Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Cheopspyramiden?

Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Cheopspyramiden
Pyramiderna i Giza – Wikipedia Pyramiderna i Giza Ahrāmāt al Jīzah Guvernement Höjdläge 27 () Läge i Egypten Pyramiderna i Giza i omfattar totalt nio som alla är belägna på i guvernementet, i den norra delen av landet, 14 km sydväst om huvudstaden, De tre största och bäst bevarade pyramiderna är uppkallade efter faraonerna (2620–2580 f.
Visa hela svaret

Hur många dog när pyramiderna byggdes?

I mitten av 400-talet f Kr gjorde den grekiske historieskrivaren Herodotos en resa till Egypten. Han blev djupt hänförd över vad han såg och hörde. Mest av allt häpnade han över de tre stora pyramiderna vid Giza. Och det är inte så konstigt. Den i dag 137 meter höga Cheopspyramiden, den mest kända av Gizapyramiderna, är fortfarande ett av världens största byggnadsverk.

För Herodotos måste pyramiden ha tett sig som nästintill övernaturligt stor. – Föga förvånande undrade han hur egyptierna hade lyckats uppföra någonting så magnifikt, och fick då höra att det var slavarbetare som hade byggt monumenten. Herodotos källor uppgav att 100 000 man hade slitit för att färdigställa bara Cheopspyramiden.

Sedan dess har föreställningen om att Egyptens pyramider byggdes av slavar etsat sig fast i det västerländska medvetandet. Inte minst i otaliga filmer kan man se scener där olyckliga arbetare släpar på stora stenblock genom ökensanden, medan de piskas blodiga av grymma slavdrivare.

Dessutom framställs det ofta som att slavarbetarna skulle ha varit judar. Men filmerna ljuger. I dag är de flesta seriösa arkeologer ense om att pyramiderna uppfördes av arbetare som var avlönade, eller som i gengäld för sitt slit slapp betala skatt till farao. Bland annat har det hittats klotter inne i pyramiderna där olika arbetslag skryter om att de uppfört just den delen av byggnaden.

Det är knappast ett beteende man förväntar sig av hårt hållna slavarbetare.
Visa hela svaret

Kan man bygga pyramider idag?

Ett stenhårt arbete – Idag kan vi knappast föreställa oss vilket arbete det var att bygga pyramiderna. Enbart till Cheops pyramid gick det åt 2 300 000 stenblock. De väger mellan 2,5 och 15 ton. Stenblocken från pyramiderna skulle räcka till en 3 meter hög och 30 centimeter bred mur runt hela Frankrike. Bild: Emőke Dénes Strax nedanför Chefrens pyramid högg man ut en sfinx, ett fabeldjur med lejonkropp och människoansikte, ur en kalkstensklippa. Sfinxen är 73 meter lång och har troligen farao Chefrens ansikte. Varje stenblock har huggits ut för hand. Stenhuggarna arbetade med enkla sågar, mejslar av koppar och hammare av sten.
Visa hela svaret

Hur blev pyramiderna byggda?

Egyptens pyramider är de största byggnadsverk människan någonsin skapat förutom kinesiska muren, Pyramiderna var gravkamrar för de egyptiska faraonerna. Om faraonernas kroppar förstördes skulle solen slockna och jorden gå under, trodde egyptierna. Därför gällde det att bygga säkra gravar för de döda konungarna.

 • När man byggde en pyramid började man med att bestämma läget.
 • Sidorna måste ligga exakt mot de fyra väderstrecken.
 • Själva platsen var också viktig.
 • Pyramiderna måste ligga väster om Nilen, eftersom egyptierna trodde att dödsriket låg i väster där solen går ner.
 • Cheopspyramiden är den största pyramiden.

Den är 137 meter hög (ursprungligen 146 meter), d.v.s., den är nästan lika hög som Kaknästornet i Stockholm. På pyramidens yta skulle nio fotbollsplaner få rum. Det finns omkring 80 pyramider i Egypten. Utanför Kairo på Nilens västra strand finns de tre stora pyramiderna som byggdes för faraonerna Cheops, Mykerinos och Chefrens.

 1. De första pyramiderna byggdes mellan åren 2780 f.Kr och 2280 f.Kr.
 2. Cheops har gått till eftervärlden som en grym och hård härskare som förtryckte folket och stängde templen.
 3. Cheops efterträdare som faraoner försökte förstöra alla spår efter honom.
 4. Men det största och praktfullaste minnesmärket finns kvar, nämligen Cheopspyramiden.

Cheopspyramiden består av 2,3 miljoner stenblock som varierar i vikt från 2,5 till 15 ton. Hade blocken fraktats dit idag hade man behövt en halv miljon lastbilar som vardera klarade en last på 15 ton. Enligt den grekiske historikern Herodotos tog det 20 år för 100 000 man att bygga pyramiden.

Yrkesmän arbetade året runt. Bönderna arbetade på bygget bara tre månader om året, då Nilen hade sin årliga översvämning. Då kunde bönderna inte arbeta på sina fält. Materialet till kärnan tog man av grov röd sandsten ur Gizaplatån, där pyramiderna ligger. Den vita polerade kalkstenen till fasadbeklädnaden kom från östra Nilstranden.

Det mesta av denna kalksten skalades av för 700 år sedan för att bli byggnadsmaterial till moskéer och palats i Kairo. Graniten till galleriet, gångarna och kamrarna hämtades per båt från Assuan, ett tusental kilometer längre söderut. Man vet inte riktigt hur pyramiderna byggdes.

Den vanligaste teorin är dock att de tunga stenblocken släpades upp på pyramiden med hjälp av långa ramper (ca 1,5 kilometer) av sten, jord och stockar. Förr var pyramiderna ett begravningsområde, det var heligt. Där fick bara prästerna vistas. En mur löpte runt hela området och det bevakades av speciella vakter.

Det fanns risk för att gravplundrare skulle skända faraonernas gravar. Därför använde man två olika låssystem i Cheopspyramiden. Ingångskorridoren fylldes med stenblock utifrån och med stora granitblock. Det andra låssystemet fanns utanför faraos gravkammare och bestod av tre stora block.
Visa hela svaret

När byggdes pyramiderna i Egypten?

Visste du att: –

På Cheopspyramidens yta skulle 300 tennisbanor få rum.

Cheopspyramiden är byggd med en sådan precision att man knappt kan sticka in ett papper i fogarna mellan stenarna.

Napoleon räknade ut att pyramiderna i Egypten innehöll tillräckligt mycket sten för att man skulle kunna bygga en metertjock, tre meter hög mur kring hela Frankrike.

Pyramiderna var gravkamrar för de egyptiska faraonerna. Om faraonernas kroppar förstördes skulle solen slockna och jorden gå under trodde egyptierna. Därför gällde det att bygga säkra gravar för de döda konungarna. När man byggde en pyramid började man med att bestämma läget. Den skulle ligga väster om Nilen, eftersom egyptierna trodde att dödsriket låg i väster där solen går ner.

Det finns omkring 80 pyramider i Egypten. Utanför Kairo på Nilens västra strand finns de tre stora pyramiderna som byggdes för faraonerna Cheops, Mykerinos och Chefrens. De första pyramiderna byggdes mellan åren 2780 f. Kr och 2280 f.Kr.

Egyptens pyramider är de största byggnadsverk människan någonsin uppfört, näst efter kinesiska muren, Cheopspyramiden är den största pyramiden. Den är 137 meter hög (ursprungligen var den 146 meter), dvs nästan lika hög som Kaknästornet i Stockholm. På pyramidens yta skulle nio fotbollsplaner få rum.

Japanska, egyptiska och franska forskare har nyligen med hjälp av partikelfysikens myoner upptäckt ett minst 30 meter långt hålrum inne i pyramiden.

Visa hela svaret

Hur lång tid skulle det ta att bygga pyramiderna?

En syn värd att skåda Pyramiderna i Giza är några av världens äldsta och mest fascinerande strukturer. De byggdes för tusentals år sedan och står kvar som ett bevis på svunna civilisationers ingenjörsfärdigheter. Gör en tidsresa och upptäck dessa antikens underverk.

 1. Vad är en pyramid? En pyramid är en form med triangulära sidor som möts i en spets högst upp.
 2. Det finns över 100 pyramider i Egypten.
 3. De flesta byggdes som gravar för faraonerna, men inga är så välkända som pyramiderna i Giza.
 4. Det finns pyramider även på andra håll i världen, inklusive i Italien, Indien och Mexiko,

Pyramiderna i Giza Pyramiderna i Giza byggdes för 4 500 år sedan under den fjärde dynastin, Egyptens guldålder. Det tog ungefär 85 år att bygga dem och de byggdes av tre generationer faraoner: Cheops, hans son Chefren och sonsonen Menkaure. Deras gravar omringas av tre mindre pyramider som kallas för drottningarnas pyramider,

Den stora pyramiden Den stora pyramiden byggdes av Cheops och var den första och största pyramiden i Giza. Den är 139 meter hög och var världens högsta konstgjorda struktur i nästan 4 000 år. Pyramiden ligger i linje med de fyra väderstrecken och är nästan exakt vänd mot norr, vilket är en förbryllande arkitektonisk bedrift.Bredvid pyramiden ligger Cheops skepp, ett fullständigt intakt solskepp som var ämnat att transportera farao till livet efter detta.

Utforska platsen Den stora sfinxen Den stora sfinxen är en kalkstensskulptur som visar vad som med största sannolikhet är kung Chefrens huvud på en lejonkropp. Sfinxen är en mytologisk figur som faraonerna trodde skulle kunna gynna dem inför solguden i livet efter detta.

 • Under århundraden låg den stora sfinxen mestadels begravd under skiftande ökensand, men den är nu helt och hållet framgrävd.
 • Utforska platsen Menkaures pyramid Den tredje och minsta pyramiden i Giza är Menkaures grav och ligger vid områdets södra rand.
 • Menkaure har varit en källa för både värdefulla artefakter och arkeologiska besvikelser.

Först upptäckte man att människoben som man hittat inuti pyramiden hade kommit från en annan plats, sedan sjönk en av sarkofagerna man grävt ut i pyramiden vid ett skeppsbrott. Utforska platsen Hur pyramiderna byggdes Ingen vet med säkerhet hur det var möjligt för detta forntida samhälle att bygga så stora monument.

Byggandet av pyramiderna innebar att man transporterade enorma stenblock till Gizaplatån och sedan använde ramper, taljor och hävstänger för att placera dem i exakta vinklar. Tiotusentals avlönade arbetare (inte slavar) byggde de stora pyramiderna som är mer tekniskt avancerade är den tidigare stilen med stegpyramider,

Egyptiska begravningsseder Efter en faraos död tog det 70 dagar att mumifiera kroppen, inklusive att ta ut hjärnan och de inre organen. Mumien “återupplivades” med hjälp av en serie ritualer, inklusive en munöppningsceremoni för att hjälpa farao att andas och tala i livet efter detta.

Mumierna placerades sedan i en träkista och stensarkofag. En del mumier försågs med en mask, till exempel detta mycket senare exempel på en mask för kung Tut från Google Cultural Institute, Nära huvudstaden Pyramiderna byggdes i utkanterna av den gamla huvudstaden Memfis och ligger nu en kort bilfärd från Egyptens nuvarande huvudstad Kairo.

Även om det är bekvämt för turister utgör denna närhet en utmaning för pyramiderna, inklusive buller, ljus- och luftföroreningar.
Visa hela svaret

Får man klättra på pyramiderna?

Tonåring besteg Cheopspyramiden | SvD Andrej Ciesielski högst upp på Cheopspyramiden. Foto: Youtube 18-åriga Andrej Ciesielski klättrade upp på den 139 meter höga Cheopspyramiden i Giza, Kairo, för att ta bilder. Nu har han fått livstids inreseförbud till Egypten. Det var i januari som den 18-årige tysken semestrade i Kairo och bestämde sig för att bestiga Cheopspyramiden, uppger The Telegraph.

Att klättra på de 4500 år gamla pyramiderna, vilka tillhör antikens sju underverk, är strängt förbjudet och kontrolleras av vakter. Det ignorerade 18-åringen och gjorde livsfarliga klättringen till toppen. – Polisen såg mig och ropade något till mig på arabiska, men jag brydde mig inte utan klättrade vidare medan jag lyssnade på musik, skriver Andrej Ciesielski på sin blogg.

: Tonåring besteg Cheopspyramiden | SvD
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilka Delar Behöver Man För Att Bygga En Gaming Dator?

Finns det pyramider i Sverige?

Issjödalen och Pyramiderna (22 km t/r) Här syns tydliga spår av istidens framfart bland annat genom källor, erosionsdalar och dödisgropar. Det mest spektakulära brukar ändå anses vara Pyramiderna. Perfekt formade av inlandsisens erosionsrester och isälvssediment kan dessa ge associationer till Egypten.
Visa hela svaret

Hur gammal är världens äldsta pyramid?

Pyramiden är 4 600 år gammal och har restaurerats i 14 år. Det är frågan om en pyramid som byggdes under faraonen Djosers härskarperiod 2667-2648 f.Kr). Pyramiden är byggd i sex avsatser till en höjd av 60 meter och är världens äldsta kompletta byggnad uppförd i uthuggen sten.
Visa hela svaret

När byggdes den sista pyramiden?

Få byggnadsverk har fascinerat människan som Egyptens pyramider. Störst uppmärksamhet får de tre stora pyramiderna i Giza, vilka historieskrivaren Herodotos på 400-talet f.Kr. utifrån lokala traditioner kunde tillskriva kungarna Cheops, Chefren och Mykerinos.

 • Men de tre pyramiderna i Giza bör inte skymma sikten för alla de andra pyramider av olika storlekar som under närmare tusen år (2700–1800 f.Kr.) uppfördes som gravar till landets kungar och drottningar längs Nilens västra strand, från Kairo i norr till oasen Fayum i söder.
 • Här ligger över hundra pyramider utspridda, som i olika utsträckning motstått tidens tand och som sällan attraherar dagens turisthorder.

Inte desto mindre utgjorde dessa ruinhögar en gång majestätiska gravanläggningar, där pyramidernas vitpolerade kalkstensytor höjde sig bakom ett lika imponerande tempelkomplex. Pyramidernas ursprung finner man i den egyptiska historiens början. För över 5 000 år sedan enades landet av kung Narmer, som grundade Egyptens 1:a dynasti.

 • Han härstammade från staden This i södra Egypten och begravdes i likhet med sina efterträdare i det närliggande Abydos.
 • De kungliga gravarna var ännu rätt blygsamma.
 • De bestod av en låg kulle med en liten offerplats på den östra sidan, allt kringgärdat av en mur.
 • Under marken fanns i stället ett komplex av rum som gav plats för offergåvor, tjänare och husdjur runt den centrala gravkammaren.

Separat från graven uppfördes dessutom åt varje kung ett så kallat begravningsfort, en innesluten gård vars massiva tegelmurar på upp till 10 meters höjd gav en synbar manifestation av kungens gudomlighet. Mot slutet av 2:a dynastin ser vi en ökning i bruket av sten för större byggnadsprojekt.

 1. Därmed var marken jämnad för kung Netjerichet, under senare tid mer känd under namnet Djoser, ‘den helige’ att omkring år 2700 f.Kr.
 2. I Saqqara låta uppföra Egyptens första pyramid.
 3. Egyptierna mindes honom som “den som öppnade stenen”, det vill säga lärde dem att uppföra eviga monumentalbyggnader.
 4. I ett sådant perspektiv är det inte konstigt att också hans arkitekt, Imhotep, sedermera skulle upphöjas till gud.

Än i dag dyker Djoser ibland upp i filmens värld, nu dock i rollen som uppvaknad mumie. ###Revolutionerande nyskapelse Imhoteps stora innovation, förutom att han genomgående använde sten som byggmaterial, var att kombinera det tidigare begravningsfortet med den kungliga graven.

Den senare konstruerades till att börja med i form av en rektangulär kulle, en så kallad mastaba, men byggdes därefter ut till en pyramid med trappsteg. Orsaken till denna revolutionerande nyskapelse är inte bekant. Kanske skulle pyramiden symbolisera den kosmiska urkullen, världens centrum. I alla händelser blev den nya byggnaden 62,5 meter hög, formad av kalkstensblock som lutar mot en inre kärna.

Gravkammaren ligger på bottnen av ett 28 meter djupt schakt, omkring vilket det löper långa korridorer efter mönster från de tidigare kungagravarna i Abydos. I en korridor längst i öster har väggarna dekorerats med blågröna fajansbrickor för att likna kungens jordiska palats.

Här finner vi också bilder av Djoser när han firar den kungliga föryngringsfest som egyptierna kallade sed. Sedfesten härstammade från fördynastisk tid och förblev genom Egyptens historia en viktig händelse som traditionellt skulle infalla vid kungens 30:e regeringsår. Nu valde flera kungar naturligtvis att förlägga festen betydligt tidigare, och en del firade den också mer än en gång.

Under sedfesten anlände gudarna (i form av statyer) tillsammans med präster och höga ämbetsmän från landets olika delar till huvudstaden i norr för att visa kungen sin lojalitet. Denne utförde å sin sida rituella handlingar som manifesterade hans fortsatta makt och fysiska vigör.

 • Graven skulle bevara kroppen och samtidigt manifestera livets eviga seger över döden.
 • Ulten av den döde kungen, i vilken präster regelbundet frambar offer under uppläsning av liturgiska texter, utfördes i ett tempel på pyramidens norra sida.
 • Samtidigt fanns en föreställning om att kungens livskraft, ka, tog formen av ett slags dubbelgångare.

Denne behövde en separat grav som lades vid muren i pyramidkomplexets sydligaste del och var en kopia i miniatyr av den stora graven i norr: en avlång mastaba med en symbolisk gravkammare, underjordiska korridorer och ett kungligt gemak dekorerat med fajansbrickor.

 • Under senare tider skulle denna mastaba ersättas av en mindre pyramid.
 • De stora pyramiderna Djosers pyramidkomplex utgjorde förebilden för de kungliga gravarna under 3:e dynastin, som varade i närmare hundra år.
 • De övriga trappstegspyramiderna har emellertid bevarats i mycket liten utsträckning.
 • Den mest kända av dem ligger omedelbart söder om Djosers komplex i norra Saqqara och tillhörde hans efterträdare Sechemchet.

Den grävdes ut så sent som på 1950-talet. Sechemchets trappstegspyramid stod aldrig färdig, och i dag finns det inget i landskapet som omedelbart avslöjar dess läge. I samband med övergången till 4:e dynastin omkring år 2600 f.Kr. började man bygga pyramider med raka sidor.

 • Pyramidkomplexen fick nu en öst–västlig orientering, där pyramidgraven i solnedgångens land i väster knöts samman med dödstemplet i öster.
 • Ungen bakom detta nytänkande, Snofru, lät uppföra inte mindre än tre pyramidkomplex, en byggnadsiver som har sin orsak i hans långa regeringstid (48 år) och i att den nya pyramidtypen krävde en delvis ny byggnadsteknik.

De inåtlutande lagren i trappstegspyramiderna måste ersättas av horisontellt lagda stenblock i kombination med mindre branta sidor, en kunskap man smärtsamt tillägnade sig genom två misslyckade pyramidbyggen. Den “böjda” pyramiden i Dahshur, 3 mil söder om Kairo, fick sin märkliga silhuett just på grund av att lutningen från början varit för brant.

Ungens slutliga gravpyramid, den “röda” pyramiden 2 kilometer längre norrut, är också påtagligt platt. De luttrade arkitekterna tog vid det laget inga risker. Snofrus efterträdare Cheops lät på Gizaplatån utanför Kairo bygga den största pyramiden i Egyptens historia. Byggnaden var ursprungligen 146,6 meter hög och hade en sida på 230,5 meter.

Här noterar vi för första gången det tempelkomplex som nu skulle bli standard: ett dödstempel vid pyramidens östra sida som via en processionsväg stod i förbindelse med ett annat tempel nere i floddalen. Med Cheops började vissa drottningar också att begravas i pyramider intill sina makar.

 1. Cheops tempel är till skillnad från hans pyramid i dag närmast helt bortbrutet, men vi kan få en god uppfattning om detta arrangemang utifrån hans son Chefrens pyramidkomplex omedelbart i söder.
 2. Här står de majestätiska väggarna till både dödstempel och daltempel delvis kvar.
 3. Den tredje pyramiden i Giza, som tillhörde Cheops sonson Mykerinos, har bara en tiondel av den stora pyramidens volym, och mot slutet av 4:e och de därpå följande dynastierna blev pyramiderna också mindre.

###Bara 50 meter höga Nu koncentrerades snarare resurserna på att dekorera templens väggar. Reliefer, statyer och grandiosa kolonner i livliga färger skulle integrera gravens ägare i den eviga naturen. Pyramiderna var bara drygt 50 meter höga och byggda av småsten, varför de i dag i allmänhet inte tilldrar sig någon större uppmärksamhet.

 • Även templen är i huvudsak bortbrutna, men en påtagligt välbevarad processionsväg som tillhörde kung Unis i slutet av 5:e dynastin (2300 f.Kr.) finner vi omedelbart söder om trappstegspyramiden i Saqqara.
 • Det fornegyptiska Gamla riket (dynastierna 3–8) föll omkring år 2200 f.Kr.
 • Samman i ett internt politisk kaos som varade i nära tvåhundra år.

Från denna mellanperiod finns inga pyramidgravar, och det är högst osäkert om några överhuvudtaget byggdes. När riket åter växte sig starkt under Mellersta riket (2200–1780 f.Kr.) återupptog emellertid de nya kungarna den tidigare traditionen. Nu som förr klädde man ytorna med polerad kalksten, men pyramidernas kärnor var vid det här laget konstruerade av grus och obränt tegel.

Efter att klädstenen sedan länge fraktats bort, återstår därför av dessa en gång så stolta kungagravar endast lerhögar. Dock erbjuder flera av dem fortfarande en mäktig syn. Mot slutet av Mellersta riket började arkitekterna att hämta inspiration från pyramidkomplexen från 3:e dynastin. Senusret III, en av den tidens stora härskare, lät sin gravanläggning i södra Saqqara orienteras i nord–sydlig riktning i likhet med Djosers.

Dessutom fick den en nischförsedd yttermur med sedfestanläggning på gårdens södra sida. Senusret III efterträddes av sin son Amenemhat III, som skulle bli Egyptens sista stora pyramidbyggare. Han uppförde två pyramidkomplex. Det första var förlagt till Dashur, men övergavs efter att sprickbildningar uppstått i pyramidens kärna.

I stället påbörjade kungen en ny gravanläggning nere i Fayum, där templet under antiken blev vida bekant under namnet Labyrinten. Det låg på pyramidens södra sida och innehöll ett stort antal kapell, gårdar och underjordiska gångar. I samband med Mellersta rikets fall slutade landets kungar att uppföra pyramider.

De skulle med tiden i stället låta sig begravas i klippgravar i Konungarnas dal nere i Thebe.
Visa hela svaret

Kan man gå in i en pyramid?

Inträdet är på 20 pund (ca 46 kronor) och sedan kostar det extra för att gå in i pyramiderna : 40 pund (ca 92 kr) för den största Cheops pyramiden och 10 pund (ca 23 kr) för den lite mindre Chephren.
Visa hela svaret

Hur flyttade man stenarna till pyramiderna?

Forskare: Så byggdes pyramiderna

Amerikanska forskare säger sig ha listat ut hur pyramiderna byggdes. Foto: Colourbox Block om tre trästockar gör om den fyrkantiga stenen till en tolvhörning som går lättare att rulla. Foto: West, Gallager och Waters

Stenblocken till pyramiderna transporterades till platsen med hjälp av stockar som gjorde om dem till tolvhörningar. Det anser amerikanska forskare efter att ha testat den nya metoden. Cheopspyramiden är största av dem alla. Uppbyggd av 2,3 miljoner stenblock som vart och ett väger 2 500 kg har den länge varit i fokus för spekulationerna om hur pyramiderna egentligen byggdes.

Inte minst eftersom stenarna flyttats två kilometer från kalkbrottet där de bröts. Nu hävdar amerikanska forskare att de kan ha klurat ut hur egyptierna bar sig åt. Fysikern Joseph West vid Indiana state university har tillsammans med två kolleger testat fram en ny metod som gör det relativt enkelt att flytta de fyrkantiga stenblocken.

Med hjälp av stockar görs de fyrkantiga blocken om till tolvhörningar. Tricket ger en friktionskoefficienten på 0,2 och gör det möjligt att rulla fram de fyrkantiga blocken med mänsklig kraft. Metoden har testats fram med hjälp av 30 kg tunga betongblock (40 cm x 19,6 cm x 20 cm).

På vardera sidan av blocken bands runda träpinnar, i hopsatta tre och tre, fast med rep. Träpinnarna förvandlade blocket till en tolvhörning. Sedan mätte de kraften som krävdes för att flytta stenen framåt. Enligt forskarna fungerar tekniken även för riktigt stora stenblock, men det gäller att “träpinnarna” har rätt diameter.

För de största blocken innebär det stockar med diametern 30 cm. Det uppges vara samma diameter som masterna på skeppen som seglade i Nilen hade på faraonernas tid. Den nya metoden testades på tre typer av underlag: sand, grus och gräs. : Forskare: Så byggdes pyramiderna
Visa hela svaret

You might be interested:  Edufun Askungens Dockhus I Trä Med 15 Möbler?

Var finns världens största pyramid?

Världsarv

Cheopspyramiden
Geografiskt läge
Koordinater 29°58′44.54″N 31°8′2.45″Ö / 29.9790389°N 31.1340139°Ö
Plats Gizaplatån
Land Egypten
Region* Arabstaterna
Data
Typ Kulturarv
Kriterier i, iii, vi
Referens 86-002
Historik
Världsarv sedan 1979 (3:e mötet )
Cheopspyramiden,
* Enligt Unescos indelning.

Cheopspyramiden eller Khufupyramiden är den största och äldsta pyramiden på Gizaplatån i utkanten av Kairo i Egypten, Pyramiden byggdes sannolikt under Egyptens fjärde dynastis farao Cheops regenttid (början på 2500-talet f.Kr.) och är med sin nutida höjd på 138 meter den största av alla pyramiderna i Egypten,

 1. Den utgör, tillsammans med de intilliggande Chefrens pyramid och Menkauras pyramid samt Sfinxen, några av världens mest berömda byggnadsverk.
 2. Pyramiden var ursprungligen täckt av ett slätt yttre lager av vitpolerad kalksten som dock har rasat eller demonterats genom åren.
 3. Det finns tre kända större kamrar inuti pyramidstrukturen, den Ofullbordade kammaren i berggrunden under pyramiden samt Konungens kammare och Drottningens kammare,

Pyramiden är byggd med en mycket hög geometrisk precision när det gäller till exempel planhet, orientering och dimensioner. Vid Cheopspyramiden finns även tre mindre pyramider för Cheops hustrur samt gravar, mastaba, för adelsmän, Sedan 1979 är Cheopspyramiden listad av Unesco som kulturellt världsarv,
Visa hela svaret

Hur säkert är Kairo?

Allmänna säkerhetsläget – Var allmänt försiktig och uppmärksam på din omgivning i hela landet. Res inte överhuvudtaget till norra Sinaihalvön, i närheten av gränsen mot Libyen eller ökenområdena i väster. Undvik resor till södra Sinaihalvön, med undantag för turistmål, Sharm el-Sheikh, Dahab och Katarinaklostret.

 • Iaktta särskild försiktighet när du reser.
 • Säkerhetssituationen på norra Sinaihalvön är mycket dålig.
 • På turistorterna Hurghada och Marsa Alam har säkerhetssituationen hållits stabil.
 • När man reser till Kairo och Alexandria bör man iaktta särskild försiktighet.
 • Det har gjorts flera bombattacker i Egypten under de senaste åren, främst mot polisstationer och andra säkerhetsmyndigheter och mot kopter.

Man kan inte utesluta risken för nya attacker. Det förekommer fortfarande tidvis våldsamma sammandrabbningar i de stora städerna. Armén är närvarande i städerna och på landsvägarna. På grund av situationen är trafiken begränsad, och särskilt i Kairo förekommer det stockningar och vägspärrar.

Det kan förekomma störningar i tågtrafiken. Alla flygplatser fungerar normalt. I Kairo och andra städer ska man hålla sig borta från platser där folk har samlats eller håller på att samlas (till exempel stora torg, myndighetsbyggnader, polisstationer, domstolar eller religiösa byggnader och universitet).

Var särskilt försiktig när du använder kollektivtrafiken. Fotografera inte heller folksamlingar, poliser eller andra säkerhetsmyndigheter. Gå inte i områden som avspärrats av myndigheterna och fotografera inte heller avspärrade områden. Motstånd mot ordningsmakten kan leda till att man arresteras.
Visa hela svaret

Hur lyckades man bygga pyramider?

Kan ha byggts snabbare – Den senaste upptäckten kan betyda att egyptierna använde sig av remskivor och hjul för att dra upp block från båda sidor, samtidigt som människor hjälpte till uppifrån. Skulle det här stämma kan byggandet av pyramider ha gått fortare än vad forskare tidigare har trott.

 • Systemet som vi har upptäckt tillåter fler människor att utöva kraft på en och samma gång, vilket skulle kunna betyda att man hade tillgång till mer kraft och därför kunde flytta blocken snabbare, säger Roland Enmarch, lektor i egyptologi vid University of Liverpool, till The Guardian.
 • Forskarna gjorde upptäckten i september och resultaten av deras forskning ska publiceras i en rapport inom kort.

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer
Visa hela svaret

Har farao som största stad?

Ovanligt att hitta bosättningar i Egypten – Aten bedöms vara 3 000 år gammal och tros vara den största antika stad som har hittats i Egypten. Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Cheopspyramiden Bildtext Det här föremålet kan vara 3 000 år gammalt. Egypten Enligt historiska referenser var staden imperiets administrativa och industriella centrum. – Det har varit väldigt imponerade att se bilderna av staden, att den verkar ha varit så pass stor, att man har hittat så mycket och att de här husruinerna är väldigt välbevarade. Det säger egyptolog Carolin Johansson vid Uppsala universitet. Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Cheopspyramiden Bildtext Egyptolog Carolin Johansson. Bild: Carolin Johansson Egypten – Det är inte så vanligt att man hittar bosättningar i Egypten. Oftast hittar vi bara monument och gravar och sådant som hör döden till, men här kan vi förhoppningsvis få en inblick också i livet och administrationen under den tiden.
Visa hela svaret

Vad kostar en resa till pyramiderna?

Vill man gå in i pyramiden tillkommer en inträdesavgift på 440 egyptiska pund för vuxna och 220 pund för barn som är 12 år eller yngre. Bussresan tar ca 7 timmar, enkel väg. Avresedag: Måndag.
Visa hela svaret

Var pyramiderna släta?

Sneferu var inte nöjd – Historikerna vet inte hur Sneferu reagerade, när hans andra pyramid tog form; allt tyder på att han avskydde den böjda form pyramiden fick. Hans ideal om de räta och släta ytorna uppfylldes inte – och han påbörjade en tredje pyramid.

Lyckligtvis välsignades Sneferu med en lång regeringstid, så även hans tredje pyramid hann bli färdig. Det bästa av allt var att pyramiden hade helt släta sidor, och den nådde en imponerande höjd av 105 meter. Genom pyramidens inre ledde en 62 meter lång gång ned till tre gravkammare, som huggits ut i berggrunden under pyramiden.

Något missvisande kallas pyramiden i dag för “den röda pyramiden” på grund av den rödaktiga sten den byggts av. På Sneferus tid var den klädd med ett skal av vit sten, som gjorde att pyramiden reflekterade solens strålar, så att den strålade som en stjärna i öknen. Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Cheopspyramiden Även mumierna stals ur gravarna. Därför finns det så få i dag. © Bridgeman
Visa hela svaret

Finns det fällor i pyramiderna?

Fanns det fällor i tempel och pyramider? De fällor som kan ses i äventyrsfilmer som till exempel Indiana Jones är effektiva – men ren fantasi. Forskarna har varken hittat tempel eller gravkamrar med inbyggda fällor så som snubbeltrådar, falluckor eller giftpilar. Inspirationen till filmerna kan dock ha hämtats från de egyptiska pyramiderna.
Visa hela svaret

Hur såg pyramiderna ut från början?

12 mars, 2019 Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Cheopspyramiden Pyramiderna i Egypten började byggas under den tredje dynastin som regerade cirka 2680-2150 f.v.t. I början byggdes trappstegspyramider där sidorna inte var jämna. De bestod av flera platåer på varandra som blev successivt mindre. Under farao Cheops regeringstid började man eftersträva att bygga pyramiderna med de relativt släta sidor som vi känner från pyramiderna i Giza.

 • Man byggde dessa enorma gravplatser för att hedra farao och säkerställa att dennes minne aldrig skulle dö.
 • Pyramiderna vid Giza är de enda av antikens sju underverk som fortfarande finns kvar och fram tills Eiffeltornet byggdes var Cheops pyramid världens högsta byggnad.
 • De största pyramiderna består av flera miljoner stenblock.

De lättaste väger ungefär 2,5 ton men det finns stenblock som väger mellan 60-80 ton. Hur kunde man transportera och lyfta dessa enorma vikter utan dagens byggmaskiner? Egyptierna kände inte till hjulet och de hade inga järnverktyg. Man förlitade sig på handkraft.

Den första och största pyramiden vid Giza tros fortfarande ha byggts av slavarbetare. Det trodde man tidigare var fallet för alla pyramiderna utanför Kairo, men man har senare upptäckt staden där byggarbetarna bodde. Fynden i den staden tyder på att det snarare var frågan om yrkesskickliga arbetare av lokalt ursprung som byggde åtminstone de två senare pyramiderna vid Giza.

Precis som idag, var tillgången till arbetskrafts ett viktigt ämne i det forna egypten. Idag har vi dock rekryteringsföretag som enkelt erbjuder personal. Hur Lång Tid Tog Det Att Bygga Cheopspyramiden Egyptierna hade inga lyftkranar eller hjullastare. De hade varken dynamit eller tryckluftsborrar. De hade däremot sin uppfinningsrikedom och många tusen villiga händer. I Djehutihoteps grav från cirka 1900 f.v.t. finns det en bild som visar hur 172 män släpar en släde med en stor staty på.

Denna staty vägde cirka 60 ton. På framkanten av släden står en person och häller en vätska framför släden. Egyptologerna är ganska ense om att det var på detta sätt som stenblocken transporterades från stenbrotten till konstruktionsplatsen. Man har gjort flera försök i modern tid som visar att det är möjligt att släpa de lättaste stenblocken på detta sätt.

För att få upp stenblocken till rätt nivå tror de flesta egyptologer idag att man hade anlagt ramper upp till byggnivån. Hur dessa ramper såg ut diskuteras fortfarande. För att få loss stenblocken ur klippan användes förmodligen olika kopparverktyg. Den kalksten som användes till det mesta av konstruktionen och fasadbeklädnaden kunde lätt bearbetas av kopparverktyg.

 1. Till gravkammare och vissa starkare partier av pyramiderna användes dock granit.
 2. Dessa block är ofta större, väger mycket mer och har dessutom fraktats ända från Assuan i söder.
 3. Den engelske ingenjören Denys Stocks har studerat många uråldriga byggnadstekniker under flera decennier.
 4. Han har visat att granitblocken kunde sågas loss med hjälp av en kopparsåg utan tänder.

I stället kunde man ha lagt kiselsand mellan “sågen” och stenblocket. De hårda sandkornen hjälpte till att skära genom stenen. Transporten från Assuan skedde med hjälp av båtar på Nilen.
Visa hela svaret

Vem är arkitekten till pyramiderna?

Imhotep som arkitekt – Han är den förste arkitekt som finns belagd i skriftliga källor. Det var han som ledde det första pyramidbygget i Egypten ; det med farao Djosers trappstegspyramid i Sakkara, Farao Djoser och andra faraoner i Egypten blev hedrade långt efter sin död och fick storslagna monument uppförda i sina namn.

 • Imhotep ska ha varit nämnde faraos närmaste man och levde omkring 2650 f.Kr.
 • Imhotep var en av de få dödliga som har hedrats efter döden.
 • Hans egen grav har dock inte hittats.
 • Imhotep lär enligt legenden även ha varit präst, läkare, filosof, poet och astronom,
 • Under Sentiden ( 747 – 332 f.Kr.) dyrkades han som gud och ansågs vara son till visdomsguden Thot,

Så vitt man vet så är han den första som har använt sig av pelare inom arkitektur. I sin arkitektbana är han mest känd för att mellan åren 2630 – 2611 f.Kr. ha skapat den första pyramiden, trappstegspyramiden i Saqqara, Detta var första steget i utvecklingen av den egyptiska begravningsritualen.

Före Imhoteps konstruktion begravdes faraoner i enkla mastabagravar. Ordet ” mastaba ” är arabiska och betyder bänk. En mastaba är en bänkformad byggnad i lertegel med ett schakt under sig. Schaktet leder till en gravkammare under marken. Farao Djoser ville vara bättre än så. Han bad Imhotep att bygga en trappa med flera mastabor på varandra.

Detta är en banbrytande konstruktion från den tidigare mastaban, både logiskt sett och rent symboliskt. Kung Djoser ville ha en trappa upp till himmelen, till de gudar han en dag skulle ansluta sig till i livet efter detta. Djosers grav blev 62 meter hög och den största byggnaden i Egypten, också den första i världen som var helt byggd av sten.

 1. Att detta har byggts i sten är bevis för egyptiernas hantverksskicklighet och deras tekniska innovationer.
 2. Det är en magnifik byggnad som visar vilken status en egyptisk härskare har haft.
 3. Själva gravkammaren är placerad mitt i pyramiden och konstruerad för att klara det enorma tryck stenarna ovanför orsakar.
You might be interested:  Hur Nära Allmän Väg Får Man Bygga?

Djosers pyramid ligger i Saqqara väster om den dåvarande huvudstaden Memfis, Saqqara var en viktig nekropol för kungar och ämbetsmän fram till Nya riket. Djosers pyramid ligger på ett muromgärdat område med samma storlek som en stad (cirka 13 000 kvadratmeter) Inom området finns kultkapell där farao Djosers odödliga själ dyrkades, men också byggnader som skulle symbolisera en stad som Djoser skulle kunna styra över i livet efter detta.

 • Tack vare Imhoteps utvecklande av gravkonstruktionen kan vi nu idag se över Gizaplatåns under: släta pyramider.
 • Släta pyramider utvecklades under kung Sneferu,
 • Avsatserna mellan hans fars, Hunis trappstegspyramid i Maidum lät Sneferu fylla igen i experiment för att skapa en slät pyramid, men materialet lossnade och drog med delar av originalmaterialet.

Idag ser pyramiden ut som en stor grushög. Sneferu lät bygga ytterligare två pyramider, båda i Dahshur, Båda har släta sidor, men vid uppförandet av den första av de två pyramiderna greps ingenjörerna av panik. Den tunga konstruktionen skulle kollapsa om samma lutning behölls.
Visa hela svaret

Vem vaktar pyramiderna?

Sfinxen vaktar Chefrens grav – En sfinx var ursprungligen en framställning av farao i gestalt av ett liggande lejon. Från fjärde dynastin insattes ett människohuvud istället för lejonhuvudet. Från den tiden härstammar den stora sfinxen vid Giza, som är en bild av farao Chefren nära hans pyramid.

Det finns många sfinxer i Egypten, Men den stora sfinxen vid de stora pyramiderna vid Kairo är av ett alldeles eget slag. Chefrens sfinx är 20 meter hög och 73,5 meter lång. Den är uthuggen ur den naturliga klippan. Klippan var inte stor nog, så man måste sätta in några stenar i ryggen och framtassarna murades upp efteråt.

Sfinxen byggdes för nära 5 000 år sedan. Denna sfinx skulle vaka över Chefrens mumie i den stora pyramiden som ligger bakom statyn. Man har inte påträffat Chefrens mumie.
Visa hela svaret

Vad finns inuti en pyramid?

Pyramidens innandöme – Den ursprungliga ingången med stora snedställda stenar. Det finns tre kända större kamrar inuti pyramiden. Den lägst belägna, Ofullbordade kammaren, är i den berggrund på vilken pyramiden är byggd, de två övriga, Konungens kammare respektive Drottningens kammare, ligger högre upp i pyramidstrukturen.
Visa hela svaret

Hur gammal är världens äldsta pyramid?

Pyramiden är 4 600 år gammal och har restaurerats i 14 år. Det är frågan om en pyramid som byggdes under faraonen Djosers härskarperiod 2667-2648 f.Kr). Pyramiden är byggd i sex avsatser till en höjd av 60 meter och är världens äldsta kompletta byggnad uppförd i uthuggen sten.
Visa hela svaret

Kan man gå in i en pyramid?

Inträdet är på 20 pund (ca 46 kronor) och sedan kostar det extra för att gå in i pyramiderna : 40 pund (ca 92 kr) för den största Cheops pyramiden och 10 pund (ca 23 kr) för den lite mindre Chephren.
Visa hela svaret

När byggdes den sista pyramiden?

Få byggnadsverk har fascinerat människan som Egyptens pyramider. Störst uppmärksamhet får de tre stora pyramiderna i Giza, vilka historieskrivaren Herodotos på 400-talet f.Kr. utifrån lokala traditioner kunde tillskriva kungarna Cheops, Chefren och Mykerinos.

Men de tre pyramiderna i Giza bör inte skymma sikten för alla de andra pyramider av olika storlekar som under närmare tusen år (2700–1800 f.Kr.) uppfördes som gravar till landets kungar och drottningar längs Nilens västra strand, från Kairo i norr till oasen Fayum i söder. Här ligger över hundra pyramider utspridda, som i olika utsträckning motstått tidens tand och som sällan attraherar dagens turisthorder.

Inte desto mindre utgjorde dessa ruinhögar en gång majestätiska gravanläggningar, där pyramidernas vitpolerade kalkstensytor höjde sig bakom ett lika imponerande tempelkomplex. Pyramidernas ursprung finner man i den egyptiska historiens början. För över 5 000 år sedan enades landet av kung Narmer, som grundade Egyptens 1:a dynasti.

 1. Han härstammade från staden This i södra Egypten och begravdes i likhet med sina efterträdare i det närliggande Abydos.
 2. De kungliga gravarna var ännu rätt blygsamma.
 3. De bestod av en låg kulle med en liten offerplats på den östra sidan, allt kringgärdat av en mur.
 4. Under marken fanns i stället ett komplex av rum som gav plats för offergåvor, tjänare och husdjur runt den centrala gravkammaren.

Separat från graven uppfördes dessutom åt varje kung ett så kallat begravningsfort, en innesluten gård vars massiva tegelmurar på upp till 10 meters höjd gav en synbar manifestation av kungens gudomlighet. Mot slutet av 2:a dynastin ser vi en ökning i bruket av sten för större byggnadsprojekt.

Därmed var marken jämnad för kung Netjerichet, under senare tid mer känd under namnet Djoser, ‘den helige’ att omkring år 2700 f.Kr. i Saqqara låta uppföra Egyptens första pyramid. Egyptierna mindes honom som “den som öppnade stenen”, det vill säga lärde dem att uppföra eviga monumentalbyggnader. I ett sådant perspektiv är det inte konstigt att också hans arkitekt, Imhotep, sedermera skulle upphöjas till gud.

Än i dag dyker Djoser ibland upp i filmens värld, nu dock i rollen som uppvaknad mumie. ###Revolutionerande nyskapelse Imhoteps stora innovation, förutom att han genomgående använde sten som byggmaterial, var att kombinera det tidigare begravningsfortet med den kungliga graven.

Den senare konstruerades till att börja med i form av en rektangulär kulle, en så kallad mastaba, men byggdes därefter ut till en pyramid med trappsteg. Orsaken till denna revolutionerande nyskapelse är inte bekant. Kanske skulle pyramiden symbolisera den kosmiska urkullen, världens centrum. I alla händelser blev den nya byggnaden 62,5 meter hög, formad av kalkstensblock som lutar mot en inre kärna.

Gravkammaren ligger på bottnen av ett 28 meter djupt schakt, omkring vilket det löper långa korridorer efter mönster från de tidigare kungagravarna i Abydos. I en korridor längst i öster har väggarna dekorerats med blågröna fajansbrickor för att likna kungens jordiska palats.

 1. Här finner vi också bilder av Djoser när han firar den kungliga föryngringsfest som egyptierna kallade sed.
 2. Sedfesten härstammade från fördynastisk tid och förblev genom Egyptens historia en viktig händelse som traditionellt skulle infalla vid kungens 30:e regeringsår.
 3. Nu valde flera kungar naturligtvis att förlägga festen betydligt tidigare, och en del firade den också mer än en gång.

Under sedfesten anlände gudarna (i form av statyer) tillsammans med präster och höga ämbetsmän från landets olika delar till huvudstaden i norr för att visa kungen sin lojalitet. Denne utförde å sin sida rituella handlingar som manifesterade hans fortsatta makt och fysiska vigör.

 1. Graven skulle bevara kroppen och samtidigt manifestera livets eviga seger över döden.
 2. Ulten av den döde kungen, i vilken präster regelbundet frambar offer under uppläsning av liturgiska texter, utfördes i ett tempel på pyramidens norra sida.
 3. Samtidigt fanns en föreställning om att kungens livskraft, ka, tog formen av ett slags dubbelgångare.

Denne behövde en separat grav som lades vid muren i pyramidkomplexets sydligaste del och var en kopia i miniatyr av den stora graven i norr: en avlång mastaba med en symbolisk gravkammare, underjordiska korridorer och ett kungligt gemak dekorerat med fajansbrickor.

 1. Under senare tider skulle denna mastaba ersättas av en mindre pyramid.
 2. De stora pyramiderna Djosers pyramidkomplex utgjorde förebilden för de kungliga gravarna under 3:e dynastin, som varade i närmare hundra år.
 3. De övriga trappstegspyramiderna har emellertid bevarats i mycket liten utsträckning.
 4. Den mest kända av dem ligger omedelbart söder om Djosers komplex i norra Saqqara och tillhörde hans efterträdare Sechemchet.

Den grävdes ut så sent som på 1950-talet. Sechemchets trappstegspyramid stod aldrig färdig, och i dag finns det inget i landskapet som omedelbart avslöjar dess läge. I samband med övergången till 4:e dynastin omkring år 2600 f.Kr. började man bygga pyramider med raka sidor.

Pyramidkomplexen fick nu en öst–västlig orientering, där pyramidgraven i solnedgångens land i väster knöts samman med dödstemplet i öster. Kungen bakom detta nytänkande, Snofru, lät uppföra inte mindre än tre pyramidkomplex, en byggnadsiver som har sin orsak i hans långa regeringstid (48 år) och i att den nya pyramidtypen krävde en delvis ny byggnadsteknik.

De inåtlutande lagren i trappstegspyramiderna måste ersättas av horisontellt lagda stenblock i kombination med mindre branta sidor, en kunskap man smärtsamt tillägnade sig genom två misslyckade pyramidbyggen. Den “böjda” pyramiden i Dahshur, 3 mil söder om Kairo, fick sin märkliga silhuett just på grund av att lutningen från början varit för brant.

 • Ungens slutliga gravpyramid, den “röda” pyramiden 2 kilometer längre norrut, är också påtagligt platt.
 • De luttrade arkitekterna tog vid det laget inga risker.
 • Snofrus efterträdare Cheops lät på Gizaplatån utanför Kairo bygga den största pyramiden i Egyptens historia.
 • Byggnaden var ursprungligen 146,6 meter hög och hade en sida på 230,5 meter.

Här noterar vi för första gången det tempelkomplex som nu skulle bli standard: ett dödstempel vid pyramidens östra sida som via en processionsväg stod i förbindelse med ett annat tempel nere i floddalen. Med Cheops började vissa drottningar också att begravas i pyramider intill sina makar.

Cheops tempel är till skillnad från hans pyramid i dag närmast helt bortbrutet, men vi kan få en god uppfattning om detta arrangemang utifrån hans son Chefrens pyramidkomplex omedelbart i söder. Här står de majestätiska väggarna till både dödstempel och daltempel delvis kvar. Den tredje pyramiden i Giza, som tillhörde Cheops sonson Mykerinos, har bara en tiondel av den stora pyramidens volym, och mot slutet av 4:e och de därpå följande dynastierna blev pyramiderna också mindre.

###Bara 50 meter höga Nu koncentrerades snarare resurserna på att dekorera templens väggar. Reliefer, statyer och grandiosa kolonner i livliga färger skulle integrera gravens ägare i den eviga naturen. Pyramiderna var bara drygt 50 meter höga och byggda av småsten, varför de i dag i allmänhet inte tilldrar sig någon större uppmärksamhet.

 1. Även templen är i huvudsak bortbrutna, men en påtagligt välbevarad processionsväg som tillhörde kung Unis i slutet av 5:e dynastin (2300 f.Kr.) finner vi omedelbart söder om trappstegspyramiden i Saqqara.
 2. Det fornegyptiska Gamla riket (dynastierna 3–8) föll omkring år 2200 f.Kr.
 3. Samman i ett internt politisk kaos som varade i nära tvåhundra år.

Från denna mellanperiod finns inga pyramidgravar, och det är högst osäkert om några överhuvudtaget byggdes. När riket åter växte sig starkt under Mellersta riket (2200–1780 f.Kr.) återupptog emellertid de nya kungarna den tidigare traditionen. Nu som förr klädde man ytorna med polerad kalksten, men pyramidernas kärnor var vid det här laget konstruerade av grus och obränt tegel.

 1. Efter att klädstenen sedan länge fraktats bort, återstår därför av dessa en gång så stolta kungagravar endast lerhögar.
 2. Dock erbjuder flera av dem fortfarande en mäktig syn.
 3. Mot slutet av Mellersta riket började arkitekterna att hämta inspiration från pyramidkomplexen från 3:e dynastin.
 4. Senusret III, en av den tidens stora härskare, lät sin gravanläggning i södra Saqqara orienteras i nord–sydlig riktning i likhet med Djosers.

Dessutom fick den en nischförsedd yttermur med sedfestanläggning på gårdens södra sida. Senusret III efterträddes av sin son Amenemhat III, som skulle bli Egyptens sista stora pyramidbyggare. Han uppförde två pyramidkomplex. Det första var förlagt till Dashur, men övergavs efter att sprickbildningar uppstått i pyramidens kärna.

 • I stället påbörjade kungen en ny gravanläggning nere i Fayum, där templet under antiken blev vida bekant under namnet Labyrinten.
 • Det låg på pyramidens södra sida och innehöll ett stort antal kapell, gårdar och underjordiska gångar.
 • I samband med Mellersta rikets fall slutade landets kungar att uppföra pyramider.

De skulle med tiden i stället låta sig begravas i klippgravar i Konungarnas dal nere i Thebe.
Visa hela svaret