Den unga hästen – gör lite av allt – En ung häst behöver stärka sig under lång tid, och lite åt gången. Det går inte att vila en häst i form oavsett ålder och det finns därför inte heller något självändamål i att vänta med att börja arbeta med sin häst tills den är fem år för att sedan sätta den i hårdträning, tvärtom.
- Då är risken snarare att den skadar sig för att den inte är van vid påfrestningarna som träningen innebär.
- En ung häst som får vara med redan från början blir oftast en väldigt trevlig individ då den blir trygg med personen som hanterat den.
- Även om du inte kan rida på din unga häst kan du ändå arbeta med den genom exempelvis långa skogspromenader, tömkörning eller lite longering.
När den väl är under ryttare – få hästen att arbeta i en avspänd låg form och öka på kraven efterhand du tycker att din häst är redo. Var noga med att lyssna på hästen och backa om du märker att den tycker att uppgiften är för svår, säger Karl-Henrik Heimdahl, veterinär på Agria.
Visa hela svaret
Contents
- 1 Hur många vilodagar behöver en häst?
- 2 Hur bygger man bäst upp en hästs ryggmuskler?
- 3 Hur ofta måste du som minst se till din häst?
- 4 Hur ofta ska man verka en häst?
- 5 Kan hästar sakna en människa?
- 6 Hur mycket kostar det att ha en häst i månaden?
- 7 Får man begrava sin häst hemma?
- 8 Hur sätter man igång en häst efter lång vila?
- 9 Hur länge ska en häst gå ute?
- 10 Hur ofta ska man fodra sin häst och varför?
- 11 Hur ser man att hästen jobbar med ryggen?
Hur lång tid tar det att bygga muskler på häst?
Fokus på tre områden – När man lägger upp ett varierat träningsprogram ligger fokus på tre områden.
Arbeta muskler, hjärta och lungor Bygga upp skelettets och senornas hållbarhet Utbilda hästen och få den mer lösgjord
Träningsprogrammet utgår från dessa tre områden och varje träningspass ska ha som mål att uppfylla minst ett av fokusområdena. Muskler och kondition byggs upp ganska snabbt och hästar behåller sin kondition och styrka i cirka en månad utan träning. Det bästa sättet att träna muskler, hjärta och lungor är klättring och snabbjobb i galopp.
Visa hela svaret
Hur lång tid sätta igång häst?
Från igångsättning till tävlingsform -så gör du.
- Igångsättning efter vila faller under det vi kallar mängdträning, och är inget som kan hoppas över.
- En väl genomförd igångsättning inför stundande tävlingssäsong tar totalt tre månader.
- Det kan låta som en lång tid, men hästen behöver det, och det innebär inte att du bara skrittar i tre månader, utan du lägger successivt till trav, galopp, dressyr, markarbete, hoppning och konditionsträning.
- Sedan, om detta gjorts noggrant, är hästen (och förhoppningsvis du själv också) i tävlingsform.
Idag låter många sina hästar vila antingen i juli månad, då de själva har semester, eller på vintern, efter tävlingssäsongen och när det ändå bara är mörkt och kallt. En viloperiod för en frisk häst kan variera från två-tre veckor för en vuxen häst i god kondition, eller mer beroende på vad den presterat under säsongen, eller om det är en unghäst.
- Road work förebygger skador.
- Hur mycket ska du rida? På en unghäst är lika många dagar i veckan som de är gamla en bra tumregel:
- * Treåring: tre dagar i veckan
- * Fyraåring: fyra dagar i veckan
- * Femåring: fem dagar i veckan
och så vidare. På en vuxen häst kan 6 dagar i veckan vara lagom, plus kanske någon extra vilodag efter tävlingar när tävlingssäsongen är igång. Fälttävlan kräver ytterligare vilodagar efter tävlingarna. Har hästen vilat mer än fem veckor får du ge det extra tid, för då har muskler, senor och ligament blivit lite förslappade och behöver extra tid för att stärkas upp igen,
De två första veckorna av igångsättning av en frisk häst ska bestå av lättare arbete i road work, skritt och lite trav rakt framåt. Återigen: Du börjar INTE sätta igång din häst i ridhus. Efter dessa två veckor kan du lägga in lite galopp, eventuellt gå in i ridhus eller på ridbana och galoppera lite.
Du kan lägga in något pass på ridbana med bommar på marken, eller varför inte varva med lite tömkörning. Tömkörning har fördelen att du kan jobba igenom hästen utan att belasta den uppifrån. Tömkörning är både uppbyggande och lösgörande.
- Vecka tre kan du lägga in något lättare dressyrpass och/eller hopp-pass, leka lite med bommar, kolla av höger och vänster sida, gymnastisera lite.
- Under vecka fyra kan du utöver ovanstående också lägga till något hopp- eller dressyrpass för tränare.
- Igångsättning, exempel, månad ett:
- Vecka ett, vuxen häst:
- Måndag: skritt tisdag: skritt onsdag: skritt med lite trav torsdag: vila fredag: skritt med lite trav lördag: skritt med lite trav söndag: vila
- Vecka 2:
- Som vecka ett men med lite mer trav.
- Vecka 3:
- måndag : lite lättare galopp och joggning i ridhus tisdag: skritt och trav ute onsdag: pass med markarbete, bommar, lättare hoppning torsdag: vila fredag: skritt och trav ute lördag: lättare dressyrpass söndag: vila Vecka 4:
- Som ovan, men lägg in ett pass för tränare i dressyr eller hoppning.
- Månad två:
Här gäller det att även du själv är lite igångsatt, för nu läggs det in ett par pass ute med ihållande, längre travpass i road work. En 40-minutersrunda ute bör innehålla ett inslag av 10 till 30 minuters ihållande, oavbruten trav. Unghäst eller dressyrhäst: 10 minuter ihållande, oavbruten trav.
- Om vädret är hemskt, byt dagar, men se till att hästens vecka innehåller de nödvändiga komponenterna, och kom ihåg att de viktiga road work-passen aldrig kan ersättas av ridhus eller ridbana.
- Exempel:
- måndag: roadwork med ihållande travpass tisdag: dressyr onsdag: road work med ihållande travpass torsdag: markarbete med bommar fredag: dressyr lördag: hoppning söndag: vila
- Mot slutet av månad två har ni kommit igång igen i hoppningen och dressyren igen och bör ha hitta formen lite igen.
Månad 3: Denna månad läggs även ett rejälare galopparbete i veckan till, med fokus på kondition. Samtidigt fortsätter du med konditionsarbete i trav som under månad två, samtidigt som du är igång med hoppning och dressyr. Har hästen vintervilat i under december är man ofta i denna fas i februari -mars.
- Grusvägar är toppen att jobba på.
- Det är också helt okej att trava bitvis även på asfalt, fem hundra meter eller så är ingen fara alls.
- Och du behöver inte brodda ur vid ridning på asfalt.
- Exempel, en vecka månad tre: måndag: road work med skritt och trav tisdag: dressyträning onsdag: road work skritt och trav torsdag: hoppträning fredag: galoppjobb ute lördag: vila söndag: uppmjukande pass på bana med markarbete eller dressyr Konditionsjobben i galopp anpassas efter häst, ålder och ork.
Utnyttja vallar och stubbåkrar, använd backar! Att galoppera uppför backar är väldigt bra och skonsam styrke- och konditionsträning. Tillgång till en lång, svagt sluttande vall, traktor- eller åkerväg är guld värt. Träningar i dressyr och hoppning kan nu tas upp lite i nivå, men man får inte glömma återhämtning för hästen.
- I slutet av månad tre är du helt igång med din häst, och ni bör nu vara i tävlingsform.
- OBS! När tävlingssäsongen väl är igång ska du bara underhålla.
- Placera träningar klokt.
- Läm inte in för mycket träningar om du tävlar ofta, och kom ihåg att ge hästen återhämtning efter tuffa träningar, och inte minst efter tävlingarna.
My source of wisdom: fälttävlansryttare Anna Hassö. Hon har ett antal SM-medaljer, bland annat guld 2001 och 2006, har även ridit flera EM, VM och två Badminton. Köp spånpellets enkelt här:
Visa hela svaret
Hur mycket tid tar det att ha häst?
Publicerad: 18 juni 2007 Uppdaterad: 8 mars 2011 E gen häst är drömmen för många hästälskare. Men det är ju inte bara att gå till affären och handla en precis. Det är många praktiska saker som måste ordnas först såsom stallplats och dylikt. De tre viktigaste frågorna som du skall ställa till dig själv är: Har jag råd? Har jag tid? Har jag kunskap och/eller tillräckligt med kompetenta personer till hjälp? Att ha egen häst är mycket dyrt! Visst kan man komma undan med billigare foder och stallplats hos någon bonde eller om man har egen gård, men det är ändå en fråga om tusenlappar varje månad med stallplats, foder, hovslagare, försäkring, veterinär, avmaskning, utrustning, instruktör och kanske tävlingar.
För att lätta på kostnaderna kan det vara bra med en pålitlig medryttare som mot del i stallhyran tar hand om hästen ett par dagar i veckan. Men häng inte upp på att hela ekonomin skall gå runt tack vare att denna person skall inkomma med sin del varje månad då medryttaren kanske köper sig en egen häst en vacker dag, flyttar, blir sjuk eller inte kan fortsätta av någon annan anledning.
Att dela häst med någon kan vara ett annat bra alternativ i så fall. Då är man aldrig ensam om ansvaret. Hästen tar mycket tid också. Även om du har hästen uppställd i ett stall med full skötsel (fodring, in- och utsläpp, mockning) är det inte realistiskt att räkna med mindre än cirka tre timmar per dag.
Du skall räkna in restid fram och tillbaka, motionerna hästen och ta hand om den före och efter arbetet. Det är ett stort ansvar att ha egen häst! Det finns ett ordspråk som säger att “Människans okunskap är hästen värsta fiende”, och det är så sant som det är sagt! Även om man skött och ridit eller kört hästar i flera år skall man alltid ha kunniga personer att fråga till råds.
Man brukar också säga att ju mindre erfaren ryttare, desto mera erfaren häst. Köp aldrig en unghäst som första häst! Pengarna lockar då en tre- fyraåring är mycket billigare än en åtta- nioåring, men snål spar och fan tar som det heter. En unghäst kan fördärvas för livet om den blir felbehandlad eller felriden.
När du skall köpa din häst skall du åka runt och titta på flera hästar innan du bestämmer dig. Provrid eller provkör alltid. Ta med dig en hästkunnig person som kan hjälpa dig med att kontrollera hästens exteriör, se när du rider eller kör och som du kan fråga till råds. När du har hittat hästen du söker så försök att få säljaren att låna ut hästen på foder ett litet tag först så att ni kan se om ni verkligen passar varandra.
Att ha hästen på prov först är också ett bra sätt att upptäcka dolda fel på. Med dolt fel menas fel som inte syns utanpå och som kanske inte märks med en gång. Ett vanligt dolt fel är bland annat olater. Hästen måste alltid veterinärbesiktigas innan köpet så att den inte har några sjukdomar eller andra fel.
- Detta är även viktigt ur juridisk synpunkt.
- Skriv alltid riktiga köpehandlingar.
- Det finns färdigtryckta att köpa.
- Glöm inte heller att försäkra hästen innan du transporterar hem den.
- Försäkringen av hästen är mycket viktig.
- Ontakta flera olika försäkringsbolag och jämför deras försäkringsvillkor och avgifter.
När hästen tillslut kommer till dig och sitt nya hem så ha allting ordning i förväg. Led runt hästen och låt den hälsa på de andra hästarna. Hör med den person som du köpt hästen utav vilken foderstat hästen står på och ta gärna med dig lite av dennes foder och byt successivt ut detta mot ditt eget för att undvika störningar i tarmfloran.
Det är viktigt när det kommer en ny häst till stallet att hästarna inte bara släpps ut ihop utan att de får träffas under uppsikt av ägare eller skötare. En ny häst skall komma in i gemenskapen och hitta sin plats i rangordningen. Det kan bli riktiga strider om den saken om den nya hästen försöker ta någon annans hästs plats i rangordningen.
Var observant på detta och släpp alltså inte ut en ny häst med alla de andra på en gång, utan låt den gå med några i taget i början om det blir komplikationer. Men det viktigaste av allt är att du och din häst upprättar ett ömsesidigt förtroende och respekt för varandra. Sportbladets Nyhetsbrev Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.
Visa hela svaret
Hur många vilodagar behöver en häst?
Om vilodagar Posted april 19, 2017
Sitter och läser en diskussion om vilodagar på nätet och blir både förundrad och lite full i skratt åt flera kommentarer i stil med: “ett par dagars vila per vecka, för att musklerna skall kunna få tid för återhämtning /uppbyggnad.”Det handlar alltså om hobbyhästar- inte djur som går världscupen och för mig blir det komiskt med ovan argument för om hästen behöver mer än en vilodag i veckan så måste jag fråga mig hur/ hur länge man egentligen rider?Att man inte hinner/ vill/ har lust att rida då och då köper jag absolut- man kanske har annat i sitt liv som man vill prioritera men att “skylla på” hästens behov av återhämtning tycker jag som sagt blir komiskt om vi talar om en fullt frisk hobbyhäst.Jag är ju tvärtom av åsikten av de flesta av oss skulle kunna rida våra hästar långt MER- inte mindre och att vi inte gör det beror på en massa faktorer men låt oss vara ärliga med det och inte prata om våra djur som om de vore elitidrottare 🙂,
Hur gör ni med vilodagar? Planerar ni dom? Hur många brukar det bli i veckan? Jag ger Vicke en vilodag var 7-10:e dag ungefär, lite beroende på hur hårt han tränat, årstid, väder, eget behov av att få mer ledig tid någon dag osv. Är som nämnts övertygad om att han hade kunnat motioneras 365 dagar om året men givetvis med olika intensitet. : Om vilodagar
Visa hela svaret
Hur många Inspring får en häst göra på en dag?
Häst får göra maximalt två inspring /halvdag. Maximalt 20 startande per dag. Ekipage kan starta med tidsmellanrum, så att få kommer till veterinärgrindarna samtidigt.
Visa hela svaret
Hur bygger man bäst upp en hästs ryggmuskler?
Cavaletti träning – Att longera över cavaletti har en särskilt positiv effekt på ryggmusklerna. Samspelet mellan normala steg och steg där hästen måste lyfta benen mer ger en mer intensiv belastning på ryggmusklerna. De olika placeringarna och kombinationerna av bommarna kan också användas för att variera träningen efter behov.
Visa hela svaret
Hur snabbt kan man banta en häst?
Hur hjälper jag min häst att gå ner i vikt? –
Väg och analysera fodret. Välj hö eller hösilage med lågt energiinnehåll istället för sockerrikt kraftfoder. Ge cirka 1- 1,5 procent hö av idealvikten, 4-5 kilo per dag om hästen ska väga 450 kilo. Ge mineral- och vitamintillskott. Uteslut godsaker. Vissa sockerarter som fruktos behövs dock för tarmfunktionen.
Hur ofta måste du som minst se till din häst?
Du ska hålla din häst så att någon kan se till den minst en gång per dag. Nyfödda, sjuka eller skadade djur och djur som beter sig onormalt ska du se till oftare. Högdräktiga ston ska du också se till oftare, särskilt vid tiden kring fölningen. Varje dag ska du ge din häst foder av god kvalitet och lämplig struktur.
Visa hela svaret
Hur ofta ska man verka en häst?
I Sverige är den rådande rekommendationen att hästar bör skos eller verkas med ca 6-8 veckors mellanrum. En regelbunden och korrekt hovvård anses viktig för hästens hållbarhet och prestation.
Visa hela svaret
Kan hästar sakna en människa?
Känner hästen sorg och saknad? Upplever hästen känslor när en vän dör eller lämnar stallet? Kan de sakna en människa, eller förmänskligar vi hästens beteende? Etolog Renate Larssen förklarar. Text: Linnea Lindahl Foto: Adobe Stock Flera faktorer indikerar att hästen känner sorg, men det är till stor del ett outforskat område.
Att djur har känslor är allmänt känt och det finns flera hästägare som har upplevt att deras häst sörjer. Exakt på vilket sätt hästen upplever sorg är dock en svår gåta för forskarna att svara på. – Sorg är ett begrepp som vi människor använder när vi förklarar hur vi känner när något betydelsefullt försvinner ur våra liv.
Människan kan förstå skillnaden mellan att någon är bortrest, eller död. Vi vet att döden är slutgiltig, men vi kan även under resten av våra liv minnas personer vi en gång tyckt om. Hästar har inte samma kognitiva förmåga som människor och kan troligtvis inte skilja på liv och död på
Visa hela svaret
Hur mycket kostar det att ha en häst i månaden?
Vad kostar det per månad att äga en häst? – Det kostar det i regel mellan 2 000 och 3 500 kronor per månad att äga en häst, vilket motsvarar en normal delbetalningssumma för en bil. Vi kan därför slutleda att det är dyrt att förfoga över en häst, så även om inköpspriset för hästen är lågt är de löpande kostnaderna nästan alltid stora.
Visa hela svaret
Får man begrava sin häst hemma?
Gräva ner döda hästar Du kan begrava hästen om du har tillgång till lämplig mark för det. Du måste följa kommunens anvisningar och EU‑lagstiftningens krav på nedgrävning. Hör av dig till din kommun om du är osäker på vad som gäller. Du får dock inte gräva ner hästar som du misstänker har dött av en epizootisk sjukdom.
Visa hela svaret
Hur sätter man igång en häst efter lång vila?
Börja i skritt – Börja med att skritta hästen. Öka längden på skrittpassen successivt tills du är ute och skrittar ungefär en timme om dagen. Därefter är det dags att lägga in korta travpass som även de ökar successivt i längd. Rid gärna i skogen, klättra och gå över stock och sten, det tränar både styrka och smidighet.
Visa hela svaret
Hur många gånger i veckan ska man hoppa sin häst?
Det är en riktigt råkall vinterdag när Ridsport besöker det utbildnings- och försäljningsstall som Anna Hassö driver tillsammans med Sabrina Söderberg, också fälttävlansryttare. Snöblandat regn piskar mot ansiktet, det är snålblåst och marken är kladdig av snö och lera.
Just sådant väder som lockar mer till att vara inomhus än att ge sig ut och rida. Ändå är det just vad Anna och Sabrina gör, med häst efter häst. – Vi har ridhus på gården, men hela året rider vi utomhus varannan dag med hästarna. Om det är speciella väderförhållanden kan vi anpassa oss efter det, men vi rider aldrig inne tre dagar i rad, säger Anna.
– Det är bara bra att hästarna tål att gå i regn, det kan det bli på tävling också. Vila på hösten Årsplanen för tävlingshästarna innebär att de vilar några veckor på hösten. – Innan de får vila brukar jag träna det som kan behöva förbättras efter säsongen.
Under ett par veckor arbetar jag på deras svagheter, så att det är avklarat när de sedan får återhämta sig genom att vara i hage. Det är aktiv vila i stora hagar med kompisar och tiden varierar beroende på ålder, upp till fem veckor som mest. – Första veckan efter vilan får de skritta som handhäst. De sätts successivt i gång igen, men hoppar inte förrän efter nyår.
– Under januari till mars byggs konditionen upp. Alla hästar gör samma slags jobb, men med varierad mängd. Vi tränar två konditionspass per vecka, det innebär trav på landsväg. Det är ett fast men inte stenigt underlag och mycket mindre farligt för hästarna än ett för mjukt underlag.
Under säsongen är jag mycket noga med återhämtning efter tävling, då skrittas hästarna mycket vid hand utan ryttare. Anna Hassö. Arbetet på vägen utförs ofta med handhäst, på så sätt blir två hästar motionerade på samma gång och har sällskap av varandra. – Jag gillar att rida med handhäst, jag kan galoppera dem så också, när de är vana.
När Sabrina rider in en häst eller ponny har vi dem gärna som handhäst i början. Olika slags underlag På gården finns fem olika underlag: grusvägar, ridhus med fast botten, en ridbana med något djupare underlag, en stubbåker och en gräsåker. Ändå åker de ofta iväg och tränar på andra ställen.
- Vi åker till Öved och klättrar i backar och antingen till Everlöv eller Flyinge för galoppträning.
- I Everlöv finns en bana som travfolk håller preparerad året om och på Flyinge finns täckta banan.
- Ibland åker vi till havet och rider på stranden.
- Från mars byts det ena konditionspasset ut mot galoppjobb.
Vi cantrar ibland på grusvägarna, men rider de riktiga jobben på bra underlag. Att galoppera en gång i veckan är något man bör göra med alla slags hästar. Hoppning och bommar Utöver konditionsträningen får hästarna hoppa eller arbeta över bommar två gånger i veckan samt tränas i dressyr.
Visa hela svaret
Får man ha 1 häst?
Helst sällskap av annan häst – Enligt djurskyddslagen ska hästar, som är flockdjur i vilt tillstånd, helst ha sällskap av en annan häst i närheten. De måste inte vistas i samma hage. Om det inte går så kan hästar ha socialt utbyte av andra flockdjur i närheten. Det sociala behovet ska dock tillgodoses. : Länsstyrelsen kräver sällskap till ensam häst
Visa hela svaret
Hur länge ska en häst gå ute?
Om hästarna går ute på vintern – Det gäller när dygnsmedeltemperaturen är under +5 grader Celsius och om hästarna går ute mer än 16 timmar per dygn. Hästar ska då ha tillgång till en ligghall hela dygnet. En ligghall är en byggnad med liggplatser för lösgående hästar där de inte hålls instängda utan själva kan välja när de vill använda den.
Broschyr: Djurhållning i ligghallar – nötkreatur, häst och får Pdf, 2.2 MB.
Hur ofta ska man fodra sin häst och varför?
Fodra minst tre gånger per dag och på regelbundna tider. Om hästen ska ridas/tränas ska du inte ge den foder en timme före rid- eller träningspasset. Hästen mår bäst av att äta lite grovfoder innan den äter sitt kraftfoder. Kolla att hästen alltid har rent vatten.
Visa hela svaret
Hur ser man att hästen jobbar med ryggen?
Ryggproblem – Symtom –
Hästen visar tecken på smärta från ryggen genom att reagera eller gå undan när man känner över ryggen. Hästen kan även visa obehag vid sadling eller uppsittning. Nedsatt prestation som hos hopphästar kan visa sig genom att de börjar vägra, rusa mot hinder eller får problem med kombinationer. Dressyrhästar kan få problem med små volter, samlande rörelser, sidvärtsrörelser och ryggning. Många hästar med ryggproblem får svårt att hålla en rund tretaktig galopp. Dåligt utvecklad ryggmuskulatur.
Ryggproblem kan yttra sig genom att hästen reagerar eller går undan när man känner över ryggen.
Visa hela svaret
Hur får man en häst att jobba med bakbenen?
Totalt hade det samlats mer än 2400 åskådare för att ta del av Ingrid Klimkes träningstips under en intensiv dag. Det räckte inte riktigt med endast ett insläpp, köerna ringlade initialt långa till både parkering och läktare. Det upprepades när alla ville besöka toaletterna under den enda pausen.
Ganska tidigt in i clinicen stod det klart att även om all publik hörde utmärkt så gick ljudet inte fram till ryttarna i manegen. Det gav en del onödiga missförstånd. Sett till det rent praktiska har Flyinge som arrangör lite att arbeta med. Innehållsmässigt fanns det bara rum för ros, från publik, ryttare och föremålet själv.
– Här i Sverige har jag mött uppmärksamma och väldigt tillmötesgående ryttare, en publik som lyssnat och varit med hela dagen. Det har varit ett rent privilegium att ha så fina ekipage på en clinic, som dessutom är beredda att ta hjälp, ett rent nöje för mig, konstaterade Ingrid Klimke när hon gått i mål efter en intensiv dag. Ingrid Klimke, med dottern Greta till vänster, fick ett varmt välkomnande av ett fullsatt Flyinge. Foto: Kim C Lundin Att det inte alltid är så avslöjade Ingrid Klimke vid dagens slut. – När jag och min dotter Greta reste hit sa jag till henne att det kan gå precis hur som helst, du vet aldrig vad som händer under en clinic.
I dag var en bra dag. Ingrid Klimke gav några verkligt skrämmande exempel på allt ifrån allt för prestigebundna ryttare till halta hästar, som hon stött på under andra clinics. Dottern Greta var inte bara sällskap utan även en viktig medhjälpare under dagen. – När man ska göra så många bomövningar på en enda dag i ridhuset är det viktigt att ha en medhjälpare som känner till systemet och som vet vad vi ska använda och brukar jobba med.
Greta är 15 år och vet exakt hur jag jobbar, det är en ovärderlig hjälp men också en rolig weekend för oss två att komma till Flyinge. Greta Klimke i full färd med att ordna infångarna till det smala rishindret. Foto: Kim C Lundin Ryttarna i clinicen var väldigt blandade, de avslutande fälttävlansryttarna från landslaget hade Klimke träffat många gånger tidigare på tävlingar medan dressyrryttarna var nya bekantskaper.
– Jag tycker att de dressyrryttare som var med i clinicen i dag väl kan matcha de tyska ryttarna, de höll väldigt hög klass, både ryttare och hästar. Många kan med huvudet högt åka ut och tävla i Europa. Under clinicen red Ingrid Klimke själv på Fecybelle som ägs av Maria Gretzer. Men egentligen är hon inte så sugen på att rida i clinics på okända hästar.
– För att göra en verklig skillnad på en häst behöver du god tid på dig. Du kanske kan hitta lite knappar under någon timme, men det är inte så troligt. Jag är alltid lite osäker på om detta är ett effektivt sätt att visa saker på en clinic och om det är intressant för publiken.
- Sammanfattning av Ingrid Klimkes bästa råd Att bygga upp sin häst – ett långsiktigt arbete “Det är viktigt att se på all träning av din häst som byggstenar i ett stort och långsiktigt projekt.
- Du vill att din häst ska kunna arbeta och kanske tävla långt upp i åren.
- När jag börjar med 4-åringarna, 3-åringar går i min värld i hage, så arbetar jag dem med siktet inställt på att de fortfarande ska kunna tävla när de är 16 år.
De ska fortfarande tycka det är roligt, vara friska och starka så att ridning och träning inte känns negativt. Talang får inte innebära att du som ryttare forcerar träningen och hoppar över utvecklingssteg. Systemet med klassisk utbildning fungerar fortfarande, att stegvis bygga upp sin häst är ett grundfundament i allt arbete med hästar.
- Det kräver tålamod, vänlighet och beröm men också en tydlighet när de inte gör något bra, då är det bara att försöka igen.
- Aldrig med hårda tag eller kraft, ha alltid en vänlig inställning till din häst – den är din vän.
- Lyssna till din partner, hästen försöker lyssna på dig och förstå vad du vill.” Stretching och aktiva bakben “I uppvärmningsfasen, lika för alla hästar, ska hästen inför varje pass stretcha neråt och framåt.
Det är lika viktigt som att den i arbetsfasen arbetar med aktiva bakben och i en riktning uppåt framåt. Hästar ska aldrig tillåtas krylla ihop sig och gå på framdelen utan aktiva bakben och en rygg som arbetar. Ingrid Klimke förklarar hur uppe och framme hästen måste vara. Foto: Kim C Lundin Cavaletti-arbete – engagera motorn bakifrån “Arbete med bommar hjälper till med så mycket och är ett moment som inkluderas i träningen flera gånger i veckan. Det är en av de bästa sätten att hjälpa hästen att hitta sina bakben och sin rygg i arbetet.
Övningarna kan varieras i det oändliga och göras roliga för hästen. Det är inte slitsamt utan uppbyggande och det är det för alla hästar, oavsett disciplin.” Den kompletta halvhalten “Om du rider en halvhalt så tar du först förhållningen med din vikt, sits och skänklarna och sedan med handen – sedan ger du efter igen, allt inom bråkdelen av sekunder.
Många ryttare tappar bort att halvhalten avslutas med att ge efter igen. Om du bara fortsätter att ta utan att ge efter igen så kommer du att få en häst som ger dig motstånd och lägger sig på. Det är det motsatta av vad du vill uppnå – du vill ha din häst att arbeta för lätta hjälper, arbeta bakifrån och framåt. Hela tiden demonstrerar Ingrid Klimke vad hon menar. – Sitt på rätt sittben så det blir tydligt för din häst. Foto: Kim C Lundin Utvärdera din egen sits och insats – hela tiden “Dina tre hjälper med sitsen, skänklarna och handen måste ge hästen en ram och den ska vara bästa möjliga – för din häst försöker göra sitt bästa.
Som ryttare måste du vara väldigt precis i dina hjälper, konsekvent och med precision. Mitt mål som ryttare är att vara perfekt: att sitta rakt, stilla i handen och svinga med i hästens rörelse med höfterna, mitt över hästen som exempel. Allt det här kräver ständig övning och ständig utvärdering, jag tittar ofta på film på mina egna ritter för att förstå och se vad som kan bli bättre.
Allt kan bli bättre. Som ryttare är det ditt ansvar att ständigt arbeta på att bli bättre. Du behöver jobba på dina tre hjälper som med tiden förhoppningsvis kan bli helt osynliga. Det är målet, att rida för osynliga hjälper, men vägen dit är lång. Du ansvarar för förbättringen, skyll aldrig på din häst, du är ansvarig.
Detta är samtidigt det som är underbart med vår sport, du lär dig från varje häst du möter.” Fokusera! “När du är med din häst, från marken eller i sadeln, ska du vara med din häst. Slå av mobiltelefonen, lyssna bara på din häst och jobba för att vara ett med hästen. Om du vill att din häst ska lyssna på dig så måste du vara redo att lyssna på din häst hela tiden.
När du sitter till häst så är det det enda du ska göra.”
Visa hela svaret
Varför ska man ha boots på hästen?
Här hittar du vårt sortiment av boots. Boots används till att skydda hästens hovar och känsliga punkter såsom karleden. Vi erbjuder boots i många olika material, bland annat neoprene, gummi och tyg samt med eller utan fårskinnskant upptill för att förhindra skav.
Visa hela svaret
Vad behövs för att bygga muskler häst?
Hästens muskler behöver protein – Protein är A och O för att bygga muskler hos hästen. Hästens muskler består till största del av protein och är därför det viktigaste näringsämnet för muskeln. Protein behövs både för dagligt underhåll av befintlig muskulatur och för utveckling av större och starkare muskler.
Visa hela svaret
Hur stärker man hästen?
Styrketräningsmetoder Man behöver inte vara grundligt insatt i hästens anatomi för att sätta ihop ett styrketräningsprogram. Men genom att ha en förståelse för vilken rörelse de olika muskelgrupperna utför och hur man på något sätt kan träna dessa underlättar.
Dessutom blir de flesta aktiviteter både roligare och mer intressanta om vi vet varför vi utför dem, i alla fall om du frågar mig. Exempel 1 – Du har en hopphäst som du klättrar då och då för att du har hört att det är bra styrketräning.2 – Du har en hopphäst som du klättrar uppför, ibland med lite högre intensitet, för att utveckla styrka och explosivitet i bakdelen för bättre tryck i avsprånget samt nedför för att öka styrkan i bogarna som tar emot när hästen landar.
Klättring Att klättra med hästen, både uppför och nerför, är mycket bra styrketräning. Har man inga bra backar inom ridavstånd bör man överväga att regelbundet transportera hästen till lämpliga backar. Klättring uppför styrker i första hand hästens bakdel medans klättring nedför främst stärker framdelen genom excentrisk (mothållande) träning av musklerna i bogen.
- Om man stannar i nedförsbacken tvingar man hästen att balansera på sina bakben på ett sätt som efterlinkar en hög grad av samling.
- Det momentet kan därför vara lämplig träning för dressyrhästar.
- När man klättrar uppför branta backar är skritt och galopp att föredra.
- I skritt jobbar hästen intensivt med ett bakben i taget medan den i galopp trycker ifrån med båda bakbenen samtidigt.
Trav är inte att rekommendera då intensiteten och den diagonala rörelsen skapar onödigt mycket belastning på leder runt hästens kors. Om man har tillgång till en tillräckligt bred backe finns det ytterligare ett sätt att använda klättring. Om hästen är svagare i ena sidan kan man klättra diagonalt uppför med den svaga sidan längst upp.
Den sidan får då jobba något hårdare och kan på så sätt stärkas. Var uppmärksam på lutningen så det inte blir för stor belastning i sidled på de nedre lederna i hästens ben. Gymnastikhoppning Ett annat sätt att träna styrka i framför allt bakdelen är gymnastikhoppning (vilket jag hellre kallar styrkehoppning men hur som helst så är det en studsserie som avses).
Här kan man anpassa på många sätt genom att variera höjd, bredd, avstånd, hoppseriens längd, antal repetitioner och antal set. För exempelvis dressyrhästar som inte behöver explosivitet i bakdelen kan man sätta upp lite längre studsserier med låga hinder, och vill man utveckla styrka i exempelvis hopphästens bakdel kan det vara lämpligt att öka intensiteten genom att göra serien något kortare med högre hinder.
- Gymnastikhoppning utförs gärna enligtdär varje set är en arbetsintervall.
- Tänk på att ju högre intensitet man har i setet desto längre bör tiden för återhämtning vara.
- Under återhämtningen bör hästen ridas med syfte att sträcka ut samt underlätta eventuell mjölksyrehantering i de aktiva muskelgrupperna.
Styrketräning med vikter Min uppfattning är att det är ytterst svårt att styrketräna hästar med vikter på ett skonsamt och samtidigt adekvat sätt. Lika mycket som det eventuellt kan öka styrkan i en speciell muskelgrupp, lika mycket kan det öka felbelastningen på leder som också är inblandade i rörelsen.
- Därför anser jag att det endast möjligen bör göras i rehabiliteringssyfte och alltid i samråd med veterinär.
- När vi människor styrketränar med vikter kan vi isolera en muskelgrupp genom att helt enkelt bestämma oss för en teknik som endast belastar den önskade muskeln.
- Detta är omöjligt när det gäller hästar.
Därmed påverkas många fler vävnader och inte alla på ett uppbyggande sätt. Däremot kan man med hjälp av vikter öka intensiteten i konditionsträningssyfte men då är det en generell viktökning som belastar hela hästen. Styrketräning av ryggen Många tänker att arbete i form stärker ryggen men det är en sanning med modifikation.
När hästen arbetar i korrekt form är det faktiskt främst bukmusklerna som aktiveras och därmed styrketränas i bålen. Däremot får ryggen mycket bättre bärkraft genom den rundade formen. Jämför gärna genom att hålla ett spö i båda händer. Böj spöet så det bildar ett U. Nu motsvarar det en häst som arbetar ur form med sänkt rygg.
Lägger du en vikt mitt på spöet nu är det svårt att hålla emot. På samma sätt ansträngs hästens rygg när vi rider den på detta sätt. Vänd nu på spöet så det istället bildar en båge uppåt. Lägger du vikt på mitten i detta tillstånd är det inga problem att hålla emot och ryggen har mycket bättre förutsättningar att bära ryttaren.
Men! Dessutom är det så att arbete i korrekt form frigör ryggmusklerna så att de kan användas till annat än att bära och det i sin tur kommer att stärka och bygga dem. Men hur då? För att man ska kunna styrketräna en muskel behöver man veta vilken rörelse den utför. Fundera på hur du skulle styrketräna din egen rygg, vilken rörelse skulle du göra? Ryggmusklerna sträcker ryggen och inom humanidrotten styrketränar man ofta dessa muskler genom att ligga på mage på golvet och resa överkroppen.
Detta är naturligtvis omöjligt att göra med en häst men som tur är så utför ryggmusklerna ytterligare rörelser som vi kan utnyttja i styrketräningen. Förutom att sträcka ryggen böjer även musklerna ryggraden åt sidan. Detta innebär att när hästen arbetar böjd och framför allt böjd på rakt spår som i skolorna (öppna och sluta) kommer ryggmusklerna att aktiveras och stärkas på ett effektivt sätt om hästen dessutom arbetar i form.
När det gäller ryggen så är den så klart inblandad i alla rörelser hästen gör och tittar man på hur en häst med problem i ryggen rör sig så är det ofta stelt och stötigt, detta helt enkelt för att hästen försöker fixera ryggen för att undvika rörelser som gör ont, alternativt är så svag i ryggen att den (ryggen) inte orkar “göra sitt jobb” och hjälpa till i rörelsekedjan.
Många gånger kan detta bli en ond cirkel som gör att ryggen blir ännu mer statiskt belastad, stum och öm. Hästar med en väl fungerande rygg har ett mycket bättre flow i sina rörelser vilket i sin tur ytterligare stimulerar friska muskler och hållbar rörelseapparat.
- Vill man hjälpa hästen att aktivera sina bukmuskler och därmed även lämna ryggen fri till att skapa rörelse i stället för att “bara bära” är Equiband ett utmärkt hjälpmedel.
- Equiband systemet hjälper hästen med omedelbar verkan att bära sig på rätt sätt och passar för både friska hästar och hästar under rehabilitering.
För mer info om Equiband finns en kategori här på bloggen. : Styrketräningsmetoder
Visa hela svaret
Hur ofta ska en häst tränas?
Träningstips som förlänger hästens hållbarhet: –
Variation i träningen så att hästen utvecklas och utmanas i hela rörelseapparaten och för att undvika enformiga, upprepade rörelser. Markarbete 1-2 ggr/vecka: exempelvis longering/arbete över höga cavaletti för att bevara ledrörligheten och stärka musklerna i hela rörelsebanan. Skritt- och joggingpromenader för hand rekommenderas. https://www.youtube.com/watch?v=r24Pke8gma8&feature=emb_logo https://www.youtube.com/watch?v=bhtKshsm_to&feature=emb_logo Vila (restitution) är lika viktigt som träning eftersom det är i vilofasen som musklerna har tid och möjlighet att byggas upp. Ju hårdare träning, desto längre vila. Ändring i träningsintensitet under veckans lopp. Intensiteten kan justeras beroende på kondition (andfådd/svettig) eller övningens svårighetsgrad (samling, bärande etc). Kontinuitet är viktigt när det gäller att uppnå det bästa träningsresultatet. Undvik ledsmärtor och vävnadsirritation i hästens rörelseapparat före, under eller efter träningspasset. Utför kompletterande reflex- och morotsövningar från mark för att uppnå högre utbyte av den primära träningen.
Skritt- och joggingpromenader för hand rekommenderas
Visa hela svaret
Hur får man en häst att jobba med bakbenen?
Totalt hade det samlats mer än 2400 åskådare för att ta del av Ingrid Klimkes träningstips under en intensiv dag. Det räckte inte riktigt med endast ett insläpp, köerna ringlade initialt långa till både parkering och läktare. Det upprepades när alla ville besöka toaletterna under den enda pausen.
Ganska tidigt in i clinicen stod det klart att även om all publik hörde utmärkt så gick ljudet inte fram till ryttarna i manegen. Det gav en del onödiga missförstånd. Sett till det rent praktiska har Flyinge som arrangör lite att arbeta med. Innehållsmässigt fanns det bara rum för ros, från publik, ryttare och föremålet själv.
– Här i Sverige har jag mött uppmärksamma och väldigt tillmötesgående ryttare, en publik som lyssnat och varit med hela dagen. Det har varit ett rent privilegium att ha så fina ekipage på en clinic, som dessutom är beredda att ta hjälp, ett rent nöje för mig, konstaterade Ingrid Klimke när hon gått i mål efter en intensiv dag. Ingrid Klimke, med dottern Greta till vänster, fick ett varmt välkomnande av ett fullsatt Flyinge. Foto: Kim C Lundin Att det inte alltid är så avslöjade Ingrid Klimke vid dagens slut. – När jag och min dotter Greta reste hit sa jag till henne att det kan gå precis hur som helst, du vet aldrig vad som händer under en clinic.
I dag var en bra dag. Ingrid Klimke gav några verkligt skrämmande exempel på allt ifrån allt för prestigebundna ryttare till halta hästar, som hon stött på under andra clinics. Dottern Greta var inte bara sällskap utan även en viktig medhjälpare under dagen. – När man ska göra så många bomövningar på en enda dag i ridhuset är det viktigt att ha en medhjälpare som känner till systemet och som vet vad vi ska använda och brukar jobba med.
Greta är 15 år och vet exakt hur jag jobbar, det är en ovärderlig hjälp men också en rolig weekend för oss två att komma till Flyinge. Greta Klimke i full färd med att ordna infångarna till det smala rishindret. Foto: Kim C Lundin Ryttarna i clinicen var väldigt blandade, de avslutande fälttävlansryttarna från landslaget hade Klimke träffat många gånger tidigare på tävlingar medan dressyrryttarna var nya bekantskaper.
– Jag tycker att de dressyrryttare som var med i clinicen i dag väl kan matcha de tyska ryttarna, de höll väldigt hög klass, både ryttare och hästar. Många kan med huvudet högt åka ut och tävla i Europa. Under clinicen red Ingrid Klimke själv på Fecybelle som ägs av Maria Gretzer. Men egentligen är hon inte så sugen på att rida i clinics på okända hästar.
– För att göra en verklig skillnad på en häst behöver du god tid på dig. Du kanske kan hitta lite knappar under någon timme, men det är inte så troligt. Jag är alltid lite osäker på om detta är ett effektivt sätt att visa saker på en clinic och om det är intressant för publiken.
- Sammanfattning av Ingrid Klimkes bästa råd Att bygga upp sin häst – ett långsiktigt arbete “Det är viktigt att se på all träning av din häst som byggstenar i ett stort och långsiktigt projekt.
- Du vill att din häst ska kunna arbeta och kanske tävla långt upp i åren.
- När jag börjar med 4-åringarna, 3-åringar går i min värld i hage, så arbetar jag dem med siktet inställt på att de fortfarande ska kunna tävla när de är 16 år.
De ska fortfarande tycka det är roligt, vara friska och starka så att ridning och träning inte känns negativt. Talang får inte innebära att du som ryttare forcerar träningen och hoppar över utvecklingssteg. Systemet med klassisk utbildning fungerar fortfarande, att stegvis bygga upp sin häst är ett grundfundament i allt arbete med hästar.
- Det kräver tålamod, vänlighet och beröm men också en tydlighet när de inte gör något bra, då är det bara att försöka igen.
- Aldrig med hårda tag eller kraft, ha alltid en vänlig inställning till din häst – den är din vän.
- Lyssna till din partner, hästen försöker lyssna på dig och förstå vad du vill.” Stretching och aktiva bakben “I uppvärmningsfasen, lika för alla hästar, ska hästen inför varje pass stretcha neråt och framåt.
Det är lika viktigt som att den i arbetsfasen arbetar med aktiva bakben och i en riktning uppåt framåt. Hästar ska aldrig tillåtas krylla ihop sig och gå på framdelen utan aktiva bakben och en rygg som arbetar. Ingrid Klimke förklarar hur uppe och framme hästen måste vara. Foto: Kim C Lundin Cavaletti-arbete – engagera motorn bakifrån “Arbete med bommar hjälper till med så mycket och är ett moment som inkluderas i träningen flera gånger i veckan. Det är en av de bästa sätten att hjälpa hästen att hitta sina bakben och sin rygg i arbetet.
- Övningarna kan varieras i det oändliga och göras roliga för hästen.
- Det är inte slitsamt utan uppbyggande och det är det för alla hästar, oavsett disciplin.” Den kompletta halvhalten “Om du rider en halvhalt så tar du först förhållningen med din vikt, sits och skänklarna och sedan med handen – sedan ger du efter igen, allt inom bråkdelen av sekunder.
Många ryttare tappar bort att halvhalten avslutas med att ge efter igen. Om du bara fortsätter att ta utan att ge efter igen så kommer du att få en häst som ger dig motstånd och lägger sig på. Det är det motsatta av vad du vill uppnå – du vill ha din häst att arbeta för lätta hjälper, arbeta bakifrån och framåt. Hela tiden demonstrerar Ingrid Klimke vad hon menar. – Sitt på rätt sittben så det blir tydligt för din häst. Foto: Kim C Lundin Utvärdera din egen sits och insats – hela tiden “Dina tre hjälper med sitsen, skänklarna och handen måste ge hästen en ram och den ska vara bästa möjliga – för din häst försöker göra sitt bästa.
- Som ryttare måste du vara väldigt precis i dina hjälper, konsekvent och med precision.
- Mitt mål som ryttare är att vara perfekt: att sitta rakt, stilla i handen och svinga med i hästens rörelse med höfterna, mitt över hästen som exempel.
- Allt det här kräver ständig övning och ständig utvärdering, jag tittar ofta på film på mina egna ritter för att förstå och se vad som kan bli bättre.
Allt kan bli bättre. Som ryttare är det ditt ansvar att ständigt arbeta på att bli bättre. Du behöver jobba på dina tre hjälper som med tiden förhoppningsvis kan bli helt osynliga. Det är målet, att rida för osynliga hjälper, men vägen dit är lång. Du ansvarar för förbättringen, skyll aldrig på din häst, du är ansvarig.
Detta är samtidigt det som är underbart med vår sport, du lär dig från varje häst du möter.” Fokusera! “När du är med din häst, från marken eller i sadeln, ska du vara med din häst. Slå av mobiltelefonen, lyssna bara på din häst och jobba för att vara ett med hästen. Om du vill att din häst ska lyssna på dig så måste du vara redo att lyssna på din häst hela tiden.
När du sitter till häst så är det det enda du ska göra.”
Visa hela svaret