5 sätt att bygga tillit i förhållandet
- Håll vad ni lovar. Att ringa om ni sagt att ni ska ringa, inte ha för vana att ställa in saker i sista minuten och att komma i tid.
- Släpp varandra inpå livet.
- Lyssna utan att döma.
- Ta ansvar för era misstag.
- Var ärlig, särskilt när det är svårt.
Contents
Kan man bygga upp tillit igen?
Hur bygga upp tilliten igen efter otrohet? Hej! Min partner var otrogen två gånger. Jag älskar henne och vill inte lämna henne, och hon säger att hon älskar mig också. Hon har alltid haft det svårt att prata om sina känslor, och jag tror hennes mentala hälsa är en underliggande faktor till varför hon gjorde som hon gjorde.
- Hon ångrar det och söker psykologhjälp.
- Men jag är orolig att detta är mer ett “personlighetsdrag” som inte ändras.
- Hon har alltid varit ute efter uppmärksamhet från andra fast vi varit tillsammans.
- Och även om hon “blir bättre”, hur bygger vi upp förtroendet och tilliten igen? Hej! Otrohet är något av det svåraste i ett förhållande och ingen lätt sak att ta sig vidare från.
Förutom att det skakar om själva grunden i förhållandet rejält, det som tvåsamheten bygger på, så är en otrohet väldigt sårande för den bedragna parten. Vi kan ha lite olika syn på vad vi definierar som otrohet, är det t.ex. att ha hemliga kontakter med någon över nätet, att träffa någon lite i smyg eller handlar det enbart om sexuella relationer? Det finns också olika orsaker till otrohet.
- Det kan ha sin grund i att man är missnöjd med förhållandet på något sätt, kanske vill man söka sig bort eller lämna, men det kan också finnas mer personliga bakomliggande orsaker som gör att man söker bekräftelse av andra, trots att det kanske finns en ömsesidig kärlek i förhållandet.
- Vi reagerar också olika på otroheten då vi ställs inför fullbordat faktum, för en del innebär det ett definitivt slut på förhållandet medan andra kan tänka sig att ge förhållandet en ny chans.
Lyckas man som par ta sig igenom krisen och hitta tillbaka till tilliten och tryggheten igen så kan man komma ut mer sammansvetsade än tidigare, men vägen är ofta lång och lånt ifrån alla lyckas med det. För att ni ska kunna gå vidare från det som hänt så krävs en hel del långsiktigt jobb! Du skriver att din partner har svårt för att prata om känslor men jag tror att för att ert förhållande skall ha en chans så hänger det nog mycket på att ni får kommunikationen er emellan att funka, om ni i slutändan kommer att lyckas.
Din partner behöver kunna prata med dig om vad som hände (då menar jag inte på detaljnivå), varför det blev som det blev och framförallt ta ansvar för sitt handlande, det funkar inte att skylla det på någon/något eller försöka bortförklara! Hon måste ta ansvar fullt ut! Tryggheten i förhållandet måste återställas, vilket kan ta lång tid, och här hänger det mycket på att din partner jobbar på att ha ett så transparent och öppet beteende som möjligt, det får inte längre finnas någon form av hemlighetsmakeri.
Ni behöver skapa ett nytt sätt att kommunicera och samexistera som bygger på öppenhet, ärlighet och tillit. Om din partner jobbar med sig själv och reder ut vad som ligger till grund för hennes beteende (det är bra att hon tagit hjälp av en psykolog!) så kan du kanske så småningom känna dig på riktigt trygg med henne igen och gå vidare.
Visa hela svaret
Hur lång tid tar det att bygga upp tillit?
Relationer som skapar tillit – Ledarskapets huvudnyckel! – Malin Hofflander Det goda ledarskapet bygger på relationer! En av de viktigaste egenskaper som en god ledare behöver är förmågan att skapa, bibehålla och utveckla relationer. Skapa relationer till nya medarbetare samt bibehålla och utveckla relationer till de medarbetare som sedan tidigare finns i organisationen.
- Varför är relationer då så viktiga? Jo, relationer möjliggör tillit! Och tillit är en viktig byggsten för att kunna skapa en stabil grund i en organisation.
- Utan tillit kommer ingen organisation att utvecklas framgångsrikt och medarbetarna kommer inte heller att utvecklas i sina roller.
- Tillit är något som byggs upp över tid, men som faktiskt kan raseras på ett ögonblick.
För att vi ska känna tillit krävs det att vår relation utsätts för diverse påfrestningar över tid, där vi båda uppfattar att tilliten finns och inte sviks. Det kan handla om förtroenden som den ena parten gett till den andra. Eller att båda parter uppträder förtroendefullt mot varandra i diskussioner eller vid genomförande av arbetsuppgifter.
- Tillit kan dock snabbt raseras.
- Om ett förtroende sviks, eller om beteenden uppvisas som bryter förtroendet, kan tilliten snabbt försvinna.
- Har förtroendet svikits, tar det ofta lång tid att bygga upp det på nytt.
- Ju längre tid som vi känt tillit till varandra, desto längre tid kommer det förmodligen behövas för att kunna reparera tilliten.
Inte bara tid för den delen, utan ett innehåll i beteendet som visar på att tilliten kan börja byggas igen. Ibland kan det faktiskt vara omöjligt att reparera tilliten, oavsett hur lång tid som gått efter sveket, eller oavsett hur förtroendefullt än uppträdandet är från den som svikit.
Sätt dig själv i andra hand och dina medarbetare först (de är sällan intresserade av att höra vad du sysslat med under helgen, men längtar efter att få berätta om sin helg för dig). Utveckla din förmåga att lyssna lyhört. Bryt inte förtroenden. Behandla alla dina medarbetare likvärdigt och favorisera INGEN. Agera personligt, men inte privat. Kontrollera ditt beteende (ingen medarbetare gillar en chef som agerar i affekt).
: Relationer som skapar tillit – Ledarskapets huvudnyckel! – Malin Hofflander
Visa hela svaret
Varför ljuger man i ett förhållande?
Det är smärtsamt och skadligt med lögner i en kärleksrelation. Men som med allt annat beteende så finns det oftast en förklaring bakom allt agerande. Att vara i en relation och samtidigt känna behovet av bekräftelse från andra personer kan vara svårt att hantera och våga stå för.
Lögner kan då vara ett sätt att undanhålla sina kontakter med andra personer som man söker bekräftelse från för att inte riskera att förlora sin nuvarande relation. Det här är ett beteende som inte nödvändigtvis behöver ha med kärlek eller förälskelse att göra. Om ens partner söker bekräftelse hos andra så behöver det inte betyda att denna person inte älskar dig utan att det finns ett otillfredsställt grundläggande behov från tidigare relationer av att känna att man duger.
Lögner i en kärleksrelation handlar ofta om rädslan att förlora någon och om ett gammalt mönster som upprepar sig från att inte ha blivit sedd och bekräftad i sitt liv. Även om man har en nuvarande partner som öser kärlek över en så kan behovet kvarstå av att få bekräftelse eller ett godkännande från en speciell person som inte hade förmågan eller av någon annan anledning inte kunde ge den kärleken som man förtjänade eller behövde just då.
- Det handlar ofta om relationen till föräldrar men kan också handla om tidigare partners.
- Att arbeta med lögnerna/sanningen kan vara ett ypperligt tillfälle att utvecklas i sina nuvarande relationer.
- Att helas från beteendet att upprepa gamla mönster i sin strävan att duga.
- Det här beteendet sitter ofta djup och kräver både tid och tålamod för att bli av med.
Det ställer dessutom höga krav på en partner med förståelse, tålamod och med mod att våga möta det smärtsamma i att känna att man inte räcker till för sin partner, även om det egentligen inte handlar om det. Partnern måste kunna erbjuda en trygg miljö, ett engagemang som få är starka nog att vilja åta sig.
- Uthålligheten, storheten och tålamodet från sin partner är det som kan få den som sviker att våga tro på riktig kärlek, kanske för första gången i sitt liv.
- En sådan här situation kan, om man orkar kämpa, leda till djupare kärlek och starkare band till varandra.
- Det finns ofta lärande och helande effekter för båda parter.
Den svikna parten kan omedvetet ha bidragit med ett beteende som förvärrat partnerns redan dåliga självkänsla av att den inte duger. Det är också viktigt att se helheten för långsiktigt byggande för att kunna bli en “ny version” av en icke fungerande relation.
Lögner och svek ses som skamfullt, mer än något annat, något vi genast väljer att lämna, förtränga, förneka eller blunda för. Det är ett laddat ämne som få vill kännas vid. I mitt arbete som par terapeut har jag erfarit par som framgångsrikt har arbetat sig igenom detta. Par som har lyckats finna både en förståelig förklaring, nya verktyg och en oväntat bra utveckling tillsammans.
Par som går igenom svårigheter tillsammans är ofta de som lyckas lära sig att förstå varandra på ett djupare plan och lever i en dynamisk relation som utvecklas. Vi bidrar alla till problemen i våra relationer, särskilt när vi inte är medvetna om det.
Visa hela svaret
Hur lång tid tar det att komma över en otrohet?
Hur lång tid tar det att komma över otrohet – Undersökningar visar att det i snitt tar cirka 18-24 månader att komma över otrohet. Men det är trots allt mänskliga känslor som det handlar om, och därför skiljer det vilt. För vissa personer så tar det bara ett par veckor eller månader att komma över otrohet, medans andra kämpa i flera år.
Visa hela svaret
Hur vet man när det är dags att lämna?
Hur vet man när det är dags att göra slut?
- Du är här:
Hur vet man när de är dags att göra slut med någon? /Johanna
- När det inte känns rätt längre, du tappar sugen till att exempelvis träffas och du får inte samma härliga känsla i magen som innan /Djdj
- Om du inte längre känner samma som du gjorde när de började, om ni bråkar mycket, om du börjar gilla någon annan, de kan finnas massa anledningar. Känner du att du vill göra slut så finns det en anledning, och då är de bäst (enligt mig) att göra slut för din partners skull, det är inte kul att vara tillsammans med någon som inte bryr sig./.
- När du inte känner den pirrande känslan med den personen längre. När du har tappat intresset liksom. Du kanske bara vill vara vän med hen. /Tindra
- När det inte känns samma som på början, om det känns dåligt och som att du inte gillar personen längre. /Marty
- När du känner att du inte har några känslor kvar eller om din kille/ tjej gör saker som du inte tycker om. Stå upp för dig själv, om hen gör nåt som du inte tycker om så ska du göra slut på momangen!!!!!! /Loca Girl 😜
- Detta är en väldigt svår fråga. Precis som andra skrivit här så kan det vara dags att göra slut när det inte känns på samma sätt längre, att känslorna försvunnit eller kallnat och man inte är lika attraherade av varandra längre. Det är dock viktigt att komma ihåg att om man har varit tillsammans länge så kan känslorna förändras. Det kan kännas som att känslorna svalnat men egentligen är det bara förhållandet som lämnar nykärleksfasen och går in i en ny fas, en stabilare och tryggare fas där man blir mer självständiga i förhållandet men ändå älskar varandra. Detta brukar hända efter att man varit tillsammans i ca 1 år tror jag. Det är svårt att veta hur det känns när man lämnar nykärleksfasen eftersom filmer och serier enbart visar nykärleken och inte vad som händer sen. Ju längre man varit tillsammans och ju starkare känslor man haft, desto viktigare tror jag det är att stanna upp och verkligen känna efter om det är som känslorna försvunnit eller om det bara är som relationen förändrats till något annat (som absolut inte behöver varia dåligt, den förändringen kan vara väldigt bra). Jag tror att det finns tre saker som krävs för att ett förhållande ska hålla: attraktion (man vill ha fysisk närhet, allt från kramar, pussar, sex, mys, etc), man är varandras bästa vänner (man trivs ihop, har roligt, skrattar) och trygghet och stabilitet (man ska våga vara sig själv, man har samma mål och värderingar, man stöttar varandra, man kan kommunicera och lösa konflikter). Jag tänker att om man saknar någon av dessa så kanske det är värt att fundera på om man ska göra slut. Mitt bästa råd är att fundera igenom det ordentligt, kanske prata med den du är tillsammans med om hur du känner och att du kanske behöver lite tid till att fundera. Lycka till! Och kom ihåg, oavsett vilket beslut du tar så kommer allting lösa sig, det kan kännas jobbigt i början men i slutändan blir allt bra på ett eller annat sätt. /Tjej, 22
- När man inte gillar dem längre /Pepe
- Man ska göra slut när det inte sker en njutning hos dig, då du umgås med personen som du är ihop med. Sen är det såklart upp till dig själv! //Viggo
- När du börjar tänka på dom banorna. /H.A
- Egentligen när du vill det. Personligen så tycker jag inte att huruvida känslorna har förändrats eller inte spelar någon roll, så länge du inte längre vill vara ihop med någon så är det dags att göra slut. /<3
- Jag har känt att det är dags när man inte längre känner sig intresserad, tex när ens partner pratar och man känner “kan inte hen bara vara tyst”. Eller att man inte blir pirrig i magen längre när personen skriver eller att man inte vill ha sex eller kyssa personen längre. /Tjej
- När man inte känner sig glad med den personen:)/ En kille som vet
- När kännslorna tar slut. Eller man kännde sig utråkad /Amanda
- Som alla andra skriver är det såklart viktigt att du ska ha känslor för personen, och har du inte det så kanske det är dags att tänka om. Men jag vill också lyfta att man kan känna känslor för en person som inte är bra för en, och man kan behöva göra slut med en person även om man fortfarande gillar han/hon. Beteenden som upplevs som kontrollerande, om din partner uttrycker att hen inte vill att du träffar dina vänner, att hen inte litar på dig, om personen anklagar dig för att ha varit otrogen när du inte varit det. Även om personen har svårt eller helt vägrar ta ett nej, då kan det vara dags att omvärdera förhållandet. Även beteende som att din partner “pratar ner” till dig, dumförklarar dig ofta, i allmänhet får dig att känna dig dum eller osmart. Om ni bråkar ofta, det är normalt att inte alltid vara överens om vissa saker och att prata ut om det samtidigt som man fortfarande respekterar varandra. Men om ni blir osams så att ni skriker på varande eller behandlar varandra med tystnad när ni är arga är inte ok. Ett förhållande ska grundas i gemensam respekt för varandras tid och utrymme, finns inte det så är det nog värt att tänka om. /tjej22
- Om han japp en annan gäri så är det dax att dumpa han. /hej
- Jag tror det är när du känner att du inte vill tillbringa din tid med den personen och det är helt okej. Om man får den tanken ofta ska man göra så man själv tycker. Tänk så här, hur blir det om jag gör slut nu? Så försöker du tänka all tid du har varit med den personen. Om du känner att det är slöseri då gör du slut men om du känner att di fortfarande gillar hen then go for it =) /sandra
- Eftersom jag också har varit ihop med någon vet jag hur det känns. Det tar bara slut liksom, man stutar och träffas, pratar inte så myckret med varandra och så är det. Man får acceptera det. När jag var ihop med en snygg kille var vi ihop i ett år och det var i förskoleklass, sedan tog det bara slut, vi hammnade i olika klasser och det tog bara slut då men så är det. Jag förstår dig. /En som också har varit ihop med någon
- När man inte mår bra i förhållandet och man saknar inte sin partner, /en tomat på 13 sommrar
- När du inte har några känslor kvar och att du inte får några fjärilar i magen när du träffar människan och när människan skriver. /Thea
- Hej! Du känner det när du t.ex inte vill träffa personen längre✨Eller typ att du inte får samma känsla i kroppen. Och typ att du inte blir glad av att träffa personen🦋för du ska ju bli glad när du träffar personen. Och sen också när du känner att du bara inte gillar hen på samma sätt✨Lycka till❤️ /anonym
- Hej! När du känner att det inte känns rätt längre och när du inte mår bra utav att vara i förhållandet längre. Då bör du gå ur förhållandet. /W
- Så fort ditt hjärta känner något annat är det dags att börja prata med din ” partner “. Det är viktigt att prata med varandra om hur man känner för varandra./.
- När man känner att relationen är dålig, man själv mår dåligt, får kanske ångest eller stress över relationen man har. Alltid spelar ingen roll om du är i en relation eller inte men tänk på dig själv du är prio ett. Så om du mår dåligt då är mitt tips att du gör slut för man ska inte må dåligt i en relation. En relation med något ska kännas fantastisk, känna sig lycklig, glad. /Tjej 17
- Jag skulle säga att om man är i ett förhållande som får en att ifrågasätta om det är dags att göra slut eller inte så är det nog dags att göra det. I ett hälsosamt förhållande enligt mig borde det inte vara ett alternativ. /Aurora
- Så fort du känner dej minsta lilla rädd eller otrygg med din pojkvän/flickvän. Det kan vara att din partner utsatt dej eller någon annan för någon typ av våld, du ska inte då tänka att det är en “en gångs grej” för om det hände en gång så är chanserna stora att det händer igen. Våld kan utspela sig på olika sätt, dvs psykiskt våld där din partner manipulera dej och trycker ner dej mentalt, fysiskt våld kan vara så lätt som en knuff eller att hen slår i vägen hårt när hen är arg. Om du känner dej otrygg så måste du lämna för ditt eget bästa. /Anonym
- Antingen så får man inte längre de vibbarna man haft tidigare i relationen, eller så känner man bara att man dras till någon annan. /Mr D
- Man behöver inte göra slut men eftersom du frågar det så gör man slut när man inte orkar längre med sin pojkvän /Otavio 6A
- Så här va de för mig när jag fattade att jag behövde göra slut med min kille,jag märkte att vi båda var för unga och int samma tankar längre om allt,och om man små bråkar lite ofta och inte går att lösa utan håller på för länge så är det inte den rätta, och man stör sig på varandra eller den ena är väldigt svartsjuk. Så prata med honom men om han eller hon inte bryr sig så förtjänar ni inte den personen. Som sagt man märker har man lika roligt med varandra som förut? Är alla känslor kvar eller är det nån annan av hiss två som tänker på nån annan? Osv osv /Emilia <3
: Hur vet man när det är dags att göra slut?
Visa hela svaret
Hur visar man uppskattning till sin partner?
7 tips för att visa din partner uppskattning – 1. Ge varandra utrymme Ett bra sätt att visa uppskattning är att ge varandra tid. Uppmuntra till aktiviteter eller egentid medan du tar hand om hemmet eller barnen, så att din partner ska få utrymme att bara vara sig själv en stund och kan släppa alla måsten i vardagen.2.
Överraska med något din partner tycker om Ibland är små gester de som ger allra störst effekt. Tänk att få komma hem från jobbet för att upptäcka att din partner förberett med favoritmiddagen eller kanske köpt med sig något snacks som du älskar. Det krävs sällan särskilt mycket! 3. Visa din partner uppskattning genom att vara stöttande Oavsett om ni är i gravidresan eller har små barn så är ni garanterat mitt i en intensiv period.
Det är lätt hänt att fokus hamnar på hur man själv mår och vad man är i behov av. Därför är det extra viktigt att i dessa lägen komma ihåg att lyssna och stötta varandra. Prata med din partner och fråga vad hen behöver just idag. Var öppen för att avlasta när du märker att energinivåerna dippar eller humöret svajar, chansen är betydligt större att du får samma omtanke tillbaka nästa gång du behöver stöttning.4.
Kom ihåg fysisk beröring och ögonkontakt Fysisk beröring och ögonkontakt är viktig för relationen och visar att du uppskattar din partner. Ge en kram för att utsöndra må-bra hormonet oxytocin och passa på att hålla ögonkontakten när ni pratar, gärna ett extra par sekunder. Då sägs det nämligen att intimiteten stärks – ett enkelt och meningsfullt sätt att återskapa romantiken! 5.
Ge presenter Då och då kan en gåva vara det perfekta sättet att visa uppskattning och det behöver inte handla om dyra eller storslagna presenter. Små genomtänkta gåvor visar på att du tänker på och värderar relationen med din partner. Det kan vara något så simpelt som en vacker blombukett eller ett klädesplagg som din partner suktat efter.
Använd din fantasi! 6. Bekräfta din partner med ord Kan du känna igen dig i att påpeka småsaker din partner gör eller kanske snarare inte gör? Ibland är det bra att skifta fokus från våra små vardagsproblem och istället uppmärksamma det ens partner faktiskt gör. Visa uppskattning genom att berätta vad din partner gör bra eller vad du värderar hos hen under en tid och se hur er relation skiftar! 7.
Skåla! Man behöver inte alltid ha stora anledningar att utbringa en skål, eller hur? Ha en flaska bubbligt på kylning och plocka fram den när du känner att ni behöver få in en härlig stund i vardagen. Varför inte skåla bara för att barnen somnat i tid, eller för er själva som krigar med livspusslet.
Visa hela svaret
Kan sexuell attraktion växa fram?
Sexologen: “Därför blir vi attraherade av en viss typ” Du vet den där känslan som plötsligt slår en – du går på stan och ser någon som får dig att studsa till lite, din partner kommer ut ur duschen och luktar oemotståndligt, eller din bästa vän känns plötsligt sexig? Det du känner – det är attraktion.
- Som sexolog pratar jag ofta om sexlust.
- Det beror främst på att lust är så pass grundläggande för många av oss, och för att det är en av de vanligaste sökorsakerna på min mottagning och generellt i världen.
- Men just attraktion är något som man sällan tar upp.
- Det som är så spännande med attraktion som ämne, är att det ofta känns mystiskt och svårt att definiera.
Man vet när man känner det, men man vet kanske inte alltid varför man känner det. Forskning säger att det tar mindre än en hel sekund(!) från att ha träffat en person, för att avgöra hur mycket vi gillar personen och om vi är attraherade eller inte. Det låter som väldigt kort tid – och det är det – men det viktiga att veta här är att det handlar om den initiala känslan.
För vissa uppstår till exempel attraktion först efter flera år av vänskap – plötsligt kan ens kollega eller nära vän kännas oerhört tilldragande.Ibland kan det även gå åt motsatt håll och kännas som att attraktionen till exempelvis ens partner är som bortblåst, för att sedan, lika oväntat, komma tillbaka några månader senare med full kraft.När det kommer till den omedelbara attraktionen som många känner igen sig i brukar vi tillskriva det saker som vi är medvetna om, till exempel personens utseende.
Inte sällan har vi “typer” som vi blir attraherade av och tänker att det är det som är avgörande för den där första lockelsen. Men det finns många andra faktorer som också är i spel samtidigt, och som faktiskt kan påverka attraktionskraften mer än enbart utseendet.
Någon som har skrivit en hel del om bland annat attraktion är sexforskaren Justin Lehmiller. I hans bok ” ” sammanställer han bland annat, forskning kring attraktion och hur det funkar. Han listar följande faktorer som några av de viktigare sakerna för att vi ska känna oss attraherade av någon. Faktorer som påverkar attraktion: 1.
Närhet Det är mer sannolikt att vi blir attraherade av någon som är närmare oss geografiskt – exempelvis någon som bor i vårt område eller en person på jobbet.2. Likhet Det är mer sannolikt att vi blir attraherade av någon som är mer lik oss än olik oss.
- Att vara lika är dock inte något som förutspår relationens hållbarhet eller hur lyckliga vi är i relationen.3.
- Fysisk upphetsning När vi träffar någon som vi inte känner och är fysiskt upphetsade (till exempel har högre puls till följd av en adrenalinhöjande aktivitet), ökar det chansen att vi känner attraktion.4.
Sinnesstämning Vi gillar människor som får oss att må bra. Vi gillar andra personer mer när vi själva mår bra – även om personen ifråga inte är orsaken till att vi mår bra.5. Underskott När vi har färre potentiella partners att välja mellan tenderar vi att uppleva de potentiella partners som finns, som mer attraktiva.
- När potentiella partners upplevs som svårfångade blir vi mer attraherade av dem.6.
- Utseende Personer av alla könsidentiteter är mer attraherade av personer som vi upplever ser bra ut.
- Dock kan upplevd attraktion bero på huruvida andra upplever personen som attraktiv, samt kontexten vi befinner oss i (dvs.
om det finns andra attraktiva/mindre attraktiva personer i samma rum). Hur personen ser ut tenderar att vara viktigare i början av en relation jämfört med längre in i en kärleksrelation.7. Hormoner och signalsubstanser Attraktion bestäms också till viss del av vårt luktsinne, och det som kallas för feromoner.
Visa hela svaret
Vad bygger tillit?
De senaste tjugo åren har den tekniska utvecklingen gått så snabbt att man talar om en ny “industriell revolution”. Den förändrar givetvis också vårt sätt att arbeta. Med en dator och en stabil bredbandsuppkoppling kan väldigt många människor idag sköta sitt arbete från hemmet eller egentligen var som helst.
Den absolut viktigaste pusselbiten när man vill att människor ska må bra och leverera bra resultat är att skapa en känsla av tillit i gruppen Samtidigt använder många företag och chefer fortfarande en modell där kontoret definieras som arbetsplats, och där medarbetare förväntas komma in till kontoret på morgonen för att få jobbet gjort på plats.
I ett modernt ledarskap måste man som chef i stället våga lita på att medarbetarna gör sitt jobb – oavsett när, var och hur de gör det. – Den absolut viktigaste pusselbiten när man vill att människor ska må bra och leverera bra resultat är att skapa en känsla av tillit i gruppen, menar föreläsaren och författaren Karin Zingmark.
Om man åstadkommer det kan man öka engagemang och – och sänka sjukfrånvaroantalen. För att skapa tillit behöver man ge utmanande mål, leverera positiv feedback när man gör bra saker, undvika detaljstyrning och öppna upp och visa sårbarhet inför gruppen. Den tillitsfulla organisationen måste fortfarande också arbeta mot gemensamma och tydliga mål.
Ta en sådan sak som att visa sårbarhet – det är kanske svårt att göra det i det större sammanhanget, men i teamet, inför sina närmaste, så blir det enklare. – En tillitsfull organisation innebär inte att vi sitter och håller hand och sjunger tillsammans.
Det kan vara en extremt driven och resultatinriktad organisation, men att skapa tillit handlar också om att alla vet vad som gäller. Man ska ha en organisation som är öppen och transparent och bjuder in till delaktighet och engagemang. Även chefer har chefer och om en större organisation är trög i sitt förändringsarbete kan man börja i det lilla, med sina närmaste medarbetare.
– Många kan relatera till känslan av att driva något åt ett håll när förutsättningarna inte finns. Men jag hävdar ändå att man kan påverka rätt så mycket bara i sitt eget team, hur litet eller stort det nu må vara. Om man är öppen med medarbetarna kring vad som gäller utanför teamet, men tydlig med vad som gäller innanför teamgränserna så kan man åstadkomma tillit i det lilla.
Visa hela svaret
Kan du sätta din tillit till?
“Det var en gång en man som bodde i en stuga i skogen. Där levde och arbetade han. Varje morgon klev han upp, klädde sig varmt och gick ut i skogen som fortfarande var mörk och kylig för att samla ved. Väl hemma igen tände han en eld i spisen och väntade tålmodigt på att värmen skulle sprida sig i stugan.
- En dag kände han att han fick nog och ställde sig framför spisen och sa: – Okej spisen, under alla dessa år har jag varit ute i mörker och kyla om morgonen och samlat ved innan du gett mig någon som helst värme.
- Nu är det din tur att ge mig något först.
- Nu sätter jag mig här och väntar tills du har gett mig lite värme innan jag beger mig ut och samlar ved.
Du får helt enkelt lita på mig, jag kommer ge dig ved men först måste jag få värme av dig”. Sensmoralen: Du kan inte begära någons tillit, du behöver först visa tillit själv. Tillitens värme och omsorg kommer först efter att du själv varit tillitsfull.
Visa hela svaret
Varför ljuger min man för mig?
Smyger det in små lögner i dina relationer som i stunden inte känns så farliga men som i slutändan kan blåsa upp till storm? Nu svarar relationsexperten på vad du kan göra och vad du ska tänka på – när du misstänker att någon i din omgivning ljuger för dig.
Alla kan vi dra en liten vit lögn då och då, både för oss själva och för människor i vår omgivning. Främst kanske det handlar om att undvika obehagliga situationer eller för att skydda dina egna eller någon annans känslor. Ja, om vi tänker efter kanske vi egentligen mest ljuger för att undvika något negativt, snarare än att vinna något positivt ur en situation.
Men det finns en fin gräns när små vita lögner då och då gör att man trasslar in sig i osanningar i vardagen som är svåra att ta sig ur. Vi har pratat med relationsexperten Charlotte Sander för att ta reda på vad man ska göra när man misstänker att någon i ens närhet ljuger, oavsett om det gäller din partner, en nära vän eller någon annan i din närhet.
Visa hela svaret
Varför har jag svårt med tillit?
Erfarenheter av sexuella övergrepp eller våldtäkt kan påverka vårt fysiska och psykiska mående på flera sätt, vilket också kan påverka våra relationer. Oavsett vilka erfarenheter en bär på så kan nära relationer kännas utmanande på olika sätt. För vissa kan det kännas svårt med tillit eller trygghet till andra människor.
- Andra känner rädsla för att inte bli lyssnad till eller respekterad i relationen.
- Vissa bär på en oro för att inte räcka till eller tycker att känns jobbigt med intimiteten en kärleksrelation kan innebära.
- Det kan även finnas en rädsla för att öppna sig och vara någon nära, särskilt om en tidigare blivit sårad eller utsatt av någon en litat på och känt sig trygg med.
Om sex känns svårt eller väcker mycket känslor så kan detta också påverka relationen och hur du mår. För många innebär en kärleksrelation att det finns mycket känslor och förväntningar på sig själv och andra. Det finns också starka normer kring just kärleksrelationer, som att alla behöver ha en långvarig kärleksrelation för att må bra eller att det bara är möjligt att vara kär i och vara tillsammans med en person åt gången.
Visa hela svaret
Hur vanligt är det att vara otrogen?
Enligt RFSU har var tredje vuxen någon gång varit otrogen. Nu visar en ny studie att mäns och kvinnors otrohet ser olika ut. Bland annat handlar det om till vilken grad de olika könen håller otroheten hemlig för sin partner.
Visa hela svaret
Kan ett förhållande överleva otrohet?
Vilka faktorer avgör om förhållandet kan överleva? – Förhållandets överlevnad efter otrohet beror på parternas personliga värderingar. Det är förutbestämt om en person kan komma över en otrohet innan den ens har inträffat. En del personer är långsinta av naturen och har svårt att förlåta och glömma.
Det finns också de som har mycket traditionella uppfattningar om hur ett förhållande ska se ut. I ovannämnda fall är det mycket svårt att komma över en otrohet. Det beror på att situationen får de berördas föreställning om sina förhållanden att slås i spillror. Att lappa ihop delarna igen kan vara mycket plågsamt och står i strid med deras djupast rotade ideal.
För dem som redan tidigare har upplevt otrohet kan det dessutom vara mycket svårare att förlåta. För ny otrohet får dem att minnas känslorna och, Känslorna förstärks och den nuvarande situationen upplevs som ännu mer fasansfull och katastrofal. Men för dem som själva tidigare varit otrogna kan det vara lättare att förlåta dem som bedragit dem. Med andra ord kan det vara lättare att känna empati för någon som varit otrogen om man själv vid någon tidpunkt varit otrogen mot någon. I sådana situationer kan otrohet vara lättare att komma över och behöver inte innebära en omöjlig utmaning, särskilt om det är fråga om ett engångstillfälle och inte något som pågått under längre tid.
Visa hela svaret
Hur beter sig en skyldig person?
Glöm lögnaren med flackande blick och skakande nervösa ben. Att någon ljuger syns inte utanpå. Men såväl psykologin som neurologin är sanningen på spåren. Inom den nya lögnforskningen kläs bluffaren av in på bara tanken. Låt oss börja med ett tankeexperiment.
- Ett mord har begåtts och en misstänkt tas in till polisförhör.
- Förhörsledaren harklar sig, lutar sig något framåt och spänner ögonen i den misstänkte.
- Med 30 års gediget polisarbete att stödja sig på anser han sig veta vad den flackande blicken, den svettiga pannan och det knackiga, osammanhängande talet betyder.
Den misstänkte sitter helt enkelt och blåljuger! “Vi har bevisen,” gormar förhörsledaren. “Det är lika bra att du erkänner.” Pär-Anders Granhag, docent i psykologi vid Göteborgs universitet, menar att förhörsledaren gör helt fel. Och lögnaren kan inte avslöjas med en stålblick.
- Snarare visar den sammantagna forskningen dels att människor har mycket svårt att avslöja lögnare bara genom att titta på kroppsspråket, dels att det inte finns något typiskt lögnbeteende.
- De som ljuger är ofta mycket bra på att planera sitt kroppsspråk, säger han.
- Forskningsresultaten till trots är myterna om hur lögnare beter sig förvånansvärt svåra att avliva.
Faktum är att schablonbilden av den nervöse lögnaren biter sig fast ända upp i Högsta domstolen, HD. Det har juristen Lena Schelin visat i den avhandling om processrätt som hon nyligen lade fram vid juridiska institutionen vid Stockholms universitet. – Mina resultat visar att HD i sin bedömning utgår från felaktiga antaganden om hur en lögnare agerar.
- Man lägger stor vikt vid en persons kroppsspråk och ansiktsuttryck, vilket intryck av vederhäftighet som en person ger, säger Lena Schelin.
- Sammantaget betyder detta att rättsprocessen bygger på en metod som inte har stöd i den psykologiska forskningen, menar hon.
- Så hur ska då en lögnare avslöjas? Enligt Pär-Anders Granhag behövs mer raffinerade metoder som inte lägger så stor vikt vid kroppspråk och andra subjektiva bedömningar.
Han har själv intresserat sig för förhörsteknik inom rättspsykologin. Metoden, som han kallar “tankeläsning”, är dock tillämpbar även utanför den rättsliga arenan. Genom att använda en speciell förhörsteknik blir det möjligt att gillra fällor och snärja en lögnare i sitt eget bedrägliga nät.
- Det handlar inte om något övernaturligt, som att se in i sinnet på någon.
- Tankeläsning bygger på vardagspsykologi.
- Förhörsledaren ska lära sig att sätta sig in i den misstänktes situation, att tänka som den misstänkte.
- På så sätt blir det möjligt att förutsäga vad denne kommer att göra, förklarar Pär-Anders Granhag.
Metoden bygger på att en klok förhörsledare släpper bulldozerattityden. Och istället för att tidigt konfrontera den misstänkte med eventuella bevis bör förhörsledaren hålla på vad han eller hon vet om det som förhöret gäller. Ett nyckelbegrepp inom tankeläsningstekniken är låta den misstänkte först öppet berätta vad denne vet.
Stämmer inte berättelsen med vad förhörsledaren vet kan bevisen presenteras undan för undan. En skyldig som försöker ljuga sig fri kommer att få allt svårare att förklara sig. Han eller hon börjar ljuga ännu mer. Eller fly, som Pär-Anders Granhag kallar det. – En skyldig person som ljuger agerar enligt det vi kallar undvikande- och flyktresponser.
För det första kommer han att undvika att berätta misstänklig-görande information. Det kan till exempel ske genom att han eller hon låter bli att nämna det rum i vilket brottet har begåtts. För det andra kommer den misstänkta att börja fly, eller trassla in sig i ännu fler lögner, om man börjar ställa mer ingående frågor om hur händelseförloppet verkligen utvecklade sig, berättar Pär-Anders Granhag.
En oskyldig och sanningssägande person har däremot ingenting att dölja och kommer därför att redogöra för ett händelseförlopp utan att undvika och utelämna vissa bitar. Därmed inte sagt att berättelsen behöver vara saklig och sammanhängande eller att personen ter sig lugn och sansad. Bevis för att tankeläsningsprincipen fungerar för att avslöja lögn har Pär-Anders Granhag och hans forskarkolleger vid Göteborgs universitet kunnat visa bland annat genom tester av polisaspiranter.
En studie av 80 blivande poliser vid polishögskolan i Växjö är den första i världen som visat att det faktiskt går att träna sig till att avslöja lögnare. Testet var uppbyggt som ett rollspel kring en stöld. I den lokala studentbokhandeln hade en man blivit av med den plånbok han förvarade i sin portfölj.
Ett antal studenter fick agera antingen plånbokssnattare eller oskyldiga men med bevisen emot sig. Såväl de oskyldiga som de skyldiga hade nämligen tagit i portföljen och därmed lämnat fingeravtryck. Eftersom allas fingeravtryck fanns på portföljen var polisaspiranterna utlämnade till sin förhörsteknik för att hitta den skyldige.
Innan förhören satte igång lät forskarna hälften av polisaspiranterna, 40 stycken, träna på tekniken med tankeläsning under en dag. Den andra hälften fick ingen förberedande träning utan uppmanades att genomföra sina förhör så som de själva ansåg lämpligt.
Resultatet av försöken visade med all önskvärd tydlighet att tankeläsning fungerar. – De polisaspiranter som tränat på tekniken lyckades avslöja den skyldige i 85 procent av fallen. De som inte fått någon träning lyckades bara hälften av gångerna, berättar Pär-Anders Granhag. Orsaken till att de otränade misslyckades oftare är, menar han, att de inte använde bevisen strategiskt.
I stället för att, likt de som fått tankeläsningsträning gjorde, först låta de misstänkta berätta om händelsen i bokhandeln och sedan lägga fram fingeravtrycken, så körde de otränade oftare konfrontationsmetoden. De höll ett kort förhör, lade sedan fram fingeravtrycken och krävde: “Erkänn!”.
Problemet var att den uppmaningen gick de skyldiga lögnarna förbi. Snarare än att erkänna lyckades de slingra sig ur bevisföringen på ett trovärdigt sätt och utan att polisstudenterna märkte något. Orsaken till att konfrontationstekniken så ofta misslyckas är, enligt Pär-Anders Granhag, att den bygger på det som psykologerna kallar “false consensus”.
– Vi människor har en benägenhet att tro att alla andra agerar som vi själv skulle göra. En förhörsledare som lägger fram graverande bevis tror därmed att den skyldige kommer att erkänna. Men de flesta gör faktiskt inte det, berättar han. I stället väljer många brottslingar att ljuga.
- Och som också studien i Växjö bekräftade kommer många undan med det.
- Men finns det då inget enklare sätt att avslöja lögnaren än genom långdragna förhör? Som forskningen har utvecklat sig idag är det neurologin som mest sannolikt ruvar på svaret.
- Försök att utveckla framtidens “lögndetektorer” är redan på gång i USA.
Sedan början av 2000-talet har den funktionella magnetkameratekniken, fMR, tagit ledningen på den fronten. Flera forskargrupper har visat att det redan idag är fullt möjligt att använda metoden för att skanna av en människas hjärnsignaler och på så sätt se om personen ljuger.
Ett av de främsta namnen inom den här typen av lögnforskning är Sean Spence, professor i allmän vuxenpsykiatri vid University of Sheffield i Storbritannien. I försök på friska försökspersoner som ljuger har han sett att vissa områden i hjärnan lyser upp när de genomgår funktionell magnetkameraundersökning.
– Framför allt är det områden i frontalloben som är aktiva och då särskilt den del som kallas den orbital-frontala kortex, just ovanför ögat, berättar Sean Spence. Han menar att det finns en logisk förklaring till att just frontalloben är så aktiv när vi ljuger.
Den delen av hjärnan är av särskild betydelse för vårt arbetsminne, som hjälper oss att ha koll på och minnas vad vi gör. Andra delar av frontalloben är viktiga för vår förmåga att undertrycka aktivitet, att låta bli att agera. Dessa förmågor stämmer väl med vad vi behöver klara för att ljuga – att hålla själva lögnen i huvudet och att låta bli att berätta sanningen.
Sammantaget tar sig detta rent fysiska uttryck. Det är psykiskt ansträngande att ljuga. – Ja, man kan se på hjärnan som en dator. Det går åt mer datorkraft för att ljuga än för att tala sanning, säger Sean Spence. Exakt hur tröttande det är hoppas han kunna ta reda på i ett framtida samarbete med Pär-Anders Granhag.
- Planen är att låta ett antal försökspersoner förhöras samtidigt som de genomgår funktionell magnetkameraundersökning.
- På så sätt blir det möjligt att se hur hårt hjärnan arbetar när försökspersonerna ljuger.
- Även om det kan låta avancerat är den här typen av lögnforskning ännu i sin linda, menar Sean Spence.
Endast runt en handfull forskargrupper i världen arbetar idag med den funktionella MR-tekniken. Men området växer snabbt. De lättolkade resultaten gör att stora kommersiella krafter i framför allt USA satsar enorma pengar på att utveckla en ny lögndetektor.
Det finns forskargrupper i USA som har tagit patient på speciella skanningstekniker. Resultaten kan komma att användas exempelvis när man förhör terrorister, säger Sean Spence. Ett av de mer avancerade projekten på området leds av den världsberömde biofysikprofessorn Britton Chance vid amerikanska University of Pennsylvania.
Han försöker utveckla en hjärnavläsningsteknik baserad på nära infrarött ljus. Meningen är avläsaren ska kunna implementeras bland annat i säkerhetskontroller på flygplatser. Samtidigt som passagerarna får frågor om de bär något olagligt på sig läser skannern av hjärnaktiviteten och larmar om lögn.
- Det låter som science fiction, medger Sean Spence, men faktum är att någon typ av lögndetektion sannolikt kommer att finnas tillgänglig inom en snar framtid.
- Innan dess finns många etiska aspekter att lösa.
- Jag hörde komikern Rowan Atkinson skämta om det här i ett tv-program.
- Han påstod att vi som lever nu antagligen är den sista generationen med rätt att tiga.
Det är en extrem tanke som ändå till viss del är sann, säger Sean Spence. Tro’t om du vill.
Visa hela svaret
Har ingen tillit till min sambo?
9 tecken på att ditt förhållande inte fungerar | SvD Är du less på att din sambo aldrig bäddar sängen? Eller att han eller hon aldrig går ut med soporna? Det här är små irritationsmoment som ofta förekommer i relationer och som sällan är anledningar till ett uppbrott, menar parterapeuten Melissa Cohen.
Men enligt Cohen och flera andra relationsexperter finns det en rad varningssignaler som ofta dyker upp under sessioner och som utgör starka hot mot relationens överlevnad. Här är nio varningssignaler att vara uppmärksam på, listade av sajten Prevention.com. Klicka dig fram mellan bilderna för att läsa.
Istället för att säga “Var snäll och plocka ur diskmaskinen” så heter det “Är du dum i huvudet eller? Hör du inte vad jag säger?” Observera hur kritiken kommer att handla om personen – inte sakfrågan. Varianter på “Vad är det för fel på dig?” är vanligen en attack på personens karaktär och kan i förlängningen förstöra relationen.
När det gäller föraktet så innebär det att du känner dig överlägsen din partner. Det kan antingen uttryckas verbalt i termer av “Varför måste jag göra allting här hemma? Du hjälper ju aldrig till!” eller icke-verbalt i form av man himlar med ögonen, fnyser eller härmar partnerns sätt. Föraktet fördjupar bara konflikten och för att komma ur detta har Melissa Cohen ett tips: för varje negativ kommentar går det fem positiva kommentarer.
Så vill du kritisera din mans bilkörning, släta över det hela genom att fälla fem andra kommentarer av positiv karaktär. Att bli bedragen, antingen sexuellt eller ekonomiskt, är ett stort svek. Det skadar tilliten i relationen och ibland går det inte att reparera, säger psykoterapeuten Tina B.
Visa hela svaret
Vilken typ är oftast otrogen?
Typ 1: Lätt att känna sig låg och stressad – Att ha en jobbig period där man mår dåligt, känner sig stressad, kritiserad och inte får uppskattning kan göra att steget till otrohet inte blir lika långt. Och har man oftare sådana perioder är risken alltså större.
Visa hela svaret
Hur vet du att din partner är otrogen?
Sociala mönster och jobbtider har plötsligt ändrats – Att “jobba över” är den kanske största otrohets-klyschan av alla. Men om din partners arbetstider och jobbmöten ändrats drastiskt på sistone kan det vara för att göra tid för något annat eller annan.
Visa hela svaret
När är otrohet vanligast?
I den här åldern är det större risk att din partner är otrogen
- Det är inget ovanligt att vara rädd för otrohet, varken om det är att man själv skulle vara det eller ens partner.
- Men tydligen finns det en en borde passa sig lite mer för.
- Enligt Illicit Encounters är flest otrogna när de är så gamla som 39!
Företaget har kartlagt 1 000 av de brittiska medlemmarna, som uppges vara över en miljon användare, De kom då fram att användarnas medelålder var 39 år. Det visade sig även att det sista året av varje årtionde är en het tid för otrohet, skriver Independent.
Illicit Encounters tror att detta beror på att förändringen att avsluta sin ålder med en 9:a och gå över till en 0:a känns som en stor förändring. Det var nämligen 18 procent mer användare som hade en ålder som slutade på 9, än något annat. Enligt sajtens undersökning fanns det främst fem anledningar till att man var otrogen.
Som de angav i alla fall, uppger,
- Att man är missnöjd med sitt sexliv (76 procent)
- Möjligheten kom och man kunde/ville inte säga nej (54 procent)
- De är uttråkade med sin nuvarande partner (46 procent)
- De har mött en gammal flört (28 procent)
- De vill ha en förändring (22 procent)
- Oavsett hur ont det kan göra att ens partner är otrogen finns det något som är, enligt forskare.
: I den här åldern är det större risk att din partner är otrogen
Visa hela svaret
Kan man gå tillbaka till någon som varit otrogen?
Experten: Så hittar ni tillbaka till varandra efter en otrohet Att få veta att ens partner varit otrogen kan kännas som det ultimata förräderiet, något som ruckar hela ens självbild. – Om din partner varit otrogen innebär det inte bara att han eller hon faktiskt varit intim med en annan.
- Det innebär också att du börjar ifrågasätta dina egna minnen och att du upplever att du blir berövad din egen och er gemensamma historia, säger Esther Perel, belgisk psykoterapeut med inriktning på relationer och verksam i New York.
- Hon har blivit något av en guru inom området och har skrivit boken Kärlekskris.
Gå vidare efter otrohet, I sitt arbete med parterapi har Esther Perel mött många som efter en otrohet känner sig djupt sårade förstås, men även lurade på sina egna upplevelser. För kanske är det just detta, att de minnen ni har tillsammans blir ifrågasatta när det uppdagas att din partner varit otrogen.
Var det verkligen så att han eller hon hade samma känsla av lycka på den där semestern för fem år sedan? Det som du tolkade som ett härligt minne, när ni skrattade så att det kändes varmt i hela kroppen, var det i själva verket bara du som var glad? Din partner var kanske snarare hos sin älskare eller älskarinna i tankarna? – När en otrohet uppdagas vänds ofta allt upp och ner.
Du börjar ifrågasätta dig själv och din självkänsla raseras, säger Esther Perel. Ser olika på otrohet Ämnet är mer relevant än någonsin, anser hon. Vi är i en tid där många saknar förebilder av lyckliga relationer, där vi lever allt längre tillsammans, där vår uppmärksamhet blir allt mer splittrad och där det ställs högre krav än någonsin på oss och vår relation.
Och definitionen av otrohet förändras. – Det som är otrohet för en person är inte otrohet för någon annan. En person kanske definierar otrohet som rent och skärt sex, en annan kan definiera otrohet som känslosamma och djupa samtal på tu man hand och ytterligare någon definierar porrsurfande i ensamhet som otrohet, säger Esther Perel.
Men det går att fortsätta som par efter en otrohet. Det beror naturligtvis på under vilka förhållanden som otroheten har inträffat, men genom hårt gemensamt arbete är sannolikheten stor att man kan rädda förhållandet. – Visst, det kräver ansträngning. Och även om allt inte går att förlåta, kanske man kan leva vidare med vissa saker ändå, kommenterar Esther Perel.
An ge nytändning Hennes erfarenhet är att samtidigt som vissa affärer tar död på en relation, kan andra faktiskt kan ge relationen en nytändning. – Om den som varit otrogen förminskar, eller till och med förnekar det som inträffat, är det svårt att komma framåt. Men om den som varit otrogen istället tar på sig skulden, är tydlig med att hon eller han har gjort fel, då ökar chansen för förhållandet att läka, säger Esther Perel.
Ilska, sorg och förtvivlan är naturliga känslor i otrohetens spår. Tvivel, problem med tillit, oförmåga att lita på sin partner likaså. Därför är det viktigt att den som varit otrogen verkligen visar att han eller hon vill stanna kvar i förhållandet. – Det räcker inte att den som varit otrogen säger “jag lovar att inte göra om det”.
- Han eller hon måste visa i handling att han eller hon kommer att stanna, vill stanna och verkligen bryr sig om partnern och förhållandet.
- För en otrohet är smärtsam.
- Den du litade på allra mest, den som alltid skulle stå där vid din sida, har svikit dig och har varit intim med någon annan.
- Lart att det gör ont.
– I det första, akuta stadiet, råder jag ofta paren att inte fatta några som helst beslut kring själva förhållandet. Då är allt för tumultartat för att man ska kunna se klart på situationen, säger Esther Perel. Det kinesiska ordet för “kris” står för både fara och möjlighet, påpekar Esther Perel och menar att det efter en otrohet går att skapa en bättre relation än tidigare. Foto: Magnus Selander Flera år att bli trygg Under tiden närmast efter det att otroheten uppdagats ligger den största delen av ansvaret för att reparera skadan hos den som varit otrogen.
- Lyssna, visa ånger, ta emot partnerns smärta och ilska.
- Bekräfta, men också försöka återställa förtroendet.
- Det kan ta flera år att återfå förtroendet, och min erfarenhet är att den som varit otrogen har ett stort ansvar för att få sin partner att känna sig trygg igen.
- Samtidigt har den som blivit bedragen också ett ansvar.
Man måste inte älta allt in absurdum. Ingen mår bättre av att frossa i smärtsamma detaljer. Dessutom, ibland kan det finnas orsaker som gör otroheten begriplig, åtminstone när de värsta känslostormarna har lagt sig. – Det är en part som väljer att vara otrogen.
Men oftast är bägge parter ansvariga. Det finns till exempel par som helt slutat prata med eller röra vid varandra, säger Esther Perel. Hon rekommenderar att man ska ta in en person utifrån i arbetet med att återställa relationen. Det kan nämligen hjälpa mycket att få en utomståendes synpunkter, oavsett om det handlar om en klok vän eller en terapeut.
Kan bli bättre än innan För många innebär det en skam att ha blivit bedragen. Kanske får man en känsla av att “alla andra vetat”. Man kan också få en känsla av att omgivningen dömer en om man väljer att stanna kvar i förhållandet. – Vänner kan vara snabba med att kritisera den som bedragit, och det är inte alltid den formen av stöd man behöver.
- Det kan snarare stjälpa och öka känslan av ensamhet, säger Esther Perel.
- När krisen är passerad gäller det att ta ställning till om man vill försöka reparera förhållandet.
- Vill man gå in i en “ny” relation med varandra istället för med andra? – Naturligtvis önskar man inte att ens partner hade varit otrogen, men om det väl inträffar, då måste man välja hur man ska förhålla sig till det inträffade.
Och faktum är att det kan vara fröet till en ny och bättre tillvaro tillsammans, säger Esther Perel. Det finns nämligen en sannolikhet att en otrohetskris, om den hanteras med respekt och varsamhet, kan få ett par att inse hur mycket de faktiskt betyder för varandra.
Genom att jobba målmedvetet för att reparera relationen finns det chans att man gemensamt definierar saker som tidigare skavt. Man börjar prata med varandra på ett annat och mer ärligt sätt än tidigare och man visar mer ömhet. För en del kan till och med en otrohet vara ett sätt att hitta tillbaka till ett levande samliv.
– Rädslan att förlora varandra blir ett slags drivmedel, där bägge parter anstränger sig på ett annat sätt än tidigare.
Visa hela svaret
Kan du sätta din tillit till?
“Det var en gång en man som bodde i en stuga i skogen. Där levde och arbetade han. Varje morgon klev han upp, klädde sig varmt och gick ut i skogen som fortfarande var mörk och kylig för att samla ved. Väl hemma igen tände han en eld i spisen och väntade tålmodigt på att värmen skulle sprida sig i stugan.
- En dag kände han att han fick nog och ställde sig framför spisen och sa: – Okej spisen, under alla dessa år har jag varit ute i mörker och kyla om morgonen och samlat ved innan du gett mig någon som helst värme.
- Nu är det din tur att ge mig något först.
- Nu sätter jag mig här och väntar tills du har gett mig lite värme innan jag beger mig ut och samlar ved.
Du får helt enkelt lita på mig, jag kommer ge dig ved men först måste jag få värme av dig”. Sensmoralen: Du kan inte begära någons tillit, du behöver först visa tillit själv. Tillitens värme och omsorg kommer först efter att du själv varit tillitsfull.
Visa hela svaret