Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä?

Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä
Väggfärg på möbler? Så målar du möblerna rätt Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä Har du väggfärg över och vill måla möblerna med samma färg? Ibland önskar man att det ska finnas universallösningar som passar till allt. Men vad det gäller att måla annat än väggar med just väggfärg så avråder vi dig från detta. Tyvärr kommer den målade ytan att bli oerhört känslig och sträv med väggfärg.
Visa hela svaret

Kan man måla träpanel med väggfärg?

För panelen vill vi att man tvättar först och är väggen mörk eller har kvistar på vissa ställen så rekommenderar vi att grunda med lacknaftaburen lackfärg först. Vid ‘normal träpanel ‘ kan även Isolergrund & Täckfärg fungera fint. Båda är sedan möjliga att måla över med Nyans väggfärg om annan kulör önskas.
Visa hela svaret

Kan man använda väggfärg på snickerier?

Ton-i-ton är ett genomgående tema i vårt hus och även i sovrummet. För er som följt mig ett tag är det ju ingen nyhet att jag gillar att måla mina möbler i samma kulör som väggen. Det skapar ett slags lugn och harmoni tycker jag. Speciellt i små rum där olika funktioner ska mötas på liten yta, det får allt att hänga ihop, gammalt som nytt. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä Det moderna och strama lättas upp av de runda handtagen i trä. Gunghästen är ett loppisfynd och taxen hantverk från en marknad. Här kommer en beskrivning på mitt IKEA-hack av en EKET-byrå. Jag målade den i samma kulör som väggen (S2010-B30G), borrade ut hål för skålhandtag i trä (Bauhaus) och limmade fast dom.

Samma handtag som jag sen hade till killarnas sängar. Jag använde bara halva bakstycket för att kunna dölja alla sladdar och uttag på ett bra sätt (se bild nedan) och borrade hål ibotten för att kunna komma åt kontakterna nedifrån. Det är pushlådor i byrån, så handtagen är mest för att matcha mitt sminkbord i retrostil på andra sidan rummet.

Nu känns det som de hänger ihop trots helt olika formspråk från början. Ett MÅSTE när man målar industrilackade/fanerade möbler är att ha en bra häftgrund först. Gärna rugga ytan med sandpapper också. Annars skrapas färgen bort väldigt lätt, man kan i princip dra bort den då den lägger sig som en film utanpå,

 • Borra hålen i lådorna / botten
 • Sandpappra lätt
 • Måla med häftgrund/grundfärg (jag har Bin Advanced, Kvist och isoleringsgrund) – låt torka
 • Måla två lager med snickerifärg (Alcro’s matta eller Lady supreme finish matt, om man vill lyxa till det) – båda flyter ut fint och får hållbart resultat
 • Limma fast skålhandtag
 • Fäst byrån på vägg
 • Klart!

Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä Satte bara halvt bakstycke för att komma åt alla uttag, samt hål så man kommer åt dom underifrån. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä Borrade hål på 55 mm innan jag målade. Limmade sedan fast dessa skålhandtag från Bauhaus. Det är ju inte bara i vårt sovrum som jag kör ton-i-ton. Killarnas rum är ju också målat i samma kulör. Flygplanet har jag brutit av med grått och trä. Husen har träben. Här har jag änvänt S3010-B10G. Något blåare och mörkare än i sovrummet. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä IKEA-hack av IVAR och mdf. Ett skåp, ett skrivbord och en koja i samma kulör som väggen.
Visa hela svaret

Vad är skillnaden på väggfärg och Snickerifärg?

Hej! Vad kan ha gått snett här? Både väggfärgen och färgen på garderob ska vara NCS S 2005-g50y, ändå upplevs de olika. Min misstanke är att maken missat s:et när han köpte väggfärgen och att den alltså är enligt gamla NCS-skalan men han är inte säker Eller är det bara så att vägg- och möbelfärg kan skilja såhär mycket i nyans? / Maja Svar: – Möbel och snickerifärg har ofta ett högre glanstal än väggfärg.

Ju blankare en färg är desto tåligare är den (generellt) mot rengöring och smuts. – Olika glanstal kan ge olika färgupplevelse av exakt samma kulör. Jag har skrivit mer om det här, Ytor upplevs generellt “ljusare” ju blankare de är och “mörkare” ju lägre tal av blankhet de har. Det har med LRV ( ljusreflektionsvärdet ) att göra,

– Olika underlag, kan ge olika färgupplevelse av samma kulör. Det är inte bara målarfärg som kan ge upphov till olika grader av ljsureflektion utan också underlaget. En skrovlig yta reflekterar mindre ljus än ett högblankt dörrblad. – Olika redskap kan ge olika grad av gräng.

Jag har skrivit mer om vad gräng är här, En väggfärg, som målats med en roller som har grov gräng får en mer strukturerad yta än en som målats med en slätare roller. En sprutlackering ger en avsevärt slätare finish. – En färgkod kan också diffa mellan två olika färgfabrikat och tillverkare. – Alla färgtillverkare är inte lika “kulörstabila”.

Så exakt samma färgkod från samma tillverkare kan också skilja sig något, om de inte blandades vid samma tillfälle (på fackspråk: om de inte är tillverkade av samma batch). Det är också en av anledningarna till att det lönar sig att köpa kvalitetsfärg från fackhandeln.
Visa hela svaret

Vad kan man använda väggfärg till?

Hur att välja rätt väggfärg – 7 tips och råd från experten Det finns så många produkter på marknaden idag så hur väljer du något när du bara vill fräscha upp dina väggar snabbt och enkelt? Vad ska du tänka på när du väljer färg? Nedan följer sju viktigaste kriterier du kan ta hänsyn till för att välja bäst.1) TYP AV FÄRG De flesta inomhusfärger som finns på specialbutiker och byggvaruhus är emulsionsfärger (akryl- eller latexbaserade).

 1. Latexbaserade färger innehåller mer bindemedel som garanterar högkvalitativt färglager som påminner om latex.
 2. Dessa färger kan spädas ut med vatten, har ingen dålig lukt och är miljövänliga.
 3. De kan användas på alla underlag inomhus: gips- och kartongskivor, kalkputs, gipsputs eller cement- och kalkputs.

De är dessutom enkelt att applicera. Tänk på vad och var du vill måla när du väljer färg. Färg för kök och våtrum har andra egenskaper än den du målar vardagsrummet med. Vill du måla ett sovrum, arbetsrum eller vardagsrum använd en universell akrylfärg. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä 2) ÅTGÅNG Det blir ibland mycket viktigt att planera hur mycket färg ska gå åt innan du målar. Åtgång beror på många saker, bl.a. underlaget och ytans struktur, dock det viktigaste blir visst vilken typ av färg du målar med. Åtgång som deklareras av tillverkare beräknas enligt mycket allmänna förutsättningar och kan skilja sig i verkligheten.

Det är viktigt att förbereda och grundmåla ytan på ett rätt sätt så att färgen har samma adhesion och hela ytan samma absorption.Är din vägg lite mer porös eller med komplicerad struktur, kan den kräva mer färg.Har du släta och väl grundade väggar med gammal färg som liknar den kulör du vill måla med, behöver du kanske lite mindre färg.Mycket mörka färger eller färger med en total annan kulör än den du vill måla med, ska det gå åt mer färg.Ju tjockare färg desto mildare kulör och större åtgång.

3) PRIS För att prissätta alla renoveringskostnader räcker det inte att jämföra pris per 1 liter färg. Åtgången är något du ska också ta hänsyn till. Med tanke på de redan nämnda faktorerna, försök att välja den optimala produkten där förhållandet mellan priset och åtgången blir mest lönsamt. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä 4) TVÄTTÅLIGHET Väljer du emulsionsfärg ta hänsyn till om du kan tvätta den, dvs. hur mycket borstning tål den. Ju högre beständinghetsklass, desto mer tål färgen våtborstning. Men ju högre klass, desto bättre produkt och med det samma – dyrare. Tänk då om du vill betala lite mer för färg eller renovera ditt hem igen inom kort tid. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä 5) BEKVÄM APPLICERING Måla väggar med akryl- och latexbaserade emulsionsfärger med bekväma målarroller och penslar. Detta krävs nästan ingen erfarenhet och du kan måla väggen själv med samma resultat som om du har anlitat en specialist. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä 6) FÄRG Vårt val beror ibland på färgens kulör. Detta är ju viktigt för kulören bestämmer om rummets stämning och karaktär. Observera dock att det finns nästan obegränsat antal färger. Du kan använda din fantasi och blanda olika kulörer för att få en helt ny nyans, så tänk inte på kulören som den första faktorn utan som den sista. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä 7) SKADLIGHET Många personer lider idag av svåra allergier och överkänslighet. Då gäller det att välja färger som inte innehåller några skadliga ämnen. Till de mest hälsovänliga produkterna räknas vattenlösliga färger. I fall av några andra produkter kan man säga att de skadar din hälsa endast vid hantering. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä : Hur att välja rätt väggfärg – 7 tips och råd från experten
Visa hela svaret

Kan jag måla möbler med väggfärg?

Väggfärg på möbler? Så målar du möblerna rätt Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä Har du väggfärg över och vill måla möblerna med samma färg? Ibland önskar man att det ska finnas universallösningar som passar till allt. Men vad det gäller att måla annat än väggar med just väggfärg så avråder vi dig från detta. Tyvärr kommer den målade ytan att bli oerhört känslig och sträv med väggfärg.
Visa hela svaret

Vilken färg till träpanel?

Innan du börjar med ditt projekt – skydda det som inte ska målas. Täck över golv, möbler och annat med plastfolie. Tänk på att tejpa fast plasten så att den inte glider runt Gör så här:

Ny obehandlad panel – Rengör ytan från smuts och damm före målning. Vid behov tvätta med målartvätt. Tidigare lackad eller målad yta – Tvätta med målartvätt och om ytan är blank matta även ned den med slippapper. Håligheter – Laga med snickerispackel.

Beckers Panelgrund är en vattenburen grund- och täckfärg för målning av trä- paneler inomhus. Den stoppar effektivt genomslag från underlag som t ex gammalt gulnat trä, men är även effektiv mot kvistgenomslag. Beckers Panelgrund har även bra effekt på t ex nikotin, sot och vattenskadade träytor.

 • Panelgrunden kan användas till både grundning och slutstrykning av t ex paneltak- eller vägg.
 • Önskas en mer hållbar yta eller annan kulör och glans än den vita matta yta som Beckers Panelgrund ger, går den att måla över med alla Beckers vattenburna produkter för målning av vägg, tak och snickerier inomhus.

En provmålning skall alltid genomföras innan målningsarbetet sätter igång för att avgöra om det behövs ett eller flera skikt med grundfärgen vilket är avhängt av underlagets skick. Underlag med kraftig gulning missfärgar ibland det första målningsskiktet men bindes normalt i detta och påverkar inte efterföljande strykningar.
Visa hela svaret

Kan man grunda med väggfärg?

Varför ska man grundmåla väggar? – Det spelar ingen roll vilken väggbeklädnad du har bestämt dig för – tapet, väggfärg, inomhusputs eller väggtegel – en ordentligt grund är basen för projektets framgång. Genom att grundmåla väggar får du en lite råare och bra häftande yta som den nya väggbeklädningen kommer sitta bra på.
Visa hela svaret

Kan man måla element med vanlig väggfärg?

Rätt färg för element – Det är viktigt att du väljer rätt färg när du ska måla element och rör. Eftersom i synnerhet element utsätts för kraftiga värmeväxlingar är det viktigt att du använder en speciell elementfärg. Elementfärgen tål påfrestningarna utan att vare sig gulna eller spricka.

Om du vill ändra kulör på radiatorn kan du be färghandlaren att bryta färgen åt dig. Färgkraven gör dock att urvalet blir begränsat. Har du speciella krav i kulörvalet kan du använda lackfärg, något som dock inte rekommenderas eftersom lacken har en värmeisolerande effekt. Ska du måla stålytor som inte har så kraftiga temperaturväxlingar, kan du använda en alkydfärg.

Till gamla vävomspunna rör går det bra med en plastfärg.
Visa hela svaret

Kan man använda väggfärg på lister?

Hej Johan Tack för din fråga. Living Takfärg Vit är mer lik NCS S0500-N även om där kan finnas en liten skillnad och att NCS kulör kan upplevas lite gråare. Ett Tips är att vid målning av tak-list måla dessa med samma takfärg som taket. Detta för både samma glanstal och kulör på taklisten som i taket.

Taklist kan då ses som en förlängning av taket med en mjuk övergång som ger känsla av rymd i rummet. Vanligtvis målas alla andra snickerier med snickeri- Lackfärg då vi på dessa ofta har både krav på utflytningsförmåga, slitage och tvättbarhet. Taklister har som sagt inte mer slitage än vad taket har och därför är detta här ett bra alternativ då takfärg är mycket mattare glansmässigt än vad matt snickerifärg är.

Viktigt dock att grundmåla sedan tidigare omålade lister för att minska risk för genomslag från det naturligt i trä förekommande och missfärgande ämnen som finns. Övriga snickerier tex golvlister, foder, fönster eller fönsterbänkar målas alltid med Lackfärger- Snickerifärger och inte med tak eller väggfärg.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kostar Det Att Bygga En Bunker?

Vad ska man ha för färg till trä?

Välj rätt färg till trä inomhus I den här artikeln tittar vi närmare på färg som passar för att användas på trä inomhus. För de allra flesta av oss står det naturliga valet mellan akrylfärg och alkydfärg – populärt kallat plastfärg och oljefärg. Akrylfärg har fördelen att den inte gulnar, vilket alkydfärgen gör med tiden.

I gengäld blir ytan inte lika hård som alkydfärgens, vilket gör att ting som har stått på en akrylmålad yta en längre tid lämnar märken efter sig. Om du vill ha en färg som bildar en hård yta och som samtidigt inte gulnar, så är kanske någon av de mer okända varianterna, t ex lackfärg, ett alternativ? Den är vattenlösning, lätt att använda och rinner ihop nästan lika fint som alkydfärg.

REDAKTIONEN REKOMMENDERAR: Här går vi igenom 5 olika slags träfärg som kan användas inomhus

Glans: Från halvmatt till blank. Antal lager som krävs: 2. Räcker till: 8 m² per liter. Torktid: 2 timmar. Övermålningsbar: Efter 12 timmar. Förtunnas/rengörs med: Vatten. Annat: Gulnar inte.

Glans: Från halvblank till mycket blank. Antal lager som krävs: 2. Räcker till: 8 m² per liter. Torktid: 6-8 timmar. Övermålningsbar: Efter 24 timmar. Förtunnas/rengörs med: Terpentin. Annat: Lätt att påföra utan ränder.

Glans: Halvmatt och matt. Antal lager som krävs: 2 (gärna fler). Räcker till: 12-14 m² per liter. Övermålningsbar: Efter 24 timmar. Förtunnas med: Linoljefernissa. Rengörs med: Brun såpa och vatten. Annat: Tunna lager. Torkar långsamt.

Glans: Från halvmatt till helblank. Antal lager som krävs: 2. Räcker till: 9 m² per liter. Torktid: 2-4 timmar. Övermålningsbar: Efter 20 timmar. Förtunnas/rengörs med: Vatten. Annat: Gulnar inte. Blir hård.

Glans: Från halvmatt till helblank. Antal lager som krävs: 2. Räcker till: 8-10 m² per liter. Torktid: 2 timmar. Övermålningsbar: Efter 6 timmar. Förtunnas/rengörs med: Vatten. Annat: Gulnar inte. Blir hård.

Gör som över 80.000 andra, Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan. Då får du: Säsongsrelevanta nyheter Byggbeskrivningar med materiallista, 3D-modeller, ritningar och grundliga steg-för-steg-illustrationer Videor med tips och vägledning om material, reparationer och verktyg. : Välj rätt färg till trä inomhus
Visa hela svaret

Kan man måla väggfärg på tak?

Ett hav av möjligheter – – Det kan ofta vara svårt att föreställa sig hur stor betydelse ett tak faktiskt har för atmosfären i rummet, men tänk på hur ett rum förändras med ett mörkt eller ljust golv. Detsamma gäller taket, förklarar Mørkve. Hon har fler goda råd om hur du ska lyckas med färgsättningen av taket: • Små nyanser – stora skillnader Tänk på att det finns många nyansskillnader mellan mörkt och ljust – och att små nyansskillnader kan ge stora skillnader för upplevelsen av rummet. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä Här är väggen målad i kulören 1434 Elegant, och taket med LADY Perfection Takfärg i en lite ljusare grå nyans, LADY 1462 Grå Skiffer. Kulörerna ger vardagsrummet en exklusiv look. • Vitt är inte bara vitt! Vill du ha ett vitt tak – välj en vit ton som passar till färgen på vägg- och snickeridetaljer.

Har du ett kritvitt tak kommer en vägg i t.ex. kulören Bomull att se väldigt gul ut. • Välj kulör utifrån rummets funktion Ska det sovas, lekas eller slappnas av? Kulörerna skapar stämning, så välj kulörer som ger den stämning du vill ha i rummet. Rum där det är högt i tak kommer att upplevas som varmare och mer ombonade om taket målas i en mörkare nyans, medan ljusa tak gör att avstånden upplevs som större.

Mörka kulörer i ett sovrum har t.ex. en lugnande effekt när du ska sova. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä I Lotta Agatons lägenhet är alla ytor målade matta i kulören LADY 1877 Vallmofrö. En läcker och varm lägenhet. Se mer från hennes hem här. • Barn älskar färger! Målar du taket och en vägg i en annan kulör än resten av rummet kommer det att ge en speciell geometrisk upplevelse – en som ändrar sig beroende på vilken vägg du målar.

I barnrum är det tillåtet att slå på stort, även i taket. Barn har ju ett annat rörelsemönster än oss vuxna, de är ju fulla av lek – gärna uppochner och både högt och lågt. • Låt taket binda samman rummen! I uppehållsrum som t.ex. vardagsrum och kök, bör du tänka helhet. Har du en öppen planlösning men olika kulörer på väggarna, ska du passa på att välja en takfärg som harmonierar med båda väggfärgerna och hjälper till att binda samman dem.

• Framhäv arkitektur och former Mörka färger framhäver former på ett helt annat sätt än ljusa eftersom ljuset reflekteras på ett annat sätt i de mörka. Lek med kulörer och se hur du kan få fram formerna på ett nytt sätt bara genom att använda färg. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä Ett frisk gult inslag i köket. Foto: Sköna Hem • Använd takfärg i taket Sist men inte minst, tänk på att måla taket med takfärg. Om du använder väggfärg i taket är det svårt att få det jämnt och snyggt. Orsaken är att vi är beroende av att en takfärg är helt och hållet matt, och dessutom har en unik utflytningsförmåga som garanterar oss ett fläckfritt resultat utan så kallade “rullgator” (spår efter rollern).
Visa hela svaret

Hur bra är Biltemas väggfärg?

Så här har vi hittat Sveriges bästa väggfärg – Vi har målat på grundade gipsskivor och sett hur bra varje färglager täcker. Vi målar ovanpå en “smutsig vit”, som illustrerar en vägg som behöver en uppfräschning. Vi har också målat över röda och svarta fält för att testa färgerna under mer extrema förhållanden: Hur bra täcker de när de ska täcka en stark färg? Vi bedömmer färgerna utifrån:

täckförmåga avtorkbarhet pris.

Och vi blev överraskade över hur stor skillnaden är! Det stora testen om väggfärg fån Gör Det Själv, nummer 10, utkom i juni 2019, Du får:

förklaring på hur vi har utfört det grundliga, praktiska färgtestet bedömningar av alla 14 väggfärger i stor tabell pris per m2 på de 14 färgerna grundlig beskrivning av de 4 vinnarna grundlig beskrivning av de 4 förlorarna.

Förloraren är så dålig att vi inte vill måla med den – även om den var gratis. Dessutom kostar vinnaren bara 8,41 kr per m². Testets utgångspunkt är den praktiska användningen av färgen. I princip bryr vi oss inte om vilka ingredienser färgen består av.

Vi lägger ingen värdering i om det är mer eller mindre pigment eller vatten i hinken. Det är resultatet på väggen som är intressant för oss, eftersom det som är intressant för våra läsare är: Blir väggen vackert vit? Hur många lager krävs? Är färgen lätt att arbeta med? Hur långt räcker den? För att ta reda på det har vi byggt upp en teststation, som ska se till att vi behandlar alla 14 färger på exakt samma sätt.1 Vi har grundat 14 halva gipsskivor,

Därefter har vi målat en svart remsa, en röd remsa och en remsa med en vit färg. Den vita färgen rör vi upp med lite pigment, så att vi får något som påminner om en vägg som efter några års slitage behöver en uppfräschning. De två färgade fälten ska visa hur bra färgen täcker på en färgad vägg.

Varje väggfärg har sin egna gipsskiva, som ska målas i testet.2 Varje färg hälls upp i en spann, klädd med en plastpåse. Färgerna får var sin roller och ett eget skaft.3 Vi väger noga färg, spann och roller, så vi har den exakta utgångspunkten. Varje gång vi har målat en kvadratmeter på skivan, väger vi spannen igen med färg och roller.

På så sätt kan vi mäta exakt hur mycket färg som använts till varje lager. Och vi kan räkna ut hur långt färgen räcker.4 Vi målar en referensskiva med varje färg. Denna får fyra färglager, så att den tydligt visar hur varje färg ser ut när den täcker helt.

På så sätt kan vi utvärdera varje lagers förmåga att täcka “perfekt”.5 På varje testskiva målar vi en kvadratmeter med den vita färg som vi vill testa. Vi använder en 15 cm bred roller av en kvalitet som pris- och märkesmässigt matchar testets dyraste färger. Vi målar tre (och endast tre) gånger. Alla skivor placeras i en hylla mellan varje behandling.

Alla hyllplan och skivor är noga markerade, så det är omöjligt att blanda ihop dem. De är märkta med samma nummer som färgspannarna Hur bra täcker de? Vi testar färgens förmåga att täcka ett, två och tre lager, ochvi är fullt medvetna om att vi inte kommer se om det hjälper med fler lager.

 • Testet avslöjar snabbt att även de riktigt bra färgerna först kommer till sin fulla rätt när de appliceras i två lager.
 • Enda undantaget är testets bottenplacerade färg, som förvisso täcker lika bra som de andra färgerna, men färgar av sig och är omöjlig att torka av.
 • Inte ens med en torr trasa.
 • Vi avslutar medvetet efter tre strykningar.

Det är möjligt att en del färger kommer täcka fullt ut vid en fjärde eller femte strykning, men vi väljer att ställa ett minimumkrav:Om den inte täcker fullt ut efter tre lager är den inte bra nog. Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan.

 • Täckförmåga Vi värderar täckförmågan på en skala från 1 till 5.
 • Vi märker upp tre fält som målas i vitt, svart eller rött.
 • Detta är också ordningsföljden på siffrorna i schemat (vit-svart-röd).1-1-1 betyder ex.
 • Helt otillräcklig täckförmåga på alla färgade fält.1: Helt otillräcklig.
 • Förutom rollerns oregelbundna mönster finns det ränder och andra ojämnheter.2: Helt otillräcklig, men relativt jämnt mönster från rollern.3: Kan gå an på ett dåligt upplyst ställe.

Det är tydliga mönster i täckförmågan, men på avstånd kan ytan kännas jämn och enhetlig.4: Ytan känns jämn och enhetlig, men tonen från underlaget lyser igenom.5: Ytan går inte att skilja från den remsa vi mäter mot. Vi värderar täckförmåga högst, därefter avtorkning och till sist priset.

 • Avtorkning Vi värderar hur tålig den torra färgen är.
 • Ju mer den klarar att bli avtorkad och rengjord, desto högre betyg får den enligt denna skala: 1: Färgar av sig lite på torr trasa och mycket på fuktig trasa.2: Färgar av sig en del på både torr och fuktig trasa.3: Tål torr trasa, men färgar av sig en bit på fuktig trasa.4: Tål fuktig trasa, men inte rengöringssvamp.5: Tål att bli skrubbad med svamp och tvållösning.

Så här har vi räknat Färg väger mer än vatten. En liter färg är alltså inte samma som ett kilo. Om vi ex. ser på siffrorna för testvinnaren “Midun” kan vi se att den kostar 47,90 kronor per liter, och att det behövs 301 gram färg för att täcka den vita väggen med två lager färg.

När vi ska ta reda på hur mycket det kostar att måla en kvm vit vägg, så att färgen täcker, räknar vi så här: Pris per liter X åtgång per m2 = pris per m2 (när den täcker vitt) Densitet Vi utropar Midun Väggfärg till vinnare. Den är både billig och riktigt bra att arbeta med. Den får sällskap av tre andra bra – men något dyrare färger.

Och så finns det så klart också de som fick sämst betyg i testet, som du bör undvika som förstaval. Bra, täckande och billig väggfärg MIDUN VÄGGFÄRG, som är som är Byggmax egna märke, går i mål som testvinnare. Den ligger i linje med färgerna från Sadolin, Luxi och Hard Head men slår dem gällande pris och med sin enastående avtorkningsförmåga.

I Midun Väggfärg får du en färg som är lätt och behaglig att arbeta med. Du kan alltså ta dig igenom måleriarbetet snabbt och utan krångel. Målar du på en redan vit vägg, kan du nöja dig med två lager färg. Den täcker snabbt och är mycket slittålig. För 47,90 kr litern kostar det cirka 11 kr att måla en kvadratmeter.

Efter två strykningar resultatet verkligen snyggt! SADOLIN 10 Bra täckförmåga och riktigt bra att arbeta med. För 62,90 kr litern kostar det 14,44 kr att måla en kvadratmeter sliten, vit vägg fin igen. LUXI Enkel att röra ut, ganska trögflytande men ingen elasticitet.

 • Färgen lämnar inga bubblor.
 • För 49,90 kr per liter kostar det 12,90 kr att måla över testets vita fält.
 • HARD HEAD Som gele i spannen, blir snabbt tunn på väggen.
 • Lätt att rolla ut trots mycket färg på rollern.
 • För 55,20 kronor litern kostar det 16,14 kr att måla en tidigare vit vägg.
 • BILTEMA VÄGGFÄRG Redan när vi öppnade burken var färgen trögflytande och separerad.

Den tog lång tid att röra jämn, och blir då i stället väldigt tunn. Vid andra strykningen hade färgen hunnit klumpa sig, och vi klarade knappt av att röra ut färgklumparna. Väggfärgen var väldigt svår att måla med, och för varje strykning blev det svårare.

Arbetet kräver alltför mycket tid och kraft från den som målar. Det gick åt en orimlig mängd med färg för att lyckas måla vår vägg. Biltemas väggfärg var även bland testets sämsta att torka av. Det är förspilld tid att måla med denna färg! STABILE VÄGGFÄRG Den kändes som en testvinnare med en osedvanligt fin täckförmåga.

Även den svåra röda färgen var borta efter två lager med färg! Men längre fram i testet föll den platt. När vi efter två veckor torkade väggen med en fuktig trasa satte sig all färg i trasan. Du kan inte ens luta dig mot väggen, utan att den färgar av sig.

 • Det ser ut som att massor av kalk har blandats ner i en lösning och sedan blivit kallad för färg.
 • Vi kände oss verkligen snuvade! En del färger tar längre tid Vi upplevde att det var stor skillnad på hur de olika färgerna uppförde sig, både när de skulle röras ihop i spannen, och när de skulle rollas på.
You might be interested:  Hur Många Attefallshus Får Man Bygga?

En del färger var markant svårare än konkurrenternas att rolla ut fint och jämnt. Det var var ofta de billigare färgerna som vi fick kämpa lite extra med. Så det kan kosta både tid och kraft att spara pengar. Tixotropi – färger av gelé En del av färgerna är geléaktiga när de är i spannen.

 • Dessa färger kan du röra ut så att de blir tunnare, men de går snabbt tillbaka till gelétillståndet.
 • Det är s.k.
 • Tixotropiska färger.
 • De är tillverkade för att inte droppa när du har doppat rollern i dem.
 • När du sedan arbetar med dem på väggen blir de flytande igen.
 • Ganska praktiskt och “kladdvänligt”.
 • Glans är inte exakt De flesta testfärgerna har beteckningen glans 10.

Men det innebär inte att det är en stor skillnad på en färg med glans 7 och en med glans 10. Eller att alla med glans 10 har samma matta yta. Det är lite som hur vinden blåser: Det varierar från färg till färg. Vitt är inte bara vitt Modevit, bruten vit, antikvit – det finns många beteckningar för vitt, även om RAL-koden är 9010.

Men du ska inte förvänta dig att det handlar om exakt samma färg, bara för att de har samma namn och glans. Vi har sett många nyanser av vitt i detta test, så se upp med att måla ex. två väggar som möts i ett hörn med två olika färgfabrikat, även om färg och glans är samma på pappret. Skillnaden kan vara markant, och du vill inte upptäcka det när du målat klart.

Ladda ner artiklen i PDF-format, så som den ursprungligen såg ut i tidningen Gör Det Själv. Text: Bo Karlsen och Allan Numelin. Foto: Morten Ishøj, Allan Numelin, Bo Karlsen, Kristian Septimius Krogh och Shutterstock Gör som över 80.000 andra, Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan.
Visa hela svaret

Kan man blanda väggfärg med vatten?

Är du fortfarande osäker? – Då kan du testa att provmåla några drag på en pappersbit för att se om färgen torkar som den ska och att den helt enkelt inte har tappat några av dess egenskaper. Ser allt ut som vanligt ska det inte vara några konstigheter att använda färgen.
Visa hela svaret

Kan man använda väggfärg till golv?

Mörka väggar och tak i samma färg, tillsammans med ett ljust golv gör att rummet känns mindre och intimare, och skapar samtidigt en konturlös och mjuk effekt.
Visa hela svaret

Måste man ha grundfärg på möbler?

Har du någonsin funderat på vad en burk färg kan göra för en sliten möbel? Idag är det många som återbrukar loppisfynd och inredning genom att ge möbeln en ny finish. Men det finns fallgropar som du bör undvika. Peter Grote, K-Rautas kategorichef för färg, går igenom vad du kan tänka på och Bloggaren Maria Sundberg Holm målade om ett vitt träskåp till vackert grått.

Ett gammalt skåp med slitna kanter, köksstolar som börjar se ledsna ut och ett bord som har varit bortglömt i flera år. Oavsett vad du har för möbler hemma så kan de snabbt få nytt liv med hjälp av några penseldrag. -Det har blivit allt vanligare att man återbrukar sina möbler istället för att köpa nytt.

Och det kan lyfta ett helt rum, menar Peter. Bloggaren Maria Sundberg Holm målade exempelvis om ett vitt träskåp till vackert grått. Det kan se enkelt ut, men det krävs mer än bara färg för att få till en bra yta. Peter har listat 3 viktiga steg för att du ska få till ett så bra resultat som möjligt.

LÄS ÄVEN: Verktygen du behöver för att måla inomhus Steg 1: hitta rätt verktyg Utgå alltid från vilken typ av möbel du har framför dig och studera vad den är i för skick. Se om den lackad, har sprickor och vilket material den är byggd i. Det påverkar vilka verktyg du behöver och hur förarbetet ser ut.

Måla väggarna – tips när du skall välja färg (kulör!) | INREDNINGSTIPS |

-En trämöbel kräver ofta att du måste slipa och rengöra ytan innan du börjar. Du kan även behöva skrapa bort oönskade detaljer från möbeln. Detsamma gäller för möbler i metall. Men med metall ska du också tänka på att kika efter rost. Om du hittar rost kan du behandla det med primers.

 • Både metall- och träytor går att måla med snickerifärg.
 • Däremot ska man vara extra försiktig med plastmöbler.
 • Plast kan reagera olika beroende på om det är mjuk plast, hård plast eller om den är extra oljig.
 • Be därför om expertråd innan du börjar måla en plastmöbel.
 • Du kan få hjälp av våra säljare och Projektplanerare i varuhusen.

Var även uppmärksam på om din möbeln har några metalldetaljer som lås, handtag och andra beslag. De bör man skruva bort innan man börjar måla. -Det går att täcka för de med markeringstejp för att inte få färg på dem, men det är säkrare att ta bort de tills möbeln är målad.

 • Då kan du dessutom passa på att behandla metalldetaljerna med puts.
 • Oavsett vilken möbel du ska måla om så är det viktigt att unna sig kvalitetsverktyg.
 • Ha rätt utrustning när du börjar, det gör jobbet roligare och resultatet blir bättre.
 • En riktigt bra pensel kan du använda flera gånger, den är lätt att sköta och lätt att tvätta.

Man ska inte snåla. LÄS ÄVEN: Renovera lägenheten snyggt på liten budget Steg 2: tvätta och slipa Det är vanligt att många fuskar med förarbetet och går direkt till att börja måla. Men Peter menar att förarbetet är A och O. -Det är lätt att bli för ivrig och att det går för snabbt. Men förarbetet med att tvätta möbeln och slipa den är viktigt.

Det är förarbetet som ger slutresultatet. Det kommer påverka hur färgen sitter och vilken finish du får. Börja med att möbeln på täckpapp så att du slipper smutsa ner rummet. Sedan kan du tvätta rent ytorna. Det gör du enklast med en microfibertrasa, svamp och målartvätt för inomhusbruk. Om du finner några sprickor eller ojämnheter i möbeln kan du behöva spackla innan du börjar slipa och måla.

-Ifall du vill ha en fin, jämn yta så kan du spackla sprickorna. I så fall rekommenderar jag att köpa en japanspackel. Men om du är ute efter patina och en sliten finish kan du låta sprickorna vara kvar och använda heltäckande färg över. Efter tvätt och eventuell spackling är det dags för slipning.

 • Det kommer göra att färgen fäster bättre på materialet.
 • Det räcker med att slipa med vanlig slipkloss.
 • Om du klarar dig utan slipmaskin så slipper du mycket damm.
 • När du har slipat så se till att torka av slipdammet med en trasa.
 • Steg 3: dags att måla Nu börjar det roliga; din möbel kommer att förvandlas fort med ny, fräsch färg.

Börja med en bra grundfärg. -Det finns möbler där ytan är så pass bra att man inte behöver grundfärg. Men jag brukar rekommendera det för att få det bästa resultatet. Grundfärgen gör att materialet under inte lyser igenom eller syns om något skaver på färgen i ett senare skede. Det är extra viktigt om möbeln har en mörk botten, då behöver den målas åtminstone två gånger, torktiden brukar vara ungefär 12 timmar. -Tumtricket är ett smart knep för att se om det är dags för nästa omgång.

Sätt tummen på möbeln när du tror att färgen har torkat och vrid den försiktigt. Om du inte får färg på fingret och inget skaver bort så är det torrt och det är okej att måla nästa lager. Slutresultatet kommer också påverkas av om du har valt en matt eller en blank färg. Och om du vill lacka möbeln efteråt eller inte.

-Det är en smaksak. Men tänk på att lack skyddar möbeln, det skapar en blankare yta som är lättare att torka av. En matt färg skapar en lugn känsla. Blankare färger är tåligare, men ger fler reflektioner och är mindre förlåtande om du har fuskat med grundarbetet. Skapa din egen kulör Idag är du inte längre begränsad till ett bassortiment av färger. Du kan få exakt den kulör du behöver med hjälp av färgexperterna på K-Rauta, -Ta med dig något som bär den kulören som du vill kopiera. Alla varuhus har en färgskanner som läser av vilket NCS-nummer färgen har.

 1. Vi skannar av färgkoden och blandar till din personliga färg som kommer att matcha perfekt.
 2. På det viset kan du exempelvis matcha möbler med väggfärgen i ett rum.
 3. Trots att det handlar om olika färgtyper; snickerifärg och väggfärg.
 4. Det är verkligen ett spännande sätt att inreda på.
 5. Du kan låta olika detaljer ha samma kulör; som en byrå, en vägg, hyllor och stolar.

Det skapar en lekfull och enhetlig känsla i rummet. Färgerna i K-Rautas huvudsortiment är från Beckers. De är vattenbaserade vilket innebär att de är mer miljövänliga och har inga lösningsmedel i sig. -Det gör det också skönare för dig som målar, du slipper den starka lukten och de kemiska ångorna som färg hade förut.

Med rätt verktyg, rätt färg och noggrant förarbete kommer dina möbler snart att kännas som nya. Till och med bättre än nya. -Allt i ditt hem blir unikt. Det är dessutom ett smart och billigt alternativ till att köpa helt nytt, och du slipper allt slit och släng. Att bevara och spara det som redan finns, det sparar på miljön.

LÄS ÄVEN: “Projektplaneraren Maria sparade oss tid och pengar” 3 steg – måla om din möbel 1.Studera möbeln och materialet. Trä och metall kan målas med snickerifärg. Om möbeln är rostigt; behandla rosten med primer. Om möbeln har metallbeslag; skruva bort dem före målning för att skydda dem från färgen.2.Förarbete.

Tvätta möbeln med inomhustvätt, microfibertrasa och svamp. Spackla möbeln om du finner sprickor, för en slät yta. Slipa med slipkloss för att färgen ska fästa och var noggrann med att torka av slipdammet efteråt.3.Måla. Använd grundfärg för bra täckning. Välj sedan en matt eller blank kulör och måla med kvalitétspensel.

De här verktygen behöver du:
Visa hela svaret

Måste man alltid Grundmåla möbler?

Det mesta går att måla, nästan! – De flesta möbler och material går att måla, även laminat. Det viktiga är att välja rätt produkter och verktyg samt att göra ett bra förarbete. – Tvätta och slipa ytan så fäster färgen bättre. Och grundmåla alltid men den passande färg innan du målar med täckfärgen så blir resultatet mycket bättre.
Visa hela svaret

Måste man slipa innan man målar?

Behöver man skrapa fasaden innan målning? – Anza Måleriverktyg För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna.

Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut. Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg. Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna. Då återstår bara att skrapa bort alla färglager. Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex.

en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd.
Visa hela svaret

Hur målar man träpanel?

Så målar du panel Måla om hemma! Vi hjälper dig att välja rätt färg och rätt kulör. Få en vacker panel för tak och vägg inomhus. • Täck alla golv och möbler med täckpapp och tvätta panelen med Nordsjö Original Målartvätt. Skölj av med vatten, låt torka och slipa bort eventuell träfiberresning.

Om panelen är lackad ska du matta av ytan med sandpapper. • Stryk på Nordsjö Original Kvist- och spärrgrund i två omgångar för att minska risken för missfärgningar. Använd en roller och arbeta med 2–3 brädor åt gången, efterstryk med en bred pensel. Alla sprickor och hål ska spacklas med Nordsjö Professional Snickerispackel.

• Måla med Nordsjö Ambiance Superfinish. Lägg på färgen med en roller och efterstryk därefter med en bred pensel. Rätt färg på rätt plats Ambiance Superfinish Vattenburen helmatt eller halvblank snickerifärg med extremt bra utflytning och reptålighet. Avsedd för målning inomhus på panel, dörrar, karmar, socklar samt rostskyddsgrundade plåt-och ståldetaljer.

 • Tack vare den hårda ytan som färgen ger, är den perfekt för målning utanpå och inuti t.ex. köksskåp.
 • För att hitta “din” kulör bland alla, finns det många faktorer att ta hänsyn till.
 • Till exempel ljusinsläpp, storleken på rummet, material och arkitekturstilen i ditt hem.
 • Ljusinsläppet är det som har störst påverkan på hur kulören upplevs och där handlar det både om solljus, väderstreck och den belysning du har hemma.
You might be interested:  Hur Nära Tomtgräns Får Man Bygga Förråd?

Ett ovärderligt tips för att bli helt nöjd är att köpa provburkar och måla upp i rummet. Undersök sedan hur kulörerna upplevs i dags- och kvällsljus och vad som händer när du tänder lamporna.

• Ladda ner gratisappen Nordsjö Visualizer i Google Play eller App store för att testa olika kulörer på din vägg. • Besök din Nordsjöbutik för att hämta inspirationsbroschyr och kulörprover. • Köp provbrukar av dina favoritkulörer för att testa hur de ser ut hos just dig.

: Så målar du panel
Visa hela svaret

Kan man använda Takfärg på trä?

Målning – 05 Då trätak ofta innehåller massa kvistar, är det att föredra att grundmåla med en spärrfärg, Då slipper du gå och kvistlacka varje enskild kvist, utan kan istället måla hela taket med spärrfärgen (som innehåller kvistlack). Följ tillverkarens rekommendationer för hur många strykningar du ska lägga. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä 07 För att grundmåla de stora ytorna är en korthårig roller att rekommendera. Med en roller går jobbet snabbare och smidigare, men om du hellre vill använda en pensel går detta också bra. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä 08 När grundfärgen har torkat (läs tillverkarens rekommendationer för torktid) går du över den målade ytan med ett fint sandpapper, Arbeta alltid i träfibrernas riktning. Ta sedan bort slipdammet noggrant med en dammborste eller dammbindande duk. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä 09 Nu är det dags för färdigstrykningen. Applicera snickerifärg på samma sätt som med grundfärgen – först med pensel i hörn och skarvar, och sen med finhårig roller, När det första färglagret är torrt (följ tillverkarens rekommendationer för torktiden) kan du slipa ytan lätt igen. Ta sedan bort slipdammet helt och applicera det andra lagret snickerifärg på samma sätt som det första. Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä 10 Ta till sist bort all täckmaterial från väggar, golv och möbler. Koppla in belysningen igen. Du är nu klar! Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.
Visa hela svaret

Måste man Grundmåla panel?

Måla endast en gång med mellanstruket De allra flesta väljer träpanel till sin husfasad och trä är ett smart val ur många aspekter. Men för att panelen ska hålla i många år, behöver den ytbehandlas, det vill säga målas. Gör man det på rätt sätt så blir resultatet en snygg fasad som står emot väder och vind i många år.

Alla som någon gång har målat vet att det roligaste lagret är det sista, det som möter ögat. Har man gjort jobbet från grunden, vet man också att det arbetet är viktigt, men även väldigt tidskrävande. För att spara tid åt dig och underlätta så långt det går, har vi tagit fram mellanstruket – steget bortom den grundmålade panelen, där du bara behöver måla på en färdigstrykning.

Själva grundmålningen ska alltid göras innan man sätter upp panelen. Trä är ett levande material som rör sig beroende på luftens fuktighet och temperatur. Grundmålar man efter att panelen har satts upp, riskerar man att träet drar ihop sig och blottlägger ytor som saknar färg och som därför saknar det viktiga väderskyddet som färgen faktiskt är.

Självklart kan man grundmåla själv, men många väljer i dag att köpa grundmålad panel, eftersom det sparar mycket tid. Eftersom träet heller inte ligger ute och utsätts för smuts, mögelsporer och andra partiklar som alltid finns i luften, håller det sig bättre. Dessutom fäster grundfärgen allra bäst på färskt virke, vilket beror på ett ämne i träet som heter lignin.

Med färdiggrundad panel från fabriken har man alltså kommit en god bit på vägen, men vi på Borgunda har tagit det lite längre genom att också erbjuda mellanstruket, det vill säga grundmålad panel med ytterligare ett “riktigt” färglager ovanpå. Det är så långt man kan komma med förberedelserna.

 1. Slutstrykningen måste man nämligen alltid göra när panelen är uppsatt, för att kunna måla över spikskallar och småmärken som uppkommer vid monteringen.
 2. Eftersom fabriksmålning är en väldigt effektiv process, så blir det inte dyrare att köpa mellanstruket jämfört med att köpa färg och måla själv.
 3. Slutresultatet blir även bättre då förhållandena är optimla för målningen.

En stor fördel med mellanstruket, förutom att det sparar väldigt mycket tid, är att man kan vänta med slutstrykningen i upp till två år. Skulle det regna varje dag efter att panelen är monterad, så går det alltså att vänta till nästa år med att måla det sista lagret.

 1. Grundfärgen är alltid vit, men vi erbjuder mellanstruken panel i vitt, grått eller rött.
 2. Den exakta kulören på färgen är det alltid det sista lagret som avgör.
 3. Vill du hellre ha en klassisk röd slamfärg på panelen, så har vi det också.
 4. Vill du ha någon annan kulör än vitt, grått och rött så går det också att beställa, men finns då inte på lager om man behöver komplettera eller returnera.

På vårt lager hittar du flera längder, sorter och färger i mellanstruket vilket gör att det aldrig är långt att åka om du skulle behöva komplettera. Får du panel över så går den att returnera. För lagerstatus, profiler och längder så besök vår webshop på Lasermätare och mätband i all ära – fortfarande har ändå tumstocken sin givna plats i fickorna på hantverkare och hemmafixare.27 maj, 2014 31 juli, 2018 Borgunda Bygghandel har 2019-12-30 förvärvat fastigheten Bokhyllan 1 i Tibro.
Visa hela svaret

Kan man måla med akryl på trä?

På vilka material kan jag använda den? – Så länge de är rena och fettfria fäster akrylfärg på de flesta ytor. Du kan måla på exempelvis tyg, glas, trä, plast, sten och väggar. Det enda du behöver tänka på är att vissa material kräver att man grundar innan eller lackar efter målning, så att färgen fäster och sitter ordentligt.
Visa hela svaret

Måste man Grundmåla panel?

Måla endast en gång med mellanstruket De allra flesta väljer träpanel till sin husfasad och trä är ett smart val ur många aspekter. Men för att panelen ska hålla i många år, behöver den ytbehandlas, det vill säga målas. Gör man det på rätt sätt så blir resultatet en snygg fasad som står emot väder och vind i många år.

 1. Alla som någon gång har målat vet att det roligaste lagret är det sista, det som möter ögat.
 2. Har man gjort jobbet från grunden, vet man också att det arbetet är viktigt, men även väldigt tidskrävande.
 3. För att spara tid åt dig och underlätta så långt det går, har vi tagit fram mellanstruket – steget bortom den grundmålade panelen, där du bara behöver måla på en färdigstrykning.

Själva grundmålningen ska alltid göras innan man sätter upp panelen. Trä är ett levande material som rör sig beroende på luftens fuktighet och temperatur. Grundmålar man efter att panelen har satts upp, riskerar man att träet drar ihop sig och blottlägger ytor som saknar färg och som därför saknar det viktiga väderskyddet som färgen faktiskt är.

 1. Självklart kan man grundmåla själv, men många väljer i dag att köpa grundmålad panel, eftersom det sparar mycket tid.
 2. Eftersom träet heller inte ligger ute och utsätts för smuts, mögelsporer och andra partiklar som alltid finns i luften, håller det sig bättre.
 3. Dessutom fäster grundfärgen allra bäst på färskt virke, vilket beror på ett ämne i träet som heter lignin.

Med färdiggrundad panel från fabriken har man alltså kommit en god bit på vägen, men vi på Borgunda har tagit det lite längre genom att också erbjuda mellanstruket, det vill säga grundmålad panel med ytterligare ett “riktigt” färglager ovanpå. Det är så långt man kan komma med förberedelserna.

Slutstrykningen måste man nämligen alltid göra när panelen är uppsatt, för att kunna måla över spikskallar och småmärken som uppkommer vid monteringen. Eftersom fabriksmålning är en väldigt effektiv process, så blir det inte dyrare att köpa mellanstruket jämfört med att köpa färg och måla själv. Slutresultatet blir även bättre då förhållandena är optimla för målningen.

En stor fördel med mellanstruket, förutom att det sparar väldigt mycket tid, är att man kan vänta med slutstrykningen i upp till två år. Skulle det regna varje dag efter att panelen är monterad, så går det alltså att vänta till nästa år med att måla det sista lagret.

Grundfärgen är alltid vit, men vi erbjuder mellanstruken panel i vitt, grått eller rött. Den exakta kulören på färgen är det alltid det sista lagret som avgör. Vill du hellre ha en klassisk röd slamfärg på panelen, så har vi det också. Vill du ha någon annan kulör än vitt, grått och rött så går det också att beställa, men finns då inte på lager om man behöver komplettera eller returnera.

På vårt lager hittar du flera längder, sorter och färger i mellanstruket vilket gör att det aldrig är långt att åka om du skulle behöva komplettera. Får du panel över så går den att returnera. För lagerstatus, profiler och längder så besök vår webshop på Lasermätare och mätband i all ära – fortfarande har ändå tumstocken sin givna plats i fickorna på hantverkare och hemmafixare.27 maj, 2014 31 juli, 2018 Borgunda Bygghandel har 2019-12-30 förvärvat fastigheten Bokhyllan 1 i Tibro.
Visa hela svaret

Hur måla träpanel?

Så målar du panel Måla om hemma! Vi hjälper dig att välja rätt färg och rätt kulör. Få en vacker panel för tak och vägg inomhus. • Täck alla golv och möbler med täckpapp och tvätta panelen med Nordsjö Original Målartvätt. Skölj av med vatten, låt torka och slipa bort eventuell träfiberresning.

Om panelen är lackad ska du matta av ytan med sandpapper. • Stryk på Nordsjö Original Kvist- och spärrgrund i två omgångar för att minska risken för missfärgningar. Använd en roller och arbeta med 2–3 brädor åt gången, efterstryk med en bred pensel. Alla sprickor och hål ska spacklas med Nordsjö Professional Snickerispackel.

• Måla med Nordsjö Ambiance Superfinish. Lägg på färgen med en roller och efterstryk därefter med en bred pensel. Rätt färg på rätt plats Ambiance Superfinish Vattenburen helmatt eller halvblank snickerifärg med extremt bra utflytning och reptålighet. Avsedd för målning inomhus på panel, dörrar, karmar, socklar samt rostskyddsgrundade plåt-och ståldetaljer.

Tack vare den hårda ytan som färgen ger, är den perfekt för målning utanpå och inuti t.ex. köksskåp. För att hitta “din” kulör bland alla, finns det många faktorer att ta hänsyn till. Till exempel ljusinsläpp, storleken på rummet, material och arkitekturstilen i ditt hem. Ljusinsläppet är det som har störst påverkan på hur kulören upplevs och där handlar det både om solljus, väderstreck och den belysning du har hemma.

Ett ovärderligt tips för att bli helt nöjd är att köpa provburkar och måla upp i rummet. Undersök sedan hur kulörerna upplevs i dags- och kvällsljus och vad som händer när du tänder lamporna.

• Ladda ner gratisappen Nordsjö Visualizer i Google Play eller App store för att testa olika kulörer på din vägg. • Besök din Nordsjöbutik för att hämta inspirationsbroschyr och kulörprover. • Köp provbrukar av dina favoritkulörer för att testa hur de ser ut hos just dig.

: Så målar du panel
Visa hela svaret

Måste man Grundmåla trä?

Grundmålning – Grundmålning ska framför allt utföras på träytor som inte varit målade tidigare. Tidigare målade träytor behöver normalt sätt inte grundas om det befintliga färgskiktet är intakt. Om tidigare färgskikt har flagnat av och/eller om det finns löst sittande lasyr skall dessa områden skrapas ned till bart trä och fläckgrundas.

Om fasaden aldrig tidigare varit målad bör alla ytor som ska målas med täckfärg också grundmålas. Grundfärgen gör att täckfärgen fäster bättre och gör underlaget vattenavvisande vilket minskar risken för fuktskador. När man använder sig av förgrundad panel så bör man tänka på att spikställen och sågytor behöver grundmålas.

Kontrollera även så att panelen har tillräckligt med grundfärg på hela ytan. Om inte bör man lägga på mer grundfärg. Tänk på att vara extra noga kring utsatta ställen som till exempel ändträ, skarvar och fönsterkarmar.
Visa hela svaret