Hur nära tomtgränsen och vägen får man bygga garage? – Garaget behöver vara minst 4,5 meter från tomtgränsen, vägen eller granntomten. Fråga dina grannar om lov om du vill bygga närmare, och få det gärna skriftligt godkänt. Det kan finnas krav från kommunen att inte bygga närmare än 6 meter från vägar.
Visa hela svaret
Contents
Hur långt måste det vara mellan garage och hus?
Allmänt – Regler om skydd mot brandspridning mellan byggnader finns i BBR avsnitt 5:61. I korthet innebär det att byggnader antingen ska placeras på ett avstånd av minst åtta meter ifrån varandra eller förses med en brandteknisk konstruktion i form av brandcellsgräns eller brandvägg.
Alternativt kan så kallad analytisk dimensionering tillämpas med en kombination av avstånd och brandtekniska konstruktioner. Detta verifieras då normalt med strålningsberäkningar. Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd – avsnitt 5:61 5:61 Allmänt Byggnader ska utformas med tillfredställande skydd mot brandspridning mellan byggnader.
(BFS 2011:26). Allmänt råd Tillfredställande skydd erhålls om byggnader uppförs med ett avstånd som överstiger 8 meter. Tillfredställande skydd erhålls om brandspridning mellan byggnader begränsas med skydd som motsvarar det högsta kravet för brandceller eller brandväggar i respektive byggnad.
Sammanbyggda byggnader med mer än två våningsplan bör avskiljas med brandvägg. Om det finns inglasad balkong bör avståndet beräknas från balkongplattans ytterkant. Övriga utstickande detaljer, t.ex. taksprång och balkong, som sticker ut mer än 0,5 meter bör tas med i beräkningen av avstånd mellan byggnader.
Regler om ytterväggar finns i avsnitt 5:55. (BFS 2011:26). Krav på brandspridning mellan byggnader är inte kopplat till om byggnaderna är placerade på olika fastigheter eller har olika ägare. Kraven gäller både brandspridning mellan byggnader inom samma fastighet och mellan byggnader på olika fastigheter.
Mer information om vad som kan vara avgörande vid bedömning av om en byggnad ska betraktas som en byggnad eller som två sammanbyggda byggnader finns att läsa om på sidan Byggnadsklass och verksamhetsklasser. Hänsyn behöver tas dels till befintliga byggnader, dels till byggnader som är avsedda att byggas.
Det innebär att, inom detaljplanelagt område, ska hänsyn tas även till de ännu inte utnyttjade byggrätter som finns inom planen.
Visa hela svaret
Hur nära gatan får man bygga?
För bygglovsbefriade åtgärder gäller 4,5 meter. Avståndet kan vara mindre om alla berörda grannar ger sitt medgivande. Inom detaljplanerat område gäller det som planbestämmelserna medger. I detaljplaner (även stadsplaner och byggnadsplaner) som är gjorda före 1987 och saknar måttangivelse gäller Byggnadsstadgans gräns på 4,5 meter.
Visa hela svaret
Hur nära gatan får man bygga en carport?
För nybyggnation av garage och carport behöver du normalt bygglov. Att byta en garageport till en vägg eller bygga en vägg på en carport kräver också bygglov eftersom det blir en fasadändring. Garage och carportar är komplementbyggnader och därför gäller de regler som gäller för komplementbyggnader.
Visa hela svaret
Hur långt från vägen får man bygga?
Säkerhetsavstånd vid byggande intill väg Du är här: För objekt som inte ligger inom detaljplan och som inte kräver bygglov gäller enligt väglagen en tillståndspliktig zon på minst tolv meter från en väg. Inom detta område ska om möjligt inte finnas byggnader eller andra anordningar som kan äventyra trafiksäkerheten (se figur). Det är naturligtvis lika viktigt att ta hänsyn till trafiksäkerheten inom detaljplan och för objekt utanför detaljplan som kräver bygglov. Då detaljplanen upprättas ska kommunen samråda med Trafikverket så att tillräcklig hänsyn till trafiksäkerheten tas inom den tillståndspliktiga zonen.
- Detsamma gäller vid bygglov.
- Läs mer om tillståndspliktig zon i Väglagen, se rubrik nedan.
- Inom ett avstånd av tolv meter från ett vägområde får inte utan länsstyrelsens tillstånd uppföras byggnader, göras tillbyggnader eller utföras andra anläggningar eller vidtas andra sådana åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäkerheten.
Länsstyrelsen kan, om det är nödvändigt med hänsyn till trafiksäkerheten, föreskriva att avståndet ökas, dock högst till 50 meter. Vid korsning i samma plan mellan en allmän väg och en
- annan allmän väg,
- enskild väg som i större utsträckning används av allmänheten för trafik,
- järnväg,
- spårväg,
får inte utan länsstyrelsens tillstånd uppföras byggnader, göras tillbyggnader eller utföras andra anläggningar eller vidtas andra sådana åtgärder som kan inverka menligt på trafiksäkerheten. Tillstånd krävs inte för åtgärder som skall utföras utanför i första stycket angivet område och utanför de räta sammanbindningslinjerna mellan punkter, som är belägna i de korsande vägarnas mittlinjer 75 meter från korsningen.
I samband med tillstånd får länsstyrelsen meddela de föreskrifter som behövs. Bestämmelserna i första och andra styckena om krav på tillstånd av länsstyrelsen gäller inte inom områden med detaljplan. De gäller inte heller för åtgärder som kräver bygglov. Lag (1987:459).” Vägens sidoområde behöver utformas så att risken för svåra personskador vid avkörningsolyckor förebyggs.
Normalt ska det finnas en så kallad säkerhetszon längs vägen, en zon med jämnt underlag, flack lutning och fri från oeftergivliga hinder (högre än 0,1 m ovan marknivån), stup och djupt vatten (≥ 0,5 m). Säkerhetszonens bredd är beroende av högsta tillåten hastighet och trafikflöde.
Hänsyn behöver också tas till vägens kurvatur (ytter- eller innerkurva) och vägens höjdläge i förhållande till omgivningen. I vissa fall kan vägräcke ersätta säkerhetszonen. Utanför räcket behövs dock ett utrymme för att säkerställa räckets funktion vid en påkörning. Säkerhetszonen ska alltid beaktas och värnas i detaljplanen.
Det finns också andra skäl till att det behövs ett fritt utrymme längs vägar, bland annat för snöupplag och för att få plats med vägmärken och belysning. Tabellerna nedan visar ungefärliga mått på säkerhetszonens bredd för vägar med flack släntutformning genom tätort. Sidoområden längs motorvägar i tätort.
Sidoområdesutformning för övergripande huvudväg/tätortsgenomfart.
Visa hela svaret
Vad är skillnaden mellan carport och garage?
Skillnader mellan carport och garage – Det är naturligtvis billigare att bygga en carport än ett garage, men priset är inte enda skillnaden. Garaget är en sluten byggnad medan carporten är öppen. I ett garage står bilen torrt – och frostfritt om du isolerar väggarna och lägger in värme.
Den bärande konstruktionen består av väggarna, som också medverkar till stabilisering mot vindtryck. Den allra enklaste carporten består av fyra stolpar och ett tak, men det är klokt att förse den med en eller två väggar som skärmar av mot blåst, regn och snö. För att carporten inte ska lyftas av stormvindar krävs att den förankras ordentligt i marken, t.ex.
genom att gräva ner en bit av stolparna. Carporten kan också stabiliseras genom att byggas ihop med en redskapsbod eller villan.
Visa hela svaret
Vad räknas som en väg?
Bestämmelser för vägar – Enligt de lagar och förordningar som gäller svensk trafik är väg allt som inte är terräng, Allmänna vägar regleras efter väglagen, Den del av väg som är avsedd för fordonstrafik kallas körbana – utanför körbanan kan det bland annat finnas vägren, spärrområde, cykelbana och gångbana,
Vägar för biltrafik delas in i olika kategorier efter olika standard. Den lägsta standarden finns ofta på vägar som går under benämningen enskild väg, därefter finns det allmän väg vilket brukar vara normal standard. Vägar där trafikanten på de anslutande vägarna har skyldighet att lämna företräde benämns huvudled och dessa är ofta något större än de anslutande vägarna.
De vägar som har allra högst standard benämns motortrafikled och motorväg, Vägar därpå tåg färdas benämns järnvägar,
Visa hela svaret
Hur smal får en väg vara?
Krav Programmet Gatusektioner som innehåller råd och exempel ska användas vid utformning av gaturummet i Malmö. Sektionsbredder Nedan anges några vanligt förekommande sektionsmått. För mer utförlig beskrivning se programmet Gatusektioner, Gator : Minsta totalbredd på en gata är 5,5 m.
- Örfältsbredden ska vara minst 3,5 m mellan hinder för att underlätta för vinterväghållningen och för att inte öka slitaget på konstruktionen genom att fordonen kör i samma spår.
- Örfälten ska vara minst 5,5 m i nära anslutning till busshållplatsen om en bil ska ges möjlighet att passera bussen i samma körfält.
För utsatta ytor se vidare Gatubyggnad – överbyggnader. Gång- och cykelbanor (i anslutning till gator/vägar): Ur tillgänglighetssynpunkt ska en gångbana vara minst 2,0 m bred. Om gångbanan görs smalare, dock minst 1,5 m till kantstenen, ska det finnas vändzoner med jämna intervall med en minsta bredd på 2,0 m.
En cykelbana ska vara minst 2,5 m bred. En kombinerad gång- och cykelbana ska vara minst 3,0 m bred. Gång- och cykelvägar (t ex i parker): Friliggande gång- eller cykelväg ska vara minst 2,5 m bred för att bl a underlätta för renhållnings- och vinterväghållningsfordon. Vid friliggande separerad gång- och cykelväg görs gångvägen minst 1,5 m bred och cykelvägen minst 2,5 m bred.
Så bygger du ett garage
En kombinerad gång- och cykelväg ska vara minst 3,0 m bred. Fria höjder Gångytans fria höjd ska ur tillgänglighetssynpunkt vara minst 2,5 m. Utstickande byggnadsdelar, t.ex. trappor, balkonger och skyltar, lägre än 2,5 m ska varningsmarkeras, byggas in eller åtgärdas på annat sätt.
För övriga fria höjder se de olika avsnitten enligt nedan: – Vägmärken se Trafikreglering – vägmärken, – Växtlighet se Park- & grönytor – träd, – Konstbyggnader se Konstbyggnader, Övrigt Mellan cykelbanor och körbanor ska skyddsremsor anläggas. Generellt ska skyddsremsan vara 1,0 m. Dock kan det vid trånga sektioner minskas till 0,8 m.
Denna yta skall hårdgöras. För användning av stenar eller plattor med fogar se vidare Gatubyggnad – fogmaterial, Om det är stoppförbud på sträckan så kan måttet i undantagsfall minskas till 0,5 m. I de centrala delarna av staden med mycket gång- och cykeltrafik ska det vara olika material på en separerad gång- och cykelbana.
Det ska även finnas någon typ av taktil skiljelinje mellan gångbana och cykelbana. Riktlinjer Gångbanor görs generellt 2,0 m breda. Dock bör gångbanor inne i stadsmiljö där husen är höga göras minst 2,5 m breda för att inte upplevas som för trånga. Rekreativa stråk kan göras smalare, dock ska hänsyn tas till tillgänglighet och servicefordon.
Bredden måste diskuteras med beställaren. För stråk med förväntad hög andel “lådcyklar” finns ritning framtaget med körspår, se Projektering – Typritningar,
Visa hela svaret
Hur nära grannens tomt får man bygga garage?
Du behöver söka bygglov för att:
bygga ett garage eller en carport om reglerna för attefallshus inte uppfylls
Du behöver göra en anmälan om:
ditt garage eller din carport ryms inom reglerna för attefallshus,
Avståndet till granntomten behöver vara minst 4,5 meter om garaget ska byggas utan bygglov. Om grannen ger sitt medgivande, kan garaget byggas närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Vill du bygga närmare än 4,5 meter, men grannen motsätter sig detta, kan en bygglovsansökan skickas in till kommunen.
- Beroende på omständigheterna i övrigt, kan kommunen då avslå ansökan eller bevilja bygglov.
- För grannsämjans skull avråder vi dock från detta alternativ.
- Försök istället att hitta en lösning som ni kan vara överens om.
- Ovanstående gäller inom detaljplanelagt område.
- Utanför detaljplanelagt område och utanför sammanhållen bebyggelse krävs inte bygglov för att göra en komplementbyggnad, t.ex.
ett garage eller carport, under förutsättning att det sker i omedelbar närhet av bostadshuset och att det inte är närmare än 4,5 m till tomtgränsen. Är det närmare, behöver du få din grannes medgivande. Golvbrunn i garage anses inte vara nödvändigt i ett vanligt villagarage.
- Fordon ska tvättas hos fordonstvättar med extra reningssteg och golvbrunn är därför inte nödvändig för att avleda tvättvatten från garaget.
- Risken för att olja och andra vätskor ska nå golvbrunnen är större än nyttan med att ha en golvbrunn för, till exempel avrinning av snö från bilen.
- Här kan du läsa mer om biltvättar,
Smältvatten som uppkommer i garaget ska inte avledas till avloppsnätet eftersom det kan innehålla ämnen som det kommunala reningsverket inte kan ta hand om. Att byta ut en garageport till en vägg med ett fönster eller bygga en vägg på en carport är så kallade fasadändringar.
Visa hela svaret