Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy?

Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy
Säker epoxy resin – Välj rätt epoxy Resin of Sweden är fri ifrån lösningsmedlet Benzyl Alkohol, vilket är ett medvetet val vi gjort för att göra den så säker att använda i hemmet som möjligt, i kontakt med livsmedel, rivertables m.m. Benzyl är ett icke reaktivt ämne som inte kommer skapa en kemisk bindning med epoxy och kommer “läcka” ur epoxyn, detta är en osynlig process men den sker.

Den är i många fall klassad som VOC i blandningar över 4%. Detta kan du se i epoxy härdare säkerhetsdatablad under punkt 3. Resin of Sweden baseras på en blandning som kommer binda kemiskt till 100% i normal rumstemperatur 20grader, detta gör också att epoxyn blir säkrare för användare utan möjlighet till torkugn.

Många epoxy som säljs ska gjutas med en förhöjd temperatur, detta innebär att man rampar stegvis upp temperatur på epoxyn upp mot 50-60 grader för att nå 100% härdning. En epoxy som inte når 100% härdning ska inte exponera allmänhet. Vill du dock göra RoS ännu mer värmetålig kan du försiktigt rampa upp temperatur på epoxyn till 50 grader under 1 timma.

Epoxy i ohärdat tillstånd ska behandlas med största respekt. Härdaren kan ha svag doft av aminer, dessa får häng så fort den blandas upp med epoxydelen, detta är just doft och inga ångor. Men man ska som nämnt ha stor respekt för produkten i ohärdat tillstånd då kontakt med hud,ögon,mun kan skapa irritation och allergena reaktioner.

Använd täckande kläder och använd enbart dessa som arbetskläder ( ta inte med dessa kläder till lunchresturangen ex.), spill på kläder, då tar man av sig låter man härda och tvätta sedan. Arbeta med typgodkända handskar, Nitril, sort framgår i säkerhetsdatablad.

Under efterbehandling kan du använda partikelfilter mask eller gasfiltermask. Härdtid 785 och ROS bygger på ett system med 4 olika härdare för att passa alla ändamål. Därför kan du gjuta ifrån 1mm upp till särklass tjockaste lagret på marknaden med långsam härdare som är 20 cm. Att tänka på under val av härdare och tjocklek, även om rekommenderade max tjocklek på exempelvis 785S är 30 mm så kan materialet du gjuter mot eller om du har trä runt om kring börja isolera värme och aktivera epoxyn betydligt snabbare! Detsamma gäller om du låter en för tjock blandning stå för länge i exempelvis blandhinken.

Vilken epoxy ska jag välja? Jag ska gjuta Färgade, ofärgade eller klara gjutningar alltifrån smycken,sprickor till stora bord, min produkt kommer utsättas för stor UV exponering,785 Jag ska gjuta Färgade, ofärgade eller klara gjutningar alltifrån smycken sprickor till stora bord, Det ska vara prisvärt och klara normal UV exponering, min produkt står inomhus ROS Ska du fylla mindre sprickor håligheter, kvisthål med en färg kan du använda ROS Rapid härdare, denna härdar snabbare och du kan fortsätta ditt arbete dagen efter.

Större sprickor kan fyllas i omgångar på 1 och samma dag. Ska du exempelvis gjuta ett såkallat rivertable, det kan då vara en god idé att pensla lamineringsepoxy eller ROS Rapid för att täta träet och formen så när du sedan slår på gjutepoxy är chansen mindre att den hittar små håligheter som kan orsaka att luft fastnar i gjutningen.

Är vakuum nödvändigt? Ja och nej.785 och RoS självavluftande system, resultatet går att att få fritt ifrån mindre/större luftbubblor utan problem genom att blanda försiktigt och arbeta med epoxyn i rätt temperatur. Sen finns det mikroskopiska bubblor som ögat kanske inte uppfattar, men i mycket stor mängd kan de göra att man kan se skillnad på en avgasad epoxy och en icke avgasad men bara om dessa 2 ses bredvid varandra.

  1. Så svaret är egentligen Nej men vill man ha lite extra krispigt resultat så är svaret JA Sen minskar givetvis risken att du faktiskt får mindre luftfickor om du har vakuumsugit epoxyn innan gjutning.
  2. Du kan exempelvis hälla upp rätt mängd delar av epoxyn och låta den lufta ur sig innan du blandar samman de 2 komponenterna.

Ett varmt vattenbad kan höja tempen på de 2 delarna så ändras viskositeten på epoxyn och härdare och får enklare att släppa ur luft. Blanda med rörpinne och inte med elvisp!
Visa hela svaret

Vad fäster inte epoxi på?

Vi får ofta frågan vad Craft Resin kan användas till, och det är ett mycket svårt svar eftersom det kan användas på många saker och för att skapa många olika projekt. Listan nedan går igenom några av de material som Craft Resin fastnar på och vad det inte gör. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Den här listan omfattar inte alla material som den kan fästa på, vi skulle vara här i flera dagar! Men det är en bra början. Om du är osäker på om den fastnar på ett föremål som inte finns med på den här listan kan du testa det, experimentera med en liten bit av materialet och se om den fastnar på det och vilken effekt den har på materialet, om någon.

  1. Alla material som stöter bort vatten innebär att epoxihartset inte kommer att fastna på dem.
  2. Epoxiharts fastnar inte på silikonföremål, vilket är bra eftersom du då kan använda silikon för mät- och blandningskannor som lätt kan rengöras.
  3. Andra föremål som vissa metaller kan bara behöva en viss ytförberedelse innan epoxihartset appliceras.

Epoxiharts kan fungera riktigt bra på material som trä, fotografier, bläckstråleutskrifter, akrylmålningar, oljemålningar som torkat helt, akvarellmålningar, konstverk med sprayfärg, bläck, papperscollage, oljepastellkonstverk, skulpturer, projekt med blommor, stenar och andra naturföremål.

Var försiktig om du häller den över föremål som är lösa, eftersom hartset hälls i flytande form och kan röra sig eller blandas in i hartset, det kan fortfarande röra sig ett tag efter hällningen medan det hårdnar helt. Du kan limma fast vissa föremål först, eller måla över dem med en tunn klar täckfärg för att fästa dem också.

Ibland kan du behöva använda ett tätningsmedel först eftersom materialet som du häller epoxihartset på kan absorbera hartsmassan och den kan sippra igenom. Om du är osäker på om epoxihartset kommer att fungera på det material du har, kan du söka snabbt på Google för att få svaret, eller bara experimentera. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Akrylfärg: Du kan lägga harts över akrylfärg så länge ytan du häller harts på är torr. Om du är osäker kan du testa att hälla harts på ett litet projekt eller ett hörn av ett projekt för att se hur det blir. Akvareller: Du kan använda Craft Resins epoxiharts över akvarellfärger. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Sprayfärg: Craft Resins epoxiharts kan appliceras över sprayfärg, men se till att den först har torkat helt och hållet. Bläckstråleutskrifter: Du kan använda Craft Resins epoxiharts över bläckstråleskrivna bilder. Det finns dock många olika papper som används vid bläckstråleutskrift och även många olika bläck, så det kan bli lite olika resultat.

Matt skrivarpapper kan absorbera epoxihartset, medan glansigt papper vanligtvis fungerar bättre eftersom hartset inte sipprar in i det. Återigen om du är osäker bör du testa pappret och bläcket först. Fotografier: Du kan använda Craft Resin epoxiharts över fotografier, men det glansiga pappret som de är tryckta på suger inte upp epoxihartset.

Fördelarna med att belägga eller kapsla in dina fotografier i epoxiharts kan vara att de håller längre och att du kan skapa en riktigt bra ramlös modern look med dem. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Papper: Craft Resins epoxiharts täcker och förseglar alla typer av papper, inklusive fotopapper, spårningspapper, linnepapper, origamipapper osv. Epoxiharts tränger inte alltid in i papper av god kvalitet, det är inte som andra vätskor, t.ex. vatten. Vissa papper av låg till medelhög kvalitet kan absorbera harts, vilket inte nödvändigtvis förstör ditt arbete, utan gör bara att färgerna ser mörkare ut.För att komma runt detta och få färgerna att se likadana ut kan du först applicera ett förseglingsmedel som Mod Podge innan du använder Craft Resins epoxiharts. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Pussel: Du kan enkelt använda Craft Resins epoxiharts över ett pussel. Du bör dock fästa det på ett underlag innan du gör detta, annars kan bitarna röra sig. För att göra detta kan du skära en bit MDF-skiva i samma mått som ditt pussel och klistra fast ditt pussel på skivan med lim.

Vi rekommenderar att du först applicerar ett tätningsmedel på pusslet innan du applicerar epoxihartset.Återigen kan hartset tränga in i pusslet och få det att se mörkare ut, särskilt runt kanten på varje pusselbit.Du kanske gillar det här utseendet, det kanske fungerar för ditt projekt, eller inte. När du täcker något som ett pussel med luckor mellan varje del kan du behöva applicera mer än ett lager epoxiharts.

Luft tenderar att frigöras mellan pusselbitarna vilket sedan orsakar bubblor och när dessa sprids under härdningsprocessen orsakar de gropar. Genom att applicera ytterligare ett lager jämnas detta ut och fylls ut dessa gropiga områden. Se bara till att slipa ner det första lagret harts som du applicerar när det har härdat, så att nästa lager binder sig till det första.

Trä: Craft Resins epoxiharts fungerar riktigt bra med träprojekt. Den kan användas som ett skydd för träet, vilket får träets naturliga färger och korn att framträda, samtidigt som den skyddar träet för längre tid. Men den kan också användas på mycket kreativa sätt för att fylla ut luckor i träet, ibland med otroliga färger som framträder tillsammans med de naturliga träfärgerna.

Innan du applicerar epoxiharts på träprojekt måste du se till att träet är ordentligt torkat, det måste ha en fukthalt på mindre än 12 % innan du applicerar Craft Resin. Det är också en bra idé att försegla träet innan du tillsätter epoxiharts till det, detta undviker då avgasande luftbubblor. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Aluminium: Craft Resins epoxiharts fäster på aluminium och fungerar bra på många olika metaller. Du måste dock förbereda metallens yta innan du applicerar harts på den, detta kan göras genom att helt enkelt slipa metallens översta lager först. Markeringspenna: Du kan lägga Craft Resins epoxiharts över alla vattenbaserade eller permanenta markörer när de är torra.

I de flesta fall måste du dock först använda ett tätningsmedel över pennans konstverk för att förhindra blödning och/eller missfärgning. Återigen testa för att se innan du börjar arbeta med större mer sentimentala delar av ditt konstverk. Pastellkritor: Material som kritpasta kan vara svåra att behärska när man blandar dem med harts.

Kritpasta består av små partiklar av materialet och kan därför lätt röra sig i ditt arbete. Om du vill skapa ett fritt flödande konstverk med kritpasta kan du alltid hälla på den och se hur kritpastaens naturliga rörelse tar färgerna i kritpasta. Men om du vill ha mer kontroll över hur färgerna blandas måste du försöka att inte störa kritpastellerna så mycket som möjligt under spridningsfasen. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Skulpturer: Skulpturer kan täckas med hantverksharts, men de kan återigen vara svåra eftersom de ibland inte är placerade i en form och formerna kan vara mycket ojämna. När det gäller skulpturer är det inte bara att hälla på den och låta den sätta sig.

  1. Du måste applicera epoxihartset på skulpturen i tunna lager med hjälp av t.ex.
  2. En skumborste eller dina händer.
  3. Om du applicerar för mycket kommer det att droppa ner och eventuellt lossna från skulpturen.
  4. När du skapar ett sådant här projekt ska du se till att du har allt du skapar täckt med plastfolie och området runt omkring, eftersom epoxihartset kan hamna överallt och vara svårt att ta bort om det till exempel landar på din matta.

Smycken: Craft Resins epoxiharts kan användas för att skapa olika smycken, t.ex. hängsmycken, ringar, örhängen och armband är alla mycket populära smycken som du kan använda Craft Resin för att skapa. Du kan använda formar för att skapa dessa eller hälla in hartset i ramar som håller hartset på plats och ger dina smycken en vacker kant. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Organiska material och naturföremål: Craft Resin kan användas på många naturliga föremål, inklusive, men inte begränsat till – Insekter (möjligen fjärilar etc., men vi uppmanar dig att endast använda detta på sådana som inte längre finns bland oss, så att du inte skadar någon levande varelse när du skapar din konst), blommor, kronblad, stenar, löv, bark etc.

  1. Harts kan försegla naturföremål och ge dem skydd så att de inte försämras med tiden, och de kan också framhäva färgerna i föremålen genom att lysa upp deras glans.
  2. Observera dock att harts kan få vissa föremål att se ut som de gör när de är våta, dvs.
  3. De får en mörkare färg – testa först så att du vet exakt vad du kan förvänta dig.

Se till att naturföremålen torkas ordentligt, annars kan de ruttna i harts och med tiden få en brun, hemsk färg. Vissa naturföremål kan också ge ifrån sig gas, vilket gör att luft fastnar i hartset i form av bubblor – du kanske vill försegla dina naturföremål först innan du lägger hartset över dem. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Bladguld: Craft Resins epoxiharts kan användas över bladguld. Även detta kan vara ganska känsligt att använda i ditt projekt och kan röra sig i harts om det är löst. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Strukturerat konstverk: Precis som för naturliga föremål som behöver täckas och som inte är platta kan du behöva applicera flera lager på texturerade konstverk. Om du vill låta texturen sitta kvar, måla helt enkelt på hartset igen för att ge det ett skyddande glansigt lager. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Tyg: Craft Resin kommer inte att tränga in helt i tyget, men det kommer ändå att ge det ett vått utseende och göra tyget styvt när det har härdat helt. För att se hur denna våta look kan påverka färgen och ditt projekt rekommenderar vi att du först testar den på ett tyg som du väljer.

Polymerlera: Craft Resins epoxiharts kan användas över polymerlera. Detta kan hjälpa till att försegla skulpturen, göra strukturen starkare och ge den ett glansigt utseende. Återigen täcker du skulpturer av polymerlera med epoxiharts med en pensel och går in i alla vinklar och vrår på konstverket och bygger upp det i lager.

Om inte din skulptur är liten kan dessa doppas i en blandningskanna med Craft Resin. Underlägg/varma plattor: Craft Resins epoxiharts fungerar bra för att skapa föremål som underlägg och bordstabletter. Efter 21 dagars härdning bygger Craft Resin upp sin värmebeständighet och värmen från en varm mugg eller tallrik skadar i allmänhet inte ytan.

  • Som med de flesta saker finns det en gräns för de temperaturer som Craft Resin tål, om du tar ut en mugg direkt från mikrovågsugnen med en varm vätska i den kan det till exempel bli för mycket värme om den placeras på underlägget direkt.
  • Den rekommenderade maximala temperaturen som det härdade epoxihartset kan tåla utan att orsaka skada är cirka 200 F eller 93 C.
You might be interested:  Bygga Litet Hus I Gammal Stil?

Läs vår blogg om att skapa underlägg. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Keramik: Vissa konstnärer vill skapa sina verk på keramiska plattor, till exempel Craft Resins epoxiharts som binder sig till keramiska material. För att täcka keramiska plattor med epoxiharts häller du bara ut den över projektet och sprider ut den som du normalt skulle göra.

  • Om du täcker en skål eller en skulptur som inte är platt kan du måla på hartset med en pensel och bygga upp det i lager.
  • Om du täcker keramiska tallrikar med Craft Resin ska du se till att den har härdat helt innan du serverar mat på den.
  • Craft Resin är säkert att använda som en yta i kontakt med livsmedel.

Mat för att bevara den som dekoration (ät den inte när den väl är hartsad!): Om du täcker maten ordentligt och lägger in den i epoxiharts kommer den att stå emot tidens tand och hindra den från att ruttna. En av våra konstnärer skapade pizzor i harts för en kampanj för Chicago Pizza som sedan hängdes upp i en julgran för att användas i artiklar om hur marknaden för hämtmat exploderade under julen.

Pizzorna såg fantastiska ut och de kommer att hålla väldigt länge och kan användas om och om igen – men de kommer ändå aldrig att ätas (möjligen ett slöseri med pizza om du frågar oss lol). Bänkskivor/arbetsytor: Craft Resins epoxihartser kan användas för att belägga köksbänkskivor/arbetsytor.Även om hartset är reptåligt när det är helt härdat, observera att det aldrig blir helt repfast, särskilt inte när det används där vassa knivar kan användas på det.

Om du vill ge den extra skydd över ytan av harts kan du överväga att lägga till en polyuretantoppskikt. Craft Resins epoxiharts är godkänt som livsmedelssäker som en yta i kontakt med livsmedel. Gör också mycket research innan du försöker dig på ett sådant här projekt, det är ett mycket stort projekt och det kan gå fel, så läs på om hur du gör detta och se till att din miljö är inställd för att kunna skapa ett projekt av den här omfattningen.

Läs vår blogg om att skapa bänkskivor/arbetsytor. Golvbeläggning: Samma vägledning gäller för användning av Craft Resin för bänkskivor. Den är reptålig, inte reptålig, och behöver en ytbehandling med polyuretan för att bli mer hållbar och skydda den för hård användning. Tänk också på att när epoxihartset blir vått när det härdat kan det vara extremt halt.

Om du kan begränsa vattentillförseln, torka det direkt på golvet om det blir blött. Och använd den endast för golvbeläggning inomhus. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy Pennor: Du kan säkert använda Craft Resins epoxiharts för pennämnen. Även om den här typen av projekt kan vara mer krångligt än större projekt kan slutresultatet se fantastiskt ut. Beläggning av fiskelurar: Craft Resin kan användas för att skapa fiskelurar, det är mycket hållbart och vattentätt, så det är perfekt för användning på något som kan bli blött. Fylla Sprickor I Trä Med Epoxy På vilka material fastnar Craft Resin INTE? Craft Resins epoxiharts kan användas på många material, vilket visas ovan, men den håller inte så bra fast på några föremål, till exempel, men det är inte en exklusiv lista: Engångsfolie av plast för målarfärg Påsar av plast för smörgåsar/inköp Silikonformar, eller allt annat silikon för den delen.

  • Den icke-klibbiga sidan av den glänsande tejpen Detta kan vara en bra sak eftersom konstnärer kan använda dessa material för att blanda, hälla och städa upp sin harts utan att behöva använda engångsartiklar.
  • Du kan t.ex.
  • Enkelt använda silikonblandningskannor för att blanda din harts, och sedan helt enkelt låta hartsblandningen härda i dessa kannor, vik ut dem och torka bort överflödig harts, redo att använda dem igen.

Om du har experimenterat och provat Craft Resin på andra föremål/material och det har fungerat bra eller mindre bra, dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarerna nedan. Det kan finnas ett riktigt obskyrt och underbart material som vi inte har tänkt på ännu och som kan inspirera andra att använda.
Visa hela svaret

Hur länge håller epoxylim?

Jag skulle anvnda ett par gamla flaskor Great Planes 30 min Epoxy som inte hade anvnts p lnge, innehllet i den ena flaskan hade liksom kristalliserats och var skittrgt, det gick knappt att f ut ur flaskan. S jag spolade upp skllhett vatten i vasken och stllde flaskorna dr tills vattnet hade svalnat, resulltatet var fantastiskt, limmet var som nytt igen.
Visa hela svaret

Hur starkt är epoxylim?

Epoxylim hamnar i den absoluta tungviktsklassen när det kommer till fästförmåga. Det kan användas på i stort sett alla hårda material, till exempel metall, sten, trä, glas, betong och hårdplast. Och det fungerar lika bra utomhus som inomhus. MULTIKONSTNÄR: Epoxy kan användas både som lim och som reparationsmaterial.
Visa hela svaret

Vad används epoxylim till?

Har du en möbel där delar inte håller ihop längre eller hål i takboxen? Då kan epoxylim vara det rätta för dig! Ett epoxylim är ett två- eller flerkomponentslim som kan användas till i stort sett alla hårda material och är det främsta när det kommer till fästförmåga.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för epoxi att härda?

Det tar upp till en månad för epoxiprodukter att härda i rumstemperatur. Även efter denna tid finns det risk att ytan inte är fullt uthärdad. Tillför man värme ökar chansen för full uthärdning, normalt rekommenderas 40°C under 16 timmar. Efterhärdning jämnar också ut härdningen mellan ytor som härdat under olika tider under året.

  1. Efterhärdning vid högre temperatur hjälper inte alltid till att förbättra härdningen på rumstempererade härdande epoxiprodukter, det beror på hur de är formulerade.
  2. Oftast blir de dock hårdare när värme används för bättre crosslink mellan bads och härdare.
  3. Our products and guidelines are customised for each country.

Please select yours below.
Visa hela svaret

Vilken epoxi är bäst?

När ska jag köpa Resin of Sweden? – Till skillnad ifrån 785 är RoS UV stabiliserad epoxy, RoS är testad och även den har ett extremt bra UV skydd, bäst på marknaden i sin prisklass. Men detta är en tillsats och det gör framställningen mycket billigare samt att den baseras på en billigare basingredient, RoS har därför något högre viskositet än 785, men inte för högt för luft att hitta ut.
Visa hela svaret

Är epoxy vattentät?

Epoxigolv – Vi lägger epoxigolven åt dig i Katrineholm & Motala Epoxi är den beläggning som bäst kan anpassas efter kundens specifika behov. Dess egenskaper gör att den passar mycket utmärkt i till exempel tunga industrier med stor mekanisk påfrestning, vid behandling av kemikalier eller våtutrymmen.

  • Epoxiplasten läggs direkt på betong och ger ett bra skydd som håller länge.
  • Stort urval av färg och struktur.
  • Går även att halkskydda.
  • Det som utmärker ett epoxigolv från många andra golv är främst dess tålighet och flexibilitet som lätt kan anpassas efter dina behov.
  • Det är ett starkt skydd med lång hållbarhet som ofta används inom tunga industrier där det kan finnas stora mekaniska påfrestningar men även på arbetsplatser där man utför behandling av olika kemikalier.

Även i våtutrymmen så används det frekvent eftersom epoxi är vattentätt. Genom pigment och sand kan vi anpassa epoxigolvet till att få de egenskaper du önskar.
Visa hela svaret

Kan man använda superlim på trä?

Ett lim som fäster snabbt och bra och som dessutom limmar alla möjliga material? Det låter som en dröm – inte undra på att de kallas superlim! Men hur bra fungerar limmen egentligen? Testfakta har låtit testa sex superlim som man hittar i mataffären, byggvaruhuset eller hobbybutiken.

Limmerna testades på stål, ABS-plast, trä och keramik och det finns en hel del att invända mot kvaliteten på produkterna. Sämst är Bostik som bland annat misstyckas kapitalt med att limma metall, trots att det är något man säger sig klara. När SP testar limmet så sitter stålet knappt bättre än en väggfärg.

– Ett lim som fäster så här dåligt på metall borde egentligen inte marknadsföras för just metall. Det är nästan så man misstänker att de missat i kvalitetskontrollen, säger Viktor Emanuelsson, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som utfört testet.

Jasper Cole, produktansvarig på Bostik tycker resultaten är tråkiga och uppger att företaget kommer undersöka vad det kan finnas för förklaring i deras egen hantering. – Vi har sålt den här produkten i över tio år för de här användningsområdena utan några klagomål från kunder eller återförsäljare. Vår slutsats är därför att det är en lämplig produkt för gör-det-självare.

Övriga limmer funkar i och för sig bra första dygnet. Men bara för att ett lim fäster från början är det inte säkert att lagningen håller i längden. Efter att ha utsatts för ett åldringstest förlorade Illbruck fästet på plast medan UHU varken klarar stål, trä eller keramik längre.

  1. Mest förvånande är ändå hur dåligt limmen klarar fukt och kyla.
  2. Efter sju dygn i fuktigt klimat följt av nedfrysning till minus 20 grader, är det ingen som har någon limstyrka kvar.
  3. Ändå är det ingen tillverkare som avråder från utomhusbruk.
  4. Tvärtom rekommenderar vissa till och med att produkten används för lagningar i bilen.

– Det är tydligt att man inte bör använda den här typen av produkter utomhus. Limfogarna har troligtvis frostsprängts och håller inte för några större krafter längre, säger Viktor Emanuelsson. Jasper Cole på Bostik tycker det är bra att Testfakta låtit testa limmerna för utomhusklimat.

Vi ska titta på detta och kritiskt granska de temperatur- och klimatbegränsningar vi anger för produkten, säger han. För den som bara tänkt limma saker som man har inomhus finns det ändå bra produkter på marknaden. Bäst i test blir limmet från Biltema som klarar att limma alla material bra och dessutom härdar snabbt.

Även Loctite får mycket bra resultat.
Visa hela svaret

Vad är Quick epoxy?

Transparent, tvåkomponentslim som fyller håligheter och ger extra starka fogar. För sten, glas, metall, keramik, trä, glasfiber, hårdplast m.m. Fäster på ca 5 min.
Visa hela svaret

Är biltemas epoxy bra?

Som helt nybörjare på plastarbeten har jag använt Biltemas epoxy tillsammans med microglaskulor för att göra spackel. Det har fungerat bra men skulle kunna vara bättre om det fanns lite nogrannare instruktioner. För blandning finns det volymsangivelse: dubbelt så mycket bas som härdare.
Visa hela svaret

Vad kostar epoxi?

Vad är epoxifärg? – Epoxifärg består av två komponenter: en bas (en så kallad epoxiharts) som blandas med en härdare precis innan du ska måla. Den kemiska sammansättningen skapar ett styvt och extremt starkt material när komponenterna har härdat. Det enda som kan skada färgen är solens UV-strålar så därför bör den stryktåliga färgen endast användas inomhus.

  1. Priset för epoxifärg varierar mycket beroende på var du handlar – från cirka 600 kr till 1 000 kr för en förpackning med härdare och bas som räcker till cirka 12 kvadratmeter.
  2. Undersök priserna innan du bestämmer dig.
  3. Redaktionen rekommenderar: Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 2 gånger i veckan.1.

Underlaget ska förberedas: Det är viktigt att underlaget är torrt, rent och fettfritt för att färgen ska fästa ordentligt. Blanka ytor slipas lätt, betong med diamantslip och trä med slippapper. Sugande ytor ska först strykas med primer avsedd för epoxifärg.

  1. Sprickor spacklas med epoxispackel som arbetar optimalt ihop med färgen.2.
  2. Blanda mycket noga: Epoixifärgen består avtvå komponenter, bas och härdare, och de måste blandas i exakta proportioner för att färgen ska härda.
  3. Blanda mycket noga med omrörare i borrmaskinen och med låga varvtal.
  4. Blanda inte mer än vad som går åt.3.

Arbeta snabbt: När du har blandat komponenterna har du knappt två timmar på dig att måla innan härdningen börjar. Underlaget ska vara minst 15 grader för att härdningen ska fungera. Lägg på färgen med korthårig målarrulle och arbeta vått i vått. Räkna med att behöva lägga på två skikt.

Vädra medan du målar! Läs också: HEMVERKSTAN är ett rum där golvet utsätts för stort slitage och som därför bör målas med epoxifärg. Den härdade ytan tål nästan alla kemikalier, färger och oljor och spill torkas lätt bort utan att lämna några spår. KÖKET är ett rum med mycket gångtrafik. Om du vill måla köksgolvet krävs det att du väljer en färg som tål stryk – och det gör epoxifärg, som kan användas på i stort sett alla underlag.

VARDAGSRUMMET kan också målas med den starka färgen. Gångtrafiken är inte så stor, men det bildas lätt gångar runt soffbordet och fram till matbordet. Även i badrum är epoxi ett utmärkt val, till exempel på putsade väggar. Målar du golvet kan du strö lite kvartssand i färgen för att minska risken för att du halkar.
Visa hela svaret

Varför härdar inte epoxy?

Författare 2 juli, 2005 kl.09:37 #811902 Håller på att laga nosen. Har byggt upp med tre lager glasfiber som torkade fint. Sen skulle jag bara hjämna ut lite och detta lager torkade inte till 100%. Klibbar lite när man slipar. Tänkte fylla ut med lite epoxi i några få hål nu innan jag lägger gelcoat. Måste all denna epoxi som inte torkar bort då den inte har mycket funktion för hållbarheten. Gelcoaten är ju lite mjuk i sig själv med Anledning till till problemet bör antingen bero på dålig blandning med härdare eller för dålig temperatur. Du kan prova att värma lite extra med en kupefläkt el dyl. så påskyndar du härdningsprocessen. Epoxi brukar klibba under härdning, innan du börjar slipa tvätta ytan med svamp och lite schampo, så ska du se att det inte klibbar längre när du ska slipa det!!! Den kommer tyvärr aldrig att torka! Akta dig för att “kladda” för mycket med ohärdad epoxi. Epoxiallergi är inget kul, kan ge eksem, andas in ångor från härdande epoxi är rent farligt, cancer osv så se till att du har bra ventilation när du håller på samt självklart skyddshandskar. Och dammet från härdad epoxi är farligare än ångorna Nu vill jag inte vara nån messerschmidt, men Det finns inget som “ångar” i epoxi, eftersom det är lösningsmedelsfritt. Däremot kan det vara partiklar av produkten i luften, och det är inte bra, just därför är epoxislipning extremt farligt då ohärdade partiklar instängda i godset kommer ut i det fria. Punktsug och ansiktsfilter på med andra ord. Om epoxi inte är hårt efter härdning kan det vara: 1. En mjuk epoxi som egentligen skall användas som limfog.2. Du som har fuskat med andelarna vid blandning. Vilken det än är, så bör du göra om. Handskar på och skär bort. –S Väcker gammal tråd. Råkade nu också ut för epoxi som fick lite kladdig yta. Konstaterar att det jag hade över i en burk härdade till stenhård yta. Detta var ganska mycket och hade härdat i mycket hög temp och smält plastburken jag hade det i. Det borde väl då inte kunna platsa i varken 1 eller 2 ovan? Om jag kört hårtork/kupévärmare på det hade det blivit stenhårt då? Betyder det i så fall att det kommer att härda fast långsammare? Ingen idé att försöka värma nu dagen efter? Författare Inlägg

You might be interested:  Hur Stor Friggebod Får Man Bygga Utan Bygglov?

Visar 8 inlägg – 1 till 8 (av 8 totalt) Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Visa hela svaret

Är epoxi och resin samma sak?

Epoxi eller Epoxy Resin? – Epoxy Resin är det engelska namnet för det vi i Sverige kallar epoxi. Kärt barn har många namn som det sägs. Därför kan du ibland höra ett flertal olika namn som egentligen refererar till samma sak: epoxi, epoxy resin, epoxiharts, resin, epoxiplast, mm. : Köpa Resin / Harts | Gjuta i Plast
Visa hela svaret

När kan man slipa epoxi?

Inandning – Man bör inte torrslipa i ohärdad epoxi! Är det tvunget att slipas innan epoxin härdat färdigt, dvs 7 dygn vid +20°C (14 dygn vid +10°C), så bör våtslippapper användas. Tänk på hudkontakten och använd handskar. Det går bra med enklare plasthandskar efter 24 timmars härdning vid 20°C, då molekylerna blivit långa och har svårare att tränga igenom.

Vid torrslipning av härdad epoxiplast skall kolfiltermask plus dammfilter klass P3 användas.Har du andats in damm från slipning av ohärdad epoxi, gå ifrån arbetsplatsen, skölj näsa och mun med vatten.Läs mer under,

Visa hela svaret

Hur många lager epoxi?

Fjordklubben Frågor om Båtar och modeller. Questions about boats and modells Moderator: Inlägg: Blev medlem: 19 jun 2015, 19:13 av » 08 okt 2015, 16:04 Lösningsmedelsfri epoxi eller inte.? Har fastnat lite, då jag försöker bestämma vad jag ska välja för typ av epoxi.

  • Har tre eventuella leverantörer, De Ijssel Ijmopox, Gelshield 200 eller NM Böldspärr FS 023.
  • Den sista från NM är lösningsmedelsfri.
  • De första två verkar lättare att lägga på men ger de lika bra skydd eller är det ingen större skillnad? Någon som vet eller har tips.
  • Har nu slipat ner och tagit bort all bottenfärg samt 5 lager gammal epoxi (den gamla ägaren tog inte bort all bottenfärg när de epoxibehandlade båten).

Båten är en DC21:a. Samtidigt passar jag på att fråga om VC17 är en bra hård bottenfärg att lägga på efter epoxibehandlingen? Inlägg: Blev medlem: 26 jul 2003, 23:46 Ort: Sweden Kontakt: av » 09 okt 2015, 01:05 Hej,

Det är tydligen fler som skall epoxibehandla skrovet En sammanställning över lösningsmedels baserad epoxi 2015 lägst pris överst i listan (OBS! Jotun läggs bara i 3 skikt enligt tillverkaren men det är tunnare än de andra tillverkarnas rekommendationer tveksamt om det är tillräckligt): Epoxi jmf.JPG /Lars

Jag har precis låtit blästra min båt och skall epoxi behandla den till våren. På min förra båt målade jag lösningsmedelsbaserad epoxi i 6 skikt det första var förtunnat med lösningsmedel för bästa vidhäftning. Jag använde Hempel light primer och Hempel bottenfärg.

  1. Ingen sprickbildning eller flagnad färg efter 6 år.
  2. På min ny blästrade båt hade jag tänkt använda Le Fant lösningsmedels baserad epoxi och botten färg (liknar VC17) går att få både giftfri eller med koppar, det är nog bra att använda ett system då färgerna är kompatibla med varandra.
  3. Giftfri färg måste tvättas någon eller några gånger per säsong med borsttvätt eller högtryck.

Om man skall kunna använda lösningsmedelsfri epoxi beror helt på vid vilken temperatur den kan appliceras, temperaturen bör var över + 10 grader helst +20 grader. Lösningsmedelsfri epoxi är segare än lösningsmedelsbaserad och skall helst påföras med pensel eller högtrycksspruta medans lösningsmedels baserad kan påföras med roller vid lägre temperatur ca +5 grader.

  • Tänk på att detta gäller skrov temperatur.
  • 10 graders lösningsmedelsfri epoxi är seg som sirap och svår att bearbeta.
  • Några råd: Tänk på att skrovet bör torka.
  • Över vintern, lägg en presenning under båten samt sätt upp presenningar luftigt efter skrovsidorna lämna ca 20-30 cm öppet från marken Följ tillverkarens anvisningar så får du ett bra resultat.

Håll övermålningstider! Tvätta noga med aceton och använd klibbduk (tackrag) för att få bort allt fett och damm från skrovytan. Lösningsmedels fri epoxi: + ger en vattentät yta vid färre antal skikt – kräver rätt höga temperaturer vid applicering +10 grader eller högre – svår att applicera ger ojämna ytor – kräver oftast mellanslipning mellan färglager – kräver oftast vidhäftningsprimer innan applicering av bottenfärg Lösningsmedels baserad epoxi: + kräver inte så höga temperaturer vid applicering + 5 grader eller högre + relativt lätt att applicera med roller + kräver ingen mellanslipning om tillverkarens tider för övermålning hålls + om tillverkarens övermålningstider hålls kan bottenfärgen appliceras utan mellanslipning – kräver fler antal skikt för att få en vattentät yta ca 5 skikt krävs.

Läs mer här: Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg. Senast redigerad av den 09 okt 2015, 08:10, redigerad totalt 2 gång. Anledning: Uppdatering med information om jämförelse av Jotun epoxi samt ny tabell Fjord 900 Dolphin -88 /D6 Ordförande och webmaster i Fjordklubben Inlägg: Blev medlem: 19 jun 2015, 19:13 av » 09 okt 2015, 09:46 Tack Lars! Vilken tur, för mig att du utsätter dig för samma jobb.

Det lutar efter en heldags påläsning och nu ditt svar, åt lösningsmedelsbaserad epoxi. Jag har båten ute under en täckställning, så temperaturen blir avgörande. Jag har kommit halvvägs med bortslipandet av den gamla bottenfärgen och epoxin. Men sedan får den torka under vintern.

Var inne på VC17, men vill gärna ha en hård bottenfärg som är vit. Det har inte VC17. Fuktmätte båten innan slipningen och fick röda värden från mitten och akteröver, men jag har fått klart för mig att det var för tidigt att mäta (en o en halv vecka efter upptag). Kommer mäta om två-tre veckor igen och då på ett naket skrov ( bara gelcot).

Inga blåsor men däremot tunna krackeleringar i gelcoten. Lars, gick du bara ner till gelcoten? Inlägg: Blev medlem: 20 feb 2012, 20:57 Ort: Ljungskile av » 10 okt 2015, 09:25 Hej Magnus, slipa inte igenom gelcoaten! När du rollat på 3-5 lager epoxi enligt alla regler så får du ett helt vattentätt skikt där ev.

  1. Vatteninträngning genom krackeleringar är helt eliminerad.
  2. Vill du ha ett snyggt (och praktiskt) avslut på epoxin så blanda färgpigment i sista strykningen.
  3. Vill du i framtiden renslipa botten från färg igen så ser du när du nått epoxiskiktet.
  4. Jag står inför samma procedur till nästa säsong men kommer inte undan en blästring, tyvärr.

Ska kolla möjligheten att hyra utrustning och spara lite pengar, firman jag talat med tar 650:-+moms/m2. Om min uppskattning stämmer skulle det handla om ca 15000:- för min Selcruiser, och då får jag ändå göra resten av jobbet själv. Suck! Önskar oss alla lycka till.

/Kim Selcruiser 27 med Hyundai S250 Inlägg: Blev medlem: 26 jul 2003, 23:46 Ort: Sweden Kontakt: av » 10 okt 2015, 10:08 Hej, Vi försökte bara gå ned till gelcoaten men det fanns delar av botten som hade skador och lite böldpest så det var oundvikligt att inte fläckvis ta bort gelcaoten men i det stora hela finns gelocaten kvar.

Alla dålig gelcoat måste avlägsnas så det är inte så farligt att delvis slipa bort gelcoaten helt. Men det är enklare/bättre att lämna gelcoaten kvar. Annars måste hela bottenytan spacklas för att få en jämn yta. Innan man spacklar skall den råa polyester ytan målas med ett häftlager epoxi och sedan spacklar man med epoxi spackel.

Kim jag har mejlat dig lite info om blästringen.650kr/m2 är för dyrt tycker jag dvs. om det gäller bara blästringen (ingick täckning/maskning?). Gå ihop flera båtar och gör en bra upphandling så bör du hamna på ett lägre pris. Jag räknar med ett totalpris på ca 12 000 kr inkl epoxi på min 900 Dolphin. Man bör alltid lägga epoxi lagren med olika färgnyans då ser man att täckningen är bra.

Minst 4 lager epoxi skall läggas för att då ett bra skydd (helst fler lager) Le fant har en vi kopparbaserad färg lik VC17. /Lars Fjord 900 Dolphin -88 /D6 Ordförande och webmaster i Fjordklubben Inlägg: Blev medlem: 10 jan 2006, 22:37 Ort: Stockholm av » 10 okt 2015, 17:17 Hej! Gjorde detta med mon Dolphin för 4 år sedan.

Jag la kulorna på en bra slipmaskin med dammsugare och bra papper (Festool). Riggade med press på marken under bockarna och tejpade plast mot skrovsidorna för att om värmen inte ville komma naturligt på våren, kunna koppla på byggvärmare. Epoxivalet blev Gelshield 200 som jag la i åtta lager, bl.a beroende på bra pris från bekant.

Förarbetet bestod i nedslipning till gelcoat, fortslipning av dålig sådan, och precis som Lars skriver nogran avtvåttning och växelvis sköljning innan skrovet får stå över vinter, som förhoppningsvis blir kall och torr (luftfuktighet) Sedan en varv med epoxi för fäste, därefte spackling och slipning, innan man varvar på med önskvärt antal lager, dock minst fem.

  1. Lycka till! /Thomas Inlägg: Blev medlem: 19 jun 2015, 19:13 av » 11 okt 2015, 10:28 Tack för tips och råd, det är ovärderligt! Jag har turen att kunna låna riktigt bra sliputrustning, en Festol 150 och en mindre 90 mm maskin med dammsugare.
  2. Den stora blir en riktig best när det kör med grovt papper och full avverkning, så man får vara försiktig.

Försöker samla upp så mycket material som möjligt på marken. Det är ett riktigt pannbensjobb att ligga o nöta i 7-8 timmar för att bara ha gjort 3/4 av skrovet, men det går. Läst lite om de olika epoxivarianterna och de flesta verkar bra. Det var en bra tabell Lars gjort, lätt att få en överskådlig bild av kostnaderna.

LeFant epoxiprimer, Gelshield eller De ijssen HB coating står valet mellan. Jag hade tidigare lite planer på att måla friborden med Double coat, men får se lite hur mycket jobb det medför. Bottenfärg går väl och lägga på vilken som helst? VC17 eller LeFants hårda bottenfärg verkar bra. Någon som har erfarenhet av den sissta? Inlägg: Blev medlem: 19 jun 2015, 19:13 av » 13 okt 2015, 18:56 En fundering.

Har nu slipat 3/4 av skrovet. På vissa ställen, främst längst vattenlinjen har jag krackeleringar som ser ut som ” rutnätsmönstrade spindelnät”. Slipade bort dessa på ett ställe och det verkar friskt under, spår av några mycket små knappnåls stora blåsor under.

  1. Är det böldpest? Luktar inget och laminater är hårt.
  2. Nästa fundering, hittar ju såklart en del gamla lagningar, där man spacklat igen skador vid kölen.
  3. Ni skrev tidigare att jag bör lägga på ett epoxilager innan jag spacklar med epoxispackel.
  4. Om jag slipar bort gammal lagning, ska jag lägga första lagret epoxiprimer över den nedslipade skadan och sedan spackla upp den? Inlägg: Blev medlem: 19 jun 2015, 19:13 av » 14 okt 2015, 18:30 Så här ser det ut.

Kanske svårt att bedöma storlek men de små sprickorna är ca 1cm långa. Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg. Inlägg: Blev medlem: 26 jul 2003, 23:46 Ort: Sweden Kontakt: av » 14 okt 2015, 19:16 Hej igen, Dags för epoxibehandling, det du ser är gammal gelocat som spruckit/krackelerat.

Ingen böldpest egentligen vad jag kan se men det hade nog blidats om några år. Epoxi “färgen” skall läggas först förtunnad ca 20% så den tränger in i alla sprickor sedan spackel där det behövs (det ser man) sedan ytterligare ca 4-5 lager epoxi ju fler lager desto tätare skikt. /Lars Fjord 900 Dolphin -88 /D6 Ordförande och webmaster i Fjordklubben Inlägg: Blev medlem: 10 jan 2006, 22:37 Ort: Stockholm av » 14 okt 2015, 20:31 Anledningen till att man, speciellt med lösningamedelsbaserad epoxi skall lägga minst 5 lager är att när den lösningsmedelsbaserade härdar så bildas små porer, men med flera lager är sannolikeheten att porer i olika lager skall hamna “mitt för varandra” väldigt liten.

Med lösningsmedelsfri är det inte aktuellt med dessa. Så då vet vi att inte ens epoxi är helt vattentät /Thomas Inlägg: Blev medlem: 19 jun 2015, 19:13 av » 14 okt 2015, 21:00 Då är jag på rätt väg! Får se om jag överväger att lägga på LeFant epoxiprimer, om du Lars använder den måste den vara bra, och även deras hårda bottenfärg i vit.

  • Biltemas epoxispackel, är den bra? Inlägg: Blev medlem: 26 jul 2003, 23:46 Ort: Sweden Kontakt: av » 14 okt 2015, 21:21 JAg funderar på att använda Le Fants spackel.
  • Tidigare har jag använt Watertite från international eller Hempels epoxi sapckel ingen större skillnad tycker jag,
  • Ett lättslipat spackel är att föredra, och spackla snålt hellre i flera lager för att undvika för mycket slipning.

/Lars Fjord 900 Dolphin -88 /D6 Ordförande och webmaster i Fjordklubben : Fjordklubben
Visa hela svaret

Kan man måla på epoxi?

Övermålning – kompatibilitet – De flesta färger / lacker är kompatibla med uthärdad epoxi vilket innebär att de varken mjuknar, expanderar eller reagerar med en epoxibehandlad yta. Man bör dock göra en provbit för att bekräfta om färgen är kompatibel med epoxin.
Visa hela svaret

Hur löser man upp epoxy?

Anaeroba lim – Anaeroba lim kan, som nämnts ovan, vara framtagna just för demontering. Detta genom att de har en låg styrka så att det är enkelt att mekaniskt ta loss. Ett vanligt exempel är för gänglåsning eller gängtätning där limmet tätar och håller bra för exempelvis vibrationer men det bara är att med lite kraft (skiftnyckel) skruva loss skruven.

  • Anaeroba packningar är ofta lite mjukare och brukar också gå att ta isär relativt enkelt genom att använda en platt skruvmejsel och bända isär delarna.
  • Andra anaeroba lim är menade att sitta permanent och har en väldigt hög styrka.
  • I dessa fall behöver du ta till värme eller kemikalier (se till att dina delar tål dessa!).
You might be interested:  Bygga Om Platt Tak Till Pulpettak?

Genom att stoppa in delarna i en ugn eller använda en blåslampa för att värma limmet så blir fogen svagare. Försök då att bryta isär delarna medan fogen fortfarande är varm – använd värmeskyddande handskar! Tänk på att styrkan kommer tillbaka igen när fogen svalnar.

När du väl tagit isär delarna kan du ha kvar limrester. Dessa bör du ta bort innan du limmar igen. Prova att skrubba loss det med en metallborste till exempel. Är det svårt att få loss kan lösningsmedel som aceton eller metylenklorid hjälpa. Går det fortfarande inte att få bort limmet så kan du blötlägga hela den limmade detaljen i lösningsmedel över natten.

Var försiktig och se till att allt lösningsmedel avdunstat innan du värmer på fogen. En annan sak att tänka på vid användning av anaeroba lim är att även ett anaerobt lim med låg styrka kan ge en väldigt hög fogstyrka om det är stora ytor som limmats.
Visa hela svaret

Vad fastnar inte resin på?

På vilka material håller inte epoxy resin? – Epoxiharts fäster på nästan alla ytor och material. Undantag är silikon och polypropen. Vi rekommenderar att släta ytor slipas i förväg för att få en bättre vidhäftning.
Visa hela svaret

Hur länge håller Epoxibehandling?

SAILGUIDE.com Här kan man ställa alla typer av segelbåtsrelaterade frågor som inte passar i någon annan kategori Silvermedlem Inlägg: Blev medlem: mån 24 okt 2005, 13:44 Ort: Eskilstuna/Västerås av » ons 05 apr 2006, 09:44 Min båt har legat på land i två och ett halvt år samt transporterats på lastbil 11 mil (det skedde en aningen regndisig dag) för sex månader sedan.

Tror ni att det i mitt fall är nödvändigt att fuktmäta skrovet eller är det bara att sätta igång med en epoxibehandling? Hur länge håller en epoxibehandling normalt, behöver den göras om? Herr Q av Herr Q » ons 05 apr 2006, 10:17 Jag anar en ironisk vinkling. Men så elak skall man kanske inte vara: Det här med fuktmätning innan epoxymålning är ganska nytt, och man skulle kunna misstänka att det hela är litet överdrivet för de flesta av oss.

Olika former av epoxyfärg har lagts på plastbåtar sedan mitten av 70-talet (då tjärepoxy) och man har målat massor av båtar utan att mäta dem. Givetvis utgår jag från att båten stått på land över vintern – tar man bara upp den helt snabbt och vill måla kan det vara en annan sak – och så är det också på många håll.

Det hela kan göras mycket enkelt: Om man tror att epoxyfärg hjälper mot böldpest (det tror jag) är det bättre att måla än att låta bli. Logiken är enkel: Om båten är så svampig att den suger upp vatten på somrarna skall detta hindras. Att hög fukthalt i skrovet är ett problem som löses genom att man låter fukthalten pendla mellan hög och jättehög låter väl inte så vettigt? Att man stänger in eller ut vatten för evigt bakom tre (eller sju) lager epoxy är inte så troligt – det finns alltid porer och möjlighet till fuktvandring ändå.

Att mäta fukt är intressant, men de flesta inser inte vilka problem man har om man vill mäta just fukthalten i plast. Båtens laminat är inte helt homogent, det ligger vanligen flera lager färg och det kan till och med handla om att man mäter kondens på insidan eller fukt i skott mot skrovsidan, inte fukt i laminatet.

  • Fuktmätning genomföres bäst som en serie mätningar, företrädesvis genom att mäta båten efter upptagning och några gånger under landperioden.
  • Då kan man få ett relativt värde som visa på fuktighetsförändringen i den egna båten och när båtan slutar att torka ut (förändringstakten är långsam) kan man måla.

I ditt fall har båten naturligtvis stått länge nog på land för att vara \”torr\”. Att behandla med ett färgprogram eller med ren epoxy verkar vara en smaksak – bra argument för endera metoden står till buds från olika leverantörer. En bra epoxybehandling håller tills du skadar skiktet, antingen genom slipning eller grundstötning.

  1. Då får man bättra.
  2. //HQ Silvermedlem Inlägg: Blev medlem: mån 24 okt 2005, 13:44 Ort: Eskilstuna/Västerås av » tor 06 apr 2006, 00:15 Tack för hjälpen! Rookie Inlägg: Blev medlem: ons 11 okt 2006, 19:14 av » sön 15 okt 2006, 23:33 Herr Q skrev: Jag anar en ironisk vinkling.
  3. Men så elak skall man kanske inte vara: Det här med fuktmätning innan epoxymålning är ganska nytt, och man skulle kunna misstänka att det hela är litet överdrivet för de flesta av oss.

Olika former av epoxyfärg har lagts på plastbåtar sedan mitten av 70-talet (då tjärepoxy) och man har målat massor av båtar utan att mäta dem. Givetvis utgår jag från att båten stått på land över vintern – tar man bara upp den helt snabbt och vill måla kan det vara en annan sak – och så är det också på många håll.

Det hela kan göras mycket enkelt: Om man tror att epoxyfärg hjälper mot böldpest (det tror jag) är det bättre att måla än att låta bli. Logiken är enkel: Om båten är så svampig att den suger upp vatten på somrarna skall detta hindras. Att hög fukthalt i skrovet är ett problem som löses genom att man låter fukthalten pendla mellan hög och jättehög låter väl inte så vettigt? Att man stänger in eller ut vatten för evigt bakom tre (eller sju) lager epoxy är inte så troligt – det finns alltid porer och möjlighet till fuktvandring ändå.

Att mäta fukt är intressant, men de flesta inser inte vilka problem man har om man vill mäta just fukthalten i plast. Båtens laminat är inte helt homogent, det ligger vanligen flera lager färg och det kan till och med handla om att man mäter kondens på insidan eller fukt i skott mot skrovsidan, inte fukt i laminatet.

Fuktmätning genomföres bäst som en serie mätningar, företrädesvis genom att mäta båten efter upptagning och några gånger under landperioden. Då kan man få ett relativt värde som visa på fuktighetsförändringen i den egna båten och när båtan slutar att torka ut (förändringstakten är långsam) kan man måla.

I ditt fall har båten naturligtvis stått länge nog på land för att vara “torr”. Att behandla med ett färgprogram eller med ren epoxy verkar vara en smaksak – bra argument för endera metoden står till buds från olika leverantörer. En bra epoxybehandling håller tills du skadar skiktet, antingen genom slipning eller grundstötning.

Då får man bättra. //HQ Diamantmedlem Inlägg: Blev medlem: fre 02 dec 2005, 15:38 av » mån 16 okt 2006, 18:58 Om du skall epoxy behandla så är det bättre att vänta till våren. Just nu är luftfuktigheten väldigt hög, det betyder att skrovet antagligen är tämligen fuktigt. Antagligen kommer skrovet att vara lite torrare till våren.

Sedan är frågan hur mycket? Du bör dock göra den roliga delen nu, d.v.s slipa, så att det verkligen kan torka! Men man kan ju jämföra med vilket trägolv som helst, där sprickorna är som störst på våren (torrast trä) och som minst på hösten (fuktigast trä).

  1. Vidare så skall du bottenmåla direkt efter epoxy behandlingen och sjösätta snart efter att du bottenmålat.
  2. Då har du ännu en anledning till att vänta med att blaska på epoxyn.
  3. Diamantmedlem Inlägg: Blev medlem: fre 20 maj 2005, 07:23 Ort: Sandö hamn (Onsala) av » mån 16 okt 2006, 19:07 Ahum.
  4. Han som frågade, frågade i April och hade verkligen torkat ur båten, flera år.

Vi får väl hoppas att båtskrället fått sitt epoxyskikt vid det här laget Annars håller jag med. Måla till våren. Anders S : SAILGUIDE.com
Visa hela svaret

Hur många lager epoxy primer?

Lämplig på Gelcoat/plast, stål, aluminium, drev och propeller. Hög beständighet mot väta, oljor, kemikalier och mekanisk nötning. Tål att köras i båtbottentvätt. Ny båt: Tvätta med Boat Cleaner, skölj noga med färskvatten och låt torka. Slipa ytan grovt med slippapper kornstorlek 60-80 och tvätta av dammet.

Direkt före varje applicering, torka av ytan med Lefant IPA Surface Cleaner och en torr trasa, detta för att binda eventuell kondens och kvarvarande rester av smuts. Tidigare målad båt: Avlägsna all gammal bottenfärg, primer i bra skick slipas (grovlek 60-80), primer i dåligt skick avlägsnas. Tvätta med Lefant Boat Cleaner och skölj noga med färskvatten.

Spackla eventuella ojämnheter och defekter med Epoxi Filler, Direkt före varje applicering, torka av ytan med Lefant IPA Surface Cleaner och en torr trasa, detta för att binda eventuell kondens och kvarvarande rester av smuts. Järn och stål: Blästra eller slipa ytan med grovt papper (får ej slipas blank), täck ytan omedelbart med 1 skikt Epoxi Primer förtunnad 20 %.

  1. Måla ytterligare 1–3 skikt och spackla därefter eventuella ojämnheter och defekter.
  2. Direkt före varje applicering, torka av ytan med Lefant IPA Surface Cleaner och en torr trasa, detta för att binda eventuell kondens och kvarvarande rester av smuts.
  3. Behandling av osmos (plastpest): Avlägsna all gammal färg/primer och öppna alla blåsor, skölj med färskvatten dagligen under de första veckorna.

Låt skrovets laminat torka! Ytor där gelcoaten avlägsnats spacklas med Lefant Epoxi Filler, För att förebygga osmos (plastpest) Måla 4–6 skikt med Epoxi Primer innan bottenfärg. Direkt före varje applicering, torka av ytan med Lefant IPA Surface Cleaner och en torr trasa, detta för att binda eventuell kondens och kvarvarande rester av smuts.
Visa hela svaret

Vad kostar Epoxigolv per kvm?

Priset varierar på storlek och plastmassa – Priset blir förstås det dubbla om kvadratmetern är dubbelt så stort. Beroende på vilken slags verksamhet som ska ske på industrigolvet, kommer man att behöva välja plasten på industrigolvet. Ska man som exempel använda industrigolvet till tillverkning med våta förhållanden kan ett epoxigolv vara det rätta valet.

  • Det passar även med ett epoxigolv där man går mycket på det och om man dessutom transporterar saker på kärror med gummihjul.
  • Här tänker vi på industrigolv för lagerlokaler, butiker, sjukhus, slakterier och liknande industrier.
  • Beläggningen med epoxigolv blir då slät och slitstarkt.
  • Vill man sedan tillverka ett halkfritt industrigolv kan man sedan lägga på kvartssand på golvet.

Ett epoxigolv kostar mellan 400-700 kronor per kvadratmeter.
Visa hela svaret

Vad fastnar inte resin på?

På vilka material håller inte epoxy resin? – Epoxiharts fäster på nästan alla ytor och material. Undantag är silikon och polypropen. Vi rekommenderar att släta ytor slipas i förväg för att få en bättre vidhäftning.
Visa hela svaret

Kan man skruva i epoxy?

Epoxy blir ju väldigt hårt. lägger du skruven i epoxy och låter det torka ( brlnna klart ) så sitter det garanterat. Men nackdelen är att du inte kan få loss den sedan? Och lägger du epoxy innan skruven så tar skruven inte så bra när du borrat och skruvat ner den, för hårt så att säga.
Visa hela svaret

Varför härdar inte epoxy?

Författare 2 juli, 2005 kl.09:37 #811902 Håller på att laga nosen. Har byggt upp med tre lager glasfiber som torkade fint. Sen skulle jag bara hjämna ut lite och detta lager torkade inte till 100%. Klibbar lite när man slipar. Tänkte fylla ut med lite epoxi i några få hål nu innan jag lägger gelcoat. Måste all denna epoxi som inte torkar bort då den inte har mycket funktion för hållbarheten. Gelcoaten är ju lite mjuk i sig själv med Anledning till till problemet bör antingen bero på dålig blandning med härdare eller för dålig temperatur. Du kan prova att värma lite extra med en kupefläkt el dyl. så påskyndar du härdningsprocessen. Epoxi brukar klibba under härdning, innan du börjar slipa tvätta ytan med svamp och lite schampo, så ska du se att det inte klibbar längre när du ska slipa det!!! Den kommer tyvärr aldrig att torka! Akta dig för att “kladda” för mycket med ohärdad epoxi. Epoxiallergi är inget kul, kan ge eksem, andas in ångor från härdande epoxi är rent farligt, cancer osv så se till att du har bra ventilation när du håller på samt självklart skyddshandskar. Och dammet från härdad epoxi är farligare än ångorna Nu vill jag inte vara nån messerschmidt, men Det finns inget som “ångar” i epoxi, eftersom det är lösningsmedelsfritt. Däremot kan det vara partiklar av produkten i luften, och det är inte bra, just därför är epoxislipning extremt farligt då ohärdade partiklar instängda i godset kommer ut i det fria. Punktsug och ansiktsfilter på med andra ord. Om epoxi inte är hårt efter härdning kan det vara: 1. En mjuk epoxi som egentligen skall användas som limfog.2. Du som har fuskat med andelarna vid blandning. Vilken det än är, så bör du göra om. Handskar på och skär bort. –S Väcker gammal tråd. Råkade nu också ut för epoxi som fick lite kladdig yta. Konstaterar att det jag hade över i en burk härdade till stenhård yta. Detta var ganska mycket och hade härdat i mycket hög temp och smält plastburken jag hade det i. Det borde väl då inte kunna platsa i varken 1 eller 2 ovan? Om jag kört hårtork/kupévärmare på det hade det blivit stenhårt då? Betyder det i så fall att det kommer att härda fast långsammare? Ingen idé att försöka värma nu dagen efter? Författare Inlägg

Visar 8 inlägg – 1 till 8 (av 8 totalt) Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.
Visa hela svaret

Är epoxi och resin samma sak?

Epoxi eller Epoxy Resin? – Epoxy Resin är det engelska namnet för det vi i Sverige kallar epoxi. Kärt barn har många namn som det sägs. Därför kan du ibland höra ett flertal olika namn som egentligen refererar till samma sak: epoxi, epoxy resin, epoxiharts, resin, epoxiplast, mm. : Köpa Resin / Harts | Gjuta i Plast
Visa hela svaret