Ta Bort Mögel På Trä Ättika?

Ta Bort Mögel På Trä Ättika
Så här använder du ättika: –

 1. Fukta en trasa eller svamp med ättika
 2. Täck mögelfläcken med trasan eller svampen i några sekunder och gnugga sedan fläcken med lätt hand. Prova först på en del av fläcken som är mindre synlig om möjligt
 3. Torka bort ättikan med en trasa fuktad med vatten när du är klar.
 4. Viktigt att tänka på om du ska ta bort mögel på trä: ättika och vatten behöver båda torkas bort ordentligt med en torr trasa, så om du arbetar med ett trämaterial bör du se till att det får torka ordentligt efter att du har tagit bort mögelfläcken.

Visa hela svaret

Hur stark ättika vid rengöring?

Ättika för rengöring – Du kan enkelt göra ett eget rengöringsmedel med bara tre ingredienser. Blanda två delar ättika med tre delar vatten och några droppar diskmedel i en sprayflaska. Rengöringsmedlet fungerar utmärkt för att göra rent fönster, speglar, duschväggar och möbler. Hos oss på Freska kan du boka fönsterputsning tillsammans med din hemstädning.
Visa hela svaret

Vad ska man inte rengöra med ättika?

1. Allrent – Blanda 2 dl ättika och 2 dl vatten i en sprayflaska. Passar bra som allrengöring att använda i badrum och kök. Undvik däremot alla ytor av natursten som marmor, granit och liknande när du använder ättika eftersom den är frätande och skadar stenen.
Visa hela svaret

Hur länge låta ättika verka?

Husmorstips ättika – Ättika verkar antibakteriellt och kan vara bra mot fläckar och kalkavlagringar, så det är lätt att förstå varför många husmorsknep innehåller just ättika. Du kan till exempel använda ättika för att göra rent och bli av med dålig lukt i kylskåpet (torka ur kylskåpet med en blandning av vatten och ättika) – eller för att ta bort dålig lukt i vilket skåp som helst – och du kan även göra rent kattlådan på precis samma sätt (torka ur med vatten och ättika).

Men förutom att ättika är bra mot dålig lukt, så är ättika bra på en mängd olika sätt i hemmet när det gäller rengöring och städning.11 bra tips kring hur du kan städa med ättika på ett effektivt och miljövänligt sätt: 1. Rensa avloppet med ättika: strö ner två teskedar bakpulver i avloppet, häll sedan långsamt på en halv deciliter ättika, och låt till slut allting verka i 20 minuter.

Spola sedan igenom ordentligt med hett vatten.2. Ren diskmaskin: ta ungefär en deciliter ättika och häll i botten av diskmaskinen och kör därefter ett normalt program, ättika kan både ta bort dåligt lukt och lösa upp fett (men tänk på att även ättika har en stark doft, så lider du av allergi eller andningsbesvär kan det vara bättre att använda citronsyra).3.

Ättika som sköljmedel: ättika gör tvätten mjukare och tar bort dålig lukt och rengör även maskinen på samma gång. Blanda 1 dl ättika 24 % med 4 dl vatten eller 2 dl ättika 12% med 3 dl vatten. Blanda i en flaska eller annan förvaringsbehållare. Häll två matskedar av din blandning i facket för sköljmedel och tvätta.4.

Ättika som fönsterputs: ta en matsked ättika i en liter vatten. Blanda ihop och spraya sedan på glaset och torka till sist med mikrofiberduk.5. Ättika för ofräscha handdukar: få bort dålig lukt genom att tvätta dem i varmt vatten och en deciliter ättika (men utan tvättmedel) och sedan en gång till i hett vatten och en halv deciliter bikarbonat.6.

You might be interested:  Bygga Litet Växthus Av Gamla Fönster?

Ättika är bra för att kalka av din kaffebryggare, gör så här: häll 1 dl ättika (24%) och 6 dl vatten i kaffebryggaren – eller 2 dl ättikssprit (12%) och 5 dl vatten – i vattenbehållaren på din kaffebryggare. Brygg igenom hälften av denna blandning och stäng sedan av bryggaren och vänta tio minuter innan du sätter på bryggaren igen så all vätska går igenom.

Häll ut vätskan och brygg nu igenom kaffebryggaren med rent vatten tre-fyra gånger så all smak av ättika försvinner.7. Ättika för rengöring av sotiga glasluckor på kaminen: putsa med en svamp doppad i ättika.8. Ättika för ren och fräsch disktrasa: lägg disktrasan i en blandning av vatten och ättika, det tar bort både bakterier och lukt.9.

 • Ren mikrovågsugn med ättika: fyll en mugg med en fjärdedel ättika 24 % och fyll den sedan med vatten nästan till toppen.
 • Ställ in koppen i mikrovågsugnen och kör på full effekt i en minut, ta sedan ut koppen och torka rent din mikro med hushållspapper.10.
 • Rengöra dusch och duschväggar med ättika och diskmedel: ta lika delar flytande diskmedel och fingervarm ättika (12%) och häll ned i en sprejflaska, ättikan först och sedan diskmedlet.

Var noga med att inte inandas ångorna när du värmer din ättika. Spreja och låt verka i en halvtimme, gnugga sedan med en svamp och avsluta med att skölja med kallt vatten.11. Ta bort mögel på trä och andra material med ättika: fyll en sprejflaska med ättika och spreja på materialet där du fått mögel eller mögelsvampar.
Visa hela svaret

Hur länge ska ättikan verka?

Hur länge ska ättika verka? Det beror givetvis till vad det används. Om det handlar om att ta bort dåliga lukter så är det bra om ättikan får stå länge – gärna över natten. Handlar det om att rengöra och om att ta bort exempelvis kalkavlagringar så är 20-30 minuter något att förhålla sig till.
Visa hela svaret

You might be interested:  Bygga Hus Själv Steg För Steg?

Hur får man bort det gula i toaletten?

Ränder i toalettskålen – Om det finns kalkavlagringar eller gula ränder i toaletten kan du använda en pimpsten för att avlägsna kalken alternativt en blandning av brunsåpa och ättika (blandas 1:1). Du applicerar blandningen på ränderna och låter den verka i en timme. Skrubba därefter bort med en fuktad svamp och avsluta med att spola.
Visa hela svaret

Vad är skillnaden på ättika och ättiksprit?

Ättika (24%) är samma sak som ättikssprit (12%), bara det att ättikssprit är utblandat med mer vatten. Om du ska blanda eget rengöringsmedel/fönsterputs/sköljmedel med ättikssprit behöver du alltså tillsätta dubbelt så mycket ättikssprit som ättika.
Visa hela svaret

Vad tar död på mögel?

Fler tips för när du ska ta bort mögel med ättika – eller när du tar bort andra fläckar –

 • Ättika mot mögel ger bäst resultat om du häller ättika direkt på möglet i dess mest koncentrerade form, alltså inte utblandat med vatten, för att ta död på sporerna och lossa själva möglet från ytan den fäst sig på.
 • För att rengöra därhemma om du inte har någon annan rengöringsprodukt till hands eller om du helt enkelt vill gå den mer naturliga och enkla vägen så kan du förbereda en sprayflaska som består av hälften vatten och hälften ättika.
 • Du kan också använda ättika för missfärgningar på porslin; om du till exempel häller ättika ner i toaletten så tar den bort missfärgningar i toalettkröken.
 • Samma gäller för envisa fläckar i kaffe och themuggar, det är bara att gnugga bort med en trasa doppad i ättika eller fylla muggen med vatten och hälla i ett par droppar ättika.
You might be interested:  Hur Ofta Ska Jag Träna För Att Bygga Muskler?

Ättika mot mögel är med andra ord ett riktigt bra tips, mögel är återkommande i fuktiga områden och sprids med hjälp av sporerna det utlöser. Ättika tar död på sporerna och därmed stoppas möglet från att spridas. Tänk även på att det är viktigt att förvara ättika oåtkomligt för barn och husdjur, och väl tillsluten.
Visa hela svaret