Ta Bort Färg Från Trä Kaustiksoda?

Ta Bort Färg Från Trä Kaustiksoda
4x4sweden.se Här snackar vi om allt som inte passar in i dom övriga kategorierna Moderatorer:,,, Veteran Inlägg: Blev medlem: lör mar 04, 2006 20:14 Ort: Åstorp av » tis jul 05, 2011 20:26 Finns det någon som har ett bra tips på färgbortagning. Skulle vilja ha nåt som man typ penslar på o sen kan högtryckstvätta bort.

Ska lacka om bussen o tänkte slippa slipa så mycket.4x4xnerd Inlägg: Blev medlem: lör maj 06, 2006 16:50 Ort: Jäla (Falköping) av » tis jul 05, 2011 20:34 Är det en buss i trä? Nja. Det är nog svårt att finna en sådan produkt, förutom bromsvätska. Känner du alla till nu det skicka så. Le att fall alla i dig fick det men.

Det skickade som jäveln den slå vilja att du kommer så baklänges meddelande detta läsa ska man att insett väl du när” Hemmastadd Inlägg: Blev medlem: sön aug 08, 2010 15:33 Ort: karlskrona av » tis jul 05, 2011 20:40 bromsvätska + bensin funkar hehe nae men jag hade en lackborttagnings spray för ett tag sen som vi hade att ta bort klotter med, de råkade komma lite på lacken och den reste sig och flagade bort :O du kan ju prova med nån sån spray.

Beroende Inlägg: Blev medlem: fre sep 04, 2009 7:58 Ort: Växjö av » tis jul 05, 2011 20:55 En annan grej som jag kom på är kaustiksoda och tapetklister som man gjorde förr. Tapetklister, kaustiksoda och vatten. Använd gummihandskar och skyddsglasögon! Recept: 1 dl tapetklister per liter ljummet vatten eller så mycket att konsistensen passar för ditt ändamål.

(ex. borttagning av bottenfärg). När tapetklistret har svällt tillsätter du försiktigt 200 – 300 gr kaustiksoda per liter tapetklister. man kan nog ändra lite som man vill och ha det starkare eller svagare. Toyota Lj70 Guru Inlägg: Blev medlem: lör apr 07, 2007 14:08 Ort: Söderköping av » tis jul 05, 2011 21:09 Vi hade ett på jobbet som heter M7 ser ut som äppelmos för storkök typ,funkar bra på “plastfärg” men tveksam om det tar riktig lack.

Själv har jag tagit bort klarlack på AmericanRacing fälgar med klotterbortagare. Den jag använde heter Sto grafittistripper och är på 10kg hink har jag för mej.Tror Sto finns i Helsingborg. Effektivast är att dra på ganska tjockt och sedan kladda fast täckfolie så det inte torkar ut,vänta nån halvdag och tvätta med rotojet.

Rutinerad Inlägg: Blev medlem: ons feb 24, 2010 17:56 Ort: skillingmark av » tis jul 05, 2011 22:59 Eftersom jag har jobbat i 2 år med att ta bort grafitti i oslo så borde jag ha ett bra svar. Men eftersom jag har sett hur vissa kemikalier reagerar på metaller så rekommenderar jag slipa.

Annars kollar du upp ags produkter på internet. har du kört fast elle? Beroende Inlägg: Blev medlem: sön okt 07, 2007 22:09 Ort: Ramnäs av » tis jul 05, 2011 23:28 Det finns en svinbra prudukt, lika bra som gamla tiders lut. Enda nackdelen är att den är tunnflytande, så man måste blanda med tapetklister om man ska använda den på stående ytor.

Ska kolla vem som importerar bara, jag hör av mig inom kort. Beyond bolt-on. Beyond recond. Beroende Inlägg: Blev medlem: sön okt 07, 2007 22:09 Ort: Ramnäs av » ons jul 06, 2011 18:42 Nu har jag kollat lite. Produkten heter Paint remover,/ stripper och säljs på 1 Gallons dunk.

I Sverige säljs den av US car parts i Uddevalla. Den kan annars tas hem från till mycket bättre priser. Tydligen lämnar Bill Hirsch bra rabatter, så glöm inte att pruta. Nackdelen är att han kan neka försäljning, då US car parts faktiskt har agenturen i Sverige. Har man en kompis i USA kan man ju låta honom beställa och skicka vidare hit (förslagsvis som gåva = ingen tull).

Hirsch lämnar fullständig varudeklaration och alla ingredienser är godkända för import. Firman ligger i Newark, Jersey om jag är rätt underrättad. Är det bra grejor? Ja. Kanske inte bara att högtryckstvätta av, men näst intill. Det finns inget bättre i a f.

Man bör tvätta / skrapa bort färgen innan den torkar igen, så man får ha lite tajming, ca 4 timmar beroende på antal lager färg. På lodräta ytor får man blanda med tapetklister, så det inte rinner av. Får man inte bort all färg penslar man på en omgång till. Man bör planera så att man tar bort allt ned till plåten på de ställen man behandlar, annars kan det bli fel om man lackar över behandlade partier.

Man bör även skrubba / slipa av plåten då den är plåtren, så inget medel ligger kvar under den nya lacken. Får man medlet på huden svider det satan och får man i ögonen blir man nog blind, så var försiktig. Beyond bolt-on. Beyond recond. Beroende Inlägg: Blev medlem: sön okt 07, 2007 22:09 Ort: Ramnäs av » ons jul 06, 2011 18:45 niva_mats skrev: Är det en buss i trä? Nja.

Det är nog svårt att finna en sådan produkt, förutom bromsvätska. Jag har provat bromsvätska rätt nyligen, det funkar inte längre Den verkar inte alls vara lika aggresiv som den en gång var. Beyond bolt-on. Beyond recond. Veteran Inlägg: Blev medlem: lör mar 04, 2006 20:14 Ort: Åstorp av » ons jul 06, 2011 19:59 Tack för era tips.

Provade med en hetvatten tvätt o det funkade bra. Kommer ner till orginallacken utan större problem o eftersom den sitter så bra som den gör får den sitta kvar. : 4x4sweden.se
Visa hela svaret

Hur får man färg att lossna?

Ta bort färg med varmluftspistol – Varmluftspistolen är ett väl beprövat verktyg för att få bort gammal färg, och idag också en av de vanligaste. Värmen från pistolen får färgen att lossna från underlaget. Det gör att färgen relativt enkelt kan dras loss i sjok och tillsammans med en bra skrapa blir varmluftspistolen ett kraftigt verktyg mot färgen.
Visa hela svaret

Hur får man bort torkad färg?

Få bort målarfärg från kläder | Så här gör du Få reda på hur du tar bort målarfärg, väggfärg och färgpulver (efter att du varit med i The Color Run) med dessa enkla och praktiska tips på hur du får bort färg från kläder. Både den berömda Holi-festivalen i Indien och det roliga loppet The Color Run här i Sverige handlar om att ha så kul som möjligt och släppa loss med färg.

You might be interested:  Hur Stort Hus Får Man Bygga?

Börja med att borsta av så mycket färgpulver som möjligt från kläderna innan du tvättar dem, antingen med en borste eller genom att skaka kläderna utomhus. Vita kläder kan du sen blötlägga i en blandning av varmt vatten och en liten mängd klorfritt blekmedel. Färgade kläder kan blötläggas separat med lite tvättmedel istället för blekmedel. Var noga med att alltid använda plasthandskar när du använder blekmedel och se till att vädra rummet du är i ordentligt. Det är också viktigt att först läsa plaggens tvättsymboler för att försäkra dig om att de tål att blötläggas och behandlas med blekmedel (silke, ull och kläder med metallknappar är exempel på plagg som varken bör blötläggas eller blekas). När plaggen fått ligga tillräckligt länge, tvätta dem som vanligt i tvättmaskin med Via Tvättkapslar.

Om fläckarna visar sig vara envisa och inte gått bort efter tvätt i tvättmaskin, prova då att tvätta plaggen för hand i några liter kallt vatten som blandats med ca 1 dl vitvinsvinäger eller ättika, samt ungefär 5 ml Via flytande Tvättmedel. Syran i vinägern verkar effektivt för att lösa upp de flesta fläckar.

Om ihåg att alltid skydda händerna och huden genom att använda plasthandskar när du hanterar starka lösningar och kemikalier! Visst är det kul när barnen sätter igång att måla? Tid och rum verkar liksom försvinna när de får koncentrera sig på att måla små konstverk och det är en perfekt syssla för regniga dagar inomhus.

Tyvärr kan det ju bli lite kladdigt emellanåt när barnen tagit fram sina mer konstnärliga sidor och då är det bra att ha några enkla lösningar för att ta bort färgfläckar på kläder. Om barnen målat hemma eller kommer hem från förskolan med färgfläckar på kläderna, följ då nedanstående tips:

Vattenbaserad målarfärg: Målarfärger för barn brukar oftast vara vattenbaserade, vilket gör dem lätta att få bort. Om fläcken du ska behandla fortfarande är blöt, börja med att fukta den med varmt vatten och badda sedan med en ren och mjuk trasa för att få bort så mycket av fläcken som möjligt. Använd sedan en ren tvättsvamp eller trasa för att gnugga på fläcken med en blandning av vatten och lite tvättmedel. Upprepa tills fläcken har försvunnit. När du är klar, kontrollera noga plaggets tvättsymboler och tvätta som vanligt i tvättmaskin med Via Tvättkapslar.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Om fläcken däremot hunnit torka innan du fått en chans att behandla den, blötlägg först plagget i vatten som blandats med en liten mängd bra pulvertvättmedel.

Oljebaserad målarfärg: Oljebaserad färg är inte lika vanlig som vattenbaserad och kan vara lite svårare att få bort. Om det råkat bli en fläck, badda först på baksidan av fläcken med lite lacknafta eller terpentin. Den här metoden är dock inte lämplig om plagget är helt eller delvis tillverkat av viskos, acetat eller triacetat. Kom även ihåg att först testa medlet på en liten, dold yta av plagget (som t.ex. en fåll eller liknande) för att försäkra dig om att tyget inte blir förstört. Var försiktig när du använder lacknafta och håll alltid kemikalier utom räckhåll för barn! Efter att du baddat, pressa en ren trasa mot fläcken för att absorbera så mycket som möjligt av färgen. Avsluta genom att tvätta plaggen som vanligt i tvättmaskinen med Via Tvättkapslar. Om du är osäker på vilken typ av fläck eller tyg det är du har att göra med, gå förbi din närmaste kemtvätt för att få expertråd. Att lära sig att ta bort färg från kläder kan ibland kräva lite tålamod – gör det enkelt för dig genom att alltid behandla färgfläckar så snabbt som möjligt! Ibland kan upprepade behandlingar behövas, men oroa dig inte – med rätt behandling och lite tålamod så går de flesta fläckar att få bort och dina kläder kommer att bli rena och fräscha igen.

Har du några egna bra tips på hur man får bort färg från kläder? Dela gärna med dig i kommentarerna nedan! Undrar du hur du kan tvätta mer miljövänligt? Ta vårt snabba självtest för att ta reda på hur du kan tvätta på bästa sätt. ursprungligen publicerat 21 juni 2021 : Få bort målarfärg från kläder | Så här gör du
Visa hela svaret

Måste man skrapa Trärent?

Behöver man skrapa fasaden innan målning? – Anza Måleriverktyg För att färg ska fästa ordentligt måste underlaget vara rent, torrt och fast. Annars kan resultatet bli att du målar ett lock av färg över fukt och smuts, vilket gör att färgen snabbt kommer att spricka och flagna.

 • Oftast skrapar man bara bort de ytor som ser dåliga ut.
 • Är det tidigare färgskiktet bra duger det som underlag för ny färg.
 • Men det kan hända att färglagren är så många att alltihop riskerar att tappa fästet och lossna.
 • Då återstår bara att skrapa bort alla färglager.
 • Du kan enkelt testa om du behöver skrapa t.ex.

en träfasad. Skär på prov ett ca 1 cm tätt rutmönster där fasaden ser skamfilad ut. Om färgen i rutorna lossnar är fästet dåligt. Skrapar du helt trärent måste virket impregneras med grundolja. Tänk också på att färgen du skrapar bort kan vara giftig. Håll småbarn borta och använd gärna både skyddsglasögon och andningsskydd.
Visa hela svaret

Hur bryter man färg?

Värt att veta när du ska bryta färg – Det finns brytningsfärger på tub, som pulver och i flaska. Eftersom det är enklast att arbeta med dessa starkt koncentrerade färger i droppflaska övergår fabrikanterna alltmer till denna typ. Det finns brytningsfärger i kulörerna svart, röd, grön, blå, gul, oxidröd, oxidgul och grön umbra. Färgtoncirkeln är alltså grundstommen till den nyansrikedom som finns på en färgkarta. Detta stora urval får man sedan fram genom att blanda olika mängd vitt och/eller svart i en kulör. Hur mycket man blandar i beror på hur ljus eller mörk nyans man vill ha.

För det mesta beställer man kulör och nyans i butiken där man snabbt och träffsäkert blandar utifrån bestämda recept. Man använder en svagt pigmenterad och därför inte täckande grundfärg som stomme och tillsätter exakt rätt mängd pigment med hjälp av en särskild doseringsmaskin. Färgburkarna skakas sedan kraftigt och kontrolleras innan du får dem med dig.

You might be interested:  Hur Får Man Bort Limrester På Trä?

Valet av nyans kan ta lång tid, men tillblandningen tar endast några minuter. På färgburkens lock sätter man som regel dels ett färgprov, dels en anteckning om hur färgen har blandats. Du kan alltså gå tillbaka till butiken och beställa ytterligare en burk av samma nyans -och veta att blandningen blir exakt densamma.

 • Du tjänar ingenting på att köpa basfärg och brytningsfärger och blanda själv om du vill ha en speciell kulör och nyans av denna.
 • Däremot kan det vara en god ide att bryta färgen själv om du har en restburk i “fel” kulör.
 • Sådan färg kan du inte be att färghandlaren blandar.
 • Han kan inte garantera för en blandning med sådan färg, eftersom han inte vet färgens förutsättningar med ålder, förvaring etc.

Det finns brytfärger på små flaskor som går att använda till olje-, alkyd- och latexfärger. Eftersom dessa brytfärger är mycket starkt koncentrerade behövs som regel endast några få droppar per liter färg. Det bästa är att utgå från en vit färg och bryta denna mjukt i en annan kulör.

Tänk på att för mycket pigment i en färg kan ge en helt annan kulör än du tänkt dig. Prova dig därför försiktigt fram med en mindre mängd färg och skriv upp vilken mängd brytningsfärg – och vilken kulör du använder. När du är nöjd med resultatet provmålar du och låter färgen torka. Först när du har sett den torra målningsytan, och är nöjd med den, bör du blanda resten av färgen enligt de anteckningar du har gjort.

Om du har rester eller hela burkar i olika kulörer av samma färgtyp – t ex latexfärg – kan du även blanda dessa för att få fram en ny kulör. Om du t ex har en burk vit färg och försiktigt rör ner lite av en kraftigt rödpigmenterad färg i denna, får du en färg i rosa nyans.

 • Hur mättad nyansen ska blir – ja det avgör du med mängden röd färg.
 • Färgtoncirkeln och en så kallad gråskala utgör grunden för all brytning av färg.
 • Det är utifrån dessa båda skalor man får fram det fantastiska spektrum av färgnyanser som du kan välja av från butikens färgkarta.
 • Det är näst intill omöjligt att själv blanda färg med samma säkerhet.

Däremot kan du bryta färg från dina restburkar till användbara kulörer för mindre målningsarbeten.
Visa hela svaret

Hur använder man färgborttagningsmedel?

Ta Bort Färg Från Trä Kaustiksoda Spillt färg på fel ställe? Använd Färgborttagning som är ett effektivt vattenburet medel som tar bort gamla färglager inomhus och utomhus. Medlet används med fördel på olje-, alkyd- och latexbaserad färg och lackskikt på trä och metall. Färgborttagningen kan också användas för att ta bort plastisolbeläggning på plåt.

Tar effektivt bort färg på trä, metall och plåt Kan användas både inomhus och utomhus Rinner ej på stående ytor

Användningsområde Universal Åtgång 0,5 – 2 m²/l Glans – Verktyg pensel Målningstemperatur Mellan +8°C till ca +25°C yttemperatur Torktid vid +23° och 50% relativ luftfuktighet Klibbfri efter 0(h). Övermålningsbar efter 0(h). timmar Bindemedel – VOC Förberedelse av ytor Måla Lägg på Färgborttagning med pensel till ett heltäckande skikt.

 • Undvik att lägga för tunna skikt.
 • Medlet kan normalt ligga på över natt utan risk för intorkning.
 • Vid höga temperaturer eller direkt solljus kan en tunn plast läggas över ytan för att förhindra att medlet torkar ut.
 • Medlets verkningstid varierar från ca 20 minuter till 24 timmar beroende på färgtyp, antal färgskikt, färgskiktets ålder och omgivande temperatur.

Verkningstiden ökar vid låga temperaturer. För borttagning av hårda eller glatta färger applicerar man först ett tunt skikt på hela ytan och väntar ca 30 minuter innan ytan helt täcks med ett andra tjockare skikt Färgborttagning. Prova alltid på en mindre yta först för att se hur lång tid det tar för att uppnå tillräcklig effekt vid den aktuella temperaturen.

Vid mycket tjocka och gamla färgskikt kan behandlingen behöva upprepas efter bortskrapning av upplöst färg. Vänta 20-60 minuter och prova att avlägsna den uppmjukade färgen med stålspackel eller färgskrapa. Om färgen inte släpper vänta ytterligare en tid. Tvätta rent med vatten. Låt torka ordentligt. Utomhus kan högtryckstvätt användas på plåt.

När du målat klart Skötselråd Viktigt För mer information, läs våra arbetsråd, broschyrer och hemsida.18906 universal Swedish
Visa hela svaret

Hur gör man aceton?

Framställning – Aceton upptäcktes omkring år 1600 av alkemister som torrdestillerade kalciumacetat eller blyacetat, Idag tillverkas aceton industriellt genom oxidation av isopropylbensen (kumen) med peroxider, Samtidigt fås fenol fram. Eftersom det är svårt att balansera behovet av fenol och aceton så tillverkas även aceton genom dehydrogenering av isopropanol, men inte i lika stor omfattning.
Visa hela svaret

Vad gör aceton?

Svensk definition – En brandfarlig, färglös, flyktig vätska med behaglig eterisk doft. Den är ett allmänt använt lösningsmedel och används som sådant inom farmacin; vid koncentrationer över 80% används den som antiseptis kt medel. Aceton är ett av de ketonämnen som bildas vid ketoacidos, som i diabetes eller vid svält.
Visa hela svaret

Kan man använda ättika på trägolv?

1. Trägolv – Trägolv ska inte rengöras med ättika, speciellt inte ytbehandlade golv. Syran i ättikan kan lösa upp golvytan, så att glansen försvinner. ANNONS
Visa hela svaret

Kan man ändra färg på trägolv?

Du kan slipa ditt trägolv och ljusa upp det med vitpigmenterad lack, vitvax eller vitolja. Ekparketten likväl som furugolvet kan behandlas i en klassisk vitlaserad ton. Lägg till en borstad yta och ge ditt vitpigmenterade trägolv /parkett en rustik och varm känsla.
Visa hela svaret

Hur tvättar man lackat trägolv?

Ett lackerade trägolv rengörs bäst med ett pH-neutralt rengöringsmedel. Använd inte allrengöring eller såpa som tenderar att lämna en kladdig yta på golvet. Det slutar också ofta med att du använder för mycket vatten.
Visa hela svaret

Hur får man bort färg från fasad?

Kontakta oss för personlig rådgivning – Speedheater är ett företag som utvecklar, tillverkar och säljer produkter och systemlösningar för färg-, kitt- och lackborttagning. Vi är ett företag som i varje led tänker på att underlätta och effektivisera för metoden att ta bort färg. Betygsatt 5.00 av 5 2,999.00 kr För att du ska få en så bra upplevelse som möjligt använder vi små anonyma cookies. Dessa används för analys av sidan, annonsering och liknande. Vi tycker att detta är en jättebra funktion, men du kan när du vill välja bort detta. Läs mer Neka GODKÄNN Gör anpassade cookieinställningar
Visa hela svaret

You might be interested:  Kost För Att Gå Ner I Vikt Och Bygga Muskler?

Hur får man bort färg från dörr?

Ta bort den uppmjukade färgen med en stålspackel eller färgskrapa. Arbeta i träets längdriktning. Var försiktig så att ytan inte skadas. De sista färgresterna tar du bort med en grön eller brun Scotch-Brite svamp och lite färgborttagare.
Visa hela svaret

Hur tar man bort färgfläckar?

Målarfärg – Visst är det kul när barnen sätter igång att måla? Tid och rum verkar liksom försvinna när de får koncentrera sig på att måla små konstverk och det är en perfekt syssla för regniga dagar inomhus. Tyvärr kan det ju bli lite kladdigt emellanåt när barnen tagit fram sina mer konstnärliga sidor och då är det bra att ha några enkla lösningar för att ta bort färgfläckar på kläder.

Vattenbaserad målarfärg: Målarfärger för barn brukar oftast vara vattenbaserade, vilket gör dem lätta att få bort. Om fläcken du ska behandla fortfarande är blöt, börja med att fukta den med varmt vatten och badda sedan med en ren och mjuk trasa för att få bort så mycket av fläcken som möjligt. Använd sedan en ren tvättsvamp eller trasa för att gnugga på fläcken med en blandning av vatten och lite tvättmedel. Upprepa tills fläcken har försvunnit. När du är klar, kontrollera noga plaggets tvättsymboler och tvätta som vanligt i tvättmaskin med Via Tvättkapslar,

Om fläcken däremot hunnit torka innan du fått en chans att behandla den, blötlägg först plagget i vatten som blandats med en liten mängd bra pulvertvättmedel. Blötläggning passar för både vita och färgade, färgbeständiga tyger, var bara noga med att aldrig blanda dem med varandra.

 • Oljebaserad målarfärg: Oljebaserad färg är inte lika vanlig som vattenbaserad och kan vara lite svårare att få bort. Om det råkat bli en fläck, badda först på baksidan av fläcken med lite lacknafta eller terpentin. Den här metoden är dock inte lämplig om plagget är helt eller delvis tillverkat av viskos, acetat eller triacetat. Kom även ihåg att först testa medlet på en liten, dold yta av plagget (som t.ex. en fåll eller liknande) för att försäkra dig om att tyget inte blir förstört. Var försiktig när du använder lacknafta och håll alltid kemikalier utom räckhåll för barn! Efter att du baddat, pressa en ren trasa mot fläcken för att absorbera så mycket som möjligt av färgen. Avsluta genom att tvätta plaggen som vanligt i tvättmaskinen med Via Tvättkapslar.
 • Om du är osäker på vilken typ av fläck eller tyg det är du har att göra med, gå förbi din närmaste kemtvätt för att få expertråd.

Att lära sig att ta bort färg från kläder kan ibland kräva lite tålamod – gör det enkelt för dig genom att alltid behandla färgfläckar så snabbt som möjligt! Ibland kan upprepade behandlingar behövas, men oroa dig inte – med rätt behandling och lite tålamod så går de flesta fläckar att få bort och dina kläder kommer att bli rena och fräscha igen.
Visa hela svaret

Kan man slipa bort färg?

Ta bort färger och lack grovt och förbereda för ny ytbeläggning Skriva ut användningsexempel Även om man sköter dem noggrant blir ytbeläggningen på dörrar, fönster och möbler repig, uppruggad och matt med tiden. Med den här anvisningen är det lätt att ta bort färg från trä och få ytan blank och fin igen. Ta Bort Färg Från Trä Kaustiksoda Man kan ta bort gammal lack och färg snabbt och effektivt med en vinkelslip, men det finns risk att det bildas spår. Eftersom det tar lång tid att slipa ner spåren i efterhand är det opraktiskt, och därför behövs en mer lönsam lösning för att ta bort gammal färg från trä.

Ta Bort Färg Från Trä Kaustiksoda

Visa hela svaret

Måste man slipa bort all färg?

Husets detaljer – Det är detaljerna som ger husets karaktär. Fönstren, dörrarna, balkongen eller verandan, fodren, listerna, vindskivorna och kanske ?snickarglädjen” av trä, sockeln inte att förglömma. De ska alla harmoniera med husets grundfärg, och att hitta rätt kulör är inte det lättaste.

 1. Fråga gärna din färghandlare om du är det minsta osäker, han brukar kunna ge goda råd.
 2. Behöver jag ta bort den gamla färgen? Färgen ska inte bara försköna huset, den ska ge det ett längre liv genom att skydda och bevara.
 3. Det är inte bara trähus som behöver eller kan målas, det finns färg som passar för tegel, puts, metall och betong också.

Men ingen färg sitter bättre än vad det understa lagret gör. Mellan fyra och sju lager brukar vara det fasaden klarar innan färgen börjar släppa. Då flagar färgen ända inifrån, och alla rester ända ner till fasadytan måste bort. Att färglagret är för tjockt är en orsak.

 • Dåligt underarbete vid tidigare ommålning kan vara en annan.
 • Fukt kan ha trängt in bakom färgskiktet genom skarvar eller sprickor, underlaget kan vara dåligt eller en oljebaserad färg kan efter många ommålningar ha åldrats, blivit hård och spruckit.
 • Men det är inte alltid man behöver ta bort all färg – har det kommit in fukt t ex måste du först se till att stoppa den innan det går att måla om, och då kanske det räcker med att avlägsna färgen just där.

Har någon fuskat med underarbetet tidigare är det bara den färg som sitter löst du behöver skrapa bort. Och är skadorna begränsade är det inte säkert att du behöver måla om hela huset, utan kan nöja dig med att bättringsmåla när du skrapat färdigt. Tyvärr brukar färgskrapor och andra mekaniska hjälpmedel ha alltför begränsad kapacitet eller vara svåra att jobba med på annat sätt.

Man kan annars välja mellan att blästra bort färgen, lutbehandla den eller använda någon form av avbränning, varmluftspistol, kemiska lösningsmedel eller infravärme. Blästrar man med vatten eller sand finns risken att virket skadas, så att det bildas sprickor eller färgen börjar flagna. Varmluftspistolen är bra vid mindre arbeten, men klarar inte hela fasader inom rimlig tid.

Avbränning ger brandrisk. Också med lut och kemiska lösningsmedel finns risk att träet skadas, det kan bli “fransigt” och restsalter bli kvar även efter ommålningen. Färgborttagning med infravärme ger minimal brandrisk och är lätt att hantera om man använder en s k speedheater. Tips! Skydda fasaden genom att vira om stegändarna och häng färgburken i en flyttbar krok. Sätt gärna fast en bräda längs grundmuren så slipper du färgstänk.
Visa hela svaret