda reaktioner.
 3. Vi är ungefär fyra tjejer som kör i Kisa, säger Jennie.
 4. Överlag så tycker inte någon utav dem att de fått så mycket negativa reaktioner: – Jag har inte fått så mycket skit.

En del får skit för att dem kör olagligt, kör sent och för oväsen inne i samhället, säger Jakob. Jämnåriga kamrater som inte är EPA-intresserade har blandade reaktioner: – Vissa tycker det är kul, andra tycker att vi förstör och har fula bilar. Men det är nog för att det är avundssjuka, säger Jakob.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar en A-traktor?

En ny traktor med lastare kostar någonstans mellan 400 000-1 000 000 kronor.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Stort Hus Får Man Bygga Utanför Detaljplan?

Får man köra EPA på 100 väg?

A-traktor, EPA eller traktor a? – Nyregistrering av EPA-traktorer upphörde år 1975 och ersattes då fullt ut av A-traktorer. Men många säger fortfarande EPA-traktor, fast de egentligen syftar på en A-traktor. A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/h.

 • Det betyder att den inte får vara konstruerad för att köra fortare än så på horisontell väg.
 • EPA-traktorn skulle vara konstruerad med ett visst utväxlingsförhållande (10:1).
 • En EPA får dessutom inte köras fortare än 30 km/h.
 • Inte heller A-traktor och traktor a är samma sak.
 • En A-traktor är en bil ombyggd till traktor medan en traktor a är en långsamtgående traktor.

Däremot klassas A-traktorn som en traktor a, eftersom hastigheten är tekniskt begränsad till en lägre hastighet än 40 km/h. Traktorer som är konstruerade för en högre hastighet än så klassas istället som traktor b. Stora delar av dagens A-traktorregler är närmare 20 år gamla.
Visa hela svaret

Är det skatt på traktorer?

Traktorer som inte tillhör skatteklass I tillhör skatteklass II (2 kap.17 § tredje stycket 1 VSL). Detta innebär att det måste finnas legalt stöd för att en traktor ska hänföras till skatteklass I och bli beskattad. Om det inte finns något sådant stöd tillhör traktorn skatteklass II (prop.
Visa hela svaret

Vilken A-traktor är bäst?

Volvo stadigt i A-traktortoppen Men det populäraste märket är och förblir Volvo. I juli i fjol förändrade Transportstyrelsen regelverket för A- traktorer.
Visa hela svaret

Får man bygga EPA?

Ursprungsfordonet skall vara en serietillverkad täckt bil. Öppna bilar, cabrioleter, är inte tillåtet att bygga A-traktor av. Det är inte heller tillåtet att bygga upp en egen hytt, eller göra om en hytt med demonterbara längsgående balk/-ar till fasta. A-traktor skall ha ursprungsfordonets identifieringsmärkning.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar H reg?

Vänligen välj, privatperson eller företag – Fri frakt över 1500 kr Beställningar innan 16.00 skickas samma dag Här sätter du ihop ditt paket för att registrera din bil till en A-Traktor. All utrustning som krävs för en installation + tillbehör finns här för att du enkelt ska hitta rätt och inte välja fel till just din bil.740/940 Varvtalssignal: Ska normalt tas ifrån generatorn.740 efter -88 och 940 har ett lite mer avancerat tändsystem där man blandat in en elektronisk givare för att mäta vevaxel.

 1. Detta gör att vi kan tjuva in oss på givaren för att a signal istället.
 2. Hastighetssignal: Bakom mätarhuset finns en utgång märkt E.
 3. Där finns en högupplöst hastighetssignal redo att användas till Varvatalsregulatorn.
 4. Original i bilen är detta ursprungligen en hastighetsutgång till farthållaren, men E utgången finns i bilen oavsett om farthållare finns i bilen eller ej.

Utgången E har en förstärkt hastighetssignal som är lämpligare att använda än den grönvita kabeln. Vissa 740/940 saknar E utgång, använd då den grönvita kabeln istället.940 tips: har du startspärr kan du ej använda gamla +12v matningen till tändspolen.

Detta för att 12v matningen ligger kvar efter man stängt av motorn. Då går regulatorn i stopp och det kan dröja en kvart eller mer innan du kan starta bilen igen. Använd annan strömkälla, men det måste finnas +12v hela tiden du drar på startmotorn. Regulatorn måste ha ström hela tiden startmotorn drar.

Induktiv givare ingår ej i detta paket då hastighetssignalen normalt kan tas ifrån den grönvita kabeln vid mätarhuset. Vill ha möjlighet att ha H-regulatorn inne i kupén för att enklare programmera varv och hastiget medans du är ut och kör med bilen. Så har vi ett “förlägningskabel kit” som du eller vi monterar ihåp. Byggbeskrivning/Youtube Youtube Radiatorvägen 7702 27 Örebro 019 – 7070 [email protected] : Paket till Volvo 740/940 hastighetssignal via bilen
Visa hela svaret

Är det lag på bälte i A-traktor?

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införandet av bälteskrav för framförandet av epa- och A-traktorer samt mopedbilar och tillkännager detta för regeringen. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om införandet av krav på vinterdäck i vissa sammanhang för epa- och A-traktorer samt mopedbilar och tillkännager detta för regeringen.

Statistik från Trafikanalys visar på en enorm ökning av antalet mopedbilar och A ‑ trakto ­ rer på våra vägar. I slutet av 2020 var drygt 15 000 mopedbilar och 33 000 A ‑ traktorer registrerade i Sverige, vilket innebär en ökning med 170 respektive 79 procent för moped ­ bilar och A-traktorer de senaste fem åren (2015–2020).

 • För A ‑ traktorer finns det en tydlig förklaring i att T ransportstyrelsen tog bort kravet att fordonets hastighet på lägsta växeln ska vara högst 10 km/h vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal (ändringen skedde den 15 juli 2020).
 • Rent praktiskt har de nya reglerna inneburit att fordonen inte längre behöver byggas med dubbla växellådor, vilket har förenkla t ombyggnation av bilar till A-traktorer.

Enligt Trafikförordningen SFS (1998:1276) 3 kap.79 § får inte passagerare tas med i sådant antal eller placeras så att fara kan uppstå i en A- eller epa traktor, Vidare finns det krav på en högsta tillåten lastvikt som man inte får överskrida, men inget krav på exem ­ pelvis bälte,

I takt med att dessa fordon har ökat på gatorna har vi också sett fler olyckor. Bara mellan 2018 och 2020 visade statistiken på en fördubbling av antalet skadade. Att då förhållandevis enkla och för de flesta självklara skyddsåtgärder så som bälte fortfarande inte finns är minst sagt konstigt,2016 exemplifierades detta i tidningen Expressen som skrev om en 16-årig förare som hade böt fällts av polis för att han inte hade bälte på sig i sin A-traktor,

Pojken som likt poliserna ansåg att detta var att betrakta som en trafik ­ överträdelse accepterade böterna, men när det visade sig att det inte fanns någon regel om bälte, drogs det tillbaka. Vidare saknas idag krav på vinterdäck för att framföra dessa fordon.

 • Det kan naturligtvis vara överflödigt om transporten sker på en ödslig väg på landet, men i stadsmiljö, där dessa fordon används av många ungdomar idag, kan vinterdäck göra en enorm skillnad och förhindra en lång rad olyckor.
 • Mot bakgrund av detta bör det införas bälteskrav för framförandet av epa – och A-traktorer samt moped ­ bilar.
You might be interested:  Får Man Bygga Ny Kärnkraft I Sverige?

Det bör även införas krav på vinterdäck för dessa fordon i de fall de används i en miljö där det är befogat, så som exempelvis stadsmiljö.
Visa hela svaret

Varför får man bara köra 30 med EPA?

Anledningen att epa -traktorn bara får gå 30 km/h är att den är registrerad som en vanlig traktor som bara får gå 30 km/h. Problemet med att höja hastigheten på epa -traktorerna till 50 km/h är då att de skulle behövas ett B-körkort för att få köra och det måste man vara 18 år för att kunna ta.
Visa hela svaret

Hur många får sitta i en EPA 2022?

Frågor och svar Fråga: Får en a-traktor gå fortare än 30 km/h? Svar: Nej. Fråga: Jag letar efter en a-traktor, och ser att vissa inte är kapade. Är dem lagliga att köra sådana? Dem är “okapade” alltså. Svar: Ja, det är dem. Men kolla noga i papperna att där står t.ex “taket i övrigt oförändrat”.

Gör det inte det, så är det garanterad kapad i papperna. Fråga: Om jag plockar bort spärrarna på min a-traktor, hur fort kommer min a-traktor gå då? Svar: Som en vanlig personbil. Fråga: Om jag kör fortare än 30 med min a-traktor och polisen tar mig, säg att jag kanske kört i 50 km/h på en 80-väg, vad händer? Svar: Du blir eventuellt åtalad för olovlig körning, framförande av oregistrerad lätt lastbil.

Och du riskerar att tappa ditt lämp till B-kort! Fråga: Får en epa-traktor gå fortare än 30 km/h? Svar: J a, en epa-traktor får gå fortare än 30 km/h. Men inte framföras i mer än 30 km/h! Fråga: Om jag kör fortare än 30 km/h med min epa-traktor, men ändå lugnt, och polisen stoppar mig.

Vad händer? Svar: Du får fortkörningsböter, upp till 50 km/h. Sen finns det risk att du blir av med körkortet. Det räknas som att du alltid kör på en 30väg, bötern räknas därifrån. Fråga: Jag läser på blocket att vissa skriver att deras a-traktor är registrerad med enkellåda och varvtalsregulater, då det är enligt dem “gamla” reglerna.

Stämmer det? Svar: Nej! Även fast den kom igenom besiktningen med enkellåda och varvtalsregulater, så är det inte lagligt! Det är ett tjänstefel av besiktningsmannen. Fråga: Om man blir stoppad med en okapad a-traktor, och får ombesiktning. Måste man kapa den då? Svar: Nej, är den okapad är den.

Man får fixa de punkterna man fått ombessiktning på. Den ska se ut som den gjorde första gången den bessades som traktor. En gång okapad, alltid okapad ! Fråga: Hej, får en epa-traktor, även kallad äkta epa. Ha tre växlar? Svar: Ja, så länge utväxlingen stämmer, så får finns det ingen begränsning i antalet växlar! OBS ! Att tänka på!Epa-traktor ska ha maximal utväxling på 10:1 mellan motor och hjul.

Det vill säga, de drivande hjulen fick maximalt göra 1 varv, när motorns vevaxel gjort 10 varv, när högsta växeln är ilagd. Fråga: Får man bygga en a-traktor, utan att kapa den? Svar: Nej, tyvärr inte. Det har inte gått och göra snart på TIO år! Man förbjöd nyregstrering av de s.k “okapade” 2003.

Men det finns undantag på en del bess stationer på bilar som redan är pickuper, såsom nissan king cab. Vissa av dem kan smitta igenom utan att kapas. Fråga: Hej, om jag har en äkta epa och den är spärrad på 1, 2 & R. Så får den gå hur snabbt som helst på de två växlarna. Men får jag köra i den farten som den går om det är en äkta epa.

Svar: En äkta epa får gå hur fort som helst på, vanligtvis två växlar (får ha fler, det är utväxlingen som bestämmer det). Men bara framföras i 30 km/h. Fråga: Får man ha baksäte i en a-traktor? Svar: Nej, men det kan beror från polis till polis. Fråga: Hur många får man åka i en epa/a-traktor? Svar: Det beror helt på, brukar vara så att det är det som står i registreringspappert som gäller alltså “Max antal passagerare: 1”.
Visa hela svaret

Varför heter det EPA?

Försöka förklara a-traktorn – Därför känner jag mig nödgad att försöka förklara a-traktorn, även om det antagligen är ett omöjligt uppdrag. Man kan inte förklara för någon som inte kan eller vill förstå, men jag kan försöka nyansera lite i alla fall. Vi kan behöva reda ut begreppen.

 1. En EPA-traktor är namnet på den den första vågen med hemmabyggda traktorer baserade på personbilar, lastbilar och ibland bussar som dök upp under 1920-talet.
 2. I stället för att köpa en dyr ny traktor att plöja åkern med så kunde bönderna bygga egna traktorer.1940 möjliggjordes att bygga om bilar till motorredskap, 1952 kom registreringsplikt på traktorerna.

Namnet EPA kommer från det dåtida lågprisvaruhuset med samma namn. EPA:n skulle vara ett billigt alternativ till traktorn. Men varefter traktorerna blev modernare så slogs den billiga hembyggda traktorn mer och mer ut. I stället upptäckte en annan grupp EPA-traktorn.
Visa hela svaret

Får EPA köra på 2 plus 1 väg?

Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att förbjuda användandet av mopeder på s.k. två-plus-ett-väg och tillkännager detta för regeringen. I dagsläget får inte mopeder, varken klass 1 eller 2, färdas på motorvägar och motortrafikleder, trots att mopeder klass 1 får vara konstruerade att färdas snabbare än den idag satta lägsta hastigheten på dessa vägar (45 gentemot 40 km/h).

 1. Detta tycker Sverigedemokraterna är bra.
 2. Långsamtgående fordon med ofta oerfarna förare på högt trafikerade vägar innebär en fara för alla parter.
 3. Idag är långa sträckor motorv äg och motortrafikled s.k.
 4. Två-plus – ett vägar.
 5. Detta innebär att hela vägen indelats i tre filer av vilka två omväxlande tillhör ena eller andra körriktningen.
You might be interested:  Riva Befintligt Hus Och Bygga Nytt?

Detta fungerar i regel bra och har visat sig vara säkert. Dock finns även två-plus ett -vägar som varken är motorväg eller motortrafikled där det idag är möjligt att framföra mopeder. Må nga av vägarna som idag är två-plus-ett är v anliga landsvägar som byggts om och där den tredje filen kommit på bekostnad av vägrenen, samma vägren som mopeder vanligtvis ska använda när sådan finns för att underlätta för övrig snabbare gående trafik.

Detta medför att bakomvarande fordon inte har någon möjlighet att säkert köra om mopeder under d e enfiliga partierna på de två-plus-ett -vägar som saknar vägren, något som både riskerar att drastiskt dra ner hastigheten för samtliga fordon samt skapa farliga omkörningssituationer under de tvåfiliga partierna.

Med samma logik som motiverar att mopeder inte får framföras på motorvägar eller motortrafikleder, samt ovanstående resonemang, tycker jag att det är både rimligt och motiverat att förbjuda mopeder på landets samtliga 2 + 1-vägar,
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att ta EPA kort?

Korkortsteori.se – Hur mycket kostar EPA-traktor

2012-04-16 Jag vill ta kortet EPA-traktor och jag hittar ingenting om hur mycket det kostar och allt sånt. Svar

För epatraktor behövs först ett körkortstillstånd, kostnaden för detta är 220 kr. Därefter kostar kunskapsprovet 220 kr att skriva och slutligen kostar körkortet 230 kr att tillverka varav 80 kr för fotografering. Summan för körkortet om kunskapsprovet godkäns, blir 670 kr. vet ej 2021-11-25 hur mycke koste en epa volvo och under 29000 en bra oxå och hur mycke koster de me epa kort kan man ta moppekort elle Halleluja 2021-11-07 Ftåga morsan!!! idioter 2020-10-16 de bara skrev “vad kostar en sprillans ny 940 epa”. de tillvärkas inte längre. ni som frågade hur mycket en epa kostar. sök på blocket Hej 2020-10-10 Hur mycket kostar epa bil? G 2020-09-01 va nää coolt mopedbillover 2020-09-01 hål först in bakbropmsen sedan tar växelgrejen dra upp den på max sedan tar du kiken och kikkar sedan gasar när motor börjar löta veldigt konstigt star du dra i vänstra hantaget som kallas för start hantag när motorn går upp ppå varvstoppet så släpper du och trycker när vägel grej. Bollar 2020-07-02 Kan växla låda på moppe å atraktor när jag va 5 år brushan Kom igen KIM.2020-04-23 Kim jag är 11 år och vet hur man växlar. Lucas 2020-03-12 Bra information, trodde definitivt att ett körkort skulle kosta mer, har nyligen köpt en volvo 940 a-traktor och ska snart ta körkort. No face 2020-02-09 Hur mycket kostar allt till EPA traktorn Namn.2020-01-20 Då ska du inte köra. William 2019-10-19 Hur mycket kostar bensin och sådant i månaden för en epa Anonym 2019-10-09 Vad kostar en ny EPA undrar 2019-09-28 hur mycket kostar en epa i dåligt skick? Hugo 2019-08-04 Hur mycket kostar en sprillans ny EPA traktor Volvo 740? valis005 2019-01-31 en epa drar 1,3 liter per mil kosta mindre en mopedbil du kan hitta en epa från 25 000- 90-000 Automatväxel 2018-07-03 Vill bara lägga till om man vill köra framåt med automat ska man lägga i växel D som betyder Drive.

 1. Eira 2018-06-29 Kim, om det är automat behöver du inte växla bara gasa och bromsa.
 2. Om du har en Manuel bil måste du trycka ner kopplingen och sen växla genom att du flyttar spaken till en av siffrorna om du måste backa växlar du till “r” Kim 2018-06-24 Hej jag vet inte riktigt hur man växla kan någon förklarar Skriv en kommentar Jag är inte en robot.

Skicka fråga Har du en fundering kring körkorts- eller trafikregler som du vill ha svar på. Skicka en fråga till Korkortsteori.se. Vi återkommer så snart vi kan, svaret får du direkt till din e-post. Frågan kan även komma med på där andra användare kan bidra med ett svar.
Visa hela svaret

Vad kostar en EPA i skatt?

Veckoskatten utgör 30 kronor, om traktorns tjänstevikt ej överstiger 1600 kilogram, 50 kronor, om tjänstevikten överstiger 1 600 men ej 3 000 kilogram, samt 80 kronor, om tjänstevikten överstiger 3 000 kilogram.
Visa hela svaret

Får man åka flera i en EPA?

Får det vara fler än två personer i EPA- eller A-traktor? – Ja, om det inte utgör fara. Enligt Trafikförordningen SFS(1998:1276) 3 kap.79§ får passagerare inte tas med i sådant antal eller placeras så att fara kan uppstå. Detta gäller i A- och EPA-traktorer. Dessa båda fordonstyper har dessutom en högsta tillåten lastvikt som man inte får överskrida.
Visa hela svaret

Hur snabbt får man köra med en äkta EPA?

Vad är en A-traktor? En A-traktor är ett motordrivet fordon bestående av ombyggd bil som är inrättat att dra andra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. En A-traktor ska vara så ombyggd att dess högsta konstruktiva hastighet uppgår till högst 30 km/h på hori- sontell väg.
Visa hela svaret