Vilka Delar Behövs För Att Bygga En Dator?

Vilka Delar Behövs För Att Bygga En Dator
Komponenter – När du börjar planera att bygga en dator behöver du tänka på på att välja ut rätt komponenter. Här är en enkel checklista på de komponenter du behöver för att bygga en fullt fungerande dator.

 • Moderkort
 • Processor
 • Processorkylare (ingår oftast men du kanske vill ha en tystare och mer effektiv)
 • Primärminne (RAM)
 • Grafikkort (Ibland är “grafikkortet” redan i processorn)
 • Sekundärminne (HDD/SSD)
 • Chassi (lådan av datorn)
 • Nätaggregat (den som ger ström till allt)

Visa hela svaret

Vilka är det 6 viktigaste komponenterna i en dator?

Datorns centralenhet – Detta är skalet som innehåller alla datorns komponenter som behövs för att datorn ska fungera. Tangentbordet, bildskärmen och musen är anslutna till det med kablar eller via en trådlös anslutning (till exempel Bluetooth). Det är också här du ansluter USB-enheter och där din CD-ROM / BlueRay-spelare finns (förutsatt att du fortfarande har något så gammaldags).
Visa hela svaret

Vilka material finns i en dator?

22 kilo kemikalier för att tillverka en dator Koppar från Chile, guld från Sydafrika, nickel från Ryssland, olja från Mellanöstern – för att tillverka en bärbar dator krävs råvaror och material från en lång rad platser över hela världen – och transporter kors och tvärs över jorden.

De komplexa leverantörskedjorna har kartlagts av Sourcemap.com, ett projekt som startade på MIT 2007. För att tillverka en dator går det åt 240 kilo fossila bränslen, 22 kilo kemikalier och 1 500 kilo vatten. Enligt återvinningsföretaget Inregos beräkningar blir miljöbesparingen 109 kilo koldioxid genom att använda datorn tre år till.

– Många skrotar eller ställer ned datorn i källaren efter tre år, men det skulle vara en stor miljövinst att förlänga livstiden tre år till, säger Erik Pettersson på Inrego. Erik Klefbom : 22 kilo kemikalier för att tillverka en dator
Visa hela svaret

Vad kostar det att tillverka en dator?

Kostnad bygga dator Ovan ser du de delar du behöver för att bygga en PC. Priset, som du ser utifrån exempelprodukterna ovan, kan hamna på allt från 3 500 kronor ända upp till 80 000 kronor beroende på vad du bestämmer dig för att köpa.
Visa hela svaret

You might be interested:  Bygga Hus Själv Steg För Steg?

Vad är de viktigaste delarna i en dator?

Skalet – I datorskalet finns alla datorns viktigaste komponenter: moderkortet, processorn, minnena, hårdskivan o.s.v. De komponenter som finns innanför skalet på en bärbar dator går inte nödvändigtvis att byta ut, men med en bordsdator har du större möjlighet att påverka innehållet i skalet.
Visa hela svaret

Hur tillverkar man en dator?

2004-03-10 03:00 Vid tillverkning av en vanlig dator går det åt 240 kilo fossila bränslen, 22 kilo kemikalier och 1 500 liter vatten. Därför bör vi uppgradera i stället för att köpa nytt, enligt United Nations University. Åtgången av råvarorna gäller vid tillverkning av en dator och en 17 tums bildskärm av katodstråletyp.

Med avseende på vikt innebär det att det vid tillverkning av en dator går åt lika mycket material som vid tillverkning av en mellanklassbil. Det framgår av en rapport från FNs universitet. Uppgradera i stället Det bästa sättet att minska de miljömässiga påfrestningarna av persondatorer är att förlänga dess liv, säger en talesman för FN till IDG News.

Rekommendationen är att uppgradera datorer eller, om datorerna byts ut, se till att de till exempel doneras för fortsatt användning. Lite energi tillbaka Att byta ut komponenter som hårddiskar och minnen uppges ge 5-20 gånger högre energi­besparingar jämfört med att lämna datorn till återvinning.
Visa hela svaret

Hur skapades datorn?

Första generationens datorer var krigsmaskiner – De första datorerna utvecklades av nationer snarare än företag. Under andra världskriget tog de tre krigförande länderna Tyskland, Storbritannien och USA fram föregångare till dagens datorer, bland annat för att kunna lösa fiendens kodsystem.

De var alla först med olika delar av vad vi idag menar med en dator. En av dem var den första helautomatiska, binära och programmerbara elektromekaniska datorn Z3 som utvecklades av tysken Konrad Zuse (1910-1995). Den förstördes när de allierade bombade Berlin 1943. I USA tog man fram elektroniska datorer med elektronrör istället för elektromekaniska reläer.

ENIAC konstruerades till exempel för att räkna ut projektilbanor. Sverige var den fjärde nationen i världen att färdigställa en dator, den elektromekaniska relädatorn BARK från 1950.
Visa hela svaret

Finns det plast i datorer?

Varför plast? – Nu när du har fått en idé om vilka olika typer av plast som används så sammanfattar vi varför tillverkare väljer plast när de tillverkar olika blandarkomponenter:

Plast är ett starkt och hållbart material som säkerställer att komponenterna håller länge. Plast kan stå emot olika temperaturer utan att skadas, vilket innebär att kallt och varmt vatten kan flöda utan att påverka plastkomponenterna. När det används i det yttre höljet minskar man risken för skållning, eftersom ytan inte värms upp på samma sätt som metall. Därmed minskar man riskerna med att komma i kontakt med varma vattenledningar eller duschblandare. Plast påverkar inte kvaliteten på dricksvatten och kontaminerar inte det med skadliga kemikalier eller mikrober – det är därför det ofta används för insidan av pipen. Plast är 100 % resistent mot korrosion (till skillnad från vissa typer av metall som naturligt reagerar med miljön och gradvis slits ut över tid). Plast är resistent mot fukt vilket är särskilt viktigt när man jobbar med vatten (för att undvika mögel t.ex.) Sist men inte minst så är plast ett lättviktigt material vilket innebär att man inte lägger till en massa vikt i blandaren. Det blir därmed enklare för installatörer att bära på och installera blandaren.

You might be interested:  Vad Kallas Bärande Och Stödjande Virke I En Byggnadsstomme Av Trä?

Vilka Delar Behövs För Att Bygga En Dator Kompositmaterial som används i ettgreppsblandaren Oras Optima Alla plaster är inte synonyma med dålig kvalitet. När vi väljer rätt plastegenskaper med omsorg säkerställer vi att din blandare är hållbar, kan hantera olika temperaturer och att den inte utsätts för korrosion.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar den billigaste datorn?

Bärbara datorer inom produce-kategorin kostar normalt från cirka 5 000 kronor och uppåt.
Visa hela svaret

Vad menas med CPU?

Processorn är den viktigaste delen av en dator, då det är den som utför majoriteten av alla beräkningar. Den kallas även CPU från engelskans Central Processing Unit.
Visa hela svaret

Vad är det som gör en dator snabb?

4. Stoppa program från att starta automatiskt – En sak som kan göra datorn snabbare vid uppstart är att hindra massa program från att starta upp automatiskt. Även om det är program du brukar använda så är det bättre att du öppnar dem själv när du ska använda dem än att de ligger och tar upp processorkraft och minne hela tiden.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar en PC?

En stationär dator är till skillnad från en bärbar dator avsedd för användning på samma plats. Oftast kopplar man till en extern skärm, men det finns även allt-i-ett-lösningar där datorn sitter monterad i skärmen. Idag har bärbara datorer i stora stycken hunnit ikapp stationära datorer när det handlar om prestanda, men letar man efter en riktigt kraftfull dator för till exempel gaming eller avancerad videobearbetning så är en stationär dator fortfarande ofta det enda rimliga valet.

 1. Stationära datorer kan dessutom förhållandevis enkelt utrustas med nya komponenter, vilket gör dem mer framtidssäkra.
 2. Det beror helt och hållet på hur kraftfull dator du vill ha.
 3. Enklare stationära datorer går att hitta för runt 4 000 kronor, medan en hyfsad gamingdator kan kosta allt mellan 8 000 och 50 000 kronor.
You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga Förråd?

Det finns även mycket avancerade stationära datorer som kostar mer än 50 000 kronor, men det är ytterst få användare som har behov av en sådan dator. De främsta komponenter som avgör priset på en dator är processorn, grafikkortet och mängden arbetsminne och lagringsutrymme.

Att välja stationär dator handlar om att förstå sina behov. Ska datorn endast användas för enklare uppgifter som att surfa, kolla e-post, enklare bildredigering och ordbehandling, ja då kan en allt-i-ett-dator vara ett vettigt alternativ. Här bör man också överväga en bärbar dator som ett alternativ. Ska man däremot spela grafiktunga spel eller redigera film i hög upplösning, ja då är en klassisk stationär dator ett bättre val.

Dessa har nämligen ofta högre prestanda och går dessutom att komplettera med nya komponenter i efterhand.
Visa hela svaret

Hur vet man vilka datorkomponenter som passar?

Datorbyggaren är det perfekta verktyget för dig som är novis eller osäker på datorkomponenter och dess kompatibilitet. Verktyget hjälper dig att hitta komponenter som är kompatibla med varandra och som passar rent fysiskt.
Visa hela svaret

Vad kännetecknar en dator?

Vad är en dator? – I grunden är en dator en automatisk maskin för matematiska beräkningar. Oftast avses en digital och elektronisk maskin med ett minne som kan lagra program som styr datorns handlingar. Datorn arbetar oftast binärt. All information som datorn hanterar omvandlas och bearbetas som ettor och nollor enligt det binära talsystem som den tyske matematikern G W Leibnitz formulerade grunderna för redan år 1666.
Visa hela svaret

Är viktigt i dator?

#2 – Processor: – Processorn är en viktig komponent i datorn, eftersom den i stort sett ansvarar för allt datorn gör. Även om grafikkortet har huvudkontrollen när du spelar, kan en svag processor bli en flaskhals för det nya kraftfulla grafikkortet du har köpt.
Visa hela svaret

Vad gör ett RAM minne?

RAM – minne (Random Access Memory ) är det datorminne som lagrar information som ett program behöver när det körs. Random Access Memory syftar på datalagring där den lagrade informationen kan läsas i vilken ordning som helst, dvs. slumpmässigt, inte bara i ordningsföljd.
Visa hela svaret