Borra I Trä Utan Att Det Spricker?

Borra I Trä Utan Att Det Spricker
Tips! – För trä bör du alltid använda träborr och borra med lågt varv för att friktionsvärmen inte ska skada borrstålets skärpa. Spiralborr flisar inte kanterna som platt träborr, men den senare är snabbare. För stål, metall och plast är snabbstålborrar bäst.
Visa hela svaret

Varför spricker trä när man borrar?

Sprickor Om trä torkas för hårt kan det spricka på ytan, i ändarna och invändig. Dessutom förekommer en del sprickor som inte har torkning att göra t.ex. kap- och frostsprickor. Ytsprickor Ytliga sprickor orsakas av för hård torkning under de inledande torkfaserna.

De kan även orsakas av olämplig uppvärmning eller lagring före torkningen startas. Sprickorna uppkommer då ytan torkats ut för mycket i förhållande till den fuktigare kärnan. Spänningar bildas då ytan vill krympa men hindras av kärnan, överstiger spänningarna virkets hållfasthet spricker det. Sprickorna stängs och blir svårare att upptäcka under den senare delen av torkningen men finns kvar och orsakar bekymmer i de vidare förädlingen, särskilt vid ytbehandling.

Inre sprickor Inre sprickor uppkommer i den senare delen av torkprocessen efter att virket torkats så hårt att ytan inte krympt tillräckligt utan blivit uttänjd under den inledande torkningen. När sedan kärnan av virket vill krympa under den senare delen av torkprocessen hindras den från att göra detta av det uttänjda skalet. Ändsprickor Denna typ av sprickor uppkommer vanligen på ändytor av virket och tränger ofta in från några millimeter till flera decimeter. Sprickorna orsakas av att virket torkar betydligt snabbare i fiberriktningen än tvärs denna. Det går att minska eller förkorta ändsprickor genom att ändtäta virket och förse befintliga sprickor med s.k. sprickjärn. : Sprickor
Visa hela svaret

Måste man förborra i trä?

Lösning: – Även om skruven är självborrande är det ingen garanti för att brädan håller utan att spricka. Det beror på träets kvalitet och hur du skruvar. Ju närmare kanten av träet eller ändträet, desto större är risken för att träet spricker – även med självborrande skruvar. Borra I Trä Utan Att Det Spricker Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan. Då får du: Säsongsrelevanta nyheter Byggbeskrivningar med materiallista, 3D-modeller, ritningar och grundliga steg-för-steg-illustrationer Videor med tips och vägledning om material, reparationer och verktyg. : Varför förstörs träet av skruven?
Visa hela svaret

Kan man borra i trä med slagborr?

Slagborr. En slagborr använder vanliga borr och kan användas för olika material som sten, murverk, trä och metall. Det enda material slagborrar inte är lämpade för är betong.
Visa hela svaret

Kan man använda Betongborr i trä?

20 borrtips Sätta upp en lampa i hallen, en hylla i verkstan eller en ny kran i köket. Alla arbeten kräver borrmaskin och rätt borr. Därför har vi här plockat ihop våra 20 bästa borrtips.1. KOPPLA BORT SLAGFUNKTIONEN NÄR DU BORRAR I KAKEL. Starta med lågt varvtal och borra försiktigt så att plattan inte spricker.

Använd helst kakelborr. Om du ska borra vidare in i tegel kan du koppla in slagfunktionen när borren har kommit igenom kakelplattan.2. SPÄNN FAST TUNNA ARBETSSTYCKEN. När du borrar i t.ex. tunn plåt finns risk att borren hugger eller drar med sig plåten så snart spetsen kommit igenom. Om du i stället spänner fast plåten på en tjockare träskiva ligger den stadigt och då är det ingen risk att plåten snurrar med borren.3.

Metallborr även i trä DET GÅR UTMÄRKT ATT ANVÄNDA METALLBORR om du ska borra i trä. Hålet blir visserligen inte så snyggt längst kanten, men om det inte spelar någon roll så kan du använda metallborr. Det går inte så fort att borra med metallborr men de finns i ett stort antal dimensioner så du kan alltid hitta en som passar.

 • Metallborr skadas inte av att användas i trä.4.
 • Gör ett litet hål större CENTRUMBORREN I DIN HÅLSÅG ser till att styra hålsågen medan du borrar.
 • Men om du vill borra ett hål större med en hålsåg, kan centrumborren inte styra arbetet.
 • Gör då en mall av en brädstump, som du sågar hål i med den hålsåg som du senare ska använda.

Lägg mallen rakt ovanför det gamla hålet och spänn fast den. Därefter kan mallen styra hålsågen medan du försiktigt låter den ta sig igenom arbetsstycket. Samma princip kan användas när du borrar med centrumborr.5. SPARA TID MED EN FÖRSÄNKARE. Om du ska skruva fast många terrassbrädor, så lönar det sig att skaf a en borr med kombinerad försän-kare.

Då förborrar du för skruven och försänker för skruvhuvudet på en gång i stället för att utföra arbetet i två omgångar. En kombiborr kostar runt 100 kr.6. SAMLA UPP BORRDAMM så att det inte virvlar runt. Om du bara borrar ett par hål behöver du inte ta fram dammsugaren. Tejpa i stället fast ett kaf ef lter eller ett kuvert precis under där du ska borra, så faller borrdammet ner i det.

Ska du borra i taket kan du borra genom en plastskål.7. Så här borrar du i glas GLAS, SPEGLAR OCH PORSLIN är material som du kan borra i, men du ska använda specialborr. Den ser inte ut som andra borr för den har helt slätt skaft och en spets som är nästan trekantig.

Spetsen är av en mycket hård specialmetall.Du kan i vissa fall även använda kakelborr, och porslin kan borras med universalslipad betongborr (tips 18, borr B). Oavsett borr ska du borra mycket långsamt, utan att trycka och med vattenkylning. Det krävs tålamod och försiktighet när du borrar i glas.8. Ett jack håller kvar borren KÖRNAREN är ett verktyg som inte används så ofta, men med den kan du göra det möjligt att borra genom en hård och slät metallyta.

Håll körnaren där du ska borra och slå en gång på den med hammare. Då bildas ett jack som du sätter borren i innan du borrar. Om du inte har en körnare kan du göra en anvisning med en skruv eller en spik.9. ALUMINIUM KYLS MED SPRIT. När du borrar i aluminium blir plåten snabbt varm en bra bit runt borrhålet.

 • Ett par droppar T-sprit kyler snabbt och ser till att metallen håller sig sval.10.
 • SKÄROLJA ÄR ETT KYLMEDEL.
 • Man ser ofta rekommendationer om att använda skärolja vid borrning i metall.
 • Det är inte för att smörja utan för att borren inte ska bli för varm.11.
 • Borra hål för skåpbeslag VÄLJ EN KVISTBORR när du ska borra stora hål med alldeles raka kanter och när du inte vill att borren ska gå igenom materialet.
You might be interested:  Byta Fasad Från Trä Till Puts?

Det kan t.ex. vara när du borrar hål för luckgång-järn i garderobsdörrar eller köksluckor. För att få perfekta hål bör borrmaskinen monteras i stativ eller hållare.12. BORRA FRÅN TVÅ SIDOR. När du borrar med hålsåg, centrumborr och kraftiga träborr med spiralspets, bör du borra från båda sidor.

 1. När spetsen bryter igenom träet, drar du ut borren och borrar från den andra sidan.
 2. Då får du hål med släta kanter och slipper ett söndertrasat utgångshål.13.
 3. En bra spiralborr är bäst BORRAR DU FÖR PLUGGAR ska hålen ha alldeles rena och släta kanter och därför bör du inte ta första bästa borr till uppgiften.

Det kan du naturligtvis göra om du förborrar för en skruv, men när hålet blir synligt, som det ofta blir när du pluggar igen skruvhål, ska du hellre välja träspiralborr. Visst är en sådan dyrare, men den är ef ektivare. Sidoeggen skär absolut släta kanter och transporterar bort borrdamm medan spiralspetsen styr borren rätt medan du arbetar.

Var rädd om dina träspiralborr. Borrar du in i en spik skadas borren.14. Damma av din hålsåg BORRDAMM MINSKAR EFFEKTIVITETEN när det packar sig runt tänderna på en hålsåg. Eftersom hålsågen gnager sig ner i träet och inte transporterar bort borrdammet, så fastnar det i stället på och runt tänderna. Till slut sitter det så hårt packat damm att tänderna inte längre tar.

Metallen blir varm och det blir lätt brännmärken på arbetsstycket. Ja, träet kan rent av börja brinna. Lyft därför din hålsåg regelbundet och borsta bort det damm som fastnar. Då blir det lättare att borra snyggt och ef ektivt. Ska du borra ett stort hål i en klinker, väljer du en specialhålsåg med diamantbelagda tänder.15.

Yl plast med vatten. När du borrar i plast kan den bli så varm att den smälter eller deformeras. Därför är det viktigt att du använder en vass borr, att du borrar med lågt varvtal och att du hela tiden kyler borrstället med vatten. Lägg ev. en vall av modellera runt hålet och fyll på vatten.16. Låt tejpen styra borren PÅ SLÄTA YTOR som på glaserad kakel eller klinker händer det lätt att borren glider iväg precis när du tror att den tar sig igenom.

I stället dansar borren över ytan. Du kan inte alltid slå en anvisning med körnare p.g.a. risken att materialet ska gå sönder, men du kan fästa en bit maskeringseller vävtejp på den släta ytan. Därefter mäter och markerar du och sätter borrspetsen på plats.

Nu gör tejpen att borren står still och hålet hamnar där det ska. Tejpen kan även användas på metall. Vänta med att markera tills du har satt upp tejp. Då försvinner dina märken samtidigt som tejpen.17. BORRA FYRKANTIGA HÅL. Hur underligt det än låter så finns det ändå en borr som kan göra fyrkantiga hål.

Borren, som kallas stämborr, är perfekt om du vill borra hål för tappfogning, som utförs med fyrkantiga tappar. En 9,5 mm fyrkantig stämborr kostar cirka 250 kr. Det kommer från Woodpecker och säljs bl.a. av Slöjd-Detaljer.18 Välj rätt betongborr till din vägg DE TRE BORREN PÅ BILDEN LIKNAR VARANDRA men de skiljer sig en aning åt, och de har olika egenskaper.

 • Välj A om du ska borra i hård betong eller granit eller annan sten.
 • Borren kräver att maskinen arbetar med slag, men då tar den sigenom nästan allt.
 • Priset är därmed ganska högt.
 • Välj B, som är en universalborr med skarpslipad spets, till allt från klinker till betong.
 • Ska du bara borra i tegel, väljer du C, som är en något enklare standardborr för tegel.

Välj betongborr efter väggens konstruktion så håller borren längre.19 Trä och tegel med en borr FÖNSTER, DÖRRAR OCH PANELER kräver i regel att du borrar både i träet och bakomliggande vägg. Om väggen är av tegel eller betong kan det blir besvärligt, för då måste du byta från träborr till betongborr flera gånger.

Det finns emellertid specialborr med skarpslipad borrspets som lätt kan ta sig igenom träet och därefter fortsätta in i tegelväggen. Sådana universalborr kan även användas i klinker och kakel. Med universalborr klarar du dig med en borr. Du sparar då både tid och pengar.20 Det går att borra runt hörn – i varje fall om du har en 3D-borr.

Det är en specialborr med smalt skaft och brett huvud. Genom att styra borren med din maskin kan du borra runt hörn. Borren kan användas till många uppgifter, t.ex. när du borrar ut för ett lås i en dörr eller om du vill borra hål i en vägg bakom ett rör.
Visa hela svaret

Hur undviker man sprickor i trä?

Tälja i rått eller torrt trä Borra I Trä Utan Att Det Spricker Borra I Trä Utan Att Det Spricker Borra I Trä Utan Att Det Spricker Borra I Trä Utan Att Det Spricker Du kan tälja i både vått och torrt virke. Båda varianterna har för- och nackdelar.

 • Att tälja i rått trä
 • Rått trä betyder färskt, nyfällt trä.
 • Fördel: det är mjukare och lättare att tälja i.
 • Nackdel: risk för sprickbildning när träet torkar.

Rått trä passar bra om du slöjdar något som inte är så stort. Redskap till hushållet som smörknivar, stekspadar, slevar och provstickor är tunna och brukar kunna torka utan att spricka. Ta bort märgen Det är viktigt att ta bort bort märgen ur träbiten innan du börjar tälja, eftersom märgen i en träbit ställer till problem vid torkningen.

 1. Torka det färdiga föremålet
 2. Små tunna saker som till exempel provstickan och hårpinnen på bilden, går att tälja i rått trä och därefter låta torka i vanlig rumstemperatur.
 3. När det är så lite trä kvar i det färdiga föremålet blir det inga spänningar under torkningen och du slipper sprickor.

Större saker behöver få torka långsamt för att minska risken för sprickor. Ett sätt att få långsam torkning är att låta föremålet torka i en papperspåse. Till exempel en tom påse från strösocker eller smågodis. Börja med påsen helt stängd i någon dag. Inte för länge, då kan det bildas mögel.

 1. Öppna sedan påsen lite mer för varje dag.
 2. Du kan också linda in föremålet i en handduk och låta det torka i några dagar och sedan känna om träet verkar torrt.
 3. Hur vet jag när träbiten är torr? En fuktig träbit känns kall när du håller den mot kinden.
 4. När den torkat känns den kroppsvarm.
 5. Eftertälj för blank yta När träbiten är helt torr kanske den täljda ytan ser lite matt ut.
You might be interested:  Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Cheopspyramiden?

Tälj då försiktigt av den yttersta millimetern med vass kniv, så kommer du få en blank och fin täljyta. När träet är torrt kan du skära mönster, olja in eller måla. Eller låta det vara obehandlat och odekorerat. Tälja i torrt trä Fördel: ingen risk att träet spricker.

 1. Ytan du täljt håller sig blank och fin, den behöver inte eftertäljas.
 2. Nackdel: torrt trä är hårdare att tälja i.
 3. Om du väljer att tälja i torrt trä, får du ett lite tyngre jobb under själva täljningen.
 4. Men när du är klar, behöver du inte tänka på torkning och risk för sprickor.
 5. Då kan du genast skära mönster, olja in eller måla.

Eller låta det föremål du täljt vara obehandlat och odekorerat. Borra I Trä Utan Att Det Spricker : Tälja i rått eller torrt trä
Visa hela svaret

Kan man skruva direkt i trä?

Tips! – En skruv som visar sig vara mycket hårddragen kan du få i lättare genom att förborra eller pensla gängan med en aning olja. Men var försiktig så att träet du skruvar i inte får oljefläckar. Till spån och gipsskivor är helgängad skruv bäst. En skruv som lossnar kan du få fast genom att fylla hålet med en träplugg, kallt lödtenn eller proppa med stålull och doppa skruven i lim och sedan dra åt den. Borra I Trä Utan Att Det Spricker Skruvmejselns spets bör inte vara bredare än skruvhuvudets skåra. Det är bäst om båda är likvärdiga. Är spetsen för bred kan den riva sönder virket. Borra I Trä Utan Att Det Spricker Om skruvmejseln ideligen hoppar ur spåret kan det bero på att mejselspetsen är för kort, för tunn eller att spetsens sidoytor inte är parallella. Slipa om det behövs. Borra I Trä Utan Att Det Spricker Ett skruvhuvud är alltid relativt stort. Därför syns det mycket tydligt när en skruv sitter snett. Den kommer alltid snett om man inte från början skruvar vinkelrätt. Borra I Trä Utan Att Det Spricker För mindre skruvar är det praktiskt att använda en skruvmejsel med skruvhållare. En mejsel med t ex fyrkantig klinga får flerdubbel dragkraft med hjälp av en skiftnyckel. Borra I Trä Utan Att Det Spricker Skruvhuvuden är ömtåliga. Slå därför aldrig med hammare på dem. Förborra i stället eller gör ett fäste i träet med en syl, Så att skruven kan dra redan från början. Borra I Trä Utan Att Det Spricker Även om du förborrar i hårt trä bör inte borrhålet vara djupare än tre fjärdedelar av skruvens totala längd. Borrhålet ska också ha mindre diameter än själva skruven. Borra I Trä Utan Att Det Spricker I t ex poröst trävirke kan du förstärka skruvförbandet genom att borra ca 2 cm djupt och därefter plugga med rundstav i lämplig dimension. Pluggen ska också limmas. Borra I Trä Utan Att Det Spricker Vill du försänka skruvskallen helt gör du det enklast genom att efter förborrningen, med en så kallad försänkare, fräsa ur en lagom stor och djup yta i ytvirket. Borra I Trä Utan Att Det Spricker Skruvar kan döljas helt. Borra en plugg med så kallad pluggborr eller pluggskärare i skruvskallens diameter, lika djupt som proppen ska vara tjock. Förborra sedan och dra ner skruven i botten och limma pluggen i hålet. Läs också: Ska du borra i betong? Den här artikeln ger dig steg för steg instruktioner och förklarande Numera använder man gipsskivor i de flesta innerväggar och tak.
Visa hela svaret

Hur borrar man i trä?

Tips! – För trä bör du alltid använda träborr och borra med lågt varv för att friktionsvärmen inte ska skada borrstålets skärpa. Spiralborr flisar inte kanterna som platt träborr, men den senare är snabbare. För stål, metall och plast är snabbstålborrar bäst.
Visa hela svaret

Hur stort hål ska man borra?

7. Du glömmer att förborra – Om du ska borra ett stort hål ska du borra ett litet hål först. Det låter kanske onödigt, men leder ofta till att det stora hålet blir snyggare, rakare och du får ett bättre resultat.
Visa hela svaret

När måste man borra?

Detta behöver du tänka på om du vill fixa själv i lägenheten: Får jag borra och spika? Du får borra i väggar för att hänga upp tavlor, platt-tv i normal omfattning. Om du borrat väldigt många hål anses det som onormalt slitage och du blir återställningsskyldig, vilket innebär att rummet måste målas om.

 1. Även enstaka hål ska fogas igen när du flyttar.
 2. Om det inte sker kan du bli ersättningsskyldig för återställningen av lägenheten.
 3. OBS! Ingen borrning i badrum är tillåtet då det förstör tätskiket som skyddar mot fukt.
 4. Får jag sätta upp tunga saker på väggarna? Ja.
 5. Men du bör tänka på att du kan bli återställningsskyldig, om det du sätter upp kräver många eller stora infästningar.

Återställningsskyldighet betyder att du ska återställa väggen som den var innan du satte upp dina tunga saker. Hör gärna av dig till serviceanmälan på Mina sidor, om du är minsta osäker, så kan vår personal bedöma om det du vill sätta upp är lämpligt att sätta upp just på den vägg du vill.

 • Får jag måla om och tapetsera? Ja det är tillåtet att måla och tapetsera om, men det ska utföras fackmannamässigt.
 • Det innebär bland annat att du inte ska kladda ner lister eller i taket.
 • Du bör också använda dig av neutrala färger, annars kan du få måla om igen när du flyttar, eller att du blir ersättningsskyldig när du flyttar.

Om du är minsta osäker på om det du ska göra är tillåtet i en hyreslägenhet, vänligen hör av dig via serviceanmälan Mina sidor, Då återkopplar kollegor som jobbar med just din fastighet till dig kring din fråga. _ STÖRNINGAR Vi vill att de som bor hos oss ska trivas och komma överens.

 • Därför är det viktigt att visa hänsyn dygnet runt, men det är extra viktigt sena kvällar, nätter och tidiga morgnar, 22.00-08.00.
 • Det är inga specifika tider som styr – utan hänsyn till att inte störa sina grannar.

 Borra eller spika Om du vill spika eller borra – försök att göra det på tider där det inte stör dina grannar.

Om det ska göras ett större arbete i din lägenhet, knacka gärna på hos grannen och kolla när det kan passa att göra ett större jobb.
Undvik också till exempel att dammsuga, tvätta eller duscha sent på kvällen. Håll nere volymen på musik även på dagtid.

Störningar Blir du störd, så ta i första hand kontakt med din störande granne direkt. Om grannen ändå inte upphör att störa dig, kontakta vår personal lokalt genom att göra en serviceanmälan, Exempel på störningar kan vara: · Någon spelar musik på mycket hög volym · En hund skäller högt och länge · Någon duschar eller tappar vatten mitt i natten · Någon borrar, spikar eller bankar sent på kvällen · Någon använder tvättmaskin nattetid Fest Prata gärna med dina grannar i god tid om du ska ha fest, men tänk på att du ändå är skyldig att visa hänsyn.

Sluta festen i lagom tid och skruva ner musiken så att nattsömnen inte störs. Tänk också på att du som lägenhetsinnehavare har ansvar för att dina gäster inte stör grannarna. Om störningarna inte upphör Om du varit i kontakt med din granne och störningar fortsätter – för att säkerställa ev.
Visa hela svaret

You might be interested:  Bästa Tillskotten För Att Bygga Muskler?

Vad är bäst slagborr eller borrhammare?

Borrhammare Vs. Slagborr – Skillnaden mellan en borrhammare och en slagborrmaskin är i huvudsak tekniken bakom den hamrande rörelse som hjälper borrmaskinen att borra i hårdare material som tegel, betong och sten. Till skillnad från slagborrmaskinen klarar borrhammaren riktigt tunga jobb utan större ansträngning och med högre effektivitet. Borrhammaren är också ofta något tyngre och dyrare.
Visa hela svaret

Kan man borra hål med en skruvdragare?

En vanlig missuppfattning som görs är att en vanlig borrskruvdragare kan användas till att borra i betong. Den fungerar utmärkt till att borra i trä, plast eller gips men om du skall borra i betong krävs det en slagborr eller borrhammare. När du skall borra med en slagborr eller borrhammare i betong skall det ses till att slagfunktionen på maskineriet är påslaget för bästa möjliga resultat. Borra I Trä Utan Att Det Spricker En slagborr och en borrhammare har i huvudsak samma konstruktion men det finns en skillnad och det är tekniken bakom den hamrande rörelsen. Denna teknik är det som gör det möjligt för maskinen att borra genom hårt material som exempelvis betong, tegel eller sten.

 • Borrhammaren har en starkare rörelseteknik med högre effektivitet och är därför mer lättmanövrerad.
 • Detta gör det enklare att ta sig an tunga jobb utan större ansträngning.
 • Som sagt både slagborren och borrhammaren är till för att borra i hårdare material och vilket du skall välja beror till största delen på omfattningen av arbetet.

Är det ett större jobb som skall göras så är rekommendationen att använda sig av en borrhammare för en smidigare process.
Visa hela svaret

Vilken borr kan man inte borra med?

Vilken borrmaskin ska jag använda för betongborrning? – Valet av betongborr styrs som sagt av vilken maskin du har. Har du ingen maskin ännu så väljer du en maskin utifrån dina behov. Generellt kan man säga att en slagborrmaskin med vanlig chuck för borr med rakt skaft egentligen bara lämpar sig för mer porösa material så som tegel, leca och lättbetong.

 1. Ska du borra i betong eller sten är det absolut en SDS+ eller SDS Max maskin vi rekommenderar.
 2. För hål mellan 3 och 20 mm i betong och sten är SDS+ det smidigaste valet.
 3. För hål större än 20 mm kan den extra slagkraften och vikten i en SDS-Max borrhammare vara riktigt trevlig! Vilken tillverkare är bäst för SDS+ och SDS Max borr? Ska du borra några enstaka hål i armerad betong eller berg, ja då rekommenderar vi inte att du spenderar uppemot 1500 kr för borret.

Välj istället t.ex. de extremt prisvärda SDS+ och SDS max borr från finska Tamoline som vi säljer under varumärket Tamo. Dessa 4-skärsborrar har en sådan kvalitet att dem gör betydligt dyrare konkurrenter nervösa. Vi har flertalet byggfirmor som enbart använder sig av TAMO-borr i deras verksamhet. Ställer du väldigt höga krav på effektivitet och livslängd kan det vara värt att snegla mot våra premiumborr ifrån Bosch Professional och Milwaukee. Vi har borr med 2 skär och med 4 skär i utförande med SDS-plus fäste och SDS-max fäste. Har du en relativt lätt maskin i förhållande till håldiametern som du ska borra kan det vara en bra idé att titta på ett 2-skärsborr.
Visa hela svaret

Hur ser man skillnad på Träborr och Betongborr?

SDS-fäste på betongborr – Normalt använder man inte en vanlig borrmaskin för att borra i en betongvägg. Det beror på att borrmaskinen inte är stark nog för borret att få grepp. Istället använder man en, där borret både snurrar och hamrar på samma gång.

Det gör att ett betongborr kan bryta igenom betongen. Skaftet på ett SDS-betongborr skiljer sig från ett vanligt borr genom att det har spår, som gör att borret kan röra sig fram och tillbaka när maskinen hamrar, samtidig som det sitter fast stadigt i maskinens chuck. Ett ska ha ett spetsigt skär, men det gäller inte för borr för sten och betong.

Ett betongborr kan verka slött, men så är det inte. Det plana skäret är härdat och format så att det ändå kan bryta igenom betongen. Blir det allt för slött, kan det slipas, så blir det lättare igen att borra. Om du ska borra i järnarmerad betong, får du naturligtvis också användning av en borrhammare, och då bör du använda ett betongborr med mer än två skär.
Visa hela svaret

Vad är en HSS borr?

HSS-G-borr – slipade – HSS-G-borr skiljer sig något från de andra modellerna genom den metallglänsande och slipade spiralen. De är tillverkade med betydligt högre precision än HSS-R-borr, vilket ger längre livslängd och medger mindre toleranser. Spånen leds bort mycket väl och borren är självcentrerade.
Visa hela svaret

Hur gör man hål i trä?

Göra stora hål i trä steg för steg –

Börja med att definiera arbetet, är precision och fina snitt viktigt eller ej? För olika typer av hål:

Till exempel när hastighet är viktigare än fina snitt, välj ett centrumborr eller ett träspiralborr med rätt diameter. Större hål (vanligen över ca 40 mm), välj en hålsåg med tänder av TCT. Fina hål välj ett 4-skärigt träspiralborr eller kvistborr. För ännu större hål (vanligen över ca 38 mm), välj en hålsåg av bimetall. Mycket stora hål (större än 76 mm) gäller hålsåg. Dessa finns i dimensioner upp till 210 mm.

: Borra stora hål i trä | Välj rätt träborr för jobbet
Visa hela svaret