Bygga Kall- Och Varmrök Av Oljefat?

Bygga Kall- Och Varmrök Av Oljefat

Hur bygger man en rök av ett oljefat?

Ta ett stort oljefat eller ett så kallat kvartsfat och såga av överdelen ca 10cm och banka ut kanterna med en hammare så att ett lock som går att lägga över underdelen skapas. Montera ett eller två handtag på locket. OBS att fatet är tömt på gaser innan man sågar.
Visa hela svaret

Hur man bygger en Kallrök?

Det känns som att det börjar bli lite i ropet att bygga sig en egen rök. Jag är långtifrån någon expert men för två somrar sedan så byggde jag och min svåger en rök, under överinseende av svärfar. Tanken var att bygga en kallrök, även om den faktiskt också går att hetsa upp till varmrök.

 1. Ni vet väl att jag numer bloggar på Feeders, en blogg som jag och Mia Peterson byggt upp tillsammans.
 2. Där tar vi nördandet ytterligare en nivå och både Mia och jag har en massa rökgrejer på gång.
 3. Lättast har man koll på oss genom att följa vår Facebooksida,
 4. Hoppas vi ses där.
 5. Varmrök tycker jag dock är rätt så meningslöst att bygga eftersom det går rätt skapligt att varmröka i en vanlig klotgrill.

En kallrök känner i alla fall jag att jag har mer nytta av. Det här kommer inte bli någon uttömmande beskrivning, då skulle jag ha gjort den för två år sedan istället och visat bilder på själv bygget. Några såna bilder finns inte. Däremot kan den lite halvhändiga lura ut själv hur man gör och här följer istället några handfasta tips.

 1. Inspirationen kom från början från Äntligen Hemma med Martin Timell, men jag surfade också en massa på det innan vi satte igång och designen är gammal och välkänd.
 2. Det är inte alls så svårt som man kan tro, men det tar tid.
 3. Larar en ärkeakademiker som jag av det så klarar nästan alla det.
 4. Vi byggde en rök med rökhus och eldstad separerade.

Dessa är separerade med ett ventilationsrör. Jag vet att röret är i kortaste laget för en kallrök och hade det sett annorlunda ut på platsen vi byggde röken på så hade vi valt ett längre rör. Geografin fick helt enkelt styra. Det är dock inga problem att komma ner till 30 °C i den här röken och det är ju det som är poängen.

 1. Man får bara lära sig elda på bra sätt.
 2. Röken Den byggs alltså i två delar där rökhuset står på någon typ av naturlig avsats och eldstaden befinner sig nedanför.
 3. Det är vettigt om den naturliga avsatsen är berg, för en jordhög eller liknande är inget beständigt.
 4. På det hela taget är det viktigt att marken under eldstaden också är stabil.

Vi fick gräva ur lite och länga i småsten och slutligen lägga på trädgårdsplattor som fick sätta sig ordentligt. Röken är inte så himla billig om man inte redan innan har en massa eldfast tegel. Det ska sägas redan nu att de två enskilt största problemen var priset på eldfast tegel och att få tag på en luckjävel till eldstaden.

Jag har för mig att röken gick loss på mellan 5-8000 och då köpte vi allt nytt på en stor byggmarknad. Luckan är ett kapitel för sig. Det finns ju såna där luckor på gamla vedpannor, problemet är bara att man inte kommer åt de gamla vedpannorna för de försvinner som skrot. Skrothandlare är inte så lätt att få tag på och få är villiga att ge sig ut och leta efter luckor.

Jag hade kollat på tio olika ställen innan jag och min farfar fick tag i en på ett lite speciellt sätt på återvinningscentralen i Bollnäs (vi nöjer oss med det). Luckan måste ha en ställbar ventil på något sätt och den måste gå att sätta fast ordentligt, utan att det läcker alltför mycket, i den murade eldstaden. Eldstaden Bygg eldstaden på trädgårdplattor, det fungerade bra för oss. Börja med att mura upp väggar och bottenplatta i eldsfast tegel och med eldfast bruk. För att sätta tak på detta använde vi ett armeringsnät som vi murade fast och sedan täckte på ovansidan med eldfast tegel. Rökhuset Rökhuset snickrade vi först ihop på ett annat ställe än där det skulle vara. Reglar av 5 cm x 5 cm stav och sedan täckta med spåntade brädor. Taket såg vi till att göra lutat och täckte med tjärpapp. Det är egentligen inget viktigt att tänka på här utan mer en rätt rakt fram byggning. Bygg inte rökhuset för litet, det är så onödigt när man väl vill röka sin egen bacon och har fem fläsksidor som ska in. Virket är absolut inte något som är dyrt i det här bygget. Det behövs ingen skorsten, det läcker tillräckligt i dörren och mellan brädorna.

 1. Om också ihåg att använda obehandlat trä, röken kommer ge det bästa mögelskyddet som finns och man vill inte laka ur gifter genom att hetta upp trät.
 2. För att fästa rökhuset borrade vi hål i berget och gjöt fast gängstav.
 3. Vi borrade hål i nedre ramen på rökhuset så att vi kunde trä det på gängstavarna och höjden justerades med muttrar och brickor.

Det är fortfarande förbannat stadigt. Bottnen i rökhuset fylldes ut med sten och sedan murades stenarna ihop inifrån huset så att den skulle bli tät nedåt. Ett hål sågades också ut för ventilationsröret. Gliporna mellan ventilationsrör och eldstad murades igen medan gliporna uppe vid rökhuset sattes igen med silikon. Borra ett litet hål i väggen till rökhuset och stick in en matlagningstermometer. Det är vettigt att hålla koll på röktemperaturen. Elda i röken Det tog ett tag innan jag lärde mig få till bra rök för min mat. Jag eldar uteslutande med körsbärsved, dels för att det blir jättefin och väl smakande rök, dels för att jag helt enkelt har en massa sån ved.

 • Det går också att elda med annan fruktträdsved, som äpple eller päron.
 • Al funkar också fint.
 • Jag tänder elden genom att stänga dörren till rökhuset och utnyttja kördbärsbark för inledningen.
 • Jag drar igång en ordentlig brasa där inne och låter luckan till eldstaden stå på vid gavel.
 • På det sättet släpper jag in mycket luft och det blir bra drag i elden.

Har man luckan till rökhuset öppen och det blåser lite så kan det snarare bli ett konstigt stiltje och feldrag i röken så jag håller rökhuset stängt. Draget uppåt blir fint ändå. När det brinner som mest är jag uppe i 120 °C i rökhuset. Då kan det vara läge att strypa ordentligt för jag har tillräckligt mycket värme och glöd i eldstaden.

Jag stänger luckan till eldstaden och har bara ventilen öppen. Det här är något man måste lära sig justera. Efter ett tag sjunker temperaturen på röken ned mot 30 °C. Då brukar jag kolla så att det fortfarande pyr i eldstaden. Sen är det bara att hålla den så. Min rök är otroligt temperaturstabil och behöver typ ett vedträd i timman för att hålla sig nöjd när jag väl har tänt den som jag beskriver ovan.

Veden ligger bara och pyr och glöder, men det räcker ju. Sen ska man lära sig att laga mat i den också, men det återkommer jag till. Tillägg 2014-05-04 Då det här är en av mina populäraste poster och många hittar till min blogg via just den här posten så måste jag nog länka till en nyligare post också där jag har beskrivit hur man kan kallröka på et bra mycket billigare sätt.

 1. Självklart är det roligare att ha en fin rök men man kanske vill testa lite innan man slår på stort.
 2. Här hittar du den nyare rökposten,
 3. Tillägg 2014-07-17 Det har diskuterats “galvfrossa” i samband med att folk har diskuterat den här bloggposten.
 4. Galvfrossa innebär egentligen att man får i sig höga halter av zink på grund av att man förångar zinken i galvaniseringen.

Det är en risk främst för svetsare när de svetsar galvat stål och en svets kommer ju upp i höga temperaturer så där är det en reell riskfaktor. Zink smälter vid typ 420°C men vid den temperaturen ångar det inte bort nämnvärt mycket zink. Det kokar vid runt 900°C och då jävlar ångar det bort zink som tusan.

 1. Upp till ungefär 600°C är inte förångningen just något problem (kan utläsas t ex här: http://www.powerstream.com/vapor-pressure.htm ).
 2. Om man eldar normalt så tror jag faktiskt inte röken kommer upp en temp på 400°C vid utloppet från eldstaden så jag tror inte galvfrossa är ett problem överhuvudtaget.

Skulle man däremot elda utav sjutton och nå zinks smältpunkt så kommer galvaniseringen att paja. Det kan vara klokt att välja rostfritt. Dock måste man komma ihåg att “rostfritt” är ett av svenska språkets mest missvisande ord då begreppet är högst relativt (engelskans “stainless” är ett fan så mycket bättre ord), och det är risk att det rostar ändå.
Visa hela svaret

Hur bygger man en enkel rök?

11 jun 2019 Har du tröttnat på vanlig grillning eller är du måhända sugen på ett nytt och snabbt genomfört byggprojekt? Då ska du definitivt bygga en rök! På länken nedan får du inspiration till ett sätt att göra det, men det finns definitivt utrymme för egen improvisation för att skapa din alldeles unika rök.

 1. Att röka mat passar lika bra året runt och ger både en härlig och speciell karaktär till maten.
 2. Dessutom kommer du att, efter ett tag, finslipa dina tekniker, hitta de perfekta matchningarna mellan träslag och råvara och vilken mängd rök och tillagningstid som funkar bäst.
 3. Själva byggnationen är enkel.

I exemplet läggs en grund med marksten (40×40) och därpå muras sex lecablock, 7 cm tjocka. Dessa kan, för ökad estetik, putsas om så önskas. På denna grund, vilke utgör eldstaden där det om några timmar ska eldas (men varsamt), byggs en enkel stomme i rent trä, i exemplet används 45×45-reglar.

Den fästs med fördel i lecablocken. Vad man väljer att klä stommen med kan variera beroende på eget tycke och smak, intilliggande byggnaders fasad, och så vidare. Det är att rekommendera att använda rent trä framför skivmaterial, vilka innehåller ämnen som kan frigöras vid höga temperaturer. I exemplet används ren råspont, 22×95 mm.

Råsponten får fortsätta en centimeter, ungefär, nedanför lecablockskanten. Dörren byggs genom att skapa en klassisk grindstomme med en diagonalregel, vilken också därefter kläs med samma material. Röken kan fungera som grill också, här används två galler varav det ena placeras tätt intill värmekällan (grill) och den andra högre upp (rök).

You might be interested:  Kan Man Ha Tryckimpregnerat Trä I Växthus?

Gallret är gjort av armeringsnät. Det övre gallret vilar på ett par skruvar – det är fullt möjligt att sätta fast fler skruvar på olika höjder för att kunna variera avståndet till värmekällan eller röka större mängder samtidigt genom att skaffa fler galler och tillverka fler platåer av. För att skynda på träets grånande exteriört kan t.ex.

en hemmagjord bets av vinäger, rost, kaffe och salt användas, vilken kan påföras med till exempel pensel eller svamp. Betsen grånar träet inom någon timme – det går att göra fler påstrykningar med en timmes mellanrum för att göra ytan gråare. Slutligen är det dags att röka! Skapa en liten hög av glödande briketter eller lövträdsved, ös på blötlagda spån av valfri sort och lägg in din råvara.

 1. Det kan behöva fyllas på med mer glödande bränne allt eftersom, lite beroende på vad du röker och hur din rök är utformad.
 2. Det kan vara bra att montera en termometer för att hålla koll på rökens temperatur, som ska vara cirka 70 grader.
 3. Lycka till! Varmrökning? Man skiljer mellan varmrökning som sker vid 70 °C eller varmare samt under kortare tid och kallrökning som sker vid 30 °C eller kallare och under längre tid.

Varmrökningen är en tillagningsmetod och har endast en svagt konserverande effekt. Kallrökningen däremot är en konserveringsmetod. Både varmrökning och kallrökning kombineras oftast med saltning. Bygga Kall- Och Varmrök Av Oljefat Bygga Kall- Och Varmrök Av Oljefat Bygga Kall- Och Varmrök Av Oljefat Bygga Kall- Och Varmrök Av Oljefat Bygga Kall- Och Varmrök Av Oljefat Bygga Kall- Och Varmrök Av Oljefat Bygga Kall- Och Varmrök Av Oljefat Bygga Kall- Och Varmrök Av Oljefat
Visa hela svaret

Får man elda i oljefat?

Runtom hela fatet sen bankade jag in den nedre plåten lite så det blev gälformat nedanför snittet. Funkar perfekt. hål i locket med yxa och elda ur den först.
Visa hela svaret

Kan man bli hög av rök?

Ruset – Hampaväxten innehåller bland annat ämnet THC (delta-9-tetra-hydro-cannabinol). Det är THC som ger upphov till ruset. Cannabis röks oftast. Det gör att personen snabbt får en rusupplevelse. Hur man påverkas av cannabis är mycket olika. Ruset varar olika länge beroende på hur drogen används.

Ett cannabisrus gör ofta att personen först känner sig avslappnad, pratig och kanske fnittrig. Efter en stund övergår ruset i en andra fas då personen kan känna sig mer kreativ, insiktsfull, lugn och positiv. Andra brukar ofta tycka att personen blir mer avskärmad och inåtvänd i denna andra fas. Under den sista fasen av cannabisruset blir rökaren mer passiv – både fysiskt och i tankarna. Till exempel korttidsminne och inlärningsförmåga kan vara sämre i upp till 1–2 dagar efter att man har rökt cannabis.

I Sverige är ätbara cannabisprodukter ovanliga. När cannabis äts kan ruset vara mellan fyra och tolv timmar.
Visa hela svaret

Hur länge håller rökt böckling?

Varmrökt fisk – Röka fisk vid temperaturer mellan 60-80° i 2-4 timmar. Produkten blir i det närmaste “kokt”, samtidigt som den röks. Det varmrökta fiskköttet blir lösare i konsistensen än det kallrökta och kan inte skäras i tunna skivor. Hållbarhet Rökt fisk förpackas oftast i vacuumförpackning.
Visa hela svaret

Hur länge Kallröka?

Kallrökning – kraftigare röksmak och en okokt konsistens – Temperaturen i skåpet ska inte vara mer än 15-28°C, Eftersom rökgeneratorn avger värme måste den bort från skåpet. En kallrökningsenhet (Bradley) / kallrökningsenhet Borniak kopplas mellan rökgenerator och skåp, i princip ett långt rör där röken kyls ner innan det når skåpet.

 • Bäst är att kallröka under den kalla delen av året,
 • Men även då måste man ta hänsyn till utomhustemperaturen.
 • Ligger solen på kan temperaturen i skåpet bli för hög.
 • Säkrast är att ha en digital termometer stående på skåpet med givaren nedstoppad i takventilen,
 • Då ser man snabbt om det blir för varmt och man kan öppna dörren och släppa ut lite värme eller ännu hellre lägga in ett par frysklampar i skåpet.

Kallrökning tar jämfört med varmrökning lång tid. Tar varmrökningen 4 timmar så tar kallrökningen 4 dagar. Man kan inte gå efter innertemperaturen och se när ett livsmedel är färdigrökt utan här ställs ens egen känsla för konsistens och smak på prov, Salt. Saltet måste tränga in överallt för ett gott resultat. Torrsaltning räcker för fisk, saltlake lämpar sig för mellanstora köttbitar, kraftiga köttbitar kräver sprutsaltning förutom saltlake.
Visa hela svaret

Hur gör man för att dölja att man rökt?

Hur får man bort röklukt från textilier? – Det bästa sättet för att ta bort röklukt från kläder är att först vädra dem ordentligt och sedan tvätta plaggen enligt skötselråden på tvättlappen. För maskintvätt kan du använda ett effektivt tvättmedel, t.ex.

Via Tvättkapslar Color, Om kläderna luktar påtagligt av rök så kan det hjälpa om du häller i ca en deciliter ättika i tvättmaskinens doseringsfack före tvättprogrammets start. Ovanstående tips fungerar även med andra textilier som t.ex. gardiner, lakan, dukar med mera. Kom som alltid ihåg att följa tygets tvättsymboler,

Är du osäker på om du kan tvätta något hemma så kan du ta hjälp av din närmaste kemtvätt för expertråd.
Visa hela svaret

Vilken temperatur ska rökt kött ha?

Innertemperaturer

Innertemperatur lamm
Grillspjut 70˚C rök tid ca 5 timmar
Julskinka rimmad 70˚C rök tid ca 5–9 timmar
Fläskkotlett 70˚C rök tid ca 5 timmar
Karré 70 ˚C rök tid ca 5 timmar

Visa hela svaret

Hur gör man rök bubblor?

Avancerade tips för att göra smoke rings – Lägg till hastighet och avstånd till din rökringar. Du behöver föra ut ringen med en liten del av din käke. Du trycker ångan ur munnen genom att trycka din käke något uppåt och framåt. Lägg underspinn till dina rökringar.

Tryck tungan mot vapern som om is lämnar munnen. Håll tungan längst ned i munnen bakom tänderna, använd mitten på tungan och gör en snabb rörelse för att driva ångan ut och tillsätt skruven, antingen över eller underspinn. Istället för att trycka din käke framåt som du vill, ska du istället driva upp din käke för detta trick.

Detta kommer att hjälpa dig lägga till skruv och hålla ringen tät och kompakt samt förbättra utseendet på dina rökringar. Genom att forma dina läppar precis när ångan lämnar munnen kommer att förbättra dina smoke rings. Ju mer och snabbare du formar dina läppar desto snabbare och längre de kommer de att fara.
Visa hela svaret

Vilken rök är farligast?

Vattenpipa – farligare än du tror! Innehållet gäller Jönköpings län Det blir allt vanligare i Sverige att testa rökning med vattenpipa, speciellt bland ungdomar. Men vad är det och hur farligt är det? Här kan du läsa om vad man vet om vattenpiprökning idag. Myten om att det är ofarligt att röka vattenpipa är stark. Eftersom röken kan smaka vanilj, frukt eller karamell röker många i tron att det är helt ofarligt. Den söta lukten och smaken lockar många att prova, även de som inte skulle prova att röka cigaretter.

Men att röka vattenpipa är inget säkert alternativ. Tobaken som röks i vattenpipor innehåller nikotin. Man vet inte säkert hur beroendeframkallande det är att röka vattenpipa. Vattnet absorberar en del av nikotinet. Men det innebär att rökare behöver röka längre och mer för att få sitt nikotinbehov stillat.

NoliGård självhushåll, projekt bygga varmrök

Minst lika farligt som cigaretter Röken från en vattenpipa innehåller en blandning av tobaksrök och rök från kolen som håller tobaken glödande. Analyser av röken visar att den innehåller minst lika mycket kolmonoxid, tjära, tungmetaller och cancerframkallande ämnen som cigarettrök.

 • En vattenpipsession på en timme motsvarar röken från cirka 100 cigaretter.
 • Den passiva rökningen är lika farlig som vid cigarettrökning.
 • Det finns inga bevis för att något tillbehör kan göra vattenpiprökningen säkrare.
 • Ursprung i Mellanöstern och Asien Att röka vattenpipa är en tradition som ursprungligen kommer från Mellanöstern och södra Asien.

Man beräknar att omkring 100 miljoner människor röker vattenpipa runt om i världen. Det ses som en social aktivitet att sitta och röka tillsammans, något rofyllt, avslappnat och mysigt. Andra namn på vattenpipa är nargile, argile, goza, hookah, hubbelbubble och shisa.
Visa hela svaret

Hur farligt är rök?

Tobaksrökning är en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död som går att förebygga. Det finns många olika tobaksprodukter för rökning, till exempel cigaretter, cigariller, cigarrer, vattenpipa och piptobak. Tobaksrökning ökar risken för flera sjukdomar, bland annat olika typer av cancersjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, samt sjukdomar och infektioner i andningsorganen.
Visa hela svaret

Hur Kallröker man kött?

Vad är kallrökning? – Att kallröka är att röka livsmedel vid en lägre temperatur: 18-28°C, När du kallröker tillagar du inte livsmedlet genom upphettning, utan förlänger hållbarheten och sätter smak genom att tillföra sval rök, Det tar i regel längre tid än att varmröka samma råvara.
Visa hela svaret

Får man elda i tunna på sin tomt?

Miljöbrottsgruppen: Tänk på vad du eldar! Eldning av trädgårdsavfall är ett säkert vårtecken. Men mycket material är enklare och bättre att köra till återvinningscentralen än att elda upp i en brasa. Vill det sig illa kan eldningen leda till misstankar om miljöbrott.

 1. Under våren är det många som passar på att röja och städa i trädgården och på gården.
 2. Många som bor så till att man kan tända en brasa tar gärna tillfället i akt och eldar upp mycket av det skräp som blir över vid dessa vårstädningar.
 3. Men vad är egentligen okej att elda? – I klartext kan man säga att det är okej att elda trädgårdsavfall som exempelvis kvistar, ris och grenar.

Men det är inte tillåtet att elda annat avfall som till exempel hushållsavfall, plast, gummi, träpallar, målat eller impregnerat virke, spånskivor med mera. Eldar man sådant material riskerar man att bli misstänkt för miljöbrott, säger Monika Ivert, chef för regionala miljöbrottsgruppen i polisregion Väst.

 • Polisens miljöbrottsgrupp utreder varje år många fall av otillåten eldning, det vill säga brott mot miljöbalkens 29 kap 1§.
 • – Då vi utreder dessa brott tar vi prov på askan från eldningshögarna.
 • Proven från askan skickas för analys, och ett vanligt analysresultat efter en brasa där det exempelvis eldats hushållsavfall, impregnerat eller målat virke, isolering, plast eller annat emballage-material kan innehålla ämnen som dioxin, PCB och tungmetaller som exempelvis arsenik, koppar, krom, bly med mera.
You might be interested:  Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Cheopspyramiden?

– Det är många ämnen där som vi inte vill att de släpps ut i vår natur. Så var på den säkra sidan, för vår miljös skull. Tänk er för innan ni eldar och ta det säkra före det osäkra och kör ert avfall till kommunernas återvinningscentraler, säger Monika Ivert.

 1. Miljöbalkens 29 kapitel 1§
 2. “För miljöbrott döms till böter eller fängelse i högst två år den som med uppsåt eller av oaktsamhet.
 3. 1. Orsakar att det i mark, vatten eller luft släpps ut ett ämne som typiskt sett eller i det enskilda fallet medför eller kan medföra
 4. a. en förorening som är skadlig för människors hälsa, djur eller växter i en omfattning som inte har ringa betydelse, eller

b. någon annan betydande olägenhet i miljön.” : Miljöbrottsgruppen: Tänk på vad du eldar!
Visa hela svaret

Hur mycket bär ett oljefat?

För musikinstrumentet, se steel pan, Ett oljefat, i branschen normalt endast kallat fat, är en standardiserad behållare för petroleum, en cylinderformad tunna av stålplåt, Oljefat finns två storlekar 1/4 fat och helfat. Ett oljefat (eng. drum) rymmer ca 208 liter (55 US gallons=208,2 L) och fylls med 200 liter.

Diametern är c:a 0,57 m och höjden omkring 0,85 m. Det s.k. kvartsfatet tycks dock rymma 60 L och det finns även 120 L fat, se diskussion. Oljefat kan återanvändas på många sätt, som luffarspisar, grillar och musikinstrument. Ett fat ( eng. barrel eller bbl) är en standardstorlek som används för att uppge mängd i petroleumindustrin och därmed för att ange dagspris i handel med petroleum.

Ett fat = 42 US gallons ≈ 158,97 liter, Priset anges internationellt i enheten US$/fat.
Visa hela svaret

Vad gör man med tomma oljefat?

Tänk på. – Fungerar dina saker fortfarande? På de flesta av Sysavs återvinningscentraler kan du lämna prylar till loppis. Återbruk är bättre ur miljösynpunkt än återvinning. Olika hjälporganisationer tar om hand och säljer det som samlas in, intäkterna går till hjälpverksamhet.
Visa hela svaret

Hur blir man av att röka brunt?

Hur påverkas man av hasch? En person som röker hasch kan uppleva och få skrattanfall, känna lyckokänslor samt bli mer pratsam och livlig. Personen kan få högre självförtroende, minskad självkritik och sämre omdöme.F.d hasch-missbrukare har berättat att de känner sig lugnare, sover lättare och att ångest och problem försvinner.
Visa hela svaret

Hur mår man dagen efter man rökt på?

Cannabis Cannabis är den vanligaste narkotikasorten i både Sverige och övriga världen. Cannabis är ett samlingsnamn för hasch och marijuana som kommer ifrån växten Cannabis Sativa. Växten innehåller ämnet tetrahydrocannabinol (THC) som är det som ger upphov till ruset.

 • Riskerna med cannabis är framförallt att det påverkar tänkandet och hjärnan, särskilt hos tonåringar.
 • Cannabis röks oftast, vilket gör att du blir påverkad väldigt snabbt.
 • Ruset varar i cirka fyra timmar, men är intensivast inom 15-30 minuter.
 • Ett cannabisrus gör ofta att du först känner sig avslappnad, pratig och kanske fnittrig.

Efter en stund kan du känna dig mer kreativ, mer insiktsfull, lugn och positiv. Omgivningen kan uppfatta det här som att du blir mer avskärmad och inåtvänd. Cannabis kan också göra så att du känner dig apatisk och deprimerad, framförallt om du har använt det länge.
Visa hela svaret

Hur länge lever en person som röker?

Tobak består av torkade blad från tobaksplantan som har använts av människor under flera tusen år. Rökning står för en stor del av alla dödsfall i Sverige. (Fotograf: Marie Kristensson) Nikotin är ett gift. Att nikotin finns i tobaksplantan beror på att det utvecklas som ett skydd mot skadeinsekter. Första gången man snusar eller röker blir man illamående. Ren nikotin är så giftigt att det är helt förbjudet.

Nikotin kan tas upp i kroppen på olika sätt, det vanliga är att man röker cigaretter eller att man snusar. När du röker tobak når nikotinet hjärnan inom 10 till 20 sekunder. När du snusar tar det längre tid för nikotinet att nå hjärnan, men personer som snusar har ofta en mycket högre dos nikotin i blodet under en längre tid än den som röker cigaretter.

Många av de som börjar röka blir beroende och det kan vara svårt att sluta. Många rökare har någon gång försökt eller velat sluta.50 till 75 procent av rökarna vill sluta och 50 procent av snusarna vill sluta. Tobak är farligast på lång sikt. Det kan ta 25 till 35 år för de allvarligaste skadorna att utvecklas.
Visa hela svaret

Hur bildas rök?

 • Beskrivning: En dispersion av fasta partiklar i en gas, vanligtvis i luft.
 • Färg: Varierar med innehållet i röken, från vit via blågrå och brun till svart.

Den här artikeln handlar om partiklarna rök. För andra betydelser se Rök (olika betydelser) Rök är en dispersion av fasta och flytande partiklar finfördelade i luft eller annan gas, Rök har ofta sitt ursprung i eld, och den kan jämföras med dimma, emulsion och skum,
Visa hela svaret

Hur tänder man en rök?

Att röka med Rökpistol – Man kan också röka med en rökpistol, När man röker med rökpistol blir det en kallrökning. Rökpistolen funkar så att man lägger en nypa spån i ett litet hål. Därefter tänder man spånet med en tändare och startar fläkten som då leder in röken i en slang.
Visa hela svaret

Hur gör man rök bubblor?

Avancerade tips för att göra smoke rings – Lägg till hastighet och avstånd till din rökringar. Du behöver föra ut ringen med en liten del av din käke. Du trycker ångan ur munnen genom att trycka din käke något uppåt och framåt. Lägg underspinn till dina rökringar.

Tryck tungan mot vapern som om is lämnar munnen. Håll tungan längst ned i munnen bakom tänderna, använd mitten på tungan och gör en snabb rörelse för att driva ångan ut och tillsätt skruven, antingen över eller underspinn. Istället för att trycka din käke framåt som du vill, ska du istället driva upp din käke för detta trick.

Detta kommer att hjälpa dig lägga till skruv och hålla ringen tät och kompakt samt förbättra utseendet på dina rökringar. Genom att forma dina läppar precis när ångan lämnar munnen kommer att förbättra dina smoke rings. Ju mer och snabbare du formar dina läppar desto snabbare och längre de kommer de att fara.
Visa hela svaret

Vad består rök av?

Kan man andas i brandrök om man håller en handduk framför munnen? Nej, du svimmar av syrebrist. Dessutom kan temperaturen i brandrök gå upp emot 600 grader Celsius. Gå aldrig genom brandrök! Varför ska man inte ha barnvagnar i trapphuset? En brinnande barnvagn kan helt fylla trapphuset med giftig rök.

 • Barnvagnar ska stå i ett eget förråd.
 • Se till att trapphusen hålls fria från allt brännbart material.
 • An jag stanna i min lägenhet om det brinner på annan plats i huset? Ja, din lägenhet står emot brand i 30-60 minuter.
 • Täta dörrspringor om det kommer in rök.
 • Brinner det inne hos dig ska du naturligtvis utrymma.

Vilka är det som orsakar de flesta anlagda bränderna? De flesta anlagda bränder orsakas av barn som leker med eld. Det är alltså ovanligt med pyromaner. Vad innehåller brandrök? Rök innehåller bland annat:

Kolmonoxid: Sätter sig på dina röda blodkroppar och förhindrar på så sätt det livsviktiga syret att transporteras runt i din kropp. Koldioxid: Tränger undan det livsviktiga syret samt gör att din hjärna stänger av andningsreflexen. Sotpartiklar: Försvårar lungornas möjlighet att leverera syre till kroppen.

Vad ska jag göra om jag andats in rök? Kontakta sjukvården för en bedömning. Känner du andningssvårigheter ska du genast ringa 112. Vilken är den vanligaste orsaken till brand med dödlig utgång? Sängrökning. Vilken är den vanligaste orsaken till brand i villa? Två orsaker dominerar; Soteld, dvs.

 • Brand i ej tillräckligt sotad skorsten, samt brand på spisen.
 • Vad kan jag göra för att minska risken för att min tv skall börja brinna? Se till att teven står så att den får tillräcklig ventilation och inte överhettas.
 • Ställ den inte i ett trångt fack i bokhyllan.
 • Täck den inte med duk.
 • Placera inte heller stearinljus och blomsteruppsättningar ovanpå TVn.

Slutligen — när du är bortrest ett längre tag, kom ihåg att stänga av TVn med strömbrytaren eller dra ur stickproppen.

Brandrisk med platt-TV utförd med jordad stickpropp: Brandrisken är relativt liten och är begränsad till de fall där TV-apparater utförda med jordad stickpropp används i kombination med jordade uttag. Frågan har uppstått i och med den ökade användningen av platt-TV (LCD och Plasma) med jordad stickpropp. Denna risk finns inte med platta eller “vanliga” TV-apparater som inte har jordad stickpropp. Problemet är att man har skilda jordpotentialer i elnätet i förhållande till kabel-TV-nätet (även telenätet). Detta innebär att en ström kan gå i kabel-TV- och antennsystemet vilket inte är dimensionerat för detta. En ökad brandrisk uppkommer då på grund av värmeutveckling. Detta är känt i Sverige sedan flera år och därför har Elsäkerhetsverket påtalat problemet för kabel-TV-branschen som tagit fram ett uttag med galvanisk avskiljare (ett fysiskt avbrott i ledaren som inte orsakar andra säkerhetsproblem) för bredband, kabel-TV och telefoni. Det finns även antennkablar med inbyggd galvanisk avskiljare. Elsäkerhetsverket har även föreskrivit ett krav på så kallad PUS, potentialutjämningssystem, som är avsedd att minimera risken för skilda jordpotentialer och därmed undanröja att strömmar går där de inte är avsedda att gå, även kallade vagabonderande strömmar. PUS ska sedan några år finnas i alla nybyggda hus i Sverige. Anledningen till att frågan om en eventuellt ökad brandrisk nu har aktualiserats i Sverige är att man nyligen har haft några brandtillbud i Norge. De har efter dessa tillbud uppmärksammats på denna fråga som vi i Sverige redan har hanterat tillsammans med kabel-TV-branschen.

Varför kan blinkande lysrör börja brinna? Blinkningarna skapar överbelastning i lysrörets glimtändare och spole som då kortsluts och börjar brinna. Byt gärna till elektronisk glimtändare som är säkrare. Lysrör som blinkar ska bytas så fort som möjligt.

Min mormor glömmer spisen ibland, hur löser vi det? Skaffa en spis-timer och helst även en spisvakt. Spisvakt är en apparat som känner efter om värmen blir för hög och stänger av plattorna. Vem är ansvarig för brandskyddet där jag bor? Det är ägaren av huset eller lägenheten som är ansvarig. Det kan alltså vara du själv.

Varför kan värmeljus vara farliga? Blir stearinet i värmeljuset för varmt så börjar det brinna med en låga som är ca 30 cm hög. Då tar omgivningen eld eller så spricker ljusstaken och elden sprider sig på underlaget. Detta kan uppstå när flera värmeljus står för tätt eller när ljusstaken är gjord av t.ex.

You might be interested:  Hur Långt Från Järnväg Får Man Bygga?

Massivt glas eller sten. Får min lägenhetsgranne ha en bensindunk på vinden? Nej. Brandfarlig vara får inte finnas i vindsutrymme. En brand där sprider sig fort till hela huset. Får jag förvara en gasolgrill på balkongen? Ja, om inte husets ägare har förbjudit det. Inglasad balkong däremot räknas som inomhus och då gäller att du bara får förvara en mindre 5 liters gasolbehållare, typ campingmodell.

Får jag grilla på balkongen? Det bestämmer husägaren. Vem kan ladda om min brandsläckare när trycket sjunkit? Kontakta en privat firma eller köp en ny släckare. Varför piper brandvarnaren en kort signal då och då? Brandvarnarens batteri håller på att ta slut.

 1. Byt direkt.
 2. Vem ersätter skador vid brand eller släckning? Det är en fråga mellan dig och ditt försäkringsbolag.
 3. Det är därför viktigt att du har en hemförsäkring.
 4. Vilken typ av brandsläckare ska jag ha? Vi rekommenderar en 6 kg pulversläckare som klarar av alla typer av bränder.
 5. Jag har hört att om det börjar brinna i en tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin, med placering i lägenhet, som är igång så gäller inte försäkringen om man gått hemifrån eller gått och lagt sig.

Stämmer det? Nej det stämmer inte. Hem/villa och fastighetsförsäkringarna ersätter skador som uppstått genom brand om försäkringstagaren inte uppsåtligen framkallat brandskadan eller varit grovt vårdslös, dvs på gränsen till uppsåt (då kan ersättningen sättas ned).

 1. Det kan inte anses vara grov vårdslöshet att sätta igång en tvättmaskin eller liknande för att sedan gå till sängs eller lämna bostaden.
 2. Var skall brandvarnare monteras? Brandvarnaren ska placeras i taket utanför sovrummet.
 3. Om bostaden består av flera plan ska det monteras en brandvarnare på varje plan.

Vidare ska brandvarnaren placeras minst 50 cm ifrån närmaste vägg, valv eller annat större hinder. En placering av brandvarnare i direkt anslutning till kök eller badrum bör man undvika, eftersom det kan ge upphov till fellarm. Om det är helt omöjligt att placera brandvarnaren i taket, är en lösning att placera den högt upp på väggen.

I övrigt skall den placeras som i taket, d.v.s. minst 50 cm från taket, utanför sovrummet o.s.v. Vad kostar en brandvarnare? En brandvarnare kostar mellan 50 och 550 kronor beroende på typ. En vanlig batteridriven brandvarnare kostar med batteri mellan 50 och 100 kronor. Vissa firmor erbjuder dessutom montering av brandvarnarna.

Kostnaderna för detta, inklusive brandvarnare och batteri, ligger mellan 250 och 350 kronor per monterad brandvarnare, beroende på antalet brandvarnare som skall monteras. Hur många år fungerar en brandvarnare? Det finns tyvärr inget “bäst-före-datum”.

Om en brandvarnare dammas regelbundet, dvs. runt en gång per år, behåller den sin funktion i minst 10-15 år. Om man har en batteridriven brandvarnare ska funktionen på dessa provas med jämna mellanrum. Våra allmänna rekommendationer är att man dels kontrollerar funktion och batteri en gång varje år, dels att man använda litiumbatterier – som har en betydligt längre livstid än vanliga batterier.

Är brandvarnare radioaktiva? De flesta brandvarnare innehåller en liten mängd radioaktivt material. Den mängden är dock så liten att den inte innebär någon hälsofara. Kasserade rökdetektorer och brandvarnare räknas som elavfall och farligt avfall. Skall sorteras ut och hanteras skilt från övrigt avfall.

 1. Vem ansvarar för att brandvarnaren fungerar? Det är fastighetsägarens ansvar att se till att lägenheterna utrustas med en fungerande brandvarnare (detta gäller i de kommuner där det finns en kommunalförordning som kräver brandvarnare i lägenheter).
 2. Därefter är det hyresgästen/den boende som ansvarar för att den fungerar.

Det är alltså den boendes ansvar att kontrollera att t.ex. batteriet i brandvarnaren fungerar. Vilken kan påföljden bli om kravet inte efterlevs? Hittas då ett bostadsbestånd där beslutet inte efterlevs, kan ett föreläggande om att kravet skall efterlevas läggas på fastighetsägaren.

 1. Följs inte detta första föreläggande läggs ett nytt, nu förenat med ett vite.
 2. Vitets storlek bestäms så att det är större än kostnaden för att inmontera brandvarnare i lägenheterna.
 3. Med andra ord blir det billigare att montera in brandvarnare direkt.
 4. Räddningstjänsten brukar stötta fastighetsägarna med information till de boende, dels i form av tryckt material, dels i form av informationsträffar.

De brandvarnare som monteras av fastighetsägaren tillhör fastigheten. Om hyresgästen tagit med sig brandvarnaren vid flytt kontrolleras lämpligen vid avflyttningsbesiktningen. Vilken handbrandsläckare ska man välja? Den svenska standarden för handbrandsläckare är en gemensam europeisk standard.

För dig som ska köpa ny släckare innebär det att du bör känna till vad de olika benämningarna och klasserna innebär, så att du kan göra rätt val. Så väljer du släckmedel A-släckare kan användas i normala bostads- och kontorsmiljöer och produktions- och lagerlokaler inom industrin där det framförallt finns trä, papper och textilier.

A-släckare innehåller vatten, skum eller pulver. B-släckmedel ska användas i miljöer där brandfarlig vara hanteras, till exempel bilverkstäder, bensinstationer, färgförråd, laboratorier och panncentraler. B-släckmedel krävs också för många plastmaterial i vår hemmiljö.

B-släckare innehåller skum, pulver eller koldioxid. C-släckmedel ska användas i miljöer där risk för gasbrand finns, till exempel i panncentraler med naturgas och industri med gasolhantering. C-släckare innehåller pulver. Tidigare fanns också E-beteckningen. Den talade om att släckaren kunde användas mot strömförande elanläggningar.

Denna beteckning är borttagen och ersatt med information på släckaren. Handbrandsläckare i hemmet bör minst vara klassad i A och B. Nytt är att många vatten- och skumsläckare kommer att kunna godkännas för användning mot brand i elanläggningar under 1000 V.

Pulver- och skumsläckarna är de bästa allroundsläckarna. Pulversläckarna är att föredra av rent släcktekniska skäl. De har mycket släckeffektivitet per kg släckmedel och är relativt lätta att använda även för en ovan användare. Pulversläckaren är relativt underhållsfri. Skumsläckare kräver regelbunden omladdning.

Så väljer du storlek För hemmet, villan, fritidshuset och kontoret rekommenderas en pulversläckare på minst 6 kg och lägsta effektivitetsklass 43A 233BC. Släckaren ska vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC-ackrediterat certifieringsorgan. Så gör du med din gamla släckare En släckare behöver kontrolleras och underhållas regelbundet.

 • Titta till släckaren varje månad och kontrollera att den fortfarande är laddad och att den inte har några skador.
 • En pulversläckare bör lämnas in för omladdning efter 10 år.
 • Hur förebygger jag brand i vitvaror och elektronik? Kortslutningar – eller andra bakomliggande orsaker till bränder i vitvaror och elektronik – kan vara svåra att upptäcka för en lekman.

Man kan dock vidta vissa mått och steg och förebygga att detta händer genom att:

Kontrollera el-utrustningen i hemmet. Se till att kontakter inte glappar och att sladdar inte är i kläm. Åtgärda blinkande lysrör. Dra ur kontakten när man använt kaffekokare och brödrost. Se till att TV:n står fritt. Ställ absolut inte levande ljus på den. TV:n ska alltid slås av med knappen på apparaten. Använd endast torktumlare, disk-och tvättmaskin när man är hemma och vaken.

Om det börjar brinna i en elektrisk apparat ska man alltid dra ut kontakten först. Därefter ska man hälla vatten på apparaten och om möjligt försöka ta ut den i det fria. Hur förebygger man och vad gör man vid brand i kök? Många bostadsbränder börjar i köket.

 • En av de vanligaste brandorsakerna är torrkokning.
 • Fett eller oljor börjar brinna när temperaturen blir hög.
 • Man bör göra det till en vana att aldrig lämna något kokande på spisen när man går ut från köket.
 • Om brand uppstår i en kastrull ska man flytta kastrullen från spisplattan och kväva elden med ett grytlock.

Häll inte vatten i kastrullen om det är fett eller olja som brinner. Vattnet förångas med följd att det blir en häftig reaktion som sprider elden och kan ge svåra brännskador. Det är viktigt att regelbundet rengöra filtret i spisfläktar. Börjar det brinna i en kastrull kan elden sprida sig och då antända fettet i spisfläkten.

 • Vi rekommenderar även att man installerar timer till spis och exempelvis kaffekokare.
 • Timern bryter efter en viss tid strömmen och minimerar på så sätt risken för brand.
 • Hur skall vi placera containrar t.ex.
 • Vid renoveringsarbeten? Dessa Råd och anvisningar beskriver tolkningen av tillämpliga lagar och regelverk som rör placering av containrar enligt Lag om skydd mot olyckor SFS 2003:778.

Containrar avsedda för avfallsförvaring är ofta utsatta för anlagda bränder. Dessa är ofta placerade nära byggnader och risken är därför stor för brandspridning till byggnaderna. Det är viktigt att man vid utplacering tar hänsyn till såväl brandsäkerheten samt räddningstjänstens framkomlighet.

Dessa råd och anvisningar är en tolkning av tillämpliga lagar och regelverk som rör placering av containrar. Allmänt Det finns idag både öppna och täckta containrar. Säkerhetsåtgärderna skiljer sig åt beroende på vilken typ det är och om de är försedda med lås eller inte. Med öppen container avses containrar som helt saknar lock eller har lock utförda i brännbart material.

Med täckt container avses containrar som är utförda helt i obrännbart material samt är försedda med lås eller annan anordning som förhindrar tillträde för obehöriga. Om de har lock som inte är försedda med lås eller dylikt anses de vara öppna. Placering Containrar skall oavsett typ placeras på sådant sätt att räddningstjänstens framkomlighet inte begränsas vid en räddningsinsats.

 • Placering på så kallade räddningsvägar får ej ske.
 • Observera att försäkringsbolag kan ha kompletterande krav avseende placeringen.
 • Öppen container Öppen container får ej ställas närmare byggnad än sex meter.
 • Samma avstånd gäller mot utskjutande tak (exempelvis tak över lastbryggor).
 • Täckt container För täckta containrar finns ej några krav på avstånd.

Öppna samt täckta med öppna luckor kan under dagtid placeras på samma sätt som täckta under förutsättning att de är under uppsikt. Efter arbetsdagens slut skall luckorna stängas (om öppen container, flyttas eller tömmas på brännbart material). Avsteg Om man kan visa att risk för brandspridning ej förekommer eller att avstånd enligt ovan kan minskas, får avsteg göras.

 1. Öppen container kan till exempel placeras intill obrännbar fasad såvida byggnaden i övrigt är utformad så att brandspridning via fönster, takfot, ventilationsintag eller dylikt inte kan ske.
 2. Lagar och regelverk Lag om skydd mot olyckor SFS 2003:778 Vad gör vi om det börja brinna i trapphuset? Flerfamiljshus drabbas emellanåt av anlagda bränder i trapphus och soprum.

Som fastighetsägare och tillsammans med de boende kan du själv minska risken för att detta ska uppstå.

Förvara inte brännbart material som exempelvis möbler, tidningspapper eller annat skräp i trapphuset, källaren eller andra liknande utrymmen. Se till att dörrarna till vind, källare och garage alltid hålls låsta.

Om det ändå skulle börja brinna finns det några regler man ska följa:

Gå aldrig ut i ett trapphus som är rökfyllt. Stanna kvar i lägenheten, ring SOS-alarm på 112 och invänta hjälp. Om det kommer in rök genom dörrspringor eller ventilation, täta med blöta handdukar eller med tejp. Lägenheter är normalt byggda för att stå emot branden i ca 60 minuter och är därför en säker plats. Behöver du evakueras gör vi på räddningstjänsten det.

Visa hela svaret