Hur går det till att byta fasad? – Fasader behöver bytas och fräschas upp med jämna mellanrum. I vissa fall krävs bara en enklare uppgradering av någon enstaka bräda eller en ordentlig tvätt och ommålning. Andra gånger är det läge att byta ut ytterpanelen helt och hållet. Ungefär vart tionde år behöver en träfasad målas om. Byte av ytterpanel på träfasader kan göras genom att följa dessa steg:
Undersök status – ta bort det gamla materialet och kontrollera hur stommen mår. Finns det röta som behöver åtgärdas innan ny panel sätts dit? Planera den nya panelen – välj obehandlade eller grundmålade panelbrädor. Detta påverkar priset. Undvik att skarva om det är möjligt. Montera – fibrerna ska peka neråt och monteringen ska påbörjas vid en av husknutarna. Brädorna behöver inte vara lika långa i nederkant, detta justeras senare. Måla – börja med bottenbrädorna i första ledet. Senare målas även lockläkten. Täck – den skarv som finns mellan bottenbrädorna och taksprånget behöver täckas. Spika upp och måla lockläkten.
Sen återstår det att jämna till genom att såga av fasaden i nederkant och olja in träet i nederkant så skyddar du huset från rötangrepp.
Visa hela svaret
Contents
Vad kostar det att byta Fasadpanel?
Hur mycket kostar det att byta ytterpanel? – Det här är kanske den viktigaste frågeställningen som många husägare har när det är dags för att byta fasadbeklädnad. För att kunna svara på frågan har vi på Byggstart utarbetat en prisdatabas som utgår från hundratals projekt som har utförts med hjälp av hantverkare som ingår i Byggstarts nätverk.
Vi tar emot en kopia av de olika anbuden som husägarna får och en kopia på fakturan för det anbud som byggherren har valt. Totalpriset för att byta fasadbeklädnad hamnar i regel mellan 1.400 och 2.500 kronor per kvadratmeter väggyta, med ett snittpris på 1.600 kronor per kvadratmeter. För ett helt hus kan alltså kvadratmeterpriset ha en stor inverkan på slutfakturan.
Lite längre ner i artikeln går vi igenom vilka parametrar som avgör om ditt projekt hamnar på nedre eller övre halvan av prisskalan. Priserna ovan inkluderar alla arbets- och materialkostnader som är knutna till projektet. De täcker alltså in både det material som entreprenören köper in och de som du själv ombesörjer inköpet av.
Priserna är mest representativa för bostäder av normal storlek. Med normalbostäder menas fastigheter med två eller två och ett halvt plan. Ett sådant hus har en väggyta på cirka 240 kvadratmeter vilket ger ett totalpris på 380.000 kronor om kvadratmeterpriset ligger på cirka 1600 kronor. För större bostäder kan priset per kvadratmeter bli något lägre.
Anledningen till det är att det finns några skalfördelar som gör att större projekt blir billigare i förhållande till de mindre. Vill du ha offerter på arbetet? Få 3 offerter här,
Visa hela svaret
Vad kostar det att sätta träfasad?
Kostnad för fasadrenovering Priset för att bygga ny eller renovera en fasad kan variera med tiotusentals kronor beroende på vilket material du väljer och vilket underarbete som måste utföras. Byte av träpanel kan kosta omkring 1 700 kronor per kvadratmeter medan puts av en fasad kan kosta över 2 500 kronor per kvadratmeter.
Visa hela svaret
Vilket virke rekommenderas till Fasadpanel?
Materialval – Virket till utvändig panel ska helst vara av gran och fritt från röta och blånad. Enligt gängse sorteringsregler motsvaras detta av sort G4–2 eller bättre. Virket får inte heller ha mikrobiell påväxt eller smuts på ytan. På marknaden finns det även panel som sorterats och torkats med särskild hänsyn till de krav som ställs på en fasadpanel och som är tillverkningskontrollerad och märkt för spårbarhet enligt särskilda kvalitetssäkringssystem.
Det finns också fingerskarvad panel som kan användas för att undvika skarvar, samt lamellimmade panelbrädor, så kallad limträpanel, som tillverkas i längder upp till sex meter. Virkesytor som ska behandlas med täckfärg bör vara så färska som möjligt. Industriell grundning innebär att den färska yta som utgör ett gott underlag för täckmålning bevaras längre.
Ytorna bör komma från torrklyvning, så kallad klyvvara, och inte från originalsågning. Torrklyvning innebär att plankor klyvs till brädor efter torkning till målfuktkvot 16 %. Originalsågade ytor går utmärkt att använda till slamfärger, men är sämre underlag för täckmålning med oljealkyder eller akrylatsystem.
Visa hela svaret
Hur ofta ska man byta fasad?
OLIKA FASADER KRÄVER OLIKA UNDERHÅLL – Att svara på hur ofta en fasad ska underhållas är alltså svårt, men generellt kan det sägas att en fasad av tegel nästintill inte kräver något underhåll. Efter cirka 70 till 90 år kan det ändå bli aktuellt att renovera fogen.
- En fasad av puts kan sägas hålla runt 40 år innan den måste renoveras och en fasad i trä kan tänkas vara i behov av ommålning cirka vart tionde år.
- För att en fasad ska hålla sig i ett så bra skick som möjligt är det även bra att se över fasaden regelbundet.
- Hur ofta den här typen av underhåll krävs skiljer sig också från fasad till fasad.
Om huset är utsatt för mycket regn och fukt kan exempelvis alger och mögel börja växa på fasaden. När man börjar se antydningar på att fasaden får en grön hinna eller börjar få svarta prickar är det bra med en fasadtvätt, Om det handlar om en putsfasad kan ett underhåll bli nödvändigt om man upptäcker mindre sprickor i fasaden.
Visa hela svaret
Är Plåtfasad bra?
Fördelarna med fasadplåt – Att välja att klä sin fasad med fasadplåt har sina fördelar, det är dels ett- som tidigare nämnt ekonomiskt alternativ till andra typer av fasadytor. Det är även väldigt lätt att montera vilket medför att det även är väldigt enkelt att reparera och byta plåtstycken med som blivit utsatt för eventuellt slitage.
Visa hela svaret
Vilken färg håller längst?
Alkydfärg – Till skillnad från akrylatfärg som lägger sig ovanpå träet, tränger alkydfärg sig delvis in i träet och fasaden. Det båda färgerna däremot har gemensamt är att de står emot både väder och vind otroligt bra. Kollar man historiskt sett så har denna typ av färg varit lösningsmedelsburna, där lösningsmedlet hjälper till med inträngningen.
Visa hela svaret
Vilken färg på hus säljer bäst?
Allt fler väljer en mörkare färg till huset – Vita färger är de som säljer mest i Sverige, men enligt statistik väljer allt fler en mörkare färg till huset. JOTUN 0734 Brunsvart är en populär färg av de mörkare kulörerna. Det är en av de mörkaste färgerna bland gyllene toner som går från helt ljusa, nästan vita, beigea färgtoner över till de mörka, nästan svarta tonerna.
Visa hela svaret
Vad kostar PVC fasad?
PVC – Alltfler har upptäckt fördelarna med PVC-fasader – de är relativt miljöneutrala, 100 % återvinningsbara, kräver inget underhåll och har lång livslängd. Utseendemässigt påminner de om träfasad men kräver ingen målning. PVC-fasader kostar från cirka 1 000 kronor per m 2, då ingår arbetskostnad och material.
Visa hela svaret
När är det dags att byta ytterpanel?
När och varför ska man byta ytterpanel? – Det är först när du upptäcker fuktskador, röta eller sprickor som det är aktuellt att byta ut husets fasadbeklädnad. Om du inte har undersökt tillståndet på bostadens fasad än, eller inte har gjort det på länge, kan det vara bra att göra det så fort som möjligt, gärna i dag.
- Om fasaden har fått fuktskador som inte upptäcks i god tid, kan det leda till en rad extra kostnader om det uppstår fler skador till följd av fukten.
- Du kan kontrollera fasaden på din bostad genom att leta efter missfärgningar, sprickor eller strukturförändringar.
- Har träet till exempel blivit mjukt och ger efter om du sticker en kniv eller skruvmejsel i det, är det dags att byta ytterpanelen.
Röta börjar normalt sett längst ner på brädorna och läkten, eller på andra ställen där trästommen ofta blir våt, exempelvis runt stuprör och takrännor. Några sorters röta orsakas även av äkta hussvamp som är en svampart som sprider sig snabbt och kan ge stora skador på husets stomme om den får växa ostört.
Visa hela svaret
Vilken ytterpanel är bäst?
Byte av ytterpanel är inget man gör särskilt ofta, så det är viktigt att du tänker igenom noga vad det är du bör välja, såväl vad gäller träslag, som profil och ytbehandling. Här reder vi ut begreppen för att du lättare ska kunna välja den panel som passar dig bäst. Vilken ytterpanel du väljer kan göra enorm skillnad för husets uttryck. Traditionellt målad furupanel eller modernt spännande ädelträpanel? En panel som åldras naturligt och vackert, eller en panel som ser likadan ut år efter år? Tänk efter noga innan du gör ditt val eftersom du ska leva med det länge! Olika träslag har olika egenskaper, och även inom samma träslag finns material med olika kvalitetsklassning.
Finsågad gran är det vanligaste fasadmaterialet i Sverige och det är inte så konstigt: Det är ju det träslag vi har mest av! Men det är också ett väldigt bra och prisvärt material. Och beroende på vilken profil du väljer på panelen kan du också få en mängd olika utseenden. Gran är också det självklara materialvalet om du ska måla huset.
Ett modernt och populärt alternativ till ädelträ. Sibirisk lärk ger fasaden en naturlig träkänsla och kan lämnas obehandlad. Med tiden kommer solen att förändra nyanserna och göra fasaden vackert gråskiftande. Materialet är starkt och tåligt, men kan ha en tendens att vrida sig.
Thermowood är en patenterad klimatsmart metod för värmebehandling av trävirke. Genom att hetta upp träet i en syrafrimiljö får materialet förbättrade egenskaper att stå emot regn, fukt och sol utan att utseendet förändras. Thermowood-behandlingen är ett bra alternativ om du inte vill måla huset, utan se träets naturliga ådringar. Thermowood finns både som furu och ask.
Cederträ är inte bara vackert att se på. Det är dessutom naturligt tåligt och står utan behandling pall för vårt stränga klimat. Det har bra motstånd mot röta och håller formen bra utan att spricka. Cederträ kan variera i olika ljusbruna nyanser, men får över tid en vacker silvergrå nyans.
Visa hela svaret
När är det dags att byta ytterpanel?
När och varför ska man byta ytterpanel? – Det är först när du upptäcker fuktskador, röta eller sprickor som det är aktuellt att byta ut husets fasadbeklädnad. Om du inte har undersökt tillståndet på bostadens fasad än, eller inte har gjort det på länge, kan det vara bra att göra det så fort som möjligt, gärna i dag.
- Om fasaden har fått fuktskador som inte upptäcks i god tid, kan det leda till en rad extra kostnader om det uppstår fler skador till följd av fukten.
- Du kan kontrollera fasaden på din bostad genom att leta efter missfärgningar, sprickor eller strukturförändringar.
- Har träet till exempel blivit mjukt och ger efter om du sticker en kniv eller skruvmejsel i det, är det dags att byta ytterpanelen.
Röta börjar normalt sett längst ner på brädorna och läkten, eller på andra ställen där trästommen ofta blir våt, exempelvis runt stuprör och takrännor. Några sorters röta orsakas även av äkta hussvamp som är en svampart som sprider sig snabbt och kan ge stora skador på husets stomme om den får växa ostört.
Visa hela svaret
Hur ofta byta panel på hus?
När är bäst tid att byta fasad? – Det går att byta fasaden hela året, men ska du passa på att tilläggsisolera och måla om hela huset är det bättre under maj – juli. Det är viktigt att vädret är torrt så att det inte kommer in fukt bakom panelen under själva fasadbytet.
Visa hela svaret