Äta Efter Träning För Att Bygga Muskler?

Äta Efter Träning För Att Bygga Muskler
När bör jag äta efter träningen? – Tränar du max två, tre gånger i veckan? Då kan du vänta med att äta till nästa huvudmåltid, det vill säga frukost, lunch eller middag. För bästa hälsoeffekt, försök planera in så att huvudmåltiden är inom två timmar.
Visa hela svaret

Vad är bra att äta efter man tränat?

Bra mat vid regelbunden träning Innehållet gäller Skåne Om kroppen får för lite bränsle blir träningen mindre effektiv. Ska du orka träna och hålla dig koncentrerad behöver du fylla på förråden med jämna mellanrum. För att du ska tillgodogöra dig träningen på bästa sätt, behöver du också kombinera det med tillräckligt med vila. Det är då kroppen bygger upp sig, bygger sig ännu starkare.

Ät allsidigt och varierat. Med allsidigt menas att måltiden innehåller flera olika livsmedel. är en bra hjälp att få rätt fördelning på olika livsmedel. Fördela maten över dagen. En bra vana är att äta frukost, lunch, middag och 2-3 bra mellanmål på regelbundna tider varje dag. Äter du allsidigt och varierat, behövs inga extra tillskott.

Inför träningen – helst två timmar innan. Under träningen – du behöver bara fylla på med energi och vätska om du tränar hårt och intensivt under mer än en timme i ett sträck. Efter träningen – till exempel frukt, juice eller mjölk med müsli eller en smörgås till. Avsluta med en middag lite senare.

Kroppen behöver mycket vätska och speciellt när du tränar. Vatten är bästa drycken. Vid långvarig fysisk aktivitet måste vätskeförråden fyllas på både före, under och efter träningen. Det är bara under mycket hård eller långvarig träning, över en timme, som sportdryck kan behövas.
Visa hela svaret

Vad är bäst att äta för att bygga muskler?

Jag vill bygga muskler och gå upp i vikt, hur ska jag göra? För att gå upp i vikt behöver du först och främst se till att få i dig mer energi än du gör av med och när du styrketränar hårt är det extra viktigt att äta mycket. Ät större portioner och se till att få i dig både frukost, lunch och middag, samt minst tre mellanmål varje dag.

Men för att din viktökning ska bestå till största delen av muskler och inte fett krävs det också att du äter bra mat – och framför allt rejält med högvärdigt protein, från exempelvis rött kött, kyckling, fet fisk och ägg. Baljväxter är en bra proteinkälla för dig som är vegetarian. Proteinrik mat innehåller essentiella aminosyror som är ett måste för att kroppen ska kunna bygga muskler, så du bör försöka få i dig åtminstone 2 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag – gärna mer.

Komplettera med kolhydrater från till exempel potatis, pasta eller ris och lägg till mängder av grönsaker. Drick mycket vatten, men ta gärna mjölk till maten och se till att få i dig nyttiga fetter. Kosttillskott är oftast inte nödvändigt om du äter fullvärdigt, men kreatin kan ha en viss effekt om du vill bulka upp eftersom det binder vatten i musklerna och därmed kan bidra till att du ökar i vikt.

(Du ska däremot INTE äta kreatin om du har diabetes eller lider av njursvikt.) Det är också viktigt att du äter något direkt efter träningen, helst inom 20-30 minuter efter ett avslutat pass, för att hämma den muskelnedbrytande effekten av träningen och sätta igång återhämtningsprocessen så snabbt som möjligt.

Se till att återhämtningsmålet innehåller 20-30 gram protein och räkna på att du behöver ca 1,2 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt. Yoghurt och en skinkmacka eller en proteindrink och en banan kan vara lämpliga alternativ. Om du vill öka din muskelmassa och gå upp i vikt så fort som möjligt bör du också tänka på att inte lägga eventuella konditionspass samma dag som styrketräningen, detta då konditionsträningen negerar den muskelbyggande effekten av styrketräningen.

Lägg upp styrkepassen på max 45 minuter vardera och träna tre gånger i veckan med minst en vilodag emellan. Se också till att träna olika muskelgrupper varje gång – exempelvis bröst och rygg dag ett, ben och mage dag två och axlar och armar dag tre – så att musklerna får extra tid att vila mellan varje veckopass.

Vilan är det allra viktigaste när du bygger muskler eftersom det är under vilan, medan musklerna återhämtar sig, som själva tillväxten sker. Därför är det också viktigt att du får ordentligt med sömn – minst 8 timmar per natt. Satsa på basövningar som engagerar stora muskelgrupper, såsom bänkpress, knäböj, marklyft och militärpress, så kommer du att öka muskelmassan snabbare över hela kroppen.

Men se till att du lär dig tekniken i varje övning innan du börjar lägga på vikter, annars finns risk att du gör övningen felaktigt, vilket inte bara kan påverka resultatet utan även orsaka skador. När du väl har kommit igång med träningen bör du successivt öka på vikten varje gång det börjar kännas “enkelt” att göra 10 repetitioner.

På så sätt jobbar du alltid med en belastning som tvingar muskeln ska arbeta på en optimal nivå. Och du ska känna dig rejält utmattad efteråt annars ger inte träningen det resultat du vill ha. : Jag vill bygga muskler och gå upp i vikt, hur ska jag göra?
Visa hela svaret

Vad ska man inte äta efter träning?

Vad ska man äta efter träningen? – En bra regel att gå efter är att äta dagens största mål efter träningen, oavsett när du tränar. Och det får gärna komma så nära inpå träningen som möjligt. Om du har en bit hem från gymmet och det dröjer mer än en timme innan du äter, kan det vara bra att ha med sig något som både innehåller kolhydrater och protein som du kan äta direkt efter träningen.

 • Sedan kan du äta ett rejält mål när du kommer hem.
 • Efter träningen kan du ha extra fokus på protein för att hjälpa kroppen att bygga upp sig så att du kan komma i form.
 • Proteinet är kroppens byggstenar och utan dem kommer du inte att få starkare muskler.
 • Men du kan inte heller hoppa över kolhydraterna när du äter efter träningen.
You might be interested:  Vad Kostar Det Att Bygga Timmerhus?

Kolhydraterna kommer att göra så att dina energidepåer fylls på igen och hjälper din återhämtning efter träningen. Bra saker att äta till middag efter träningen är kött/kyckling/fisk med potatis/ris och grönsaker eller äta en vegetarisk proteinkälla som linser, bönor eller tofu.

Äta efter träningen på kvällen När det gäller att äta efter träningen på kvällen är det vara viktigt att tänka igenom vilket tid du äter, så att sömnen inte blir lidande och du lägger dig med en mage full med mat. Ett bra sätt om du tränar efter middagen, är att dela upp middagsportionen i två. Du äter ena halvan före träningen och den andra när du har kommit hem igen.

Du kan förstås bara äta ett vanligt mellanmål efter träningen, men se då upp så att du inte äter för lite. Du kan äta en liten omelett med grönsaker eller keso med frukt och nötter. Spara helst inte hela middagsmålet till efter träningen eftersom det blir väldigt mycket mat i magen när matsmältningssystemet ska vila under natten.

 1. Låt också tyngden ligga på protein som hjälper kroppen att byggas upp när du vilar och ger inte lika mycket energi som kolhydrater Äta efter träning för att bygga muskler Vill du bygga muskler handlar det inte bara om hur du äter efter träningen.
 2. Du måste också vara noga med vad du äter före träningen.

Och ja, även däremellan. Det är då kroppen är som bäst på att bygga upp musklerna. Ät gärna inom 30 minuter efter träningen. Satsa på rikligt med mat med kolhydrater, protein och bra fetter från till exempel oliver, avokado, fet fisk och nötter till alla dina mål.
Visa hela svaret

Vad ska man äta innan och efter styrketräning?

Intag före och efter träning – Före träningen:

Vad? En mindre måltid som ändå innehåller mycket kolhydrater och proteiner. När? En till två timmar före träningen. Förslag: En smörgås med ost och skinka, ägg eller kanske lite makrill i tomatsås. Banan och ett glas mjölk. Frukt, smoothie, havregröt.

Efter träningen:

Vad? Gärna en större måltid som innehåller mycket kolhydrater och proteiner. När? Så fort som möjligt. Förslag: Middag med fisk eller kött, potatis och grönsaker. Mer än en timme till nästa huvudmål? Keso med banan, ett stort glas mjölk och frukt eller en yoghurt.

När du har avslutat ditt träningspass är det alltså smart att få i sig lite mat – och gärna både mat och dryck som innehåller kolhydrater och protein. – Du bör äta så snabbt som möjligt för att ge dina muskler ny energi. Det är bara bra om måltiden efter träningen är dagens största, så ät gärna en helt vanlig middag.

En typ av molekyler som finns i alla organismer. Vissa proteiner tillhör människokroppens byggstenar och är nödvändiga för bildningen av skelett, organ, bindväv, muskler, hud och hår. En människa innehåller i genomsnitt omkring 11 kg protein. Proteiner bryts ned kontinuerligt och kan inte lagras i kroppen. Därför är det viktigt med jämn påfyllning. Produkter som fisk, kött, mjölk, ägg, ärtor och bönor är särskilt bra proteinkällor av hög kvalitet.

Kolhydrater är ett samlingsnamn på socker, stärkelse och fibrer. Kolhydrater ger energi och är viktiga för hjärnan, nervsystemet, musklerna och immunförsvaret. De kan delas in i två grupper: Enkla och sammansatta. Enkla kolhydrater finns i frukt, mjölkprodukter, socker, pasta och vitt bröd och är enkla att smälta för kroppen. Det tar längre tid för kroppen att bryta ned de sammansatta kolhydraterna, och dessa ger därför energi under längre tid än livsmedel som innehåller enkla kolhydrater. De finns bland annat i grönsaker och rågbröd.

Visa hela svaret

Måste man äta direkt efter gym?

Oavsett om du tränar för kondition, för att bygga muskler eller för att bränna fett finns det många anledningar till att äta direkt efter ett träningspass. Under tiden du tränar och från några timmar upp till ett par dygn efteråt är kroppen inställd på nedbrytning, vilket bland annat ger dig nedsatt immunförsvar och hämmar muskeltillväxten.

För att träningen ska få önskad effekt behöver du få denna nedbrytningsprocess att avstanna och aktivera återhämtningsfasen så snabbt som möjligt. Det gör du lättast genom att äta direkt efter träningen, helst inom 20-30 minuter efter passet. Så ta för vana att alltid ha med dig ett mindre återhämtningsmål till gymmet, så att du inte behöver vänta tills du kommer hem med att äta.

Direkt efter träningen är kroppens insulinkänslighet extra hög och musklerna har lättare att ta till sig glukos. Denna effekt avtar emellertid efter någon timme, så det gäller att utnyttja tillfället att fylla på glykogenlagren. Den ökade glykogenhalten gör att muskelcellerna kan binda mer vätska vilket är positivt både för muskeluppbyggnaden och omsättningen av proteiner.

 • Samtidigt får musklerna mer energi, vilket du har nytta av vid nästa träningspass.
 • Att äta direkt efter träningen gynnar därmed inte bara återhämtningen och muskeltillväxten utan gör också att du både mår och presterar bättre i det långa loppet.
 • Det viktigaste efter träningen är att fylla på med proteiner och kolhydrater.

Hur mycket du ska äta beror lite på vad och hur intensivt du har tränat. Vid styrketräning behöver du exempelvis inte fullt lika mycket kolhydrater som vid konditionsträning och vice versa. Men räkna med att du behöver runt 10-20 gram protein och 1-1,2 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt.

 1. Ett bra återhämtningsmål kan exempelvis bestå av kvarg eller yoghurt och en banan, eller grovt bröd med skinka.
 2. Har du styrketränat kan det även funka bra med en proteindrink.
 3. Se också till att få i dig ordentligt med vätska efter träningspasset.
 4. Har du tränat väldigt hårt eller länge och svettats mycket, kan du med fördel dricka en sportdryck för att återställa natriumbalansen i kroppen.

När du sedan kommer hem, helst inom två timmar efter träningen, behöver du äta ett ordentligt mål mat med alla näringsämnen – gärna upplagt enligt tallriksmodellen.
Visa hela svaret

Måste man äta protein direkt efter träning?

Tränar du mycket kan proteinpulver vara ett smart sätt att få i sig extra energi och protein. Speciellt för dig som tränar styrketräning och har svårt att få i dig tillräckligt mycket mat under dagen. En proteinshake är enkel att ha med i väskan och går snabbt att få i sig före eller efter träning.

Men det tåls att sägas att de flesta når den dagliga rekommenderade mängden protein genom en varierad och välbalanserad kost. Det är lätt att haka på olika trender och tro blint på nya råd och rön. Därför tänkte vi göra slag i saken och slå hål på några av de vanligaste myterna kring proteinpulver. Måste jag få i mig proteinpulver om jag styrketränar? Falskt.

Proteinpulver är inget måste när du styrketränar. Men om målet är att du vill bygga muskler är ett ökat proteinintag en förutsättning, dock kan du lika gärna få detta proteinet genom vanlig kost. Proteinpulver är framförallt ett enkelt och lättillgängligt sätt att öka sitt proteinintag om man känner att man behöver och mår bra av det.

You might be interested:  Hur Högt Staket Får Man Bygga Vid Tomtgräns?

Jag behöver protein omedelbart efter träning! Falskt. Det är inte nödvändigt att få i sig protein direkt efter ett träningspass. Faktum är att det inte spelar någon roll om du dricker din proteinshake före eller efter träningen när det kommer till att optimera muskelåterhämtning och tillväxt. Istället handlar det om att du får i dig den dagliga rekommendationen av protein varje dag.

Jag är vegan, alltså måste jag dricka proteinshake! Falskt. Vegetarianer och veganer får ofta i sig den rekommenderade mängden protein genom sin dagliga kost, men kanske behöver de planera kosten lite mer noggrant. Äter man en välplanerad kost med mycket baljväxter är det inga problem.

 1. Men för någon som är vegan och styrketränar mycket kan proteinpulver vara en bra idé – det finns många veganska proteinpulver på marknaden.
 2. Jag går ner i vikt om jag äter mycket protein. Falskt.
 3. Protein gör visserligen att du håller dig mätt längre.
 4. Men det spelar ingen roll om du överäter protein, kolhydrater eller någonting annat.

Äter man mer än det man gör av med leder det i längden till viktuppgång.
Visa hela svaret

Är havregryn bra när man tränar?

Därför fungerar havregryn bättre än sportdryck Det säger i alla fall ett amerikanskt forskarlag efter att ha testat det på en grupp kvinnliga cyklister. Forskarna fick idén när de ville hitta ett hälsosamt, billigt och lättillgängligt alternativ till sportdrycker.

Och det fungerar. När du tränar musklerna, till exempel vid styrketräning, uppstår små muskelbristningar och när bristningarna läker igen blir muskeln starkare. Rätt mat och dryck underlättar den här återuppbyggnaden. Havregrynen effektivare Både sportdrycker och med mjölk fyller musklernas reserver av musklernas egna bränsle glykogen efter träningen, men havregrynen gör det snabbare och mer effektivt.

Andra fiberrika frukostprodukter har samma effekt. **LÄS OCKSÅ: Goda nyheter för tänderna Dina tänder gillar att havregryn med lättmjölk och lite socker kan ersätta sportdrycker. Experter har de senaste åren flera gånger påpekat att det mycket höga sockerinnehållet i många sportdrycker är sämre för tänderna än läsk.
Visa hela svaret

Är ägg bra innan träning?

Kolhydrater, protein och fett – Om du äter cirka tre timmar innan träningen får din kropp tid till att bryta ner näringsämnena och skicka ut energin till musklerna som ska arbeta. Ett bra mål bör bestå av:

Kolhydrater, exempelvis bröd, gryn, frukt, bär och grönsaker Protein, exempelvis kött, fisk, ägg, ost, kvarg Fett, exempelvis nötter, frön eller matfett

Precis före träningen kan du sedan äta ett litet uppladdningsmål. Det kan till exempel vara ett glas mjölk och en frukt, vilket ger vätska, protein, kolhydrater och en massa vitaminer och mineraler. Det lilla mellanmålet ger kraft under träningen och gör så att kroppen inte börjar bryta ner muskler för att få energi.
Visa hela svaret

Kan man gå upp i vikt när man börjar träna?

Sammanfattning – Träningens effekt på viktnedgång varierar från person till person. De flesta som tränar går ner i vikt, på sikt, men en del upplever att vikten förblir stabil. Det finns faktiskt till och med en del som går upp i vikt när de börjar träna.
Visa hela svaret

Hur vet man om man tränar för mycket?

Återhämtning viktig – Vid de flesta former av muskelträning bör du låta musklerna återhämta sig mellan träningstillfällena. För många är det lagom att träna ungefär var tredje dag. Du som är van att träna kan träna oftare. Men kom ihåg att om du träna samma muskler för ofta riskerar du att att musklerna inte återhämtar sig och inte utvecklas lika bra som annars.

Det är bra att variera muskelträningen med konditionsträning. Det är viktigt att dricka vatten för att återställa vätskebalansen. Du bör också äta något som innehåller kolhydrater direkt efter träningen, till exempel banan eller smoothie. Då får du den bästa effekten av muskelträningen. Kosttillskott, proteinpulver och vitaminer är oftast onödigt.

Så tränar du fettförbränning Ju mer du tränar desto mer ökar kroppens förmåga att förbränna fett under träningen.
Visa hela svaret

När ska man äta protein för att bygga muskler?

Om du tränar hårt: Se till att äta eller dricka tillräckligt med protein, särskilt före och efter träningen, så skapar du mycket bra förutsättningar för att bygga muskelmassa och bli starkare. Det förhindrar även muskelnedbrytning vilket är mycket hjälpsamt under en diet.
Visa hela svaret

När börjar kroppen bränna muskler?

Viktminskning – Vill vi uppnå en viktminskning är fettförbränning nödvändigt. För att gå ner i vikt krävs en negativ energibalans, det vill säga kroppen behöver göra av med mer energi/kalorier än den får. Träning förbränner kalorier och hjälper oss få ett kaloriunderskott.

Likaså bör vi se över vår kost så att vi inte äter för mycket kalorier. Det är dock viktigt att inte minska energiintaget för mycket genom till exempel bantningsmetoder som innebär extremt få kalorier per dag. Det kan ge kroppen signaler om att vi svälter vilket i sin tur gör att förbränningen bromsar upp och kroppen istället vill “hushålla med energin”.

Vid energiunderskott tar kroppen energi från fett och musklerna. Det betyder att musklerna bryts ned istället för fettet som vi vill bli av med. – Vi vill att kroppen ska ta energi från fettet. Det man sett i studier är att om man minskar energiintaget bör man behålla proteinintaget, så att man behåller sina muskler, säger Sofia.
Visa hela svaret

Vart syns det först när man går ner i vikt?

Äta Efter Träning För Att Bygga Muskler Förbränner jag mer fett när jag svettas? Och är det t ex bra att träna i långa byxor? Nej, värmen betyder ingenting. Det är både dumt och osunt att tvinga kroppen att svettas extra mycket under träning genom att klä sig varmt. Det enda du uppnår är en vätskeförlust. Vill du gå ner i vikt? Läs om olika metoder här > Således är det korrekt att du förbränner mer fett vid lätt träning. Men eftersom din kropp totalt sett förbränner mer när du tränar hårt kommer du att förbränna fler fettkalorier vid hård motion än vid lätt. Varierad träning är bäst, dvs att du tränar hårt vissa dagar och mindre hårt andra. I de flesta träningsprogram står det att man ska träna vid en bestämd puls. Måste jag ha en pulsmätare för detta? Nej, men pulsmätaren är en genial uppfinning eftersom du hela tiden har träningen under kontroll. När du funnit din max- och vilopuls kan de flesta pulsmätare ställas in så att de piper till om du tränar för hårt eller för lite. Självklart klarar du dig utan. Använd dig då av följande riktlinjer:

You might be interested:  Hemmagjorda Hinder Bygga Egna Hinder Häst?

50-60 % av maxpulsen: Känns lätt. Du blir inte andfådd.60-65 % av maxpulsen: Lite hårdare, men du kan fortfarande föra ett ledigt samtal under träningen.65-75 % av maxpulsen: Träningen känns hård men det bildas inte mjölksyra i musklerna, du kan träna sammanhängande i 30-60 minuter utan att bli helt slut.75-85 % av maxpulsen: Mycket hårt. Kan du klara det i mer än 30 minuter så är du en riktig tuffing.85-90 % av maxpulsen: Verkligen hårt. Musklerna surnar. Du kan inte klara det länge. Över 90 % av maxpulsen: Det är jättehårt. Du förbränner närmast inget fett.

Kan jag påverka vilket fett jag förbränner? Om jag vill bli av med magen, hjälper det då med situps? Nej, tyvärr inte. Det varierar från person till person hur fettet sätter sig – och hur det försvinner. En del får runda kinder och stor mage – andra bred bak.

Hos kvinnor sätter fettet sig i regel på lår och ända, medan det först försvinner från ansikte, överkropp och bröst. Det kan man inte göra något åt. Om ditt magfett är särskilt motsträvigt hjälper alltså inte situps. Övningarna kan dock hjälpa till att göra magmuskulaturen fastare så att magen inte ser så stor ut.

Varför förbränner kroppen ibland mer fett än kolhydrater? Det beror på att det är olika lätt att utnyttja kroppens energikällor. När musklerna ska hämta energi ur fett och kolhydrater – och även protein – behöver de syre. Men för att utnyttja energin i t ex smör eller kött behöver den betydligt mer syre än för att utnyttja energin i t ex pasta.

Varje gång kroppen använder 1 liter syre (två vanliga inandningar) kan den få ut 5 kalorier ur en kolhydrat, medan den bara får 4,7 kalorier av att förbränna fett. Därför förbränner vi mest kolhydrater under hård träning. Då är kroppen så hårt belastad att den måste hushålla med syret och utnyttja den energikälla som kräver minst syre.

I gengäld innehåller ett gram fett mer energi än ett gram kolhydrat. Därför tjänar kroppen på att förbränna fett när den har syre så det räcker. Om jag äter 100 gram rent fett som min kropp inte behöver, förvandlas det då till 100 gram fettvalk meddetsamma? Nej, inte helt.

 1. Ca 20 procent går förlorade när kroppen lagrar fett.
 2. Så äter du 100 g överflödigt fett sätter sig bara 80 g runt midjan.
 3. Jag har hört att jag kan förbränna mycket fett genom att först tömma mina kolhydratdepåer.
 4. Men hur vet jag när jag har gjort det? Ett säkert tecken är att din utandningsluft börjar lukta aceton.

Acetonlukten beror på att vissa processer i fettförbränningen inte kan försiggå utan kolhydrater. När det råder brist på kolhydrater måste kroppen ta till andra procedurer, t ex att bryta ner fett och protein i levern. I denna nödlösningsförbränning bildas aceton.

 1. Det är rätt att det gynnar fettförbränningen att kolhydratdepåerna är tomma, men det försvagar din prestationsförmåga så mycket att du antagligen inte kan träna.
 2. För att förbränna en tesked majonnäs måste jag cykla i en timme.
 3. Är det inte väldigt lite fett på en hel timme? Tja, det låter kanske inte särskilt mycket – men föreställ dig hur majonnäsklicken skulle se ut om den förvandlades till en dubbelhaka.

Om du följer vårt löpprogram i en vecka förbränner du 1 170 kalorier. Det motsvarar 55 gram fett som du förlorar. Femtiofem gram låter inte särskilt mycket, men det motsvarar trots allt en liten nypa fett som plötsligt försvinner – utan att du har behövt svälta eller äta mindre än du brukar.
Visa hela svaret

Måste man äta protein direkt efter träning?

Tränar du mycket kan proteinpulver vara ett smart sätt att få i sig extra energi och protein. Speciellt för dig som tränar styrketräning och har svårt att få i dig tillräckligt mycket mat under dagen. En proteinshake är enkel att ha med i väskan och går snabbt att få i sig före eller efter träning.

Men det tåls att sägas att de flesta når den dagliga rekommenderade mängden protein genom en varierad och välbalanserad kost. Det är lätt att haka på olika trender och tro blint på nya råd och rön. Därför tänkte vi göra slag i saken och slå hål på några av de vanligaste myterna kring proteinpulver. Måste jag få i mig proteinpulver om jag styrketränar? Falskt.

Proteinpulver är inget måste när du styrketränar. Men om målet är att du vill bygga muskler är ett ökat proteinintag en förutsättning, dock kan du lika gärna få detta proteinet genom vanlig kost. Proteinpulver är framförallt ett enkelt och lättillgängligt sätt att öka sitt proteinintag om man känner att man behöver och mår bra av det.

 • Jag behöver protein omedelbart efter träning! Falskt.
 • Det är inte nödvändigt att få i sig protein direkt efter ett träningspass.
 • Faktum är att det inte spelar någon roll om du dricker din proteinshake före eller efter träningen när det kommer till att optimera muskelåterhämtning och tillväxt.
 • Istället handlar det om att du får i dig den dagliga rekommendationen av protein varje dag.

Jag är vegan, alltså måste jag dricka proteinshake! Falskt. Vegetarianer och veganer får ofta i sig den rekommenderade mängden protein genom sin dagliga kost, men kanske behöver de planera kosten lite mer noggrant. Äter man en välplanerad kost med mycket baljväxter är det inga problem.

Men för någon som är vegan och styrketränar mycket kan proteinpulver vara en bra idé – det finns många veganska proteinpulver på marknaden. Jag går ner i vikt om jag äter mycket protein. Falskt. Protein gör visserligen att du håller dig mätt längre. Men det spelar ingen roll om du överäter protein, kolhydrater eller någonting annat.

Äter man mer än det man gör av med leder det i längden till viktuppgång.
Visa hela svaret