Vad kostar det? – På Byggstart har vi prisstatistik som är baserad på genomförda projekt. När vi utgår från den statistiken ser vi att bygga ut stuga går på cirka 19.000 kronor per kvadratmeter. Det är det totala priset och inkluderar allt gällande arbete och material.
- Observera dock att det är stora skillnader på prisskalan där allt mellan 14.500 och 35.000 kronor per kvadratmeter faller innanför ramen för vad som är normalt.
- Projekt som har en hög komplexitet kan även få ett slutpris på mer än 35.000 kr per m2.
- När vi jämför priserna för tillbyggnader på enfamiljsbostäder med tillbyggnader med stugor ser vi att priserna för stugorna blir något lägre, troligen på grund av något lägre standard och enklare lösningar.
Förutom det håller entreprenörer i närheten av stugområden ett något lägre genomsnittspris än de entreprenörer som verkar i bostadsområden som ligger i eller nära större städer. Samtidigt kan frakt av material och krävande markförhållanden bidra till att dra upp priset.
Visa hela svaret
Contents
Hur mycket kostar en liten stuga?
Sommarstuga i nyckelfärdigt, byggsats eller lösvirke? – Det finns i huvudsak tre sätt att bli med sommarstuga: Nyckelfärdigt: Flera företag erbjuder färdigmonterade stugor från fabrik. Prisnivån varierar kraftigt, beroende på storlek, utrustning och tilläggstjänster.
Enklare modeller i storlek 25 kvm kostar 300 000-400 000 kr, vilket motsvarar en kostnad på 12 000-16 000 kr/kvm. Grundläggning ingår inte, men kan eventuellt beställas som extratjänst av företaget. Byggsats: Innebär att stugan levereras som en stor legokartong med olika delar som ska monteras ihop. Stommen är oftast obehandlad och behöver i regel också kompletteras med taktäckning, isolering och fast inredning.
Prisnivån för byggsatser, i storlek 25 kvm, ligger kring 50 000 kr och uppåt. Med grundläggning och kompletteringar kan den färdiga stugan troligen hamna kring 8 000-10 000 kr/kvm. Lösvirke: Bygger vi med lösvirke kan vi själva bestämma stugans utformning och materialval. Charlotte Andersson Byggnadsingenjör Charlotte Andersson ger följande kommentar till de olika stugalternativen: – Lösvirkesstugan kan förvisso vara billigast, men det måste vägas mot all den tid du behöver lägga ner på att köpa in material och sedan bygga.
- Här tillkommer ju även transporter som en extra kostnad.
- Ska du köpa material utomlands måste du även beakta att det överensstämmer med svenska konstruktionsregler.
- Nyckelfärdigt är den enklaste, smidigaste lösningen.
- Man får snabbt en användbar stuga men på bekostnad av en högre prislapp.
- Byggsatsen är en medelväg mellan de båda.
Lite lättare att få ihop för en glad amatör än lösvirket eftersom det kommer med en färdig montageanvisning, lite som en IKEA-möbel.
Visa hela svaret
Vad kostar det att bygga nytt fritidshus?
Skaffa översikt av utgifter och budget – När man ska bygga hus handlar det om stora pengar. Exakt hur mycket som ett husbygge kan kosta hänger både på komplexitet, storlek och standard. Det är svårt att uppskatta en mer precis summa utan att först få ut en fackkunnig person på platsbesök, men man kan i varje fall skapa sig en ungefärlig bild av kostnaden genom att titta på genomsnittspriset för att bygga hus.
- Baserat på prisstatistik från marknadsplatsen Byggstart ligger kostnaden för att bygga ett nytt hus på omkring 28.000 kr per kvadratmeter i genomsnitt.
- Detta svarar mot en totalkostnad på runt 3,5 miljoner kronor för ett komplett hus på 125 kvadratmeter.
- Det förekommer dock stora prisvariationer.
- De lägsta kvadratmeterpriserna hamnar kring 22.000 kr per kvadratmeter, medan de högsta kan sluta på över 45.000 kr kvadraten.
De här snittpriserna inkluderar allt arbete och material som är kopplat till uppförandet av huset. Arkitekt- och projekteringskostnader är däremot inte inkluderade i riktpriserna. Dessa kan variera från totalt 200.000 kr till över en miljon kronor, beroende på typen av projekt.
- Det är en lång rad faktorer som påverkar slutpriset i samband med att man ska bygga hus.
- När det gäller markarbetet och materialen till konstruktionsarbetet så har man små möjligheter till att påverka kostnaderna som byggherre.
- Något som man däremot kan påverka är den standard som man uppför huset i och vilka ytskikt som man använder både ut- och invändigt.
Härmed går det faktiskt att påverka slutpriset för projektet. Innan man drar igång med att planera själva arbetet så är det viktigt att man skaffar sig en översikt av de medel som man har tillgängliga för projektet. På så vis kan man försäkra sig om att man planerar ett projekt som man faktiskt har möjlighet att finansiera.
Visa hela svaret
Vad kostar det att bygga en stuga på 30 kvm?
Vad kostar det? – På Byggstart har vi prisstatistik som är baserad på genomförda projekt. När vi utgår från den statistiken ser vi att bygga ut stuga går på cirka 19.000 kronor per kvadratmeter. Det är det totala priset och inkluderar allt gällande arbete och material.
Observera dock att det är stora skillnader på prisskalan där allt mellan 14.500 och 35.000 kronor per kvadratmeter faller innanför ramen för vad som är normalt. Projekt som har en hög komplexitet kan även få ett slutpris på mer än 35.000 kr per m2. När vi jämför priserna för tillbyggnader på enfamiljsbostäder med tillbyggnader med stugor ser vi att priserna för stugorna blir något lägre, troligen på grund av något lägre standard och enklare lösningar.
Förutom det håller entreprenörer i närheten av stugområden ett något lägre genomsnittspris än de entreprenörer som verkar i bostadsområden som ligger i eller nära större städer. Samtidigt kan frakt av material och krävande markförhållanden bidra till att dra upp priset.
Visa hela svaret
Måste man ha bygglov för fritidshus?
Kan man bygga ut ett fritidshus utan bygglov? – Ja, med de gällande attefallsreglerna kan du bygga ut ditt fritidshus utan bygglov. Dock måste du göra en anmälan till kommunen. Reglerna tillåter dig att bygga ut fritidshuset med 15 kvadratmeter.15 kvadratmeter låter kanske inte så mycket, men är en tillräckligt stor yta för att kunna erbjuda flera olika möjligheter. Exempelvis kan du bygga:
ytterligare 1-2 sovrumbadrum/tvättrumhall/Wcstörre kökuterumbastu/relaxavdelning
Har jag råd med fritidshus?
Ett fritidshus kan vara allt från ett litet torp utan vatten och el till en vanlig villa, med allt vad det innebär i form av underhåll och kostnader som hör husägandet till. Förutom att ta ställning till om du vill ha nära sjö eller skog och vinterbonat eller inte så kan en checklista likt den nedan vara avgörande för om stugköpet blir din lugna oas eller ett svart hål i plånboken. Emma Persson Emma Persson tycker att den som funderar på att köpa ett lantställe ska göra en budget för vad det kostar per vecka som man faktiskt kan vara där och utnyttja det. “Det är en avvägning mellan att hyra ett hus några veckor per år jämfört med att äga ett hus där man har utgifter hela året trots att man inte är där.” Här är listan på alla utgifter du ska ha med i beräkningen för att det efterlängtade sommarhuset inte blir dyrare än du tänkt dig: Pantbrev och lagfart Precis som när du köper villa måste du betala pantbrev och lagfart.
Lantmäteriet tar en lagfartsavgift på 1,5 procent på köpeskillingen. Om det inte finns pantbrev på huset, eller om du tar ett högre lån än vad den tidigare ägarens pantbrev medger, kostar det 2 procent av värdet på pantbrevet. Räkneexempel: Adam ska köpa ett fritidshus som kostar 1 000 000 kr. Han betalar 15 000 kr i lagfartsavgift (1 000 000 kr × 1,5 %).
Adam ska belåna sitt fritidshus till 60 %. Den tidigare ägarens pantbrev var på 300 000 kr. Således behöver han utöka det med 300 000 kr. För det får han betala 6 000 kr (300 000 kr × 2 %). Fritidshuset kostar alltså Adam 1 021 000 kr vid själva köpet (1 000 000 + 15 000 + 6 000).
- Vatten Har ditt fritidshus egen brunn gäller det att undersöka om vattnet har tillräckligt bra kvalitet.
- Har huset eget avlopp kan kommunen kräva kostsamma åtgärder ifall det inte uppfyller kraven.
- Du bör alltså ta reda på om avloppet har tillstånd och hur det ska skötas.
- Ett avlopp som inte är godkänt kan kosta dig flera hundra tusen kronor.
Du kan vända dig till kommunens miljökontor för att ta reda på vad som gäller för just ditt fritidshus. Här kan du läsa mer om vad som gäller om du funderar på att köpa att hus med enskilt avlopp. Något som också är värt att undersöka är eventuella planer för att dra kommunalt vatten.
Det kan vara särskilt aktuellt i sommarstugeområden nära storstäderna där allt fler väljer att bosätta sig permanent. Bestämmer en kommun för att installera kommunalt vatten i området där du har ditt fritidsboende kan du behöva betala flera hundra tusen kronor för att ansluta dig. Det är inte frivilligt.
Förutom frågorna som redan nämnts kan det vara bra att ta reda på hur mycket vatten som ryms i brunnen. Se till att du har realistiska förväntningar så att det inte blir en tråkig överraskning om brunnen inte är dimensionerad för din familjs vattenanvändning.
El På många lantställen är elen av äldre modell och inte alls anpassad för det liv som du kanske är van vid hemma. Om du planerar att höja bekvämligheten med exempelvis disk- eller tvättmaskin, vill bygga en eluppvärmd bastu och installera infravärme är det bra att undersöka kapaciteten och eventuellt räkna med elarbeten i budgeten.
Uppvärmning Eftersom många fritidshus ofta är byggda utifrån att de ska nyttjas den varma tiden på året är det inte ovanligt med direktverkande el. Direktverkande el är dyrt och har du tänkt att utnyttja ditt hus även på vintern och tidig vår och höst kan det bli billigare i längden att installera en luftvärmepump exempelvis.
- Oavsett ska du alltid räkna på vad uppvärmningen kommer att kosta dig.
- Ett tips är att det finns energi-och klimatrådgivare i kommunen, det är oberoende hjälp om man vill få hjälp med olika energialternativ”, säger Emma Persson.
- Samfällighetsavgift, tomträttsavgäld och vägavgift Om vägen fram till huset är en enskild väg kan de boende behöva stå för skötseln av vägen.
Det kan drivas exempelvis genom en samfällighetsförening eller en vägförening. Även gemensamma bryggor och liknande kan underhållas på detta sätt. Du betalar då en viss andel till föreningen. Det är inte frivilligt och det enda sättet att gå ur föreningen är flytta därifrån och sälja huset.
Förutom att ta reda på hur hög avgiften för vägen eller andra gemensamma anläggningar är och räkna med det i din budget kan det vara en god idé att fråga föreningens styrelse om några stora investeringar planeras i framtiden. “Ta reda på hur mycket du behöver hjälpa till, om det är en samfällighet kanske det krävs att vara med på städdagar eller vara båtvakt, eller vad det nu kan vara, säger Emma Persson.
Om fritidshuset står på en tomträtt äger du inte själva marken, det gör istället kommunen eller, mer ovanligt, staten. Tomträttsavgälden, alltså kommunens avgift för tomten, sätts på 10 till 20 år i taget. Alla kommuner erbjuder friköp av tomträtt, men priserna varierar kraftigt.
Sophämtning Ta reda på vad sophämtningen kostar. En vanlig summa är kring 1 000-2 000 kronor per år. “De flesta kommuner erbjuder sommarhämtning av sopor, så i det fallet kan man fundera på om man ska vara där året om eller inte, säger Emma Persson. Fastighetsavgift Varje år måste du betala en fastighetsavgift på 0,75 procent av taxeringsvärdet.
Avgiften har ett tak som i år ligger på 8 349 kronor. Har du ännu inte hunnit bygga något hus på din tomt ska du ändå skatta. Här kan du läsa mer om fastighetsavgiften. Undersök byggloven “Något som man verkligen bör kontrollera med byggnadsnämnden är att alla byggnader som står på tomten har bygglov”, säger Emma Persson.
Det är också bra att undersöka trädgården så att den planerade gäststugan exempelvis kan byggas så som du tänkt dig. Husets skick Att undersöka husets skick är förstås en självklarhet. Här gäller det att vara realist, både när det gäller din tid och din kompetens. Ett charmigt ruckel till torp kan vara en romantisk dröm, men snickarglädjen kan snabbt sina och projekten blir lätt övermäktiga när verkligheten smyger sig på.
“Köpet av fritidshus är förenat med känslor och drömmar så det är lätt att rusa iväg och köpa något med större renoveringsbehov än man klarar av, det är viktigt att göra en rationell budget så att huset inte kostar mer än du tror”, säger Emma Persson.
Tänk också på att det vanliga underhållet av ett friskt hus i gott skick, som att måla om med jämna mellanrum och ta hand om trädgården, bara i sig kan kräva mycket tid och pengar. En besiktning av huset är nödvändighet om du vill vara säker på att fasaden, taket, grunden, avrinningen med mera fungerar som det ska.
Det kan också vara bra att låta trycktesta eventuell eldstad. “Det är viktigt att vara extra noga med de sakerna som kan bli väldigt dyra att åtgärda, såsom grunden och taket. Det ska en fackman titta på.” Utöka bufferten Ett fritidshus, precis som en vanlig villa, kräver en större buffert för både väntade och oväntade utgifter.
- Om man inte redan har en budget är det bra att bryta ned kostnaden per år och börja spara redan nu så man vet att man kan betala det när det väl händer”, säger Emma Persson.
- Övriga kostnader: Försäkring: kostnaden beror förstås på en rad faktorer, men mellan 3 000 och 5 000 kronor är en ungefärlig siffra.
Möbler, husgeråd, trädgårdsredskap och verktyg: Istället för att köpa allt nytt kan du höra efter med tidigare ägare om de kan vara beredda att lämna eller sälja något. “Känn efter vad du verkligen behöver äga och vad du kan låna eller hyra”, säger Emma Persson.
- Resor till och från huset: “Vad det kostar att transportera sig till och från huset är också bra att ha med i budgeten”, säger Emma Persson.
- Internet: “Särskilt om man har barn, men också för egen del, bör man fundera på wifi om det är viktigt.
- Ta reda på om det finns bredband, eller hur ska man lösa det”, säger Emma Persson.
Sotning: Kostar några hundralappar per år. Uthyrning Du kan varje år hyra ut ditt fritidsboende skattefritt upp till 40 000 kronor plus ett avdrag på 20 procent av hyresintäkten. Det kan bli ett välbehövligt tillskott i fritidshusbudgeten, men man ska fundera på hur det ska gå till rent praktiskt, tycker Emma Persson.
Vem ska lämna nycklar, ska man använda sig av en förmedling, vill jag verkligen att okända människor ska bo i huset? Tänk efter noga innan du tar med det i kalkylen, det är inte så enkelt som man tror.” Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration,
Följ mig gärna på Twitter Följ Placera på Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTu be och Soundcloud
Visa hela svaret
Vilken grund är billigast?
Vilken husgrund är billigast? – Vanligtvis är en krypgrund i betong det billigaste alternativet, men det är många faktorer som påverkar priset, till exempel val av isolering, storlek och om du ska ha golvvärme eller inte.
Visa hela svaret
Vad kostar det att bygga ut huset 50 kvm?
Det korta svaret på den frågan är 20 000–30 000 kr per kvm boyta du vill bygga.
Visa hela svaret
Hur stor stuga får man bygga på tomten?
Vad får man bygga utan att ansöka om bygglov? – Friggebod En friggebod är en komplementbyggnad som inte kräver bygglov. Trots att du inte behöver söka bygglov finns det andra krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda. Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i närheten av bostadshuset.
- Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvadratmeter.
- Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter.
- Höjden beräknas från markens medelnivå invid byggnaden.
- En friggebod är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus.
- Det måste därför finnas ett sådant bostadshus på tomten när du börjar bygga din friggebod.
Friggeboden ska vara fristående och får inte byggas ihop med en annan byggnad. Om du vill placera din friggebod närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av berörda grannar. Medgivandet bör vara skriftligt. Attefallshus Du som har ett en- eller tvåbostadshus får, förutom friggebod på maximalt 15 kvadratmeter, även uppföra Attefallshus på maximalt 30 kvadratmeter från och med den 1 mars 2020.
- Innan du börjar bygga måste du göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked.
- Storlek på ett Attefallshus Attefallshus får uppföras i bostadshusets omedelbara närhet.
- Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter.
- Du kan bygga flera Attefallshus, men den totala byggnadsarean får inte överstiga 30 kvadratmeter.
Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus) eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage (komplementbyggnad). Om du uppför Attefallshus närmare gränsen än 4,5 meter krävs berörda grannars medgivande. Medgivandet bör vara skriftligt.
Läs mer om Attefallshus, Altan/uteplats Från den 1 juli 2019 behöver man inget bygglov för att uppföra en altan om den byggs inom 3,6 meter från bostadshuset, inte är högre än 1,8 meter och inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter. Pool
Om du gräver ner en pool krävs normalt inte varken bygglov, marklov eller anmälan. Om du däremot bygger en pool ovanför mark och klär in den med exempelvis en mur eller plank kan du behöva söka bygglov. Läs mer om pool, : Vad får man bygga utan bygglov?
Visa hela svaret
Får man bo permanent i ett fritidshus?
Skillnader mellan fritidshus och permanenthus – Sommarnöjen Vi får ofta frågan om skillnaderna mellan och permanentboende och om våra hus kan användas året runt. Alla våra hus är vinterbonade och du kan bo i dem året runt. De senaste åren har många valt våra hus för permanentboende.
Trots detta har vi valt att kalla våra hus för fritidshus. Skälet är att vi då kan utforma dem precis som våra kunder vill ha dem. Läs mer om att bygga fritidshus. Vilket hus man väljer att söka bygglov för och hur man i ett senare skede väljer att använda det är två separata frågor. Det är tillåtet att flytta permanent till ett hus där bygglovsansökan angav fritidshus.
Och det går såklart utmärkt att fritidsbo i ett hus som i bygglovet kallades permanenthus. Det finns skillnader i Boverkets krav på hus som ansöks som permanenthus och som fritidshus. De viktigaste är följande:
Fritidshus omfattas inte av Boverkets energikrav vilket ger större frihet att ha stora glasytor och välja det uppvärmningssätt man själv önskar. Fritidshus har färre regler om invändig utformning. Utan tillgänglighetskrav och specifika regler om hur olika funktioner ska se ut kan fritidshus ha mindre kök och badrum, fler och mindre sovrum samt större allrum i ett litet hus än vad som skulle godkännas för ett permanenthus.
Är du intresserad av att använda ett hus från Sommarnöjen som permanentboende kan du söka det som fritidshus och senare flytta in permanent. Alternativt hjälper vi dig att göra de anpassningar som krävs för att huset ska uppfylla bygglovskraven för ett permanenthus.
En detaljplan kan inte hindra att människor att flytta in permanent i sina fritidshus. I områden där kommunen vill stimulera permanentboende kan planen dock ange att nya hus ska vara permanenthus eller ge mer generösa byggrätter för permanenthus än för nya fritidshus. Om våra hus ska ansökas som permanenthus adderar vi normalt 50 mm extra isolering i golv och tak, monterar ett vattenburet uppvärmningssystem och gör en energideklaration.
Vi justerar också planlösningen vilket innebär att en del modeller får något större badrum och sovrum och bredare innerdörrar. De flesta som väljer våra hus för permanentboende väljer dock att söka bygglov för fritidshus då de föredrar flexibiliteten som det ger.
Visa hela svaret
Vad kostar en sommarstuga i månaden?
Så mycket kan sommarhuset kosta – varje vecka ons, jul 25, 2018 08:07 CET Många njuter nu kanske som bäst av att koppla av i det nyinköpta torpet. Men kanske grumlas lyckan av oförutsedda och höga kostnader för sommarnöjet. Att köpa och äga ett fritidshus kan visa sig bli ett dyrt och tidskrävande nöje. Att äga ett fritidshus innebär betydligt fler utgifter än de för ett eventuellt lån och amortering, vilket man bör räkna med innan man slår till.
- I driftskostnaden ingår fastighetsavgift, el, försäkring, uppvärmning och andra löpande kostnader – såsom underhåll och reparationer.
- Emma Persson som är privatekonom på Länsförsäkringar har utgått från två olika hus och räknat fram en årlig driftskostnad på 14 182 respektive 61 925 kronor.
- Ett bra råd är att ställa upp en kalkyl där man räknar samman alla kostnader som huset medför och väga det mot vad man annars skulle kunna göra med pengarna.
För det är så mycket mer än bara inköpskostnaden man bör ta hänsyn till, exempelvis underhållskostnader och både planerade och oförutsedda reparationer. Utöver det bör man räkna med kostnaderna för resorna till sommarhuset och all utrustning som behövs initialt när man köper och ska göra i ordning det, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.
- Hur dyrt ett hus är i drift beror givetvis på i vilket skick det är när man köper det.
- Men även sommarhus behöver målas om med jämna mellanrum och få taket omlagt.
- Hus med egen brunn och avlopp har kostnader för löpande underhåll och finns öppen spis tillkommer kostnader för provtryckning av skorstenen och sotning.
– Det går att komma undan ganska billigt per år, men då är standarden ofta lägre. Tänk noga igenom om det är torparcharm du vill ha eller om du behöver en del bekvämligheter för att semestern ska kännas avkopplande, som t ex tvättmaskin, säger Emma Persson.
Inköp | 495 000 kr |
Lån 242 550 kr, ränta 1,5 %, efter ränteavdrag | 2 547 kr |
Amortering | – |
Uppvärmning | 6 000 kr |
Sophämtning | 2 000 kr |
Försäkring | 2 000 kr |
Fastighetsavgift | 1 635 kr |
Totalt per år | 14 182 kr |
Totalt per månad | 1 182 kr |
Kostnad per vecka för fyra veckors vistelsetid | 2 836 kr |
Reparation/underhåll | 8 500 kr |
Stugan med högre standard, vistelsetid sju veckor per år :
Inköp | 2 500 000 kr |
Lån 1 625 000 kr, ränta 1,5 %, efter ränteavdrag | 17 063 kr |
Amortering | 16 250 kr |
Uppvärmning | 12 000 kr |
Sophämtning | 2 000 kr |
Försäkring | 3 000 kr |
Vatten och avlopp | 2 000 kr |
Samfällighetsavgift | 1 800 kr |
Fastighetsavgift | 7 812 kr |
Totalt per år | 61 925 kr |
Totalt per månad | 5 160 kr |
Kostnad per vecka för sju veckors vistelsetid | 8 846 kr |
Reparation/underhåll | 16 000 kr |
Tips och sådant du bör tänka på innan du slår till:
För att komma undan billigt kan man köpa prylar, verktyg och köksutrustning på loppis.
Ett sätt att finansiera sin sommarhusdröm är att hyra ut det till andra. För hyresintäkten kan du göra ett schablonavdrag på 40 000 kr och ett avdrag som är 20 procent av bruttointäkterna.
Är mobiltäckningen tillräckligt bra? Vad kostar fast telefon? Och klarar barnen vistelsen utan eventuellt wi-fi?
Hur långt borta ligger stugan? Finns det allmänna kommunikationer eller är man beroende av bil? Glöm inte att ta med resekostnader.
Se till att ha en buffert för oförutsedda utgifter och sätt löpande av pengar för underhåll och reparationer. Glöm inte heller utgifter för trädgården, som gräsklippare, trädgårdsmöbler och växter.
Ju mer man lånar desto större är risken att inte klara räntor och amorteringar, särskilt om du också har lån på din permanentbostad.
För ytterligare information kontakta: Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel.076-109 27 30Länsförsäkringars pressjour. Tel.08 – 588 418 50 Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB.
- Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension.
- Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.
Taggar: : Så mycket kan sommarhuset kosta – varje vecka
Visa hela svaret
Kan man bo i en stuga?
Skillnader mellan fritidshus och permanenthus Vi får ofta frågan om skillnaderna mellan och permanentboende och om våra hus kan användas året runt. Alla våra hus är vinterbonade och du kan bo i dem året runt. De senaste åren har många valt våra hus för permanentboende.
Trots detta har vi valt att kalla våra hus för fritidshus. Skälet är att vi då kan utforma dem precis som våra kunder vill ha dem. Läs mer om att bygga fritidshus. Vilket hus man väljer att söka bygglov för och hur man i ett senare skede väljer att använda det är två separata frågor. Det är tillåtet att flytta permanent till ett hus där bygglovsansökan angav fritidshus.
Och det går såklart utmärkt att fritidsbo i ett hus som i bygglovet kallades permanenthus. Det finns skillnader i Boverkets krav på hus som ansöks som permanenthus och som fritidshus. De viktigaste är följande:
Fritidshus omfattas inte av Boverkets energikrav vilket ger större frihet att ha stora glasytor och välja det uppvärmningssätt man själv önskar. Fritidshus har färre regler om invändig utformning. Utan tillgänglighetskrav och specifika regler om hur olika funktioner ska se ut kan fritidshus ha mindre kök och badrum, fler och mindre sovrum samt större allrum i ett litet hus än vad som skulle godkännas för ett permanenthus.
Är du intresserad av att använda ett hus från Sommarnöjen som permanentboende kan du söka det som fritidshus och senare flytta in permanent. Alternativt hjälper vi dig att göra de anpassningar som krävs för att huset ska uppfylla bygglovskraven för ett permanenthus.
En detaljplan kan inte hindra att människor att flytta in permanent i sina fritidshus. I områden där kommunen vill stimulera permanentboende kan planen dock ange att nya hus ska vara permanenthus eller ge mer generösa byggrätter för permanenthus än för nya fritidshus. Om våra hus ska ansökas som permanenthus adderar vi normalt 50 mm extra isolering i golv och tak, monterar ett vattenburet uppvärmningssystem och gör en energideklaration.
Vi justerar också planlösningen vilket innebär att en del modeller får något större badrum och sovrum och bredare innerdörrar. De flesta som väljer våra hus för permanentboende väljer dock att söka bygglov för fritidshus då de föredrar flexibiliteten som det ger.
Visa hela svaret
Hur köper man stuga?
8 saker att tänka på: Ha koll på kostnader och gör en budget! Att ha stuga kan kosta extra om något går sönder, ha en liten buffert – särskilt om du inte kommer att kunna laga saker själv. Tänk på hur du vill kunna använda stugan. Ska den ligga nära så du kan åka ofta eller vill du kunna vara där året om?
Visa hela svaret
Vad är sommarstugan värd?
Välj en mäklare med bra kännedom om området – Precis som vid värdering av lägenhet, hus eller radhus går en värdering av sommarstuga till på samma principer. Framför allt är det viktigt att hitta en mäklare som har en god lokalkännedom och har koll på marknaden för sommarstugor och fritidshus samt vilka lägen som anses som mest attraktiva.
På Notar har vi stor erfarenhet av sommarstugeområden och efterfrågade lägen, samtidigt som vi också besitter stor kunskap gällande skick och standard. Vi erbjuder gratis värdering av sommarstuga, digitalt eller fysiskt. Skicka in bilder eller boka ett möte med en av våra mäklare för att göra en full besiktning och analys.
Andra tips på saker att ha med inför värderingen
Ritningar Papper på renoveringar Servitut Pantbrev Vattenprover för dig med egen brunn
Välkommen in till något av Notars kontor. Vi förenklar din säljprocess! : Värdera sommarstuga kostnadsfritt
Visa hela svaret