Ta Bort Färg Från Trä Med Varmluftspistol?

Ta Bort Färg Från Trä Med Varmluftspistol
Nackdel med varmluftspistol – Det finns dock ett uppenbart problem med den här metoden. Värmen kan orsaka skador, och i värsta fall sätta hela huset i brand. Värmen som alstras är på mellan 700 och 900 grader. Pistolen bör därför användas med försiktighet och med hög koncentration.
Visa hela svaret

Vad kan man göra med en varmluftspistol?

Varmluftspistoler, eller värmepistoler, skjuter ut en luftstråle som kan riktas mot en specifik punkt eller yta. De kan nå mycket höga temperaturer och används bland annat för att ta bort färg, krympa slangar, tina upp rör, smälta metall och plast eller svetsa samman olika material.
Visa hela svaret

Hur får man bort gammal färg från möbler?

Att ta bort färg på trämöbler – När du ska ta bort färg på målade möbler av trä från äldre tider bör du veta att många av dessa tillverkades just för att målas. Detta betyder att de rena träytorna kan vara av virke med sämre kvalitet, t ex med kvistar och sprickor.

En bra tröst för den som lagt ner tid på att ta bort färg på en trämöbel som lämpar sig bäst i täckande målarfärg, är att den grundliga rengöringen ger goda förutsättningar för ett lyckat målningsresultat. Väljer du att arbeta med ett färdigblandat färgborttagningsmedel bör du pensla på detta mycket flödigt.

När medlet har verkat en stund är det enkelt att “hyvla” loss de uppmjukade färglagren med en stålspackel. Följ alltid tillverkarens anvisningar på burken för färgborttagningsmedlet. Om det är varmt i rummet där du arbetar kan färgborttagningsmedlet torka ut under verkningstiden.

Använd då en tunn plast som du lägger över medlet så att det in medlet torkar ut. Under hela färgborttagningen bör du ha rejält med trasor till hands, så att du kan torka av verktygen från färg när det behövs. En del möbler har utsmyckningar eller former som kan vara svåra att skrapa med stålspackel. Då kan du istället använda en mindre kniv eller en sickel som är en liten metallskrapa.

När färgen är borta ska träet tvättas med målartvätt och sedan sköljas noga. Det väl rengjorda och torkade träet bör sedan slipas med mycket fint slippapper, damma av noga. Stryk eventuella kvistar med shellack. Gnid sedan in med en blandning av lika delar kokt linolja och terpentin.
Visa hela svaret

Måste man skrapa bort all färg?

Husets detaljer – Det är detaljerna som ger husets karaktär. Fönstren, dörrarna, balkongen eller verandan, fodren, listerna, vindskivorna och kanske ?snickarglädjen” av trä, sockeln inte att förglömma. De ska alla harmoniera med husets grundfärg, och att hitta rätt kulör är inte det lättaste.

Fråga gärna din färghandlare om du är det minsta osäker, han brukar kunna ge goda råd. Behöver jag ta bort den gamla färgen? Färgen ska inte bara försköna huset, den ska ge det ett längre liv genom att skydda och bevara. Det är inte bara trähus som behöver eller kan målas, det finns färg som passar för tegel, puts, metall och betong också.

Men ingen färg sitter bättre än vad det understa lagret gör. Mellan fyra och sju lager brukar vara det fasaden klarar innan färgen börjar släppa. Då flagar färgen ända inifrån, och alla rester ända ner till fasadytan måste bort. Att färglagret är för tjockt är en orsak.

  • Dåligt underarbete vid tidigare ommålning kan vara en annan.
  • Fukt kan ha trängt in bakom färgskiktet genom skarvar eller sprickor, underlaget kan vara dåligt eller en oljebaserad färg kan efter många ommålningar ha åldrats, blivit hård och spruckit.
  • Men det är inte alltid man behöver ta bort all färg – har det kommit in fukt t ex måste du först se till att stoppa den innan det går att måla om, och då kanske det räcker med att avlägsna färgen just där.
You might be interested:  Hur Mycket Kostar Det Att Bygga Avlopp?

Har någon fuskat med underarbetet tidigare är det bara den färg som sitter löst du behöver skrapa bort. Och är skadorna begränsade är det inte säkert att du behöver måla om hela huset, utan kan nöja dig med att bättringsmåla när du skrapat färdigt. Tyvärr brukar färgskrapor och andra mekaniska hjälpmedel ha alltför begränsad kapacitet eller vara svåra att jobba med på annat sätt.

  • Man kan annars välja mellan att blästra bort färgen, lutbehandla den eller använda någon form av avbränning, varmluftspistol, kemiska lösningsmedel eller infravärme.
  • Blästrar man med vatten eller sand finns risken att virket skadas, så att det bildas sprickor eller färgen börjar flagna.
  • Varmluftspistolen är bra vid mindre arbeten, men klarar inte hela fasader inom rimlig tid.

Avbränning ger brandrisk. Också med lut och kemiska lösningsmedel finns risk att träet skadas, det kan bli “fransigt” och restsalter bli kvar även efter ommålningen. Färgborttagning med infravärme ger minimal brandrisk och är lätt att hantera om man använder en s k speedheater. Tips! Skydda fasaden genom att vira om stegändarna och häng färgburken i en flyttbar krok. Sätt gärna fast en bräda längs grundmuren så slipper du färgstänk.
Visa hela svaret

Vilken varmluftspistol?

1. HiKOKI RH600T Varmluftspistol – Bäst i Test! – Ta Bort Färg Från Trä Med Varmluftspistol Den varmluftspistol som är bäst i test är denna modell från det japanska företaget HiKOKI. Pistolen har en hög effekt på hela 2000 W samtidigt som det är enkelt att ändra temperatur. Temperaturjusteringen är steglös och det finns två temperaturlägen, 450 och 600°C.

Den har ett luftflöde mellan på antingen 250 eller 500 l/min, vilket möjliggör god kontroll samtidigt som utblåsningsluften blir väldigt effektiv. Varmluftspistolen har även en trevlig kallfunktion (för nedkylning) på 50°C med luftflödet 500 l/min. En fin säkerhetsdetalj är också att den har överhettningsskydd som gör att den blir lite tryggare att använda.

Handtaget är greppvänligt och ergonomiskt då det består av gummi. Varmluftspistolen har en bygel för upphängning, vilket gör den enkel att förvara. Det medföljer även 4 olika munstycken, som alla är lämpade för olika typer av jobb såsom bränna trä, svetsa matta, ta bort färg från trä och mycket mer.
Visa hela svaret

Hur varm blir en varmluftspistol?

Funktioner – Varmluftspistoler blåser ut het luft, hur varmt varierar från modell till modell men vanligtvis upp till 550 °C. Det finns även verktyg som kommer upp i temperaturer på över 700 °C. Kom ihåg att fundera på hur materialet du värmer reagerar på temperaturen. Ska du exempelvis lösa upp gammal blyfärg bildas giftiga gaser vid 538 °C. Ta Bort Färg Från Trä Med Varmluftspistol När du ska köpa en varmluftspistol finns det flera funktioner som är bra att kontrollera:

Temperaturjustering, Det är bra om verktyget har temperaturinställning så att du kan anpassa värmen utifrån det material du arbetar med. Det är lätt hänt att överhetta eller bränna sönder material om du börjar med för hög värme. Luftflödeshastighet, Många modeller har luftflödesinställningar, vilket innebär att du kan justera hur starkt verktyget ska blåsa ut luft. Det kan vara användbart när du arbetar med känsligare material eller när du behöver arbeta med större precision. Säkerhet, Eftersom varmluftspistoler kan bli extremt heta innebär de en brand- och säkerhetsrisk. Kontrollera därför att verktyget har en säkerhetsfunktion som motverkar överhettning (till exempel att verktyget stänger av sig när det varit påslaget under lång tid). Munstycken, Ibland ingår det tillbehör som munstycken, de är användbara om du vill rikta utblåset eller göra att luften endast blåser ut på ett litet område. Batteri eller sladd, Det finns både sladd- och batteridrivna varmluftspistoler, vilken variant som passar dig bäst beror på hur flexibel du vill vara under arbetet. Fördelen med batteridrivna verktyg är att du kan röra dig friare och utan att ta hänsyn till sladdlängden. Men batterier tar så småningom slut, vilket kan vara irriterande om du inte har ett extrabatteri. Nedkylningsfunktion, Vissa mer avancerade modeller har en nedkylningsfunktion, det innebär att verktyget svalnar på några minuter istället för 30 minuter.

You might be interested:  Kan Man Måla Med Väggfärg På Trä?

Visa hela svaret

Hur får man bort lack på trä?

Ta bort lack med slipmaskin – Denna metod lämpar sig bäst då din möbel är målad med färg- eller klarlack, akryl eller shellack. Slipning med slipmaskin eller sandpapper är lite tidskrävande och kräver sin arbetsinsats, men i gengäld fungerar den på så gott som vilken träfinish som helst – från en liten bordsskiva till ett helt trägolv.

Plana ytor går enklast och snabbast att slipa med hjälp av en elektrisk slipmaskin, medan slipblock eller handhållet sandpapper lämpar sig bäst för ojämna eller oregelbundna delar och detaljer. Om du planerar att måla om en möbel är slipning det enda helt nödvändiga steget för att få bort den gamla ytan.

Använd först ett grovt sandpapper med en kornstorlek på 150 för att rugga upp ytan, och sedan ett med kornstorlek 220 för att släta till den. Torka alltid bort slipdamm och annan smuts med fuktig trasa, och låt träet torka innan du målar.
Visa hela svaret

Hur tar man bort lack på möbler?

1. Lackborttagning: – Första momentet är att ta bort all lack. Givetvis går det bra att slipa bort all lack för hand eller med hjälp av maskin för den som vill stå i ett moln av farligt lackdamm och dessutom byta slippapper stup i kvarten. En mer effektiv och behaglig metod är att använda sig av lackborttagningsmedel.

  • Vi använder oss av STRIPP BEK färgborttagningsmedel, vilket är ett mycket effektivt medel.
  • Lägg på ett flödigt lager över hela ytan, antingen med trasa eller med pensel, tänk på att bära plast/gummihandskar eller liknande för att undvika att få medlet på händer.
  • Medlet är frätande och torkar ut huden väldigt snabbt.

En rekommendation är att också bära skyddsglasögon. Efter ca 1 timme är det dags att börjar du skrapa, jag själv använder mig av en sickel men en spackelspade går även det. Skrapa bort så mycket som möjligt, det gör ingenting om du skrapar bort en del trä, om du använder en sickel planar du dessutom ytan en aning.
Visa hela svaret

Hur vet man om en färg är oljebaserad?

Början på sidans innehåll Hur vet man vilken färg det varit innan och vad ska man måla med ovanpå? Publicerat: 15 oktober, 2009 Uppdaterat: 9 oktober, 2020 Enklaste testet för att avgöra om det är en oljebaserad färg eller en akrylinnehållande färg utför man med en bomullstuss och T-röd.

  • Dränk tussen med T-röd och gnid på den målade ytan.
  • En oljefärg/lasyr kan släppa lite pigment, men den förblir förövrigt intakt.
  • En akrylinnehållande lasyr/färg löses av T-röd och färgytan blir lite klibbig/smetig.
  • Är det tidigare målat med en oljefärg kan man välja att fortsätta med en oljefärg/lasyr, alternativt byta till en akrylbaserad eller akrylinnehållande färg/lasyr.

Är det därmemot tidigare målat med en akrylinnehållande färg/lasyr skall man fortsätta med en akrylinnehållande färg/lasyr. Lasyrer är transparenta (träytan syns igenom) och en tidigare laserad yta kan laseras igen alternativ täcklaseras eller täckmålas.

  1. En tidigare täcklaserad eller täckfärgsmålad yta brukar man fortsätta att måla med en täckande produkt då man ändå inte kan se träytan.
  2. En täcklasyr bygger tunnare skikt än en täckande färg, detta visar trästrukturen, men ger som regel något kortare underhållsintervall.
  3. Täckande produkter (täcklasyr/täckfärg) har längre underhållsintervall än lasyrer.
You might be interested:  Hur Högt Staket Får Man Bygga Mot Väg?

Hälsningar, Karin Mattsson Färgtekniker Jotun
Visa hela svaret

Måste man skrapa bort all färg?

Husets detaljer – Det är detaljerna som ger husets karaktär. Fönstren, dörrarna, balkongen eller verandan, fodren, listerna, vindskivorna och kanske ?snickarglädjen” av trä, sockeln inte att förglömma. De ska alla harmoniera med husets grundfärg, och att hitta rätt kulör är inte det lättaste.

Fråga gärna din färghandlare om du är det minsta osäker, han brukar kunna ge goda råd. Behöver jag ta bort den gamla färgen? Färgen ska inte bara försköna huset, den ska ge det ett längre liv genom att skydda och bevara. Det är inte bara trähus som behöver eller kan målas, det finns färg som passar för tegel, puts, metall och betong också.

Men ingen färg sitter bättre än vad det understa lagret gör. Mellan fyra och sju lager brukar vara det fasaden klarar innan färgen börjar släppa. Då flagar färgen ända inifrån, och alla rester ända ner till fasadytan måste bort. Att färglagret är för tjockt är en orsak.

Dåligt underarbete vid tidigare ommålning kan vara en annan. Fukt kan ha trängt in bakom färgskiktet genom skarvar eller sprickor, underlaget kan vara dåligt eller en oljebaserad färg kan efter många ommålningar ha åldrats, blivit hård och spruckit. Men det är inte alltid man behöver ta bort all färg – har det kommit in fukt t ex måste du först se till att stoppa den innan det går att måla om, och då kanske det räcker med att avlägsna färgen just där.

Har någon fuskat med underarbetet tidigare är det bara den färg som sitter löst du behöver skrapa bort. Och är skadorna begränsade är det inte säkert att du behöver måla om hela huset, utan kan nöja dig med att bättringsmåla när du skrapat färdigt. Tyvärr brukar färgskrapor och andra mekaniska hjälpmedel ha alltför begränsad kapacitet eller vara svåra att jobba med på annat sätt.

  1. Man kan annars välja mellan att blästra bort färgen, lutbehandla den eller använda någon form av avbränning, varmluftspistol, kemiska lösningsmedel eller infravärme.
  2. Blästrar man med vatten eller sand finns risken att virket skadas, så att det bildas sprickor eller färgen börjar flagna.
  3. Varmluftspistolen är bra vid mindre arbeten, men klarar inte hela fasader inom rimlig tid.

Avbränning ger brandrisk. Också med lut och kemiska lösningsmedel finns risk att träet skadas, det kan bli “fransigt” och restsalter bli kvar även efter ommålningen. Färgborttagning med infravärme ger minimal brandrisk och är lätt att hantera om man använder en s k speedheater. Tips! Skydda fasaden genom att vira om stegändarna och häng färgburken i en flyttbar krok. Sätt gärna fast en bräda längs grundmuren så slipper du färgstänk.
Visa hela svaret

Varför ska man skrapa bort lös färg?

Skrapa – Du behöver bara skrapa bort färgen som sitter löst eller flagnar. Slarva inte, en dåligt skrapad fasad gör att färgen kommer fästa sämre sen. Den här delen av jobbet är tuff, ta en del av fasaden i taget. Glöm inte att använda en ordentlig skrapa, en modern variant som ligger skönt i handen är verkligen att rekommendera. Stålborstning kan också vara ett alternativ. Ta Bort Färg Från Trä Med Varmluftspistol
Visa hela svaret