Nedan följer en uppdaterad graf över svenska villapriser från år 1952 till år 2016. Dels nominella snittpriser i landet, och dels reala snittpriser i landet i 2016 års penningvärde, dvs justerat för inflationen. Som man ser skulle ett historiskt inflationsjusterat normalt villapris i dag ligga på 1 000 – 1 500 kSEK, eller ungefär hälften av dagens faktiska priser.
|
Nominella och reala medelvillapriser i Sverige 1952 – 2016. Källa Bengt Hansson, Boverket (1952 – 2013) och SCB (2014 – 2016) |
Justerat för KPI-inflationen har Sveriges villapriser 1952 – 2003 pendlat mellan cirka en miljon kronor och 1.5 miljoner kronor. Undantagen har varit på nedsidan 1985 – 1985, då villan kostade inflationsjusterat under en miljon, samt efter kraschen på 90-talet, då villorna 1993 – 1996 låg under en miljon kronor inflationsjusterat (750 – 787 kSEK realt – jag köpte villa utanför Göteborg 1997 för 695 kSEK).
- Vill man definiera när vi gick in i en bostadsbubbla för villorna så blir det i så fall 2004, när priserna slog den tidigare inflationsjusterade toppen från 1979.
- Priserna lugnade ner sig något 2009 – 2012, men gick sedan in i den maniska fasen av bubblan med Riksbankens paniksäkningar ner till negativa styrräntor.
Prisdatat fram till 2013 kommer från Boverkets Bengt Hansson 2014. Datat därefter har jag tagit fram ifrån SCB:s medelpriser för villor (småhus för permanentboende) och KPI. Historiska nominella (=faktiska) priser är alltså uträknade baklänges utifrån Bengt Hanssons tidsserie och KPI, vilket gör att en villa i snitt kostade 75 124 kronor år 1952, vilket idag motsvaras av 1 065 330 kronor.
Faktiskt pris på villor vid årsskiftet var 2 896 000 SEK. För att komma ner till det historiskt normala intervallet mellan 1 000 kSEK och 1 500 kSEK ska villapriserna alltså utifrån aktuellt läge ner minst 48% i nominellt pris. Beroende på inflationsutvecklingen och framtida prisutveckling kan denna siffra komma att ändras vid det faktiska prisraset.
När kraschen är över kanske aktuellt inflationsjusterat korrekt intervall är 1 200 kSEK till 1 700 kSEK, som ett hypotetiskt exempel. Avgörande är förstås när kraschen kommer, hur många år den håller på, och vad KPI-inflationen är fram tills dess. Man kan t ex rent av likt under den kraftiga KPI-justerade reala kraschen 1979 – 1985 uppelva stillastående nominella priser om man har mycket hög inflation.
Visa hela svaret
Vad kostar det att bygga hus 1980?
Sundbyberg första förorten – Men bara ett år senare, 1878, gjordes den första riktiga ansatsen för att skapa ett välplanerat samhälle strax utanför staden, där arbetare och hantverkare skulle få mer utrymme och bättre hygienisk standard. Det handlar om Sundbyberg, som kom att bli Sveriges första förort med villabebyggelse.
- Grundare var ägaren av den aktuella marken, Anders Petter Löfström, som styckade av småtomter som han sålde billigt.
- Förhoppningen – som infriades – var att de nyblivna husägarna skulle locka fler arbetare ut från staden och få ortens småindustrier att blomstra.
- Arbetarklassen ville bort från de större städernas kärnor av akuta hälsoskäl – de fattiga bodde i de mörka husen inne på bakgårdarna, dit solen aldrig nådde, under svåra sanitära omständigheter.
De bättre bemedlade inte lika bråttom att ta sig utanför stadsgränsen. De led inte av trångboddhet utan levde ett bekvämt liv med tjänstefolk i sina stora ljusa våningar som låg ut mot gatan. Dessutom hade de ofta sommarställen där de vistades under årets varma månader. Prospekt för Hornsbergs villastad, bankmannen Henrik Palmes misslyckade projekt på Östermalm, från 1886. Samma Palme valde några år senare att satsa på villabebyggelse på Djursholm, med stor framgång. Det natursköna området, beläget vid Värtan strax norr om Stockholm, tillhörde i århundraden Djursholms slott, uppfört i början av 1500-talet.
- När godsets siste ägare, Robert Montgomery-Cederhielm, dog 1888 köptes den stora egendomen för en halv miljon kronor av bankmannen Henrik Palme.
- Han hade länge kastat lystna blickar på tyskarnas villor och engelsmännens country houses,
- Redan 1870 försökte han entusiasmera förmögna svenskar för villalivet genom att uppföra ett antal stora enfamiljshus norr om Humlegården i Stockholm, ett område som fick namnet Villastaden.
Men skyhöga tomtpriser gjorde husen så dyra att de allra flesta kom att bebos av fler än en familj, och Palme fick den gången ge upp sina villadrömmar. I Djursholm gick det bättre.Tillsammans med tre kompanjoner bildade Palme bolaget Djursholms AB och satte omedelbart igång att bygga upp den nya villastaden.
Här var tomterna stora – mellan 2 000 och 4 000 kvadratmeter – och husen placerades långt in i trädgårdarna för att invånarna inte skulle störas av varandra. En tomt med hus kostade 13 000–16 000 kronor och det fanns ett tiotal olika typhus att välja mellan. Den som ville kunde betala 3 000 kronor direkt vid köpet och betala av resten under tjugo år.
I dag räcker det knappast med tusen gånger den ursprungliga totalinsatsen för att köpa något av dessa hus.
Visa hela svaret
Vad kostade en villa 1960?
Florence och Olle i Älmhult byggde ett kataloghus 1960-1961. De bor kvar i huset än idag, där allt är så gott som intakt. Huset var av god kvalitet och förutom att de har bott bra under 45 års tid har husets värde stått sig. Olle var sugen på att bygga ett hus eftersom han var snickarkunnig och skulle kunna bygga ihop huset själv. De beställde hem kataloger och tittade på olika hustillverkare. Ett kriterium de hade satt upp var att huset skulle ha en skorsten som var placerad mitt i huset.
- Hos Hultsfredshus, en hustillverkare som inte finns kvar idag, fanns en husmodell som passade dem perfekt.
- Skorstenen fanns mitt i huset och de passade på att lägga till en murad öppen spis som inte fanns med i ursprungsritningen.
- Dessutom var säljaren mycket trevlig, det här spelade nog också in när vi valde, drar sig Florence till minnes.
Huset har 120 kvm boyta, källare och är i 1,5 plan. Stommen är av trä och fasaden är klädd med tegel. Övervåningen är byggd av tryckimpregnerat virke. – Hela konstruktionen har hållit väldigt bra. Nedervåningen byggdes av 10 cm tjocka fiberplank som isolerar, säger Olle.
- Det här var ett helt nytt material då och vi var osäkra på om det skulle hålla.
- Men det har hållit över förväntan, allt är intakt, fortsätter han.
- Väggen är uppbyggd av fiberplank, asfaboard och sedan tegel utåt.
- På insidan sitter det Tretex på vägg och tak.
- I bjälklaget i tak och golv finns Gullfiberisolering.
På taket valde de att lägga betongpannor, något som man fick dimensionera takstolarna för – 12 ton betongpannor. – Det finns ett stort fönsterparti på baksidan, här tycker man att det skulle vara osäkert om det skulle hålla, men det har gått bra under 45 år, så det håller väl ett tag till, säger Olle.
Tomten köpte de av kommunen, som gav Florence och Olle två områden att välja på när det var deras tur i tomtkön. De valde tomten som låg mot skogen, något som de inte har ångrat under sina 45 år i huset. Olle var själv i bryggbranschen och jobbade som betongarbetare vid en större byggfirma i Älmhult som inte finns kvar idag, EWJ.
– Han var med och byggde både Haganässkolan, sjukhemmet Nicklagården och Vattentornet i Älmhult, berättar Florence. En tomt kostade 4 000 kr, till det kom avgift för gatubyggnadskostnad och anslutning av el och vatten. Byggsatsen till huset i sig kostade 60 000 kr, exklusive betongpannorna till taket och exklusive inredning till övervåningen.
- Förutom el- och VVS-arbetena byggde Olle ihop huset själv, med lite hjälp av släkten.
- Han tog ledigt från jobbet i ett halvår.
- Florences bror Ingmar, då 16 år, hjälpte till när det var dags att gjuta plattan.
- Det var en del svåra prövningar under hösten när vi byggde huset, minns Olle.
- Först försökte hans arbetsgivare lura av dem den fina tomten, för han ville själv bygga där.
Som tur var gav i sista stund stadsbyggnadskontoret honom inte rätt att göra det. Sedan trilskades vädrets makter. Det ösregnade hela hösten. – Jag fick åka och hyra presenningar vid järnvägen, minns Olle. – Jag kommer ihåg att byggsatsen skulle levereras den 7 september, så då gällde det att grunden var klar, regnet till trots. Florence och Olle har inte behövt göra mycket underhåll på sitt nybyggda hus. För några år sedan bytte de betongpannorna som hade börjat vittra sönder. För tio år sedan tyckte de att det var dags att byta köket. Huset hade ett vattenburet värmesystem med oljepanna.
På 60-talet kostade en kubikmeter bara 60 kr. På 80-talet kom oljekrisen och 1983 byttes oljepannan mot en kombinerad ved- och oljepanna. Sedan något år tillbaka är de anslutna till fjärrvärme. På 60-talet när de byggde var det modernt att ha garage i källaren. – Fullständigt förkastligt, säger Olle. Huset far illa och bilen far illa.
– För att inte tala om hur svårt det är att backa ner, instämmer Florence. Garaget och backen byggdes igen ganska snart. I slutet på 60-talet byggde Olle ett nytt garage istället, ovan jord. Men vad är ett hus värt idag som kostade ca 100 000 kr att bygga år 1960? Naturligtvis handlar det till stor del om läget.
Bengt Johansson vid Föreningssparbankens Fastighetsbyrå i Älmhult gissar att ett hus byggt 1960, med installerad fjärrvärme och det läget skulle säljas för ca 1,1 miljoner kronor, eller strax däröver. Det intressanta är att Riksbanken uppger att 100 000 kr 1960 i dagens penningvärde är exakt 1 006 634 kr, inte långt från mäklarens uppskattade marknadsvärde.
Uppdatering: Huset såldes 2016 för 1 225 000 kr.
Visa hela svaret
Vad kostade en villa 1990?
Nedan följer en uppdaterad graf över svenska villapriser från år 1952 till år 2016. Dels nominella snittpriser i landet, och dels reala snittpriser i landet i 2016 års penningvärde, dvs justerat för inflationen. Som man ser skulle ett historiskt inflationsjusterat normalt villapris i dag ligga på 1 000 – 1 500 kSEK, eller ungefär hälften av dagens faktiska priser.
|
Nominella och reala medelvillapriser i Sverige 1952 – 2016. Källa Bengt Hansson, Boverket (1952 – 2013) och SCB (2014 – 2016) |
Justerat för KPI-inflationen har Sveriges villapriser 1952 – 2003 pendlat mellan cirka en miljon kronor och 1.5 miljoner kronor. Undantagen har varit på nedsidan 1985 – 1985, då villan kostade inflationsjusterat under en miljon, samt efter kraschen på 90-talet, då villorna 1993 – 1996 låg under en miljon kronor inflationsjusterat (750 – 787 kSEK realt – jag köpte villa utanför Göteborg 1997 för 695 kSEK).
- Vill man definiera när vi gick in i en bostadsbubbla för villorna så blir det i så fall 2004, när priserna slog den tidigare inflationsjusterade toppen från 1979.
- Priserna lugnade ner sig något 2009 – 2012, men gick sedan in i den maniska fasen av bubblan med Riksbankens paniksäkningar ner till negativa styrräntor.
Prisdatat fram till 2013 kommer från Boverkets Bengt Hansson 2014. Datat därefter har jag tagit fram ifrån SCB:s medelpriser för villor (småhus för permanentboende) och KPI. Historiska nominella (=faktiska) priser är alltså uträknade baklänges utifrån Bengt Hanssons tidsserie och KPI, vilket gör att en villa i snitt kostade 75 124 kronor år 1952, vilket idag motsvaras av 1 065 330 kronor.
- Faktiskt pris på villor vid årsskiftet var 2 896 000 SEK.
- För att komma ner till det historiskt normala intervallet mellan 1 000 kSEK och 1 500 kSEK ska villapriserna alltså utifrån aktuellt läge ner minst 48% i nominellt pris.
- Beroende på inflationsutvecklingen och framtida prisutveckling kan denna siffra komma att ändras vid det faktiska prisraset.
När kraschen är över kanske aktuellt inflationsjusterat korrekt intervall är 1 200 kSEK till 1 700 kSEK, som ett hypotetiskt exempel. Avgörande är förstås när kraschen kommer, hur många år den håller på, och vad KPI-inflationen är fram tills dess. Man kan t ex rent av likt under den kraftiga KPI-justerade reala kraschen 1979 – 1985 uppelva stillastående nominella priser om man har mycket hög inflation.
Visa hela svaret
Vem köpte Sveriges dyraste villa?
Svanberg ensam ägare till fastigheten – Carl-Henric Svanbergs hustru Louise är utsedd till juridisk byggherre för projektet. Maken står dock som ensam köpare av fastigheten. Carl-Henric Svanbergs townhouse i Lärkstaden i Stockholm Foto: HELEN RASMUSEN Expressen har tidigare talat med Louise Svanberg om husköpet i samband med att nyheten om deras köp blev känt, Hon sa att “det är inte så mycket att prata om”. Men i ett mejl berättade Carl-Henric Svanbergs hustru att de har köpt ett äldre hus i Stockholm och att renoveringen av fastigheten kommer att ta flera år.
Det är korrekt, vi har köpt ett äldre hus i Stockholm, som ska renoveras över de kommande åren. I övrigt har vi inga kommentarer, löd beskedet. LÄS OCKSÅ: Svanberg utskrattad Stadsmuseets experter har tittat på huset och gav vissa pekpinnar innan bygglovet beviljades. Bland annat blev det bakslag på en tänkt balkong.
I dag är huset inkapslat med plast och byggnadsställningar. Ombyggnaden pågår för fullt utan insyn. Några månader efter att rekordköpet blev känt kunde Dina Pengar avslöja nästa rekordköpare i Stockholm: Katarina Martinson, 36, dotter till miljardären Fredrik Lundberg. Grannarna. Carl-Henric Svanbergs blivande bostad för 120 miljoner kronor är inkapslat under byggtiden. Närmast syns Katarina Martinsons inköpta hus för 125 miljoner. Foto: Leif Brännström Husägaren Katarina Martinson, gift med advokatsonen Carl, slog i höstas till och köpte Allerhuset för 125 miljoner kronor och slog därmed Carl-Henric Svanberg om titeln “ägare till Sveriges dyraste hus”.
Visa hela svaret
Vem säljer Sveriges dyraste villa?
Villa Söderås säljs för rekordsumman 350 mkr – Stockholms län Anrika Villa Söderås på Lidingö säljs för 350 miljoner kronor. (Foto: Wikipedia) Bostäder 17 maj 2021 Klassiska Villa Söderås på Lidingö säljs för rekordsumman 350 miljoner kronor, uppger Aftonbladet. Annons Därmed blir fastigheten den dyraste villan som sålts på öppen marknad i Sverige genom tiderna, enligt Aftonbladet. Villan och de övriga byggnaderna har magnifik havsutsikt. Här finns parkanläggningar och enorma terrasser med lyxpool och plats för helikopterlandning.
Byggnaderna uppges omfatta sammanlagt 3 329 kvadratmeter och markarealen 16 993 kvadratmeter.Villa Söderås byggdes i klassisk Art Nouveau-stil år 1912.Fastigheten är belägen vid Hustegafjärden på den östligaste delen av Lidingö.Villa Söderås ritades av arkitekten Harald Falkman och var från början sommarbostad för Carl L Laurin, dåvarande VD på Norstedt & Söner.Genom åren har fastigheten bland annat inhyst hotell- och konferensverksamhet.
Senaste nytt : Villa Söderås säljs för rekordsumman 350 mkr – Stockholms län
Visa hela svaret
Vem äger Sveriges dyraste villa?
Sveriges, just nu, dyraste villa har hittat till Boneo! Denna spektakulära bostad blev snabbt en snackis när den dök upp på marknaden i slutet av förra året och söker fortfarande ny ägare! Men vem ligger bakom detta uppmärksammade objekt i Viggbyholm? Har det någonsin tidigare byggts något liknande i Sverige? Vi tog ett snack med Michael Preber på Skeppsholmen Sothebys International Reality som förmedlar bostaden.
Visa hela svaret
Vad kostade en lägenhet 1980?
Rättelse: BRF Kannan 13 anges felaktigt som källa i nedanstående inlägg. Korrekt källa är BRF Skålen 11, också i Vasastaden. Se rättelse, “Det som händer på Internet, stannar på Internet. För alltid.” – Jag En läsare svarade upp på gårdagens förfrågan om historiska bostadsrättspriser, genom att skicka in data tidigare publicerat hos BRF Kannan 13 i norra Vasastaden i Stockholm.
|
Lägenhetspriser Stockholm / Vasastaden 1973 – 2013 |
BRF Kannan 13 publicerade denna data fram till 2009, då bostadsrättspriserna som bekant föll rätt hårt i spåren av den akuta finanskrisen 2008 – 2009. Då försvann av någon anledning prisdatat från föreningens hemsida och har inte lagts upp igen. Läsaren, som tittade på en lägenhet i föreningen, hade dock laddat ner datat i form av föreningens publicerade Excel-fil.
- BRF Kannan 13 bildades 1999, vilket antyder att datat före 1999 kan vara generellt prisdata och inte specifikt för föreningen.
- Då HSB har hand om delar av fastighetsförvaltningen gissar jag att tidigare prisdata är generell statistik från HSB, och är representativ för antingen Stockholm innanför tullarna, Stockholm eller Vasastan.
Med tanke på att gårdagens inlägg med data tillbaka till 1992 stämmer mycket väl överens med prisdatat från BRF Kannan 13, så verkar datat genuint. Jag angav där en avrundad skattning för Vasastaden om 9000:- SEK per m2 år 1993. BRF Kannan anger 9134:-.
Jag angav att fallet 1992 – 1993 var ca 20%. BRF Kannan anger 20.5% i fall. Totalt från toppen i BR-priserna, som enligt detta prisdata inträffade 1988 och inte 1990 som för villorna, till botten 1993 föll priserna 49.1% enligt BRF Kannan 13:s data. Först 1998 hade priserna återhämtat sig och den som inte ville sälja med förlust blev inlåst i sitt boende i upp till tio år.
Bifogad graf har även med en extrapolering av BR-priserna efter 2009, dels baserad på Valueguards data och dels baserat på Mäklarstatistiks data. Normerat 1997 finns också inflationsjusterade priser, samt priser justerade för disponibel inkomst, dvs förmågan att faktiskt betala av klubbmedlemskapet.
|
Logaritmisk skala |
1973 kostade enligt detta data ett klubbmedlemskap i en bostadsrättsförening i centrala Stockholm 1091:- SEK per m2. Lägsta priset i serien var 1974, med 653:- SEK per m2, eller en krasch om 40% mot året innan.1976 – 1977 kraschade priserna 32% och 1978 – 1979 kraschade priserna 35%.1981 – 1982 föll priserna 23%.
- Marknaden var helt enkelt väldigt instabil under 70-talet och tidigt 80-tal, en period med politisk osäkerhet, energikris, upprepade devalveringar och mycket hög inflation.
- Som man kan se på den logaritmiska skalan ute till vänster steg också priserna kraftigt under perioden.
- Uppgången tog fart på allvar 1982 från 3006:- SEK per m2, och blev därefter manisk.
Toppen 1998 låg på 17 608:- SEK per m2 och botten 1993 på 9 134:- SEK per m2. Läsarövning: Titta på avslutspriser på lägenheter på föreningens adresser de senaste åren, vilket hittas hos Booli. Kontrollera om extrapoleringen utifrån Mäklarstatistik och Valueguard verkar stämma med faktiska avslut.
Visa hela svaret
Vilken år Sveriges dyraste villa?
SVERIGES DYRASTE HUS ÄR TILL SALU FÖR 350 MILJONER KRONOR – SE ALLA BILDERNA – Villa Söderås på Lidingö är det dyraste huset som någonsin gått ut på Hemnet. Kolla in de spektakulära bilderna – bara den James Bond-inspirerande säljfilmen ska ha kostat en (!) miljon kronor att spela in. Det vackra huset med en fantastisk havsutsikt går under namnet Villa Söderås och ligger i Elfvik, längst ut på Lidingö.
Visa hela svaret
Hur mycket har huspriserna ökat på 10 år?
Exempel: räkna ut över längre tidsperiod än 48 månader – För detta används istället grafen årshistorik. Grafen visar då istället årliga genomsnitt. Exemplet nedan visar kvadratmeterpriser i Västerås kommun 1996 – 2017. Antag att vi vill veta prisutvecklingen mellan 2005 och 2015. På samma sätt som tidigare noteras värdena resp. tidpunkt, 17.806 och 6.930. Divideras dessa 17.808 / 6.930 = 2,57. Dra bort 1 så blir det 1,57 och motsvarar alltså en genomsnittlig %-uell uppgång under dessa år på 157%. Notera : I sista exemplet mäts utvecklingen över en lång period, över 10 år.
- Då införs flera osäkerhetsfaktorer som ska beaktas vid tolkning av resultatet.
- I många kommuner såg bostadsmarknaden annorlunda ut för 15 år sedan jämfört med idag.
- I vissa kommuner var bostadsrätter en relativt ovanlig boendeform.
- Mycket nyproduktion kan ha tillkommit och även ombildningar från hyresrätter.
Det finns också andra skäl till att kurvan baseras på färre försäljningar bakåt i tiden. Särskilt där bostadsrätter var billiga såldes en större andel utan mäklare. Utöver det så rapporterades en lägre andel försäljningar in när man går långt tillbaka i tiden medan idag så rapporterar samtliga större kedjor och majoriteten små till Svensk Mäklarstatistik.
Går man till tiden före 2005 är skillnaderna i underlag ännu större och man kan räkna med att marknaden såg väldigt annorlunda ut även i större städer under 1990-talet. Exempel för villa Grafen visar då istället K/T-tal men dessa används på samma sätt som kvadratmeterpriser. I exemplet vill vi veta prisutvecklingen i en mindre svensk kommun mellan 2007 och 2015.
K/T-talet 2007 var 1,10 och 2015 var det 1,56. Den %-uella skillnaden mellan 1,10 och 1,56 är 41,8% (1,56 / 1,10 = 1,418). Villa priserna i kommunen ökade alltså i genomsnitt med 42% mellan 2007 och 2015.
Visa hela svaret
Vad kostat det att bygga ett hus?
Vad kostar det att bygga hus per kvadratmeter? – Vad kostar det egentligen att bygga ett nytt hus? Årets (2022) statistik från Byggstart.se visar att nybyggda hus med ordinär standard och storlek ofta ligger runt ett kvadratmeterpris på 22 500 kr. Movehomes husmodeller i standardutförande kostar från cirka 19 000 kr per kvadratmeter om du väljer totalentreprenad.
Den slutliga kostnaden per kvadratmeter beror naturligtvis på de tillval du gör och i vilken kommun du bygger. Väljer du istället materialleverans för att själv handla upp entreprenörer eller bygga delar av huset på egen hand så ligger priset för själva materialet från Movehome från cirka 10 000 kr per kvadratmeter.
Jämför gärna offerter med andra hustillverkare innan du bestämmer dig – men se till att offerterna är likvärdiga. Dubbelkolla till exempel om kostnaden för grunden ingår. Bygger du ett Movehome med totalentreprenad ingår självklart kostnaden för grunden (kan variera mellan cirka 170 000-350 000 kr beroende på vilken husmodell du väljer).
- Även tre viktiga försäkringar ingår i vår totalentreprenad, Färdigställandeförsäkring, 10-årig Nybyggnadsförsäkring samt 1-årig villaförsäkring.
- Här kan du läsa om en familj och hur deras kostnader för ett nytt hus såg ut när de valde att bygga ett Movehome med totalentreprenad.
- Deras månadskostnad baseras på de kostnader Maria och Mikael haft för hus, tomt, mark och byggherrekostnader.
I boendekalkylen finns drifts- och uppvärmningskostnader medräknade. I vårt interaktiva verktyg Bygg online upplever du alla färger och material på ett unikt sätt i 360ᐤ. Välj kommun där du vill bygga för att se priser. När du är nöjd med ditt hus kan du med ett enkelt klick skicka underlaget till en säljare där du vill bygga.
Visa hela svaret
Hur mycket kostar de att bygga ett hus?
Ett konkret exempel – För att få en förståelse för vilka faktorer det är som driver upp priset när du bygger hus har vi sammanställt ett prisexempel här nedanför. Exemplet baserar sig på en villa på totalt 205 kvadratmeter och tre våningsplan. Notera att alla projekt skiljer sig åt.
Grävning: 360.000 kronorGrund: 330.000 kronorSnickare, plattsättare och målare: 2.000.000 kronorElektriker: 220.000 kronorVVS-montör, inklusive vattenburen värme: 660.000 kronorVentilation: 95.000 kronorTakläggare och plåtslagare: 225.000 kronorMontering och drift: 320.000 kronorBadrumsinredning (tre badrum): 100.000 kronorParkett och klinker: 150.000 kronorTvå kök: 280.000 kronor
Summa inklusive moms: 4.740.000 kronor Det här projektet slutade alltså på cirka 23.000 kronor per per kvadratmeter, inklusive moms och arbets- och materialkostnader. Utöver det tillkom följande kostnader:
Arkitekt: 185.000 kronorProjektering, snickare och betong: 95.000 kronorKontrollansvarig: 8.000 kronorDiverse administration, bygglovsansökan: 25.000 kronor