Utformningskrav på tillgänglighet i byggnader när det gäller ramper – Entré- och kommunikationsutrymmen ska där det är möjligt, utformas utan nivåskillnader. Där nivåskillnader i kommunikationsutrymmen inte kan undvikas ska skillnaderna utjämnas med ramp, hiss eller annan lyftanordning och trappa.
- En bostads entréplan ska vara tillgängligt och därför ska eventuella nivåskillnader överbryggas med till exempel ramp.
- En ramp ska luta högst 1:12, det vill säga 8,3 procent lutning.
- Även om rampen är kort ska lutningen inte vara brantare än 1:12.
- Det är en höjdskillnad på 1 meter som tas ut på 12 meter.
Maxlutning på 1:12 beror på risken att falla eller välta baklänges. En ramp blir dessutom säkrare om den inte lutar mer än 1:20, det vill säga 5 procent lutning. En ramp bör
ha minst 2 meter långa vilplan då det gör det möjligt att vända rullstolen ha en höjdskillnad på högst 0,5 meter mellan vilplanen ha en fri bredd på minst 1,3 meter
Bestämmelser om rullramper finns i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om hissar och vissa andra motordrivna anordningar, H. Du kan hitta reglerna i H under rubriken “Boverkets författningssamling” i “Relaterad information”. Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd – avsnitt 3:142 3:142 Entré- och kommunikationsutrymmen Entré- och kommunikationsutrymmen ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
- Entré- och kommunikationsutrymmen ska ha tillräckligt manöverutrymme för rullstol och utformas så att personer som använder rullstol kan förflytta sig utan hjälp.
- Entré- och kommunikationsutrymmen ska där det är möjligt, utformas utan nivåskillnader.
- Där nivåskillnader i kommunikationsutrymmen inte kan undvikas ska skillnaderna utjämnas med ramp, hiss eller annan lyftanordning och trappa.
Transport med sjukbår ska kunna ske från varje enskild bostadslägenhet. (BFS 2013:14). Allmänt råd Ett kommunikationsutrymme bör
a) ha en fri bredd på minst 1,30 meter, gäller dock inte trappor, b) vid begränsade hinder, t.ex. pelare, ha en fri bredd på minst 0,80 meter,
För bostadslägenheter finns lämpliga mått på entré- och kommunikationsutrymmen i SS 91 42 21 (normalnivån). I publika lokaler bör ett kommunikationsutrymme särskiljas från möblerade ytor med exempelvis belysning eller avvikande material. Regler om när transport med sjukbår behöver kunna ske med hiss finns i avsnitt 3:144.
a) ha minst 2 meter långa vilplan, b) ha en höjdskillnad på högst 0,5 meter mellan vilplanen, c) ha en total höjdskillnad på högst 1,0 meter, d) ha en fri bredd på minst 1,3 meter, e) vara fri från hinder, och f) ha ett minst 40 mm högt avåkningsskydd.
En ramp får luta högst 1:12 för att minimera risken att någon ska välta. En ramp blir säkrare att använda om den inte lutar mer än 1:20. Regler om hissar finns i avsnitt 3:144. Regler om trappor, räcken och ledstänger finns i avsnitt 8:232. (BFS 2013:14).
Visa hela svaret
Contents
Hur man bygger en ramp?
Bygg en träramp – Det absolut lättaste sättet att bygga en ramp i trä är att att stapla med virke eller annat på den sidan av rampen som ska vetta mot dörren. Sedan kan du spika, skruva eller på annat sätt fästa plankor, trall eller en träskiva på den höga sidan så att en lutning uppstår.
- Ska rampen vara hög eller lång så behöver du även stöttning längre ner på rampen.
- Har du inte det kommer plankorna eller träskivan som du lutar mot höjden gå av.
- Vill du ha en mer smäcker träramp som så börjar du med att mäta bredden på på dörren mot vilken rampen ska gå.
- Sedan mäter du hur lång du vill att rampen ska vara.
Såga till ett antal impregnerade plankor som har en lämplig tjocklek. Plankorna fäster du sedan mellan två reglar med cirka 2 cm mellanrum. Vill du att rampen ska vara 1 meter och plankorna är 8 cm breda behöver du såga till tio stycken plankor. Du kan behöva även en regel i mitten av plankorna som stabiliserar plankorna och stöttar upp.
Visa hela svaret
Hur räkna ut längd på ramp?
Bedömning: – En individuell bedömning ligger alltid till grund om behovet kan tillgodoses och bli säkert med portabel ramp eller om personen bör ansöka om bostadsanpassningsbidrag för en fast ramp. Tänk på att det är olika lätt att köra upp/ned beroende på lutningen.
Vid användning av lösa ramper rekommenderas att ramp tas bort efter användning så att trappan blir säkert gångbar. Bedöm om personen själv eller hjälparen klarar att hantera rampen på ett säkert sätt. Tänk på att ramperna väger olika mycket. Till aktiva personer som klarar att hantera ramp självständigt kan lösa lättviktsramper förskrivas.
Bedöm den miljö som rampen ska användas i och hur förflyttningen sker.T.ex. kan ramp till en grusad yta kan vara olämplig om det inte går att köra rullstolen i gruset. Välj rätt längd på ramp utifrån om personen kör själv, går eller körs i rullstol av hjälpare.
Välj rätt längd utifrån totalvikt (person och rullstol) samt vad en eventuell hjälpare klarar. Lutningen får aldrig vara brantare än leverantörens rekommendation. Många leverantörer rekommenderar en lutning på max 1:5 när en person körs av hjälpare och max 1:7 eller 1:12 när personen går eller kör själv.
Eftersträva minsta möjliga lutning, dvs så lång ramp som möjligt. En lutning på 1:12 ger större säkerhet för rullstolsbrukare. För att räkna ut rampens längd mäter man totalhöjden på nivåskillnaden och multiplicerar med lutningen. Tex 14 cm nivåskillnad och man vill ha en lutning på 1:12 multiplicerar du 14 med 12 (14×12= 168).
Visa hela svaret
Vad kostar en ramp?
Rullstolsramp, hopfällbar, 45-180 cm
Ramper | 45 cm | 150 cm |
---|---|---|
Pris | 1.500 kr | 3.700 kr |
Bredd | 77 cm | 77 cm |
Körbredd | 76 cm | 76 cm |
Max höjdskillnad | 10 cm | 30 cm |
Vad kostar en handikappramp?
Billig handikappramp i aluminium – Från kr.1 695,- med fri frakt.
Visa hela svaret