Miljömässiga fördelar – Eftersom ånga är vatten i gasform behöver man bara 3 till 10 liter vatten för att tvätta en normalsmutsig bil. Att jämföra med att det går åt c:a 100 liter vatten när man tvättar med högtryckstvätt för hand. Ytterligare jämförelse kan göras med automattvättning på bensinstation.
Visa hela svaret
Contents
Vad kostar en tvätthall?
Tvätta själv från 2,99 kr/min I våra Tvätta själv-hallar kan du tvätta och vårda din bil i lugn och ro. Smuts och spillvatten tas om hand av våra vattenreningsverk och oljeavskiljare. Enklare, smartare och mycket bättre än att tvätta hemma på gatan – på många sätt.
Visa hela svaret
Kan man köpa en biltvätt?
Super X-shine 359 kr. Det bästa du kan ge din bil. Rekommenderas för extra glans och är smuts- och vattenavvisande. Säsongstvätt (extra avfettning vintertid/insektsrengöring sommartid), förtvätt, fälgtvätt, underspolning, schampo, polering, vax och tork.
Visa hela svaret
Hur mycket tjänar man på en biltvätt?
Vad tjänar en Bilförädlare, bilvård i lön 2022? Bilförädlare, bilvård har 24100 kronor i lön (medellön) enligt 2022 års lönestatistik. Kvinnor tjänar i snitt 25800 kronor i yrket medan männens medellön ligger på 24000 kronor. Här hittar du medellön, löneskillnader mellan män och kvinnor samt hur lönen skiljer sig mellan olika regioner i Sverige.
Visa hela svaret
Vad krävs för att bygga en tvätthall?
Företag finns som stödjer och hjälper uppstartsföretag ekonomiskt inom branschen. Det är viktigt att tänka på miljön så det krävs tillstånd av det lokala miljökontoret som även kommer att vilja utföra regelbundna kontroller.
Visa hela svaret
Får man tvätta bilen på tomten?
Många tror att det är olagligt att tvätta bilen hemma, det är fel. Den finns ingen lag som säger att man inte får tvätta bilen hemma. Däremot så är det väldigt olämpligt och dumt att tvätta bilen på gatan där dagvattenbrunnar finns. Har man möjlighet så är det alltid bäst att tvätta i en modern tvätthall. Enligt naturvårdsverket finns inget lagstöd i miljöbalken (lagen som reglerar miljöfrågor), för att en kommun ska kunna utfärda ett generellt förbud mot att tvätta bilen hemma. Även om det inte finns något direkt förbud, så tycker vi inte att det är okej att tvätta bilen hemma om man gör det på ett dåligt sätt.
- Tvätta därför på ett så miljösmart sätt som du kan.
- När man tvättar bilen hemma, så är det inte i första hand rengöringsmedlet i sig som är den stora faran för miljön, utan istället smutsen som sitter på bilen.
- Däckpartiklar, olje- och bränslerester, vägmaterial, salter etc.
- Riskerar att rinna ut och i slutändan hamna i insjöar, vattendrag eller havet.
Därför är det viktigt att man filtrerar det smutsiga tvättvattnet. I första hand med hjälp av en tvätthall utrustad med oljeseparerare och annat som renar vattnet. I andra hand en gräs- eller grusplätt där tvättvattnet absorberas och filtreras av jorden innan det når grundvattnet. Den största delen av smutsen som sätter sig på bilen kommer ursprungligen från bilvägen, partiklar som redan finns utsläppta i naturen. Det är alla våra bilar som släpper ut och skapar all smuts. Bilens avgaser, olja och andra föroreningar påverkar miljön negativt mycket mer än biltvättningen hemma.
- Det bästa hade såklart varit om vi hade bilar som inte påverkar miljön alls (eller om vi inte hade några bilar överhuvudtaget), men så ser det inte ut idag.
- Vi har bilar på våra vägar.
- Vi har många tvätthallar idag i Sverige, vilket de flesta gångerna är bra att använda sig utav.
- Men bara för att man tvättar under tak och det kallas “Gör det själv hall”, “Tvätthall” etc, så är det inte säkert att det är det bästa alternativet för miljön.
De bättre tvätthallarna är utrustade och anslutna till oljeavskiljare, slambrunnar och reningsverk. Välj dessa först. Dessvärre har inte alla tillgång till moderna tvätthallar, förutsättningarna är alltid olika. Bor man på glesbygden är det varken ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att åka långa extrasträckor bara för att tvätta i tvätthall.
- Då är det bättre att man tvättar hemma på en gräs- eller grusplätt.
- Äger du en bil så se till att vårda och tvätta den.
- Underhåller man inte sin bil på rätt sätt så är man en bra mycket värre miljöbov än om man tvättar på gräsmattan.
- Bilvård är mer än ett skinande rent yttre.
- Det förlänger livslängden på din bil också.
Rena bilar lever längre vilket är bättre för miljön.
Visa hela svaret
Hur mycket repar en biltvätt?
Maskintvätt av bilen – Bra eller dåligt? ★ OBS! På mobilsajten öppnar du bilvårdsguidens meny längt upp bredvid loggan ≡ Autodudes kundtjänst får nästan dagligen frågor om vad vi tycker om maskintvättar som finns på t.ex. bensinstationer. Vi bestämde oss för att skriva en kort artikel om vår syn på saken: Inledningsvis – Vi rekommenderar aldrig någon att tvätta sin bil i en automatisk tvättmaskin (om man inte kör borstfri tvätt) – hur lätt och bekvämt det än är.
Detta för att både tvättresultatet och lackens välmående blir lidande. Den största delen av bilars tvättrepor uppkommer just vid maskintvätt. Många ägare till maskintvätt-hallarna hävdar att deras tvättborstar är mycket skonsamma och att de skulle orsaka tvättrepor inte stämmer. Men problemet är i första hand inte borstarna, det är inte de i sig som orsakar de största reporna utan istället smutsen.
Vid maskintvätt med borste ligger det alltid små smutspartiklar mellan borsten och lacken. Smutsen gnids mot lacken och orsakar repor under tvätten. Även om du själv har koll på vilken smuts som sitter på just din bil, så kan du aldrig veta vilken typ av smuts bilen innan dig hade och vad den “utsatt” borstarna för. Ett maskintvätt-program är oftast uppdelat i flera steg. tex. förtvätt, huvudtvätt, vaxning och torkning, vilket låter bra och skonsamt. Men, ett annat problem med maskintvätt är att den inte är utrustad med några ögon. En maskintvätt kan därför inte avgöra om förtvätten verkligen är ordentligt gjord, det vill säga om det ligger lös smuts kvar på ytan eller ej inför den mekaniska huvudtvätten.
- Gnids lös smuts och grus på den lackade ytan så bildas tvättrepor.
- Maskinen tar inte heller hänsyn till extra utsatta delar, tex.
- Reparerade skador, svåråtkomliga delar, antenner, behandlingar etc.
- Där det kan vara bra att vara extra försiktig eller nogrann.
- På bensinmacken hittar man dock ofta andra sätt att tvätta bilen.
Borstfri maskintvätt är en skonsam tvättmetod – men tvättförmågan är en helt annan femma. Av vår erfarenhet är borstfri tvätt i många fall otillräcklig. Därtill så är de medel som används vid denna sortens tvätt långt ifrån vaxsäkra, så du kan säga hejdå till ditt nya vaxlager så snart du åker in genom porten till biltvätten. OBS! Vid felaktig handtvätt kan man självklart orsaka minst lika allvarliga repor som de som uppkommer vid maskintvätt, men skillnaden är att du åtminstone kan påverka slutresultatet själv. Som en tumregel kan man säga: Rör inte bilen med smutsiga rengöringsverktyg! Med rätt metoder, medel och verktyg är handtvätt av bilen lätt, problemfritt och snabbt – och dessutom mycket billigare än maskintvätt! => Har du redan fått massor av tvättrepor, så går det enkelt att få bort dem med polering. ! : Maskintvätt av bilen – Bra eller dåligt?
Visa hela svaret
Är maskintvätt dåligt?
Jag hör ibland om bilägare med abonnemang på någon av maskintvättskedjorna och det är lika sorgligt för mig att höra varje gång. En maskintvätt som är billig och görs med minimal ansträngning kan låta lockande för många. Trots detta rekommenderar jag dig att aldrig tvätta bilen i en maskintvätt! Och nej (!) – det är inte för att vi som del av vår affärsverksamhet och stora intresse tvättar bilar för hand.
- Sanningen är att en maskintvätt sliter betydligt mer på lacken än vad en handtvätt med mjuk svamp eller tvätthandske gör.
- Det är alltid lika tråkigt att se, vad som i grunden är riktigt snygga bilar, få lacken (och därmed hela utseendet.) förstört av alla repor och skador som skapas av maskintvättens “mjuka” borstar.
De må marknadsföras som mjuka – men de sliter på lacken och får moderna fräscha bilar att med tiden helt förlora glöden. Borstarna har inga ögon och tar inte hänsyn till hur smutsig din bil är. Borstarna tar inte hänsyn till om din bil hunnit bli helt ren efter avfettningen och förtvätten.
Visa hela svaret
Vad kostar en tvätt i maskin?
Använd produktkalkylen eller räkna själv – så mycket kostar vitvarorna per år – APPLiA Vitvarorna i våra hem är något vi skulle ha svårt att klara oss utan. Inte många vill leva utan till exempel kyl/frys, diskmaskin och tvättmaskin. Just nu är det stort fokus på energikonsumtion, tips och råd kring hur vi kan spara såväl el som pengar, men hur mycket det kostar oss att använda de tre nämnda vitvarorna står sällan skrivet, varför APPLiA här tar reda på det.
Det vanliga förfarandet är att vi byter våra vitvaror antingen när de går sönder – ofta efter lång och trogen tjänst – eller när vi renoverar våra hem. I och med att elpriset senaste tiden ökat dramatiskt, och dessutom sannolikt kommer hålla sig på en hög nivå inom en överskådlig framtid, kan det dock vara klokt att byta ut en eller flera vitvaror i sitt hem nu i höst.
De flesta känner till att det är smart att välja en produkt med energimärkning A, men få vet hur många kronor som kan sparas årligen om en produkt med klass F byts ut till en motsvarande med klass A. Produktkalkyl från Energimyndigheten I somras lanserade Energimyndigheten, ett verktyg för att jämföra produkter och på så vis kunna göra mer medvetna och informerade val.
Bland de produkter som går att jämföra finns diskmaskiner, tvättmaskiner och kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, kylskåp och frysar samt vinkylar. Det går att göra sökningar på varumärkes- eller produktnamn eller genom att scanna qr-koden på etiketten. Det finns även en beräkningsmodell för att se om en billig modell verkligen är billigare genom att analysera produktdata och räkna fram driftskostnaden.
Produktkalkylen är utvecklad inom EU-projektet Label 2020 och använder uppgifter från produktdatabasen, EPREL. I produktkalkylen kan du själv skriva in el- och vattenkostnad samt användningsmönster och förväntad livslängd för produkten. Därefter beräknas den totala kostnaden.
Årskostnad för en kyl/frys Jämför du i produktkalkylen en A-klassad kyl/frys med en F-klassad och skriver in elpriset 404 öre/kWh samt livslängden 10 år får du kostnaden 4 202 kr för A och 11 554 kr för F, vilket innebär att årskostnaden alltså är 420 kr respektive 1 155 kr.Vill du i stället räkna själv multiplicerar du helt enkelt produktens årliga energiförbrukning med elpriset, vilket ger 104 x 4,04 = 420 kr respektive 286 x 4,04 = 1 155 kr.Byter du ut din F-klassade kyl/frys mot en A-klassad sparar du alltså ungefär 735 kr om året med nuvarande elpris. Årskostnad för en diskmaskin
För att ta reda på kostnad för diskmaskin fyller du i kalkylen i pris för el samt pris för vatten och därefter anger hur ofta du använder maskinen. En A-klassad diskmaskin kostar enligt produktkalkylen cirka 11 500 kr i drift om livslängd anges till 14 år och 8 213 kr om livslängd är 10 år.
- Det motsvarar en årskostnad på 821 kr om året om maskinen används en gång om dagen.
- Vill du själv räkna ut kostnaden får du titta på energianvändningen (anges i kWh för 100 diskomgångar) samt vattenförbrukningen (anges i liter per diskomgång).
- En A-klassad diskmaskin förbrukar 54 kWh per 100 diskomgångar och 8,4 liter vatten per diskomgång.
Att diska en gång kostar således 0.54 x 4.04 = 2.18 kr i elförbrukning plus 0.0084 x 8.90 = 7,5 öre i vattenförbrukning – totalt 2.26 kr. Diskar du en gång om dagen kostar det alltså 824 kr om året. Jämför nu detta med vad det kostar att diska med en 12 år gammal diskmaskin, som idag är E-klassad, förbrukar den 0.90 kWh och 12 liter vatten per diskomgång.
- Diskar du med den en gång om dagen blir årskostnaden 1 369 kr.
- Att byta från en E-klassad diskmaskin till en A-klassad kan alltså spara cirka 545 kr årligen med nuvarande elpris.
- Rlig kostnad för en tvättmaskin I produktkalkylen finns även en kalkyl för tvättmaskiner där förväntat livslängd, pris för el och vatten fylls i.
En A-klassad tvättmaskin förbrukar 47 kWh för 100 tvättar (alltså 0.47 kWh för en tvätt) och vattenförbrukningen är 47 liter för en tvätt. En tvätt kostar därmed 0.47 x 4.04 = 1.90 kr i elförbrukning plus 0.047 x 8.90 = 42 öre i vattenförbrukning – totalt 2.32 kr.
Årskostnaden blir då 847 kronor. Med en 20 år gammal tvättmaskin blir kostnaden högre. Förbrukningen per tvätt är 0.95 kWh plus 59 liter vatten, vilket innebär en kostnad på totalt 4.36 kr per tvätt. Att tvätta en gång om dagen kostar alltså 1 591 kr om året. Att byta ut sin 20 år gamla tvättmaskin mot en A-klassad innebär alltså en besparing på ungefär 744 kr om året, med nuvarande elpris.
Skulle priset öka, vilket experter varnar för, ökar därmed även besparingen. Avslutningsvis bör nämnas att det finns skillnader i såväl el- som vattenförbrukning mellan olika vitvaror i samma energiklass. I räkneexemplen ovan har en slumpvis utvald produkt i varje kategori och energiklass använts.
Visa hela svaret
Vem har bäst biltvätt?
Nu är det enklare än någonsin att alltid ha en ren bil! Glimra är Sveriges bästa biltvätt.
Visa hela svaret
Hur många liter vatten går åt till en biltvätt?
Vid exempelvis 80 % vattenåter- vinning förbrukas omkring 50-70 liter rent vatten per tvätt. Vid manuella person- bilstvättar, såsom GDS-hallar, kan förbrukningen ligga i storleksordningen 50-100 liter per tvätt. Vattenbehovet för tvätt av tunga fordon kan variera mycket beroende på for- donstyp och anläggning.
Visa hela svaret
Kan man tvätta Tesla i biltvätt?
Försiktighetsåtgärder vid utvändig rengöring – Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Tvätta inte bilen i direkt solljus. Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Använd inte vätskor för behandling av vindrutor.
- Om du gör det kan det påverka torkarnas friktion och orsaka ett hackande ljud.
- Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Använd inte varmt vatten, rengöringsmedel eller starkt alkaliska eller frätande rengöringsprodukter, framför allt inte sådana som innehåller hydroxid.
Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Om du använder en högtryckstvätt ska du hålla ett avstånd på minst 30 cm mellan munstycket och ytan på Model 3, Rikta inte vattenstrålen direkt mot parkeringssensorerna (i förekommande fall),
- Flytta hela tiden munstycket och koncentrera inte vattenstrålen till ett ställe.
- Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Rikta inte vattenslangar direkt mot fönster-, dörr- eller huvtätningar, eller mot elektronikmoduler eller exponerade kablar.
- Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Undvik frätskador som kanske inte omfattas av garantin genom att spola bort allt vägsalt från bilens undersida, hjulhuskanter och bromsar.
Efter rengöring av bilen ska du torka bromsarna genom att köra en kort stund och bromsa flera gånger. Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Undvik att använda hårdvävda eller grova trasor, t.ex. tvättvantar.
- Du rekommenderas att använda en mikrofiberduk av hög kvalitet.
- Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Om du tvättar bilen i en automatisk biltvätt ska du endast använda beröringsfria biltvättar.
- De här biltvättarna har inga delar (borstar osv.) som vidrör ytan på Model 3,
Vissa beröringsfria biltvättar använder frätande rengöringslösningar som med tiden kan orsaka missfärgning på fordonets utvändiga karossdetaljer. Undvik exponering för tvål och kemikalier med ett pH-värde över 13. Kontrollera produktetiketten eller fråga personalen på biltvätten om du är osäker.
Skador som orsakas av felaktig tvättning täcks inte av garantin. Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Se till att bilen är låst om du tvättar i en automatisk biltvätt. Undvik dessutom att använda reglage på pekskärmen som kan resultera i att dörrarna eller bagageluckan oavsiktligt öppnas medan bilen tvättas.
Eventuella skador som uppstår omfattas inte av garantin. Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Kontrollera att torkarna är avstängda innan du tvättar Model 3 för att undvika att de skadas. Warning Icon A warning icon, calling your attention to a possibly risky situation Försiktig Använd inte fälgrengöringsmedel som innehåller kemikalier eller förtvättsmedel.
Visa hela svaret
Vad kostar en biltvätt på Volvo?
Snabb och enkel biltvätt – En tvätt hos Tvätta går snabbt och enkelt. Tack vare att vi på vissa orter har tvådelade tvätthallar får två bilar plats samtidigt vilket gör att risken för kö minskar. Kör in, luta dig tillbaks och låt maskinen göra jobbet. – Det är så smidigt, snabbt och enkelt att tvätta bilen i Tvätta-hallen.
- Du behöver aldrig gå in någonstans för att köpa tvättkoder.
- Istället kör du bara direkt fram till porten, sätter i ditt kort, får upp programmen på en skärm, väljer tvätt och åker in.
- Några minuter senare kommer du ut i en skinande ren bil.
- Vi har öppet dygnet runt och du betalar enkelt med ditt kort i en maskin utanför tvätthallen.
Med Volvo-, Renault- eller CarPay-kortet får du bonus och 10% rabatt på tvättpriset. Rabatten dras av på din faktura. Du kan självklart använda eventuell bonus du fått för att tvätta hos oss, det är bara att aktivera checken direkt i CarPay-appen. Har du inte ett bilägarkort? Skaffa ett idag.
- Det är helt kostnadsfritt och du samlar bonus från första kronan.
- Med appen Tvätta Biltvätt är det ännu enklare att tvätta bilen.
- Du kan enkelt kolla hur lång kö det är, välja tvättprogram och betala säkert med några klick.
- Appen är självklart gratis och ger dig dessutom billigare tvättar eftersom du får var 6:e tvätt gratis,
Appen finns att ladda ner på App Store eller Google Play.
Se instruktionsfilmen nedan om du är nyfiken på hur man laddar ner appen, registrerar sig och genomför en tvätt.Se filmen nedan om du vill se hur det går till att genomföra en tvätt med appen.
Med vårt smarta tvätt-abonnemang kan du njuta av ren bil när du vill. Välj mellan nivåerna Guld och Silver och tvätta upp till 8 gånger/månad, utan bindningstid*. Du tecknar abonnemangen direkt i appen Tvätta Biltvätt. Ladda ner appen gratis på Google Play eller i App Store.
- Guld 499 kr/mån, Silver 299 kr/mån.
- Abonnemang gäller i 30 dagar och debiteras på nytt vid månadsskiftet.
- Abonnemanget går att säga upp i appen fram till tre dagar innan månadsskiftet.
- På Bilbolaget tycker vi att det är viktigt att vi gemensamt tar ansvar för vår miljö.
- Därför är våra biltvättar certifierade enligt ISO 14001 och uppfyller Naturvårdsverkets riktvärden och kommunens krav.
Vi använder oss även av tvättmedel som möter Svanen-märkningens höga krav utan att ge avkall på kvaliteten. Alla krav som kommuner har kring vattenrening och utsläpp av olja och tungmetaller uppfylls i våra anläggningar. Ytterligare en fördel med Tvätta-anläggningarna är att i genomsnitt 85 % av allt vatten renas och återvinns.
- Det är miljömässig biltvätt när den är som bäst.
- Är det förbjudet att tvätta bilen på garageuppfarten och kan man få böter för att tvätta bilen på gatan? Två frågor många ställer på Google.
- Vi tänkte därför att vi skulle reda ut saken så att du kan känna dig påläst nästa gång diskussionen om hur man bäst tvättar sin bil kommer upp.
Svaret på båda frågorna är nämligen ‘nja’. Många känner oro för att tvätta bilen under årets kallaste månader. Man är rädd att bilen ska frysa ihop och dessutom känns det onödigt, bilen blir ju skitig så fort igen. Men faktum är att det är ännu viktigare att tvätta bilen på vintern eftersom vägsaltet sliter så mycket på lacken.
Därför har vi skrivit en artikel med saker att tänka på när du tvättar bilen på vintern. Bäst är att tvätta bilen i en maskintvätt, såsom Tvätta, eftersom din bil då blåses torr efter tvätten. På så sätt minskar risken markant för att dörrarna ska frysa fast. En modern och miljövänlig biltvätt som är öppen dygnet runt.
Prova den du också – tydligen är den magisk?! Varför ska man tvätta bilen? Det finns flera anledningar till att du bör tvätta din bil regelbundet. Smuts, vägsalt och asfaltsrester sliter på lacken på bilen och kan leda till rost eller matta fläckar som aldrig går bort.
- En smutsig bil syns också sämre i mörkret eftersom lacken, lamporna och registreringsskyltarna tappar sin reflekterande förmåga.
- Detta innebär att olycksrisken ökar.
- Skulle polisen stoppa dig med en allt för smutsig registreringsskylt kan du dessutom få böter.
- En ren bil ökar också andrahandsvärdet och ger köparen en känsla av att bilen är väl omhändertagen.
Dessutom är rena bilar klart trevligare att titta på, visst? Du slipper även bli smutsig när du kliver i och ur eller öppnar bagageluckan om din bil är ren. Hur ofta ska man tvätta bilen? En bra regel är att tvätta bilen åtminstone en gång i månaden om du använder den varje dag.
- Detta är extra viktigt på vintern.
- Är bilen så pass smutsig att lyktorna är täckta eller registreringsskylten börjar bli oläslig bör du tvätta direkt.
- Dels för att minska risken för olyckor och dels för att en oläslig registreringsskylt kan ge böter.
- Måste man tvätta bilen på vintern? Ja! Även om det är bra att tvätta bilen året runt är det särskilt viktigt på vintern.
Detta eftersom vägsaltet som fastnar på bilen skapar större risk för korrosion. Dessutom river dubbdäck upp mer partiklar som fastnar i bilens lack och ökar risken för rost ytterligare. Har din bil väl börjat rosta går det inte bort med en biltvätt. Läs mer i vår artikel,
Visa hela svaret
Vem äger mjuk biltvätt?
Mjuk Biltvätt Sverige Ägare : Henrik Kronlid, Andreas Thomé och fyra nyckelpersoner i personalen. Omsättning 2020: 78 Mkr. Resultat efter finansnetto: 9 Mkr. Antal anställda: 70.
Visa hela svaret
Är biltvätt avdragsgillt?
Hela momsen är avdragsgill för utgifter kopplade till underhåll av företagsbilen, till exempel drivmedel, parkering, trängselskatt, vägavgifter, biltvätt och bilreparation. Däremot är inte böter, felparkering och förseningsavgifter avdragsgilla.
Visa hela svaret
Hur gör man i biltvätten?
Högtryckstvätta bilen – Ett av de största misstagen de flesta gör under biltvätten är att de använder diskmedel eller tvättmedel för att tvätta bilen. Även om dessa produkter kan ta bort smutsen, tar de också bort tidigare vaxlager och lämnar lacken exponerad.
Visa hela svaret
Hur mycket tjänar en Bilrekonditionerare?
Bilrekonditionerare lön Inom den kommunala sektorn ligger lönen på 25 400 kr och inom den privata sektorn 24 000 kr. För närvarande är det 2021 års lönestatistik som visas. Genomsnittslönen minskade med −900 kr (−3,6%) från 2020 till 2021. Löneskillnader mellan könen är 1 800 kr (7,5%) till favör för kvinnor över män.
Visa hela svaret
Kan man tvätta bilen i garage?
Sammanfattning – Det finns ingen enskild lag som säger att man inte får tvätta bilen på gatan eller garageinfarten. Däremot säger miljöbalken att man ska göra vad som krävs och är möjligt för att förebygga och motverka skador på miljön. Vattnet från biltvätten innehåller skadliga kemikalier, tungmetaller och oljerester.
När du tvättar på gatan rinner vattnet ner i dagvattenbrunnar som leder ut i sjöar och vattendrag, helt utan rening. Eftersom detta inte alls är bra för miljön är att tvätta bilen på gatan inte förenligt med miljöbalkens regler. För både människors och miljöns skull bör du därför tvätta din bil i miljögodkända biltvättar eller gör det själv-hallar.
Om detta inte är möjligt bör du åtminstone stå på en gräsmatta eller grusplan när du tvättar bilen. Du bör också använda miljömärkta bilvårdsprodukter. Observera dock att kommunen kan förbjuda biltvätt på gatan inom avgränsade områden, exempelvis i så kallade vattenskyddsområden. Övriga källor: https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avlopp/ https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/avlopp/hallbar-dagvattenhantering/ https://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/vad-kan-du-gora/ https://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/ Vill du vara först med det senaste från oss? Nyheter, erbjudanden och annat intressant innehåll direkt i din inkorg.
Visa hela svaret
Kan man bygga sin egen bil?
Läs på innan du bygger om Tv-program och biofilmer har väckt nytt liv i bilmeckarna. Att bygga om bilar är inte längre bara för den som gillar gamla amerikanare. Men det gäller att ha koll på regelverket innan man sätter igång. För den som vill bygga en helt egen bil väntar ett digert arbete, men Sverige är faktiskt ett av få länder i världen som tillåter att man gör just det.
- Gör man det rätt och följer de regler och kontrollsystem som finns så kan man faktiskt bygga sitt eget fordon ända från grunden.
- Den som går i sådana tankar gör klokt i att börja med att skaffa sig den ideella organisationen Sveriges fordonbyggares riksorganisations (SFRO) nya bygghandbok.
- Det är en 250 sidor tjock, mycket detaljerad manual över hur man ska – och inte ska – göra.
Ombyggt eller ändrat I Sverige görs skillnad mellan ombyggt och ändrat fordon. Regelverket för dem skiljer sig kraftigt. Ombyggda fordon kontrolleras av SFRO. Sedan kontrollerar Bilprovningen främst att SFRO:s dokumentation stämmer med hur bilen faktiskt ser ut.
Annons Ändrat fordon kontrolleras bara av Bilprovningen. Annons – Det vanligaste misstaget folk gör är att underskatta vad som behövs för att fordonet ska räknas som ombyggt. Det räcker inte att byta hjul, fjädring och trimma motorn, säger Peter Ekman på Bilprovningen. – Man måste ändra betydligt fler saker, exempelvis byta motor, växellåda, bakaxeln och hela bromssystemet.
Är det mindre än så är fordonet bara ändrat i våra ögon. För ett ändrat fordon är reglerna inte speciellt generösa. Bilen ska klara precis samma krav som ställs på originalet. Man får till exempel ändra fjädringen, men bara så länge man håller sig till samma sort.
- Om det är hydraulisk fjädring på originalbilen får man byta till annan hydraulisk fjädring, men inte till luft- eller spiralfjädring.
- Spoilerpaket får man sätta på, men inte vilka som helst.
- Det får inte finnas några skarpa kanter.
- Vinge som sticker upp från bakluckan är i princip förbjuden.
- Likaså är det förbjudet med färgat neonljus som lyser under bilen.
– Vi har ärligt talat sällan problem med vare sig ombyggda eller ändrade fordon på Bilprovningen. De flesta har ändå bra koll på reglerna, och de som vill bryta dem anpassar sitt fordon för att klara besiktningen, säger Ekman. – De plockar bort de saker som är olagliga innan de kommer till oss, och bygger på dem igen sedan.
De bilar som byggs för att användas vid illegal streetracing ser vi nog inte ens röken av. Thomas Arnroth/TT Spektra [email protected] Fakta Fordon som inte behöver besiktigas Fordon från 1950 eller tidigare behöver inte besiktigas alls. I teorin kan man därför bygga om fordonet hur man vill och köra med det.
Däremot kan polisen kräva att fordonet körs till Bilprovningen för besiktning, och väl där gäller de vanliga reglerna: motorkraften får vara högst 20 procent mer och vridmomentet 10 procent mer än originalet. Annons Annons Men en allvarligare aspekt är kanske vad som händer om en olycka sker.
- Rockar man eller skadar någon med en kraftigt ombyggd veteranbil så gäller det att ombyggnaden inte gjort bilen sämre än originalet.
- Om bilen är kraftigt ombyggd och inte besiktigad kan försäkringsbolaget hävda att det inte är samma fordon som det försäkrade.
- Från SFRO:s sida rekommenderar man därför att även ägare till dessa fordon faktisk registreringsbesiktigar bilarna.
Vartannat år till Bilprovningen Fordon från 1969 eller tidigare behöver bara besiktigas vartannat år. På de här bilarna kan man göra mer förändringar än på nyare bilar helt enkelt för att det nästan inte fanns några miljö- eller säkerhetsregler som bilarna behövde uppfylla före 1969.
- Man kan göra nästan vad som helst som inte försämrar bilens egenskaper, men tumregeln är att man får höja motorns kraft med 20 procent och vridmomentet med 10 procent.
- Gör man så kraftiga förändringar att fordonet räknas som ombyggt måste man dock vända sig till SFRO för kontroll och besiktning.
- Bilar av årsmodell 1970 och senare måste uppfylla de krav som gällde tillverkningsåret.
Från 1970 och framåt tillkom krav på avgasrening, buller, bromsar, bilbälten med mera. Det här är SFRO SFRO står för Sveriges fordonsbyggares riksorganisation. Det är ideell organisation med besiktningsmän som besiktigar ändrade, ombyggda och amatörbyggda bilar innan de visas för Bilprovningen.
Det är också SFRO som publicerar bilbyggarnas bibel SFRO:s nya bygghandbok. Läs mer på nätet, SFRO.se. Bildtext 1: Vill du köra runt i en De Lorean som ser ut som den i Tillbaka till framtiden-filmerna? Då är det bäst att du kollar med SFRO innan du sätter igång och bygger. Det är inte säkert att ändringarna är tillåtna.
Annons Foto: Johan Nilsson/Scanpix Annons Bildtext 2-3: Sverige är ett av få länder i världen där det är tillåtet att bygga sin egen bil från grunden. Men det är många regler att hålla reda på. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix Bildtext 4-5: I Sverige görs skillnad mellan ombyggt och ändrat fordon. Vill du köra runt i en De Lorean som ser ut som den i Tillbaka till framtiden-filmerna? Då är det bäst att du kollar med SFRO innan du sätter igång och bygger. Det är inte säkert att ändringarna är tillåtna. Foto: Johan Nilsson/Scanpix Sverige är ett av få länder i världen där det är tillåtet att bygga sin egen bil från grunden. Men det är många regler att hålla reda på. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix I Sverige görs skillnad mellan ombyggt och ändrat fordon. Regelverket för dem skiljer sig kraftigt. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix : Läs på innan du bygger om
Visa hela svaret
Vad kostar en biltvätt på Volvo?
Snabb och enkel biltvätt – En tvätt hos Tvätta går snabbt och enkelt. Tack vare att vi på vissa orter har tvådelade tvätthallar får två bilar plats samtidigt vilket gör att risken för kö minskar. Kör in, luta dig tillbaks och låt maskinen göra jobbet. – Det är så smidigt, snabbt och enkelt att tvätta bilen i Tvätta-hallen.
- Du behöver aldrig gå in någonstans för att köpa tvättkoder.
- Istället kör du bara direkt fram till porten, sätter i ditt kort, får upp programmen på en skärm, väljer tvätt och åker in.
- Några minuter senare kommer du ut i en skinande ren bil.
- Vi har öppet dygnet runt och du betalar enkelt med ditt kort i en maskin utanför tvätthallen.
Med Volvo-, Renault- eller CarPay-kortet får du bonus och 10% rabatt på tvättpriset. Rabatten dras av på din faktura. Du kan självklart använda eventuell bonus du fått för att tvätta hos oss, det är bara att aktivera checken direkt i CarPay-appen. Har du inte ett bilägarkort? Skaffa ett idag.
- Det är helt kostnadsfritt och du samlar bonus från första kronan.
- Med appen Tvätta Biltvätt är det ännu enklare att tvätta bilen.
- Du kan enkelt kolla hur lång kö det är, välja tvättprogram och betala säkert med några klick.
- Appen är självklart gratis och ger dig dessutom billigare tvättar eftersom du får var 6:e tvätt gratis,
Appen finns att ladda ner på App Store eller Google Play.
Se instruktionsfilmen nedan om du är nyfiken på hur man laddar ner appen, registrerar sig och genomför en tvätt.Se filmen nedan om du vill se hur det går till att genomföra en tvätt med appen.
Med vårt smarta tvätt-abonnemang kan du njuta av ren bil när du vill. Välj mellan nivåerna Guld och Silver och tvätta upp till 8 gånger/månad, utan bindningstid*. Du tecknar abonnemangen direkt i appen Tvätta Biltvätt. Ladda ner appen gratis på Google Play eller i App Store.
- Guld 499 kr/mån, Silver 299 kr/mån.
- Abonnemang gäller i 30 dagar och debiteras på nytt vid månadsskiftet.
- Abonnemanget går att säga upp i appen fram till tre dagar innan månadsskiftet.
- På Bilbolaget tycker vi att det är viktigt att vi gemensamt tar ansvar för vår miljö.
- Därför är våra biltvättar certifierade enligt ISO 14001 och uppfyller Naturvårdsverkets riktvärden och kommunens krav.
Vi använder oss även av tvättmedel som möter Svanen-märkningens höga krav utan att ge avkall på kvaliteten. Alla krav som kommuner har kring vattenrening och utsläpp av olja och tungmetaller uppfylls i våra anläggningar. Ytterligare en fördel med Tvätta-anläggningarna är att i genomsnitt 85 % av allt vatten renas och återvinns.
- Det är miljömässig biltvätt när den är som bäst.
- Är det förbjudet att tvätta bilen på garageuppfarten och kan man få böter för att tvätta bilen på gatan? Två frågor många ställer på Google.
- Vi tänkte därför att vi skulle reda ut saken så att du kan känna dig påläst nästa gång diskussionen om hur man bäst tvättar sin bil kommer upp.
Svaret på båda frågorna är nämligen ‘nja’. Många känner oro för att tvätta bilen under årets kallaste månader. Man är rädd att bilen ska frysa ihop och dessutom känns det onödigt, bilen blir ju skitig så fort igen. Men faktum är att det är ännu viktigare att tvätta bilen på vintern eftersom vägsaltet sliter så mycket på lacken.
- Därför har vi skrivit en artikel med saker att tänka på när du tvättar bilen på vintern.
- Bäst är att tvätta bilen i en maskintvätt, såsom Tvätta, eftersom din bil då blåses torr efter tvätten.
- På så sätt minskar risken markant för att dörrarna ska frysa fast.
- En modern och miljövänlig biltvätt som är öppen dygnet runt.
Prova den du också – tydligen är den magisk?! Varför ska man tvätta bilen? Det finns flera anledningar till att du bör tvätta din bil regelbundet. Smuts, vägsalt och asfaltsrester sliter på lacken på bilen och kan leda till rost eller matta fläckar som aldrig går bort.
- En smutsig bil syns också sämre i mörkret eftersom lacken, lamporna och registreringsskyltarna tappar sin reflekterande förmåga.
- Detta innebär att olycksrisken ökar.
- Skulle polisen stoppa dig med en allt för smutsig registreringsskylt kan du dessutom få böter.
- En ren bil ökar också andrahandsvärdet och ger köparen en känsla av att bilen är väl omhändertagen.
Dessutom är rena bilar klart trevligare att titta på, visst? Du slipper även bli smutsig när du kliver i och ur eller öppnar bagageluckan om din bil är ren. Hur ofta ska man tvätta bilen? En bra regel är att tvätta bilen åtminstone en gång i månaden om du använder den varje dag.
- Detta är extra viktigt på vintern.
- Är bilen så pass smutsig att lyktorna är täckta eller registreringsskylten börjar bli oläslig bör du tvätta direkt.
- Dels för att minska risken för olyckor och dels för att en oläslig registreringsskylt kan ge böter.
- Måste man tvätta bilen på vintern? Ja! Även om det är bra att tvätta bilen året runt är det särskilt viktigt på vintern.
Detta eftersom vägsaltet som fastnar på bilen skapar större risk för korrosion. Dessutom river dubbdäck upp mer partiklar som fastnar i bilens lack och ökar risken för rost ytterligare. Har din bil väl börjat rosta går det inte bort med en biltvätt. Läs mer i vår artikel,
Visa hela svaret
Vem äger mjuk biltvätt?
Mjuk Biltvätt Sverige Ägare : Henrik Kronlid, Andreas Thomé och fyra nyckelpersoner i personalen. Omsättning 2020: 78 Mkr. Resultat efter finansnetto: 9 Mkr. Antal anställda: 70.
Visa hela svaret
Hur mycket repar en biltvätt?
Maskintvätt av bilen – Bra eller dåligt? ★ OBS! På mobilsajten öppnar du bilvårdsguidens meny längt upp bredvid loggan ≡ Autodudes kundtjänst får nästan dagligen frågor om vad vi tycker om maskintvättar som finns på t.ex. bensinstationer. Vi bestämde oss för att skriva en kort artikel om vår syn på saken: Inledningsvis – Vi rekommenderar aldrig någon att tvätta sin bil i en automatisk tvättmaskin (om man inte kör borstfri tvätt) – hur lätt och bekvämt det än är.
- Detta för att både tvättresultatet och lackens välmående blir lidande.
- Den största delen av bilars tvättrepor uppkommer just vid maskintvätt.
- Många ägare till maskintvätt-hallarna hävdar att deras tvättborstar är mycket skonsamma och att de skulle orsaka tvättrepor inte stämmer.
- Men problemet är i första hand inte borstarna, det är inte de i sig som orsakar de största reporna utan istället smutsen.
Vid maskintvätt med borste ligger det alltid små smutspartiklar mellan borsten och lacken. Smutsen gnids mot lacken och orsakar repor under tvätten. Även om du själv har koll på vilken smuts som sitter på just din bil, så kan du aldrig veta vilken typ av smuts bilen innan dig hade och vad den “utsatt” borstarna för. Ett maskintvätt-program är oftast uppdelat i flera steg. tex. förtvätt, huvudtvätt, vaxning och torkning, vilket låter bra och skonsamt. Men, ett annat problem med maskintvätt är att den inte är utrustad med några ögon. En maskintvätt kan därför inte avgöra om förtvätten verkligen är ordentligt gjord, det vill säga om det ligger lös smuts kvar på ytan eller ej inför den mekaniska huvudtvätten.
- Gnids lös smuts och grus på den lackade ytan så bildas tvättrepor.
- Maskinen tar inte heller hänsyn till extra utsatta delar, tex.
- Reparerade skador, svåråtkomliga delar, antenner, behandlingar etc.
- Där det kan vara bra att vara extra försiktig eller nogrann.
- På bensinmacken hittar man dock ofta andra sätt att tvätta bilen.
Borstfri maskintvätt är en skonsam tvättmetod – men tvättförmågan är en helt annan femma. Av vår erfarenhet är borstfri tvätt i många fall otillräcklig. Därtill så är de medel som används vid denna sortens tvätt långt ifrån vaxsäkra, så du kan säga hejdå till ditt nya vaxlager så snart du åker in genom porten till biltvätten. OBS! Vid felaktig handtvätt kan man självklart orsaka minst lika allvarliga repor som de som uppkommer vid maskintvätt, men skillnaden är att du åtminstone kan påverka slutresultatet själv. Som en tumregel kan man säga: Rör inte bilen med smutsiga rengöringsverktyg! Med rätt metoder, medel och verktyg är handtvätt av bilen lätt, problemfritt och snabbt – och dessutom mycket billigare än maskintvätt! => Har du redan fått massor av tvättrepor, så går det enkelt att få bort dem med polering. ! : Maskintvätt av bilen – Bra eller dåligt?
Visa hela svaret
Är det dåligt att tvätta bilen i biltvätt?
Hur bra är det att tvätta i automattvätt egentligen? Vad finns det för risker och fördelar? – – Det sliter mer på bilen om det är borstar för då kan det bli repor i lacken. Det är en maskin som tvättar och då finns det ju alltid risker. Men det finns också miljöfördelar, säger Andreas Högberg, och fortsätter: – Ett reningsverk tar hand om allt spillvatten innan det släpps iväg.
Visa hela svaret