Vad Kostar Det Att Bygga Nytt Badrum?

Vad Kostar Det Att Bygga Nytt Badrum
Ett nytt badrum kan kosta allt mellan 12.000-30.000 SEK per kvadratmeter. Det är många faktorer som drar upp och ner priset – det beror på dina val.
Visa hela svaret

Vad kostar ett nytt badrum 2022?

Bygga badrum: Vad kostar det? – Drömmer du om att bygga ett badrum så att du får allt precis så som du vill ha det? Då är det väldigt viktigt att börja med att sätta upp en realistisk budget för att se vad du har att röra dig med och hur du ska lösa finansieringen.

Badrummet är bostadens dyraste rum sett till kvadratmeterpris. På Byggstart har vi utarbetat en prisdatabas som är baserad på projekt där kunderna har använt sig av Byggstart för att hitta hantverkare och entreprenörer. Byggstart tar del av en kopia av anbuden och slutfakturorna för projekten. Vi har samlat in priser från hundratals projekt och sammanställt dem i vår prisdatabas och kan på så sätt räkna ut snittpriset för olika typer av projekt.

Enligt våra beräkningar ligger genomsnittspriset för ett nytt badrum, uppbyggt från grunden, på cirka 215.000 kronor. I det priset är såväl arbetstimmar som material och tillbehör inräknade. Prisnivåerna kan dock variera mycket, från 150.000 kr upp till över 400.000 kr.

 1. I jämförelse med att renovera ett befintligt badrum är det något dyrare att bygga ett nytt i ett utrymme där det inte finns något badrum i dag.
 2. Renovering av ett befintligt badrum har ett snittpris på 185.000 kronor.
 3. Det kan du läsa mer om här: Pris renovera badrum När man bygger ett nytt badrum där det inte redan finns ett badrum tillkommer det extra kostnader för rördragning, elinstallation och ventilation.

Detta arbete behöver inte göras när man renoverar ett befintligt badrum. Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här,
Visa hela svaret

Vad kostar det att renovera ett badrum på 10 kvm?

Välja utseende – Det kakel och den klinkers du väljer kommer vara avgörande för hur folk uppfattar ditt badrum. Tänk igenom plattvalet noga innan du bestämmer dig. Åk till en butik som säljer kakel och testa olika alternativ, du kan även få med dig bitar hem så att du kan testa i själva rummet.

Olika slags kakel kostar också olika mycket att lägga, inte bara för att själva kaklet är dyrare utan för att det tar längre tid att exempelvis lägga pyttesmå eller jättestora plattor jämfört med vad det tar att kakla med standardplattor. Det finns också kakelplattor i alla möjliga prisklasser. Har du dyr smak kan du åka på så mycket som 6 000 kronor per kvadratmeter, men ett standardkakel har ett pris på cirka 300 kronor per kvadratmeter vilket vi räknat med i den här artikeln.

Ett badrum på 10 kvadratmeter tar cirka 60-70 timmar för plattsättaren att göra iordning, det är omkring 42 000 kronor i arbetskostnad inklusive moms. I arbetet ingår bland annat spackling av fall på golv, tätmembran på golv och vägg, uppsättning av kakel och klinker, fogning samt silikon.
Visa hela svaret

Vad kostar ett badrum på 6 kvm?

Börja med att räkna ut ytan – Steg ett för att uppskatta vad det kostar att renovera ett badrum är att ta reda på badrummets storlek. För att göra det behöver du mäta både golvet och väggarnas kvadratmeteryta. Utifrån antal kvadratmeter på den tänkta ytan kan du sedan räkna på kostnad för arbete och material.

I vårt räkneexempel utgår vi från ett badrum på 6 m2. Här nedan har vi radat upp de vanligaste kostnaderna, och vad som är bra att tänka på för att få en bild av vad ditt nya badrum kommer att kosta. Timpriset för en hantverkare specialiserad på badrum och kakel ligger i snitt någonstans mellan 500 – 900 kronor/timme, men självklart finns det hantverkare som ligger både lägre och högre än så.

I runda slängar kan man räkna på en arbetskostnad på ungefär 15 000 – 20 000 per kvm. För vårt badrum på 6 m2 skulle det innebära en arbetskostnad på mellan 90 000 – 120 000 kr. Innan du väljer hantverkare kan det vara bra att ha koll på vilka certifikat som dina hantverkare rekommenderas inneha vid en badrumsrenovering, kolla in vår Certifikatguide,

 1. Det är mycket att ta hänsyn till när du räknar på kostnaden för ert badrum, men det gör också att möjligheterna är många.
 2. Det gör att du kan prioritera bort det som känns mindre viktigt, och lägga slantarna på det som är viktigast för dig.
 3. Om du har med allt ovanstående i kalkylen är chansen större att priset inte drar iväg, och att ni håller er till den tänkta budgeten.

Så, svaret på frågan vad det kostar att renovera ett badrum är alltså att det kan variera jättemycket. Men ju större koll du har på de olika kostnaderna innan ni sätter igång med renoveringen, desto färre tråkiga överraskningar behöver du stöta på längs vägen.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Stort Hus Får Man Bygga?

Vad kostar ett helkaklat badrum?

Kostnad kakla badrum – Vad blir priset för att helkakla ett badrum? – Priset kan skifta väldigt mycket beroende på vad du vill ha gjort, inkluderar det att riva ut det gamla, bygga upp från grunden, installera ny el och så vidare. Generellt kan man säga runt 8-15 000 per kvm, men detta pris är högst generellt.

 1. Det bästa är att börja med att kika runt på sajter där du kan se priser och jämföra offerter för att skapa dig en uppfattning.
 2. Tänk på att du måste anlita ett behörigt företag som sätter kaklet, i våtrum gäller det att följa rådande branschregler som gäller för tätskikt av golv och väggar.
 3. Se till att kontrollera och be om intyg av det företag du tänker anlita så att arbetet utförs ordentligt.

Rådande branschregler, information och tips på företag som är GVK-auktoriserade.3 lyxiga tips 1. Snåla inte på detaljerna – välj exklusiva tillbehör som blandare, handtag och knoppar. Se alla blandare till tvättställ här 2. Installera golvvärme och handdukstork.
Visa hela svaret

Vad kostar det att renovera badrum 8 kvm?

Ett nytt badrum kan kosta allt mellan 12.000-30.000 SEK per kvadratmeter. Det är många faktorer som drar upp och ner priset – det beror på dina val. Detta hjälper vi dig gärna med på din närmaste HTH-butik, där du kan få ett exakt totalpris.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att göra om ett badrum?

Tidsåtgången för en badrumsrenovering – En vanlig badrumsrenovering tar i regel 4-6 veckor. Men sedan kan tidsåtgången för renoveringen ta både längre och kortare tid. Det beror helt och hållet på hur stor del av badrummet du planerar att åtgärda och storleken på badrummet.

Planeringsmöte med byggfirma – omkring 2-3 timmar Avstängning av vatten, el och bortplockning av element – omkring 1 timme Leverans av inköpt material – mellan 1 -3 veckor Bortröjning av inredning, rivning av väggar och golv samt avlägsnande av golvbrunn – omkring 1-3 dagar Återställning av golv och väggar samt förbereda väggar för vägghängd och nischer – omkring 2-3 dagar Spackling och tätskikt – omkring 2-3 dagar Installation av el och dragning av vatten – omkring 1-2 dagar Läggning av kakel eller klinkers eller annan typ av golv för våtrum – omkring 2-4 dagar Montering av inredning – omkring 1-3 dagar Slutkontroll av badrum – omkring 2-3 timmar

Innan hantverkarna kan göra sitt jobb måste du själv se till att tömma badrummet på inredning och annat som kommer vara i vägen för deras arbete vilket också tar en del tid. En del gör det på en eftermiddag medan andra behöver någon vecka på sig.
Visa hela svaret

Får man renovera sitt badrum själv?

Badrum, göra själv. Är det OK och tillåtet? | AB Svensk Våtrumskontroll Om arbetena utförs fackmässigt och tekniskt följer gällande branschregler finns det ingen “lagstiftning” som förbjuder att våtrumsarbetena utförs av en privatperson utan formell behörighet och kompetens.

| Ansvarig utgivare: Johan AspelinOrganisationsnummer: 556131-5200

: Badrum, göra själv. Är det OK och tillåtet? | AB Svensk Våtrumskontroll
Visa hela svaret

Måste man ha kakel i hela badrummet?

Kakel och klinker är inte de enda material som funkar i badrummet. Det finns många alternativ att ta till för att få ett nytt och fräscht resultat – men var noga med att läsa på så att du inte råkar ut för fuktskador eller andra problem.
Visa hela svaret

Hur bygga billigt badrum?

An error occurred. – Try watching this video on www.youtube.com, or enable JavaScript if it is disabled in your browser. “Det går att budgetrenovera ditt badrum, och ändå skapa en fantastisk förvandling. Bland annat genom att välja mer klassiska standardalternativ, lägga kraft på detaljerna och ta in offerter från flera olika hantverkare” Badrummets största kostnad ligger nästan alltid i kaklet.

 1. Därför är det extra viktigt att tänka ett varv till här.
 2. Det finns många budgetalternativ att välja mellan, och ännu fler sätt att ändå skapa en exklusiv känsla med hjälp av dem.
 3. Det bästa tipset är att välja ett snyggt standardalternativ, och det finns mängder av stilrena alternativ när det kommer till kakel.

Den industriella kakelstilen, som är både klassisk och trendig, är till exempel baserad på standardstorleken 10x10cm eller 15x15cm. Här kan du komma undan med kakel för omkring 100 kronor/kvm. Ett billigt och snyggt sätt att kakla med andra ord! Ett annat alternativ för att kakla billigare är att enbart kakla delar av badrummet.

 • Du kan till exempel kakla ett mönster på ett mindre område, endast kakla golvet eller bara kakla nedre halvan av väggarna.
 • Med lite fantasi går det att hitta fantastiska lösningar till ett lågt pris.
 • Att måla badrumsväggarna ansågs länge som ett billigt och tråkigt alternativ till kakel.
 • Idag är det ett trendigt alternativ, med hundratals valmöjligheter i såväl färg som mönster.

Varför inte välja en färg som sticker ut för att skapa en lyxigare och mer personlig känsla?
Visa hela svaret

Vad kostar ett billigt badrum?

Hur kan man minska priset? – För att hålla kostnaderna under kontroll är det viktigt att ha en bra planering som grund. Du bör därför sätta upp en detaljerad budget innan du börjar och sedan gäller det att hålla sig till den. Det är lätt att få idéer om saker som bör ändras under arbetets gång men det kommer bara att leda till merkostnader, och det finns en risk att du överskrider din budget.

 • När du ska renovera badrummet är det i regel den design du väljer som är den faktor som påverkar priset mest.
 • Arbetet som hantverkarna gör är dyrt och att dra om eller byta ut avlopps- och vattenrör, sätta nya tätskikt, göra nya elinstallationer och installera ventilation är stora utgiftsposter.
 • Om du vill hålla ner kostnaden lönar det sig att bibehålla den existerande planlösningen i badrummet i så stor utsträckning som möjligt.
You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga En Biltvätt?

Om du är uppmärksam på vilka olika leverantörer som finns på marknaden kommer du också att kunna hitta detaljister som kan erbjuda de produkter som du behöver till ett lägre pris. Det är nämligen väldigt stor skillnad på vilka priser de olika återförsäljarna har på samma eller liknande varor.

 • Det hjälper också om du är lite flexibel när det kommer till design och varumärken.
 • En bra regel är att undersöka priserna hos tre olika återförsäljare innan du bestämmer dig; på kakelmarknaden, till exempel, finns det många konkurrerande tillverkare.
 • Priset på kakel ligger på allt från runt 80 kr per kvadratmeter upp till flera tusen kronor per kvadratmeter.

Toaletter finns i alla slag stilar och standarder men du behöver inte ha en dyr toalettstol eller dyr badrumsinredning för att få ett fint badrum. Det är mycket billigare att fokusera på andra detaljer om du vill sätt din prägel på badrummet. Badrumsinredningen kan du få ganska billigt hos de stora kedjorna om du håller utkik efter bra erbjudanden.

 • Om ihåg att badrumsmöbler och -porslin är relativt lätt att byta ut om man skulle ångra sig i efterhand.
 • För ett litet badrum ligger ett standardpaket med kakel/klinker och badrumsinredning runt 15 000 kronor upp till 70 000 kronor, men detta är en kostnadspost som kan variera en del och där vissa önskar lägga lite extra.

Om du har tid över och vill minska kostnaderna ytterligare kan du titta på vilka arbeten du själv kan utföra. Om du hjälper till med det du kan, kan du hålla ner antalet arbetstimmar för projektet och i förlängningen även kostnaderna. Några vanligt förekommande åtgärder som man kan hjälpa till med är bortforsling av avfall samt målning.
Visa hela svaret

Hur många kvadratmeter bör ett badrum vara?

Vanligt förekommande storlekar – Mindre hem innebär förstås mindre badrum. Vanliga storlekar börjar från ungefär två kvadratmeter, vilket ger tillräckligt utrymme för en toalett och ett tvättställ. För ett duschrum krävs ett något större badrum, från cirka tre kvadratmeter.

Det lär bli lite trångt, men den storleken kan du förvänta dig i exempelvis en studentetta. Men ibland är det förstås lyxigt att kunna unna sig ett avslappnande bad! Vill du ha gott om plats för såväl dusch som badkar innebär det ett något större badrum på fyra till fem kvadratmeter. Vill du ha utrymme för ännu mer lyx, exempelvis bubbelbad eller bastu krävs det givetvis en hel del utrymme, vilket i sin tur leder till en avsevärt högre budget.

Det finns vissa rekommendationer om hygienrummet/badrummet skall användas av personer med funktionshinder, Boverket har väldigt bra information om detta.
Visa hela svaret

Vad kostar 4 kvm badrum?

Kostnad för renovering av medelstort badrum, 8 kvm – Arbetskostnad: 5-10000/kvm ROT-avdrag: 30% av arbetskostnaden förutsatt att du uppfyller dessa krav, Kakel (både golv och tak): 300-400 kr/kvm Lägg till ca.10% i spill när du beräknar åtgång för kakel.
Visa hela svaret

Vad får man göra själv i badrum?

Renovering av badrummet – Det är inte nödvändigt att bygga ett helt nytt för att få ett snyggt badrum. En renovering av badrummet kan nämligen få det att bli så gott som nytt. Nytt kakel, vägghängd toalett, ny inredning eller golvvärme är bara några av de förbättringar som får ditt badrum att kännas som nytt.
Visa hela svaret

Vad kostar det att lägga klinker i badrum?

Vilka faktorer inverkar på priset? – Det är många faktorer som påverkar slutsumman för en totalrenovering av ett badrum. Följande punkter utmärker sig i regel:

Rivning : Det krävs mycket fysiskt arbete när man ska riva ett badrum. Det är lättare att riva ner äldre badrum från 1980-talet än badrum som är byggda i början av 2000-talet. Det tar vanligtvis 20 timmar att riva ett badrum på 5 kvadratmeter. Utöver rivningen måste du även lägga till kostnaderna för bortforsling av rivningsavfallet. Ihopräknat landar slutsumman någonstans mellan 8.000 och 20.000 kronor.

Timmerarbete : Är nödvändigt om du ska ändra badrummets funktionalitet och göra ingrepp i den bärande konstruktionen. Elektriker, plattsättare och rörläggare är ett måste för att undvika framtida komplikationer med elkablar samt vatten- och avloppsrör. Arbetet kostar normalt sett mellan 15.000 och 35.000 kronor.

Elektriska arbeten : Priset för de elektriska arbetena varierar utifrån hur många elinstallationer som är nödvändiga i badrummet. Priset ligger ofta mellan 20.000 och 32.000 kronor.

VVS-arbete : Om det är länge sedan den senaste badrumsrenoveringen gjordes krävs det ett mer omfattande VVS-arbete. Det kommer även att blir mer kostsamt om du ska ändra badrummets planlösning på ett sätt som gör att avloppet måste flyttas. VVS-arbetet kostar i regel mellan 25.000 och 50.000 kronor för ett badrum.

Tätskikt : Att sätta upp och lägga tätskikt i väggar och golv kostar 8.000 till 12.000 kronor.

Kakelsättning : Priset för kakelsättning varierar något beroende på badrummets storlek och vilken design på kakel och klinkers som du vill ha. Utgår man från ett badrum på 5 kvadratmeter landar priset mellan 12.000 och 25.000 kronor.

Måleriarbete : Det är viktigt att allt måleriarbetet blir ordentligt och snyggt utfört samt att du använder färg av hög kvalitet. Måleriarbetet för ett badrum på 5 kvadratmeter kostar mellan 4.000 och 6.500 kronor.

Visa hela svaret

Kan man bo hemma under badrumsrenovering?

Hur mycket låter det? Kan jag bo i min bostad under renoveringen? – Det är första dagen som det låter kraftigt under själva rivningen. Du kan visst bo i Din bostad under renoveringen under förutsättning att Du har ytterligare en toalett/badrum att använda.
Visa hela svaret

Kan man byta bara golvmatta i badrum?

Kan jag byta våtrumsmatta själv? Vi har en våtrumsmatta som vi tror är original sedan 1975. Den måste bytas eftersom klämringen släppt. Vi vill helst inte byta kaklet på väggarna, men ingen hantverkare vill åta sig att byta bara mattan – de tar bara hela badrumsrenoveringar, och bygghandeln lägger bara klinker.

 1. Är det svårt att byta våtrumsmattan själv? Måste vi också byta avloppet i plast från 1975? Marie och Mats, Stockholm ANNONS Svar: Hej! Att bara delvis renovera ett badrum som är 40 år gammalt är både vanskligt, svårt och ofta omöjligt.
 2. En våtrumsmatta kan visserligen bytas genom att man helt enkelt lägger in en ny, och får tätskiktet mellan golv och vägg tätt genom att svetsa ihop den gamla och nya mattan utmed de ca 10 centimeter som sticker upp på väggen.
You might be interested:  Vad Behövs För Att Bygga Dator?

Men då ska den gamla mattan helst inte vara äldre än fem år, på sin höjd tio, så er matta är fortfarande 30 år för gammal för att man ska kunna få en tät svetsfog. Avloppen behöver förmodligen inte bytas, även om det är smart att göra det den dagen hela -badrummet görs om.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det att kakla badrum?

Hur lång tid tar det att bygga eller renovera ett badrum? Och vad är det som påverkar hur lång tid det tar? Här går vi igenom arbetsgången när du bygger badrum utifrån tidsaspekten. Att renovera badrummet med kakel och klinker brukar gå på fyra veckor, men det kan också ta två till tre månader.
Visa hela svaret

Hur ofta ska man byta badrum?

Hur ofta bör jag renovera mitt badrum? – När det kommer till hur ofta du bör utföra en badrumsrenovering så är 20 år en bra tumregel. Genom att regelbundet vädra ut fukt och åtgärda småfel kan ditt badrum dock hålla mycket längre. Men trots att badrummet fortfarande ser fräscht ut så kan avlopp och vattenledningar behöva en genomgång var tionde till var tjugonde år.

Du bör dessutom vara uppmärksam på ventilernas skick. Dåligt fungerande ventiler kan leda till allvarliga fuktskador, inte bara i ditt badrum utan även i andra delar av huset. Som tumregel bör du som sagt renovera badrummet var 20:e år. Men kanske börjar du längta efter ett nytt och fräscht badrum långt innan dess.

Vill du få till en lyxig känsla med små medel kan du komma långt med en lättare renovering, ett nytt lager färg på väggen och ett elegant bubbelbadkar,
Visa hela svaret

När är ett badrum för gammalt?

Resultatet av alla besiktningar? – Efter att utfört över 10.000 badrumsbesiktningar kan vi konstatera att badrum som byggdes mellan 1960-1990 är mycket bättre utförda än badrumsrenoveringar utförda under perioden 1990-2020. Vi tycker det är oroväckande då vi har bättre material, tätskikt och verktyg än tidigare och tydligare branschregler men kvalitén på badrummen har blivit mycket sämre. Vad Kostar Det Att Bygga Nytt Badrum
Visa hela svaret

Hur ofta behöver man byta badrum?

När bör man renovera badrummet? – Det är några olika faktorer som påverkar badrummets livslängd, till exempel hur badrummet byggdes upp under den senaste renoveringen, belastning (till exempel om duschgolvet är det samma som klinkergolvet eller om det finns en duschkabin) och kvaliteten på materialet som har använts tidigare.

 1. Många väljer att renovera badrummet i samband med att man köper en ny bostad eller när man vill ha en annan inredningsstil, bygga ut badrummet eller installera fler funktioner.
 2. Rekommendationen är att ett badrum ska renoveras med 20-30 års intervall men många väljer att göra det oftare eftersom funktioner och design förbättras och förändras över tid.

Armaturer och handfat har normalt sett en livstid på cirka 15 år medan kakel/klinker och badkar kan hålla betydligt lägre än så. Man kan också fundera på när på året det är enklast och går fortast att renovera badrummet. Generellt sett är det så att månaderna precis före och efter sommarsemestern är de mest hektiska för alla hantverksföretag.

 • Under de här tidsperioderna är det många kunder som vill få olika byggprojekt utförda.
 • Av den anledningen kan du med fördel planera renoveringen av badrummet till vintermånaderna då det i regel är lättare att hitta duktiga entreprenörer med mindre arbetsbelastning och bra priser.
 • Oavsett vilken tid på året du väljer att boka in renoveringsarbetet är det en god idé att planera ett par månader i förväg.

Börja med att föra en dialog med olika hantverkare någon eller några månader innan du vill påbörja arbetet så minskar sannolikheten för tidsbrist och problem med att utföra åtgärderna. Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här,
Visa hela svaret

Vad kostar ett standard badrum?

Att totalrenovera ett standardbadrum med kakel, klinker, golvvärme och spotlights kostar i snitt runt 200 000 kronor. Beroende på vilka val du gör kan det kosta mellan 150 000 och 250 000 kronor.
Visa hela svaret

Vad kostar det att renovera ett badrum på 4 kvm?

Kostnad för renovering av medelstort badrum, 8 kvm – Arbetskostnad: 5-10000/kvm ROT-avdrag: 30% av arbetskostnaden förutsatt att du uppfyller dessa krav, Kakel (både golv och tak): 300-400 kr/kvm Lägg till ca.10% i spill när du beräknar åtgång för kakel.
Visa hela svaret

Vad kostar en köksrenovering 2022?

Vad kostar det att renovera kök? – Det är svårt att säga exakt vad det kostar att renovera ett kök, eftersom det är en hel del olika faktorer som påverkar priset. Dessa inkluderar materialval, vitvaror, arbetstid, professionell hjälp och många andra faktorer.

Generellt kan man säga att det kostar cirka 10 000 – 15 000 kronor per kvadratmeter för renovering av ett kök, men detta är bara en generell indicering och vi rekommenderar alltid rådfråga en professionell för en exakt kostnadsberäkning. Vill du få en bättre prisbild utan att kontakta hantverkare så kan vi tipsa om vår artikel: Vad kostar det att renovera ett kök?,

Generellt kan man ändå säga att det lönar sig att renovera kök. Dels får man mer värde för pengarna, och dels kan det vara en bra investering i framtiden. Här kan du läsa om fler renoveringar som höjer värdet på din bostad,
Visa hela svaret