Verktyg Som Används För Skålformig Urholkning Av Trä?

Verktyg Som Används För Skålformig Urholkning Av Trä
Skavjärn av skärpt och härdat specialstål. För urholkning av tråg, skålar etc. Vid omslipning rekommenderas Tormek våtslipmaskin eller arkansasbryne och brynolja. Bredd 30 mm.
Visa hela svaret

Vad kallas verktyg som används för Skålformig urholkning av trä?

Anmärkning – En skölp av stål med kvartsdjup och är specialpolerad. Det är ett verktyg med böjd egg för skålformig urholkning av trä. Tillverkad och märkt av E A Bergs Fabriks AB.
Visa hela svaret

Vad är en Getfot?

Den här artikeln behöver källhänvisningar för att kunna verifieras, (2017-12) Åtgärda genom att lägga till pålitliga källor ( gärna som fotnoter ). Uppgifter utan källhänvisning kan ifrågasättas och tas bort utan att det behöver diskuteras på diskussionssidan,

Skölp, Skoklosters slott, Två skölpar. Skölp (håljärn) är ett verktyg som används vid bearbetning av inåtböjda ytor i trä, exempelvis urholkning av skålar, och har därför U-formad egg, För bearbetning av djupa urholkningar finns böjda skölpar. För skärsvarvning används skölpar med längre järn och längre skaft.

 • Slipning och bryning av skölpar för bearbetning av normalhårt trä sker till cirka 25 graders eggvinkel,
 • Hårt trä kräver större och mjukt trä mindre eggvinkel.
 • Inom bildhuggeriet (trä) används i stor utsträckning skölpar av varierande kurvatur och bredd.
 • Man anger kurvaturmåtten på en bildhuggarskölp med diameter – bredd, exempelvis 40–25.

En variant av dessa skölpar kallas getfot, och är en skarp V-formad modell som ofta används till linjering och detaljbearbetning. Miniatyrmodeller av getfötter används även för att skära linoleummatta till linoleumtryck,
Visa hela svaret

Vad gör man med en Skölp?

Skölp /håljärn är ett verktyg som används vid bearbetning av inåtvända ytor i trä, exempelvis urholkning av skålar, och har därför böjd egg. Eggen är fint slipad och klar för användning och kan efterslipas, med tvåkomponentshandtag.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga Epa?

Vad är Skölpjärn?

Hultafors skölp IGC – ett håljärn med ett tåligt och perfekt slipat blad. Skålad och slipad insida Skölpen används till urholkning och bearbetning av trä. Den har en skålad form med en slipad insida som ger en perfekt 11 millimeters radie i ett slag. Detta förenklar montering av till exempel 22 mm låshus.

 • Skölpjärnet är perfekt att använda till att holka ur skålar eller vid montering av låshus, slutbleck och gångjärn i trädörrar.
 • Blad med rostskydd och hullingar Precist, vasst och högkvalitativt skölpjärn med ett perfekt slipat blad av japanskt stål.
 • Bladet har en elektrobeläggning för maximalt rostskydd (EPD).

Bladets skaft är försett med hullingar för att förhindra att det trycks in i skaftet när man slår på det. Detta gör att verktyget känns extra stabilt. Rejält handtag med bra grepp Det kraftiga och stryktåliga handtaget tål hårda och upprepade hammarslag.
Visa hela svaret

Vad använder man för att Holka ur en träbit?

Träslöjd –

Träslöjdens verktyg

Träklubba med stämjärn och skölp – snickarhammare – hovtång planhyvel – rundsåg – skedkniv Rasp och fil – täljkniv – dragkniv Tumstock – olika träborrar – navare

Knivar använd främst när man täljer. En typisk täljkniv har kort, vasst blad. En speciell sorts täljkniv med böjt blad heter “skedkniv” och används för att tälja runda former på insidan. Dragkniv har två handtag och används istället för hyvel. Hammare finns av olika sorter och används när man slår i spik. Snickarhammare är den vanligaste sorten i träslöjden och den har en slits på baksidan så att man kan dra ut spikar igen. Träklubbor används när man vill driva verktyg genom trä eller om man vill slå på trä eftersom de är lättare än hammare och gör färre märken i ytan. Tänger av olika sorter används på olika vis. Hovtången är den vanligaste som används för att dra ur spik ur trä. Plattång används för att pressa ihop föremål. Avbitartång används för att klippa av saker som t.ex. järntråd eller spikar. Tänger används mest till metallslöjd. Mejslar används för att skruva i skruvar. De två vanligaste är spårmejsel och stjärnmejsel. Stämjärn används för att hugga ur trä. De finns i olika storlekar med både rak egg och rundad ägg, men då heter de “skölp”. Hyvlar finns i en mängd olika sorter. Den vanligaste heter rubank och är ungefär 30-40 cm lång. Med en hyvel tar man bort en tunn remsa av det översta lagret så att trät får en jämn och fin yta. Sågar finns i en mängd olika sorter. Den vanligaste heter fogsvans och används när man vill kapa större träbitar. Om man vill precisionssåga använder man en rundsåg. Filar av olika sorter används för att bearbeta trä. Den grövsta sorten heter rasp och det används först för att få bort så mycket material som möjligt på kort tid. Till filarna hör en filrensare som ser ut som en stålborste med korta strån. Den drar man längs filens spår för att få ren den. Borrsvängar används för att borra i trä. De borrar som används i borrsvängen har fyrkantigt skaft. Grova träborrar med ett skär i botten kallas “navare” medan de borrar som går i spiral och är litet spetsiga längst fram kallas “spiralborrar”. Linjaler används för att mäta med och för att rita raka streck med blyertspenna på träet med. Vinkelhakar används för att man skall kunna rita streck som är i 90 graders vinkel från kanten så att man kan såga rakt. Dragmått har en hållare för en blyertspenna och används för att man lätt skall kunna dra en linje ett bestämt mått från kanten på långa saker, en hel planka t.ex.

You might be interested:  Hur Mycket Behöver Jag Äta För Att Bygga Muskler?

Visa hela svaret

Hur gör man en skål av lera?

Söta skålar av lera Du har blivit utloggad. Men ta det lugnt, vi sparade din varukorg till dig. Logga in igen så finns allt kvar. Verktyg Som Används För Skålformig Urholkning Av Trä Gör små djurskålar och ställ på bordet som prydnad. Djuriskt söta och enkla att göra! Du gör dem av lufttorkande lera (Hobby Clay) som inte behöver brännas i ugn. Kavla ut leran ca 5 mm tunn. Använd sen en skål som mall och skär ca 2/3 runt om skålen + öron (OBS! Rista ut var öronen ska vara innan du börjar skära).
Visa hela svaret

Hur slipar man en Skölp?

Slipytan på en skölp är nästan lika liten som på en linje. Slipytan på ett hyveljärn är en rektangel. Om du slipar för mycket på en skölp, måste hela eggen omsli- pas. Slipa först eggen till rätt form innan du slipar den vass.
Visa hela svaret

Vilket träslag är bäst att snida i?

Lär känna de bästa träslagen för snideri Om du just har börjat med snideri är det bättre att välja ett mjukt träslag som björk, lind, tall, pil eller hästkastanj. De är lättare att snida. När du blivit lite mer van kan du välja masurbjörk, körsbärsträ, lönn, äppelträ, päronträ, olivträ eller valnöt.
Visa hela svaret

Hur slipa Skedkniv?

En skedkniv är på grund av dess form svår att slipa med en vanligt bryne. Använd istället ett sandpapper som man polerar metall med. Grit 800-1200-2500-5000.
Visa hela svaret

Vad använder man Bandkniv till?

Artikelnr R016 Bandkniv Gränsfors Bandkniv är smidd bågformad och ska användas med båda händerna för att ge optimal kraft. Bandkniven används främst för att barka och forma stockar samt eventuellt även dymlingar. Tack vare de utstickande handtagen får man bra kraft.

 1. Användaren bör jobba med hela kroppen så att inte bara armarna jobbar.
 2. Niven ska glida över virket och vinkeln justeras med händerna efter önskad hyveleffekt.
 3. Bandkniven kan även föras lite snett för att skapa en mera skärande avverkning.
 4. Totallängd 64 cm.
 5. Egglängd 32 cm.
 6. Vikt 0,8 kg.
 7. Eggskydd av vegetabilgarvat läder.
You might be interested:  Hur Mycket Muskelmassa Kan Man Bygga?

Gränsfors timrings- och slöjdverktyg är speciellt framtagna för att användas vid timring av till exempel hus samt slöjdning och skulptering i trä. Yxorna och verktygen är framtagna i samarbete med olika timmermän och slöjdare. Gamla verktyg har varit förebild för de modeller som Gränsfors Bruk idag tillverkar, men de har modifierats och utvecklats i samarbete med specialister och yrkesmän för att passa dagens behov.
Visa hela svaret