Vad Kostar Det Att Bygga En Bastu?

Vad Kostar Det Att Bygga En Bastu
Vad kostar det att bygga en bastu? – Priset för att bygga din egen bastu beror helt och hållet på vilken typ av bastu du vill bygga och dina förutsättningar. Att köpa en nyckelfärdig bastusats är i regel både enklare och billigare än att anlita ett proffs som platsbygger den.

Fristående bastu utomhus kan du bygga för cirka 50 000 – 100 000 krBasturum inomhus kan du bygga för cirka 20 000 – 25 000 krBastutunna utomhus kan du bygga för cirka 30 000 – 60 000 krAddera sedan kostnader för eventuell grundläggning, bastuaggregat och övriga tillbehör

Visa hela svaret

Måste man ha bygglov för bastu?

Bastu – Om bastun är större än 15 kvadratmeter så krävs bygglov. En friliggande bastubyggnad räknas som mindre komplementbyggnad, så kallad friggebod. Byggnaden ska ligga inom en radie av max 25 meter från bostadshuset annars krävs bygglov. För vedeldad krävs anmälan för installation av eldstad.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att basta?

Då blir priset för ett bastubad mellan 27,50–34,90 kr för 6 kW-aggregatet och 34,90–50,70 kr för det större aggregatet. I USA 2022 var landets genomsnittliga pris per kWh 0,16 $, vilket motsvarar drygt 11 kr per bastubad för det mindre aggregatet och mellan 15 och 23 kr för aggregatet på 8 kW.
Visa hela svaret

Måste man ha avlopp i bastun?

Vill du värma upp dig inför doppet i sjön vid sommarstugan? Eller drömmer du om heta kvällar med grannarna därhemma? Oavsett var du tänkt slå upp bastun har vi tipsen för dig som vill bygga din egen sauna. Bygg 10 juni 2019 kl 14:07 Vad Kostar Det Att Bygga En Bastu Störst är inte alltid bäst. Att tänka igenom placeringen av bastun är viktigt. Foto: Bastuspecialisten 1. Storleken räknas Utrymmet styr vad det blir för format på bastun, så få koll på det först. Bra mått för en elektriskt uppvärmd familjebastu är 3–4 kvadratmeter och med vedeldning 5–6 kvadratmeter.

Men störst är inte alltid bäst – placeringen kan vara viktigare. “Trenden är att bastun byggs i anslutning till badrum”, säger Nils-Olof Westberg, vd för Bastuspecialisten.2. Du behöver isolera En familjebastu som byggs inne i ett hus ska isoleras i väggar och tak med minst 45 millimeter mineralull. Oisolerade stenytor orsakar längre uppvärmningstid och större energikostnad när bastun är eluppvärmd.3.

Den viktiga insidan För en familjebastu i bostaden rekommenderas asp eller al i kvistren kvalitet. Välj gärna en panel med en tjocklek på 12–15 mm så att panelen kan spikas dolt i sponten. För en fristående bastu på sjökanten är gran ofta ett uppskattat val. Vad Kostar Det Att Bygga En Bastu 4. Tänk på bänken Bänkarna kallas i bastusammanhang för lavar och vanligast med en takhöjd på upp till 220 cm är två nivåer, 45 cm respektive 90 cm från golv. Lavarna gör man gärna vägghängda så att golvytan städas enkelt. Bra material är asp och al och en uppskattad dimension är 28 x 90 mm.

 1. Lavarna skruvas från undersidan med rostfri skruv.5.
 2. Så luftar du bastun Huvudregeln är en tilluft vid golv, under eller på sidan av bastuaggregatet, och frånluft diagonalt vid tak.
 3. Vid elektriska bastuaggregat är det bäst om luften tas från och evakueras till samma rum.
 4. Vedeldade bastu-ugnar kan ha en frånluft ut i det fria.6.

Behöver jag avlopp? Betrakta bastun som ett våtrum och välj golvmaterial därefter. Golvbrunn är inget krav men en tillgång. Brunn utan vattenlås kallas ofta för bastuspygatt och har fördelen att den inte torkar ut om den är ansluten till en mer frekvent använd brunn. Vad Kostar Det Att Bygga En Bastu 7. Belysningsmöjligheter Ljuspunkter i tak, bakom ryggstöd, eller under lavarna? Ledlister, fiber eller traditionell belysningsarmatur med skärmar är några av alla varianter som finns. “Välj belysning med omsorg så att bastun blir både stämningsfull och praktisk”, säger Nils-Olof Westberg.
Visa hela svaret

Är det svårt att bygga en bastu?

Kan man bygga en bastu själv? – Ja, man kan bygga en bastu själv, men det är inte ett projekt som rekommenderas för nybörjaren, då det kan vara svårt att få till alla moment. Det finns dock bra lösningar med byggsats med färdiga väggar och tak som inte kräver lika stora kunskaper som att bygga bastun från grunden. El-arbeten kräver dock alltid en behörig elektriker.

Skapa en gratis offertförfrågan på dorunner.se, Jämför och välj bland flera leverantörer. Du får upp till 5 offerter. Få jobbet utfört av ett kvalitetssäkrat proffs.

Bygga bastu? Här är 10 vanliga frågor och svar när du planerar att bygga bastu – YouTube Dorunner 51 subscribers Bygga bastu? Här är 10 vanliga frågor och svar när du planerar att bygga bastu Watch later Share Copy link Info Shopping Tap to unmute If playback doesn’t begin shortly, try restarting your device. Full screen is unavailable. Learn More More videos
Visa hela svaret

Hur stor bastu för 4 personer?

Se allt inom bastu här Läs också: 5 värdefulla tips när du ska välja bastuaggregat 1. Rätt virke Gran och asp är de träslag som oftast används till bastuväggar, och det senare är vanligast när det gäller inredningen.2. Aggregat Storleken på rummet avgör effekten på bastuaggregatet.

 1. Aggregatet ska dimensioneras efter storleken på basturummet och en kubikmeter motsvarar ungefär en kilowatt.
 2. Är rummet 2×2 meter och två meter högt behövs alltså ett aggregat med cirka åtta kilowatts effekt.
 3. En bastu för hemmabruk bör hållas under tio kubikmeter för att det ska vara ekonomiskt.
 4. Tänk även på att om du använder material som sten, kakel, betong eller glas i bastun så behövs mer effekt för att värma upp bastun än om det vore en isolerad träbastu.

Som tumregel kan du lägga till en kubikmeter på rumsvolymen för varje kvadratmeter tungt material (sten, kakel, betong och glas) du har i konstruktionen. Se alla bastuaggregat här 3. Elinstallation i bastu En behörig elinstallatör ska alltid anlitas för installationen av bastuaggregatet.

Du kan däremot förbereda rördragning fram till aggregatet när du sätter bastupanelen, samt installera de flesta typer av belysning. Ett vanligt alternativ är led-belysning bakom ryggstöd eller under lavarna. Mer information om vad du får göra hittar du på Elsakerhetsverket.se. Osäker på vad du får göra för ditt försäkringsbolag? Kontakta dem och fråga! 4.

Belysning En mysig belysning är att föredra i bastun – till exempel led- eller fiberbelysning. Montera belysningen bakom ryggstödet eller under laven. Undvik belysning i taket då värmen där kan bli väldigt hög. Vår bastubelysning 5. Mått och regler Ett bra breddmått på en bastu är ca 200 cm så att det går att ligga ned på laven. Vad Kostar Det Att Bygga En Bastu 7. Ventilation Samtidigt som du vill att det ska vara ordentligt varmt i bastun vill du också kunna andas – samt slippa bränna dig på inredningen. Om du inte har rätt ventilation kan det resultera i heta golv och lavar, sönderbrända väggar och tak. Var noggrann med placering av in- och utluftsventiler.

 1. Inluftsventilen ska placeras direkt under bastuaggregatet medan utluftsventilen måste sitta högt på väggen eller i taket.
 2. Dessutom får ett eventuellt tomrum ovanför bastutaket inte vara helt inneslutet.
 3. För att undvika det bör du göra minst ett ventilhål till tomrummet på samma vägg som bastudörren.
 4. Ventilstorleken för en mindre bastu ska vara cirka 125 cm2 och cirka 300 cm2 för en större bastu.

Ventilationen ska mynna ut i rummet utanför bastun där även inluften kommer ifrån. Du kan använda ventilationsrör, men det är inget tvång. Mekanisk ventilation ska inte användas.8. Luftspalt och fuktspärr Om du bygger en bastu i ditt hus är det viktigt att du lämnar en luftspalt mellan bastuns yttervägg och en redan befintlig väggkonstruktion – särskilt om basturummet placeras mot en kall yttervägg.

En fuktspärr mellan basturummets ytterväggar och husets innerväggar behövs inte.9. Bastustenar Du får inte slänga i vilka stenar som helst i stenmagasinet. Den bastusten du väljer ska vara av diabas eller olivin, vilka är två stensorter som klarar både kraftig upphettning och snabb avkylning. Se all bastusten här 10.

Temperatur och luftfuktighet Håll koll på temperaturen och luftfuktigheten i bastun med en termometer och en hygrometer. För att mätarna ska visa rättvisa värden ska de placeras på en sidovägg i förhållande till aggregatet och 150 cm från golvet. I en klassisk bastu ligger temperaturen mellan cirka 70-90 grader, och luftfuktigheten på cirka 5-15 procent. Vad Kostar Det Att Bygga En Bastu 12. Underhåll Det är viktigt att bastun hålls ren och snygg för att behållningen av bastubadet skall bli maximal. Städa därför bastun regelbundet – minst en gång per halvår om du använder den varje vecka – genom att skura golvet och torka lavarna. Använd vanlig grönsåpa som är ett milt och skonsamt rengöringsmedel.

Ett bra tips är att alltid sitta på en handduk i bastun så hålls bastun fräschare och lavarna håller längre. Vartannat år bör bastustenarna bytas ut. Glöm inte att ta upp stenarna och dammsuga upp gruset i botten då och då.13. Färdig byggsats Om du inte har goda snickarkunskaper tar det tid att bygga en bastu.

Ett bra alternativ är att köpa en färdig byggsats då den är komplett med färdiga moduler som du med lite hjälp kan resa upp på några timmar. Se färdiga basturum här
Visa hela svaret

Måste man isolera en bastu?

Var noggrann med isoleringen. Den är nödvändig för att uppvärmningen av bastun ska gå snabbt och för att driften ska bli ekonomisk. I en familjebastu bör isolertjockleken vara 45 eller 70 mm. Bastuvägg mot yttervägg ska ha en luftspalt på minst 20 mm mellan bastuvägg och yttervägg.
Visa hela svaret

Vad drar en bastu i timmen?

5 tips för energieffektivt bastubad Elpriserna skjuter i höjden och kostnaden för bastubad är en ständigt återkommande fråga. Vår tekniska expert Magnus svarar på de vanligaste frågorna om bastu och energiförbrukning.1. Hur kan jag påverka energiförbrukningen i min bastu? Gå in i bastun så fort den är tillräckligt varm och undvik att ha bastun igång utan att använda den.

För enkel manövrering av din bastu kan du installera Tylö Elite Control Panel för full kontroll och flexibilitet.2. Påverkar materialval och konstruktion min strömförbrukning? Ja. Bastuns utformning och materialval har stor inverkan på energiförbrukningen. Även om många kunder föredrar stora glasytor och kaklade väggar finns det en stor ekonomisk vinst i att maximera de träklädda ytorna.3.

Vilken del av bastubadandet kräver mest energi? Det är främst uppvärmningen av bastun som drar energi, upp till 80 % av aggregatets kapacitet behövs under den första timmen. Därefter krävs inte mycket för att hålla bastun varm. Alla Tylö-aggregat är utrustade med en avancerad Delad effekt-funktion som minskar effekten drastiskt när den inställda temperaturen har nåtts.

Har du en inomhusbastu? Tänk på att använda restvärmen från din bastu som en värmekälla till ditt hem! 4. Hur mycket kostar en timmes bastubad? Tack vare snabba uppvärmningstider förbrukar ett Tylö-aggregat för hemmabruk (6 kWh) cirka 5 kWh för en timmes bastubad. För två personer som använder bastun i 40 minuter (plus 20 minuters uppvärmning) kan energiförbrukningen uppskattas till 2,5 kWh per person.5.

Vilket är det mest energieffektiva elbastualternativet? Tillsammans med de många hälsofördelarna är energieffektiviteten ytterligare ett incitament att investera i en IR-bastu. Infraröd teknik använder lika lite eller mindre el som många andra vanliga hushållsapparater. Vad Kostar Det Att Bygga En Bastu : 5 tips för energieffektivt bastubad
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilka Komponenter Behövs För Att Bygga En Dator?

Är det olagligt att basta i Sverige?

Ska man vara petnoga så är det faktiskt enligt lag förbjudet att bada bastu i Sverige. Lagen antogs år 1725 eftersom bastubadandet ansågs omoraliskt, och eftersom den aldrig officiellt avskaffades gäller den egentligen än i dag. Trots det har Nils-Olof Westberg på Bastuspecialisten utan problem försett svenska folket med bastur i över 50 år, och den som får dåligt samvete över eventuella lagbrott kan känna sig lugn – det bedrivs ingen polisjakt på förbrytare.

Tvärtom, bastukulturen går på högvarv. – Många har sett inslag i inredningstidningarna och blir inspirerade. Samtidigt har vi en hälsotrend som bastun också har blivit en del av. Vi åker allt oftare på spa och många blir sugna på att återskapa något liknande hemma. Dessutom blir designen allt viktigare, säger Nils-Olof Westberg.

Folkrörelse Vedeldad bastu kräver skorsten och är ett populärt val till exempelvis sommarstugor och fristående bastuhus av friggebodstyp. Foto: Anders Wiklund/TT Bastun blev accepterad igen på slutet av 1800-talet när man försökte förbättra folkhygienen i Sverige.

Det öppnades byabastur och 1930 instiftades Stora Lögardagen sista lördagen i november av Kommittén för Svenskt Folkbad. Under 1970-talet gick det nästan inflation i bastubygge, många bostadsproducenter satte in en som standard, något som lett till många panelklädda “förråd” runt om i landet. – Det viktigaste att tänka på är att man ser till att ha tid för den.

Den sämsta bastun är den som ingen använder. Det finns tre delar i ett bastubad – uppvärmning, avkylning och vila – så ett bastubad är inget man ska stressa igenom, säger Nils-Olof Westberg. Hitta ditt sätt De allra flesta kan faktiskt ha en bastu hemma, särskilt om man bara är en eller två i familjen som vill använda den.

 1. Bastuutbudet är rikt.
 2. Det finns allt ifrån näst intill ihopfällbara modeller, som knappt tar någon plats alls, till stora, lyxiga basturum med plats för hela släkten.
 3. Vad man ska satsa beror på vilka behov man har, och det gäller att börja i rätt ordning när man planerar.
 4. Vilken typ man vill ha är det första man ska fundera kring.

En vedeldad har en särskild känsla, man ser lågorna och hör sprakandet från vedträna. Men den kräver skorsten, så en sådan passar kanske bäst i ett fristående bastuhus vid sommarstugan. Hitta ditt sätt att bada bastu. Ett tips är att sänka värmen och sitta längre. Foto: Anders Wiklund/TT – Elektrisk bastu är betydligt vanligare. Det vanligaste är ett kombiaggregat som är en ång- och torr/våtbastu i ett. Då kan alla i familjen bada på det sätt som passar dem bäst.

 1. Överlag ska man hitta sitt sätt.
 2. Jag rekommenderar att man sänker temperaturen, och hellre sitter längre, säger Nils-Olof Westberg.
 3. Anpassa storleken Designen har också fått en allt större roll.
 4. Numera vill allt fler ha stora glaspartier, antingen för att fånga en vacker utsikt eller för att skapa rymd mot resten av badrummet.

Genomtänkt belysning med slingor bakom lavarna eller infällda spotlights skapar stämning. Genom att välja olika träslag kan man få en helt kvistfri panel, och det finns mängder av olika utföranden på aggregaten. Men Nils-Olof Westberg varnar för att utgå allt för mycket från utseendet när man bygger sin bastu.

Jag har stött på fall där man byggt en bastu med tre meter i takhöjd och helkaklade väggar, och det ser snyggt ut men kräver ett betydligt större aggregat för att kunna värmas upp. Andra planerar för snålt med utrymme och märker sedan att det tänkta aggregatet inte får plats. Så det är viktigt att göra en ordentlig planlösning och välja ett aggregat som passar förutsättningarna.

En bastu kan användas av alla i familjen, inte minst barnen, något som Nils-Olof gärna lyfter lite extra. – Om man ser till att bygga en med plats på golvet kan små barn sitta och leka i en balja i 30-gradig värme. Då får de med sig bastutraditionen automatiskt.
Visa hela svaret

Vad kostar 1 timme bastu?

Så håller du elräkningen nere Det är lätt att stressas av tankar på stora investeringar som solceller, ny värmekälla, fönsterbyte och tilläggsisolering, men det är inget som görs i handvändning. Gör gärna upp en, men fokusera på de mindre åtgärderna här och nu. Vad Kostar Det Att Bygga En Bastu Vårt bästa tips: Förbered dig på att det blir en dyr vinter. Gör vad du kan för att – och försök att redan nu lägga undan pengar till vinterns elräkningar. Utöver det presenterade Svenska Kraftnät och regeringen utformningen av ett nytt elprisstöd i slutet av oktober.

Elelement: Har du igång ett 1 000-watts elelement i exempelvis förrådet så kostar enbart det runt 16 000 kronor under vintermånaderna om det går för fullt, och runt 8 000 kronor om det är igång halva tiden. Det är med andra ord väl värt att fundera på vilka ytor du faktiskt måste värma upp. Bastu: Att värma en elbastu drar 1 kilowattimme på 10 minuter; alltså 6 kWh per timme. Om elen i snitt kostar 4,50 kronor per kWh kostar en timme i bastun 27 kronor. Motorvärmare: En motorvärmare drar 1 kWh per 1,5 timmes användning. Använder du motorvärmaren i 3 timmar “kostar” det alltså 2 kWh. Med ett snittpris på 4,50 kronor/kWh blir kostnaden 9 kronor per morgon, eller 45 kronor per arbetsvecka. Kylskåp klass A++: Förbrukar 1 kwh på 75 timmar, och kostar därmed ungefär 1,5 kronor per dygn att ha igång, vid ett elpris på 4,50 kronor/kWh. LED-lampa 1W: Kan lysa i 1 000 timmar innan 1 kilowattimme förbrukats.

Obs! Ovanstående räkneexempel gäller för dig som har månadsmätning och månadsdebitering och med ett beräknat snittpris på 4,50 kronor/kWh (). Har du istället betalar du den faktiska kostnaden per använd timme och exempelvis motorvärmaren blir betydligt mer kostsam att använda under de dyra morgontimmarna. : Så håller du elräkningen nere
Visa hela svaret

Kan man ta med mobilen in i bastun?

Läs mer om stänk-, vatten- och dammtålighet på din iPhone och vad du kan göra om din iPhone oavsiktligt blir blöt. Dessa iPhone-modeller är stänk-, vatten- och dammtåliga och testade i laboratorium:

 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone SE (andra generationen)
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus

Dessa modeller bedöms som IP68 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på sex meter i upp till 30 minuter):

 • iPhone 14
 • iPhone 14 Plus
 • iPhone 14 Pro
 • iPhone 14 Pro Max
 • iPhone 13
 • iPhone 13 mini
 • iPhone 13 Pro
 • iPhone 13 Pro Max
 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max

Dessa modeller bedöms som IP68 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på fyra meter i upp till 30 minuter):

 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max

Dessa modeller bedöms som IP68 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på två meter i upp till 30 minuter):

 • iPhone 11
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max

Dessa modeller bedöms som IP67 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på en meter i upp till 30 minuter):

 • iPhone SE (2:a generationen)
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus
 • iPhone 7
 • iPhone 7 Plus

Graden av tålighet mot vatten, stänk och damm är inte permanent och skyddet kan minska vid normal användning. Fuktskador täcks inte av garantin men du kan ha rättigheter enligt konsumentköplagen, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone SE (2:a generationen), iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR tål oavsiktliga stänk från vanliga vätskor som läsk, öl, kaffe, te och juice.

 • Simma eller bada med iPhone
 • Utsätta din iPhone för vatten med högt tryck eller hög hastighet, som från en dusch eller som kan uppstå när du surfar eller åker vattenskidor, wakeboard eller jet-ski
 • Använda iPhone i bastu eller ångbastu
 • Avsiktligt sänka ned iPhone i vatten
 • Använda iPhone utanför det rekommenderade temperaturintervallet eller i extremt fuktiga förhållanden
 • Tappa iPhone eller utsätta den för andra stötar
 • Montera ned iPhone, inklusive lossa skruvar

Undvik att exponera din iPhone för tvål, tvättmedel, syra och syrerik mat och vätskor, till exempel parfym, insektsmedel, lotion, solskyddsmedel, olja, limborttagningsmedel, hårfärgningsmedel och lösningsmedel. Om din iPhone kommer i kontakt med ett av dessa ämnen följer du instruktionerna för att rengöra din iPhone,
Visa hela svaret

Varför inte badbyxor i bastun?

För att det alltid finns bakterier i badkläder. I bakterierna fäster klor som sedan förångas i bastun och blir till klorgas.
Visa hela svaret

Hur mycket bränner man i bastun?

Beräknad förbrukad energi

5 minuter 18 Kalorier 220 Kalorier
10 minuter 37 Kalorier 441 Kalorier
15 minuter 55 Kalorier 662 Kalorier
30 minuter 110 Kalorier 882 Kalorier

Visa hela svaret

Kan man dö i en bastu?

Hypertoni, ischemisk hjärtsjukdom, hjärtsvikt, demens och vissa lungsjukdomar skulle enligt studierna kunna fördröjas eller förbättras med hjälp av regelbundet bastubadande. Dödsfall vid bastubad är ovanligt och oftast knutet till alkohol och ischemisk hjärtsjukdom.
Visa hela svaret

När ska man undvika bastu?

Gå bara i bastun när du känner dig frisk. Är man förkyld bör man inte bada bastu. Lider du av en kronisk sjukdom, fråga din läkare om det är säkert att basta.
Visa hela svaret

Hur djup bör en bastu vara?

10. Vi stödjer våra kunder –

Nedan fördjupad förklaring av ovanstående punkter

1. VÄLJ BASTUAGGREGAT och SKORSTEN För både vedeldade och elektriska aggrefgat gäller att det ska kunna strömma mycket luft genom stenmagasin, stenmagasinet är bastuns motor. Vedaldade aggregat – välj en bastuugn som enligt CE deklaration utvecklar tillräcklig effekt enl tumregel 1 kW/m3. Tittar du på aggregat så säger finishen en hel del om byggkvalitén, jämför du vikten så får du en uppfattning hur mycket stål som används. Viktigast är att stenmagasin återupphettas snabbt efter badkastning, det ska alltså finnas stora värmeavgivande ytor som sten ska ligga emot, och helst ska det gå en rökgaskanal genom stenmagasin också. Skorsten – vanligast är att man går rakt upp genom tak, bakåt ut genom vägg eller att man ansluter till en murad skorsten. Vi rekommenderar isolerade bastuskorstenar som är CE godkända, men vissa vill ha oisolerade skorstenar och kan bygga bra väggenomföringar själva. Elektriska aggregat – alla fungerar efter samma princip, men se till att stenmagasinet är stort och att hela stenmagasinet har kontakt med alla elektriska motstånden, det betyder att du kan frigöra stora mängder vattenånga och uppnå riktig finsk fuktbastu. Elektriska aggregat ska inte överdimensioneras, hellre ligga lite i underkant, det då aggregatet ska arbeta så mycket som möjligt för att stenamgasin ska hållas hett. Tänk på att pyttiga stenmagasin ger torrbastu, att extremt stora stenmagasin kan ta flera timmar att hetta upp, det finns el-aggregat där hälften av stenmagasinet ligger under de elektriska motstånden till ingen nytta, billiga el-aggregat behöver servas efter bara några år och börjar dessutom ofta rosta, billiga vedeldade bastuaggregat kräver mera eldande och håller inte speciellt länge. Välj ett bra aggregat som du kan få reservdelar till under flera decennier framöver.
You might be interested:  Ta Bort Färg Från Trä Med Varmluftspistol?

table>

2. BASTUSTEN Vi rekommenderar i första hand Kerkes keramiska bastustenar som ger de skönaste och hälsosammaste baden, läs mer om Kerkes keramiska bastusten Som alternativ kan man välja rundslipade stenar från strandkanten, tvätta noga och torka länge före de hettas upp i aggregat Vi avråder från sten som ser ut som krossten, dessa vittrar snabbt sönder, släpper ifrån sig skadliga gaser och ämnen inkl stendamm vilket är direkt ohälsosamt, pga dålig bastusten har astmatiker svårt att vistas i bastun. Använd endast dricksvatten vid badkastning, sjövatten innehåller alger och salter som är ohälsosamt för människan och skadligt för aggregat. Till vänster Misa ACE med Keramisk bastusten.

table>

3. BASTU I FRISTÅENDE HUS ELLER INRED ETT RUM TILL BASTU Vi föreslår ni bygger enligt nedan skiss och det går bra att inreda vilken friggebod som helst enligt denna princip, funkar också när du inreder ett rum till bastun i villan eller lägenheten. Några tumregler när du ska måttbestämma bastun: Räkna med en yta i den vedeldade bastun om 1 m2 per badande plus 1 m2 för bastuaggregatet, en lagom yta för fyra personer blir då 5 m2. Den elektriska bastun kan dimensioneras till 1 m2 per badande inkl aggregat. Bastu är som bekant en förkortning av badstuga, och bastun är ett utmärkt ställe för tvagning i lite primitivare form med tex vattenvärmare på aggregatet, man använder tvättfat och späder sen varmvattnet med kallvatten och skopar på sig vattnet, hur skönt som helst, lägg på ytterligare 1 m2 för badstuga. A, Reglar – om du bygger ett fristående bastuhus från scratch som inte står uppvärmt året runt så skulle vi säga att 90 mm reglar räcker, i en bastu du bygger i badrummet funkar 45 mm reglar.B. Isolering – använd mineralbaserad ull i väggar och tak. Det finns isolering gjord av polyuretanskum som också funkar bra. Använd inte expanderad polystyren (frigolit) som teoretiskt klarar 80 grader men som i praktiken vittrar sönder inne i väggen.C. Bastupanel – du kan välja billigare gran, eller fin asp, men vi anser bastupanel i al är bäst då den har en smutsavvisande ytstruktur samt att den funkar offentlig i bastu. Det finns värmebehandlade paneler men se till att de inte luktar, notera att värmebehandlat virke är sprött och håller inte i den offentliga bastun. Sen kan du montera paneler stående eller liggande efter tycke och smak. Du behöver ingen luftspalt bakom panelen utan den kan monteras direkt mot bastufolien. Men notera, har du kall vägg bakom, som i källaren, då ska du ha luftspalt mellan bastuns vägg och den kalla väggen enligt skiss ovan.D. Bastufolie – använd alltid bastufolie, läs om bastufolie längre ner E. Golv – vi rekommenderar plastmatta som dras upp minst 10 cm på väggsockel, eller en glasfibermatta med polyester, man lägger då en topcoat i valfri färg, finfördela lite timglas sand på till ytskickt på gångytor och du får ett halkfritt golv. Klinkersgolv som ligger som ytskikt är snyggt och bra, betonggolv är också bra men kan bli lite kallt om fötterna i en bastu som står ouppvärmd på vintern och man behöver då en trall att gå på. Vissa har enkla trägolv med spjälor direkt ut i det fria men räkna då med att det krävs lit emer effekt.F. Golvbrunn – ha alltid en golvbrunn i den vedeldade bastun och helst också i el-bastun G. Ventilation – kan göras traditionellt med intag lågt och utsläpp högt, men bättre enligt vår pricip med intag tilluft lågt och frånluft lågt, läs mer under fliken Bastuns ventilation Vi förordar att den vedeldade bastun tar tillluft utifrån och tillika evakuerar luften ut i det fria. I en elektrisk bastu med mindre luftomsättning kan du ta tillluften innifrån huset, men om möjligt ska den begagnade luften evakueras direkt ut i det fria eller via husets frånluftssystem, det funkar också låta frånluft gå tillbaka i badrummet om badrummet är riktigt bra ventilerat eller har öppningsbart fönster.H. Placering bastuaggregat – du kan ställa bastuaggrergatet var du vill i din bastu och bastun kommer funka hur bra som helst, det gäller även i den offentliga bastun med mycket spring i dörrar. Dock ska bastuaggregatet alltid stå så pass nära de sittande att man kan idka badkastning utan att behöva gå ner från bastulaven. Fabrikant av bastuaggregat anger min avstånd till tak och andra skyddsavstånd du måste följa.I. Bastudörr – glasdörr kan väljas om dörren går till ett annat rum, välj alltid säkerhetsglas och 8 mm är en bra tjocklek. Dörrar som går ut i det fria bör vara isolerade. Vi arvråder från Asp i dörrkarm då det är ett för mjukt träslag för en tung dörr samt att aspen lätt blir smutsig, välj furu, al eller aluminium.J. Fönster är bra så du kan förflytta blicken och vi föreskriver öppningsbara fönster till den vedeldade bastun, och gärna också till den elektriska, det så man snabbt kan byta luft mellan baden. Bastufönster som går ner till golv eller där det finns risk att någon lutar sig emot glaset eller liknande ska alltid väljas med härdat säkerhetsglas. Gäller också fönster som hettas upp i direkt anslutning till aggregat. Men till alla övriga fönster kan du sätta in normalt glas. Så till glaset som vetter utåt, köp ett vanligt obehandlat fönster från bygghandeln, olja insida och måla utsida, till fönster som går mot angänsande rum kan väljas i härdat enkelglas som du bara listar in.K. Glasvägg – ger ett lyft till bastun, något vi rekommenderar, men i en bastu med glasvägg ska det elektriska bastuaggregatet överdimensioneras lite, i varje fall om du vill upp till högre temperaturer, den kylande effekten genom kallras är stor. Titta på vårt modulära system för glasväggar där du kan kombinera glas till valfri längd L. Ytbehandling – inga ytor i en bastu ska lackas, det håller helt enkelt inte. Alpanel kan förnyas med medicinskt ren paraffinolja, den får då en helt ny lyster. Man kan fetta in gran och furu med olja tex vid fönster och dörrkarm, till tröskel kan du använda linolja som bildar ett ytskickt. Asp-panel ska inte behandlas alls För granpanel finns en speciell finsk bastubehandling som är bra men kan ersättas av vattenfast trälim som spädes ut 50% med vatten. Bastulav behöver inte behandlas och vid rengöring kan man använda alla hudvänliga medel, är laven väldigt smutsig så slipar man av den.

table>

4. BASTUFOLIE Behöver du använda bastufolie, vi ska reda ut detta: Det r sant att bastun kan vara ett torrt rum, tom torrare n husets vriga rum, men det finns en anledning till det, nämligen att bastuns vrme helt enkelt driver ut fukten ur bastun. Den luft vi andas bestr av molekyler sammansatta av kvve och syre, dessa molekyler binder ocks alltid lite vatten, vilket r den relativa fuktigheten som varierar mellan 0 och 100 %, och nr luften r mttad och inte kan uppta mer vatten s r den relativa fuktigheten 100%. Nr luft vrms upp s sker sig vattnet, dvs den vattennga som luften br med sig, alltid till den kallaste ytan i rummet och dr kondenserar ngan och tergr till vatten S nr bastuaggregatet vrmer upp din bastu s vandrar fukten ut ur bastun och har du d inte bastufolie s tvingas helt enkelt fukten in i dina vggar. Nr du idkar badkastning s kan du hja den relativa fuktigheten till 100%. Tnk dig att du badar i en temperatur av 80 grader i en friggebod utan bastufolie, sg att utomhustemperaturen r -20 grader, en skillnad p 100 grader, utan bastufolie kommer dina yttervggar kommer d fungera som en svamp fr all fukt. Fr den offentliga bastun som str p halva dygnet innebr detta nnu mer problem. Vattenmolekylerna som luften br med sig har mycket hgre energiinnehål än torr luft, dvs fuktig luft kommer ta med sig värmen ut ur bastun, kasta p vatten p ditt aggregat och det r fukten som br med sig vrmen till din kropp. Fukten som drivs ut tar alltså med sig vrmen och kar energifrbrukningen Enda gången du inte behöver bastufolie är när du bygger en bastu i ett badrum som redan har en fuktspärr. Men med bastufolie så kan inte isoleingens små fiberpartiklar komma ut i luften. Vi rekommenderar enligt ovan resonemang alltid bastufolie

table>

5. BASTULAV Du kan välja gran, asp, eller abachi till din bastulav, förstnämnda blir lite varmare och sistnämnda är ett regnskogsmaterial och lite svårare att få tag på, vanligast är asp och al som båda är bra.5a. Längsmonterade brädor Du kan bygga bastulavar på en ram, eller bygga bastulaven och hänga över den på väggmonterade konsoler. Vi rekommenderar till privatbastun längsmonterade brädor till sittytor med 10-12 mm mellanrum, de längsmonterade brädorna blir en del i kostruktionen och endast klenare balkar behövs. Till sittytor, använd lavvirke som är ca 28 mm tjockt, då kan du skruva underifrån med rostfri trallskruv. Vill du inte bygga själv så¨kan du välja måttbeställda bastulavar från oss

table>

5b. BASTULAV med tvärsmonterade brädor Till den offentliga bastun rekommenderar vi bastulav med tvärsmonterade brädor då de håller längst, lavar utsätts för mycket slitage och tidigt åldrande genom fukt, hetta och människors transpiration. Långa bräder börjar helt enkelt slingra sig, spricka och blir ganska snabbt fula i den offentliga bastun, livslängd för en bastulav i simhallens herrbastu kan vara ett till två år och i dambastun två till tre år. Genom att använda korta lavbrädor så kan inte brädor slingra sig, monteras dem så att de är enkla att byta ut, vi har exempel på simhallar som på detta sätt förnyat samma bastulavar i tio år.

table>

5c. BASTULAVENS MÅTT OCH MONTAGEHÖJDER I privatbastun är ett djup om ca 480-600 mm lagom för den övre bastulaven, och ca 380-600 mm för den nedre. I den offentliga bastun rekommenderar vi ca 600 mm till övre bastulav och 800 mm till varje nivå av underliggande bastulavar, det då lavar under den övre ska ha rum för både fötter och rumpor. Bastulavens höjder mäts uppifrån tak och nedåt, vi rekommenderar 1100-1200 mm från övre lav till tak, och 420-450 mm från övre lav ner till underliggande lav, avstånd till golv blir vad det blir men ställ gärna en stegpall under lavar så det blir lättare att komma upp, stegpallens höjd blir då halva höjden mellan golv och nedre lavens sittyta. Skruva fast väggkonsoler på vilka du sen hänger över färdiga bastulavar, eller bygg en ram och skruva sittytor underifrån. Bastulaven ska monteras fritt från bakre vägg och vi rekommenderar ca 10-15 mm, den ska inte ens behöva fastmonteras i bakre vägg men om du ändå gör det använd klotsar som distanser vilka du skruvar igenom. Har du ryggstöd kan lav monteras längre ut från bakre vägg. Vi föreslår vidare att bastulaven monteras lite omlott, dvs den nedre laven går in 20-50 mm under den övre, det då man gärna sitter med fötter lite snett in under. Det finns bastulavar som ser ut som bekväma parksoffor, dessa former passar bäst i en relax då man man i bastun sitter antingen ganska upprätt eller lite framåtböjd.

table>

8. BASTUBELYSNING Bäst är om man har två typer av belysning, en som ger ledljus under bad, dvs tillräckligt med ljus så man man ser gott nog för att röra sig komfortabelt men så att kroppar ändå inte blir upplysta. Men vid tvagning och städning av bastu vill man se ordentligt, och vi rekommenderar därför en separat belysning för hygienändamål, i varje fall i den offentliga bastun. Som ledljus funkar det bra att montera 12V LED-lister under bastulavens framkanter vilka vinklas framåt mot underliggande lav eller golv. Till tak kan du välja 12V Led-spotlights som vid montage nära vägg ger en trevlig ljuskägla. Bastubelysningen bör vara IP67 klassade så de tål vatten, LED belysning i privatbastun funkar överallt förutom över bastuaggregat, i den offentliga bastun ska LED inte monteras högre än bastulavarna. Små LED-lampor med bara en ljusdiod ger egentligen ingen belysning fast det ser ut så på bilder som är tagna med lång exponeringstid, men de skapar nautrligtvis en trevlig miljö. Alla 12 voltsystem får du montera själv och hur du vill och då kan du i privatbastun sätta halogenspottar i tak.
You might be interested:  Hur Går Man Tillväga För Att Bygga Hus?

table>

9. BASTUTILLBEHÖR Välj en bastustäva som tål fukt och värme, det finns stavlimmade bastustävor i bambu som tål värme, men de flesta trästävor faller snabbt sönder, en rostfri skål med ett ett enkelt trähandtag funkar bra, eller en stäva i biokomposit Skaffa en bra bastutermometer och bastuhygrometer, det är bra att veta vilken temperatur bastun har när du tittar in för att se om det är badklart, det är kul att se hur luftfuktigheten stiger när du idkar badkastning Bastudofter kan öka upplevelsen, vi föreslår man sätter några droppar i en bastustäva med vatten redan före badet så doftar det gott redan när du kommer in i bastun

10. BEHÖVER DU NÅGON ATT FRÅGA Om du är vår kund får du ringa oss i alla bastufrågor fram till installerat aggregat, det ligger helt enkelt i vårt intresse att våra kunder får en bra bastu. Om du inte är kund, maila frågan istället. Se även frågor&svar

Visa hela svaret

Hur länge kan man sitta i en bastu?

Hur du bastar på rätt sätt, här är 5 enkla steg! –

 1. Duscha Det är superviktigt att duscha av sig innan man sätter sig i bastun. I och med att man duschar innan, så sköljer man bort fibrer från kläderna och smuts som satt sig i hudporerna. Det tar annars längre tid för svetten att tränga sig igenom och därför är det viktigt att duscha först så porerna inte är igentäppta. Efter man duschat är det också bra om man torkar sig torr innan man går in i bastun. Eftersom när huden är torr så svettas den mer än med fuktig hud.
 2. Tiden i bastun Det är viktigt att det ska vara bekvämt att basta. Börja gärna basta med en lägre temperatur (runt 65-70 grader) och jobba dig uppåt i värme. Rekommenderad tid 15 minuter, men gärna i omgångar i graderna 70-90 grader.
 3. Kylning När du bastat klart för stunden är det skönt att kyla ner kroppen. Avkylning är viktigt då kroppen egna system att kyla av sig inte fungerar lika väl när din kropp har hettas upp och den försöker då kyla ner sig genom att svettas. Men när du sitter i en bastu och svettas i värmen och häller vatten på stenarna så bildas het ånga så du blir inte svalkad. Det är därför viktigt att kyla ner kroppen utifrån och in efteråt. Avkylning efter bastu kan ske på olika sätt: Till exempel en sval dusch, ett svalt bad eller varför inte rulla sig i snön om det är vinter. När kroppstemperaturen får växla mellan kallt och varmt stärks blodkärlsväggarna till exempel. Pausen mellan att vara inne i bastun bör vara ungefär 30-45 min.
 4. In i bastun igen För att må som bäst efter ett bastubad så rekommenderas det att man bastar och kyler ner sig i flera omgångar helst 2-3 gånger.
 5. Efter bastubad – återhämtning När man tycker att man bastat färdigt är det viktigt att man låter kroppen få tillbaka sin normala kroppstemperatur. Det får den bäst genom lugn och ro i en avkopplande miljö. Passa på att dricka massa vatten för att behålla vätskebalansen i kroppen efter att ha svettats mycket. När kroppen har fått tillbaka normal temperatur kan man sätta på sig kläderna igen så att du slipper få eftersvettning.

Bastuhus Birka från Modulhus.se
Visa hela svaret

Hur länge håller en bastu?

Hur ofta bör stenarna i en bastu bytas? – Bytesintervallet beror främst på hur ofta bastun används. För en privat bastu som används i genomsnitt två gånger per vecka så är lämpligt bytesintervall för stenarna ett år. Stapla om stenarna då och då eftersom de bryts ned vid användning och tätar stenutrymmet vilket hindrar luftcirkulationen mellan stenarna.
Visa hela svaret

Hur mycket ström drar ett bastuaggregat?

Hur mycket energi förbrukar värmaren? – Elaggregatets kW effekt x drifttid indikerar inte direkt de kilowatt-timmar som spenderas på bastubadet. Efter att ha nått basturummets inställda temperatur börjar aggregatets termostat att stänga av strömmen som går till aggregatets värmeelement.

 • I uppvärmningsfasen slås aggregatet på med full effekt under de första 30–40 minuterna, beroende på bastuns storlek, isolering och inställd temperatur.
 • Därefter är effekten cirka 50% av max.
 • Så att basturummet behåller önskad temperatur.
 • Ta till exempel en traditionell finsk familjebastu för 3–4 personer med ett 6 kW bastuaggregat.

Vanligtvis är bastun initialt uppvärmd i ungefär en timme, varefter aggregatet fortfarande är på i ytterligare en timme. I det här fallet förbrukar ett elaggregat på 6 kilowatt 4–5 kilowatt-timmar den första timmen och 3–4 kilowatt-timmar nästa timme. Att lära sig hur du bastar på energieffektivt sätt gör att du kan spara i bästa fall några kilowatt-timmar om du går till bastun så fort den är klar och bara bastar i 15–20 minuter, vilket räcker gott för att ta vara på hälsoeffekterna av den heta värmen.
Visa hela svaret

Vad ska man ha för golv i bastu?

Bastubyggartips – Byggsats eller monteringsfärdig bastu Är du händig och har tid över? Då är en bastubyggsats ett billigare och friare alternativ. Vill ni ägna tiden åt annat passar de monteringsfärdiga satserna som levereras inklusive allt, i vissa fall även med aggregat, kanske bättre.

Placering av bastun Den klassiska bastun ligger vid vattnet, och har man den möjligheten är valet självklart. Den nya trenden visar att många önskar ha en bastu i badrummet men vill man ha en stor bastu så får den bättre plats i källaren. Den bästa placeringen i huset är i en hörna mot en yttervägg. Aggregat till bastun Välj först basturum, sedan aggregat.

Aggregatets effekt ska anpassas till basturummets volym och konstruktion. Hör med leverantören. Generellt kan man säga att en vedbastu passar bäst fristående på landet, elaggregat är bäst i året-om-huset. Ska man ha vedeldad bastu måste man dessutom ha en skorsten.

 • El-installationen ska alltid göras av behörig elektriker.
 • Däremot kan du välja aggregat för både ångbastu och torrbastu.
 • Ventilation till bastun Rätt ventilation är ett måste för bastun.
 • För att komplicera det hela ytterligare finns det olika metoder.
 • Den vanligaste, som till exempel rekommenderas av bastutillverkaren Tylö, bygger på följande: Dörrens luftcirkulation ska samarbeta med varmluften från bastuaggregatet.

Därför är det bäst om dörr och aggregat sitter på samma vägg. Inluftsventilen ska placeras genom väggen under bastuaggregatet. Om duschen är där gör det ingenting. Ventilen ska alltid vara öppen. Utluftsventilen ska mynna ut i samma rum som inluftsventilen kommer från.

 1. Om det blir ett tomrum mellan bastu och tak ska detta inte tillslutas helt utan ha minst ett ventilhål.
 2. Rekommendationen är sedan att följa respektive leverantörs råd.
 3. ANNONS Isolering till bastun Hur tjock isolering som krävs beror på om bastun står mot en innervägg eller mot en yttervägg, eller om den ligger i ett fristående hus.

Ansluter bastun mot en isolerad yttervägg måste man se till att det finns en luftspalt på 20 millimeter mellan yttervägg och isolering. Följ all tid leverantörens anvisningar. Golv i bastun Golvet i bastun ska vara halkfritt. Ett vanligt betonggolv, går bra att måla.

Vill man ha ett snyggare golv kan man välja klinker, plastmatta eller vanlig trätrall. Det man ska tänka på är att det ska vara lätt att hålla rent. Hur är det med golvbrunnens vara eller icke? Det som avgör ditt val i det fallet är ekonomi och smak. Belysning i bastun Rätt stämning i bastun hänger på belysningen.

Nu finns fiberoptik som ger ett bra och stämningsfullt ljus. Detta går också ofta att beställa som tillval. Indirekt ljus ger också fin effekt när det speglar sig i träet. Dörrar till bastun Bastudörren ska alltid öppnas utåt. Likaså får den ej gå att låsa. Årets nyhet från Svedbergs är en liten och smart badrumsbastu med samma mått som ett klassiskt hörnbadkar. Pris från 35 900 kronor. Lika stor som ett traditionellt badkar. Med måtten 1580 x 1000 får denna bastu plats i alla badrum. Pris från 30 070 kronor. Svedbergs. Bastu med form. Round Vision med yttermåtten 1500×1500 cm. Pris från cirka 34 000 kronor. Från Tylö.
Visa hela svaret

Hur får man en bastu varm?

Temperaturen i en våtbastu ligger mellan 75-90°C med en luftfuktighet på cirka 20-30 %. För att öka temperaturen i bastun häller man då och då vatten på de heta stenarna i aggregatet, så kallad badkastning.
Visa hela svaret

Hur nära grannen får man bygga bastu?

Bygga bastu utomhus – Att bygga en bastu görs vanligast på två olika sätt, det vanligaste är att köpa en nyckelfärdig bastubyggsats eller att låta ett professionell företag platsbygga bastun. Den största fördelen med att köpa en färdig byggsats är att den kan bli klar på några timmar (ta gärna hjälp av några kompisar). Innan du börjar bygga din bastu är det bra att känna till:

För att bygga en fristående bastu utomhus, utan bygglov, får totalarean inte överstiga 30 m² (samma regler som attefallshus ). Bastun får inte ligga inom 4,5 meter från tomtgräns eller väg annars behövs tillåtelse av granne eller väghållare. Taknockshöjden får vara högst 4 meterAnmälan om bygget krävs till din kommuns byggnadsnämndOm du vill installera avlopp, vatten, eldstad m.m. i bastun behövs en anmälan till din kommunTakhöjden får inte vara lägre än 190 cm. Det är dock fördelaktigt att hålla höjden relativt låg då värmen stiger i bastunVanliga takhöjder är mellan 190 cm och 220 cm (ju högre takhöjd desto mer värme behöver aggregatet skapa)Fristående bastu bör isoleras i tak med 45-70 mm isoleringSe till att bastun är välventilerad, luften ska med fördel röra på sig för att bli varm.Installera bastudörren så att den går utåt och placera den på samma sida som bastuaggregatet. Se till att dörren av säkerhetsskäl inte är låsbarBastun bör vara minst 2 meter bred så att det finns plats att ligga ned i den

Vad Kostar Det Att Bygga En Bastu På bilden ser du Bastu Oscar Det finns olika kriterier att förhålla sig till beroende på om man bygger bastun utomhus eller inomhus. Den största fördelen med att bygga en vedeldad bastu är att du kan placera den i princip var som helst. Skapa en storslagen vy, placera den med närhet till en sjö eller bygg en bastuflotte. Du väljer själv!
Visa hela svaret

Får man bygga redskapsbod utan bygglov?

Vad är en friggebod? – Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i omedelbar närhet av bostadshuset. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvadratmeter. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter.
Visa hela svaret